Хирошима за Белене

По трагичен за нея начин, без да иска, Япония е на път да ни освободи от задаващото се по нашите земи увековечаване на руското енергийно робство! Ние, които сме свикнали Русия непрекъснато да ни освобождава ( от турците, от вредната за Москва независимост на България през 1944 г. и от Живков през 1989 г.), този път ще се окажем спасени от лабораторно ясното доказателство (на гърба на уникалния японския народ): нищо не е по ценно от живота на хората!

Тежко е за Япония да стане световен пример за това как с ядрената енергетика шега не бива. Не на шега сме на път да се отървем леко (чрез тежката драма на работливите и дисциплинирани японци) от бреме, което ни домързя сами да отхвърлим.

Българското ядрено лоби, захранвано от години с тлъстите пропагандни хапки за ползите от затлъстяването му, се умълча. Несмело се опитва да смели и да повърне като храна за размисъл лъжата за ползата от евентуалната овладяна вреда от подобреното съветско продължение на Чернобил.

Ядрената катастрофа в СССР през 1986 г. г. взриви най-голямата империя в света чрез пробива в бетонния корпус на мълчанието. Тя роди гласността и зарази с критична маса свободолюбие най-несвободните народи в Европа.

В съвременния глобален свят новото ни освобождение има трагичен японски отпечатък. Вече е доста вероятно, че Европа няма да допусне след ядрената катастрофа в Япония нещо подобно да възникне тук дори на теория, каквито и да са корупционните практики.

Ако в този филм на ужасите може да се види на заден план положителен подтекст, той е в поуката: колкото и да те подкупват да лобираш за руското стратегическо проникване в Европа през слабото място на ЕС (край бившия концлагер на остров Белене), глобалното земетресение те застига. Наказанието за взетите подкупи и неизпълнените ангажиментите от страна на Петата колона в България е цунами, което тепърва ще залее високите етажи на низкото предателство на българските интереси.

43 мнения за “Хирошима за Белене”

 1. Обичам те, Иво, по-добре не може да бъде казано. Желая ти добро !!!

 2. Наистина, заслужава си да се поздравим с това, че случилото се с Япония и с японците е предпоставка Европа да ни отърве от руското атомно робство! И да се запитаме докъде сме я докарали щом сами нищичко не можем да свършим, а се налага тоя път да бъдем освобождавани по почин и със заслугата на далечните японци…

 3. Ами, сега някой ще трябва да връща пари и като му сметнат лихвите – свят ще му се завие…

 4. Така е!

  Като си припомня обаче кои нашенци са набъркани в тази нашенска робия и си казвам: Дано да е така написаното!

  Че много отдавна на по-свестните у нас (дето ни считат за луди) е безпощадно ясно – промяна тукна тази територия може да дойде само отвън, като при преместване на гробище – не можеш да се разчита на помощ от вътре.

 5. по какъв тъжен – убийствено тъжен повод/начин трябва да се отказваме от нашите зависимости! БГ народ е наркоман на темата ссср/русия!
  Поздрави:
  Калоян
  бил съм в японско посолство по работа като куриер и много симпатизирам на тези хора.

 6. Понякога и господ е с нас,но дано всички да го разберат.

 7. А дано! Но дали…

  Г-н Инджев, колко му е да изпълнят изискванията. Не е ли прибързана тази радост, че Белене е обречена?

 8. Общата позиция на ЕС едва ли ще е толкова крайна- за жалост- та нали Франция е втората държава в света в тази сфера. Едва ли скоро ще видим края на ядрената енергетика, все пак ядреното лоби е “здраво захранено”!
  У читателя остава лошия вкус от обстоятелството, че японската нация се чувства недостатъчно информирана за мащабите на трагедията. Нещо твърде познато за нас от месец април 1986 г.
  Въобще енергийната мафия в световен мащаб, в частност японската атомна такава, не е готова лесно да отстъпи в името на безопасността и благоденствието на хората, и това е доста подходящ момент да се преосмисли енергийната страгия и обществата по света поне донякъде да се опитат да станат граждански. Иначе нищо добро не ни чака нито нас, нито охранената политическо- олигархическа прослойка, донесла толкова големо вреди.
  Нека не оставяме безучастни към толкова крехката ни и без това сигурност. Време е за освобождение от търтеите, угоени от Москва.
  Иво, България наистина има нужда от хора като теб, но трибуната ти в момента не е достатъчно достъпна за масовия гражданин, а липсва и алтернативност на избора за следващите избори. За кого да гласуваме, питам аз? Пак ли за по- малкото зло…..?

