Медийната омерта

Корупция и журналистика
8 Март 2011
Йордан Матеев, Иван Бакалов

В България често се чуват мнения, че журналистите са корумпирани. (Точно както се чува и за представителите на всяка друга професия – съдии, митничари, политици, държавни служители, лекари, полицаи и т.н.). Оставям настрана проблема с генерализираните твърдения и се връщам на журналистите. Защо в условията на свободен медиен пазар обществото е недоволно от журналистиката, но въпреки това етичните стандарти на медиите продължават да са на относително ниско ниво спрямо медиите, с които обичаме да сравняваме – Guardian, Economist, New Work Times, Washington Post, Wall Street Journal?
Докато бях икономически редактор във в. “Капитал” често получавах запитвания от служители на PR компании за цената на една страница интервю във вестника, или за цената на т.нар. PR текст, тоест скрита за читателя реклама. Всеки път отговарях, че няма такава цена, защото не предлагаме такава услуга, ако искат реклама да се обадят на рекламния отдел, не на редакцията. PR специалистите оставаха много изненадани. Беше очевидно, че не са чували нещо подобно от други медии.
Преди няколко години когато бях главен редактор на българските издания на Economist от голяма PR компания ми се обадиха и поканиха журналист от медията на събитие на техен клиент в чужбина, който поема всички разходи за пътуването и престоя. Казаха, че канят общо 40 журналисти. Аз им обясних, че мога да приема поканата единствено ако те приемат, че нямам задължение да пиша статия, а ако пиша, нямам ангажимент да бъде положителна. Те отговориха, че ще ми се обадят допълнително. Когато се обадиха казаха, че за тяхно огромно съжаление местата вече са заети. Скоро след това в десетки медии имаше горе-долу една и съща позитивна статия за въпросния клиент, разбира се, без изрично да е посочено, че става дума за, на практика, платен текст.
Наскоро имах възможност да попитам какво правят във сп. Forbes (”Форбс”) при следния случай: банка кани журналист от медията на събитие в чужбина като покрива всички разходи; събитието е интересно и ще бъде полезно от журналистическа гледна точка. “Отхвърляме поканата”, каза без дори да се замисли Том Пост, един от двамата управляващи редактори на Forbes. Обясних му, че в България върхът на етиката е преди да се приеме поканата и двете страни да са наясно, че не се поемат никакви ангажименти за текста. Попитах го защо постъпват така и отговорът ме изненада още повече. Той не се позова на етичния им кодекс, нито каза, че така е морално, или че дължат това на читателите. Каза ми, че ако приемат поканата и това стане публична информация, читателите ще загубят доверието си в списанието, а в медиите доверието е най-важно, без доверие медията изчезва.
Тоест читателите на сп. Forbes биха наказали неетично поведение на медията и нейните журналисти. А сега да се замислим какъв ефект ще произведе излизането на подобна информация в България. Колко човека ще спрат да четат/гледат/слушат дадена медия, ако разберат за случай на неетично поведение? Според мен не много. Няма критична маса от българи, която да реагира и накаже неетичните медии. Дори напротив, много българи насърчават неетичната журналистика като четат/гледат/слушат медии, които са загърбили дори базисните етични стандарти, да не говорим за някакво световно ниво.
Това, което широката публика вероятно не знае е, че има журналисти, които от години се борят за повишаване на етичните стандарти в българската журналистиката, включително за отношенията между издателите и редакцията. Те са постигнали немалко успехи. Но тези журналисти не са много, защото каузата е много рискова – могат да останат без работа, или, най-малкото, да не получат повишение, защото са неудобни на шефовете и издателите. Трябва да си голям идеалист, много добър журналист и да си сигурен, че имаш добри алтернативи, ако си загубиш работата, за да поемеш този риск. При това с ясното съзнание, че може да се постигне само частичен успех и каузата е обречена на провал в общество, което не възнаграждава етичното поведение и не наказва корупцията. Затова повечето български журналисти и медии ще си останат корумпирани дотогава, докато обществото отхвърли корупцията в медиите не само на думи, но и чрез своето поведение.
Виж още текстове в блога на Йордан Матеев “Икономика на всичко”

Допълнение от редактора – Няма къде да мърдаш, освен да смениш професията.


Иван Бакалов

Колегата Матеев малко е видял в практиката си, защото е работил в “по-цивилизовани” издания. В повечето вестници положението е далеч по-трагично. Корупцията е на всички нива – от главния редактор до последния репортер.
Новият издател на вестниците “Труд” и “24 часа” Любомир Павлов заяви неотдавна пред Нова телевизия:
“За мен категорично има корупция в медиите. Във ВАЦ-овата група аз не мога нищо конкретно да кажа, защото съм чувал слухове… Аз в никакъв случай не смятам, че в “24 часа” и “Труд” корупцията е повече отколкото в другите медии, даже напротив… Има я в минимална степен, но я има. Една от причините да купя тези медии е, че те се ползват с най-голямо доверие и при тях корупцията е най-малка. Плаща се например, ще ви дам пример, това е мое мнение, пиарите на някои известни чалга изпълнители плащат, за да се публикуват повече информации и факти за тях.
– А за някои известни чалга политици?
– Вероятно и за тях… Виновни са издателите, защото те трябва да гарантират свобода и добро заплащане, ако ги няма тях… журналистите започват… Всеки човек естествено се поддава на такова влияние, когато трябва да храни семейство и когато му правят неприлични предложения.”
Павлов се осмели да каже, че има корупция по отношение на чалга певиците (публикуване на пиар информации), но за политиците не се сети. А би трябвало да е наясно – от години е в политиката и медиите.
Всъщност най-големият проблем с медиите е точно политически. Те са най-ухажвани и притискани от политици, а не от чалга певици и музикални компании. Това, че банки, мобилни оператори, фирми правят покани за пътувания или поемат разноски за разни семинари по курорти, разни измислени събития с подаръци, не е нещо различно – има го и по света. Но в цивилизования свят има регламент – журналист, който пише за туризма, може да пътува на чужди разноски при ясни условия, журналист, който пише в еди каква си област може да приема подаръци до някаква минимална стойност, но не повече и без никакви ангажименти.
Тук няма регламент. Банки, фирми плащат на ръка да мине някое информе, или се спазаряват на високо ниво с главен редактор за някое интервю, за пиар публикации. Как се плаща това не е ясно. Цените са разтегливи. Може и да не е в брой. Преди години няколко главни редактори начело с Тошо Тошев ходиха в Лондон на мач на “Челси” по покана на един мобилен оператор. Без никакво смущение. Разбира се, за този мобилен оператор, галено наричан в интернет от потребителите Ментел, никой и лоша дума не написва във вестниците.
Но едно е да те покани туристическа фирма, друго е да те покани президентът или премиерът с правителствения самолет да летиш без пари до някоя далечна или близка страна “да отразиш” посещението. Пресаташето на Първанов например подбира внимателно журналистите и медиите за тикава посещения, според това кой как пише за президента. Когато Първанов отлетя на посещение за Южна Америка и се повреди самолета, се видя, че той е пълен с шефове от почти всички вестници и телевизии.
Пиар агенциите или пиар отделите на някои големи фирми дори не ухажват редакциите. Те просто се обаждат и казват – “Ще ви даваме по еди колко си лева на месец, на 5-о число плащаме, искаме по 1 страница пиар на месец. Ще си я разбием и на по-дребни новини.” И пращат едни скудоумни информации, в които, разбира се, са набъркани и фолкпевици и всякакви глупости, за да рекламират някакъв продукт. Уважаващо себе си издание не би пуснало. Ама те плащат. И понеже почти всички вестници са в недоимък, ги пускат. Лошото е, че такива глупости пускат и големи вестници, които не са опрели до такива дребни за тях пари. Една и съща идиотска новина обикаля всички вестници и дори списания – от жълтите, до тези с претенции за сериозност. Поне тези с претенциите да се постараят да измислят друг пиар, а не да пускат едно и също с останалите. Не. Карай, нали плащат.
Но най-страшен е черният пиар. В България разни бизнесмени, въобще икономическите среди, са се научили, че просто можеш да си платиш на един вестник, на еди коя си репортерка от телевизия, и той или тя ще ти реши проблема. Ще излезе изобличителна статия за някого, ще излъчат репортаж-разследване, ще пуснат очерняща новина. Преди години описах как се опитваха да ме корумпират, като бях зам.-главен редактор на в. “Новинар” (виж тук). Нищо не се е променило от тогава. Има вече случаи журналистки да си заработват по някое жилище с пиар публикации за някой политик, кмет. Любопитно четиво по темата е и интервюто с бившия зам.-главен редактор на в. “Труд” Николай Стефанов (виж тук – Николай Стефанов: Като откраднеш 10 милиона, 100 хил. ще дадеш на медиите да им запушиш устата).
Така в България се установи една плутокрация, която по-точно трябва да се нарече клептокрация. Крадат от обикновения човек (банки, мобилни оператори), или подкупват, или взимат пари под масата (политици, хора от властта, чиновници), а медиите ги прикриват и обслужват. И всички крепят системата и си разпределят пари, а истината е стъпкана и окаляна, ако се опита някой да я каже, го изкарват корумпиран, лично заинтересован или просто луд. Да, има и луди, които постоянно съчиняват някакви конспиративни теории, и това е като допълнение в целия свински пейзаж.
Неотдавна гръмна скандалът с “Мадам В.”, която стана нарицателно. Много такива Мадам “В”, “Г”, “Д” и т. н. има в медиите. Няма и идея за някакво пречистване. Махането на двамата главни редактори на “Труд” и “24 часа” е своеобразно пускане на кръв, опит за промяна, но аз лично съм скептичен, че работата отива на по-добре.
Мадам В. се възпроизвежда. Духът вече е пуснат от бутилката. Утре на мястото на Мадам В. ще дойде друг журналист, некорумпиран. И при него ще се появи бизнесмен или някой политически брокер и ще каже – колко? Защото вече са научени да си плащат на някоя Мадам. И този, некорумпираният, ще се изкуши. Или ще изпадне в сложно положение, защото най-често такива “по-едри клиенти” на медиите идват с високи протекции – я от главния редактор, я от някой нависоко.
Корупцията в медиите е дълга приказка. Но не трябва да се обобщава. Медии и журналисти всякакви. Всеки си избира съдбата и как ще отговаря сам пред себе си.

