Георги Котев избира работа в Иран пред мълчанието в България

Ядреният физик Георги Котев не успя да “впечатли” българската държава и подчинените й медии ( почти всичките, включително частните) нито с гладна стачка, нито с предупрежденията си за корупция в АЕЦ “Козлодуй” в особено грамадни размери. Беше ми споделил, че като акт на отчаяние би поискал политическо убежище в Иран, където търсят ядрени специалисти. Помоли ме да не пиша за това, преди да е взел решението окончателно. Очевидно го е направил вече, както личи от интервюто му, публикувано в сайта Фрог нюз.

Георги Котев: Принуден съм да търся политическо убежище в Иран!
Четвъртък, 28 Април 2011

Всички са се вторачили в “Белене”, но голямата далавера е в “Козлодуй”, казва ядреният физик
Ядреният физик Георги Котев, който от години се бори да докаже огромна далавера с подменено ядрено гориво от рециклиран уран в АЕЦ „Козлодуй”, е принуден да иска политическо убежище в Иран.

Това съобщи самият той пред „Торнадо”. Решението на Котев е продиктувано от поредния фалшифициран доклад, който замазва източването от джоба на българите на близо 2 млрд. лв. при непредвидим риск за ядрената безопасност

Той е изготвен от специална „независима” комисия, назначена от енергийния министър Трайчо Трайков. Всички нейни членове обаче са икономически свързани с централата – и четиримата физици работят по проекти и договори с „Козлодуй” и от финансова гледна точка са в конфликт на интереси. Според доклада руската компания ТВЕЛ е доставяла на „Козлодуй” само свежо ядрено гориво, изработено на основа природен уран. В доклада се казва, че математическият апарат, който е бил използван при проверката от шведската компания Studvik nuclear, е грешен, но резултатите са верни ”Това е парадокс – все едно да използваш спукана топка за мач, а съдията да признае играта”, коментира становището на експертите Котев.
„На територията на ЕС се извършва криминално престъпление в областта на ядрената енергетика, а в същото време всички европейски институции размахват пръст на Иран по повод нейната ядрена програма”, аргументира избора си физикът.

Първоначално той ще изпрати до посланиците на страните, членки на ЕС, както и до американския посланик Джеймс Уорлик искане за съдействие след едногодишния бойкот от страна на българското правителство да разплете случая. Ако и това не даде резултат, а от Иран не му бъде предоставено политическо убежище, Котев заплашва да се самозапали на площада пред Европейската комисия в Брюксел. Според него ЕС е съучастник в ядреното престъпление, тъй като от Запада се изнася отработено ядрено гориво в Русия, а там то се рециклира и се изпраща в България за експеримент. До момента
близо 3 млн. лв. от парите на данъкоплатците са прахосани от енергийното министерство за безброй експертизи, анализи и командировки с цел да бъдат опровергани скандалните разкрития на Котев. Той недоумява защо никой не му търси наказателна отговорност, след като е лъжец и виновник за изхарчването на такава сума от бюджета.

„Очевидно държавата е готова да похарчи и 30 млн. лв., за да „опровергава” твърденията ми, вместо, ако наистина имаше доказателства, да ме осъди за далеч по-скромна сума и да си върне парите”, коментира ядреният спец. „Всички са се вторачили в Белене, но голямата далавера е в Козлодуй. Ще се опитам от Иран да продължа борбата си срещу европрестъпниците, а данъците си ще плащам на аятоласите, защото не искам да ставам съучастник в това престъпление”, категоричен е Котев.

В Япония плащат $5000 на час за атомни спецове

Японската компания TEPCO, която е оператор на пострадалата атомна централа “Фукушима”, набира ядрени специалисти за баснословните 5000 долара на ден. Реално това възнаграждение обаче е само за 1 час работа дневно, тъй като след това атомните експерти трябва да напуснат радиоактивната зоната на централата, за да не се излагат на опасна доза радиация.
„За мен това е мечтаната работа, но сълзите на жена ми ме спряха”, разказва японски атомен инженер, който е получил предложение за 200 000 йени (2500 долара) за работно време от 1 час. На друг работник — Руй Фуджита, е предложено двойно възнаграждение, но и той отказал, тъй като имал 3-годишен син.

Според Tokyo Shinbun обаче повечето работници се чувствали притиснати да се върнат на работа. В същото време американската компания Barlett Nuclear, базирана в Масачузетс, също търси опитен ядрен персонал, който да бъде изпратен на помощ в японската префектура Фукушима. В първата група, която вече е пристигнала на място, са се включили 10 старши техници и инженери в областта на ядрената енергетика.

