От(к)ровено и лично, но оптимистично

Днес е доста проветриво да си Иво. Казвам ви го, за да ви държа в течение какво е да си българин и да си на течение (второто най-страшно нещо за нас след опасността да се минеш). Минах(ли се?!) без да се огледам за червени или кафяви влакове, които извозват до едни и същи концлагери. Допълзях до един връх в живота. Още крачка и…

И какво? Да започна ли да марширувам на място, което е “общопримиряващо”( според Владимир Висоцки)?

Доста бури са ме брулили, но не и такава. Защото никога не съм се концентрирал върху нещо страшно конкретно и конкретно страшно като усилието да извадим от гърлото си най-бодливата кост на лъжата. Задавени сме до посиняване. Или до почервеняване – изберете българското, но не с бялото знаме. Бяло, синьо и червено е комбинация от репертоара на друга нация, с(рещу) която сме в трудна комбинация.

Самосъжаляваме се, че ни лъжат и се самоопределяме като един от най-нещастните народи на света, но отказваме да се замислим защо тук на лъжата краката са дълги. А е видно отвсякъде, почти от всяка точка в центъра на София: защото паметта ни е къса.

Звучи твърде лично да обяснявам, но май се налага.

Вървя по улиците, возя се в транспорта г(р)адски. Искам или не, попивам поздрави и погледи, които биват убийствени, любопитни или загадъчни. Ако можех да ги сортирам и канализирам, щях да имам готово социо(не)логическо, но достоверно народопсихическо изследване за средностатистическия поглед върху слепотата като средство за самозащита срещу неприятното проглеждане.

Изтъпа(н)арил съм се пред самия паметник на самата съветска армия в самата столица на самотната ( каквато е била в своето смотано миролюбиво усилие някогашна България спрямо есесесеровската войска) и заедно с още няколкостотин самотници съм се усамотил в искането да не ни лъжат повече. И настана една свинщина срещу тази с(р)амотна (почти)самота:

Били сме “фашистки свине” (щом не искаме да ни лъжат повече), ревнаха едни болшевикльоквци, захлебили от вносната попара на Че Гевара.

На заб(р)авен каданс това е забавно. Връща те в младостта. Възпроизвежда глупостта на неинформираността, предвестник на старостта, но без да гарантира мъдростта с възрастта.

Други пък, отлично информирани за личното ми свинско минало, което обичат да глозгат ( защото наистина съм роден и живял във фермата на Оруел, в която на власт бяха прасетата и в която съм въргалян в тогавашната модна в червена кал), квичат още по-силно: “дръжте го Инджев, майка му е свиня, баща му е нерез, както дядо му, баба му…: и следователно, като тяхна издънка, е другар-шопар”.

Така грухтят кафявите арийци ; целите в бяло, които изпълняват арията на клеветата с особено долно, ама адски долно “до” – ръмжене, според което никой няма право да действа срещу червеното, ако не е кафяв.

От години се опитвам да кажа на кафявите, че черните и до днес щяха да са роби, ако белите не бяха ги подкрепили в борбата срещу поробителите. Ясно? Като черно бяло?

Какво да ги правиш: кафяво на бельо!

Идеята ми е да се отървем от лъжата. Това е древна мечта на по-добрата част човечеството ( позволете да се причислим към нея – вярвам в мнозинството на добрите хора ,защото в противен случай злото отдавна щеше да е погубило човешкия род !). Да, непостижима е като идеал. Лъжата има твърде много лица и е загнездена в самите нас – това е като да си извадиш зъбите с лечебна цел, но да умреш после от глад понеже вече не можеш да дъвчеш. Изкрещявам тази крещяща брутална баналност не само, за да си раздвижа ченето, но и да припомня другата истина, че няма идеални развръзки на този свят.

Имаме шанса да се доближим до решението на задачата с премахването на лъжовната символика – поне по простата причина, че едни много прости хора са ни построили паметник на въоръжената лъжа. Виждаме е я.Трябва да я разоръжим и да я “помолим” да се маха, но така, че да не може да ни откаже.

Сам човек не го може. Но хиляди самотници, обединени от тази идея, ще се справят като нищо – като с Нещо, което, без да му се противопоставим, ни обрича на нищетата на нищонеправенето и на нещастието да бъдем забравени като нищожества.