СОЛИДАРНОСТТА НА ГУЗНИТЕ

Иво Инджев
Публикувам двата текста от сайта e-vestnik , към които бих могъл да припомня много подобни свои публикации. Но вместо това избирам да добавя, че има и още една видима с просто око форма на корупцията в медиите, която си личи от криво разбраната “солидарност” да не се коментира медийната корупция и зависимостите на медиите не само от политици и олигарси, но дори и от чужди държави. Иначе казано, медиите си разменят взаимно услугата да не си вадят кирливите ризи. Дейно участие в това замитане на следи взима и властта, която корумпира медиите като си затваря очите за корупционните практики в медиите, срещу което си купува послушанието им

Написах , че Би Ти Ви се отчита в руското посолство . Дадох конкретен пример , че ръководители на тази “американска телевизия”, сред които шефката на новините и публицистиката Люба Ризова , са викани в руското посолство да бъдат мъмрени след интервюто на Георги Коритаров с избягалия от Русия бивш офицер от тайните служби Литвиненко, излъчено по Би Ти Ви на 22 януари 2004 г. Нито една от т.н. “водещи” медии не сметна за необходимо да запознае своята аудитория с тази тема (както премълчаха също и свидетелството ми на очевидец, че министърът на енергетиката Трайчо Трайков призна за наличието на мафия в енергетиката – все едно, че е нищо!).

Знам, че съм уязвим ( заподозрян удобно в “нарцисизъм”), когато давам примери с мое участие. Но поемам този риск, защото става дума за факти, зад чиято достоверност стоя лично. Щом не ми вярват за връзката на Би Ти Ви с руското посолство, медиите можеха поне да зададат въпрос дали моето твърдение е вярно. Само че как ще цитират източник, който не е легитимиран от властта или от началството? Тази т.н. медийна солидарност издайнически говори за гузна съвест, защо действа на принципа: не мога да говоря за въже в килията на обесения.

Заменката е тройна: медиите си спестяват неудобните въпроси помежду си, а над всичко грее властовата целесъобразност да не се разваля толкова старателно изгражданата идилична атмосфера на дружбата с опитомената българска журналистика.

52 мнения за “Медийната омерта”

 1. Примери на платен черен PR са десетки статии, където името на Иван Костов е споменато в силно негативен контекст, без да се дават никакви доказателства и в абсурдна неадекватност с разработваната от статията тема.
  Един връх беше похватът на световно-неизвестният банкер Кольо Парамов (пряко-коствен участник в ограбването на спестяванията на българите като зам.шеф на БНБ по времето на кредитните милионери) когато за да очерни Костов написа в пряк текст, че заедно са карали школа на ГРУ в Съветския съюз.Вероятно се е надявал, че руснаците ще разпространят веднага някакво досие за случката, като зевзеци уточниха, че било написано от най-добрия калиграф на ГРУ).
  Колко струват такива статии?? Може би стотици хиляди ( жертваш собствената си репутация – Кольо Парамов).И кой ги поръчва ????
  Иначе, има кой да ги плати..

 2. Като за начало да кажа, че не съм се засегнала на чест. Но ми е писнало да слушам за горките журналисти въвлечени в грях от лошите Пиари. Пиарският текст, който си е платена реклама, е практика, да, стигнала до извращение в страни като България, където гражданското общество спи и медиите допускат това. Където има пазар има и предлагане.
  И още нещо. Работила съм с нулев бюджет. Прекарвала съм часове на телефона, докато намеря журналист, който се интересува от информацията и темата, която предлагам. Убедена съм, че метода „пиарски текст“ е за тези, които иначе нямат какво да кажат, но пък имат дълбоки джобове и съмнителни претенции. Дали щях да мисля така, ако работех в България?

 3. За съжаление сте прав г-н Инджев.Но това се случва и по електронните медии.PR акциите са доста лесен начин за манипулиране на общественото мнение в желаната от поръчителя посока.
  Следя с интерес подобна акция в няколко доста посещаеми сайта.
  Една публична личност имаща сериозни проблеми с Темида в град Бургас провежда именно такава .Но са я подхванали доста по различно.
  Пускат се постове и статии разглеждащи бита и проблемите на хората и обществото ни като цяло от името на този човек. Но в нито един бургаски сайт.Просто този човек е добре познат на Бургазлии и не биха повярвали на тези писания.
  Само,че коментарите под постовете и статиите говорят за друго.
  Именно това другото подвежда обществото ни.Тоест”не може човек толкова извисен,културен,интелигентен да е извършил тези престъпления”
  Това е една според мен нова тенденция В PR бизнеса.

 4. Етика, професионализъм и неподкупност – изключително важни качества за всяка професия.

 5. Както казва Ани – гражданското общевство спи -аз бих казал че такова чудо у нас няма.Това е трагедия и резултат на 65 годишно тоталитарно управление.Не би трябвало да сме писимисти ,но е трудна някаква промяна защото е необходимо много дълго време за това.Действително проблема е в чипа , макар и автора на този израз също има проблем с чипа си.
  Спасението е да имаме повече Инджовци в медиите защото въстановяване на гражданско общество (такова за каквото си мислим) е много трудно

 6. Браво г-н Инджев, не съм журналист,но казанато приемам за достоверно. В това ни убеждава нашата действителност, не само в журналистиката. За съжелениеа казаното се отнася за всички свери. Дълбоко е вкоренено в нашият живот. Очевадно, всеизвестно е, дало е основание дза бъдем характеризирани като корумпирано общество…Не за наше оправдание, само у нас ли е така. Може би това е болест на съвременната цивилизация в развитие от древността. Все пак добрлите, честните ще победат… С тази надежда човечеството живее…

 7. Ето един зловещ пример за такава практика в интернет издание. Става въпрос за иначе ужким обективното и изчистено от клюки news.bg (поне те така се рекламираха преди време по билбордовете):

  http://news.ibox.bg/interview/id_917784181

  Услужливо се пропуска фактът, че под “Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни” се крие сектата на мормоните, развиваща необезкоявано дейност в България, благодарение на корумпираната комисия по вероизповеданията и пасивната Православна църква.

