Вярата ни е наопаки и резултатите са налице

„България е с най-ниска степен на доверие в ЕС и едва ли през есента коренно ще се промени картината, ако не се предприемат съответните мерки.
Това каза Мария Йорданова, координатор на Правна програма, Център за изследване на демокрацията пред БНР”. ( actualno.com)

 

Неблагодарници са ни тези европейци!В България  Европа се радва на толкова висока степен на доверие, а те така да отвръщат на единствената държава на континента, в която управляват граждани за европейско развитие. Ние развиваме европейското в себе си, а те- недоверието си в нас. Защо ли? Защото явно вярваме в различни неща:

– Те вярват на Би Би Си, които изобличиха един корумпиран пожизнен принц на България, ние вярваме на Батето, че Би Би Си лъжат.

– Те повярваха на Би Би Си също и за филма им за българските деца от Могилино, но президентът ни , на когото толкова много българи повярваха, обвини чужденците, че филмът им не бил направен с любов към България- Батето втори номер…

– Те вярват на монарсите си и го показаха при грандиозната демонстрация на краската сватба в Лондон, а ние повярвахме, че Симеон Сакскобургготски е монарх- не чак монах (и светец), но поне малко по-далеч от далаверата от другарите, с които се съюзи.
– Те вярват на правосъдието си, ние вярваме на Цецка Цачева и Георги Първанов, които смятат, че забележките на чужди посланици към нашето правосъдие са злонамерени ( макар да знаем отлично, че отговарят на действителността).

– Те вярват в необходимостта от преосмисляне на ядрената енергетика в светлината на ядрения облак над далечна Япония, ние вярваме в перспективността на по-нататъшното ядрено сближаване с и без това обсебилата ни с близостта си Русия.

– Те вярват в ценностите на свободата и демокрацията, ние вярваме в Русия, която е техен евроазиатски антипод и се ползва със статистически доказано високо доверие у нас въпреки абсурда да е свръхбогата на суровини и бедна като жизнен стандарт.

– Те вярват в необходимостта от намаляване на зависимостта си от руските суровини, ние вярваме в нуждата да се обвържем още повече чрез Южен Поток и АЕЦ „Белене”.

Верующите може и да са блажени, но не и у нас: аз поне вярвам на статистиката, според която имаме усещането да сме най-нещастните в Европа. Обратна ни е „вярата” и резултатът наопаки е налице.

22 мнения за “Вярата ни е наопаки и резултатите са налице”

 1. Уви, г-н Инджев, по-добре от Вас, никой не би могъл да го каже – перфектна моментна /и не само/ снимка на БГ национално /дали?/ самосъзнание!

 2. Всичко тръгва от вече 67-годишното удавяне в информации-ментета, създали поколения ментарджии, които освен тъпи, са необикновено агресивни. Заради непрестанния им натиск и несекващата и до днес дезинформация, човек, вместо още по-задълбочено да се развива в попрището си, подходящ-неподходящ, е принуден да се ангажира политически, за създаване на противотежест, за да не бъде накланян, поместван, тласкан или направо отнесен от повсеместния ментарджийски натиск, преследващ упорито още от стълбището, през междублоковите пространства, в транспорта, по опашките, през служителките, подаващи заспало-смръщени физиономии от гишето си, до последното бабе с цветя за продан, но търсещи всеки удобен повод да се натрапят с изказване колко хубаво било по “тошово” време, а не дай, Боже, да задълбаят по темата. Е, няма как да се оправим скоро.

 3. Страшното е, че въпросът с доверието опира до нещо много по-очевидно и явно трудно променимо. С годините (под вещото ръководство на БКП) свикнахме СССР да ни поддържа и обгрижва като образцово послушна държава, вследствие на което нашите управници пък добиха навика смело да подхващат абсурдни с перспективата си инициативи под мотото “пълни джоба, пък после ще му мислим”. Вследствие на това икономиката ни стана напълно безпомощна в една реална конкуренция на какъвто и да е световен пазар при нулева рационалност на идеите (доколкото се появяват) как да се излезе от това състояние. Нещо повече, “корифеите”, докарали ни до този статус, в стремежа си да замажат следите и да си поддържат личния стандарт, застанаха отново начело на това, което те наричат реформи (под нашите умилени погледи). В резултат – стоим си в статуса на сополанкото, който иска да живее добре от послушание, като сега даже се объркваме и на кого точно да сме послушни. Тестът на ЕС се оказа много прост – пуснаха ни някакви пари и нашите веднага включиха на стария “съветски” рефлекс – светкавично олапване! И на прогнозираните плодоносни “нови братя” вярата им охладня – ако те харчеха залудо, щяха да бъдат точно като нас сега. И като така, ето ти я петата колона на бившите братя, Белене, Южен поток и пр. плява. Пак “Дядо Иван” ще ни б(х)рани, само и само да не изтървем гениите си в икономиката и политиката (в коя посока ще ги изтървем, неизвестно).

