Истеризират, шантажират и блокират: така бранят съветския колониализъм

Блокиране на групата за демонтиране на паметника на съветската армия в София
Posted: 28.06.2011 by vkmarinova in Събития
Етикети:инициатива, паметник на съветската армия

На 28 юни, 2011 г. рано сутринта, след неспирни и зачестили, стигащи размерите на истерия атаки и нападки от хора с фалшиви профили във ФБ, групата ЗА демонтиране на паметника на съветската армия в София беше блокирана. Прилагаме съобщението изпратено от администраторите на ФБ, с което ни уведомяват за блокирането й.

Държим да подчертаем, че НИКОГА досега в групата не е имало изказвания и постове, които да не отговарят на правилата на ФБ. Когато е имало такива, те са били изтривани и своевременно докладвани и блокирани.

Екипът на администраторите на групата, инициативния комитет и лично неговия председател в последно време е принуден да се бори със заплахи, опити за компрометиране на тази изключително цивилизована и демократична гражданска инициатива, както и с опити да бъде сплашван и подлаган на системен тормоз.

Всичко това се случва в навечерието на организираната от Българския хелкзински комитет дискусия за съдбата на паметника, както и на предстоящото извънредно заседание на СОС, свикано за 29 юни.

Заявяваме, че срещу гражданската инициатива заработи тежка пропагандна машина, която цели нейното обезличаване, омаловажаване и дискредитиране. Пример за това е неспиращото цитиране на нашата инициатива като такава ЗА „събарянето“, „разрушаването“ и др. на паметника на съветската армия, което ние нееднократно сме опровергавали.

Припомняме, че първата създадена подписка ЗА демонтирането на паметника през септември 2010 г. беше унижожена на третата седмица чрез бъг в системата на сайта bgpettition.

На 29 юни, сутринта, от 8.30 часа пред Столична община ще има монтирани камери на БНТ, които ще проследят началото и края на Столичния общински съвет.

По-долу текста на писмото от администраторите на ФБ.

„Группа „Демонтиране паметника на окупаторската съветска армия в София“ была удалена, так как она нарушает правила, изложенные в Условиях использования сайта. Пожалуйста, обратите внимание на то, что в группах запрещается публиковать угрозы, оскорбления или неприличные высказывания. Кроме того, будут удаляться группы, направленные против другого пользователя или группы пользователей, а также рекламирующие какой-либо продукт или услугу. Продолжение ненадлежащего использования каких-либо функций на Facebook может привести к блокировке Вашего аккаунта. Если у Вас возникли какие-либо вопросы или замечания, Вы можете ознакомиться с Часто Задаваемыми Вопросами (FAQ), перейдя по ссылке http://www.facebook.com/help/?topic=wgroups.

29 мнения за “Истеризират, шантажират и блокират: така бранят съветския колониализъм”

 1. Като нямат лице -на тъмно ще действат!!
  И ние го можем -АМА НЕМА НУЖДА!!
  Накрая когато нещата станат сериозни пак ще си подпалят нещо тяхно-Много им харесва да овъргалят всичко във интриги!
  Горкото население дето ги приема насериозно!!

 2. Предложение към екипът на администраторите на групата, инициативния комитет и лично неговия председател – Моля създаите нова група “Демонтиране паметниците на окупаторската съветска армия в България”

 3. Тази атака си е съвсем очаквана.
  Според мен правилният подход трябваше да бъде:
  1 Създаване на инициативен комитет “Епопея на забравените” с цел възстановяване паметниците на Българските воини затрити от СССР, БКП, ОФ и т.н.
  2 Да се обяви инициатива “Преместване на тоталитарните монументи в парк на тоталитаризма”
  3 Съчетаване – шпагина заминава за Димитровград на негово място идват имената на българските герои.

 4. Откакто влезнаха тук през 1878, от тогава никога не са излизали. Много се изтъркаха с имериалистическите си номера.Само нашият народ е извратен да обича окупатора си.В Прага или Варшава има ли такъв паметник…..

 5. Моля създайте нова група „Демонтиране паметниците на окупаторската съветска армия в България“

  Ето,това е истинското и правилното название-всички паметници на окупатора,няма столица,няма провинция.
  За голямо съжаление,никакви резултати няма да има,напълнбо е невъзможно паметниците да бъдат демонтирани,докато не бъде демонтирана комунистическата държава.

 6. До Ophiuchus 22:

  Точки 1 и 2 предполагат и работа с медиите, в т.ч. и ФБ. Така, че все тая…

  Впрочем подкрепям и трите точки.

 7. Единственото, което мога да предложа, е да се публикува отговор на създателите на групата – кратък, ясен, на английски език и всички, да започнат да го разпращат до Централата на Фейсбук.
  Мейлите в случая са:
  disabled@facebook.com – Деактивирани акаунти.
  appeals@facebook.com – Жалби.