 8. Една много хубава статия чието място не е тук,но се изкушавам да я цитирам -Нека да си отворим очите.

  Поробването на българския народ от АЕЦ “Белене”
  Огнян Минчев
  8 Март 2011

  Промъкналите се в печата спорадични протести срещу цените на горивата през последните дни най-после отварят тесен прозорец за осъзнаване на цялостната ситуация в българския енергиен сектор – днес и в обозримо бъдеще. Обстоятелството, че бензинът в България е по-скъп от този във Виена и значително по-скъп от този в Германия, а дизелът е по-скъп дори и от бензина, ни води към единственото разумно обяснение за цените на българския енергиен пазар – монопола.
  Тогава, когато говорим за бензин и нафта – това е монополът на “Лукойл”, руската международна компания, която притежава рафинерията в Бургас и упражнява всякакъв тип влияния, за да избегне значим алтернативен внос на горива в България откъдето и да е, освен от Русия. Така стопроцентовата зависимост на България от Русия чрез “Лукойл” прави възможно непрекъснатото поддържане на монополно високи цени, особено в периоди на растящи цени на нефта на световните пазари. Когато пък международните цени падат, у нас има известно разсейване на монополиста за привеждане към съответстващото на международния пазар намаление.
  Енергийното монополизиране в полза на Русия – цялостна стратегия
  Същото е положениетo и с цените на природния газ. Тръбата е една – от Русия – и всеки опит за изграждането на каква да е алтернативна тръбичка се разбива в желязната отбрана на щедро подкупените от монополиста български чиновници на всички нива. В Европа и света се случва какво ли не – рязко падат цените на спотовите пазари, разцвет преживяват технологиите за пренос на втечнен газ по море и по суша, САЩ нарастващо задоволяват огромните си потребности чрез развитието на добива на шистов газ, Унгария и Румъния се свързаха с европейската газоразпространителна  мрежа. България живее в свой си свят – света на едната единствена тръба, по която тече – когато тече (януари 2009 г.), газ на монополиста “Газпром”. Но в Москва и това им се видя малко: купиха си български слуга (на английски – minister), който през 2006 г. скъса относително изгодния договор за доставка на газ, валиден до 2011 г., и подписа нов договор за зависимост на България от руския монополист за три десетилетия напред.
  Няколко български политици жертваха кариерата си, за да не допуснат подаряването на българската газова инфраструктура от тръбопроводи на Русия през 1990-те години. Кабинетът на Жан Виденов бе сътворил множество икономически проблеми, но едва ли щеше да падне от власт, ако не бе личното твърдо упорство на самия премиер да не допусне “да мине номерът” на “Газпром” с “Мултигруп” и “Топенерджи” за изземване на тръбопроводната мрежа – българска национална собственост. Вторият опит на “Газпром” последва при кабинета на ОДС през 1997-98 г. и бе отново неуспешен. Тогава в ход бяха пуснати заобиколни стратегии. Основната цел – лишаване на България от икономическия и стратегически ресурс на нейното географско положение като транзитираща страна – изглежда ще бъде постигната чрез включването ни в един от мегапроектите на руския монополист “Газпром” – проекта за газопровода “Южен поток”.
  “Братската” подялба на собствеността – 50:50 между България и Русия върху “Южен поток” на българска територия открива пряка възможност за контрол върху решенията за руската страна чрез едно просто и изпитано средство – умерени рушвети в полза на български държавни чиновници. От своя страна “Южен поток” ще обезсмисли в значителна степен досега съществуващата инфраструктура, която отчасти ще бъде интегрирана в новия проект, отчасти – полу- или напълно изоставена поради периферното й значение за транзитирането на газ през региона.  
  Монополизирането на българската енергетика в полза на Русия е цялостна стратегия, чието значение включва, но надхвърля практичната задача българските “братушки” да плащат монополно високи цени за енергия на Москва докато са живи. Енергийната стратегия на Москва има ясно изразени геополитически цели, които по отношение на България са много по-концентрирани отколкото спрямо целия регион на Централна и Източна Европа. Тази стратегия се илюстрира най-добре от това, което се нарича “проект за АЕЦ “Белене”. Нека започнем с това, че на този “проект” в продължение на години му липсват най-основни параметри, характерни за всяко бизнес начинание. Не съществува инвестиционен проект. Не съществува яснота за цената на проекта. Няма очертан потенциален пазар за енергията, която новата АЕЦ ще произвежда, освен общите приказки за това, че потребностите в региона щели да растат. За това, колко ще струва произвежданата енергия се знае само това, че щяла да е евтина защото е ядрена – а не вятърна, например.
  Най-много се лъже за АЕЦ “Белене”
  Бисмарк е казал, че най-много се лъже след лов и преди избори. Не е вярно – най-много се лъже за АЕЦ “Белене”. Никой никога не е видял истински документ с обвързващи руската страна параметри на този т. н. проект. Руските енергийни фактори и подконтролната им българска енергийна олигархия лъжат спокойно и наедро, убедени, че пословичното в наивитета си българско обществено мнение никога няма да открие разлика с истината. Поне дотогава, докато АЕЦ Белене не яхне обикновения българин за десетилетия напред.
  Помните ли “Кремиковци”? Съветски военно временен завод за производство на каква и да е стомана, натресен на българите като част от селяндурско-грандоманската стратегия за индустриализция на България на всяка цена. Българите започнаха да изплащат “Кремиковци” с увеличението на цените за потребление от 1 януари 1966 г. и продължиха да изплащат десетилетия напред. На българския пазар десетилетия наред имаше хроничен дефицит на домати, плодове, месо и всичко останало, в изобилие произвеждано в земеделска България. Всичко отиваше на безценица в Съветския съюз за изплащане на борчове от типа на “Кремиковци”.
  На фона на АЕЦ Белене обаче “Кремиковци” ще ни се види като невинен джобен разход. Защото всички основни решения за дългосрочните финансови измерения на проекта се вземат и ще се вземат от руската страна. Борбата на премиера Борисов да редуцира цената на Белене до разумните 5 млрд. евро за реакторите (без инфраструктурата) среща железен отказ и железен натиск от Москва. Включително с йезуитското уверение, че България вече е платила всичко от нейния дял и оттук нататък няма да плаща нищо. Само ще гледа как се строи централата, как реалните й руски собственици я експлоатират 20 години и след това с хляб и сол я поднасят на българите да си я доексплоатират още 40. Истината е по-проста и смазваща. АЕЦ “Белене” се строи под руски контрол с руски пари и ще бъде де факто руска собственост. Цената на тока, произвеждан от нея, ще се определя в Москва, не в София, не и от пазара на електроенергия в България  – защото такъв пазар просто няма да има. Така както Русия ни продава бензин, дизел и газ на високи цени поради монопола, който притежават “Лукойл” и “Газпром” в България, така също ще ни продава скъп ток поради монопола, който ще притежава в българската електроенергийна система чрез АЕЦ “Белене”.
  Някой може да възрази – нали имаме и други производства на ток? Да, но ще бъдем принудени скоро да затворим АЕЦ “Козлудуй”. Европейските екологични квоти ще направят производството на ток от въглища нерентабилно, а вятърните и слънчевите паркове навсякъде по света си остават вятър и мъгла. Русия ще притежава контрола върху най-големия по обем и по принцип най-евтин ток – от ядрена енергия, чрез АЕЦ “Белене”. Е, няма да бъде чак толкова евтин. Колко ви е евтин бензинът и газът? Регионалните и европейските пазари няма да купуват скъпия руски ток от Белене. Кой ще го купува тогава? Ние, българите ще го купуваме – вече са ни задължили да го купуваме, в продължение на десетилетия. Огромното за днешните и утрешни български мащаби производство на руския гигант АЕЦ “Белене” ще изтласка в ъгъла другите производства и ще установи функционален монопол върху електроенергийната ни система за много десетилетия напред. Скъпо ще бъде, братя българи, много скъпо! Ще задлъжнява здраво пършивата българска държавичка на руските си благодетели и на българските им мекерета. Българските предприемачи, българските производства – доколкото ги има – ще задлъжняват яко и ще губят конкурентноспособност на европейския и световен пазар, така както днес губят и фалират тези производства, които ползват газ в технологичния си процес.