 4. Много добра статия, написана в духа на моите скорошни разсъждения за това кога ще се оправи България: и извода до който стигнах подобно на идеята в тази статия е че просто няма какво да се оправя в България.
  Просто хората повечето това им харесва това което става в държавата съответства изцяло на мирогледа, вярванията и виждането на повечето хора в България.
  Ние малцинството, които мислим че трябва нещо да се оправя просто сме много малко и не можем, а и не трябва да налагаме нашите вярвания над тези на мнозинството от хора.
  Така че това е щем или не щем България винаги това е била под различни форми и винаги това ще бъде – което повечето хора искат и вярват.
  На нас тези които не им харесва остават три варианта, да се претопят с мнозинството или да говорят безспир и да изразяват мнението си като плащат цената за това си решение или да се преместят в друга държава където ще се чувстват по-малко чужденци отколкото в България…

 5. Луди сме -затова и замениха атеизма с пробутани ни от тях налудности и шарлатански вервания във всяка област.Непрекъснато сондират -в какво верваме и после службите ни го сбъдват-така,че да съжаляваме .-Сега вече накараха и Европа да съжалява,че сме там-то и това беше целта им в краен случай.

 6. До Иван Христов-Грешите!Те вярват в дявола и в Бога,което е абсурд!Но така го изпя един популярен”рокаджия” и взе медал от още по-абсурдния Гоце, избран за президент от “най-умния” народ на Балканите!

 7. Госпожата съобщава, че “„България е с най-ниска степен на доверие в ЕС и …”, но я да погледне с какво доверие се ползват нашите управляващи сред руските ръководни кръгове. НИЕ СМЕ! Няма други, на които да се гласува високото доверие да издънят европейските интереси за сметка на руските!
  Нещо повече – руснаците ни вярват до такава степен и знаят много добре, че каквото и да направят в свой интерес и наш ущърб, ние няма да се противим. С такова доверие не всеки се ползва! Като ни спират газа – ние сме благодарни, че са ни удостоили с височайшето си внимание и не роптаем. Като ни вдигнат бензина – тоже. Като ни предложат АЕЦ – ние строим и не се дърпаме. На другите не смеят, защото не им доверяват, а на нас – пълно доверие, че няма да се обадим и да ги поставим в кофти положение. Така че европейците да имат да вземат! Ние знаем на кого трябва да спечелим доверието!

 8. Вярна е констатацията на Иво Инджев, че ние, българите, сме най-нещастните в Европа. Бих допълнил и най-безволевата нация в целия цивилизован свят, вярвяща единствено в робската си психология. Съветската окупация на България от 8-ми септември 1944 г. ни донесе 50 хиляди “безследно изчезнали” български интелегенти, зверски избити по заповед на Съветските окупатори. Донесе ни най-големия позор на ХХ век – противоконституционния т.н. “народен съд”, разпореден също от Москва. По примера на ГУЛАГ 300 хиляди българи минаха през комунистическите концлагери и затвори, а половин милион бяха заточени в други населени места. Хиляди млади хора бяха лишени от висше образование, защото са деца на Врагове на народа, а на други хиляди по същата причина бе прекъсната служебната кариера. Половината от днешните българи са наследници на репресираните от зловещия комунистически терор, наложен в резултат на Съветската окупация на България от 8.09.1944. Няма друга нация, освен нашата, която би търпяла в центъра на столицата да стърчи символът на всички тези нещастия! Никоя друга нация не би допуснала такава гавра!

 9. Обръщам се към всички пишещи в блога на Иво Инджев с една молба. Чувал ли е някои за по-голяма гавра с националното достойнство на някоя нация от тази да не се изпълнява Решението на Столичния общински съвет за демонтиране и преместване на Паметника на Окупатора? Ще напомня, че сегашната Кметица на София е Йорданка Фандъкова, а нейни предшественици са Бойко Борисов и Стефан Софиянски. Първата работа на Бойко Борисов, когато стана Гл. секретар на МВР, бе да си извади документ от Антикомунизъм за демокрация, че дядо му е “безследно изчезнал” по време на Съветската окупация на България от 8-ми септември 1944 г., а дядото на Стефан Софиянски действително е осъден на смърт и екзекутиран от противоконституционния т.н. “народен съд”. Политическата принадлежност на Кметицата Йорданка Фандъкова е ГЕРБ, което означава Граждани за европейско развитие на България. Какво повече да коментираме?

