“Княжеската градина” е факт, съветският паметник – артефакт за музея на окупационната символика

За ужас на Петата колона мнозинството в Столичната община одобри днес решението пространството около паметника на съветската окупация в София да се казва „Княжеска градина“. Защитниците на окупационния символ в общинския съвет обвиниха ГЕРБ, че това е подготовка за премахване на самия паметник. Дано този път, по изключение, да са прави в прогнозата си!

Междувременно Асошиейтед прес разпространи следното съобщение, цитирано от в. „Дневник“:

“Най-голямата статуя на Ленин в Централна Азия падна, а другаде?
Най-големият в Централна Азия паметник на Владимир Ленин беше премахнат на 31 май в Таджикистан, съобщи във видеорепортаж от мястото “Ройтерс”. Паметникът, издигнат през 1974 г. в тогавашния Ленинабад – днес възвърнал старото си име Ходжент, беше премахнат от властите под прикритието на нощта след като по-ранен опит 12-метровата фигура да бъде свалена от също толкова високия постамент, бил осуетен от протестиращи привърженици на комунистическия режим. Десетки, ако не и стотици паметници на водача на  революцията от 1917 г., продължават да се извисяват не само в Русия и  бившите членки на СССР, но и другаде по света.”

Предстои развръзка в публичния спор „за“ и „против“ окупационния символ. Защитниците му, които бяха принудени да нарушат наложеното от години мълчание по темата, се готвят усилено за предстоящата публична дискусия по темата, насрочена за 29 юни. Поканена е като историк близката до левицата Искра Баева, но е отказано искането на гражданския комитет за демонтиране на паметника да участва като говорител Пламен Цветков, един от малкото историци, който влиза в остър сблъсък с Петата колона по въпросите на съветската окупация.

Поканен е също съветник на президента Първанов в качеството му на политолог, но се правят опити да бъде забранено участието на пишещия тези редове като един от панелистите на самия комитет. Инджев трябвало да бъде лустриран!

Срещу моя милост, изобразен като чучело, защитниците на съветската окупация хвърляха ритуално яйца. С медийни запъртъци ме замерят и отляво, и отдясно. Другарките и другарите бранят своите ценни кадри с агентурно минало, но обвиняват мен за …агентурно минало ( обикновено добавят и лъжата „доносник“, защото иначе се срива тезата им, че техните другари разузнавачи не са някакви доносници и трябва да бъдат съхранени за благото на европейска България).Другите другарки и другари сред самоназначилите се за праведни антикуминисти се наскърбяват, когато ги наречеш другарки и другари. Макар всички да бяхме такива, те имат претенцията днес да са други, но не „позволяват“ другостта на моя милост. И едните и другите се „борят“ срещу моя антикомунизъм. Чудна симбиоза, която ме ласкае като „много страшен“ за тези уж врагове, съюзени в атака си.

Какво ли ги ядосва толкова? Да не би пък да е книгата ми „Течна дружба“, която представих на паметника на съветската армия и с това вече ги подразних доста? А може й да са я прочели вече. Разбирам притесненията им. Книгата е в челото на класациите в момента и излиза с нов тираж всяка седмица.

Но за да ме разберат също другарките и другарите, ще трябва да им обясня на разбираем за тях поетичен комунистически език: от Таджикистан до Булгаристан „пожарът на бунта гори“ – „какво тук значи някаква си личност“!

35 мнения за ““Княжеската градина” е факт, съветският паметник – артефакт за музея на окупационната символика”

 1. Така е, г-н Инджев. И аз много зе дразня, когато някой ми се прави на баш-антикомунист от последна инстанция. Това става обикновено по повод биографията на Иван Костов, че бил женен за партийна секретарка и че бил преподавал политикономия на социализма. На тези забележки винаги отговарям с въпрос: а вие през това време да не би да участвахте с оръжие в ръка във въоръжената съпротива срещу комунизма? Досега никой не ми е отговорил на въпроса.

 2. Честито на всички нас за постигната важна стъпка. Междувременно, има внесени 3 нови писма да СОС, Петър Диков и кмета на район Средец – Маргарита Гутева, на които чакаме отговор. Въпросът с паметника така доби публичност, че вече ще е трудно да не отговарят.

 3. Честито на всички симпатизанти на каузата! Това е стъпка в правилната посока. А на всички критикари ще кажа, че понякога е нужна еволюция, а не революция.

