(С)падна големият шлем на Първанов

Иде ми да се пенсионирам от скука в претакането на очевидни неща по въпроса за износа и вноса на онзи с алаброса . Да ви “занимавам ли” или ще спирате да четете? Щом четете, значи сами се занимавате и сами сте си виновни…

АЕЦ “Белене” шумно загуби войната в Тихия океан- не се заблуждавайте от бълбукането в приказките на премиера Борисов, който си държи главата над водата в тази буря. Няма да го бъде ( АЕЦ “Белене”).Потъна като Атлантида заедно с потъналия в мълчание основен Атлант в руското енергийно проникване у нас, на чиито президентски плещи се крепеше плещенето за (почти) световното ни значение като “енергиен център на Балканите”.

Петролопроводът Бургас – Александрополис се разлюля смъртоносно и без земетресение. Удари го отдавна цунамито на глупавото планиране и се оказа, че от него няма нужда до такава степен, че руснаците направо ни помолиха да се откажем от него, за да не се налага да се излагат те с отказа от собствената глупост. И ние услужливо прикрихме тъпотията на Големия брат – като една малка запушалка на изхода от безизходната ситуация с проваления по рождение проект.

Сега май се отича и “Южният поток”

“Русия разглежда възможността за отказ от един от своите вай-големи енергополитически проекти в последните години – подводният газопровод “Южен поток“, пише руското издание “Комерсант“ в четвъртък. Съдбата на тръбопровода е била един от основните въпроси по време на проведени ден по-рано разговори в Кремъл между руския президент Дмитрий Медведев и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.”
Така Москва за пръв път признава, че поръчанията от премиера Владимир Путин анализ за строеж на завод за втечнен газ на брега на Черно море, може да доведе до отказ от “Южен поток“ в първоначалния му вариант, отбелязва изданието.
“Завод за втечнен газ ще е хармоничната съставка на проекта “Южен поток“, но ако се натъкнем на непреодолими препятствия при реализацията на проекта, тази съставна част може и да стане напълно алтернативен на тръбопроводния вариант“, коментира прессектерарят на руския премиер Владимир Путин – Дмитрий Песков.
Преминаването на подводния маршрут на “Южен поток“ през турски води бе договорено от Путин с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган още през 2009 г. Анкара обеща да издаде съответните разрешителни, а Москва от своя страна се съгласи да участва с в строежа на изгодния за Турция нефтопровод “Самсун-Джейхан“ в ущърб на собствения си проект “Бургас-Александруполис“, пише още руското издание.”
(Медиапул)

Тези три проекта не бяха ли онези същите, които Първанов обяви като връх на дълбоката дружба с Русия на 18 януари 2008 г. и ги нарече “голям шлем”? Същият руски вестник “Комерсант”, който сега е упълномощен да изнесе на поругание тленните останки на оказалия се немощен проект “Южен поток” , се подигра тогава тежко с лековатия ни президент и написа в кореспонденция от София, че българският домакин Първанов се е превъзбудил в присъствието на Путин и репликата му за големия шлем прозвучала като “голям член” (само цитирам).

От друга страна- нали човек е голям, колкото са големи мечтите му ( измерени в случая с мечтани отчисления от милиони барели нефт, несметни количества газ и мегавати ток от ядрена енергия). Явно нашият човек е не просто голям, но е направо велик (мечтател). Какво ли ще стане, когато се събуди с ръка в цукалото на реалностите и установи, че мандатите му са приключили като спукани руски обещания за енергийно величие чрез българско падение?

32 мнения за “(С)падна големият шлем на Първанов”

 1. Тази вечер по една от германските телевизии измежду европейските страни, които възнамеряват да строят АЕЦ, бе спомената и България, придружена от забележката:
  “въпреки че местонахождението й се намира в земетръсна зона”.

  Изводът е един – ако не е обезопасена – ще гръмне, ако е обезопасена – ще се оскъпи извънредно много…

 2. Де тоз късмет – да се освободим от руското, не само енергийно, робство. Дай Боже!

 3. Когато отглеждаш и “завоеватели,като чужди безумци”,за да разориш и своите съотечественици,най-много да те озари задочна амнисти като вликодушие от държавата към тези престъпници,които не е в състояне да накаже,тъй като таксите в училище по жизнен опит,за по-по-най-големи оттговорности и задължения,са много високи.

