Капитализмът ни намирисва онлайн

Вестник “Капитал” предложи и започна онлайн дискусия по темата “за” и “против демонтирането на паметника на съветската армия. Само това да бяхме постигнали като Инициативен комитет за демонтирането на най-големия символ въоръжената лъжа в България, нямаше да е малко. Та нали “Капитал” е символ! Не точно на комунизма и на книгата с пълния член отзад, а на обратното. Отзад обаче наистина изскочи нещо неприятно…

Наложи да се оттеглим от дискусията. Защото колегите капиталисти довлякоха в нея като “независим” коментатор ( едва ли не арбитър) не някой друг, а съветника на президента Първанов ( официално оповестен с тази своя принадлежност ) Антоний Тодоров. “Поласкани” от височайшето внимание, но несъгласни с това нахалство, явно сме постъпили правилно с оттеглянето си. Защото др. Тодоров веднага наблегна на познатия метод на другарите да изместват темата, тропайки онлайнно с крак да се произнесем за ролята на Съветската армия изобщо, по принцип и другаде за неща, които не оспорваме и не поставяме под съмнение. Класика в жанра!

По подобен начин в казармата ме заплашиха със съд и дисциплинарна рота, защото бяха казал, че е идиотско да ме подстригват нула номер няколко дни преди да ме пуснат в годишен отпуск в “цивилизацията” (а ме пуснаха на 23-тия месец от службата ми). Изказването ми за “идиотското” означавало, че съм наричал идиоти другарите от политбюро, които измисляли тези наредби, каза ротният ми командир ст.лейтенант Величков. И ме прати при командира на полка с това обвинение. Отървах се само с карцер, но по смешна ирония така и не го лежах, защото се оказа, че в гарнизонния карцер се бяха настанили съветски генерали, пристигнали за общи маневри в Сливен. Бяха заели килиите, превърнати в техни канцеларии.

Но да се върнем на “дискусията”.

Колегите капиталисти, останали насаме с другарите, продължиха самонавиването . Привлякоха и още един “независим” привърженик на паметника – журналиста Чавдар Стефанов. Ето как се гаври той задочно с председателя на нашия инициативен комитет в стила на онези другари, които много обичат да налитат на вързан ( отсъстващ в случая) противник:

“Чавдар Стефанов:

Разсъждавате по същата логика, по която четох вчера и ваша съмишленичка, но излязла с името си – Валентина. Тъй като съм работил в част от журналистическата си /не ченгесарка кариера и нямам такава/ в Русия и то в много сложен момент, ако разсъждавам по нейната логика трябва простичко да ви кажа: Дами и господа от инициативния комитет, имате си Валентина, която е кръстена на Валентина Терешкова – първата жена-космонавт. За какво ми е нейното мнение, което изначално е ясно и проруско – плюйте паметника за да остане… Питайте я, дали някъде няма неин подпис “Чайка” /пак по Валентина Терешкова/. Бъдете бдителни срещу възможни ченгесарски попълзновения – та нали и Цоня Събчева бе представяна и самопредставяна за един от най-големите демократични борци – ха-ха…”.

Това “ха-ха…” е типичен цитат на самодоволството на Тодор Живков от собствените му глупости, на които блюдолизците ръкопляскаха.

Оставям настрана джентълмунчовството да нападаш така една млада жена, която вече дори не иска да се защити, без да знаеш нищичко коя е тя, предполагайки най-гадното – като за случая. Да й измислиш кръстница, за да се подиграваш на собствената си хипотеза…

Не, не е кръстена на Валентина Терешкова – първата жена , летяла в космоса. Но дори и да беше вярно това доста тъпо остроумие на Стефанов- какво от това? Даже и родителите на Валя да са били ортодоксални комунисти по онова време и да се постъпили тъкмо по начина, по който му се иска, що за “компромат” е това днес от устата на един защитник на въоръжената лъжа в София?

Болшевикльовци и джентълмунчовци , успокойте се! Пазете слюнките си, за да преглъщате с тях сълзите на умиление и яд, когато любимата ви лъжа бъде преместена в музея славата (позорната).

Колкото до капитализма ни и неговата символика у нас, какво да добавя към очевидното, което намирисва и без се тика човек онлайн ?!

26 мнения за “Капитализмът ни намирисва онлайн”

 1. Червеногъзите маймуни окончателно побесняха.
  Тези дебили от девет реки вода ще докарат,но те да са правата линия/червена/.
  Името на синът ми е Валентин,познавам много хора с това име,но съм сигурен,че никой от тях не е кръстен на Терешкова,тези гьонсурати сигурно ще кажат,че 14-ти февруари/свети валентин/е кръстен на нея.