30 мнения за “От(к)ровено и лично, но оптимистично”

 1. Тъжното е, че истинският монумент на измамата се намира все още в главите ни. Този, който стърчи там, е само неговият материален образ, 3D проекция. Във всяка една българска глава има по един здраво бетониран Паметник на Съветската Армия с високо вдигнат Шпагин, само при някои е по-голям, при други по-малък. Трябва да признаем гения на руската манипулация в главите ни. Така майсторски са програмирали чипа ни, че 20 години без видимо да ни се месят, ние поддържаме в пълна изправност техния автомат, насочен срещу нас. Започвам да имам чувството, че поне половината българи, поставени при конкретна ситуация, при която трябва да изберат: българският интерес ли трябва да бъде защитен или руския, веднага биха защитили руския за сметка на българския и то без да имат някаква лична облага от това. За което и ще се нарекат патриоти. Оруел да дойде да учи, просто е назад с материала. Но да не падаме духом, Галилей е рекъл: И все пак тя се върти! Виждали са, че е така и са отказвали да му повярват. Сега никой не се съмнява в това! Кирил и Методий са имали пет ученика. Те са били преследвани за дейността си, но днес пишем на кирилица. Исус е имал само 12 ученика, също преследвани… Ние около паметника бяхме 200 души, самотници и особняци. Значи, пълна гаранция, че този паметник няма да го има! Горе главата “фашистки свине”, горе главата “отрепки”, “реститутки”, “рушители” и “вандали”! Един ден “на това място ще се пее и танцува” както някога в Париж.

 2. Господин Инджев, абсолютно точно формулираш първото предизвикателство (паметника на въоражената лъжа), пред зараждащото се патриотично гражданско общество в България.Сега е ред на хората от това деветоянуарско- патриотично гражданско общество, да дават своите писмени предложения-стратегия (в този публичен патриотичен блог на Иво Индже(в), за разоражаване на съветската въоражена лъжа в България.

 3. Партията е създадена от самото си начало с лъжи, измами и интриги.Налагането и ставаше с насилие и масови убииства.Лъжите и интригите продължават ,но за да продължът трябва даимат още едно качесрво – НАГЛИ..
  По “ПАНОРАМА” Корнелия Нинова точно това показваше през цялото време и казваики, че управлявашите нямат политическа воля.
  Бочаров подхвъри -вие,вие говорите за политическа виля ? – усмихна се и не каза повече нищо.

 4. Много хубаво написано, но постоянното обедняване/ограбване на българина и налагането на чалгата като модел на поведение за последните 20 години са свършили работата си.

 5. Всъщност митингът е огромна победа за нас, Свободните българи, защото:
  – Светът най–после разбра, че в България има хора, протестиращи срещу това тя да е троянския кон на Москва! Дори и затъмнението на продажните български медии се провали!
  – Светът узна, че властта у нас 17 години не изпълнява решението на СОС – безпрецедентно нарушение на европейското законодателство!
  – ЕС видя, че в посткомунистическа България се нарушават европейските закони за разрешаване на митинги, събрания и демонстрации. Умишлено се насъскват лумпени срещу свободомислящи!
  Победата ни е огромна!
  Благодаря на Инициативния комитет!

 6. Съвсем случайно намерих една изпаднала снимка-доказателство от папките на Яне Янев, която е много важна за червените архарчета-мутантчета. Тя се намира на адрес http://dox.bg/files/dw?a=93cfde2b70

 7. ЗЛОБОДНЕВЕН ХИМН

  Бе-се-пета, де-пе-сета,
  ре-зе-сета, а-бе-вета,
  във единен строй де-сета
  все слухтят със се-ре-сета
  и попържат яко в Нета.

  Де що сварят, да попарят
  и навреме да убарят
  всеки опит на “раята”
  да излезе от лъжата
  и да развали рахата
  във смръднята на свинята.

  Лумпените от селата
  им се впрегнаха в колата
  и с лика на Че Гевара
  тъй позорно ни го вкара,
  че светът да разбере,
  как народец наш яде
  кашавата им попара,
  като топла мамалига
  във Андрешковска талига.