 9. Краят на руското енергийно робство само започва със спирането на АЕЦ “Белене”, но ще завърши, когато построим собствени алтернативни възобновяеми източници на енергия и ограничим консумацията й. Този път можем да го извървим без чужда помощ.

 10. Наистина по-добре едва ли би могло да бъде казано.А сега,да се заемем с работа и ясна цел:още солидарност и съпрпичастност с достойния японски народ,но и СРЕЩА с министъра на нашата отбрана за депозиране на неотменимо искане за вечно завръщане на България в Европа и преезареждане
  на парламент и прзидентски кампании с демократични ценности.

 11. За съжаление никой няма да връща парите за проруското лобиране. Това са оперативни средства, които руснаците вече са заприходили в старите си тефтери. Никой не си иска от агент парите обратно, просто ще сменят задачата на “куклите на конци”. Така, че ако “лобистите” се прехвърлят в друго поприще за лобиране, поне ще се знае кой отново ги ръководи.

 12. п.с. Нелепо е ако за това има данни в службите, а те се свиват в черупките си – значи, че няма никаква промяна в посока противодействие на “троянизирането”.

 13. az sym za Belene, zashtoto iadrenata energetika niama alternativa, problema e che ne iskam reaktorite za centralata da bydat postroeni ot horata postroili reaktorite za chernobil… bih kazal Hiroshima za Pyrvanov

 14. Жалко е, че народ преживяващ огромна трагедия ще трябва в ужасяващ момент да ни “вади от калта”. Изказвам личната си съпричастност към тези симпатични и умни хора и заедно с тях скърбя за жертвите!!!

 15. Колкото и да изглежда екзотична идеята,да бъде видян военен министър,
  щом една Венецела со отказва,а амеркански президент,призовава
  да се поучим от юпонската трагедия,
  на определен етап след време, идеята около буден български журналист,ще да е набрала неподозирана сила,за да се превърне в централно предизвикателство за България този век.

 16. Всъщност, с тези 6,3 /8,2 $/ милиарда Евро за мощност 2000 MWh в АЕЦ Белене, могат да се построят 1500 MWh соларни мощности. АЕЦ Белене ще произвежда 12 млрд квч. годишно. Соларката построена за тези пари – 6,5 млрд. АЕЦ има нужда от огромни оперативни разходи. поне 2000 човека персонал /в козлодуй са 4500/- това са минимум 30 мил годишно за заплати. Закупуване на гориво, съхранение на отпадъци. Разходите на АЕЦ козлодуй за 2009 година са 700 000 000 лева. Соларката има нужда само от охрана и 10-на електротехника. Разходите и за година ще са максимум 10 милиона.в 20 годишен аспект излиза, че АЕЦ ще произведе 240 млрд КВч * 0,11 лв себестойност.
  Соларката ще произведе 130 млрд * 0.10 лв себестойност.НО НЯМА ДА МОГАТ ДА КРАДАТ Р.Овч, Богомил Манчев, Енемона, Васил Божков, Христо Ковачки и още 10-на фирми сателити около АЕЦ. В Соларката няма какво да се краде…

 17. Следя анализите на изключителноуважавания от мен журналист И. Инджев,но ще си позволя, този път , да не се съглася с изказаното от него мнение,че огромното бедствие на Япония би могло да послужи за урок на нашите политици!Когато някой им предлага щедри комисионни за това да си затварят очите за,,дребни” проблеми с подобни проекти,или пък ги държи с Бог знае какви обвързаности ,смятам,че е безкрайно наивно и съвсем невъзможно да се отхвърли този проект,освен ако не се случи нещо със самите тях…политиците!:)Нашият премиер мина през всички стадии на промяна на мненията си по отношение на Белене,бъдещата централа от ,,гьол”се превърна в спасение за нашата икономика и енергопроизводство,без да ни е известна на нас-простосмъртните-нито цената на тази централа,нито какъв би бил ефектът от нейната дейност…Така че…нека не надценяваме способностите на управленците ни да мислят , а по-скоро:,,Надежда всяка тука остави”!

