Жив е той Живков

Грешките на архитектите стърчат над земята, а на лекарите са на два метра под нея. Чудя се на какво да оприлича грешките на коментаторите по темата за войната и мира в контекста на либийската драма. Либийците щели да плачат за Кадафи, чух да казва тази вечер по Би Ти Ви Кирияк Цонев. Явно съди по себе си – самият той явно тъгува по Тодор Живков, комуто беше личен преводач. При такъв критерий за оценка той май не е в състояние да си представи, че хората могат да искат свобода, макар и това да е опасно и непрактично.

Дойде ми повечко да чуя как Кирияк Цонев, арабист, бивш дипломат, посланик, преподавател, писател, журналист, се изказва с презрение за либийците и с уважение за техния душманин Кадафи като за благодетел. Сякаш богатствата в недрата на Либия са някакво миро, което Кадафи раздава като свое благоволение на послушните. Те обаче не слушат напоследък и излиза, че Кадафи има право да ги налага до смърт за наказание.

В най-скъпото за реклами телевизионно време зрителите на Би Ти Ви получиха порция живковизъм в зелена, като книгата на Кадафи, опаковка. Сменете “Кадафи” с “Живков” и всичко си идва на мястото. Вероятно и Цонев си е на мястото – тикат му микрофона и той обяснява, как либийците били примитивни хора, от които едва ли не Кадафи направил човеци, защото преди били много изостанали. “Голяма дипломация” е това да плеснеш подобно презрително съждение спрямо един народ, който имаше куража да въстане с искания за повече свобода – нещо, което на хора със слугински манталитет не им минава и през ум явно.

Съждението на Цонев е дословен превод в ефир от правешки език, на който Живков ни обясняваше как бил построил две Българии. Както сполучливо се изразяват в книгата “Българският комунизъм” (сборник под редакцията на Ивайло Знеполски), тезата за двете Българии на Живков прилича на това да се сравняваш със себе си колко си пораснал спрямо времето, когато си бил малък. Излиза че Либия, ако не беше Кадафи, нямаше да се модернизира инфраструктурно и технократски (с парите от петрола, а не чрез някаква “умна политика”) или пък без Живков България нямаше да се развие? Истината е, че без диктатори, управлявали по 35 и 40 години без алтернатива, при същата изходна база на своите дадености, България и Либия щяха да имат други шансове. България вероятно нямаше да е на дъното на европейските класации ( след като преди съветската окупация е била най-запазената от разрухата на войната европейска икономика), а Либия със своите петролни залежи и близостта си до пазарите на Европа и Близкия изток можеше да е уважаван съсед, вместо сега да е бомбена площадка, в каквато я превърна политиката на привилегирования приятел на Тодор Живков др. Муамар Кадафи.

34 мнения за “Жив е той Живков”

 1. Ma te takiva li gluposti plestjat po bulgarskata televizija?! Neverojatno, tam padenieto e javno palno.

 2. Иво,не ти ли омръзна?
  На мен ми омръзна!
  Омръзнаха ми разни кириячета и подобни “к…иячета”.
  Омръзнаха ми разни жи”Ф”ковчета и
  разни подобни “Ф”чета.
  Омръзнаха ми всякакви
  кадафчета,путинчета,гоцета и вся…
  За това предлагам:да спрем , да си дадем почивка за три дни.
  Аз обещавам да спра да чета,а от теб очаквам да спреш да пишеш.Щото пак ще трябва да чета.
  А на следващия ден(кой знае),вече отпочинали си да разберем,че вече е приключило всичко.
  Абе я си пиши ти пък аз как ще си разпределя свободното време е друга работа.Пиши…

 3. До гуша ми дойде от такива КИРЯК СТЕФЧОВЦИ, който вместо отдавна да са заклеймени и ометени от политическата сцена в България, в продължение на повече от 20 години непрекъснато ни ги показват по разните “демократични” и “независими” медии. Същевременно те тровят съзнанието на българина, като го убеждават, колко правилна и полезна е била политиката на бившите упрравници и преди всичко на бащицата Тодор Живков. Такива отрепки се отнасят с неуважение и презрение към всички народи, които са дръзнали да воюват за своята свобода и по същия начин и към собствения си народ.

 4. Аз съм против войната в Либия. Това е поредното безрасъдно действие на западните държави.