 8. нито е от обич, нито от омраза, това е най обикновен страх, страхът в бг живее охолно, разделя хората, сменя лицето си, жонглира с историята, и е високо платен, и най лошото маргинализира гражданите, кара ги да живеят като хора изпуснали срока, от една страна и като такива на които е минала годността, иначе казано непредставени политически, тълпа без свой елит, ама за това сега не ми се пише, другия път

 9. Не позволяващите преместването на паметника даже и не подозират, че си правят много лоша услуга. Така те го обричат на събаряне, което рано или късно ще стане. Да се сърдят на себе си!

 10. Забележете, наглата намеса на официална Русия и българските й подлоги няма да спре, докато софиянци ЧРЕЗ РЕФЕРЕНДУМ убедително не покажат, че не желаят в общия им дом да се подвизават символи, които ежедневно ги дразнят и унижават.

 11. Към Катето- ужасно си права и бих си позволил да препиша част от предсмъртното писмо на В. Левски за потвърждение на казаното от теб.
  “За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно Смърт , смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни. За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни. За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.Това е което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край.Бъдете силни братя и не щадете силите ,нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви другиму, нито пък ще позволи да потънат в забвение. И не забравяйте -Аз неведнъж съм ви казвал: ” Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”. Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме. Васил Левски1873 г.”

 12. Той поне не държи шмайзер-извинявам се,че съм извън темата,но не мога да преглътна липсата ни на гордост…

 13. Ситуацията с предложения за смекчаване, комбиниране, нагаждане и пр. към конюнктурата на исканията относно паметника ми напомня вменяването на вина и последвалите истерии и обвинения в екстремизъм през първите месеци на 90-та около лозунгите “ долу бкп”—израз, както на отпушена гражданска енергия и откровеност, така и не недвусмислено отношение към въпросната терористична организация, независимо от многобройните й имена в българското политическо ветрило.
  Нуждата от подобна деликатност ми е непонятна. От кого се крием и срамуваме? Да не засегнем чувствата и комфорта на глутница откровени убийци и обирджии и водените от нея, с банално изтъркани безцветни лъжи, по нивото на интелекта им, лумпени?
  Нима трябва да се срамуваме, че живеем в европейска страна в 21 век и като такава, стремяща се към същите европейски правила в политиката, икономиката, етиката, осъждаща и отхвърляща всякакви диктаторски доктрини?

 14. До всички,на които им пука:

  Молба или апел, както ви харесва.
  Разпространете сайта колкото може повече.

  http://www.change.org/petitions/–13
  Петиция “ЗА” демонтиране паметника на съветската армия в София

  Facebook,skype или както ви паде.

 15. Защо информацията получена от администраторите на ФБ е на руски? /Извинявам се за незнанието, аз самият не ползвам Фейсбук./ Възможно ли е да са замесени “руски IP-та”?
  Трябва да се създаде нова група. Благодаря също, че напомняте за пропадането на БГ петицията, сега ще я подпиша отново.
  От друга страна възниква въпроса – в арабския свят се развихриха гигантски революции, “заченати” в Нета и във “фейсбук”, а тук и най-малката инициатива взе, че “пометна”…

  Нещата няма да бъдат оставени така!

 16. Господин Инджев, ако имате контакт с организаторите на групата във “Фейсбук” моля да ги информирате, че трябва незабавно да отговорят на администраторите, че направеното от тях нарушава грубо правото им на свобода на словото и смятат веднага да информират The Federal Communications Commission (FCC) за това. От опит ви казвам, че действа безотказно – групата е била блокирана заради огромен брой докладвания от млади леви екземпляри без дори да е проверявано съдържанието. С нужното подчертаване, че знаят как да си търсят правата (пред въпросния орган треперят не Фейсбук, а много по-сериозни организации) създателите ще предизвикат разследване от самия “Фейсбук” и групата ще бъде възстановена моментално.

 17. Откъде накъде съобщението е на руски? Какво общо имаме с Facebook на руски? Мисля, че е напълно нормално да им се отговори на български и да се проверят възможностите за възстановяването й, прескачайки очевидното руско управление на българските групи. Много интересна ситуация… очевидно сме “разпределени” под някаква руска шапка, тъпото е, че инициативата за това определено е от американската компания-майка. Съжалявам за групата, цензурата винаги е лош признак.

 18. Г-н Инджев, моля да използвате контаактите и опита си в журналистиката и да изложите проблема пред ваши колеги в авторитетни западни медии и общественици, ангажирани с гражданските права!

  Предлагам да се сезира централата на Фейсбук за случая и да им се изпрати молба за проверка.
  Да се създаде страница със същата тематика, в която да се поканят журналисти от България и чужбина, общественици и юристи, които да наблюдават процеса и да комуникират с администраторите.
  Паралелно с това да се създадат групи по същата тема за всеки квартал на столицата и за отделните селища, ако има желаещи да подкрепят идеята от провинцията. Смисълът на една такава мярка е членовете им да се познават и да могат да се срещат и на живо.
  И моля, не допускайте да ви уплашат или отчаят! Милиционерите и чекистите са много добри в личните репресии и провокациите, но когато са организирани много хора и се осигури прозрачност и застраховане, ще им дойде нанагорно.
  Не забравяйте, че вече не сме в тоталитарен режим и сме граждани на ЕС!