 4. Имам чувството че България е на най-последното място по увжение от страна на Русия.Ако погледнем историята – още от време оно.Винаги е била против нас.Много лумпени това не го знаят или не искат да признаят.Всички около нас са били предпочитани и повече уважавани и предпочитани.Питам се защо е така?Може би ни смятат за големи длъжници и затова не заслужаваме уважение.Може би нашето(или на част от българскара популация) богопоклонничество пред Русия определя нейното господарско отношение към нас.Защо? Защо Г-н Инджев дайте някакво обяснение.Имам чувството че причината си е в нас.Думите за материала пасват тука много.И все пак материала не е напълно виновен – тои е старателно промит мозък.Всички наши ранни интелектуалци са виждали опсността от нашето “освобождение” а сега ние не го чувстваме.До там ли сме оглупели че да нямаме и зрънце национално самосъзнание и гордост?

 5. Наистина, радващо е, че “Големият член” на таваришч Пырванович “спихна” – да употребя тази любима на таваришчите дума! – както се спихва продупчена гайда. Лъжльото Пырванович ще си остане в унизителната история на неговото президенстване само с лъжите си, с нищо друго; може би само и с мезонетите си де! Една от тия големи лъжи на Пырвановский е лъжата за “Големия шлем-член”, за “България – енергиен център на Русия на Балканский полуостров”. Ще се запомни таваришч Гоцевич с това, че за всичките години не президенстването си беше не български държавен глава, а просто една маша в ръцете на кремълските си господари. Но ето че се спукаха балоните на гоцевите лъжи, истината въпреки старанията на лъжльовци като него излезе наяве и възтържествува!

  А на подлите лъжци и на презрените слуги на руските интереси като него нека отдадем само дължимото презрение! И да изпитаме погнусата, която може да изпита човек с неувредена чувствителност: освен с погнуса как другояче човек да може да се отнася към такава отвратителна комунистическа гнус?!

 6. Много добре Иво!Много добър обвинителен анализ на руските и на проруските лъжи и манипулации.

 7. Но малко оптимистично.
  Да бъдеме нащрек!
  Злината и простотията на комунягите не знае граници.
  Явните и прикрити агенти на Русия разни Гоцета,Станишевци,Боковци …са
  готови за всякакво антибългарско
  предателство и саботаж.

 8. Уважаеми Инджев, представяте ли си какво е да се събудите и да усетите как сте изпуснали вече помирисаните комисионни от големия “член” сиреч – шлем. Много е изнервящо, май. Колко човешки съдби ще се променят, колко милиардери ще станат милионери. “Боже колко мъка има на този свят!”

 9. Ми кво ще стане, ще стане това което е – господин никой.
  В новата старата и древната история на българия едва ли е имало по- голям шут начело на държавата.

 10. Сега се опитват се да прикрият едно Принуденителното решение под формата на Правилно решение. След това ще търсят обосновка за отказа си от ЮП като обвинят някого. А май истината е че конюнктурата се мени бързо и я мени демократичният Запад.
  С вливането на маса пари в тоя мегаломански проект при положение че Украйна я преобърнаха вече (и отсега ще я работят тънко), само приближават скорошното изравняване на цените на възобновяемите видове енергия с ядрено-изкопаемата , предвиждано някъде към 2020г +/- 5г.
  И обратно – отказването от ЮП само им помага по-дълго да продават. Като стане това и паднат всички пропагандни бариери ще бъдат принудени и да намаляват цените.
  По- нататък на «евтините» ядрено-изкопаеми руски стоки ще им се случи същото каквото се случи на руските автомобили, телевизори, електроуреди както вчера попита един колега.
  А иначе и на Запад има хора готови да плащат луди пари за такива стоки които изчезнаха. Казват се антиквари.

 11. Уважаеми съфорумци,макар и статията да маркира уникално историческо събитие,онези от вас,които са стигнали до извода,че луди куклуведи нямат умора и задължават,както казва
  ЕТ да бъдем “на щрек!” и особено бдителни,докато отмине времето и на антикварите,след това “на колите и др.тъжно-известни домакински уреди!”
  Да изчакаме и ракция на премиера,
  на когото Съдбата даде уникален шанс,да види защо България си плаща своя “кръвен данък”а Западът – в е ч е -обнадежден и от СС на ООН,няма как да хвърля пари на вятъра за “една локва!!!
  Както “казва!!!!” и И.Инджев,като “делфийки оркул”,Утрото ще е по-мъдро от вечерта,още повече след пирови “победи” в Бенгази!

 12. А то по принцип, руските производства са ценни само за антикварите и зомбираните от комунизма, човешки души.