 5. “Жив е той Живков”, защото е жив Живковият комунизъм – най–зловещата диктатура в Източна Европа. Жива е Живковата демагогия, олицетворявана днес от Президента и Премиера. Живо е Живковото правосъдие, въпреки, че днешното е много по–корумпирано и мафиотизирано от тогавашното. Живи и здрави са телохранителите на диктатора. Един от тях дори е премиер. Също като Живков разсмива и весели нацията и уверено я води към гибел. Диктаторът предлагаше България да влезе в СССР. Генералът ще строи АЕЦ “Белене” върху разлома на земетръсната зона. Днес ние, българите, плащаме високата цена на грешките, които направихме в първите години на уж “Прехода от комунизъм към демокрация”. Защо не бе разпусната и поставена извън закона БКП, след като безспорно бе доказана нейната престъпност и вина? Защо бе допуснато тя да се преименува? Защо не бе осъден Тодор Живков? Защо не бяха отворени всички архиви на комунистическата Държавна сигурност, а позволихме част от тях да бъдат унищожени? Защо не извършихме лустрацията? Защо не реформирахме съдебната система? Защо допуснахме тази разбойническа приватизация? И още много, много “защо”….

 6. От както започна военната операция в Либия ми прави впечатление, а и на доста познати-също,симпатията към Кадафи изразявана къде явно,къде едва прикрито от страна на болшинството от българските медии. А случаят с българските медицински сестри,предъвкван до болка в миналото от същите тези медии изведнъж мистериозно изчезна от полезрението им,сякаш никога не е съществувал. Явно червените кукловоди на “прехода” се чувстват генетично свързани с режими като този на Кадафи и в чисто психологически план са засегнати от ставащото.А може би са обвързани и финансово и сега далаверите им отиват по дяволите. А може би се равняват по учителите си от Москва.

 7. И аз чух омайните приказки-плещеници на тоя Кирияк Стефчов… пардон… Цонев за Кадафи и споделям възмущението на автора. Гнусно е обаче не това, което някакъв си Кирияк казва – вижда се, че той друго просто няма как да каже, та той е програмиран да каже тъкмо това, какво друго да може да каже преводачът на Живков и на Кадафи?! – гнусна е политиката на една медия като БиТиВи, която ни пробутва тоя жълт живковизъм в целофан, и го перва в медийния вентилатор, та да ни опръска всички нас – ето това е истински гнусното, а именно, че имаме такива медии.

  А разни изкукуригали старчета нека да си обичат Кадафи, Живков, Сталин и прочие, че си дрънкат каквото им дойде на устата си и че си чешат езиците е в реда на нещата: на туй му викат “пенсионерско щастие”. Само дето такива като Кирияк и като на друг един прочут пенсионер, именно Вучков, трябва да си дърдорят по кварталните градинки, пред пенсионерска аудитория, а не да тровят мозъците на младите.

  Но когато някоя медия като БиТиВи почне да им тиражира гнусотиите само и само да стигнат до всяко българско ухо с неприкритата цел да моделира по един или друг начин мозъците на немислещото природонаселение, работата започва да става дебела: както ни пробутват редовно вкиснал умилителен живковизъм, така могат в един момент да почнат да ни пробутват каквото друго си поискат.

  Медиите у нас обаче са по природа подлизурковски: ако не знаеха личните симпатии на силния човек у нас, на народния любимец генерал-лейтенант Бойко Борисов към Тодор Живков, Мао Дзе Дун, към Муамар Кадафи, към Ким Чен Ир, към Йосиф Сталин – Сталин ли пък колко Русии построи, а, драги ми Бойко?! – подлизурските медии нямаше да си позволяват такива гнусни волности. Които са все едно немски медии да почнат да убеждават германците колко хубаво се било живяло при Хитлер – как си представяте тая работа?!

  Та тая работа, оказва се, съвсем не е безобидна, напротив. Но най-лошото, именно коренът на проблема ни е това, че мозинството от природонаселението ни тъкмо сега, във второто десетилетие на 21 век, не само си избира, но и търпи върховен управник, който без смущение обявява симпатиите си към Тодор Живков, Мао Дзе Дун, към Муамар Кадафи, към Ким Чен Ир, към Йосиф Сталин – ето това е истински възмутителното! Ето това е и истински страшното.