 2. Разбирам от прочетенето,че дори името,данено ни от родителите ни се подлага на анализ. Затова призовавам читателите на блога да застанем с истинските си имена- нека ни анализират. Аз се казвам Русислава Костадинова и съм за демонтирането на паметниците на лъжата-този в столицата и този във Варна където живея от 23 години.

 3. “Капитал” наистина показаха известна тенденциозност в представянето на дискусията относно демонтирането на паметника.Все пак е факт,че самото публикуване на анкетата в най-реномирания дясноориентиран седмичник е достатъчно признание,че в общественото съзнание този дебат е налице.Поздравления на инициаторите !

 4. Problema e che tezi drugari taka napraviha che BG stana edin goliam online i mirishe otdaleche. Ta chak do USA stiga. Samo v Moskva ne useshtat tazi tejka online mirizma na tehnite sobstveni produkti.

 5. Искате ли да се обзаложим ,че ако се съберат 1000-2000 души и съборят паметника на лъжата , то нито един като този генетично увреден олигофрен няма да си покаже носа навън?
  Забравиха как се бяха покрили като мишки през 97-а.
  Той сигурно е кръстен на партизанска бригада Чавдар.

 6. Какво да дискутира човек с новоизлюпените национал-капиталисти и техните болшевикльовци? Да си припомним само тяхната борба за премахването на короната от Герба на България. Както близнаците им националсоциалисти от Третия райх си присвоиха свастиката от Индия за свой символ, така те взеха от Библията гълъба с маслиновата клонка, вестител на Ной, и го нарекоха “гълъб на мира”; Обявиха червеното за техен цвят (та когато се вееше червеното знаме над партийния им дом българите гледаха онемели и се вайкаха “Боже пази България – турското знаме се вее в центъра на София”); Замениха кръста с петолъчка (та когато някоя червена национал-капиталистическа бабичка се сецнеше в кръста викаше “докторе боли ме петолъчката”). В момента национал-капиталистите нямат пред какво да се кланят. Червеноармееца с вдигнатия шмайзер им е последната надежда за символ. Да им помогнем да си го преместят във фоайето на ул. Позитано 20.

 7. Благодаря на Инициативния комитет за достойното държане пред редакцията на в. “Капитал”! Ако президентският съветник не знае какво е направила за България Съветската армия, нека да отиде до параклиса пред НДК, да преброи имената изписани на стената, да ги умножи по десет, а след това да си спомни коя е най–бедната и най–нещастна страна в цивилизования свят.
  Ето това е сторила на България Съветската армия – Освободителка!

 8. За дискусията в Капитал, едно втрещяващо активно мероприятие
  мнението на историка
  Ivo Dimitrov
  Втрещяваща „дискусия”
  1. След всеки „експерт” дебатите се разпадат все повече. Като след 2-рия вече от 200 мнения има над 30…изтрити. Да не говорим, че поведението на участника skit се определя еднозначно като тролене.
  2. Любопитна е „експе…ртизата”. И двамата автори пишат по темата „Как да ЗАПАЗИМ ПСА”. Доколко са принципни е още по-интересно. Т.напр. Тодоров след като ни убеждаваше какви страшни неща ще се случат ако демонтираме ПСА, днес заявява, че той лично /?/ е … ЗА демонтирането му ?!?
  3. Логиката на вторият експерт е направо уникална. След като ни уведомява, че ПСА не отговаря на историческата реалност и е манипулативен /нещо заради което се иска демонтажа му/ той предлага да го запазим… като го фалшифицираме вторично. Но всяко пипане на художествено произведение /колкото и нескопосно да е/ не от автора /в случая-авторският колектив!/ е равнозначно на РАЗРУШАВАНЕТО му.
  4. Експертите не структурираха дебата, а провокираха неговото убийство. Вижте съдържателността на дебата на 1-ви, 2-ри и 3-ти етап. След всяка толерирана /поръчана?/ от К манипулация съдържателиният дебат отстъпваше място на лични нападки и се разводняваше до степен, че след 2-рия „експерт” вече изказванията по същество отидоха в плоскостта – за/против …тоталитаризма и оценка на близкото минало.
  5. И организаторите на дискусията и модератора явно показаха втрещяваша липса на елементарен професионализъм. Разбирам желанието им да прокарат предзададената теза „как да запазим ПСА” /което е в пълно противоречие с обявената тема на дискусията!/. Но го направиха по толкова тъпо нахален и непрофесионален начин, че си изгониха мислещите читатели. Вкл. и тези които са за запазване на ПСА!!!
  6. Дебата обаче бе полезен. Като приложно помагало за анализ на проблема „техники на медийната манипулация”.
  к.№ 205 етап 3-ти

 9. Работата ме забави да не мога да напиша по рано коментар. Моето име се вижда и винаги е било такова.
  Дължа благодарност на Иво Инджев за това, че реагира по-бързо отколкото имах идея. Исках да направим един анализ на тази дискусия и да я предоставим на неговата широка аудитория, защото е важно да се знае с какви хора си имаме работа, още отсега. А нататък какво ще е – не знам.

