Пиша не отчет, а история!

Само за денонощие читатели на блога практически събраха необходимата за логистиката на първоаприлския концерт пред паметника на съветската армия, насрочен за 2 април, събота. Това са близо 800 лева, необходими за плащания, свързани с музиката и организацията на събитието.

Който си мисли, че в България се събират лесно такива суми, да пита колко получиха от двумесечното си усилие да пропагандират каузата си ( коя от коя по драматична, свързана предимно със здравословен проблем) участниците си в телевизионното шоу “Байландо” – финалисти съобщиха, че са “спечелили” 10 лева! Да, това са несравними неща, но все пак…

Всеки паричен превод, адресиран до мен като получател, упълномощен от инициативния комитет, беше препратен на организаторите и те ще удостоверят това на своя сайт ( без да оповестяват имена и адреси на дарители, тъй като не са оторизирани за това).

Ако сравнението с едно телевизионно шоу ви изглежда неадекватно, тогава предлагам друго: дарителството на българите от епохата на възраждането. В “ Железния светилник” щедростта и ентусиазма на българите, даряващи за своя църква, е описан от Димитър Талев. Оказва се, че това не е безвъзвратно загубен инстинкт сред българите, готови да подкрепят кауза най-безкористно!

Ако се пренесем от 19-ти в 21-ви век обаче можем да кажем още нещо: правим история заедно по небивал досега начин. Вероятно за първи път чрез силата на технологично осъществимата виртуална ( но и духовна връзка) между нас предприемаме реална стъпка към осъществяването на конкретен граждански проект от общонационално значение.

Кой казва, че нямаме гражданско общество? Имаме, но нямаме обединяваща кауза, която да го мобилизира. Примерът е пред очите ни!

Ето защо тук пиша не просто финансов отчет, а история.

43 мнения за “Пиша не отчет, а история!”

 1. Не искам да умаловажавам постигнатото от вас по конкретния повод. Браво, на всички които са дарили, каузата си заслужава. Но се ми се струва, че ще е по трудно да се събере необходимата сума хора – поне 2-3 хиляди човека. За промяна на стратегията по БелеНе – поне 10-15 хил. Успех.

 2. ДА ИВО вярно е, ТИ пишеш история, защото си намерил обединяващата кауза на хората в България, която ще им помогне да се освободят (изключат) от руската вампирска матрица и да спасят България.

 3. Imame grazhdansko obshtestvo, g-n Indzhev, samo deto ne e v Bulgaria 🙂 Samiqt az kolkoto i da vi podkrepqm ne moga po drug nachin da pokazha podkrepata si po prostata prichina che zhiveq na 3000km ot Bulgaria. Taka che pozdravi za iniciativata, prodylzhavaite vse taka i po-chesto, che na horata trqbva postoqnno da im se napomnq istinata, v taq cenzurirana mediina sreda, v koqto zhiveqt. Az shte vi podkrepqm s kakvoto moga, Long Live Paypal, kakto se kazva 🙂

 4. Уважаеми г-н Инджев,точно тази статия поставя на най-важнвото и ключови изпитание,болшинствотго от съфорумците в този блог.
  Ще започна с една изповед:
  отдавна на всички е ясно,
  че съм се съхранил от голямата изобретателонст на ченгесарска репресивна машина в частта-полицейска и военна!
  Но в частта охранителна,като Светая Светих,преди много години,
  ме изнуди нейно протеже лекар,
  призван да спаси детето ми от тежко заболяване.
  И до ден днешен, 15 години,не спират “лекарското и на съдружника му от Магурата,” обезкостяване” с държавно,а сега и с частно съдебно изпълнение
  пред което и при спечелени дела,те са всесилни като нагли при държава оставена на автопилот.
  Но тази напаст,не се свени,да “направи” когото си поиска адвокат с необходимото “нахъсване” след “рендосване” в затвора.
  Ако въобще е възможна някаква справедливст,трябва да се започне с призовки за свидетели към
  титуляри на някои от трите разделени власти в “местността” България,в т.ч. и на б ъ д е щ и такива.Е и! кой съд ще ги призове като такива?
  Има разбира се и прокурорско определение /1999/,което дори отменя отказ и възлага нова проверка!Кой се трогва?
  Имь и спечмелена дело с глоба за такива “герои!”.И какво от това?
  Тома пояснение дължах на блога,а не защото вярвам,че те ще бъдат изметени!
  Това също е история,я не финансов отчет,тъй като цифрите от измамата са умопомрачителни!Но изповедта като непростима самокритка към мен самия,заради башинска слабст,ще ми тежи и на др.свят за предоверяване на Хипократ!