  Продажните слугински медии, на които руско-българската ченгесаро-кагебистка олигархия плаща, за да вършат толкова отвратителната си работа, имат основна роля за оскотяването на природопопулацията, довела дотам персони като Бойко Борисов да станат олицетворители на извратените, на толкова перверзните народни чувства. И ето, сега същото това видиотирано мнозинство на народа си искало Бойко за държавен глава, та да ни резили неспирно по цял свят?!

  Прочее, има нещо успокоително в тая работа. Ако не знаех какъв е моралът на нашите социологически агенции, щях да съм силно обезспокоен, но като знам, не ме е страх чак толкова.

  Понеже имам чувството, че пълните, че неспасяемите идиоти у нас не са как толкова много, колкото вещаят наште усърдни и изпълнителни поръчкови социологически весталки…

 8. Уважаеми Инджев,
  учудвам се, че може да има български гражданин и особено дипломат, който след дългогодишната трагедия на българските Медици в Либия дирижирана от кадафи, да заеме подобна позиция. Това е срамно. Това е нихилизъм. Освен троянски коне имало и троянски камили се оказва.

 9. Нещо подобно се наблюдаваше и на вчерашния “Референдум”.На специалиста по сигурността Йончев му беше трудно да повярва на думите на либийския журналист, че някои хора могат да искат демокрация.Там просто някакви племена се биели по между си, беше тезата на човека, който едно време на един пленум на БКП-БСП, по повод архивите и досиетата беше казал, това ако излезе на бял свят ще ни режат главите или нещо подобно и даваше съвети за замитане на следите.Както и да е.Въпросът е, че медиите продължават да реанимират подобни личности и техните тези, останали на ниво от преди 20 години.Такива като Йончев, Цонев, Вацев и подобни позабравени анализатори стоят като пришити кръпки на нова дреха.

 10. Ето един представител на вида ‘диктатори’, достоен за нобелова награда за глупост 🙂

  Чавес: Капитализмът е унищожил живота на Марс

  Капитализмът може би е виновен за липсата на живот на планетата Марс, заяви социалистическият лидер на Венецуела Уго Чавес.

  „Винаги съм казвал, чувал съм, че не би било изненада да е имало цивилизация на Марс, но може би капитализмът е дошъл там, империализмът е пристигнал и е унищожил живота на планетата”, каза Чавес в реч по повод Световния ден на водата.

  Уго Чавес, който също така държи отговорен капитализма за много от световните проблеми, предупреди, че водните ресурси на Земята се изчерпват. „Внимание! Тук на планетата Земя, където преди стотици години или по-малко е имало огромни гори, сега има пустини, пише БГНЕС. Където е имало реки, има пустини”, заяви венецуелският лидер, отпивайки от чаша с вода. Според него нападенията на Запада срещу Либия са по повод водата и петрола.

 11. Да гледах го това, според мен човека си е прав, че ще реват за Кадафи, когато всичко сърши и ги накарат да работят. За примитивноста им действително не беше политкоректно, ние всички знаем за какво става дума. А за Живков – това е искория и цивилизованите хора обикновенно я приемат като такава, каквато и да е била тя. Според много българи не толкова лоша, по сравнени с това което дойде след нея. За това говори Цонев.

 12. Има моменти в живота,когато се налага да отстояваш позиции,плод на много опит, грижлива и скъпа подготовка заплатена от много п о к о л е н и я сънародници в т.ч. и с цената на ред безкрайни и трудно поносими предизвикателства.
  Въпросът е за личния избор и за примерът,който даваш и оставяш след себе си с постоянна и неизменна позиция,неподвластна на поредните силни на деня.
  Само липсата на воля у слабите духом,ги оставя да бъдат тласкани от превратностите на времето.
  Разбира се,че съм свидетел на много герои и явления,но е желателно,култиевираните качества да не се поставят в услуга на преходни обстоятелства.
  Разбирам по каква причиина и защо
  бърза БСП,когато “вади от гардероба колеги” като бивщи дипломати,военни министри и др.,но и това няма да спре сбъркания ход на събитията.

 13. До Петър Драгулев:
  Г-н Драгулев, всичките “защо” имат простичък и очевАден отговор:
  Защото комунягите изобщо не са изпускали властта от 89-та насам.
  Поради крутия завой, който осъществяват, от центробежните сили някои /личности и позиции/ отпаднаха /изпаднаха/, но като цяло “влакът” им се движи в предначертаната от КГБ посока.
  Вярно,някъде /Чехия, Словения, Унгария, Полша и Прибалтиките; умишлено пропускам ГДР/ планът им не успя, но с България, Беларус, Молдова и Украина почти нямат проблеми.
  На въпроса “защо”, убеден съм сте достатъчно интелигентен и политически ориентиран, за да си отговорите сам.
  С приятелски поздрави!