 18. отново в жалка позиция, други ни вадят от блатото, малко пътувах вчера, около софия, стотици декари необработена земя, от избуялата трънлива флора се разбира, че е така от години, а сега с тези скъпи горива ще е още по лошо, една дума няма никъде по въпроса, медиите ни занимават само с проблемите на мафиозо, любовницата на сина кадафи, а през това време живота на хората е някъде зад кадър,

 19. За всички сякаш е решено, че АЕЦ Белене няма да го бъде! Съдейки по руския инат и безкруполността на нашенските лакеи, малко се съмнявам. Да, вече е възможно да се спре този безумен проект, но борбата тепърва започва. За съжаление нещастието на един достоен народ е причината за пробив в руските щения! Дано да няма фатални последици!

 20. Аааа не така, не сме свикнали да ни освобождават, просто винаги се намесват превантивно в моменти, когато можем да станем независими.
  Моето мнение по въпроса е следния – Русия е по-неуспешната версия на Второто Българско Царство и тъй като българския народ винаги е живял по-добре от руския, за разлика от това руския богаташ е живял винаги по-добре от българския, то независима България е заплаха за управляващите кръгове в Русия – населението ще вземе да прихване някой идеи и ще стане трудно да му се промива мозъка. По същата причина се месят винаги и в Сърбия.
  Относно АЕЦ Белене – рано е да се радваме. Естестевено, че категорично не трябва да строим руска АЕЦ, защото ще изпаднем в зависимост от тези, които ни смятат за врагове, а и дори да не приемате, че са ни врагове, то е тъпо да увеличаваш енергийната си зависимост от някой, който и без това доставя практически целия газ и голяма част от петрола. Обаче не е ясно каква е алтернативата. Електроенергия от слънцето засега е скъпо и също е източване – осигуряваме на инвеститори изкупуване на енергия на цена над 70стотинки на кВт, не е пазарно да се осигуряа гарантирана печалба на частни фирми.
  Аз лично съм фен на идеята да се инвестира повече в енергоспестяване, примерно да има субсидирне на гражданите да използват слънчеви колектори за топла вода. По-ефективно е от фотоволтаици. И е печелевишо за всички. Ама руската доктрина на управление не приема печеливши за всички управленски практики.

 21. Колкото и грозно да звучи на фона на тежката трагедия, която изживяват хората в Япония, няма да спра да повтарям:
  Термичният взрив в Чернобил и настоящата авария в японската АЕЦ са като пукане на детско балонче, в сравнение с това което по-рано или по-късно ни предстои по пътя който сме поели,водени от групата продажници, начело със Седефчов и Р.Овч.
  Авария подобна на вече състоялата се при блокирането на част от кадмиевите пръти в Козлодуй ще предизвика МОЩНА ЯДРЕНА ЕКСПЛОЗИЯ, която буквално ще помете част от България, а останалата част ще облъчи и зарази за столетия!
  Не се заблуждавайте, ние не сме Япония и няма да го преживеем!
  Добре би било всички радетели за построяването на руска АЕЦ в Белене, а защо не и всички мастити и учени “експерти”, пропагандиращи предимствата на ядрената енергетика да бъдат приканени да се заселят на територия с радиус 10-20 км от централата, заедно с целите си семейства. Мисля, че тогава безумната идея би се оказала без поддръжници!

 22. Щом и Меркел направи крачка назад, за Белене не виждам бъдеще. Дано!

 23. Аз мисля че сега е момента да си кажем мнението за АЕЦ Белене ! Ще се радвам много ако спрем този безумен и незгоден за нас проект!

 24. Интересен е въпросът по коя скала (на Рихтер или Медведев-Шпонхойер-Карник) и до каква степен (7,8,9???) е обоснована сеизмичната устойчивост на АЕЦ “Козлодуй” в БГ няма абсолютно никаква яснота. Доказателството за това е препирнята между Богомол Бончев (Риск Инженеринг), министър Тр. Тр. и Сергей Цочев (председател на АЯР), в последното издание на “Неделя 150”, по Хоризонт.
  http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Obzorni/Sunday150/society/Pages/Atomna%20v%20BG.aspx
  А причината за тази “мъгла” и неясност е повече от травиална. За да се назове съответната скала и степен на сеизмична устойчивост трябва всеки който го прави да се позове на конкретен официален документ, където това е посочено. Този документ се нарича Техническа обосновка на безопасноста (ТОБ) и се явява нещо като паспорт за всяка една АЕЦ по света. Да, но нашите бараби не смеят да се позоват на него защото той не съществува!!!!!! Да, АЕЦ “Козлодуй” не разполага с ТОБ, в който документ следва да бъдат описани и характеристиките на използваното ядрено гориво. Но понеже, защото, обаче те си правят експеримент с рециклирано гориво, поради тази причина и няма как да имат редовен и легален ТОБ, т.е. паспорт. И така на фона на трагедията в Япония хванхаме нашите престъпници по бели гащи, но на БГ журналята (с малки изключения) не им пука.
  Иво, поздрави!