  Толкова ще задлъжняваме, че мечтаните 20 години, след които ще придобием “Белене” за българска собственост ще отидат далеч в бъдещето – ще станат 30, 40, може би повече. Междувременно светът може да преживее няколко революции в енергетиката – ние няма да преживеем нищо друго освен хитроумния руски хомот, който безсрамни и продажни български политически чиновници от вчера и днес нахлузват на врата ни. Руските реактори, предвидени за Белене, са вече морално остарели. Хайде да не бъдем наивници – проверете в интернет кой през последните 20 години е купувал руски реактор и защо? Китай води политика на стратегически баланс в ядрената си енергетика и затова купува реактори от всички производители в света. Купи и два руски … и си взе беля на главата… Четете, четете – “то сляпото окато прави”! Дори Турция сключва договор за строителство на руски реактори – но не като тези от Белене, а от последно поколение – само като стратегическа сделка за допълнителни бонуси в транзитиране на въглеводороди от Русия и Централна Азия. И преговорите между турската и руската страна са изключително напрегнати и ожесточени. Ние не просто купуваме морално амортизирани руски реактори – ние си купуваме дългосрочен монопол на Русия върху българската енергийна система за целия 21 век. С монополно високи цени, с доброволен отказ от енергиен пазар и развитие на икономиката чрез енергоспестяване. Купуваме си икономическо робство за четири поколения напред. Хич недейте гледа колко струва бензинът във Виена. След няколко години ще започнете все по-отчаяно да гледате колко струва токът във Виена и в цяла Европа в сравнение със сметката за вашето потребление в ръцете ви.
  Стратегически инструмент за геополитически контрол
  Разбира се, един икономически монопол никога няма само икономически измерения – той е стратегически инструмент за геополитически контрол. Именно затова нормалните европейски народи не сключват сделки подобни на “Белене” – защото свободата им е скъпа. Не и на отровения от великодържавна пропаганда отчаян среден българин: на него му е виновна демокрацията, виновни са му всички и всичко, които “му се бъркат” и заради които този българин спря да получава “евтин бензин” от “Съюза”. Големи по български мащаби пари се плащат, за да оцелява тази надлудничава визия за България и света в главите на много наши сънародници, докато общественото мнение грижливо се запознава с поредната милиционерска история за подслушване и подливане на вода между локалните политически пигмеи.
  Тоталният енергиен монопол на Русия върху България на практика се равнява на нов политически контрол на Москва върху нас. Този монопол превръща европейското ни членство във формалност и фикция, защото не оставя финансови и институционални ресурси в ръцете на българското общество и държава да се реформират по европейски образец. Енергийният монопол на Русия се осъществява чрез съюза на руската великодържавна олигархия с пост-комунистическата олигария на България, която контролира цялостно икономиката на страната и на енергетиката в частност.
  В услуга на руско-българската милиционерска олигархия
  Руската великодържавна олигархия е паразитна мимикрия на съветската кагебистка номеклатура. Тя живее – както съветските си предци – чрез немилостиво изтощаване на природните богатства на огромната страна, без да е в състояние да реинвестира огромните си печалби поне отчасти в модернизиране и цивилизоване на Русия. Нейната по-малка сестра – българската пост-комунистическа олигархия – живее за сметка на системно ограбване на българския народ чрез източване на изпосталялата му държава. Българският милиционерски “бизнес” няма нищо общо с пазара – той паразитира върху рекет срещу собствената си държава и народ. АЕЦ “Белене” е точният пример за това. Криминалната олигархия в българската енергетика вече придоби огромни рушвети, за да стартира проекта. Оттук нататък ще паразитира като слугинско псе върху остатъците на великодържавния пир на гърба на българския народ и българската държава чрез АЕЦ “Белене”.
  Допреди две седмици имаше надежда, че настоящето българско правителство ще успее да изпълни поне определена програма минимум за рационализиране на проекта “Белене” и за частична защита на българския национален интерес от бедствието, надвиснало над страната ни. Програмата максимум – отказ от проекта в защита на националния интерес – не беше много вероятно да се изпълни още от самото начало на управлението на ГЕРБ. Последните изказвания на премиера Борисов в Народното събрание покосиха и най-крехката надежда, че България може да бъде опазена поне от най-тежките последствия на Белене. Нещата отиват към подписване на окончателния договор с “Атомстройекспорт”. Това е резултат на огромен, нечовешки натиск върху Борисов и неговото управление. Флашките, шашките и шантажите са само видимият връх на този натиск, чиято цел е да превърне поредното българско правителство в покорен слуга на руско-българската милиционерска олигархия.
  Как ще постъпи Борисов? Най-вероятно ще остави на някой от НЕК или в краен случай на Трайчо да подпише този договор, който за пореден път ще сложи формално край на независимата българска държава – не че съдържателно досега е била независима. Избирайки между унизително обругаване и отстраняване от власт и запазване на формални позиции начело на управлението Борисов по човешки ще поредпочете второто. Просто защото той не можа да се научи, че срещу наглия руски натиск, срещу бруталния криминален рекет на българската олигархия, срещу любезното безразличие на европейските му партньори, един български премиер все пак има народ, има гражданска общност, към която може да се обърне, на която може да се опре, да я призове към защита на държавата и на националния интерес.
  “Лордовете анонсират, слугите разиграват”
  Никой от българските политици и държавници не се сеща за потенциалната сила на тази гражданска общност. Жан Виденов посърна, предаден от собствената си партия и си отиде в мълчалив ступор към обществото. Костов се затвори и млъкна, повлечен от злорадата вълна “800 дни”: обиди се на народа, но не се сети да призове гражданите към активна отговорност. Сега и Борисов ще повтори основната им грешка. Ще си отиде, или ще остане в слугинска роля на сцената, но няма да излезе да каже публично истината и да призове обикновените граждани за подкрепа. “Лордовете анонсират, слугите разиграват”, гласи високомерна поговорка сред играчите на бридж. Един държавник може да избира – дали да бъде слуга на собствените си съграждани или на мафията.
  Но ако Борисов сложи подпис върху позора “Белене” – свой или на някой от чиновниците надолу, то той трябва да знае следното: след 20 или 50 години никой няма да си спомня, че Симеон Сакскобургготски е размразил проекта “Белене”. Нито, че министърът Овчаров го е натресъл на българските данъкоплатци. Нито, че президентът Гоце го е пришил като пореден ловен трофей към своя въображаем “Голям шлем”… Не – историята ще запише, че Бойко Борисов го е подписал. Поради липса на доблест да защити тези, които гласуваха за него и му повериха държавата, за да защити националния интерес. При всякакви обстоятелства.
  P.S. След 10 години може да се окаже, че България има нужда от нов ядрен реактор – за да замени съществуващите в АЕЦ “Козлодуй” и да компенсира нарастващата цена на тока от топлоцентралите. Тогава най-естественото решение ще бъде построяването на един или дори два реактора в инфраструктурата на АЕЦ “Козлодуй”. Дотогава бурно развиващата се понястоящем ядрена технология ще произведе едно четвърто поколение реактори, чиято ефективност и сигурност ще съответства на развитието на една европейска страна като България. И със сигурност ще ни струва по-малко. Доста по-малко от опита да ни се пробута скапан руски “Москвич” на цената на “Мерцедес 600” за АЕЦ “Белене”. 