 4. Имам съмнителното удоволствие да съм бивш студент на Искра Баева. Запомнил съм я с едно нещо (между другото имам 6.00 на изпита при нея) – крайната, граничеща с болестно състояние пристрастност. Това е жена, която в прав текст обясняваше как Полша сама си е виновна, че нацистка Германия и СССР са я разкъсали, също както и Унгария и Чехословакия по-късно. И за разлика от правоверните марксисти-ленинисти не го казваше поради неграмотност и непознаване на историческите факти. Казваше го защото твърдо си вярваше, че въпросните факти означават точно това. Много жалка картинка – живо доказателство за теорията, че човек не може едновременно да е умен, честен и комунист. При нея определено липсва второто…

 5. Г-н Инджев, поздравления за поредната ясна позиция. Споменавайки общинския съвет и политика, ми се иска да Ви обърна внимание на един макар и що годе малък проблем на столицата (а и на други градове), с който се знимавам вече повече от 5 години. Става дума за надземните кабели прокарани в града и тяхното премахване. Проблем доста далеч от генералните теми, които разисквате по принцип, но с доста по-голямо значение отколкото на пръв поглед. Би ми било интересно да чуя Вашата гледна точка. Ако се интерсувате, ще се радвам да Ви изпратя малко повече информация. За съжаление не намерих Ваш мейл, затова ако имате интерес, моля пишете ми и ще ви пратя няколко страници какво мисля по въпроса.
  Блгодаря за отделеното време.

 6. Kнигата е великолепна! Tрябва да се изучавa задължително в училищe. Toва вече щe доведe до лудост другарките и другарите. Kолко много лъжи са набивaли в наивните детски глaви.

 7. Каква е тази публична дискусия,на която някои са поканени,а други не са допуснати?

 8. “Другарките и другарите бранят своите ценни кадри с агентурно минало, но обвиняват мен за …агентурно минало ( обикновено добавят и лъжата „доносник“, защото иначе се срива тезата им, че техните другари разузнавачи не са някакви доносници и трябва да бъдат съхранени за благото на европейска България)”

  Да! Така става обикновено в живота. Този който е силен и честен, и направи крачка напред и каже – “Аз бях….”, понасяйки всичките негативи на това, се превръща в обект на унижение за всички, които са се крили зад гърба на другите, пазейки ревниво еснафското си благополучие и фалшивия си кух имидж.

  На това в психоанализа му се вика “прожекция” – да стоварваш на гърба на друг това, от което ти самият имаш проблем;)))

  Та тези, за които си трън в очите, Иво, явно правят прожекция;))))))))))))))))

 9. БРАВО ИВО. ОТНОВО БРАВО!КАКВО ЩЕ ПРИКАЗВА ИСКРА БАЕВА МОЖЕМ ОЩЕ СЕГА ДА КАЖЕМ! ВЪПРОСЪТ Е ТАЗИ АКТИВНОСТ СЪС КАКВИ МАТЕРИАЛНО СРЕДСТВА ОТ РУСКОТО ПОСОЛСТВО Е ПОЛИВАНА!!!

 10. Drugarkite i drugarite sa kato svinskite cherva. Te sa nai-vav vsichko. Te gi razbirat nai-mnogo. I poneje kato im mahnesh partiinia voal se pokazva edna kragla 0 (nula) drapat da si zapaziat BKP protekciata.

 11. гледай ти кво нещо е света. материала на АП идва като потвърждение за правилността на ето това предложение за действие за преместване на недоразумението в княжеската градина (колкото повече мисля по въпроса толкова по-трудно ми става да го нарека паметник)
  http://toross.blog.bg/politika/2011/04/05/syvetskata-quot-osvoboditelka-quot-niama-da-si-trygne-taka-o.723146

 12. То е ясно какви ще ги мъдри другарката Баева. (Бивш) член на ВС на БСП.
  Те едно време всички преподаватели по История на БКП станаха историци. 😉

  http://bosia.blog.bg/politika/2011/01/26/polemika-sled-otkritiia-urok-na-prof-dragomir-draganov.674048

  http://e-vestnik.bg/5714

  http://www.eurochicago.com/2011/06/plovdiv-may-1953-g-ve-parvata-statchka-sreshtu-komunizma-v-iztotchna-evropa/

 13. Попадна ми предварителната програма за дебата на 29 юни и ми направи лошо впечатление липсата на името Иво Инджев – все пак именно той напоследък се зае доста активно с тази тема, популяризира я… А в програмата гледам по-други хора поканили…
  Колкото до Искра Баева – лично никак не й симпатизирам, но мисля, че все пак е достоен опонент и трябва да се чуят аргументите й. За разлика от всезнаещия и вечно дрънкащ Пламен Цветков тя поне чете из архивите, нека защити ‘другата гледна точка’.