 25. Типично по български-всичко знаем,от всичко разбираме,даже и от соларки.
  Щастлива е България с толкова много енергетици и ядрени експерти.

 26. Още от самото начало на проблемите около японските ядрени станции се надявах това земетресение да се окаже ако не нокаутиращият удар за безумната ядрена енергетика, то поне първата плочка от доминото, което постепенно ще я събори. И само след няколко дни вече виждаме че и други плочки неудържимо се клатят. Същевременно се надявам и безумният полковник да е последната преграда пред една бъдеща свободна северна Африка и скоро противната му мутра да остане само на червените знамена на някои болшевикльовци, редом с тази на другаря им Че.
  Очаквам след това ЕС да си запретне ръкавите и дълго обмисляният концепт Desertec-Eumena да слезе от чертежите и се пресели върху пясъците на Сахара с реални вече стъпки.
  2010 година показа на практика, че ВЕИ не са фантазии, след като само за една година в страни като Германия и Италия бяха инсталирани съответно 6.5 GW!!! и 5.8 GW!!! само фотоволтаици , а че са реалност и че със усилена работа и инвестиции във възобновяемите технологии, които само демократичният Запад може да приложи в действие в момента, те се превръщат във фактор в енергетиката. Това че сега не са така суперефективни мога само да го сравня с първите вълнички на ТЕХНОЛОГИЧНОТО ЦУНАМИ което скоро ще помете всички nucleo-fossils dinosaurus.
  Сегашните оценки че проектът може да покрие 15% от европейските енергийни нужди може да се окажат скромни , така както бяха сринати предварителните оценки за 2010 в посочените страни и количествата инсталирани мощности бяха надминати 3 пъти. През тази година Италия ще изпълни плана си за ВЕИ до 2020г (9 години предсрочно) а в Германия показателите са още по-впечатляващи и там целта е 100% ВЕИ през 2030г.
  Така че горните 15% могат да станат 25% или 35% в процеса на изпълнение на проекта.
  Тогава Обединена Демократична Европа ще може да бъде наистина по-твърда, а и да спре някои кранчета на тези които я заплашваха от североизток че ще и ги спрат.
  Нашата врътка в обратна посока на руския nucleo-кран няма да им помогне съществено.
  Имах неудоволствието тия дни да изслушам и руските ядрени светила пряко по телевизията как успокояват публиката. Един каза че жертвите от взрива на Хирошима били около 50000, а от радиацията били «само 486 човека», че жертвите от радиацията от Чернобил били по-малко от 1000. Друг пък каза че взривовете на Фукушима освобождавали пара в която той с удоволствие би отишъл да си направел парна баня, толкова била безобидна, че жертвите и заболяванията били повече в резултат на работата на медиите които всявали паника.
  Радвам се че на един самолет с такива «специалисти» му е било отказано да излети и не са допуснати в Япония да дават акъл, както другарят Кириенко се оплакал вчера на своя бос.
  Жалко за някои умове и капацитети хвърлили много сили в nucleo-сферата но за отчаяните защитници на тези технологии не ми е жалко.
  Всичко това можеше да почне миналото лято, да си спомним как сам другарят Путин седна зад щурвала на самолета, изгаси маса пожари, смрази кръвта в жилите на руските огнеборци и те «овладяха капризите на майката-природа».
  «Мирният атом» няма мирно да се предаде. Ще бъде принуден.

 27. “Разпадането на ядрото на радиоактивен елемент не зависи от външни фактори и е случаен процес, а времето, за което се разпадат половината от всички атоми на елемента се нарича период на полуразпад. Този период е различен за различните елементи и може да продължи от няколко милисекунди до милиони години…”
  Това сякаш не е дефиниция на физически процес, а политическа диагноза.

  Всичко, което прави Иво Инджев е призив за справяне с геополитическата бомба със сеизмичен закъснител, заложена у нас от недоразпадналите се КГБ-БКП–БСП. ГЕРБ е на път да стане следващото звено в порочната верига на българския морален и институционален саморазпад.
  Пътят за излизане от кризата е истината да се каже ясно и да се вземат мерки преди катастрофата.