 13. “Явно нашият човек е не просто голям, но е направо велик (мечтател)”, който след време би се превърнал и в прочут затворник, ако следваме логиката, че си такъв, каквито са ти приятелите. Има пред вид Милошевич и Садам Хюсеин.

 14. Руснаците винаги са се страхували най много от Българите в днешната руска империя, за това фалшифицират и променят националноста на българите от Поволжска България с умишлено измислена татарска националност и умишлено измислена република Татарстан и така руските тирани изтриват Поволжска България, от картата на света.Днес руснаците се страхуват от разпръснатите Българи в руската империя , и от Българите в Европейска България и именно този руски имперски страх, определя днешната опустушителна стратегия, на руската имперска политика в България.Сигурното бъдеще на Българската държава е застрашено и само слепец може да не види, че е време да се освободим от властта и мафията, на съветската-руска република в Българското ни Отечество. Русия трябва да престане да се страхува от Българите, защото е близък денят в който България и Русия ще живеят заедно в демократичното и солидарно семейство на НАТО и ЕС.

 15. към Георги :Моето впечатление е,че тази част от българите,които не се числят към “руските мекерета” са обременени с блян по освобождението от руска зависимост – сънува освобождение,но се събужда” с ръка в цукалото на реалностите”/не плагиатствам,а цитирам брилянтния журналист,на когото участниците в дискусиятя сме фенове/…По-образно от това едва ли би могла да се формулира инертността на българина.А в отговор на сервилността му, руска медия пише:”За Русия голям шлем,а за България – голям член”…Просто да се разтопиш от любов и признателност към такъв цинизъм,и към този,който ни го спечели – и десанта,и члена…

 16. Проблемът за съжаление не е само в Гоцэ, вижте само с каква стръв Главният пожарникар наРепубликата се е заел да удави надеждите на милиони българи за стопирането на великоруският енергиен проект! Все пак надежда има и тя може да дойде единствено от ЕС и ЕК!

 17. Без съмнение разразилите се събития през последната седмица са голям удар върху олигархичната система (копие на руската такава) грижливо селектирана от проруския президент Първанов. Българските олигарси вече се виждаха единствени господари над обикновените българи, чрез създадените с помоща на руската олигархия монополи за газ, ток и горива. Големите печалби от тази по същество предателска дейност вече се калкулираха в личните сметки на доста хора, които държат на стените зад бюрата си портрета на бащицата Путин. Дано да сте прав г-н Инджев, че АЕЦ Белене загина във войната в Тихия океан, защото неговите български реаниматори пращят от здраве и готовност да го съживят.

 18. България има 11.6 х. мгв изградени мощности. Максималната консумация в най-студени зими е 6 х. мгв. и в бъдеще ще пада поради растящата цена на тока и усъвършенстване на консумацията.
  Ако се затворят 3 и 4 ти блокове на Козлудуй мощността на Бг. ще стане10.8 х. мгв. Възможностите за продажба ще падат, защото Румъния, Украйна а скоро и Турция ще имат излишен ток и ще продават. Възможностите на алтернативните, екоустойчиви источници са над 1000 мгв.
  Моля вие, руското лоби, кажете ми за какво ни е в близките 30-40 години Белене, на кой ще продаваме и как ще изплащат и внуците ни тези 8 млрд евро?? Интерес от строежа имат само Русия и българските енергийни фирми, които ще грабят и крадат с години около Белене. Русия ще използва ВСИЧКИ законни и незаконни методи да построи Белене, защото ще печели от специалисти, подръжка, резервни части, доставка на ядрено гориво и обезвреждането му след това. А вие, петата колона, защо искате Белене? Народе????

 19. Към ИСКАР,
  Отговорът е много прост – комплекс за малоценност. Страна, която нищо не е дала на света, а и нищо не е взела за да се цивилизова.
  Специално към нас българите, причината е азбуката, на която сме ги научили да четат и пишат. Мога да ви кажа защо не обичат и китайците – прелистете книгата на Робърт Темпъл “Геният на Китай 3000 години наука открития и изобретения”, и ще ви се изяснят нещата.

 20. Ако това наистина е така, тогава – адмирации за БАТЕ ?!

  А И. Инджев е в ТОП 10 на журналистите у нас !

 21. Сравнете по часове,сетивността на обкръжението на либийския полковник с тази на Корнелия Нинова и Мая Манолова от БСП,които са готови да “издерат очите на Б.Борисов”,коогато поведат,”само привидно,по-тиха война” от тази в Тихия океан.
  То и Времето не си губи времето,г-н премиер!