 5. През оставащите дни,да се даде живот на идеята като на запомнящ се призив
  от общонационално значение.

 6. Изпълнен съм с оптимизъм и надежда за нещо по-добро в България. Нека продължим все така заедно и смело напред. Нека тираните и демагозите видят, че в България не всички са отровени от чалгата и демагогията. Да не спираме! Мълчанието и бездействието означава съучастничество в престъпленията на диктаторите! Това трябва да знаят онези, които се представят за уморени, разочаровани и пр. Демокрацията означава това – отстоява се с всекидневна борба, защото не е дадена веднъж завинаги. Ако беше така, испанците например биха потънали в негата и леността на бездействието след падането на франкисткия режим. Но не го правят, нали? Днес, благодарение на хора като г-н Инджев и други смели българи се пише история за идващите след нас поколения българи. Нали не искаме да им оставим в наследство бездушно покорство и безразличие към съдбата на собствената си страна?!

 7. Премиерът днес буквално предизвика
  социалисти,както с тримесечния мораториум за АЕЦ,така и с “Хемус”
  призвана да се иравни с “Тракия” и допълни перспективния български Юг,към осъдените на Изолация Север и Варна.
  На Ваше мяста като м н о г о заслужил а в а н г а р д на обединяваща идея,вписваща се в духа и буквата на това негово предизвикателство,е най-разумно, да го поканите смело и решително,
  като премиер на България,тъй като това ще направи силно впечатление и на неговия грузински колега
  и на тамошната достойна обшественост в Тбилиси.
  За изглаждане и туширане на ред вероятни повратни впечатления,
  ще се намери кой да се погрижи измежду неговите съветници и тези на столичното Кметство.
  Междувременно и оставяйки идеята,
  да зрее бих се надявал,че ако са прозорливи и умни, тези “титани на мисълта”,няма да закъснеят с подобаваща благодарност за навременното й лансиране!особено
  след вчерашните дебати “на Върха!” в Брюксел!
  Така и теадеума на Верди,ще прозвучи още по-вълнуващо на пробуждаща се България.

 8. Така и теадеума на Верди,ще прозвучи още по-вълнуващо на пробуждаща се България. И пробудилите се верни Български ханско-царски рицари на ЕС, ще маршируват победоносно по утрешният булевард ХАН АСПАРУХ (днешният булевард руски) в столицата на достойното ни Българско Отечество.Кардинале,като прочетах последното изречение на твоя коментар от 21:22, реших да му добавя още едно изречение и ако съм сгешил извинявай.

 9. Браво на читателите на блога 🙂

  Към Румен Великов

  Това, което си написал, е много вярно. Искам да го чуя от някой политик.

 10. Каквито и да са били,ако въобще са възможни,в този блог за Вашия труд господине,следвайте Вашата мисия с вяра пред Бог,трон и Отечество.За другото търсете само смели подпалвачи на чучела.
  Ако Барак Обама и демократите уважават прозорливата позиция на президента Раул Кастро с покана да посети отново Хавана преди Пхелян,то и др. “скандални” прояви,ще бъдат повод за европейско и евроатлавтическо мислене,както у българските премиери,така и сред др. трудно загряващи елитни другари.

 11. хайде да се появим, преброим и умножим, другото ще стане от самосебеси, дано Бог е с нас

 12. Всичко е наред г-н Великов,дори когато тече мощна критика-конско от страна на президента към военния министър,инсталиран във военния кабинет за фасон и при държава с двойно управление
  на външен министър,в т.ч.изглежда
  и дистанционно,няма как да се докаже издънване в “комисионна пиеска”,както добре го казва Велизар Енчев,освен с генаралски фйарверк от манипулации,по които още от 2003 г. мълчи и държавният глава!.
  Ако Кирил Йовев,Вие или друг е в състояние,да убеди съдебната система,да даде начало с шумно известния спец.съд,както казах вече,ще посоча и свидетели и точни факт,а не улики,но веждувременно,ще се уповавам само на Всевишния.Не съм нито сумист,
  нито факир,а макар и карднал не издавам индулгенции за нагли,
  защото се утешавам с примера на Клавдий,който е оцелал при не по-малко падение на Рим.
  Признавам,че макар и да е непоносимо тежщо,няма как да не те напуши смях:
  Въпрос на лудия Калгула към офицер т преторианскат гвардия:
  -Бе ти чу ли ме как си говорим снощи с богинята?…
  -Не е съдено,Ваше императорско величество, на нас зимните грешници,да разбраме какво и как си говорят боговете!!!
  -Ми защо си прикриваш очите и лицето?
  -Защото ме заслепява божествета светлина която излъчвате В.В.!
  -Тъй ли,бе я подай едно огледало!

