Руският посланик яхна троянския си кон

Не си мислете, че руският посланик Юрий Исаков не е забелязал подновения разговор за паметника на въоръжената лъжа в центъра на София. Просто е чакал удобния повод да отвърне ( на писмото ни до него) с опакото на ръката ( свикнала да бъде целувана от местите слуги), както се полага на генерал-губернатор по адрес на покорните туземци. Като ни отговаря непряко, изразява по-силно презрението си с имперската надменност, характерна за неговата школа.

Ето какво е казал:

Акад. Георги Марков е еталон за български гражданин, който разбира какво е добро за неговата страна и какво не е и в това се състои неговия истински патриотизъм, заяви посланикът на Русия в България Юрий Исаков, предаде репортер на БГНЕС. Серията от мероприятия по повод 65 -годишнината от победата над фашизма, които се координираха и проведоха от оглавявания от академик Марков организационен комитет още веднъж показаха големия принос, както на съветските войници, така и на българските войни за победата над фашизма, заяви руският посланик. Той разкритикува опитите да се фалшифицира историята и да се омаловажи приноса на всички, които се сражаваха срещу фашизма и хитлеризма. Посланик Исаков подчерта, че посегателствата срещу паметника на съветската армия в София са дело на хора, които нямат тежест в българското общество. “Нека историята се помни. Да не се забравя и да не се фалшифицира”, заяви емоционално акад. Марков при връчването на юбилейния му медал по повод 65-годишнина от победата над фашизма. Сред гостите на награждаването беше бившия вицепрезидент генерал Атанас Семерджиев. Академик Георги Марков е роден в град Пловдив през 1946 г. През 1970 година завършва история в СУ “Св. Климент Охридски”. През 1981 година специализира в Института за европейска история в Майнц, ФРГ. От 1977 г. работи в Института по история към БАН и в периода от 1993 година до днес е негов директор. През 2008 година става академик, действителен член на Българската академия на науките. /БГНЕС /

Не искам да коментирам личността на господин академика, когото винаги съм уважавал в качеството му на учен. Многократно съм го интервюирал и съм се опитвал да не споря с него по любимата му теза ( толкова изгодна на вечните ни господари), че преди сме “залитали” по един “голям брат”, а сега – по друг такъв. Сякаш пълната загуба на суверенитет и абсолютната обвързаност на НРБ със СССР може да бъде сравнявана изобщо с днешните отношения на България с която и да била страна!

Но не мога да спестя разочарованието си, че във в. “Торнадо” академик Марков се изказа по въпроса за договора с Русия от 4 август 1992 г. за дружба и сътрудничество без очевидно изобщо да го е чел ( ако пък го е чел- направо лъже!). Предизвиквам го да докаже обратното, макар вече да се произнесе, че привържениците на демонтажа на лъжата били “неподготвени” ( или нещо подобно и презрително – в стилистиката на руския посланик).Не може да го е чел и да твърди, че договорът не позволявал на България да се разпореди с паметника в София. Това е пълен, абсолютен абсурд! Абсурд, с който академик Марков лично се опозорява и доказва тъжната максима, че за такова нещо “никога не е късно”.

Като споменавам за “сътрудничество” не мога да не отбележа и избирателността, с която медиите у нас подхождат към “сътрудничеството”. На “враговете” намират начин да споменат сътрудничеството с ДС, но на академик Марков му спестяват споменаването на това сътрудничество, което той дочака да му оповестят миналата година. Което още веднъж доказва, че цялата операция с т.н. “отваряне на досиетата” целеше избирателно омаскаряване на онези, които биха се засрамили, но с нищо не засегна гордеещите се с агентурното си минало. С други думи: операцията беше апотеоз на дългогодишната кампания по замитането на следите под мотото : “всички са маскари”.

А на посланика Исаков какво да му се сърдим: изпратен е от путинистите да им служи, а когато руснаците изпратят путинистите там, където изпроводиха СССР, ще дойде друг, който няма да има нахалството да говори от името на българския народ.

Сега, както виждаме, академикът се превръща в “еталон за български гражданин” в очите на руския посланик. Честито! За да си еталон в очите на генерал-губернатора очевидно трябва да защитиш с една лъжа ( че договорът ни пречел да се разпоредим с паметника) интереса на една чужда държава и наложената от нея идеология.