 14. Иво, аз също като теб съм подложен на атаки отляво и отдясно в битността си на член на БКП за няколко години и след това напуснал я. Но явно и отляво и отдясно някои са се самопровъзгласили за непогрешими съдници и, както казваше Георги Коритаров, за “чисти арийци на демокрацията” /Надяваме се, че не засягам истински пострадалите от комунистическата тирания/. За тази прослойка от хора, които добре се приспособяват към всички времена и всички условия, покойния Петър Дертлиев беше казал: “Тоталитаризмът не е система, тоталитаризмът е манталитет!” Дано повече хора го разберат.

 15. “Какво ли ги ядосва толкова?”
  Всичко, г-н Инджев, всичко ги ядосва. Което значи, че сте прав. А това че не ви канят , а канят Баева значи, че се страхуват от коментариите ви. А искането “да ви лустрират” е смешно и жалко. За мен и хиляди хора като мен е важно човек как се държи, а не какво пишат за него противниците му.

 16. Все порядочные люди последовали за Львом Пономаревым, который в дни российско-грузинской войны и грузинских депортаций ходил со значком “Я тоже грузин”. Русские интеллигенты всегда были кем надо: поляками в 1863-м, литовцами в январе 1991-го, украинцами во время Майдана, чехами и словаками в августе 1968-го, венграми – в 1956-м, эстонцами в дни победы Эстонии над Бронзовым Солдатом.
  Как говорил Цезарь: “Я люблю предательство, но ненавижу предателей”. А я и предательство не люблю. Нет у России интереса в том, чтобы идти back in USSR.
  А что до отказа от советской символики, справедливо приравненной к фашистской, крысам тоже нет смысла так дергать хвостами. Раз им позволяют это “уважаемые россияне”, пусть Путин и Медведев свезут к себе на Поклонную все статуи тиранов, даже горийского Сталина, и проложат по этой самой горе все ленинские и сталинские улицы и проспекты. Будет такой Остров погибших кораблей. Памятники хоть кормить не надо.
  А пока скоростной экспресс Грузии отбыл в Европу, а мы сидим в отцепленном вагоне, украшенном кумачом и пятиконечными звездами. И с платформы нам говорят, что это все еще город Ленинград.
  Валерия Новодворская

 17. To4no taka,g-n.Indjev!!!
  Bez otdih Gi gromete.Makar,4e Te sa Betonni Kartuni.
  Dali shte dojiveya ,za da Gi vidya na Bunishteto na Istoriyata?!
  Pozdravi ot Tampa.
  Ivan.

 18. Честито, приятели!
  След Таджикистан да се готви Булгаристан!
  Чета, че и при таджиките имало “привърженици на комунистическия режим” /каквото и да значи това/. Какво да се прави, май ще трябва да се примиря с неизбежността “въшливи да ме пощят”. Може пък да е за добро – едно е ние да демонтираме грамадата, друго е да ги накараме те сами да я махнат – повече ще ги боли!
  Този паметник като смокинов лист им е останал – падне ли и той, отдолу лъсва само……една “вечна дружба”:)

 19. @Cvetan Dimitrov
  Лъжите в училище, уви, продължават…

 20. ‘ Нели Куцкова: Категорично има корупция в съдебната система! ‘

  ……………………………………………………………….

  Радвам се, че Куцкова признава, че има корупция в съда ! Защо ли ?
  Защото, ако беше казала, че няма корумпирани съдии, а всички са обективни и некорумпирани, щях да и задам следния въпрос : Ако има обективни и съвестни съдии и те знаят за извършени корупционни практики от техни колеги, вкл. и изпълняване на някакви поръчки от кукловодите на ДС, то не трябваше ли същите тези съдии / съвестни и некорумпирани / да представят необходимата информация на съответните институции, защото прикриването на престъпление е съучастие в престъпление ?
  Факт е, че в БГ няма осъдени съдии … Означава ли това, че в БГ няма корумпирани съдии ?
  Преди време бях задал следната задача и сега ще я повторя отново :
  Нека да приемем, че в БГ има 2000 съдии ! а) Каква е безусловната вероятност в БГ да няма нито един корумпиран съдия ? б) Каква е условната вероятност в БГ да няма нито един корумпиран съдия ?
  Отговор : а) вероятността клони към 0 / 0 % / ; б) вероятността клони към 1 / 100 % /

 21. Към Жандармерист…

  Текстът е страхотен ( не случайно в “Течна дружба” съм включил есе на Новодворская). ако някожй добър човек го преведе ( просто нямам време в момента), бих го публикувал.