  “Капитал” се провалиха напълно.

  Всички български медии се опитаха да опорочат последното събитие на 9 януари с твъдението, че имало два протеста. Всички писаха за тях като за равностойни събития. С равно право на глас.
  А първото събитие на на 9 ноември 2010 не го отразиха почти никъде. Най-фрапантно беше, че БТВ, една от малкото медии, които си направиха труда да пратят екип, кръсти материала си: “Инициативен комитет иска да взриви паметника”.
  Тогава се наложи да ги заплашим с адвокат.

  В. “Капитал” мобилизираха съветника на Първанов.
  Иво Инджев го направиха на нищо.
  Истерия и безсилие крещи отвсякъде. Понеже няма какво да кажат за мен и съм им много странна (за кого работя, на кого съм човек и защо се занимавам с този паметник) ме изкараха агент Чайка (на 36 г. съм).
  Впрочем кръстена съм на леля си Веса.

  Чавдар Стефанов, като “независим” експерт коментира във форума на “Капитал” като най-долна проба простак и хамалин. Обявил е темата за паметника като “шегичка и забава”.

  И затова, единственото, което можем да направим, цитирайки един от горните коментари е, че надеждата е постоянно да се събираме все повече хора навън. Да ни виждат, да им бодем очите, да разберат, че не могат нищо да направят. Да бъдем навън и ВИДИМИ.
  Иво е един от хората, който положи огромни усилия тази инициатива да стане видима. Аз се страя също.
  Но много зависи от всички.
  А иначе за “Капитал” – или добро или нищо, като за мъртвите. Както беше писал един разочарован от този екип човек: Това е началото на края за “Капитал”.

  В този линк, в този клип всички ни пращат в Белене и Ловеч. Зад този клип стоят хора от младежкото БСП, една от парламентарно представените партии в нашия парламент.
  Това е….

 10. Към макдойч:

  Специално за червения цвят, присвоен от другарите: обичам да ги иронизирам. За да им покажа, че не могат да ми предопределят (дори) цветовете, които да нося, се появих на шествието пред паметника с дрехи в червено. Знам, че няма да схванат, но и в това не желая да се съобразявам с тях.

 11. Интересно ще ми бъде да разбера “компетентното” мнение на Чавдар Стефанов за моето име и църковно кръщение. Родена съм на Великден 1951 г.и също съм съмишленичка.”Ха-ха”?

 12. Много правилно се “повдигна” въпросът с имената. Лощото е, “че така правят всички”. Много пъти в “блогът” съм свидетел, как някои в безсилието си, започват да иронизират името на “опонента”….. Дали да си “покажа” името???…. Не, не ме е страх, но ще ме е ЯД, ако някой, независимо какъв цвят “башибозук”( или “повредена глава” в превод), го “опетни”….

 13. По повод анкетата в Капитал,споделям следното:1.Постижение е че една медия отдели внимание на пробематиката “За” и “против”ПСА.2.Проследих ПОЧТИ всички изказани мнения по въпроса/наистина-многобройни/,но с малкотто”авторитетени”мнения за които се споменава по-горе,нещата се изчерпваха/от това което успях да прочета/до още неколцина,които се обявяваха за запазване на МОНУМЕНТА в настоящото му състояние и място.Останалите,с малка модификация в мненията,бе за неговото изместване/или физическо ликвидиране/на друго място в София или другаде,в рамките на музей на комунизъма!3.Всичко това не бива да ни обезокуражава , а напротив,да вдъхва увереност,че няма да е далечен деня,в който този”ГУРЕЛ” ЩЕ БЪДЕ ПРЕМАХНАТ ОТ ЛИЦЕТО НА ЦЕНТЪРА НА СТОЛИЦА ОТ ЕС,със всичките заклинанния ,че той отразявал времето си.Само че,в Берлин запазиха малък сегмент от Стената, а в Париж,такъв от Бастилията .Сравнението с Виена е глуповато ,в очите на хора като мене били и на трите места споменати до тук:във Виена той не се извисява непосредствено до Парламента, Операта и другите забележителности на Австрийската столица.