 13. ‘ Борисов: Сгреших, че съставих правителство ‘

  Toва правителство не тръгна добре още преди то да бъде официално избрано, т.е. преди още списъка с неговите министри да влезе на ‘ Дондуков 2 ‘ !
  Спомням си на коя дата беше подаден списъка с министрите към ‘ Дондуков 2’ и коя беше първоначалната дата , на която официално трябваше от ‘ Дондуков 2 ‘ да дадат мандата на Бойко …
  Може би проблемите трябва да ги търсим в онзи, който редеше кабинета ‘ Борисов ‘ !? А кой се опитваше да реди този кабинет ?
  НИЕ знаем кой се опитваше да реди този кабинет, но дали Бойко ще си го признае официално ? И дали този някой вече не е близък с Гоце ?
  Разбира се, че този някой , който редеше кабинета ‘ Борисов ‘, никога не е бил политик , независимо от това, че имаше желание преди време да става премиер !
  Та оттогава още нещо не беше наред в този кабинет …
  Дори Станишев , поне според мен, стоеше много по – добре на премиерския пост ! Той поне не беше близък с онзи, който се опитваше да реди кабинета ‘ Борисов ‘ …
  При това положение как да отида до избирателните урни и да гласувам за някого ? Нали има вероятност да си скъсам обувките, докато стигна до урните ? А безплатни обувки никой не дава …

 14. Архар, по нещо ми приличаш на юнака що бозал от две майки – само че ти с един тескт захранваш няколко форума.
  Няма лошо, още повече, че безплатните обувки свършиха…

 15. Към МВнР – на вниманието на министър Н.Младенов
  ——————–
  Господин министре,в този блог на журналиста Иво Инджев като съфорумци участват и български дипломати,които отстояват приемствеността във външната политика с истинско уважение към префесионализма,дори и когато управляващи партии и техните министри,без кураж се упражнявяат с дитанционни дублиращи похвати към свои колеги,и непонятни комисионни хватки при кастрирано правосъдие и удобни прокурори-магистрати.
  Вашата внезапна и “решителна” последователност за промени от “сграден%”,”кнцептуален” и “тезисен” характер,не е по-малко и вредно за България,скопяване,
  тъй като генерира и друг дефицит за национана сгурност,освен посочената “в конско към военния министър” и Ващ колега.
  Не след дълго,ще Ви употребят господине,така както стана със С.Дянков,който с мъка удържа достойна позиция,дори и при нови алибита на един разклатен ГЕРБ.
  Същото се каза и на Ваши тъжно-известни предшественички!

 16. Събраната сума е срамно малка! Едва ли някой би могъл да ме убеди, че не е в състояние да отдели от месечния си бюджет парите за кутия цигари /с бандерол/!
  Къде са демократично мислещите? Къде са антикомунистите? Или само “пием, пеем…”?!
  Та само на мълчаливия протест пред ПСА бяхме над 800 човека – по пет, това прави 4000 лв!
  А СДС-арите, а ДСБ-арите?!
  Г-н Инджев, какво са тези 800 лв?!
  По 20 стотинки ли са дарявани или са дарили само 30-40 човека?!
  Изпращам Ви своята лепта в името на нашата кауза. Бих искал да помогна с повече /поне с още една нула отгоре/, но пенсията ми на инженер-химик с 37 години трудов стаж / първа и втора категория/ и неизбежните разходи за животоподдържащи лекарства не ми позволяват!
  Безкрайно съжалявам, че няма да мога да дойда в София и да участвам в празника! В сърцето си ще бъда с вас!
  Дано в съзнанието на “синя София” е настъпило пролетно пробуждане!
  Успех!

 17. Ето една препечатка от пресата, която трябва да се коментира от всички в този блог.
  Бойко Борисов вкара дузпа за победата на Витоша (Бистрица) с 2:0 над Бенковски (Пазарджик)
  27 Март 2011

  Премиерът Бойко Борисов вкара дузпа за победата на Витоша (Бистрица) с 2:0 над Бенковски (Пазарджик) от шампионата на Югозападната „В” група. 500 запалянковци на стадиона в софийското предградие приветстваха победата на тима на министър-председателя с мощен одобрителен рев.