 9. и все пак всичко зависи от преценката на аудиторията, за които е предназначен продукта, та по този повод още малко за btv, стастно разказана история за закупуване на кибер техника за онко болни, в студиото е поканен един лекар чието име забравих, човека описа мъките на сделката образувани от тегавата чиновническа ленност, корупция и безхаберие, но нещеш ли тои решил да се срещне с !!! бборисов и: – трябва да ви кажа реакцията беше светкавична (светнаха очите и на цолова в този момент), забележете бборисов оня десния, казал ДА,

  ….след като до този момент никой не е казвал НЕ, историята е с многомесечна давност и до сега май нищо не е свършенон но това изглежда няма значение, някой (освен засегнатите, които дават купища пари за лечение в турция) от водещите не беше ли редно да попита това ДА какво значи, ангажименти, нещо конкретно, нищо само гол ПР, през страданието на хиляди хора

 10. Когато престъпник или престъпници нападат набелязаната си жертва, за да я ограбят, изнасилят или убият, първо запушват устата и да не вика, за помощ.Българската нация и държава са нападнати, от особено опасните престъпници на червената републиканска олигархо-мафия.Медийната омерта е запушила устата на България, като на прасе, което крадци колят в чужда кочина.Чюдя се, до кога ще вярваме на ХИМЕРАТА, че живеем в мечтаната от ЛЕВСКИ република, защото ако не се освободим НИЕ, от тази демонска република, ТЯ ще ни освободи от България.

 11. Така ще е, докато във всички сфери и на всички нива навеждането на Русия не се дефинира със закон като най-страшно национално предателство и не започне да се преследва. Тези обвързаности изкривяват нещата в България, установяват трайно корупцията, крепят комунистистическите монополисти – продажни държавни дружества, национални и частни медии, частни фирми и партии, които от своя страна крепят навеждането към Русия безнаказано. От този омагьосан кръг може да се излезе само/тъй като на съзнание и съвест не може да се разчита/ посредством конкретен закон, предпазващ срещу най-агресивния натиск, идващ от “вечната дружба” с “големия брат”, закон, подобен на подходящо и на място брегозащитно съоръжение срещу високи вълни, където биха били нелепи планински заслончета.

 12. оффтопик

  Прочитайки текстовете, останах с впечатление, че ПР е някаква гадна работа, нещо извратено и недостойно. А това всъщност е една необятна сфера, която поставя бизнеса в нова и то социално зависима среда. В областта на ПР работят изключително добре образовани хора, самата дейност в по-голямата си част е тежка умствена работа и заданията към ПР агента обикновено изискват от него нестандартен и творчески подход. Бизнесът в цивилизования свят, принуден да отговаря на новите обществени нагласи, се нагажда към обществените очаквания и ПР агента има за задача да покаже, че това е така, а не да излъже, че това е така. Всеки идиот може да скалъпи някаква лъжа и да купи страница в някакъв невзрачен вестник – за това стигат малко мускули и повечко простащина. Но това не е ПР.
  Както и рекетът, грабителството, прането на пари и укриването на данъци не са бизнес и тези, които се занимават с изброените дейности не са бизнесмени.
  Моля авторите да слагат кавички там, където назовават нещата с неистинските им имена. Иначе читателят остава с погрешно мнение за това какво е ПР и какво е бизнесмен. Побългаряването, тоест профанизирането на общоприети термини е инструмент на пропагандата.

 13. Iskam da pozdravja avtorite na tezi statii za koruptsijata v mediite, zastoto e mnogo trudno da povedesh borba s tova javlenie i da ne postradash, kakto pokazva i opitat na g-n Indjev. No uteshitelnoto e, che primerat mu e posledvan i ot drugi i zapochna da se vodi debat za okazvania natisk i prodajnostta sred jurnalistite. Zasega toi se vodi v Internet prostranstvoto, no tova v nikakav sluchai ne go omalovajava. Dano i drugi chestni jurnalisti se prisaedinjat, sigurno ima takiva, koito sa otvrateni, no se strahuvat da protestirat, e neka da vidjat che ne sa sami i na kolkoto poveche se chue glasa, tolkova po-goljama tejest ste ima v obstestvoto.

 14. Къде е публикувана статията на Огнян Минчев?
  Наистина че и това е част от мълчанието и продажността на медиите!

 15. това звучи ужасяващо,…..Кабинетът на Жан Виденов бе сътворил множество икономически проблеми, но едва ли щеше да падне от власт, ако не бе личното твърдо упорство на самия премиер да не допусне “да мине номерът” на „Газпром” с „Мултигруп” и „Топенерджи” за изземване на тръбопроводната мрежа – българска национална собственост……
  кой уволнява и назначава кабинети в бг., не без помоща на медиите разбира се

 16. СМЯТАМ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СЕ ГОРДЕЕ С ВАС Г-Н ИНДЖЕВ! А ТОВА ЗА бТВ ГО ЗНАЯТ ВСИЧКИ, КОИТО НЕ САМО ГЛЕДАТ, НО И ВИЖДАТ!!! НЕ СПОМЕНАВАТЕ КОЙ Е СОБСКТВЕНИКЪТ НА ТАЗИ МЕДИЯ!!!

 17. Г-н Инджев,”омертата” или “квази употребата” на машинации е хитър начин,по който почти винаги ще действуват другите,а мащабът е само мярка,с която малкото измерва ч и т а в о т о Голямо!
  В този блог са ни необходими и маяци,които подобно на критиците,
  само показват пътя на тези когато са в бурното море.
  Но ще се почака още месец-два и за такива които ще се осмелят,в да се впуснат в подходящ тандем, в плаване,НО НЕ с мечти,които са като бръшлян на мисълта в последни
  издихания при много тъжно …. с а м о з а д у ш а в а н е!
  Мъдростта не са бръчки а гънки!Но Съдбата обича много смели и решителни творци,които са с ясно съзнание какво искат и могат в полза на правилната България!
  Всичко останало е безполезно!

 18. А възката на КАНАЛ 1 с РУСИЯ? ПОМООООЩ, хора!?
  Оня ден, неделя, 6 март 2011 Българска Национална Телевизия ни подложи на
  Н-Я-К-О-Л-К-О ЧАСОВО ПОКЛОНЕНИЕ и унижение с предаване за Русия.
  КАКВО СТАВААААААА!?
  Многобройните гости говореха на развален български и ни ЗАБАВЛЯВАХА с руски песньовки, върнаха ни ПРЕДИ НОВАТА ЕРА! СЛУШАХМЕ И НЕ ВЯРВАХМЕ НА ОЧИТЕ СИ! Известен кагебист, уж българин – сценарист! А останалите отговорни за това предаване българи ли са? Имат ли въобще някакъв ъкъл?! Става дума за лобиране за ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ В ЗЕМЕТРЪСНИ ЗОНИ !?!!!!Непонятно е! Самоубийствено и убийствено!

  В София няма паметник на български цар, НИТО ЕДИН, обаче има паметник на руски император, направен от италиянски скулптор, който стои пред БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ.
  А отзад – КАТЕДРАЛА, издигната с български волни пожертвувания и кръстена на напълно неизвестен руснак, воювал срещу шведите.Защо, а? И не го забелязваме.

  Има достачно руски паметници и улици от признателния ни народ.
  Съветската армия НЕ Е ВОЮВАЛА ТУК с никого и не е дала НИТО една жертва!
  Някои се оправдават, че нямали нищо общо. Аз също нямам нищо общо със смъртта на стоте милиона жертви на комунизЪма, обаче ЗНАМ за тях.

  ЩЕ научи ли някой някога нещо от ИСТОРИЯТА и от МАЛКОТО ЖУРНАЛИСТИ СЪС СЪВЕСТ ? Все още живи…

  НАРОДЕ????

 19. Ето така,постепенно с очаквани коментари като тези от Искар,Румен Великов,Теодора Иконописова,D.N.,
  мн. други и т.н.,нешата – както преди – започват да си идват на мястото по отношение на нашето прозападно и пройзводително
  Отечество, в семейството на стара просветена Европа и едно защитено евроатлантическо пространство.

