Ни Лук(ойл) яли, ни Лук(ойл) мирисали

Някой вярва ли наистина, че с протести могат да бъдат свалени цените на основни стоки, като горивата и вдигнати заплатите в една икономика, в която държавният сектор отдавна не е доминиращ? Аз не вярвам, макар да вярвам в правото на гражданите да протестират.

Вече няколко пъти цитирах покойната Анна Политковская, че за съжаление в Русия хората протестират само ако бъдат сериозно ударени по джоба и отбелязвах, че по това наистина си приличаме с “големия брат” ( Big Brother). Така че наблюдавам протестната вълна и червения сърфист върху нея Сергей Станишев със смесени чувства: от една страна е отрадно явление фактът, че гражданите и селяните се събуждат от социалната си апатия. От друга пък ми хрумват едни аналогии…

Спомням си как при кризата със спрения руски газ за България през мразовития януари на 2009 г. целият свят слушаше свадата между Москва и Киев и се мъчеше да се оринтира за това чия е вината. Макар че в Брюксел посочиха отговорността на руския доставчик, който е сключвал договорите с крайните потребители, все пак ЕС не зае категорично осъдителна позиция. Докато само в София се намериха “прокурори”, на които им беше “ясно”, че това е транзитиращата руския природен газ страна -Украйна. Група протестиращи дори отидоха пред украинското посолство да изразят възмущението си.

Нещо подобно наблюдаваме сега, когато разбираемият гняв на крайните потребители подгрява залоената политическа супа на БСП. Да, опозицията също следва своята логика и се възползва за своите си цели. Но ако протестиращите граждани не могат да бъдат обвинявани в лицемерно премълчаване в посочването на виновниците за високите цени на горивата, то ослушването на една политическа партия за същото издайнически показва кого всъщност щади.

Хиляди пъти прочетох и още толкова пъти ще се съглася ( за да не излезе, че защитавам властта) за близостта между “Лукойл” и сегашното правителство ( в книгата ми, която вече завърших, ще прочетете повече, включително и някои новини по въпроса). Ако е толкова очебийно и вече половината български медии се осмелиха да нарушат табуто да пишат и говорят за това, защо от БСП се правят, че не го забелязват и насочват обвинителния си пръст само към съперника си за политическа власт ГЕРБ? Нима тъкмо червените, които са генетично свързани с руския бизнес в България, не знаят, че без решаващата братска роля на“Лукойл” нищо не може да се направи на българския пазар за горива?

Или може би е неосведомен президентът Георги Първанов, който се тюхка под път и над път напоследък по социални теми? Нима не е чувал, че подчинената му служба НСО си зарежда стотиците автомобили само на бензиностанции на “Лукойл” ( и си трае по повод изтеклата в сайта “Биволъ” допълнително разсекретена от нейните автори телеграма на американското посолство, в която лъсва името на Валентин Златен сред спонсорите му)?

Правят се на ни Лук(йол) яли, ни Лук(йол) мирисали, от което вони на корупция.

44 мнения за “Ни Лук(ойл) яли, ни Лук(ойл) мирисали”

 1. “Някой вярва ли наистина, че с протести могат да бъдат свалени цените на основни стоки, като горивата”

  Това е също толкова вероятно, колкото чрез протести да се промени земното притегляне, теоремата на Питагор или фазите на Луната.

  За съжаление сте абсолютно прав, г-н Инджев, че от този протест полза има само БСП. Те вече открито заявяват, че са алтернатива на ГЕРБ и знаят как да извадят държавата от кризата. Криза, която техния вожд и учител, др. Станишев, твърдеше, че няма да засегне България. Лицемерието им е епохално, но нима някога сме видяли от тази партия? Методите им са всеизвестни и, като млад човек, силно се надявам народът да не се поддаде и да гласува за тях на изборите.