 10. Браво Иво, нямам друго какво да кажа на Иво Инджев. Мога да добавя само.
  – Западняците вярват че Осма бин Laden е убит, Българите не вярват и цитират един бивш съветски спец наз като источник на достоверна информация.
  – Нормалния свят се възмущава от събитията около 9/11 Българите се радват и казват САЩ сами са го направях.
  – Света се bori das ocelee finasovo със заби и нокти, Българите вярват че криза няма и очакват да им се помогне финансово.
  – Българите не вярват на Западния свят и непрекъснато обвиняват Западния свят че не им вярва и не им помага.
  – Българите исконно мразят Америка, но обичат Съветска Руся.

 11. Верни до болка са констатациите на Иво Инджев. Голяма прослойка от населението просто иска робството, то го желае, колко мъдрувания съм слушал от рода на: “Ето докъде ни докара тази демокрация!”, колко сълзливо-умилителни премъдрости за “славното време на “Бай Тошо” и пр. и пр. Човек се чуди, както се чудят и хората от страните, наши съюзници от ЕС – българите сами ли избраха робството и колко още ще го търпят?! Най-добрия отговор е даден преди повече от един век от Петко Рачов Славейков в статията със заглавие: “Лошавото управление произтича от лошави народи”./Препоръчвам на лицемерните патриотари да замълчат поне за малко и да не обвиняват П.Р.Славейков в обида на националното ни достойнство/. Не може когато се решава жизнено важен и съдбоносен въпрос за бъдещето на страната и нацията на протестите срещу безумието АЕЦ “Белене” да се отзовават толкова малко хора. А останалите – не проумяват ли за какво става въпрос?!

 12. Дакар, ти да не би да смяташ, че Цветанов е овца, облечена във вълча кожа ? По-скоро е обратното.

 13. Винаги съм се съмнявал в правотата на думите, че всеки народ заслужава управниците си. Но започнах да вярвам, че нашият заслужава дереджето си, виждайки как когато се решава жизнено важен и съдбоносен въпрос за бъдещето на страната и нацията, на протестите срещу безумието АЕЦ „Белене“ се отзовават шепа хора, докато на поклонението на татовия зет – нагъл нищоправец, който още по времето на соца харчеше по скъпите софийски барове по десетина средни месечни заплати за една вечер, се изсипаха маси ревящи кретени, които в условия на студ и дъжд чакаха търпеливо реда си, за да не изпуснат възможността да се поклонят пред светлата пиянско-крадливо-плейбойска личност на “Батето”. И медиите не пропускат да се включат в тази гротеска с колективни вопли на оглупелите от дългогодишен слугинаж Михневи, Патрашки, Диков и прочие. СРАМ И ОТВРАТ!

 14. Не, господин Драгулев, не сме най-нещастната. Ние сме най-омерзената, изнасилена от „ново поколение изродени интилигенти” , не и нация ,а общност на абсурдите. Която няма и психология. Която, започвам да мисля е резултат от експеримент на налудничави гении, сътворили не един, а група франкенщайновци, срещу от които няма оттърване.
  Нямам обяснение за безсилието обзело тази общност. Нямам обяснение за наглостта на дяволите, гаврещи се с България.
  Съжелявам за крайния песимизъм. Той не е предвестник на промяна, но е впит в душите ни.

 15. Г-н Инджев,
  Сигурен съм, че няма да пуснете коментара ми…, Но се надявам, поне да прочетете мнението ми. Г-н Инджев, чест посетител съм на блога Ви, но не за да усетя единомислие, а за да заредя в себе си непримиримост към хора, чието житейско кредо се равнява на кредото на амбицирания кариерист, решил с продажността на собствената си съвест, да постигне егоистичните си цели. Цялото Ви публикувано в блога творчество предполага една средна интелигентност, която обаче се опитвате умело да прикривате през призмата на разни игри и предъвквания на думи. Първоначално нямах отговор на Вашия ищах на злободневно изтъкване на нечии “агентурни” простъпки, докато не установих, че очевидно, Вие сте рожба не на социалистическия морал – пази ме боже от това /вярващ съм и съм такъв отпреди 89 год./ – а на истинската социалистическа интригантска действителност, когато у хората бе изведено на първо място принципа “ние да си построим социализма, пък за големия има кой да мисли”. Очевидно г-н Инджев Вие, като един изтъкан от комплекси на средносоциалистически кадър/ семействено обременен с идеята “учи за да не работиш”/ сте възприел като свое мото “подложи се на висшестоящите”, за да успееш. И поради очевидното ви младо и неоформено съзнание, сте отишли и сте се САМОПРЕДЛОЖИЛ за АГЕНТ – не за сътрудник – за агент на ДС. Но поради една вековна ирония, тираните НИКОГА не уважават тез, дето им се самопредлагат, сте били жестоко низвергнат – станали сте само сътрудник. Очевидно това е причината, за да затаите в себе си такавазлоба – че сте били отритнат в своето младежко дръзновение да служите на партията и държавата – и оттам нататък, тази злоба представлява за Вас еманация на себедоказването ви. Но не сте могли да я преглътнете, тя ви разяжда – защо не ме приеха за агент, а станах само сътрудник – тя осмисля съществуването Ви. Защото показва нищожността на Вашите лични достойнства и Ви мачка в себеуважението, което всеки човек трябва да изпитва към себе си, за да не се превърне в злобно, хленчещо същество. Но… Очевидно, това е дало тласък към показното ви перчене, което обаче е лустро, зад което се крие душевната борба на един кариерист, готов със сетни сили да служи на ВСЕКИ и готов да предаде ВСЕКИ за да постигне, поне за секунда време душевен покой. Но веднага след тази секунда се сгромолясва душевното терзание – и новите не ме искат, защото знаят, че и тях ще предам.
  Дерзайте г-н Инджев, чета Ви със садистично удоволствие, доколкото във всеки Ваш пост установявам мазохистичното Ви влечение да се самоунижавате.