 8. Горчо, Горчоо, колкото ти е багажа, толкова ти е и некадърен монтажа.

 9. И така – нас ни размазаха от бой на 10-ти пред парламента – ОК, тогава властта беше на комунистите московци (БСП), московския агент от Мадрид, и турските комунисти (ченгета) в БГ.
  А оня ден пред паметника на Лъжата бяха се събрали без разрешение от общината шепа нискочели грухтящи цинично с лика на серийния убиец “ЧЕ”, и бяха най-вежливо и старателно охранявани от властите – същите тези, които бяха избрани за да бъдат десни и проевропейски в хармония с решенията на Европейския и българския парламент, които осъдиха комунизЪма като престъпна система.
  И така, какво излиза – гласуваш за Бойко (аз не съм гласувал за него), получаваш “Гоце” ???
  До кога наивни българино ще те лъжат нагло, до кога ще бъдеш най-бедния и най-нещастния в Европа.
  Ами мисли малко повече, бе,нане Вуте, след като стенеш от немотия !!!
  (Да де, знам че ти е трудно, ти сам го казваш, че най се мразиш, кога се замислиш…)

 10. Тъй като ГЕРБ наистина искат да си приемат закон за клевета и така всеки у нас, който е без имунитет, да стане по презумция престъпник , аз мисля повече да не се интересувам от това какво точно става в страната, т.е. в един момент дори и няма да знам кои са на власт !
  Мисля дори и да не ходя повече до избирателните урни , защото не желая да съм някакъв мат’риал, който да е необходим на някои само при избори !
  Щом искат ,нека тогава да си приемат каквито си закони искат !
  Нали сега няма да приемат закон, според който всеки, който не е ходил да гласува, да получи ефективна присъда ?
  Приемането на закон за клевета за хора без имунитет си е форма на диктатура, а не свобода на словото ! – Въпрос на виждане и будна гражданска съвест !
  Нямам какво повече да кажа !

 11. Маринов, ако ти си пич, а не хуманоид, аз с удоволствие ще се възползвам от съветите на Позитано!

 12. Добре, че все още (но докога?) има все пак някаква свобода на словото в Internet, добре е, че има и човеци като Иво Инджев!

 13. Точен си ARHAR, защото виждаш как формите, на комунистическата диктатура в България се променят със мълчаливото участие, на приспаната гражданска съвест в България.Затова предлагам на събудилата се деветоянуарска-патриотична Българска гражданска съвест да поиска мирно и убедително, от Народното събрание на България да приеме закон, за демонтиране на всички съветски символи и паметници на Българска територия и закон, за лустрация на всички бивши агенти, от комунистическата държавна сигурност, на съветската република в България.

 14. Така е. За жалост. Но това не означава, че трябва да склоним глава.
  Рано или късно ще се преборим с всичко това, със или без помощта на Оруел.
  Апропо, не е лошо повече хора да си направят труда да го препрочетат.

 15. Много добра публикация, но и много тъжна. Тъжно е най-вече защото ние, добрата част от човечеството, сме истински самотници. Сами се борим с лъжата, сами се борим с ударите нанесени от червено-кафявите (не)осъзнати ченгета, сами се опитваме да проправим пътя на истината, на светлината и чистотата. Изпитвала съм го толкова пъти и винаги съм се питала – да не би аз да съм крива? Да не би аз нещо погрешно да съм разбрала? Да не би истината да е друга?

  Но събития като това в неделя ми действат успокояващо, че не съм само аз. Има и други като мен и това ме прави особено щастлива!

  Да сме живи и здрави! 🙂

 16. Аз съм възрастна жена и не се оправям с компютри. Чете ми племеникът ми и така се радвам на словото Ви. Освен истините за които пишете, възхищавам се на езика Ви – отличаващ се и безпощадно точен.

 17. Изви нявам се за току що постнатия коментар, който всъщност е колаж със снимки, от който обаче нищо не се получи.

 18. Долових нотки на трагизъм като в класическа драма, сърцето ми се сви /за кой ли път/ за България, но има сякаш и “щипка” оптимизъм. Изключително силно слово! Дано стигне до повече хора. Сега се сещам за “Будилник” – много подходящ и за този момент от историята ни. Чудя се, дали червените от контра митинга не са същите, които пишат гадните коментари тук срещу заплащане. Все пак процесът тръгна /знаем от физиката, че най-много енергия/сила е нужна за началната скорост/ и няма да спре, благодарение на инициаторите, вкл. и г-н Инджев.
  Има светлина, има бъдеще за децата.

