Носете си столчета в центъра на столицата!

Изтича март и моето търпение: стават два месеца откакто се срещнахме с ръководството на ГЕРБ в Столична община, говорихме за демонтирането на паметника на съветската армия и се разбрахме за две конкретни неща: да има конференция по темата и …да не говорим за това, а ЗАЕДНО да оповестим една новина. После новината се появи ( и разбира се остана медийно „незабелезяна“):

Ново име за парка пред Паметника на Съветската армия
14 март 2011 /
Паркът при Паметника на Съветската армия в София да се именува Княжеска градина.
Това предлага общинският съветник от ДСБ в Столичния общински съвет Вили Лилков, съобщи БТА. Предложението му беше обсъдено от комисията по образование и култура на съвета, която реши да има публичен дебат по именуването на парка до два месеца.

Предложението за дискусия по името беше направено от съветника от СДС Борислав Бориславов, като Лилков допълни, че освен дискусия за името, трябва да се предложи и дискусия за това дали мястото на Паметника на Съветската армия е този парк.

Вносителят за именуването на парка припомни, че името е историческо, тъй пространството е носело това име до 1944 година, като там е имало царска детска градина, ботаническа градина и зоологическа градина.”

Това е новината, която се предполагаше да съобщим заедно- при това не като намерение, а като решение ( доколкото мнозинството стои зад него и е въпрос на процедура и гласуване да се превърне във факт). Както всеки може да се досети, връщането на старото название на пространството около паметника е стъпка в правилната посока, но защо е тази „плахост“ в оповестяването и това протакане?

Хубаво е, че нашата инициатива да водим разговор по темата все пак е довела и до съобщение за евентуален дебат „до два месеца“. При още малко инициатива от страна на инициаторите за демонтиране на паметника научихме дори, че се очертава дискусия по въпроса в „Червената къща“ в София ( вероятно на 11 април).

Взаимното ни споразумение на срещата в общината за нещо като доброволен мораторуим върху говоренето за тази среща обаче няма договорени във времето параметри. Може би трябва да проявя „разбиране“, че от ГЕРБ не бързат и в година на важни избори внимават да не си навредят политически. Но два месеца са повече от достатъчно, за да имаме основание да се смятаме свободни от ангажимента, който поехме на разговора с Малина Едрева, лидер на управляващото мнозинство в софийската община. Ако от ГЕРБ си имат своите партийни съображения това не е основание една гражданска инициатива да дрейфа на вълната не нечии предизборни сметки. Истината е, че разговорът в общината и приемът на самата идея за демонтиране на паметника бяха изцяло в позитивен дух и тон. Защо това да не стане достояние на публиката?

Тактиката на отлагането, уви, явно е характерна за поведението на ГЕРБ: мораториум от 3 месеца ( вместо решение) за ТЕЦ „Белене“ и също 3 месеца ( до юни, юли) , когато ще научим кандидатурите на партията за президент, обещава пред в. „24 часа“ началникът на предизборния щаб Цветан Цветанов. Съвпаденията във времето и подхода едва ли са случайни.

На 2 април , в събота, от 16 до 19 ч. пред паметника ще отбележим деня на лъжата. Първоаприлски ще обърнем внимание, че над столицата и над България продължава да стърчи най-видният символ на монументалната лъжа, че окупацията е освобождение, че комунизмът е свобода и че българският народ е признателен за вносната диктатура.

Освен плакати и добро настроение, желаещите могат да си донесат столчета. Точно така: столчета( който може). На концерт, като на концерт: Ансамбълът за електроакустична музика на Христо Петков ще свири класически произведения от руски и други композитори. Освен това, по стара руска традиция, ще поседнем символично преди път- за да кажем на символа на лъжата: ПРАВ ТИ ПЪТ!

18 мнения за “Носете си столчета в центъра на столицата!”

 1. Г-н Инджев,поздравявам ви за достойната ви позиция по въпроса за паметника на съв.армия и достойното ви поведение по нова телевизия снощи!