 16. Към паламар
  milozvetkov@gmail.com
  83.228.5.41
  “Садистичното удоволствие” на един безименен страхливец с претенции да е психоанализатор на базата на лъжи (за “самопредлагане”, преписани от жълти публикации) по адрес на един “кариерист” ( перманентно безработен), който умело прикривал средната си интелигентност с предъвкване на думи …е как да не публикувам подобно задъхано признание за “нищожните лични достойнства” на обекта, предизвикал този гейзер на безсилната аргументация!
  Глупостта на подобни обобщения е комплимент с безсилието си да опонира на тезите на автора на този блог, които докарват до полуда безличията ( иначе щяха да имат имена!) в непосилната задача да противопоставят нещо повече от повръщането на погълнатите нечистотии.

 17. Нека “вярващият отпреди 89г.” бъде така любезен и откровен като само с две-три думи обясни в какво точно е вярвал и продължава да вярва. Вероятно става дума за религиозност, но пък това съвсем опорочава тезите му – тези, ОЧЕВИДНО клеветнически и нехристиянски!?
  Точно такива “вярващи” крепят агентите на ДС в БПЦ, оглавявана от полковник Максим, одобрен като такъв от ПБ на БКП и лично от др. Бай Тошо.

 18. Според мен причината за тази ситуация се крие в уви драматичната история на България от последните 100 години. Политиците до сега два пъти са поставяли страната в грешни съюзи в резултат на което всички знаем за двете национални катастрофи. Това няма как да не се е отразило на народопсихологията която инстинктивно предусеща новата национална катастрофа, този път с ЕС. Това е според мен усещането, особено в тези по-старите поколения които осъзнават как България беше загробена два пъти (на по-младите им е все едно, те не са изпитали директно неудобствата). Та те сега привидно приемат новото положение но гледат и да си оставят по едно спасително въже за “другия кораб” който по стечение на обстоятелствата се казва Русия (корабът САЩ е доста далеч и прекалено голям за нас понеже не могат да ни видят от мостика). Това средно положение беше вече коментирано като “с усмихнато лице към ЕС и с отворени задни части към Русия” и за съжаление реалната ситуация е доста подобна. Този “балансиран външнополитически модел” всъщност представлява двуличието на управляващите от последните 20г. които през целия си мандат имат само един проблем: как да безчинстват 4 г. без обаче да настъпят “руската мечка” по мазола че с руснаците шега не бива – това и сицилианската мафия го знае.

 19. (Към ПАЛАМАР)
  А бе, кадесарско недоразумение, нещо ново не можахте ли да измислите в кръжока на “двете Гошета”? Писна ми да слушам вече две петилетки едни и същи клевети по адрес на Иво Инджев. Дори преписвате някои изречения без изменение. Работодателите ви от комунистическата Държавна сигурност и Петата колона би трябвало да се замислят дали си заслужавате парите, защото кръжокът ви не носи никаква полза! Вие може да си пишете колкото си искате, но след като ние, българските антикомунисти, сме преценили, че Иво Инджев е един достоен човек, изключително талантлив журналист и убеден демократ, от вашите клевети няма никаква файда. Хората вярват на нас, а не на платените кадесарски интриганти! Ние оценихме Иво Инджев, когато бе Главен редактор на вестник “Демокрация” и оттогава сми го приели в нашите редове. Така, че вашите долни клевети носят негативи единствено на комунистическата Държавна сигурност и Петата колона!

 20. паламар, kolkoto po-nagli stavat “viarvashtite” kato teb, tolkova po-simpatichni stavat na nas (normalnite hora) lichnosti s otkrita i neudobna za silnite grajdanska pozicia kato Indjev. Namiram, che takiva kato nego sa obidno malko na broi v jurnalisticheskata ni gildia.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.