 19. Иво,ние сме с тебе . Много злоба има на този свят,и в нейната основа и корен е невежеството.Ти си избран да пишеш,твоята аудитория го доказва.

 20. Ако към 14.45 ч. изтича информация,
  че Касим Дал,подава оставка и напуска
  ДПС,несъгласен с председателя,А.Доган
  предстои още нещо много важно около дилемата кой как е в шхматната игра с няколко хода напред!

 21. Похвално е,че Иво Инджев е широко скроен човек,който дава зелена улица на един много добър анализ на д-р Канов-Без коментар както и Пламен Николов!

 22. ЗАЩО КОМУНИСТИТЕ РАЗРУШИХА СВОИТЕ ПАМЕТНИЦИ НА СТАЛИН ? НАЛИ СА ИСТОРИЯ.
  ЗАЩО НЕ СЕ ИЗВИНИХА НА ПРОФЕСОР КОНСТАНТИНОВ, КОЙТО ПРЕДИ ТЯХ ВЗРИВИ СТАЛИН НАСРЕД СОФИЯ ?

 23. От Елена Костадинова, САЩ, Далас
  публикувам този коментар от нейно име:

  Благодаря на Валя, че разцепи тишината, благодаря на Иво, на който се възхищавам, благодаря на всички “самотници”, че не искат повече да бъдат лъгани!!!
  Успех!!!

 24. Да, това разцепване на тишината беше като излизане от мътното, мъртво пространство на занемаряването на най-съществените неща, мълчанието по тях, мъчението и отчаянието произтичащи от това.
  Има огромна ценност това, че го направи спонтанно един млад “случаен”/по израза на онова червенотиквениче от младежкото БСП/ човек. Това ни разтърси, показвайки ни, че всеки един от нас има значение – че всеки може да направи разлика в нашия социален контекст, стига да направи избор, да се посвети на него и да не му се вижда твърде малка стъпката, която може да постигне /или да не постигне – не му е гарантирано/, за която ще вложи време и енергия. Че има смисъл. Това си е урок за нас – от предното поколение, които сме твърде отчаяни и свикнати да се примиряваме. И огромна новопородена надежда. Искрената ми и дълбока благодарност към младите хора в България, представени в този случай чрез Валя, че РОДИХА НАДЕЖДА и сигурност в бъдещето на странага ни.
  И че най-щедро ни присъединиха към отглеждането и. За мъдростта и трезвата преценка, която имат във всеки един момент от процеса, тръгнал от там нататък.
  Възхитително е това.
  Благодаря на г-жата от Далас, че даде израз на тази благодарност и възхищение, защото ние тук често се повлияваме от цялостния стил и забравяме /или избягваме/ да подадем силните си чувства, когато са позитивни. Благодарност и към Иво Инджев и към всички от инициативния комитет, които влагат време, нерви и усилия за нещо, което буди толкова силна и целяща омаскаряване съпротива. Точно защото е достойно, точно защото е важно!

 25. S goliam interes sledia publikaciite na IVO ,
  Tazno mi e che v mnozistwoto pogledi(te) na “Materiala”(horata )tam V Bg.si prochel neodobrenie.i na drugite uchasnici foruma neka ne se sardiat za tochnata definicia MATERIAL ,proumeite go pone 80% tam zivee material ne narod ne grazdansko obstestwo. ako beshe razlichno IVO niamashe da srestne tam i to v Sofia tolkova mnogo neudobrenie v ochite na horata. sazaliavam

 26. Да,всичко е вярно,г-н Инджев, и тъжно…На 9 януари в тв”Европа” зададоха въпроса за и против преместването на паметника.Аз не гледах през целия ден, но през повечето време отношението беше 47-8/52-3% – срамно,но пък логично – като се вижда съдбата,която си е избрал този народ!

 27. Патрашкова се е снимала дибидюс гола. В леглото с Иво Инджев! Снимките изтекоха в Интернет!

  atanasco@mail.bg

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.