 2. Освен това до 15 април е срокът СО да отговори на изискването на съда да представи решение на СОС за отмяна на демонтирането или заповед за отняна на демонтажа. Всъщност както пише един приятел и съмишленик: свидетели сме на един произвол, и вече почваме да досаждаме сами на себе си. Има решение на СОС и то трябва да се изпълни. Не сме в положение тепърва да решаваме съдбата на този паметник, нито тепърва да провокираме дискусия. Дискусия има, от години, както и решение, това което няма е граждански натиск към столичната администрация, която ние издържаме, да си изпълнява решенията. Моите уважения към всички хубави инициативи, обаче цялата ни работа е толкова мека, нежна, проточена и провлачена. Минават почти 20 години докато някой предложи връщането на името на княжевската градина. Ще минат още 20 докато някой се реши да каже, че е несъвместимо в княжевската градина да има паметник на съветската армия и да поиска неговото демонтиране. Тая “нежност” е по-подходяща за леглото. Когато настояваме за правата си,за живота си и за свободата си, е нужно да имаме известен заряд от решителност, категоричност, готовност да бъдем нападателни, да не отстъпваме. Иначе си оставаме на нивото на един флирт с институциите, а това, пак казвам ми се струва по-подходящо за леглото.
  Всъщност по този начин правя донякъде израз на желанието ми инициативния комитет отсега нататък да промени малко тактиката си. Доказахме, че сме възпитани и дипломатични. Айде стига толкова.

 3. Робските въстания се вдигат от роби, това заяви (на 29 март 2011г по нова тв) Бъларският патриот и журналист Иво Инджев.Символ на днешното робство в България е паметника на съветската-руска окупаторска армия в столицата на България. Историята на света ни учи, че всяко освобождение от робство започва със свалянето (демонирането) на тираничните символи. Затова ако робите в България желаят да се освободят от червеното олигархично робство, трябва да чуят Българският патриотичен призив, на Иво Индже(в) и да си носят столчета в центъра на Българската столица.

 4. Както казва Валентина Маринова, само столчета няма да са достатъчни за да се гътне или поне да се премести някъде, този сталинистки порно фетиш.

 5. “…Тактиката на отлагането, уви, явно е характерна за поведението на ГЕРБ: мораториум от 3 месеца ( вместо решение) за ТЕЦ „Белене“ и също 3 месеца ( до юни, юли) , когато ще научим кандидатурите на партията за президент, обещава пред в. „24 часа“ началникът на предизборния щаб Цветан Цветанов. Съвпаденията във времето и подхода едва ли са случайни….” Дори прилича на тактиката им спрямо онова момче ,на което нервите му не издържали и рещило да обере банката в Сливен …и ако това е правилна тактика ДА ПЪТУВАТ С ВЯТЪРА-това пожелание искат всички,на които не им липсва желание за успех -но не и мъдрост,не им липсва!:):):)

 6. понеже бях много ядосана снощи, защото си дадох сметка, че така са ни проваляли навсякъде и за всичко, пропуснах да кажа, че иво изглеждаше много добре, явно камерата обича свестните хора, а за столчетата ще ни трябват, едно е да си на 30 друго е да си на 50, за 20 години се е съхранил само българина, човекът остарява

 7. Иво, не е ли възможно да заровим паметника в гьола на Белене и, ако трябва?, отгоре да сложим малка червена пирамидка с нахлупен върху нея червеноармейси – будьоновка – шлем? Културно, каквато е цялата Дунавска цивилизация.

 8. Булгария – страната на парадоксите! Единственият човек, който съвсем публично и категорично отдавна приключи със своя си дебат за миналото си, го превърнаха в журналистическото клише за обществения дебат по темата.
  Ясно е, че дебатите трябва обществено да се изчерпват и приключват до край, защото обществената среда започва все повече да заприличва на разрастваща се, диво-обрасла джунгла от проблеми.
  Затова – дайте да “отесаме” най-после поне този плевел, наречен пам. на съв.арм. 🙂
  Г-н Инджев, снощи в предаването на Нова телевизия бяхте много истински! Моите уважения.