 2. Наистина на лук може и да не миришат, но на корупция страшно миришат, прогизнали са даже от воня на корупция! И Бойко съвсем се омириса напоследък. Някои хора дори поставиха въпроса за “справедливата комисионна”, която е получил, за да подпише за АЕЦ-Белене. Каква пък е комисионната на Гоце Първанов, адвокат на руснаците от поне от 10 години (в качеството му на (п)резидент) можем само да гадаем. Но е сигурно, че стига не само за мезонети в София и Париж…

 3. Как протестите да не помагат? Нима нищо не се промени през 97-ма? А протестите 89-90г.? Явно само с големи протести могат да се променят нещата.

 4. Г-н Инджев,коментирайте войната,която се развихри между новите собственици на “Труд” и “24 часа.

 5. Поздравления за шутовете,с които сритахте магарето (авторите и сценаристите ,а може би и спонсорите) в “На инат”!

 6. Уважаеми Инджев,
  при посещението в Сърбия Путин е казал, че Южен поток ще се строи на 100%, ББ е поискал 3 месеца отсрочка по въпроса да Беля не за сеизмични изследвания,лукойл ще пазарува сериозно в Сърбия…за съжаление няма шанс да избегнем конското си троянско бъдеще. В страната ни всичко се продава и почети всеки се купува….единствения шанс е синята бюлетина, тоест по-малкото зло

 7. Моят коментар не е за тази статия, по друг повод. За предаването по Нова ТВ, където Иво Инджев беше гост тази вечер. Не знам къде другаде да пиша. Толкова жалко изпълнение, че нямам думи. Но….., толкова силна и умества реакция на Иво е просто според мен преломна за поведение в телевизионен ефир. Това е прелом, да, така мисля. Мисля, че той постави нови граници в предаванията. Искам да кажа, че всичко, което прави Иво има невероятно силен ефект. Така че не знам дали е нелепо, дано не е, но поздравления. Такова смело поведение и такова яко начукване е просто най-доброто, което можеше да стане тази вечер. Разбира се, само Иво знае какво му коства това и колко е тежко. И каква е цената. Но това, което направи Иво тази вечер, трябва да го правим всички ние, постоянно, в разлите поводи и ситуации, в които изпадаме. Още веднъж: поздрави!

 8. почвам да слагам тук коментари на хората от ФБ:
  Yavor Kolev писа на стената за “Разговор с Иво Инджев”.

  Yavor написа:
  “Тази вечер ясно се открои достойната журналистика от циркаджийницата, която ни залива като от рекламата за хепатит!”

 9. Беше грозно тази вечер. Предаването само доказа колко са клиширани нашите медии. Съжалявам само, че не запазихте мъничко повече спокойствие, но и така сте прав – всичко си има граници. Това, че нашето общество отдавна ги е преминало не може да бъде оправдание за никое конкретно предаване. Стига да има кой да повдигне въпроса.
  Поздрави и за тази ви позиция.

 10. Валентина Бонева писа на стената за “Разговор с Иво Инджев”.

  Валентина написа:
  “Ако всички аматьори в телевизиите имат малко пипе, трябва да са си направили вече изводите от това предаване. Такъв урок им даде, че цял живот пасти да ядат, няма да го стигнат. Да си достоен човек не е лесна работа, но … кой разбрал – разбрал, кой не – е за негова сметка! Цял живот ще си рупа!”

 11. Г-н Инджев, поздравявам ви за интересното и достойно участие в днешното вечерно шоу. Не зная доколко са нормални провокациите от такъв тип в малката ни сбъркана държавица, но са до голяма степен неизбежни. Емоционалните реакции в резултат на многократното връщане към мрачното минало вероятно също са неизбежни, но хората с глави на раменете си, въпреки всичкото лицемерие , би трябвало да могат да направят разликата между жертвите и техните насилници.

 12. Galina Slaveeva commented on Разговор с Иво Инджев’s Публикация на стена.
  Galina написа: “Иво просто е ГОЛЯМ!По всичко личеше, че очакваха да стане и да си тръгне, за да им се получи съвсем “шоуто”, но Иво им бъгна настройките! Това е Иво! В десЯтката!”