 20. Ето още една манипулация в “Актуално.ком” още с поставянето на въпросите:
  Искате ли Бойко Борисов за президент?
  Да, друг достоен кандидат засега няма
  Колебая се
  Категорично не

  С други думи както и да гласуваш винаги си против.

 21. Всъщност Вие г-н Инджев,може и да сте ергенно модифициран К Ъ М
  политическите бракове по сметка,
  но би трябвало да Ви трогне И… т о п л а т а б а щ и н с к а конституционна загриженост на г-н президента,който макар и да признава,от една страна КОЕ Е е твърде далеч,все пак подозира,че ще има изобилие от кандидати за президент!!!.
  Но,вълнуващо било, че ще има кой да го неследи и приветствува,
  тъй като “това ще е изборът на народа”
  Това е то дружески шарж,който прекалява,но заслужава нсмешка,
  която си е като реч е в полза на ума,но не и на нрава!

 22. Докато беше в БТВ те гледах редовно от 10.30 сутринта и ти се чудех защо каниш невзрачни политици.

  Сега – когато не си на екран биеш камбаната. Надявам се си осъзнал, че са те пазарували и не си смеел да мислиш дори.

  Обаче сега се опитваш да влияеш и виждаш колко е трудно….

  Не си света вода ненапита Иво….

 23. “Колко човека ще спрат да четат/гледат/слушат дадена медия, ако разберат за случай на неетично поведение? Според мен не много. Няма критична маса от българи, която да реагира и накаже неетичните медии. Дори напротив, много българи насърчават неетичната журналистика като четат/гледат/слушат медии, които са загърбили дори базисните етични стандарти, да не говорим за някакво световно ниво.”
  …… “Затова повечето български журналисти и медии ще си останат корумпирани дотогава, докато обществото отхвърли корупцията в медиите не само на думи, но и чрез своето поведение.
  …………. Йордан Матеев”

  Ясно е, че медиите ще са такива докато има кой да ги консумира. ОБЩЕСТВОТО това са и гражданите. А гражданското поведение е да не се помага на лъжата. Да не се консумират медии дали пример за зависимост. Да не се забравят имената на журналисти известни със безогледно слугинските си статии. Да не се консумират продукти на тези, които използват за реклама такива медии или предавания.
  Вярно е и че така няма да стане чудо, да се възроди изведнъж морал и истина, но ще е от полза.

 24. Никога няма да забравя как олигарсите искаха да купят Радой Ралин, когато го избраха за мъж на годината (или нещо подобно, но не си спомням коя година), като наградата беше статуетка тип “Оскар”, пари и лека кола. Радой Ралин изобщо не се яви на церемонията по връчването, като отказа всякакви “Награди” от този тип.
  Малкото свобода, която имаме днес дължим на хора като Радой Ралин!

 25. Към макдойч:

  Яви се. Бях там. Но отказа да вземе автомобила и каза ,че го дарява ( вече не помня дали на детска градина или болница).

 26. Бълхария е нуйна национално одгворна опозиция.Не КАТО БСП

 27. Професионалната услужливост на медиите няма граници.
  Опитомената, четвърта власт така се вживява в ролята си на “най-добър приятел на Човека”, че за никого не е тайна кой е въпросният Човек и кои – хората на Човека.

  От началото на годината аудиторията прехласнато съпреживява Апокалипса: температурите падат под нулата през февруари! Баба Гицка за първи път през последните десет години осъзнава, че пенсията ѝ е 130 лева! Санитарката Кунка прави разбор на революциите в Северна Африка и вещае преврат на Балканите!

  Флашките атакуват “Trash Гордън”.
  Вики liks, Mики liks, Ники liks – това е професионалният отговор на новинарската гилдия.

  ДАНС и Гдбоп са заподозрени в картелно споразумение за непрофесионално боравене със СРС-та. За щастие горещата информация попада в ръчичките на гребците от галерата на най-безпристрастната медия.

  Хвала на Дачков, хвала на Патршкова!

  Благодарение на тях публиката ще получи любимото си реалити: Голготата на поредния си спасител.

  Междувременно държавата поставя традиционния, електорален спектакъл –
  бюджетът поема всички разходи по купуването на души и плащането на гласове.

  Политици и избиратели участват равноправно в далаверата.
  Както твърдят национално отговорните медии, българинът е открай време европеец. И демократ.

 28. Към Ивайло Манахов:

  Вярно е, каних невзрачни политици ( а кои бяха ярките, ще кажеш ли -онези,които не идваха в студиото ли?)
  Идвал е Първанов, преди да стане президент. Да не говорим за многократните гостувания на Борисов, Станишев, десетки министри от разни кабинети и половината НС..Е, ярки политици, като Доган и царя не дойдоха. И как да дойдат техни ярки величества при такъв, който не е света вода ненапита и заплашва да зададе неприятен въпрос!?
  Колкото до “пазаруването”: само продажниците мерят околните с продажните си собствени мерки, защото смятат, че всеки е продажен – без изключение ( “как да има изключения след като самият аз съм продажен”, си казват продажниците, които не могат да си предствят да има хора,различни от тях).

 29. Не са виновни медиите.
  Виновен е народът.

  ”Не сме народ! Не сме народ, а мърша, пак ще кажа и с това ще да свърша.”
  Късопаметни се оказахме българите, загърибхме своя род и родина.Продадоха ни на Русия,Америка и Европа.
  Продажно племе.
  Един за себе си, всички срещу всички.
  Няма такава държава да живееш за емиграция и легализация.

 30. СРАМ НЯМАТЕ, БЕ!

  И Масларова мина метър днес, докато следващия път потулят всичко и се окаже, че не тя дължи на държавата 11 милиона, а е точно обратното. Както се оказаха невинни братя Маргини, Галеви, Николай Цонев, „наглите”, Красьо – черничкия, „трактора” и още хиляди знайни и незнайни хайдуци, щъкащи като хлебарки из поробената ни земя. Виновен е единствено Сульо от Долно Нанагорнище, за глоба от 3 лв. преди 15 години, която заради направени „разходи” по издирването на адреса на длъжника от съдия – изпълнителя, се е превърнала в сумата от 300 лв. Голяяяяяямо правосъдие, голяма работа!
  Холандците имат електроцентрала, която произвежда най-евтиното електричество в Европа, защото за суровина се използва птичия тор. От една страна си чистят отпадъците от птицекомбинатите хората, от друга – евтин ток. При нас токът поскъпва за петнадесети път, откакто чехи, немци и австрийци „приватизираха” електропреносната ни мрежа. Крадат стотици милиони от опоскания българин и имат наглостта да показват мерзки реклами по телевизията, в която мотото на пладнешката им кражба е „Знаем за какво сме тук!”. Те хайдуците знаят, а ние знаем ли за какво сме тук?! Питам, има ли някой, който е наясно, защо стои в тази територия на крадци, лъжци и проспериращи разбойници? Какво, ние мазохисти ли сме или робството май ни харесва?
  Вярно, че сме търпелив и мирен народ. Доказахме го през последните двадесет години. Струва ми се обаче, че прекалено се величаем с определението „народ”. За всичко, което търпим от мобилни оператори, спекуланти – търговци, петролни апаши, корумпирани съдии и ченгета, политици и явни бандити, по ще ни прилича да се зовем българско стадо!
  Макар и малка страна, преди години произвеждахме и зеленчуци, и обувки, и дрехи, и електроуреди за задоволяване на масовите потребности на средния българин.Имахме си що-годе прилично селско стопанство и дори изнасяхме агнета на арабите. Сега пазарът е пълен с китайски, турски, гръцки и македонски боклуци, а за износ освен да изнасят самите нас, друго не виждам. Като погледнеш гнусните мутри на изродите от лъскавите джипове и тузарски лимузини, виждаш наглост и омраза. Откровено те презират, защото нямаш кураж да ги вкараш в затвора, „толерантен” българино!
  Идеята на комунистите да накарат хората от народа, да съжаляват за времето на бай Тошо, почти се е осъществила. По онова време онкоболните не бяха обирани от докторите, безработни нямаше и образованието беше безплатно. Бензинът струваше стотинки, тока струваше стотинки, телефонът, киното, данъците и книгите, които българите масово четяха, също се купуваха за стотинки. Вярно, че и заплатата на повечето трудещи се бе между сто и двеста лева, но да не би сега тя да е пораснала много? За разлика от „стъкмистиката”, която изнасят агенциите, средната заплата у нас в момента е между 250 и 500 лв. Което ни прави най-бедните европейци и граждани на света изобщо!
  Тъй като открай време комунистите знаят само да лъжат и крадат, след като заграбиха бившата държавна собственост и станаха „бизнесмени”, те не успяха да развият предприятията и фирмите, поради откровената си некадърност. Осигуриха си средства до девето коляно, а хората и държавата, кучета ги яли. И кучетата ги ядат от време на време. Не минава седмица без информация от медиите, как улични псета изяли дете, клошар, или невинен гражданин. И това сме ние в момента – територия на мафията, уличните кучета и блеещата простотия!
  Срам нямате, бандити недомаслени! Срам нямате и вие – остригани народни овце! Едните заради грабежа, другите – заради овчедушието.