15 мнения за “Руският посланик яхна троянския си кон”

 1. Аз сутринта гледах по една телевизия една още по-еталонеста персона, но не знам дали е българин, защото има странното име Пут(ьо)ин Димитров в дует с Феодосия; и се върнах във времето на ОФ събранията… И ми стана очен хорошо.

 2. Дали “оценките”, които раздава посланикът на КГБ/руската мафия/империя ще бъдат подложени на същото организирано възмущение, като всяко изказано мнение от страна на посланика на САЩ?
  Откъде-накъде г-н Исаков си позволява да ни налага “еталони”? Кой ще бъде еталонът за държава, който ще благоволи да ни препоръча – Путинска Русия ли?
  Не съм специалист по история, не мога да оценя качествата на акад.Г.Марков като историк. Но ми е ясно кой можеше да работи в БАН през ’77г. и кой можеше да специализира във ФРГ през ’81г. Човек, който гузно мълчи и не се разграничава ясно от ДС-миналото си, не може да е еталон за БЪЛГАРСКИ гражданин! Да си го вземат за еталон на съветски гражданин!
  И да си запише някъде г-н Исаков, че рано или късно паметникът на окупацията ще изчезне от центъра на БЪЛГАРСКАТА столица!

 3. Само да добавя – безпристрастно:
  Акад. Георги Марков от 1977 г. работи в Института по история към БАН и през 1981 година пециализира в Института за европейска история в Майнц, ФРГ.
  От Решение № 110/ 09.02.2010 г. на Комисията е вербуван от лейт. Пламен Благоев Атанасов на 6.04.1981 г., регистриран на 30.04.1981 г. в ДС, ПГУ
  Все пак имам поне два въпроса:
  – след като е мълчал дълго време, какво е казал вече за тази си дейност в периода от знаменателната 1981 г. до 1989 г.?
  – защо срещу “Снемане от действащия оперативен отчет” в данните за него от Решението няма нищо?

 4. Русия не може да преглътне след Роналд Рейгъновото разширение на Европа. Газопроводни паяжини и енергийни блакмейли, инвестиране в петоколонници (като академик Марков, Станишев, Първанов, ЧеГеваристи и др.) няма да спрат разширяването на Европа или да отцепят новоприети държави, като България. Но символи, като ПЧА са необходими за да напомнят на петоколонниците, че “Ние Красната армия”, един ден ще се върнем. Това ги крепи идеологически.

 5. Едно БЪЛГАРСКО правителство въобще няма да се съобрази какви ги дърдори някой си исаков (марков).
  Предстои демонтажа на паметника на съветските окупатори, въдворили най-античовешкия строй у нас – КОМУНИЗъМА, осъден като престъпен от Българския парламент и Парламента на Европа.
  На това място трябва да се издига паметник на основателя на българската дфържава – Аспарух !

 6. Академик Г. Марков! Страшна работа! “Еталон”, та дрънка!”
  Колчем стане дума за научни работници, за академици, за БАН и…замирисва! И ми става безпощадно ясно каква ни е науката и колко прав е министър Дянков!
  Цялата загнездила се там паплач от псевдоучени и псевдопатриоти следва да се изрине на бунището, но понеже /по ред причини/ не може, единствения правилен подход, според мен е:
  – възлагане на държавна поръчка /програма/, на ежегоден отчет /актуализиране/;
  – утвърждаване на механизъм за договаряне на научно-техническо обслужване с потенциални потребители;
  – САМОФИНАНСИРАНЕ!
  ДЪРЖАВНИ СУБСИДИИ – САМО ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ, ЗА ОСОБЕНО ЗНАЧИМИ ФУНДАМЕНТАЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ!
  А за посланика, какво да кажеш?
  МЪКА! /по Седефчов/
  Г-н посланик, тъкмо “ЗА ДА НЕ БЪДЕ ФАЛШФИЦИРАНА ИСТОРИЯТА” НИ “фалосът” трябва и ЩЕ БЪДЕ махнат! А Вие – обратно в Евразия.

 7. Руският посланик се държи достойно като руски посланик. Лошото е, когато български посланици се държат като руски посланици, а още по лошо е , когато български президент се държи като руски посланик.