 13. очите на страха били големи, аз не съм видяла и чула на някое класно ченге, да му четат по този начин биографията в ефир, както тази вечер 29.03 в нова телевизия на иво, какви ли са докладите за сегашната му работа, и какъв ли ефект очакват другарите, това беше супер подло и гнусно, браво другари, вие просто сте си същите, вървете на майната си заедно с медиите първанови, понеже става дума за руската ви братска дружба в новата книга, решихте да си отмъстите предварително, искам, искам но немога да си представя как канят кеворк да говори за нещо и му правят визитка със подтовно разказано сътрудничеството в дс или ма коритаров или на още мого знайни и незнайни, резила на българските медии да пристават и полягат пред гоце е много голям и непоносим

 14. Jenia Georgieva commented on Разговор с Иво Инджев’s Публикация на стена.
  Jenia написа: “Това е следващ принос на Иво към изграждане на нетърпимост към доминиращия стил на българските медии. Към промяна!! И както и предния – това коства много! Но и за друго допринася – въобще за нетърпимост към садизма, който просмусва цялото ни ежедневие и взаимодействия – непрекъснатата злоупотреба с професионална роля. Само автентична човешка, емоционална реакция може да разтърси нещо.”

 15. Може ли някой да даде линк, където може да се гледа това предаване. Заинтригувахте ме 🙂

 16. Как беше притчата?? Адам “разпределил” семейното имущество като “дал” на Каин земята, а на Авел “дал” животните. Каин по цял ден се “борил със земята” да посади семена и “земята да роди”, а животните на Авел ядяли на “готово” това което “свободно” роди земята. Ядосал се Каин, и убил Авел. Пита се : Кой е виновен и кой е грешника??….. Всеки си има отговор, но моят е: виновен е Каин, защото убива Авел, но ГРЕШНИКА е “бащата Адам”, който неправилно разпредели семейното имущшество между двамата братя……

  “….в една икономика, в която държавният сектор отдавна не е доминиращ.” Така е, с тази разлика, че в БГ “едрият” частен бизнес е изцяло доминиран от плащанията на държавният сектор към “едрите” бизнесмени….. “Всеки може” да построи “вятърна електростанция” без “конкурс”, при положение че държавта му гарантира изкупна цена за 1Квт “примерно” от 100 евро “за срок” от 30 години. И “спонсор ще се намери” бързо!!!! Да обаче, това не е пазарна икономика, това е “законно прехвърляне на средства” в частни ръце и създаване на монополи, чиято задача е да “вдигат” цените колкото си може по-нагоре, за да плащат “уж” повече пари като данъци, от които зависят заплатите и привилегиите на служителите във фирмата наречена “Държава”….. В “нормалният свят” държавата си запазва “определен процент” собственност в отраслите, които са “жизнено необходими” за икономиката, за да може да ги “следи” и да “участва в ценообразуването”. По този начин и “счетоводството” на тези фирми НЕ МОЖЕ да бъде тайна, и всеки журналист или общественник може да “извади” на показ “формулите за ценообразуване” на съответната стока……….. Що се отнася до режисираният “протест”, мисля че Лукоил направи може би най-големият си “оборот” този ден, по “простата” причина, че протестиращите отидоха на “протеста” с автомобилите си със запалени двигатели, купувайки и “изгаряйки онова” срещу чиято цена те “ужким” протестираха…..

 17. Ако бяха Лук(ойл) яли, или поне Лук мирисали, отдавна да сме се отървали, ама те си имат предпазни инстинкти…
  Едно “Браво”, не е достатъчно за Инджев- той си го знае и без нас. Проблемът е, че борбата му (похвална), няма достатъчно последователи. Съжалявам, ако прозвучи за стотен път, но ако не се намерят люде, които да накарат “Иво-вци”, да започнат да се занимават и с политика (реална)- лека нощ Територио (България).

 18. Елементарно е – като ще се протестира трябва да се спре зареждането по безиностанциите на “Лукойл”. Нищо че той зарежда и други вериги. Важното че това ще има ефект, тъй като ще засегне част от дейността на ‘Лукойл” и ще го подсети да се размърда по въпроса за цените. Друг начин няма!