 9. Има един подобен на Вас – Михаил Саакашвили. Там сега представител от ЕС е уравновесения Филип Димитров. Защо не ги вземете в инициативния комитет? Първия, като активен, а втория седящ на столчето…

 10. Вносителят за именуването на парка припомни, че името е историческо, тъй пространството е носело това име до 1944…

  Откакто се появи мадридското чучело всякакви “княжески” и “царски” определения будят само псувни.
  Свърши се с “царското” в България!

 11. Уважаеми Бодичек,това което си написал може да го мисли само милиционер или …… всъщност вие другия го познавате.

 12. много сте готини и наивни.
  НАТО и ЕС не са вечни
  По-добре се замислете, кой може да ни спаси в бъдеще от турските имперски желания – със сигурност не фрегатата Дръзки, а християнската връзка.

 13. Приятелю, NIKOLA, за разлика от НАТО и ЕС обаче, комунизмът на практика доказа, че не е вечен …. и СССР – също. По тази логика, защо мислиш, че Русия ще е вечна. Федерацията е пълен образ на Османската империя от ХІХ век, но в ХХІ век – т.е. колос на глинени крака… (не вярвай на путини-дивитинини)
  Отвори си очите бе, сладур! Вземи машината на времето, освободи Ленин от прегръдката си и се върни отново в настоящето!

 14. Каква християнска връзка?
  В Русия управляват комунисти, а не християни. Дори и патриархът им е, както пишат малцината руски християни – Алексий II – агент КГБ по кличке “Дроздов”.

 15. Тео,
  ако се освободиш от клишета и призраци ще подобриш мисловната си дейност

 16. Този NIKOLA пак му се приискало да го “спасяват”!
  Ама това си е чиста проба перверзия! Веднаж спасили прабаба му, втори път – баба му… и на рода му взело да им става хубаво.
  Искат да ги “спасяват”, за да се “освобождават”.
  Абе, Николчо, що не се спасиш в любимата ти Рус /славянско- имперска, болшевишко-християнска и прочие…/? Що не станеш един свободен мужик? Хем ще ти е хубаво, хем ще спиш спокойно /”освободен”/ – Турция никога не е проявявала имперски апетити към Сибир.
  Ще станеш един свободен, Путинообразен соц-болшевик и християнин-материалист! Що ти трябва да стоиш тук, при този гаден НАТО-вец Георги Първанов и при тези ренегати-проевропейци Бойковци, Станишевци, РОвчаровци и вся остальная сволочь!
  Представяш ли си какъв живот ще бъде!!!
  Сигурно вече си се “освободил” от удоволствие!

 17. Г-н Тинков,

  позволи да има различни от твоето мнение.
  Цялата тирада от цветущи думи говори за плиткоумие.
  За да си спокоен за моята съдба те информирам,че от 25 !!! години със семейството си не живея в България.

 18. До NIKOLA:
  Не, скъпи ми Николчо, тъкмо обратното – ограниченият речников фонд говори за плиткоумие.А твоят поразително ми напомня за комунистическите кръжоци “Георги Кирков”.
  И защо си мислиш, че съм се загрижил за съдбата ти? Тъкмо напротив – питам те защо не се измъкна със семейството си в СССР или в братската ти, “християнска” Русия на Елцин, Путин и Медведев, а си се забил някъде из ЕС /или не дай Бог из гадната Америка!/?
  По силата на какви логика и морал, ти 25-годишният невъзвръщенец, ми даваш съвети как да устроя живота си и този на моите деца и внуци в собствената си страна?!
  Каква стройност и дълбочина на мисълта – ти ще си гледаш рахата там някъде по гнилия Запад, и ще ми пробутваш менторски съвети, колко важно е да гушна миризливите чизми на “Дядо Иван”, за да съм “спасен” и “освободен”?!
  Прави са да казват, че шизоидното поведение /и говорене/ са присъщи на комунягите!
  Разбира се, че имаш право на собствено мнение, но не се опитвай да го натрапваш на останалите в Родината си /още по-малко на списващите в този блог/!
  Фарисейщината на родните комуняги и без теб ни идва в повече!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.