 8. Само не ми е ясно как агент на ДС ще бъде директор на Института по история и това не прави впечатление на никого? И работа ли е на директора на Института по история да взима страна в такъв спор?

 9. Изявленията на Исаков и Марков трябва да стимулират всички български патриоти да засилят натиска за демонтаж на позорния ПСА. В Парламента Синята коалиция трябва да инициира предложение за демонтаж, И ДА СЕ ПРИЕМЕ РЕШЕНИЕ ЗА ТОВА , КАТО СЕ ПРИВЛЕЧЕ ГЕРБ ПРИ ГЛАСУВАНЕТО.

 10. Да точно работа на директора на института по история е да изясни смисъла/безмислието на този паметник.
  На директора, не на агента-доносник.
  Агента вместо да си върти опашлето да си подаде оставката ако не да му я поискаме.

 11. Този тип Марков е ясно доказателство за вредността на Института по история на БАН. Ако БАН не го закрие като заразена зона, закрийте БАН!

 12. Пълни глупости и бутафория! За един паметник да се изпише толкова много!!! Не виждате ли истината?! Българският народ се превърна в маса икономически роби на Запада, икономиката ни е един ненужен придатък към западната икономика, имаме демографска катастрофа, при която 1/4 от населението се стопи за 20 години “демокрация”. Какви са тея глупости с “руско влияние”, “съветско влияние”?! Не смятате ли, че Вашите безумия идват малко в повече на хората?!

 13. Към Апо:

  Смятам, че сте доста нагъл да се натрапвате с обобщения от името на “хората” и още по-невеж ( ако такава градация е възможна).
  Икономически роб на Русия е именно България, която е напълно зависима в енергетиката и има огромен дисбаланс в търговията със страната, която откровено шантажира робите си- но робската ви готовност да не “забелязвате” това явно ви прави неспособен да сметнете тази елементарна задачка. Тази зависимост от Русия е резултат на ПРИНУДА, подготвена с десетилетия, докато търговията със Запада е въпрос на свободна воля – някой да кара някого да внася германски коли и японска техника, които са неустоими със своето качество за целия свят? Докато зависимостта от руския газ, петол и ядрено гориво са ни “подарък” от времето на комунизма, който явно кънти в главата ви с погребално-победните си маршове.
  И като е толкова гаден Западът, а Русия е готина, защо всички се натискат да работят и живеят при гадния Запад , а в чудната Русия не желаят?

 14. Че руският посланик се държи като губернатор мисля не подлежи на съмнение, но подобно поведение не е никак непознато и на американския посланик! Изпадането в русифобия или русофилия е глупаво и самата престава за света като нещо черно и бяло е “леко” остаряла. Русия отдавана има “имперска” политика и едва ли това е нещо ново. Всъщност от времето на Петър I, ако съм точен. Това са известни факти, но това по никакъв начин не значи, че Западът е толкова прекрасен и съвършен. Това е абсолютна глупост. Нужно ли е да се припомня, че неолибералната политика и модел налагани от Световната Банка, МВФ и СТО СЪСЪПВАТ цели континенти като Африка и Азия. И ако бедността в Св. Корея е заради комунистите, то фактът, че повече от половината население на Филипините (просто пример) живее в адска мизерия явно не е важен за Запада.
  Западът също прокарва колониална политика. Да, тя не е толкова принуда с петрол, колкото принуда чрез заемите точно на СВ и МВФ. Тези така “щедри” заеми съсипват бедните държави. Погледнете Гана, Фуркина Фасо и др. За да може някой да си позволи изобилието в западните страни, някъде тези блага се произвеждат от хора печелещи по-малко от 1$ на ден. Това е резултат точно от политиката на Запада и това не е “свободен избор”, никой не го прави доброволно, а защото няма избор. Тези хора нямат никаква друга възможност
  Разбира се, това не прави Русия прекрасна, напротив, тази държава унищожава дори собствения си народ и не може да бъде пример за нищо хуманно, но е глупаво да се вижда света като двуполюсен модел, който така или иначе вече не съществува.
  Последно, няма лошо да се махне паметникът, така или иначе онзи в центъра на Виена ще остане (признавам, с позлатата му идва мааалко в повече кича :), но абсолютно нормално е да се махме и онзи паметник на американските летци, които са бомбандирали София и са причина за смъртта на хиляди цивилни хора. Нека сме честни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.