 19. Поздравления за достойното ти и мъжко поведение поведение тази вечер в предаването “на инат”.
  Опитаха се неуспешно да те унизят тези подлоги-магарешки журналисти от ” българската ” нова телевизия.Тези хора никога няма да променят подлия си и мръсен характер.
  Възхитен съм от това че натика магарето на кучето в гъза.Зная, представям си какво ти сруваше душевно тази подлост от гаднярите.
  Ти си оставаш брилянтен, супер талантлив журналист и честен, смел ЧОВЕК.
  Ще четя, сигурно съвсем скоро ТЕЧ на ДРУЖБА.

  Сърдечни поздрави достойното ти държане!

 20. Иво, това беше истинска битка. Браво. Усети се, че си запретнал истински ръкави и че за тези мръсници няма да има милост.

  Останалото, извън твоето ледено презрение, беше някаква умопомрачителна пошлост. Като човек, който през годината не вижда почти нищо от тази мерзка ТВ-действителност съм стреснат от бездънната низост, към която факторите зад камерата тикат хипнотизираната публика.

 21. Браво на господин Инджев! Аман от гнусни тв приоми! Това е пример за поведение. Стига шикалкавене, стига недомлъвки! Поздравявам Ви отново!

 22. Г-н Инджев, вие се държахте достойно, пред магариите и мръсотиите в българската поръчкова журналистика. Прави ви чест и това, че огромния ДС апарат не може да намери вече 20 години нищо компрометиращо освен картончето в комунистическите служби. Няма апартаменти, няма тъмни сделки със съвестта, няма съмнителни статии, няма облажване от връзки с властимащи, няма връзки с олигарси, няма обслужване на престъпни групировки и лица. Именно това кара хората които са омазани с корупция, лъжи и връзки с подземния свят да изпитват такава неприязън към вас. Дори и един от начинаещите журналисти да последва вашия пример ще бъде добре за тази изстрадала страна, за журналистите които ежегодно получават награди от президента и изпълнителната власт отдавна съм изгубил всякаква надежда.

 23. Valemtina @,Може ли някакъв линк към предаването тук или да се пусне във фб- от Валентина ! 🙂

 24. Поздравления, неповторимо им развали предаването! Струваше си изразходвания адреналин и похабеното настроение!
  Аман от маркоселски номера…Ако със същия плам и инат питаха за премиеро- президентските спогодби за Втора атомна и Първа бирена…

 25. На магарето малко му беше боя.Само така.

 26. Бях започнал да се чувствам дискриминиран, че не мога да видя интервюто на Иво по НОВА ТВ, но най-накрая го публикуваха на сайта им. Останах с впечатлението, че въобще не са имали за цел да задават въпроси, свързани с Либия и арабските страни. И това си пролича от въпроса – “Вие суетен ли сте?” Пълна простотия! Тъпотия! Нямам думи!

  Е! В крайна сметка Иво хубаво ги постави на мястото им с – “Човек е нещо повече от българин”. В крайна сметка, камъните си останаха в тяхната градина;))))), а за нас остава да докажем обратното…

 27. Поздравления г – н Инджев ! Магарето не очакваше да бъде така ритнато точно в десетката 🙂 само, че задкулисните играчи трябва да се осветлят. Вие изнесахте открит урок как се защитава истината и истинската журналистика.Успехи.

 28. Уважаеми Инджев,
  ако ми позволите ще коментирам от своя гледна точка предаването. Мисля, че показахте, че не сте подвластен на плитки сценарий, които търсят сензация, а не същност. Мисля, че ако тонът ви беше по-спокоен, щяхте да ги унизите още повече. Не мисля, че всички, които са работили за специалните служби трябва да се слагат под един знаменател – имало е и има продажници и тъпаци и имало е и има интелигентни и можещи хора. Успех

 29. Адмирации за мъжката и принципна позиция! Стадото магарета “журналисти” беше наритано от ат!