  Красимир Бачков

 31. Изключително важна статия на Огнян Минчев за поробването на българската енергетика.
  Много ясно формулирана позиция: Правителството трябва да потърси подкрепата на гражданското общество, а то да му я даде щото тази злокобна прогноза да не се сбъдне.
  Всъщност това е истинския проблем на държавата България другото са полюции.

 32. Точно преди празниците в-к “24 часа” излезе със статия в рубриката си “Оживление”, в която напоително ни обясняваше как Цв. Цветанов въвел модата на монограма в Парламента. Бях изумена, колкото и дребнав и незначителен да Ви се струва този факт, или от пълното непознаване на материята, или от неистовото слагачество. Ако някой само си беше направил труда да провери, щеше да разбере, че далеч по-изискани монограми стояха върху маншетите на ризите на г-н Асен Агов още в далечната 1996 година. Разбираем е напънът за “лъскане” на нечий имидж, но съвсем ни взеха за наивници. Вече не чета този вестник, както и не гледам ред телевизии или определени предавания, но това вече е мой проблем. Големият въпрос е на кои медии и журналисти все още можем да имаме доверие…

 33. Г-н Инджев,в отговора си към г-н Ивайло Манаков,може би,би било далеч по-удачно и разширено тълкуване,защо и как е било възможно отсъствието на ярки политици,като Царя и Доган.
  Разбира се,понякога не ни липсват и собствени заблуди,колко много са се затруднили Негово Величество
  и Скола,особено след като,не само не им се е наложила о щ е свръх-“з а х р а н к а” за тшеславие на VIP господата Г.Първанов /още като кандидат за президент/, това на Станишев,
  Борисов, др. членове на кабинети и половината от НС,но им е била спестена “уплахата”,дали да мълчат-което си е обида,дали да са учтиви-което би било още и -неблагразумие или да се пидържат към принципите,което вече си е истинско,ама истинско “not enough successfully ” предизвикателство.
  Както и да е въпросът на Ивайло Манаков,не е лишен от яркост и прозорливост,а само от много прошнурован и своеобразен “CV”,за което-ВИДИ СЕ- успявате,но и със ЗАЯВКА за бъдещето!
  А това е вече добре,много добре!

 34. Уважаеми Георги, истинският проблем на Българската Държава е че нейните граждани не осъзнават отговорноста и задълженията си, към Българската Държава.Време е хората в България да се сетят, че Българската държава е поробена, от съветската армия и че Българската Държава продължава да се управлява, от незаконната власт на съветска-руска република в България, а това означава, че всички подписани договори, от тази незаконна 66 годишна власт са незаконни.Не може в Богатата Българска Държава да живее беден НАРОД.

 35. Още слуги на руската мафия: Във вестника станал Стандарт за политическо слугуване охранената гл. редекторка е охранявана от боди гардове и е абсолютно недостъпна за колегите си. От какво ли се пази тази?

 36. Иво! И вие уважаеми участници в коментарите и преди всичко тези, които отстояват и защищават демократичните принципи, не виждате ли как се активизираха ченгесарските среди и усложливите им /меко казано/ медийни слуги:ефирни телевизий и кабеларки, радиа, преса и редица доказали се “журналисти клакьори” и шоумени. От мишите им дупки и подземни укрития, започнаха да изпълзяват редица ченгесарски личности и провалили се политици,с цел да манипулират общественото мнение и да го насочат в желаната от тях посока (за съжаление го правят доста успешно). Такъв пример е тазсутрешното предаване на ТВ 7 “БОДИЛНИК”, където бе поканен да коментира и прогнозира резултатите от предстоящите избори. Тази личност навремето изигра главна роля, в извършения преврат срещу първото демократично правителство в България с министър председател Филип Димитров,което в други държави се третира, като национално предателство. Това стана с активното участие и на президента Желев заедно с Ахмед Доган и ДПС. Именно това действие доведе до разрухата и фалита на държавата България през 1997 г.И вместо да им се потърси отговорност им се дава възможност и в момента все още да разпространяват наглата лъжа, че Филип Димитров сам е сдал власта. ЩО ЗА НАГЛОСТ И ЛЪЖА!! Същевременно тази личност се опитва да извади от нафталина и да лансира една личност напълно прловалила се като политик и обединител на нацията (става въпрос за Симеон Кобурготски). Тъкмо напротив, много от качествата които му преписва са с обратен знак: нито е достатъчно образован, нито има авторитет у нас и в чужбина като политик, а с лъжите си, далаверите и действията си за лично облагодетелстване, той нанесе обида на целия народ, а не само на отделни личности. Същевременно, като действащ политик, той бе уличен и в международни афери и ако не бе имунитета му, може би щеше да бъде арестуван и екстрадиран в ИТАЛИЯ. Тук могат да се коментират и внущенията му,към личностите и на други евентуални кандидати за президент:Плугчиева,Кунева и др.Но аз съм сигурен в едно, че такива типове като Бриго и сие, ще насочат всичките си сили за компроментиране и проваляне кандитатурата на представителя на демократичните сили или синята коалиция, независимо кой ще бъде той. Точно заради това демократичните сили се нуждаят от единство и активна пропагандна дейност.

 37. Като говорим за българските медии си задавам въпроса ЗАЩО никой не зачеква въпроса относно образователния ценз на тези, които ни управляват. Мин.предс. е пожарникар, Мин.на вътрешните работи физкултурник, прокурори с образование от школата за милиционери, видни банкери инженери и т.н. и т.н.. Ами нали сега имаме повече ВУЗ на глава от населението от цяла Европа, та даже и в Перник си имаме ПАТКА.Хората, които работят в медиите и те в голямата си част не са професионалисти е на кого да се оплачеш с, кой да споделиш от кого да се научиш. Когато липсва професионализъм винаги ще има корупция. Та тези хора ги е страх за стола им. Какво ще прави псевдо специалиста извън службицата или поста до който се е докопал.

 38. Според мен “журналистика” в чист вид, каквато е позната на света до началото на 21-ви век вече не съществува. При съвременните възможности за комуникация и обмен на информация нито има нужда от специално обучени за това хора, нито пък има такива. Със списване на журнали се занимават люде с всякакво образование и обикновено без никаква “гражданска” професия, което не е голяма беда.Ако се съгласим, че поднасянето на информация е занимание на неограничен кръг хора, то ще трябва да се съгласим, че качеството й е пряко отражение на интелектуалния и морален облик на обществото. Вместо да се кахърим за дертовете на “четвъртата власт”, да се погрижим за възпитанието на децата си, а и за собствената си промяна. Никога не е късно да станеш за резил, но никога не е късно и да станеш по-добър. Искам да кажа, че във всеки от нас лежи проблемът, но и неговото решение.