  Дузпата беше отсъдена в 65-ата мин, а Борисов пое отговорността да я бие. Премиерът излъга хитро вратаря на пазарджиклии и стреля в другия ъгъл за 2:0. Преди почивката Добри Добрев даде аванс на бистричани. Витоша беше много по-силният на терена. Бойко, който излезе с екипа с №13, игра в нападателна двойка с Митко Кръстев, бивш юноша на Левски.
  – Много съм доволен от победата, с всеки мач подобряваме играта си – заяви треньорът на Витоша Ясин Мишауи.
  С победата Витоша продължи да преследва лидера в групата Сливнишки герой.

  ——————————————————————————–

 18. Браво, страхотно. Това е пример че можем да се самоорганизираме и да творим история, само с помощта на технологиите – без посредници…

  Малките камъчета, които се търкалят по склона са предвестници на лавината, която ще помете всичко гнило и старо…

 19. Към Павел Тинков:

  Позволете този път аз да не се съглася с Вас…Не измервам благотворителността с аршина на максимализма, а и нямам намерение да анализирам стотинките.Колкото ни трябваха, събрахме ги : светкавично! И сме благодарни на дарителите. Това е добро начало на проверката, дали подобна инициатива изобщо е възможно. На мен не ми е известно нещо подобно да се е случвало досега и се надявам създадения прецедент да послужи в бъдеще…

 20. До г-н Тинков:

  Предполагам, че доста посетители на форума живеят в чужбина – евентуален банков превод отнема повече от 2-3 работни дни. Гледайте малко по-оптимистично на цялото начинание!
  Поздрав
  Стоянов

 21. Г-н, ИНджев!
  Нямате представа колко силно е желанието ми да сте прав!
  ДАНО!
  Комунягите пак изкараха повече от десет хиляди слабоумни и късопаметни нещастници с промити мозъци, а Сергейчо, Р.Овч. и сие отново тържествуваха!
  Искрено се надявам, на втори април участниците да бъдат повече от дарителите!
  Още веднъж искрено желая
  УСПЕХ!

 22. Ето една препечатка от пресата, която трябва да се коментира от всички в този блог.
  Бойко Борисов вкара дузпа…

  …………………….

  Не стига, че т.н. не си гледа работата, ами рита топка, ами на това отгоре “всички” да го обсъждаме!
  Народът обръгна – то не бяха архари, рапони, октоподи, смешници, нагли…
  Глей си там “Стани богат!” И БЪДИ РАХАТ, ЧЕ СИ БЕДЕН…

 23. Привет,

  В оскъдната ни на гражданско-обществени процеси страна, ми се ще усилията, коите полагате г-н Инджев, да се насочат към БелеНе. Времето изтича …

  С цялото ми уважение!

 24. Извинете за отклонението, но не може човек да остане равнодушен при такава новина: “Три вълка излезли пред Първанов. Той оставил карабината и с ловния автомат ги тръшнал… Не ми е известно ловец в България да е убил три вълка на една пусия.” Любо Николов, писател и ловец – “24 часа”, 27 март,2011г.

 25. до Николай Поляков,
  трите вълка са приказните образи на станишев, доган и царта, след като ги отстреля първанов царствено показа премиерския стол на бойко “десния” и се отегли в пкоите си,
  една малка бг алегориика за чудо и приказ, какво са правили три дни всички се досещат, било е хубаво, защото същите тези герой днес са запретнали ръкави да построят една аец също за чудо и приказ и много пари

 26. Напълно прав си за това че в България това е обща кауза и винаги съм се убеждавал че много хора който имат средства помагат на нуждаещи се . Само за 22-3 години по телевизията бяха направени много шоута чрез който се събраха пари за много деца , домове и семейства . Надявам се да продължава да са така нещата винаги , защото винаги има нуждаещи се 🙂
  Лек ден от мен

 27. Нещо преувеличено ми се струва.. 800 лева за денонощие.. ами като сметнем ако се раздели на минимална сума 50 лева – прави 16 души… да не би само 16 да четат за денонощие… добре е но не е достатъчно..

 28. Ако приемем, че няма дарения под 1 лев, то сумата може да е събрана от един до осемстотин души.