 14. Извинете, моля, обяснете какво означава ” либийските племена ” през 21 век ?
  Имате ли представа какво ще стане в България ако дойдат “на гости” 50 000 члена на либийско племе ?
  Четете малтийски вестници !

  Ще разберете какво става на неутралната земя Малта .

 15. всичко е невежество, примитивен ум, изостаналост, мързел, и т ъ п о т а, нищо друго, това са хора изпаднали от машината на времето, това са бивши хора от отминала измишльотина, медиите ги ползват в това им “качество” за свой манипулации, очевидно ще се строи белене, за това иде реч, вече е късно за реакция и народни бунтове даже немогат да помогнат на разума, загробени сме

 16. И аз се присъединявам към “защо”-тата на Петър Драгулев, но си мисля до кога ще бъдем само на “защо”…
  Кога (и кой) ще отговори с действия на тези въпроси?

 17. Може би ще ви шокирам със следващото си мнение, затова моля да се чете внимателно.
  Свободата е най-безценното нещо и си заслужават всички икономически мъки, които търпим.
  А сега шокиращото – ако се абстрахираме от свободата, не можете да ме убедите, че Тодор Живков е водил по-просъветска икономическа политика отколкото водиха правителствата след 1989г. ЗА мен 10 ноември е преврат на просъветските среди в БКП, целящ обвързване с Големия брат. Днес по телевизията съобщиха за някакви български петролни концесии в Либия през 1981-1982г. Кога правителствата след 1990г. в България са взимали решения за намаляване на зависимостта от петрол от СССР? Никога.
  За мен обясненията, че икономиката на НРБ е била фалирала преди 1989г. е замаскиране на размерите на кражбата.
  Аз отивам и по-далеч и твърдя, че няма много бългаски супер богаташи – те са служители на руски олигарси и неразкритите убийства са всъщност уволнения на висшия персонал.
  За мен истината е, че след 1990г. руския елит е заграбил повечето от създаденото от българския народ преди 1989г., нищо, че е било създадено по време на диктатура и гнет – то все пак си ни принадлежи. И ако и да е откраднато , то щеше да е по-добре ако го е откраднал някой с българско самосъзнание -все щеше да построи някой университет.
  С горните твърдения, не искам да оправдая Тодор Живков – той си е лош. Обаче за съжаление има и по-лоши от него, които се водят за добри, съгласно съвременната пропаганда.
  Пожелавам на либийците след падането на Кадафи да дойде на власт по-добър от него, а не както при нас по-лош.

 18. В общества, където слугинството има власт, описаното е реалността.
  Винаги е имало слуги. И винаги ще се намерят слуги.

  Причината слугинството (диктатурата) да има власт по света в последните 80-100 години е Руската Имперска Политика.

 19. Кой как връща жестове с проценти за наследника на Дондуков 2 и внезапното замлъкване на флашки и патрашки не е причина заради интелектуално равнище на блога и саможертвата на неговия стопанин,
  България да се лищава и от други коренно противопоолжни примери за постоянство в защитата на ясните демократични ценности,за да се помнии знае,че нейното минало,
  наястояще и бъдеще,,не са причина за “сирищни сметки”,отречени от близкото исторически минало!

 20. Може ли да има добър избор между две злини – “малка” и “голяма”?
  Може ли да наречете демократи хора, които гонят и ограбват чужденци?
  Медиите винаги ще ни сочат плашила за да хвърляме камъни по тях.
  А погледнем ли конците на плашилата разбираме, че те ни водят на едно място.
  Може ли да постигнем ефект като плюем по плювалника “киряк”?
  Нима целта не е това – да се разделим на две ПРОТИВ а не да сме едно ЗА?