18 мнения за “Георги Котев избира работа в Иран пред мълчанието в България”

 1. Коментара е излишен, който може нещо вече е напуснал БГ или прави планове за напускане, най-лошото е, че млади и образовани бързо разбират какво ги очаква тук и напускат с бързи темпове без планове за връщане. След още десетина години тук ще останат само крадливите политици и техните партнъори при кражбите и разпродажбите.

 2. ТВ7
  ‘ Във “Факторът Кошлуков” беше показан конкретният пасаж от доклада на Пол Волкър от 27 октомври 2005 г., в който е посочено, че по програмата “Петрол срещу храни” Българската социалистическа партия е получила малко над 3 млн. барела петрол.

  Американският посланик обясни, че документацията по програмата се пази от иракските власти – в случай, че българската страна реши да изясни този случай докрай. Правителството на САЩ и Временното управление на коалиционните сили вече нямат контрол върху папките. ‘

  Във ‘ Факторът Кошлуков ‘ по ТВ7 ген. Атанасов зададе въпроси към Н. Пр. Дж. Уорлик, свързани с програмата ‘ Петрол срещу храни ‘ , като спомена името на президента на РъБъ …
  Ген. Атанасов винаги е бил прецизен и обективен в работата си като служител на НСС !
  Не е ли време ГЕРБ и ДСБ да сближат позициите си и да се явят с обща кандидатура на президентските избори ?

 3. Оказа се, че сънародниците ни предпочитат пред България и най-охулените места по Света като Либия посред войната, или КНДР, което ясно показва, че реално тук се живее по-зловещо, независимо какво плува по повърхността.

 4. Иво, приемам публикацията ти, като знак за подкрепа, поради което огромно ти благодаря!
  А на всички читатели на блога ти да обърна внимание, че на 26 април, на връх 25 годишнината от трагедията в Чернобил, на територията на АЕЦ “Козлодуй” беше извършено поредното нагло криминално престъпление. При отваряне на корпуса на реактора, на 5-ти блок, в помещението е изтекъл радиоактивен газ, в количества над обичайните за такава операция. Това е ясен знак, че в реактора има минимум една разхерметизирана ядрено-горивна касета (но може и да са повече). Цели 32 часа АЕЦ-а и регулатора АЯР мълчат, а когато все пак проговарят (чрез послушните си медии) скриват истината и заблуждават хората с приказки от “1001 нощ”. Признаха си за разхерметизацията, макар и с половин уста, гарнирано с поредна доза нелепи твърдения, едва след като аз публикувах истината на блога си. Последствията от този инцидент са все още налични и най-страшното е, че съзнателно и нарочно ни държат в неведение за истинските мащаби и възможни последствия от него. А причината за това е, че те не знаят как реално се държи в подобен инцидент незаконно използваното от тях, вече седем години, рециклирано ядрено гориво. Та такива ми ти работи, уважаеми дами и господа.

 5. Когато всички в България се надявахме ЕС и САЩ да помогнат да се спре строителството на АЕЦ Белене, се сблъскахме с гробно мълчание по въпроса, от тяхна страна, и твърди изявления на Руския губернатор (посланик), че АЕЦ Белене ще се строи на 100%. Б. Борисов от пръв противник на Белене стана най-горещия привърженик на атомните електроцентрали.
  Изниква въпроса за двойния стандарт: Защо всички в ЕС и САЩ са против АЕЦ на иранците, а са за строителството на АЕЦ Белене? И то толкова са против, че са готови да бомбардират Иран за да го откажат завинаги от ядрена енергетика.
  Всичко се върти около ядрените отпадъци, за които у нас и дума не се обелва, а на инж. Георги Котев мазоли му излязоха на устата да говори за тях.

 6. Никога не съм бил по-решен да дам гласа си за Синята коалиция!

 7. Искам да призовеме ББ да каже публично – истина ли е, че путин му е казал подобно нещо и защо той не му е казал да си гледа работата

 8. Защо трябва да чакаме САЩ и ЕС да свършат нашата работа. Спирането на този строеж е само в наши ръце и реално можем да го спрем с лекота. Трябва само да излезем на улицата и ясно да заявим нашето несъгласие с този проект. Кротко, без екстремни изпълнения, само с плакатчета. Важното е да сме много. Да, ама на протестите които се организират отиват само шепа “будали” и това е аргумент за нашите опоненти, да казват “къде сте тръгнали, вижте колко сте нещастни” или “вревето ви е вече минало”.

 9. Поздравявам всички съмишленици с песента на Контрол.

 10. Към ДАКАР: Не съм дипломат от кариерата, сигурно не съм никакъв дипломат, но искането на подкрепа срещу Белене на ББ от щатите и от ЕС,/ както е туткавите действия от тяхна страна/, а нищо не остава скрито и за руснаците, та, дали молбите отправени до Европата и Щатите не са казване на третатата страна да си гледа работата? Според мен си е казване. Лошото е, че все още не знаем какво стана навремето в Малта.Единственото, което би могло да обърне палачинката, това е, да се повтори “Съединението”, при днешните условия. Само че без Чардафонщина, нищо не става.