 29. Довечера ще гледаме по Нова любимия ни Иво ! Гледайте го !

 30. Изпратил съм една скромна сума, но все пак не трябваше ли събирането на средства да се огласи по-широко? Сигурно много хора щяха да пратят по лев-два ако знаеха. Жалко, че няма възможност да се обяви по телевизията, една по-смела заявка на намерения щеше да привлече още хора, така само се преброяваме хардлайнерите посетители на сайта.

 31. Г-н, Инджев, от колко часа можем да Ви гледаме по Нова ТВ?!
  За мен и семейството ми това е празник. Няма да си простя ако пропусна предаването!
  С уважение!

 32. Към Павел Тинков:

  Предаването е на запис, който приключи. Стана скандал. Ако го излъчат, ще бъде в 23 ч. днес. Аз лично няма да го гледам, защото успяха да ме ядосат и нямам намерение да се наслаждавам на този факт.

 33. Здравейте,
  В сряда от 18.30ч. на триъгълника пред бившия Партиен дом (Дондуков 1) , “Синята коалиция” и ПП “Зелените” ,организират протест срещу строителството на АЕЦ “БЕЛЕНЕ” под надслов ,”НЕ НА АТОМНАТА БОМБА В БЕЛЕНЕ”. Да заповядат всички здравомислещи хора

 34. А по Интернет къде може да се гледа? НОВА ТВ имат сайт, но не знам кое е предаването!

 35. Аз пък ще Ви гледам! Най-малкото – за това да видя Иво Инджев ядосан.
  До сега не съм имал такава възможност.
  Не виждам защо Ви притеснява фактът,че са успели да Ви ядосат.
  Г-н Инджев, даже ангелите се гневят. Не могат да бъдат ядосани само духовно празните, апатичните, отчаяните, аутистите.
  Гневът е от Бога! Гневът руши и помита гнилото, пошлото, наглото, лъжата, злото! В този смисъл гневът, освободен от егото, е градивна сила!
  Где този гняв у българина?!
  А Вие, дерзайте!
  С уважение!
  сем. Тинкови, Видин

 36. Гледах предаването. И се присъединявам към г-н Тинков: Где този гняв у българина?!
  Стига всичко се е замазвало!

 37. Магаретата от Нова изпуснаха шансът за наистина стойностен разговор, а на всичкото отгоре се направиха и на неосъзнаващи очевадната си глупост.

  Не си отговорих само на въпроса защо г-н Инджев не си излезе още с краят на видео представянето. Последното нещо, което беше казано относно робите беше толкова силно, че дори оркестъра на излизане не успя да гушира тишината в магарешките глави.

  Успех в събота, г-н Инджев, и ви благодаря за всичко, което правите.

 38. Човешката ви реакция не само ме трогна, развълнува,остави без дъх, но и ми напомни за сетен път, че животът тук и сред посредствеността, която ни обкръжава е борба, която сме длъжни да продължим заради поколенията! Мисля, дадохте добър урок на всички телевизии, че и зрителят заслужава уважение. Лично от мен – благодаря за удоволствето тази вечер!

 39. С удоволствие чета блога на Иво Инджев заради честните коментари и обективни анализи на ставащото по света. Надявам се на скорошно телевизионно предаване водено от г-н Инджев.

 40. Г-н, Инджев участието Ви ми допадна. Мисля, че в случая сте прекалено самокритичен.
  В действителност, журналист и политик с Вашите качества, изобщо не би трябвало да участва в подобни /магарешки/ предавания.
  В същото време ясно си давам сметка, колко ограничена е медийната Ви трибуна, колко рядко имаме възможността и удоволствието да Ви гледаме и слушаме. Убеден съм, че заради нас правите тази жертва!
  Трябва и за в бъдеще да сте сигурен, че “магаретата” ще използват всяка /и най-малка/възможност, за да Ви натякват за Вашето минало. Нима очаквате от тях толерантност?!
  То, снощното магаре изплю камъчето – “ако не засегнем “темата” трябва само да Ви хвалим”.
  Смешно е и самонадеяно от моя страна да си позволявам да Ви давам съвети, но ми се иска да споделя – подгответе своя контраудар по “темата”, не бягайте от нея! Въоръжете го с неповторимите си ирония и сарказъм! Направете за смях магарешките им простотии!
  Вие го можете!
  Още веднъж благодаря за удоволствието да Ви гледам и слушам!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.