  Издигането на кандидатурата на Иво Инджев за съветник в столичната община би било първата крачка към едно ефективно, гражданско самоуправление. Сигурно има колеги от форума с опит в организирането на виртуално гласуване и желание да помогнат.
  Софиянци могат да станат пример, как гражданските действия могат да накарат отговорните, политически формации да се замислят за гражданска квота в общинските си листи – това било най-убедителното доказателство, че демократичните партии са вън от смъртоносната верига на пост тоталитарния полуразпад.

 28. Откакто стана тази трагедия следя колкото ми е възможно и аварията с атомните реактори. За съжаление страдат много хора от това. Това е истина Природата винаги побеждава и ни дава уроци за бъдещето ни.
  Атомната мафия е силна, но трябва да се противопоставим. Това касае нашите деца, внуци. Аз не разбирам тези хора от атомната енергийна мафия нямат ли деца и внуци. Как може да не мислят за тях?

 29. кога ли и тук ще започнем да задаваме конкретни въпроси и сами да търсим реалните им отговори в нашия контекст, вместо да вземаме емоционални решения с дългосрочни последици, основани на подхвърлена ни частична информация:
  http://www.ucsusa.org/assets/documents/nuclear_power/nuclear_subsidies_summary.pdf

 30. За много повече от 100 години,
  нито монархически,нито късогледи републикански държавни уредби,не подсазаха много решително и убедително на руснаците,да спрат
  с напъните си за “топли морета” и за “повече ядки” в жарта след препичане на балканските кестени.
  Ако Меркел не бе направила своята крачка назад,Бисмарк вече,да се е обърнал в гроба,а ако България
  пропусне своя е п о х а л е н шанс,значи си заслужава своята участ!

 31. Samniavam se tragediata v Japan da otvori ochite na politicite v BG. Te ste se posnijat dokato mine buriata i pak ste si badat sastite. Nadiavam se obache da otvori ochite na bednia balgarski narod, kojto ot griji kak da ocelee oste edin den ne moje da razbere bezumieto da se stroi iadrena centrala, ot kojato njama nujda. Tuk e momentat da se aktivira internet pokolenieto i da se sazdade masov grajdanski otpor.

 32. Безусловно вярвам на Г.Котев, че АЕЦ “Козлодуй” няма ТОБ, а това си е СКАНДАЛ С БЕЗОПАСНОСТТА Ѝ!
  Въпросът ми е знаят ли този факт в МАГАТЕ?

 33. Към Евгени Евстратиев:
  Имат и семейства и деца. Обаче…
  Натрупаните от тяхната продажна колаборация с мафиотите на Путин мръсни милиони отдавна са изнесени на ЗАПАД!
  С част от горните пари отдавна са закупени луксозни котеджи в предпочитани райски кътчета на ЗАПАД!
  Семействата им не живеят в Козлодуй и, уверявам Ви, нямат намерение да живеят в Белене. Повечето от тях отдавна са вече на ЗАПАД!
  Децата и внуците им учат в най-престижните колежи и университети на ЗАПАД!
  Когато /ако/ тук в Булгаристан стане напечено те вече ще са отпрашили на ЗАПАД!
  ЗАЩОТО НА ТЯХ ИМ ХАРЕСВА НА ЗАПАД!
  НЕ В СТРАНАТА НА СЪВЕТИТЕ! НЕ В РУСИЯ НА ПУТИН! НА ЗАПАД!
  Русофили са само защото Кремъл им гарантира непоклатимата власт над тъпите българи /които те презират/!
  Русофили са само защото лоялността към Кремъл се заплаща пребогато!
  Русофили са защото никой друг не би ги обезпечил с правото да скубят това плиткоумно и късопаметно племе безнаказано до безкрай!
  А утре или в други- ден тези от нас, които оцелеят отново ще маршируват под радиоактивния дъжд, децата им ще пият мляко и ще ядат зеленчуци, от които зумерът на ГМ-брояч полудява, а те и техните деца ще пият минерална вода и ще хрупат екологично чисти марули на ЗАПАД!