 22. Чета книгата Ви , г-н Инджев и си мисля , че ако е останало поне малко разум , патриотизъм и срам / заради нашите безродници – комунистите / у днешните ни управници , тя трябва да се изучава като учебник по история в училищата.

 23. Факторът СТРАХ е определящ във всички действия около този “паметник“ откакто той съществува.
  Тези които са го издигнали и опазват сега винаги са го показвали и преди и сега.
  Мастодонтът е издигнат с цел да бъде фалическият символ на смазващото надмощие на оръжията и терора и груба демонстрация на наложеното превъзходство, да предизвиква страха у околните подчинени.
  Той отдавна не е вече никаква срашилка а е станал в очите на хората символ на другия, на собствения им страх (на тези които са го издигнали) – защитното им средство да не се предизвика нечие раздразнение, изприщване или какъвто и да е минимален афект.
  Тъкмо тази му презервативна функция в момента го крепи все още.
  Затова той сега е нищо повече от …. Презерватив против Съветски Афект.
  Така всичко се свежда до простия разговор за душевното състояние на една продавачка на удоволствия използваща това средство от страх да не се накърни здравето и кефа на всесилния и’ употребител.
  Европейска и Демократична България няма нужда нито от плашила и страшилки, нито от демонстративни фалически, нито от позорни презервативни символи в центъра на столицата си.
  Нека международната комисия поразсъждава над темата за страха преди да излезе с окончателното си решение.
  Ако паметникът остане това ще означава пък техният собствен страх декориран с изменени названия на градини, “съвременни урбанистични концепции“ целящи “корелативни връзки между епохите“ и подобни високопарни измишльотини.
  Демокрацията няма нужда от никакви връзки със страха иначе става ДЕКОРАЦИЯ НА СТРАХА.

 24. към Нина и Cvetan Dimitrov: ами какво пречи? Книгата е достъпна на пазара, учителите могат да я купят, родителите също. Един брой стига. Една книга може да обиколи класа или всеки да представи по една глава. Какво пречи тази книга да се препоръчва на примерно деветокласници? Най-късно на тази възраст човек започва да задава критични въпроси. Иска се само малко ангажимент и будни учители/родители, които да се вдигнат срещу пропагандата на петата колона. Стъпка по стъпка и някой ден книгата ще излиза със субсидия за държавни училища.

 25. Виждам, че това със знамето е грешка. Това е старото таджикско знаме. Поздрави!

 26. Г-н Инджев, дълбок поклон пред книгата Ви “Течна дружба”!!! Дръзвам да пиша по-рядко във Вашия форум, отколкото да чета. Русист съм (не русофоб или русофил!). Така че мога да опитам да преведа есето на Новодворская. Мисля, че можем да се свържем, за да уточним детайли по него/тях(напр.,кое/и есе/та и къде да го/ги изпратя).
  С уважение.

 27. Към Ani Schmidt, респ. Нина и Cvetan Todorov: ИДЕЯТА е прекрасна, но на ПРАКТИКА ПОВЕЧЕ ОТ СТРАШНА! Тук се набъркват много институциални лица. (Е, опитвам се да опитвам:)Но отпорът отвсякъде е … Въпреки това кураж и сили ми дава началото, което поде самият Иво Инджев, и последователите му (към които скромно се опитвам да допринеса). С уважение.

 28. СТЪПКА ПО СТЪПКА НАПРЕДВАМЕ…
  ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ВСИЧКИ ДЕСЕТКИ!

 29. Да добавя един линк към малка статия, в която авторът обяснява как точно руските управници си представят правителствата на други държави, които са “приятелски” настроени към Русия – а именно като “регионални васали”. Стърчилката (за да не употребя думата “грездеят”) пред Университета служи за обозначаване на васалния статус на България.
  http://grani.ru/opinion/portnikov/m.189160.html

 30. А всъщност нещата може би са още по-елементарни. Съвецките (извинявам се, руските) другари гледат на България като на държава, изгубила последната война, и съответно смятат, че са в правото си да ползват плячката както им дойде сгодно.

 31. Извинявам се за повторението, г-н Инджев, но май наистина тук е зарито кучето (България е изгубила последната война, и си плаща последиците), а нас са ни възпитавали като някакви, хм, идиотчета, че ще строим световния комунизъм… Съвършено очевидно е, че към държавата България отношението е оформено според резултатите от 2-рата световна война, и на съседите, и на другите държави. Няма как политиците ни да не го знаят това нещо, аз просто не мога да си обясня защо ние (които не сме политици) не сме си давали сметка за този прост факт…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.