  Сърдечни поздрави!

 19. Атаката е мащабна. Вчера се появи пропагандна тема в клуба на един от най-посещаваните фотографски сайтове в България: photo-forum.net Уж като фотографска тема, нещо като невинно съобщение, че на 29.06.2011 в НДК ще има дискусия за паметника. Накрая ето какво бях принуден да им напиша:
  “Важно съобщение, за всички форумни рубладжии:

  Паметникът на съветската армия “освободителка” ще бъде преместен в Музея на тоталитарното изкуство. Датата на преместването ще се уточни след изборите.

  Повтарям, за неразбралите. Четете бавно:

  Паметникът на съветската армия “освободителка” ще бъде преместен в Музея на тоталитарното изкуство. Датата на преместването ще се уточни след изборите.

  Възнагражденията за участие в темата на иванов № 10 ще се изплащат в сградата на посолството на 30.06.2011 от 14.00 часа.”

 20. До Ивайло Велев

  Много сте важни! “Иво направи това, направи онова”…. А вие не можете ли? Мързи ли ви? Некадърни ли сте? Или комбинация от двете. Ами да дойде Иво да ви обърше задника. Ето затова каузата е обречена.
  Аз мога да ви уредя, но…. взимам скъпо.

 21. Г-н Инджев, имате ли представа, защо съобщението е на руски? Доста странно ми се стори от страна ФБ.

 22. Както е тръгнало в тази държава, скоро и аз може да си подам молбата за футболист … Истината е във футбола !
  За съжаление, инженерите не са на почит в тази държава ! А ако ми дадат и орден ‘ Стара планина ‘ + бира с кебапчета …
  Или пък да взема да стана и аз сумист ?

 23. До “митко” или там, както се казваш:

  Обръщам се към Иво Инджев за съдействие, тъй като е опитен и способен журналист със съответните контакти и е явно склонен за подкрепа.
  Фактът, че се налагам да ти го обяснявам това, означава нещо, което няма да ти е приятно да научиш.
  Предлагаш да ни “уредиш” срещу заплащане ли….ха-ха-хааа-ха!? Не, благодаря! Айде, нема нужда.
  И не се надявай, че ще ти обърна повече внимание.
  Съветвам и другите да не го правят, защото този “викач” е най-обикновен провокатор.

 24. Към Мишелов,
  Този сайт ли визирате? http://photo-forum.net/forum/read.php?f=48&i=1751420&t=1751420&phorum_uriauth=
  Вероятно сте отскоро регистриран и робувате на илюзии. Там е почти невъзможно да се случи сериозна дискусия дори по / тясно профилна / фотографска тема, еле пък по друга. Влезте в който и да е автофорум, ще се натъкнете на далеч по-голяма отзивчивост и липса на комплекси.

 25. Дискусията за бъдещето на Паметника на Съветскта армия стана политически нетърпима,много банална и за мен дори досадна.За да разведря натегнатата обстановка( за някои може допълнително да я нагнетя )и да изпитам чувството ви за хумор,влагайки и много самоирония като българин,аз отправям следният апел към една част от нашето общество,която наричаме “Роми”.

  “Братя Цигани!!!Обръщам се скъм Вас с една гореща молба.След всичките золуми,които сторихте в тази хубава страна,направете и едно добро.Помогнете на етническото мнозинство в РБългария и решете един проблем,който “целокупният” български народ Не Иска,Не Може и Няма да реши.Става дума за Паметника на Съветската Армия.Колко скрап(и то цветен) има по него,братя цигани.Посегнахте на бюстовете на сума ти национални герои,на сума ти български светини.Защо щадите този склад за цветни метали.Що си играете на дребно с разни далекопроводи,капаци на улични шахти,пътни знаци и прочие дреболии.Напред братя цигани!Решете ни проблема и ще ви бъдем признателни поне толкова,колкото на тази армия за чийто паметник става дума и даже надпис ще сложим.”На братята цигани – освободители от признателния български народ,че ни освободиха от туй,дето се нарича страх,малодушие и “Българска работа””!Дерзайте братя цигани!Знам,че решите ли да ни помогните няма да ви спре никоя власт,никое посолство,никоя охрана.Защото ,”Циганска работа”значи поне задружност и единство,за което благородно ви завиждам.Тъй и тъй в скоро време ще бъдите мнозинство и държавата ще е Ваша,решете си проблема навреме,докато все още се нарича България и вината ще е пак на българите!Помогнете ни,моля Ви!!!”.

  .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.