 34. Японската централа чие производство беше? Надали е руска. За съжаление пред природните стихии и тя се оказа безсилна. Така че не приемам политическата част на коментарите, както на Инджев, така и на останалите. Що се касае за опасностите – да за всеки е ясно че един ядрен реактор, независимо руски, френски или американски (скоро и техен имаше проблеми) си е заплаха. Затова и ВЕИ са алтернатива, а ние да се молим на някакъв полотически ход от страна на ЕС който да ни освободи от хомота на договора нахлузен (подписан) ни от тройната мафия водена от столетницата.

 35. Г-н Инджев, не мога да повярвам , че всички телевизии са подвластни на лицето Гоце или са обзети от сковаващия страх на автоцензурата , та не можем да Ви видим в нито една от тях с постоянно предаване . Все пак ледовете бавно се топят предизборно с намаляване силата на агента от ДС и се явявате вече по NOVA или БНТ.

 36. До г-н Дончо Тонев.
  Да, да, да, от МААЕ (МАгАтЕ е руска интерпретация на МААЕ) знаят. Лично, на крак съм ги уведомил, във Виена, през месец юни 2008 г. Ноооооо…. интереса клати феса. След като ми обърнаха гръб ми отне още година и половина за да разбера причините за това. Чак в самият край на 2009 попаднах на три независими един от друг документи (единият от тях производство на МААЕ), които подтвърждаваха, че от средата на 90-те години на миналият век страните Франция, Германия, Швеция, Белгия, Холандия, Велиокобритания, Испания и Швейцария, чрез френският концерн АРЕВА ежегеодно си изнасят отработилото ядрено гориво в Русия. Под 10% от него се рециклира В Русия и се връща на Запад за повторна употреба. Останалите над 90% частично също се рециклира, но се изпращат от 2004 г. и до сега в БГ за експериментална експлоатация. Именно интересите на споменатите по-горе държави и е пречката за разплитането на възела. Те заедно с Русия и доминират управлението на МААЕ. Пак същите държави, с изключение на Швейцария, пък доминират евроинституциите ЕП и ЕК, които също ми казват да си гледам работата. Та такива ми ти неща. Иначе, благодаря за доверието!
  А, между другото, МААЕ е лауреат на Нобелова премия за мир!!!!

 37. От всички медии през целия ден а и тази вечер се виждаше че се работи в една посока. Да се строи на всяка цена. Тази вечер в 1ТV бе хвърлен нов “коз” – “руснаците искали да се строи НА ВСАКА ЦЕНА и били готови даже да ИЗДИГНАТ 7 МЕТРОВА СТЕНА НА ДУНАВА СРЕЩУ ЦУНАМИ”. Това показва че или тия ни смятат за пълни тапаци или тия в телевизията са пълни продажници или че нашите политици са пълни слагачи. А може би и трите заедно!
  За цената не се учудвам, когато не проектантът а друг ще плаща и тегли последствията естествено, че кярещият е за строителство на всяка цена.
  За стената от 7 или 9 метра ами то тогава е по лесно да се направи язовир на Дунав с ВЕЦ. Защо ли зарязаха проекта при Никопол? Но водата- цунамито може да не дойде от морето , а по течението.
  И да питам като в Чернобил )а и на други места) бедата не дойде от цунами, щетите по-малки ли бяха?

  Обсебените от лакомия, партийна преданост или тъпота крещят че няма алтернатива. Ами по римско време са смятали че няма алтернатива и на галерите.
  И последно Евстатиев пита по горе тези хора дето искат да се строи, въпреки че е и опасно и НЕИЗГОДНО дали “нямат ли деца и внуци”? Имат , но ще ги отпратят с печалбите от безалтернативната АЕЦ в други, макар и не братски, страни.

 38. по тези тема:
  Турските планове – заплаха за всички наоколо

  Турция не се плаши от нищо
  Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Турция не се плаши от нищо
  Въпреки катастрофата в Япония Турция не се отказва от намеренията си да строи атомни електроцентрали, пък били те и в земетръсни региони. Ядрените планове на Турция представляват сериозна заплаха и за съседите й.

  Медиите в Германия и Австрия коментират със загриженост турските планове:

  Не без ирония австрийският всекидневник “Ди пресе” припомня, че още в деня на голямото земетресение пред японския бряг турският енергиен министър Танер Йълдъз заявил: “Японските атомни електроцентрали устояха на теста”. Целта на турското правителство е да избегне дискусиите относно собствената си ядрена програма. Защото докато другите страни обсъждат евентуално сбогуване с атомната енергия, в Турция се организира използването й”, отбелязва австрийският вестник.