 39. Към СТО и Д.М. :
  ————–
  Уважаеми колеги,след 2001 и 2006 към 2011 г. е вече “оправдана” и смяна на представите за успешен тип лидерство,измежду които са много оскъдни,да не кажа и невъзможни,общите типажи,
  както между Жельо Желев и Ф.Димитров,така и тези между
  Сакскобурготски и Иван Костов,
  между Станишев и Сакскобурготски,
  което по същия начни,се отнася и за Станишев и Борисов.
  На вратата чукат отново примери с Първановите заявки за н я к о и монопаратийни или надпартийни
  кандидатури.
  Разбира се,че ще има и разочарования и изненедващо реанимиране по оста ГЕРБ,БСП и НДСВ,но нашите съотечественици,не са с адекватно пробуждане за повелите на века с примера и на централно-европейските ни близки и далачни съседи,а “новото словосъчетание за избора на народа”,ще бъде “свряно” между “измъчен” и прилично “достоен”.
  Всяка излишна дума,само ще затвърди още повече бумеранговата безутешност,която си заслужават “младите” народи!В кавички е израз от послание на военния министър Т.Даскалов през 1939 г. във връзка с 20-та годишнина от възшествието на трона на бащата на г-н С.Сакскобурготски.
  Нищо по-лесно от това,да се злослови и хули този коментар,но това не променя значението на призива,че демократичните сили се нуждаят от “единство и активна пропагандна дейност”
  Може да се запита и така:
  Кой трябва да е виновен за своя собствен провал?Може би Бриго!
  Цецо,Гошето,пожарникаря и т.н.
  Ако липсата на професионализъм ражда корупция и “страх за стола”,
  къде остават призванието и десетилетните усилия?

 40. Не мога да разбера защо на пожарникарите, изключително смели и умни мъже, на които призванието им е да спасяват човешки живот жертвайки своя, се гледа с ирония и подигравка? Отношението на Станишев и хора от редиците Петата колона, към пожарникарите, е повече от ясно и се знае защо е такова. Но хора, имащи себе си за демократи, да иронизират каквато и да е човешка професия говори за сериозни мозъчни увреждания, следствие на половин вековно комунистическо възпитание.

 41. А ето,че когато Иванова си служи с не повече от 50-60 думи,и стигат, и не са нужни още,за да се каже всичко за това у кого лежи проблемът и неговото решение.
  Просто да му завиди на Инджев човек,
  защото има късмет с умни и интелигентни жени.

 42. КЪМ “КАРДИНАЛ РИШЕЛЬО”
  От Вашите неясни,противоречиви и объркани мисли и разсъждения, не ми стана ясно какво бихте искали да добавите или опонирате на моя коментар и този на ДМ (уверявям Ви, че не съм толкова тъп(с две висши образования съм и много други допълнителни подготовки). Но не бих могъл да отмина псевдонима “КАРДИНАЛ РИШЕЛЬО”, който доста зловещо ми звучи, независимо от това във какъв смисъл е употребен (като метафора, черен хумор, шарж, тъпа шега, намек някакъв и т.н). Смятам, че в този блог не би следвало да се допуска това. Не говоря за цензура, а за елементарна култура, самоконтрол и уважение към другите събеседници. Същевременно към коментара си искам да изразя и възмущението си към този тип Бриго(изпитвам отвращение да произнасям името му),който в посоченото предаване се погаври и с паметта на убития от режима на Живков голям писател и журналист ГЕОРГИ МАРКОВ. Той се опита да представи нещата така, наивниците да повярват, че убийството му едва ли не е инсценирано от самия потърпевш и от тайните служби на Великобритания. Боже, боже!, какъв жесток цинизъм и гавра с паметта на писателя!!

 43. Вярна и точна реакция Кардинале.Без да ти правя”четки” мисля,че най-истински дефинираш това което Иво задава като тема в своя блог.(без да обиждам другите съфорумци)Искам да знам и твоето мнение(не е късно)по темата Иво-президент.Благодаря.

 44. Ах ти палав кардинале, малко срама да имаш?!

 45. @ Д. М.
  Да погледнем нещата от друг ъгъл:
  ББ е пожарникар. Истината е,че има висше образование и е инженер. Има докторска титла и е бил завеждащ катедра към института на МВР.
  ББ охранявал ТЖ. Истината е, че не е бил гавазин на ТЖ , а има охранителна фирма, лицензирана от IAPPA, и естествено е видни личности да се обръщат охрана към професионалисти.
  ББ няма опит. Истината е ,че в качеството си на секретар на МВР и кмет на София имаше възможността да работи в твърде големи мащаби.
  ББ много приказва. Истината ,че всички до преди него си останаха неразбрани, защото малко обяснявали на хората.
  Сега направете сравнение с другите премиери на България по тези показатели.
  Други са кусурите на ББ. Не, че е пожарникар.

 46. @ГЛАРУС
  Позволете да споделя моето мнение

  Борисов е политически пожарникар, а пожарът, който трябва да гаси е Атака.
  Атака е мизерията на гражданска България.

  Огънят се гаси с огън, затова на истинските подпалвачи се налага да поддържат два “огъня”.

  Колкото до конкретния “пожарникар”, той си е на нивото на ролята, която с все по-овладяна непринуденост изпълнява.

  Всеки водач е трагическа фигура. Комичното в ББ естествено легитимира политическия сценарий, внасяйки автентичното чувство за безизходност.

  Това, че опозицията успя да спечели позиции в дима на непретенциозното шоу означава, че подпалвачите трябва да се търсят около нея.

  И нещо важно: Ние, зрителите, трябва добре да помислим, преди да платим билетите за следващия пожар или спектакъл.

 47. MILA BULGARIA,ZALNA TI MATKA S TAKIVA JURNALIA KATO V.V,T.T i DR.DA JIVEI KGB,DS I DR…

 48. Време е на Гоце да се търси сметка за много неща. Например вчера прочетох интрвю с дългогодишния програмен директор на БНТ Борислав Геронтиев, за страховитите злоупотреби на Пръмова. И .. нищо. Тишина. Ако той лъже, трябва Пръмова да го съди. Ако говори истини – Прокуратурата трябва да се задейства. Обаче – нищо. Защо? Защото Пръмова е турена на поста от Гоце. А срещу Гоце е забранено да се говори. Същото е в БНР – група журналисти заговориха за тежка корупция там – попиляха ги за отрицателно време. Защо? Защото директор е туреният от Първанов В. Тодоров. И пак тишина. Нищо. А на дискусия за бъдещето на БНР през май миналата година, пред пълна зала, журналисти говориха, че в БНР има мафия, ОКТОПОД! Ама Гоцев октопод. Тишина……..

 49. А защо мислещите и пишещите хора в БГ не се обединят в усилията си срещу политическите парвенюта и доносниците, срещу нечистите сделки на нечестивците, срещу малокултурните, вредни и продажни политици, журналисти и псевдобизнесмени. Ако има една наистина свободна зона в нета, където да се публикуват текстовете на Иво Инджев, Огнян Минчев, Милен Радев, Евгений Дайнов, Любослава Русева, Люба Кулезич, Едвин Сугарев и други свободно мислещи, сигурна съм, че към тази “зона, свободна от простащина, продажност, страх и келеперджийски манталитет” ще се присъединят много хора, които се чувстват граждани и искат да живеят по други правила – не-мутренски, не-чалгаджийски, не-доноснически, не-клеветнически. В момента звучат отделни самотни гласове, спорадично подкрепяни във форумите от възмутени и наранени от несправедливостта хора, но после пак е мълчание, в което тържествува нечленоразделната реч на селяндурите, превърнали се в медийни магнати, политици и бизнесмени. Може би тази зона, свободна от нечистотиите на българския преход, да не е утопично място, а просто начало или ядро на някакво светло, нормално гражданско общество, в което има правила. Може би тази виртуална зона ще промени реално живота и обществото. Може би. Никой не знае, но трябва да се опитва. Няма да стане с уплашени интелектуалци, а със свобдни хора, какъвто считам, че е и Иво Инджев.

 50. A ти защо не се върнеш в БГ, ами избяга , като се обръщаш с тези думи, или не направиш ти такова ГО???

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.