 22. За съжаление съм умерен песимист,че случилото се нещастие в Япония,ще бъде пусковия механизъм за отхвърляне заробващият във всички възможни аспекти проект АЕЦ Беляне.Самото поведение на Борисов по темата е показателно,че той,респ БГ държава,имат желание да се приключи с тази история,в която са вложени огромни пари от Русия,за осигуряване на подкрепа от нейната агентура в България.И както обикновенно,се чака някой друг,в случая ЕС,да реши проблем,който в крайна сметка,трябва да се реши от българското правителство.Изявлението на Тр.Трайков че нещата с Беляне ще се замразят за 3 месеци до…..,в никакъв случай не говори за сериозни намерения за окончателно решаване на въпроса от наша страна.Всяко отлагане на операция,да речем на гноен апандесит,води единствено до спукването му и летален изход .

 23. Ей, тоя Станишев и тоя Слави Трифонов са големи к………….. А като се съберат заедно – мечта.
  Много ме зарадва факта, че мизерабълите от соц. партията искат оставката на Росен Плевналиев. Да де ама простотията няма почивен ден. тя се носи на рамото.
  На основание на факти, мога да твърдя, че Росен Плевналиев е пълен профисионалист. А ако не вярвате на мен питайте бившите му чуждестранни съдружници.
  Плевналиев е единствения добър индиректен избор на българина.
  Искането на оставки на ляво и дясно, и коментарите в разни посредствени предавания са крайно забавни.

 24. Не съм фен на ГЕРБ, а така също и на неуверените и непоследователни действия на правителството
  /дължащи се преди всичко на неадекватнвите и самонадеяни действия на ръководителя му/. Но това нещо не ми пречи да оценя качествата на министър Росен Плеванлиев. Той е един изключително интелегентен, компетентен,напълно изграден професионалист и работохолик. Въпреки мрачната картина на живота в България, точно такива хора като г-н Плеванлиев вдъхват оптимизъм в бъдещето и увереност, че точно такива хора в управлението могат да изведат страната ни до икономически развитите страни от ЕС и в света. Същевременно, този човек в изявите му в медиите умее на обикновените хора по най-простия начин да обясни сложните неща, с конкретни неща без излишни думи. Всяко правителство по света може да се гордее, ако разполага с такива министри. Напълно подкрепям коментара на ABANDON по този повод.

 25. СЪЩИТЕ ТЕЗИ КОМУНИСТИ ВИЕХА ЧЕ ПОСТА НА КРИСТАЛИНА Е НАЙ-ТЪПИЯТ В ЕС…?!?!??????…..————-А СЕГА МЪЛЧАТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!—–ЗАЩОТО ЛЪЖЕХА…..-ЕЙ,НАРОДЕ ,ДОКОГА ЩЕ ВЯРВАШ НА МАЗНИ ПЕДИ-КОМУНИСТИ ?????????

 26. Р. Плевнелиев може би е отличен специалист, дано е така. Но що се отнася до защитата му на политиката на правителството е абсолютен демагог и откровен лъжец.

 27. Оставам си с възхищението към вашия талант на публицист с остро перо и неизменна гражданска позиция.

  Любчо Костов

 28. От началото на статията ти усещам, че ти си един добър, но наивен човек.
  Още мако дни останаха до 31 март и тогава ще се радваме или ще плачем.
  Чета с интерес всичките ти статии, споделям мнението ти, но ти, сякаш си забравил, какво могат комунистите.

 29. Справка от получената ми днес сметка за ел. енергия за предходния месец:
  Консумация (общо дневна и нощна) = 31.06 лв.
  добавка за зелена енергия = 1.76 лв.
  Общо=32.80 лв. без ДДС
  ВСИЧКО ОСТАНАЛО до 68.05 лв. без ДДС — ДВА ПЪТИ + ПОВЕЧЕ, са разни добавки за пренос през електропреносна мрежа за високо и ниско напрежение, достъп и прочие…
  Замислете се какво би се случило ако НЕК инвестираше в мрежата си и в начините за балансиране при включване на ВЕИ и подобни (вместо в “гьола” на АЕЦ Б. ). Какво би се случило ако тези милиарди се изхарчат перспективно.
  Най-елемантарни изчисления.. 7 милиарда за 28 администр. области са 250 милиона на област, примерно по около 50 големи селища в тези области са по 5 милиона за централа на ВЕИ или когенерация или друго, не говоря за работните места, за социалния ефект и др.

  Парите за АЕЦ Б. са безумие. Хора гледайте си сметките.

 30. Уважаеми Инджев, току що бойко пое шлема на гоце по линия на Белене! Не мога да повярвам!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.