 21. Удивлявам се на невежеството на коментиращите. Никакъв либийски журналист нямаше в “Референдума”, а иракси комунист, който пребивава в България още от Татово време. Мохамед, справка в Гугъл, беше ИКОНОМИЧЕСКИ ДИРЕКТОР на борда на директорите на фонд “Бенгази”, чрез който изтекоха милиони от България в ниеизвестна посока…вероятно поради липса на български икономисти е предпочетен иракски комунист, журалист. И като виждам нехайството Ви по отношение на българските капитали чак се чудя от какъв зор на чужд гроб сте заревали? Останалата компания на Мохамед са все стари бойни комунистически другари, дето в едно гърне пърдяли…

  Не ме интересуват маипулативните дрънканици на масмедиите,български и чужди, а мнението на обикновените либийци и очевидците чужденци, които и в момента са там и с които поддържам връзка. Нищо не е така, както ни се представя в медиите и е понятно защо. Интереса клати феса. Пускат се мухи от рода на “Кадафи обмисля употреба на химическо оръжие?”. Оказва се, че американският сенат обмислял евентуалната му употреба, а не Кадафи…Хилари рекла: ” Кадафи обисля изгнание” и всички юруш на маслините…”Кадафи правел жив щит от хора” и всички в хор:Ууу, убиец!” Мислете с тиквите си, бе алоу! Всички хора, живеещи край брега на Триполи, гъсто населен район, са напуснали домовте си, тъй като са обстрелвани и от към морето, и от небето…Естествено, че ще се събират край резиденцията на Кадафи, където са и бомбоубежищата на града.Денем не бомбардират и хората излизат на вън..То бива простотии бива, ама чак път толкоз много!!!

  На кого не му е ясно, че Саркози отмъкна милиарди от Кадафи в ДАЛАВЕРАТА със сетрите, а сега преговаря с Бенгазийските ислямистки “бунтовници”, които ще яхне впоследствие евентуално, ама не е баш сигурно…

  Ако Бенгази се отцепи от Триполитания, бъдете сигурни, че това ще бъде новият световен център на ислмисткият фундаментализъм.Сега да свалим Кадафи, че много пречи на мойто село, пък после ще се борим и с миграцията,с безработицата, с глада,скъпотията и с ислямските терористи и ща направим демократичен рай сред Исляма. Направо я виждам Либия като първата демократична държава в Африка…Тоз американски филм вече съм го гледала, последно в Ирак, където жертвите сред мирното население надхвърлиха 1 милион…Не съм чула един иракчанин да каже:” Ей, добре, че ни опаткаха амерканците и катурнаха Саддам, че сега сме супер!” Освен тоя другар Мохамед, дето си вее задника по бг телевизии, ама не в Ирак, че ако беше толкоз хубаво сега там първи да се е измел натам. Да, ама Не!

 22. Господин Инджев,

  Да се спекулира какво би могло да бъде ако… е доста несериозно като занимание и непривично за вас. Аз съвсем не смятам да защитавам Бясното куче, но Вашите твърдения, че либийците са достоен за уважение народ са неубедителни. Трудно се прави логическата връзка между сервилността на народ търпял безчинствата на един тиранин демонстриращ явна психопатология вече 40 години и куража за революция и желанието за демократизиране на държавата, които величаете. За всеки безпристрастен наблюдател революцията в Либия е очевидно катализирана от външни фактори, а не от вътрешна потребност. В подкрепа на тази теза говори и съвпаданетието на събитията в Либия с така наречената “Жасминова революция”, където чуждата намеса във вътршния социален и политически климат на въпросните държави е трудно скриваема. Чия е намесата и чии интереси защитава е тама на един съвсем друг разговор. Но както искорията е доказала не веднъж, народните маси могат да бъдат един доста полезен, но труден за контролиране инструмент в ръцете на опитния стратег.

  По повод на критиката ви към Кирияк Цонев, нямам забележки 🙂

 23. Към Боян Герджиков:

  Малко е преувеличено да се твърди , че величая либийците като “достоен за уважение народ” – просто казвам, че бунтът с искане за свобода е за уважение , но това не минава през ума на човек, който не разсъждава с такива категории. За да подчертая тезата си, ще провокирам още повече: и най-неукият и презрян роб предизвиква симпатия с порива си към свобода, което не може да с каже непременно за всеки протестиращ за повече пари и по-малко акцизи демонстрант, който не би си мръднал пръста ( за саможертва да не говорим) за абстрактна кауза като свободата, измервайки я в бирички ( сметката е в полза на др. Живков, нищо че нямаше свобода).