 11. към МАЙКДОЙЧ който казва:
  “Когато всички в България се надявахме ЕС и САЩ да помогнат да се спре строителството на АЕЦ Белене, се сблъскахме с гробно мълчание по въпроса, от тяхна страна,” а така също:
  “Защо всички в ЕС и САЩ са против АЕЦ на иранците, а са за строителството на АЕЦ Белене? И то толкова са против, че са готови да бомбардират Иран за да го откажат завинаги от ядрена енергетика.”

  Аз съм отскоро в този блог, и затова искам да ви попитам -просто сте наивен,или лицемерно манипулирате? Ние всички в България сме против Белене, а подлите ЕС и САЩ тихомълком ни го поставят?! И ядрената политика и програма на Иран е принципно същата като българската?! Ние искаме да синтезираме ядрен материал,да произведем ядрено оръжие за да да нападнем ционистите и американския дявол!?
  Намесвате /почти умело/ достойната кауза на инж. Котев в една съвсем различна политическа игра, а това не ви прави чест!
  Това, че България се държи като подлец на страната на Русия срещу европейските анти-монополни енергийни принципи, може да доведе само до едно- изхвърлянето ни от европейския клуб.
  Европа и не може да ни “забрани” да сме подлеци и продажници и да бомбардира Белене. Може само да ни каже:
  –Господин Бай Ганьо, напусни!

 12. …………………не е ли същото като да избягаш от нацистка Германия в СССР………?

 13. ВСИЧКО Е ВЯРНО! ПРОСТО МЕ Е СРАМ КАТО ГЛЕДАМ КАК ПСИХОПАТИЧНО УВРЕДЕНИЯ ФЕЛДФЕБЕЛ СЕ ПРАВИ,ЧЕ МИСЛИ (НЕЩО КОЕТО ТОЙ ОЧЕВАДНО НЕ ГО МОЖЕ)И “ПРЕГОВАРЯ” КАТО РАЗИГРАВА ТЕАТЪР, А ВСЪЩНОСТ ОТДАВНА ВЕЧЕ Е РЕШИЛ ДА ПОДПИШЕ ВСИЧКО КОЕТО ПУТИН МУ ИСКА!!! ПОДЛОСТ РАВНА НА ТАЗИ НА МАДРИДСКИЯ МОШЕНИК!

 14. До SIR SVEN,
  Въпрос е ядреното гориво и ядрените отпадъци. От него, както може да се направи атомна бомба, така може да се рециклира, да се постави в АЕЦ Козлодуй (или Белене) и да гръмне като атомна бомба. ЕС и САЩ, ако контролираха какво става в АЕЦ Козлодуй, така както детайлно следят ядрената програма на Иран, щяха поне малко да се заинтересуват от докладите на инж. Котев, а не заедно с енергийната Руско-Българска мафия да замазват нещата. Защото, ако инж. Котев не беше казал, че ще търси убежище в Иран, г-н Уорлик едва ли щеше да посети АЕЦ Козлодуй!

 15. Не съм ядрен физик, но знам,че принципно реакторите в Козлодуй не са от Чернобилски тип-такъв,който синтезира плутонии,от какъвто се правят ядрените “запалки” на атомните бомби. Тези взриватели са много желани от различни диктатори, включая Иранските. В този смисъл Козлодуй не може да произвежда атомни бомби.
  Но далаверите с рециклираното ядрено гориво са опасни, защото не позволяват да се отразяват правилно процесите,които стават в самия реактор, което само по себе си е недопустимо. Руско-българските мафиоти правят това рециклиране за да крадат нагло пари, а не за да се въоръжават ядрено срещу западната цивилизация. /Поне не са го заявили официално/. В този смисъл инж. Котев иска да предизвика вниманието на Европа и Щатите, които май са единствените ни съюзници в борбата срещу мафиотите, като ги провокира,и аз го подкрепям напълно.
  Не знам защо, но имам чувството,че вие по-скоро се тревожите за съдбата на Иран, отколкото какво ще стане с Козлодуй и Белене?

 16. г-н Котев,
  г-н Инджов,

  следя само повърхностно цялата тема и не казвам, че г-н Котев не е прав, но мислите ли че с подобни актове – “политическо убежище в Иран и самозапалване в Брюксел” се печелят повече интелигентни хора за каузата?

 17. “Последствията от този инцидент са все още налични и най-страшното е, …. че те не знаят как реално се държи в подобен инцидент незаконно използваното от тях, вече седем години, рециклирано ядрено гориво.”
  Това са думи на инж. Котев и в този смисъл АЕЦ Козлодуй може да гръмне…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.