 30. Призовавам да спрем да зареждаме гориво от бензиностанциите на Лук оил.

  Истинският човек и стойностния професионален журналист си проличава по държанието му във всяка ситуация. Точно това се случи в предаването На инат по нова ТВ. Поздравления за г-н Инджев. За пореден път той показа как трябва да се държи свободният човек пред наглоста и лицемерието на медиите.

 31. POSTED BY BOB; Blagodaria Vi za linka.
  G-n Injev, ne moga da nameria tochnata duma za da izrazia nepriatnoto si chuvstvo kam vodeshtoto MAGARE, no nemoga i da prestana da se vazhishtavam ot poziziata vi na Chovek s goliamo CH. Badete blagosloven Vie i semeistvoto vi.

  Harrison

 32. Случката показва, че сме стигнали у нас дотам, че понятието “журналист с достойнство” от мнозинството се разглежда едва ли не като понятие нонсенс, безсмислица, абсурд. Виждяхте ли магарето как не очакваше тази поредица от “къчове”, след като си позволиха да посегнат на достойнството на госта си? Смята се едва ли не, че журналист да държи на достойнството си е все едно уличница да е почне да показва чувствителност на тема морал или добродетелно поведение. Излиза, че журналистите с морал у нас сякаш са нещо като бяла врана, та така им се дивят, секаш наистина са редка птица, подлежаща на изчезване. Много показателен случай е снощния в студиото на магарето…

 33. Темата за бившите служители на ДС и на мен не ми беше достатачно ясна, но след предаването на нова тв с участието на Иво Инджев разбрах, че ДС охраната на тоталитарната власт на НРБ е принуждавала (изнудвала) талантливи журналисти да се регистрират като служители на ДС.В крайна сметка днес ясно се вижда кой койе (от бившите служители на ДС) и за кого работи и е логично това да са новите критерии, за преценка на бившите служиели от ДС.Затова призовавам всички бивши служители на ДС (които днес не са част от ДС-Мафията на Ръ Бъ) да се включат активно в мирната борба на Българският народ, за освобождението на България от ДС-МАФИЯТА на Ръ Бъ.

 34. Поздравления, Иво! Супер достойна позиция!

 35. Ако нямаше регулации на пазара бихте бил прав за това, че не може да се протестира за сваляне на цените. Обаче след като българските правителства едно след друго се надпреварват да вкарват измислени регулации с безброй нормативни актове, лицензи и прочее значи ще бъдат отговорни за цените на стоките.
  Лично аз съм за либерализиране на пазара, отмяна на лицензи несвързани с образование и тогава ако има печалба да се вкара дизел от друга държава – все ще се намерят хора, които да реализират печалба и да създатат конкуренция. Цените ще паднат и като се харчи по-малко за бензин ще се харчи повече за други стоки, което ще доведе до вдигане на доходите на хората заети с тези други дейности. Т.е. държавата е най-големия виновник, защото си присвоява правото да управлява икономиката. Дава на едни и краде от други.
  Иначе наистина е смешно Станишев да оглавява протести срещу цените, защото той е също толкова отговорен за съсипването на пазарната икономика, колкото и Борисов.

 36. Не мога да остана равнодушна в никакъв случай! Поздравлявам Ви не само за достойното поведение и смелостта , но и за честността !Вашата болка е споделена . Посредствеността , режисирана предварително Вие победихте!Бъдете жив и здрав!