 14. Въпреки манипулираното (пишман)”експертно” участие, гласуването за каузата на нормалните хора е необходимо. Моля всички читатели на блога да гласуват на страницата на дебата: http://www.capital.bg/interaktiv/debati/11_triabva_li_pametnikut_na_suvetskata_armiia_v_sofiia_da/1026256_chavdar_stefanov_jurnalist/

  Да ги свалим под 30% !

 15. Към г-жа Маринова
  Уважаема госпожо , виждам че не сте от тия които могат да изпаднат в състояние на фрустрация от коментари по Ваш адрес , затова ще си кажа и моята скромна забележка към Вас.
  Не съм съгласен с това Ваше ПСА , г-жо Маринова , защото в Европа под тази абревиатура се разбира преди всичко известния на всички френски автомобилен концерн Пежо-Ситроен , носител и символ на определени европейски ценности , като напр. елегантната инженерна мисъл , на който съм верен клиент и фен и не виждам защо трябва да го бъркаме с някакви съветски мрачни вкаменелости.
  А иначе се замислих и аз дали пък и моето не идва някъде откъм “РОСсия Единная и Нерушимая”…
  Поздрави !!!

 16. Здравей колега, Иво. Поне да бе цитирал и написаното преди това от Валентина, което ми даде повод да напиша за името й, като се водя по нейната логика… А че си ме обявил за независим в кавички си е твое право. Валентина Бонева не ми е давала оценки като другата Валентина, така че на нея какво да отговоря – ами напиши и ти. Чакам и възможно есе от теб на тема защо съм писал за едната Валентина, а за другата не съм.

 17. Правя едно признание. Винаги съм имал непоколебимо желание този паметник да бъде разрушен. Да бъде взривен или разбит с метална топка на кран. Но, след като разбрах, че в изграждането на скулпторните фигури е участвал Любомир Далчев промених мнението си и сега споделям идеята за демонтиране в музей. Любомир Далчев е единствения скулптор пред когото изпитвам преклонение, защото животът му е квинтесенция на избора пред който беше изправена българската интелигенция. Мир на свтлата му душа!

 18. Към Чавдар Стефанов:
  Поне от 3 дни аз изобщо не участвам в дискусията на Капитал, с нито ред, неговото мнение, което тук беше цитирано ми беше пратено като линк, именно защото аз не следя тази дискусия. Неясно ми е какво мое мнение го е предизвикало.
  Така че колегата Иво, не знам защо така си позволява да го нарича, няма какво да цитира,
  Да цитира ако иска той, ама гледам, че не го е направил

 19. Към национал-капиталиста Ч. Стефанов,
  Тук се подписвам с агентурното си име, за разлика от президента на РъБъ, който преди изборите от срам скри достойното си име агент Гоце и се кандидатира за президент под неизвестното на никого име Георги Първанов. Накрая, за да не гадаете кой съм, само ще добавя, че съм брат на Джон Дойч.

 20. Червеният журналист Чавдар Стефанов е кръстен не на “Чавдар страшен хайдутин”, а на шумкарската бригада “Чавдар”, водена от незавършилия семинарист, отявления комунистически некадърник, участвал в преврата срещу своя благодетел Т. Ж., другаря министър на “народната” отбрана ген. Добри Джуров. Понеже съди за другите от своята кочина, др. Ч. Стефанов смята всички Валентини за Терешкови.
  Др. Антони Тодоров е отявлен … Личи му от километър. Но това е най-малката му слабост. По-опасно за народното просвещение е, че др. Тодоров е неизлечимо червен.
  Но далеч по-тревожен проблем от стърчишката с “Шпагина” в центъра на София е фактът, че неизбороимо голям брой комуноиди се маскираха като ПРЕПОДАВАТЕЛИ във висшите учебни заведения и продължават да тровят младите поколения на Ченгесарска република България. Цитирам по памет: дъртият марксист-ленинец и университетски мазник Андрей Пантев – депутат от т. нар. левица; шесташкото ченге и “философ” Христо Смоленов; военният “експерт” и приятел на стратега Гоце полк. проф. Димитър Йончев – бивш шеф на канцеларията на др. Ал. Лильов.
  И още хиляди знайни и незанйни ченгенца и ченгетурници, верни синове на най-престъпната пасмина в 14-вековната българска история…