 24. Прякорът, с който “признателният” либийски народ нарича Кадафи, е “клоуна-убиец”. В сравнение с него прозвището “бай Тошо” звучи почти гальовно.

 25. Може би щях да бъда по-съгласен с Вас, ако наистина вярвах че гражданскта война е породена от порива на хората (народонаселението) да търси свобода и справедливост, а не от една оркестрирана инициатива за пренареждане на политическия пасианс в Северна Африка от страна на подготвени агитатори които яздят на гребена на опортюнистичната вълна. Вече се вижда как при липсата на директна подкрепа от техните чуждестранни покровители и съюзници, жаждата им за свобода започва да се изпарява яко дим. Притеснява ме че има реална възможност съвсем скоро да е “business as usual” и единствен печеливш от цялата ситуация да се окаже Кадафи.

 26. (Към ИВАН ВЕЛИКИНСКИ)
  Точно заради такива като Вас, които най–безотговорно оправдаваха злодеянията на Българския комунизъм и престъпленията на зловещата Живкова клика, днес сме на това дередже!

 27. Kъм господин Петър Драгулев,който казва:
  “Защо не бе разпусната и поставена извън закона БКП, след като безспорно бе доказана нейната престъпност и вина? Защо бе допуснато тя да се преименува? Защо не бе осъден Тодор Живков? Защо не бяха отворени всички архиви на комунистическата Държавна сигурност, а позволихме част от тях да бъдат унищожени? Защо не извършихме лустрацията? Защо не реформирахме съдебната система? Защо допуснахме тази разбойническа приватизация? И още много, много „защо“….

  POSTED BY ПЕТЪР ДРАГУЛЕВ | МАРТ 23, 2011, 6:07

  Искам да се опитам да отговоря на част от въпросите ви, г-н Драгулев, като добавя предварително,че уважавам мнението ви и досега почти винаги съм бил съгласен с вас. Въпросите са много трудни, донякъде риторични, и е добре да се задават. Според мен отговорът накратко е следният:

  -ЗАЩОТО НЕ НАПРАВИХМЕ НАРОДЕН СЪД. Не се шегувам- единственото нещо, което можеше да реши ОТВЕДНЪЖ всички тези въпроси би било един хубав, спретнат, сталински народен съд. Така нямаше да има проблем с преименуването на БКП, щяхме да очистим мръсниците в съдебната система, щяхме да прочистим предателите в СДС, щяхме да отворим архивите,и т.н… Как иначе да се пребориш със ченгета, комунисти и доносници, нацвъкани по всички етажи на всичките видове власт – включително четвъртата!? ПОВЕЧЕТО от магистратите, съдиите и прокурорите, ако не всичките, бяха ченгета, оставени като мини от комунизма, които чакат да бъдат задействани. Тях не можеш да ги смениш с всенародни избори. Няма как.
  И не само това – как да проведеш свястен закон за лустрацията в страна, в която “народът” /пищи насреща: “Сакън, недей, това ли сега е най-важното, айде по-добре вдигнете пенсиите!” И какво друго да изпищи, при положение че към 10-ти ноември всеки осми българин беше член на партията, а май всеки пети е донасял?

  Да, ама народния съд е ужасна и кървава простотия! Мислите ли, че можехме да си я позволим?.. Тепърва започваме да разбираме колко сме далеч духовно от останалите бивши “соц.” републики в Европа… А методите на комунистите, като народния съд, никъде не са довели до нищо свястно. Подчертавам това.

  Какво остава? Остават досадните стари принципи на демокрацията плюс едно много важно нещо – постоянство и непрекъсващ натиск в една посока, а тези неща са присъщи на еволюцията, а не на революциите и народните съдилища.

  Накрая -за “престъпната приватизация” -трябваше да оставим грохналите мастодонти на соц. икономиката да произвеждат загуба вечно и ние всички да плащаме загубите чрез бюджета? Така ли трябваше? Доколкото знам, никъде по света не е проведена “добра, народна, социална приватизация”. Такова чудо ще ви обещае само някой комуноид. Наистина, много от приватизиращите бяха червени боклуци, защото главно такива биха се интересували от загробените предприятия на комунизма./Пък и имаха спестени парици../
  Още един пример – ако Иван Костов не беше продал BTV/тогава Ефир 2/, сега щяхме да гледаме същото ефирно лайно, само че щяхме и да плащаме за него с данъците си.
  Така че ясно е – в приватизацията има набъркани много мошеници, но тя сама по себе си не е престъпна,а необходима. Мисля,че ще се съгласите, че израза “престъпна приватизация” е от арсенала на комунистите и Атака.