 37. Здравейте г-н Инджев,
  с интерес очаквам новата Ви книга, но искам да споделя с няколко думи някои мои мисли относно ситуацията с “ръководителите” на държавата, Лукойл, Белене и т.н..
  По принцип аз винаги се опитвам да се поставя на мястото на хората, чиито постъпки се обсъждат.
  В момента ми се струва, че това което прави Борисов, е да шикалкави и да тупка топката, за да печели време. И всъщност какво може да направи човек в ситуация, при която вероятно 60-70% от икономиката на страната се управлява от сложна мрежа от оплетени обръчи, връзки и зависимости между фирми, собственост на “другари, назначени сте за милионери”, партийни олигарси и руски компании и интереси.
  Какво бих направил аз? Да извадя меча и да разсека гордиевия възел в гнева си по подобие на Александър? Едва ли. От една страна със сигурност ще съсека доста невинна жива плът под възела, а от друга кръвта, която ще рукне ще помете и мен.
  С други думи, ако играя прекалено твърдо, ще бъда саботиран и изметен от народното недоволство.
  От друга ако не направя нищо, не ме чака по-добра участ. Твърде трудно е, при силно зависима икономика да бъда справедлив и да натисна смело и изведнъж, защото просто ще ми секнат постъпленията в бюджета и ще съм до тук, така че ще си изгърмя патроните напразно.
  Ща не ща, реалността е такава – силна зависимост.

  Как разсъждавам аз в случая.

  Нека имаме следния примерен сюжет – малко селце, местен дерибей държи основното производство в района, почти всички бачкат при него и така си вадят хляба без много много да мрънкат. Селцето е откъснато от света, пътищата са лоши, никой не му се занимава да ходи и да прави нов бизнес там, пък и районът е нестабилен финансово като цяло.
  Изобщо все едно сюжет от книга на Лий Чайлд:)
  И какво сега – идва Джак Ричър и избива лошите? Да ама не. След като ги изтрепе, местното население се разбягва по други краища, защото няма какво да яде.
  Тогава? Ако ти си назначен за кмет на селото и искаш да промениш нещата?
  Какво да направиш така, че хем да неутрализираш злодея, хем да запазиш мястото?
  Дали не е по-добре да постъпиш не с груба сила, а с хитрост ?
  Дали не е по-добре постепенно да неутрализираш влиянието му? Да постъпиш така, че с времето селото да е все по-малко зависимо от него?
  Примерно като начало да оправиш инфраструктурата и пътя към селото, за да идват повече хора и мястото да прави добро впечатление.
  (Пример – преди 12-13 години купувах апартамент. Много апартаменти огледах, имаше някои чудесни, но с кал и боклуци пред блока и с мръсни входове. Казах на брокера – колкото и да е хубав тоя апартамент, не го искам, защото тук наоколо явно живеят свине, а аз със свине не искам да живея.)
  Та в тоя ред на мисли първото и най-важно впечатление, което се създава у потенциалния инвеститор в твоето село, е как е уреден достъпът до него. Ако е по кални пътища той дори няма да иска да стигне до селото.
  Така че, това е първото нещо което правиш, за да дойдат хората.
  Второ – правиш така, че селото да е стабилно – натискаш местните улични хайдути къде со кротце, къде с малко кютек.
  Трето – гарантираш финансовата стабилност. Селяните може да живеят бедно и скромно, но да не дължат пари за две поколения напред, както е в някои съседни по-богати села.
  Всичко това е предпоставка, че инвеститорът ще започне на чисто. От нулата, а не от -100
  И така постепенно вкарваш по някой нов чорбаджия в селото, появяват се нови предприятия и лека-полека относителния дял на стария дерибей намалява. Намалява в относителни, а не в абсолютни единици, защото се увеличава общото благосъстояние на селото.
  Така след няколко години местният дерибей вече не държи 60-70% от финансите на селото, а само 10%. При 10% зависимост вече можеш да се зъбиш и да поставяш условия. При 70% не можеш да кажеш гък.
  А как да стане възможно това, така че да не се усети на време дерибея? Как да ПЕЧЕЛИШ ВРЕМЕ? Ами с лавиране, обещания, спогодни, шикалкавене и т.н.
  Докато дойде времето, когато ще можеш да му тропнеш с крак.
  Така ги виждам аз нещата в момента в България.

  Поздравявам Ви с един мой репортаж от последния митинг на БСП :
  http://bonibonev.com/mitingbsp

 38. Za svadata mejdu Rusiq i Ukraina… vinovna e Ukraina. Imam priatel v Gazprom i s nego go obsujdahme tova na dulgo i shiroko.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.