  Изданието припомня, че строежът на първия атомен реактор в Турция трябва да започне след година и то в силно земетръсния район на Аккую. “Там не е изключено земетресение в морето, придружено от цунами”, отбелязва “Ди пресе”.

  Анкара – атомен оптимист въпреки риска от трусовеBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Анкара – атомен оптимист въпреки риска от трусове

  Омаловажаване на фактите

  Германският всекидневник “Берлинер Моргенпост” цитира турския енергиен министър Танер Йълдъз с думите, че няма да има нито забавяне, нито отказ от ядрените планове на правителството.

  Според него явно няма база за сравнение с Япония, защото турските реактори щели да бъдат по най-нова технология и с най-висока степен на защита. “В крайна сметка при нас няма цунамита”, казва турският енергиен министър, цитиран и от онлайн-изданието на “Шпигел”. “Пренебрегване на опасностите, успокояване на страстите, омаловажаване на фактите – такива са в момента официалните реакции от известната с риска си от земетресения Турция”, четем там. Правителството в Анкара планира изграждането на три атомни електроцентрални, две от които в най-скоро време: едната в югоизточното Средиземноморие край Аккую и другата – в Синоп на Черноморското крайбрежие. “И регионът край Синоп е земетръсен”, отбелязва австрийският “Ди пресе”. А Шпигел онлайн обяснява: “Огромният глад за енергия в Турция и желанието й да си извоюва независимост от богатите на нефт съседи Русия и Иран се представят като аргументи за безалтернативното изграждане на атомни централи”.

  Немскоезичните издания припомнят, че едва миналата година турският парламент прие закон за използването на атомната енергия, макар че в страната тази тема се дискутира от десетилетия. “Лицензът за строеж на АЕЦ край плажа на Аккую е вече на 38 години. Междувременно и тримата съставители на анализа за сигурността на тази електроцентрала са на мнение, че изпълнените някога критерии днес са недостатъчни”, отбелязва вестник “Ди Пресе”.

  Турските противници на атома също протестиратBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Турските противници на
  атома също протестират

  Мрачният сценарий – твърде вероятен?

  “Шпигел” изброява някои от рисковете при строежа на двете атомни електроцентрали в Турция. Проблематична, според изданието, е технологията за охлаждане на атомния реактор чрез морска вода, която е значително по-топла от необходимото. Най-големият риск обаче представлява земетръсната зона на средиземноморския регион край Аккую.

  “При последното голямо земетресение в Турция през август 1999-та година загинаха 20 хиляди души. При следващото земетресение, което всички очакват отдавна, броят на жертвите може да стигне до стотици хиляди. Не е изключено и цунами с вълни, достигащи до девет метра. Това е ужасен сценарий, за който обаче турският енергиен министър не иска и да знае”, пише “Шпигел”. А “Берлинер Моргенпост” цитира турски журналист от вестник “Милиет”, който казва: “За съжаление не вярвам, че може да бъде построена сигурна АЕЦ в една страна, в която не се спазват елементарните правила за строителство, която не контролира сигурността на сградите и която не инвестира в науката”.

  АГ/Маринела Липчева-Вайс/Емануил А. Видински

  това е от днес от д.веле.

 39. Аз мисля, че сега е момента да си кажем мнението за АЕЦ Белене ! Ще се радвам много ако спрем този безумен и незгоден за нас проект!
  И аз мисля като Бояджшев.

 40. Стига сме чакали някои да ни освбождава. хайде сами да го направим, като за начало да започнем протести срещу аец белене и руската наглост, която въпреки сегашната катастрофа напира да строи аец у нас. Вече не мога да ги понасям. Искам да протестирам на Дондукав и навсякъде по улиците на София. Крайно време е за протест срещу руско-българската енергийна мафия. Крайно време е да и се даде отпор.

 41. Защо още чакаме да ни освобождава някой. Време е сами да го направим това.Крайно време е да се обединим и протестираме по улиците на София и кажем “Не” на руската АЕЦ Белене.Руско-българската енергийна мафия е по-страшна от другите и затова всички българи, ако се чувстват българи трябва да кажат “Не” на руската аец.

 42. Г-н Котев, поздравявам Ви за достойната и твърда позиция днес в студиото на ТВ7!
  Тревожат ме твърденията на съмнителното лице, известно в подземния свят като “Рапона” и подвизаващо се в момента като премиер, за “безплатното” и много “изгодно” строителство на АЕЦ “Белене”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.