 21. Съименникът на отряда “Чавдар” отправя гнусни хули и подигравки по адрес на гл. редактор на
  в. “Вестникът”. Цоня Събчева е внучка на министър осъден на смърт от противоконституционния “народен съд” и екзекутиран по време на Съветската окупация. Във вестника тя отпечата много материали за комунистическите престъпления и разграбването на страната. Малко преди да избягам от България там публикувах няколко статии за най–зловещите престъпления на българския комунизъм. Някои от нещата се изнасяха за първи път. Не се мина дори месец и Комисията по досиетата оповести за нейна съпричастност към ДС.
  Не съм запознат със случая, но смятам, че Цоня Събчева е един честен и достоен човек, а също и убеден антикомунист. В качеството на Зам. председател на Съюза на репресираните от комунистическия терор се запознах със стотици случаи, при които роднини на Враговете на народа са насилствено принуждавани да подписват декларация за сътрудничество с ДС. Бръщолевенията на “чавдарчето” ме карат да задам на Първанов и екипа му следния въпрос:
  Защо, когато се окаже, че ваши политически противници са били принудени или подмамени да станат кадесари, вие ги заклеймявате, като де факто признавате, че комунистическата Държавна сигурност е тайна, конспиративна, противоконституционна и престъпна организация, а когато петдесетина посланици изпаднат в същото положение, вие ги реабилитирате, като казвате, че те са работили за България? Дори настоявате те да продължат дейността си въпреки, че всеки момент могат да бъдат шантажирани и манипулирани от същата тази престъпна организация или от нейния настойник КГБ.
  Не мога да проумея комунистическата ви демагогия и наглост, другарчета!

 22. Заради това, Валентина, написано от Вас на 16 януари –

  От името на ИК
  Валентина Маринова

  Заб.: Същото важи и за “независимия” експерт Чавдар Стефанов, който ще коментира казуса с паметника на следващия ден, който е дългогодишен кореспондент на БНР в Москва, което не го прави експерт по най-новата българска история

  Интересно, преди дори мнението ми да бъде качено на страницата и да прочете поне какво съм написал, сте ме определили, заклеймили, осъдили и поставили в кавички.

 23. Уважаеми г-н Чавдар Стефанов, или който и да сте, тъй като това няма никакво значение. Изненадан съм, че изобщо трябва да ви четем. Обръщам се към вас с уважение единствено защото сте гражданин на ЕС, благодарение на усилията, които ние нормалните хора, различни от промосквоитетните проститутки на ратаите от ДС/КГБ положихме за демократичното бъдеще на континента, мачкан доста време от червени и кафяви ботуши. Уверявам ви, че този срамен паметник ще бъде премахнат независимо от корумпираното ви мнение и жалко присъствие. Вие, начело с Гоце сте миризливо и незначително препятствие на естествения живот. Пълна загуба на време е да ви се обръща внимание и ви се признава право на глас. По-добре вижте съдбата на плеядата червени наемници преди вас, изхвърлени като ненужен обществен боклук, след като са изиграли посредствената си роля на организирани крадци и паразити. Започнете с Благоев и Ленин.

 24. Г-н Стефанов, това което приписахте като думи на Валентина Маринова е мнение на целия ИК, тя просто го поднесе на всички като председател. Иначе автора му бях аз. Хайде сега анализирайте и моето име. Няма да намерите съветски космонавт нито чекист 🙂 Ще ви помогна по-елементарните анализатори се задоволяват да ме наричат турчин като неправилно го свързват с арабското Аладин, истината обаче е че то произхожда от старославянското Алдимир. С интерес очаквам анализа ви и отсега да ви кажа не съм бил партиен член, а от комсомола съм изгонен.

 25. Изобщо не се интересувам какъв е бил или е един човек, а как мисли. Смятате ли се за по-различен, макар и в друго време от българските писатели някога, които осъдиха Солженицин и Архипелагът Гулаг без да го четат /с изключение на четирима/? Вашата логика в случая, ако искате да илюстририрам без да анализирам името ви, е на принципа: ако живееш примерно в квартал Люлин, на Запад, значи си западняк и демократ. Ако живееш в квартал Изток, значи на Изток, си някаква комуноидна номенклатура оменклатура и отчаян русофил. Елементарно…

 26. Здравей Иво,
  Не бях забелязал този коментар, където ме споменаваш така: Защото др. Тодоров веднага наблегна на познатия метод на другарите да изместват темата, тропайки онлайнно с крак да се произнесем за ролята на Съветската армия изобщо, по принцип и другаде за неща, които не оспорваме и не поставяме под съмнение.”
  Понеже се познаваме от 1989 г., знаеш добре, че не тропам с крак. В коментара ти единствените аргументи, ако мога да ги синтезирам са: тези двамата нямат право да говорят, защото са белязани. Честно казано, удивляваш ме!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.