  Но е хубаво въпросите да се повтарят, за да отговорим и да се движим напред.

 28. Г-н Инджев, статията е “подвеждаща”. Друг е Тодор Живков на новото време. Аналогията с Кирияк Цонев не е най-точния протагонист. Има един друг титан на българската политическа мисъл и де да беше само мисъл, ама си и действа така. Един събирателен образ на Живков, чието първенство е неоспоримо. Копирал е неговата култура и ман-та-ли-те-та. Копирал е и неговият борчески път към властта. До самият й пик. Не остана нищо за копиране.
  Той си пасва с него като дупе и гащи. Бих казал, че му е изул гащите и си ги е наденал с цялото съдържание вътре. Стоят му по мярка и най-важното, той се чувства удобно в тях. За нищо на света няма да се раздели с тях.
  Тодор Живков – най-нови снимки

 29. (Към ВЕКО)
  Моите въпроси са насочени към днешната ни политическа класа, която преструвайки се на “умряла лисица”, извлича политически и икономически дивиденти от нещастията на нацията. Нямам намерение да се оправдавам за някакво свое бездействие, защото тези, които ме познават, помнят, че аз публично повдигах тези въпроси още от първите дни след рухването на Берлинската стена. А на въпроса какво трябва да се направи сега, за да се преодолее бездействието, отговорът е – да се повторят “Четиринадесети декември” и “Десети януари”. Ако на протест пред Паметника на Окупатора излязат 50 хиляди българи и вземат решение протестите да станат ежедневни, властта на мафията ще отстъпи. Така направихме в края на 1996 година и победихме. Ако не победим днес – значи това не е същият народ! Ще излязат прави онези, които твърдят, че българите протестират единствено, когато ги “ударят в джоба”.

 30. @SIR SVEN
  Абсолютно съм съгласен с Вашия коментар и изводите до които достигате. Същевременно уважавам и ценя мнението на г-н Петър Драгулев, който сигурен съм, че той в никакъв случай не подкрепя действията и методите на соц.управлението. По скоро той изразява съжалението на повечето от нас, че всички тези наложителни реформи не са се случили в България, така както това стана в
  другите бивши соц.страни /Чехия, Унгария, Полша и др./. Това се дължи на недостатъчната зрелост на нашата нация, която не успя с демократични средства да реши тези проблеми за съжаление. Може би и лидерите на истинските демократични партий (синята коалиция,която трябва да се разширява), все по често трябва да обсъждат тези въпроси с потенциалните избиратели. Още повече, че тези партии не разполагат с никакви медии (печатни,електронни и др.подобни).

 31. (Към SIR SVEN)
  Всяка приватизация, която не се контролира от прокуратурата и не се корегира от съда е разбойническа. А точно това стана при масовата приватизация, където предприятията бяха умишлено докарани до фалит, за да бъдат изкупени на безценица, а боновите книжки на гражданите брутално бяха откраднати от приватизационните Фондове. Нямам нищо общо нито с Атака, нито с комунистите. Терминът “разбойническа приватизация” е моя присъда против прокуратурата и съда. Лично съм водил десетки дела, за да спася държавно имущество за половин милиард долара, а прокурорите и съдиите в софийската Съдебна палата се подиграваха с мен. Между тях бе и сегашният министър на Правосъдието Маргарита Попова! Не мога да се съглася с Вас, че противозаконен т.н. “Народен съд” е единственият път за осъждане на комунистическите престъпления.

 32. Наричат Кадафи (тук го изписват Гадафи) “бясно куче” и “клоуна-убиец”, но никъде не прочетох защо. Има един факт от биографията му, който или е непознат, или е забравен. Като млад офицер, преди да свали крал Идрис от власт (докато краля е на посещение), Гадафи е лекуван за шизофрения в психиатрична клиника в Мароко. Дали е бил излекуван показва какво се случва с една страна, когато на власт идва шизофреник. Необяснимото за политиците съществуване на взаимно изключващи се мисли за един и същи обект у Гадафи се обяснява с термина амбивалентност. Само за сравнение Сталин е страдал от параноидна шизофрения. Диагнозата му е поставена от проф. Бехтерев.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.