Срамнителен анализ и срам за “окончателното решение” на робския ни статут

В (най-малко) два информационни сайта чета писано под индиго внушение за някакво окончателно решение за Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА) в София, в което е намесено името ми. Кой от кого преписва ( най-вероятно и едните, и другите от агенция „Фокус” като първоизточник) няма значение, но е „странно” да допускат еднакви фактологични грешки „по случайност”. С единия сайт съм си „говорил” по разни теми, а с другия- не. Кой кой е като „приятел” или „враг”, няма значение и по тази причина не конкретизирам за солидарното им незачитане на едно от правилата на публикуването на достоверната информация: сверяването на часовника с „главния герой” в информацията , какъвто се оказвам според незаслуженото поименно споменаване.

Ето датата варианта на публикациите, които си приличат не само в грубите грешки, но и в категоричността на оценките за окончателност- звучи ми като „окончателното” решение на Хитлер по еврейския въпрос:

Окончателно: Няма да бутат Съветската армия
Магистрати отказаха да разрешат демонтиране на паметника
вторник, 4 октомври 2011

През юни неизвестни художници изрисуваха паметника с комикс герои
Паметникът на Съветската армия в столицата няма да бъде демонтиран. Това постанови Върховният административен съд, а решението му е окончателно и не подлежи на обжалване.
През декември 2010 година инициативен комитет начело с журналиста Иво Инджев подаде жалба срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова, тъй като не било изпълнено решение от 2003 година, според което монументът трябва да бъде демонтиран и поставен на “Алеята на монументалното изкуство” в Димитровград.
Върховните магистрати обаче счетоха, че няма как паметникът да бъде премахнат, тъй като той представлява мемоарен обект съгласно Закона за устройство на територията и за да се извърши демонтиране на скулптурните фигури от него, е необходимо съответното разрешение, което обаче към този момент липсва.”

Да оставим настрана обстоятелството, че решението на Столичната община за демонтирането на въпросния монумент е от 1993 г. , а не от 2003 г.. Това разминаване от 10 години може да мине за формалност, грешка, лапсус. Но не и условното наклонение ( „ не било изпълнено” – ами да, не е изпълнено!) в иронизирането на абсолютния факт, че има такова решение от въпросната 1993 г., което наистина не е изпълнено. Отгоре на всичко, за да е пълна информационната катастрофа за неосведомения читател, от дописката излиза, че през 2003 г. Инджев бил поискал Димитровград да приюти МОЧА , макар истината да е, че кметът на въпросния град изяви такова желание едва наскоро, почти две петилетки по-късно. Бих приел да съм гений-прорицател, който е предвидил това 8 години по-рано, но ще се въздържа (от скромност) да бъда обявен за такъв.

А какво да кажем за серията от същите глупавини в друга дописка в друг голям информационен сайт – тя също ли е нацвъкана със същите дивотии „случайно”?

ВАС: Паметникът на Съветската армия остава
Вторник, 4 Октомври 2011

Паметникът на Съветската армия в столицата няма да бъде демонтиран. Това постанови Върховният административен съд, а решението му е окончателно и не подлежи на обжалване.

През декември 2010 година инициативен комитет начело с журналиста Иво Инджев подаде жалба срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова, тъй като не било изпълнено решение от 2003 година, според което монументът трябва да бъде демонтиран и поставен на “Алеята на монументалното изкуство” в Димитровград.

Върховните магистрати обаче счетоха, че няма как паметникът да бъде премахнат, тъй като той представлява мемоарен обект съгласно Закона за устройство на територията и за да се извърши демонтиране на скулптурните фигури от него, е необходимо съответното разрешение, което обаче към този момент липсва.”

Но да спра със сраМнителния анализ на мътната вода, почерпена от някой кален извор – освен всичко друго, никога не съм бил председател на споменатия комитет (инициатор и председател е Валя Маринова). За мен би било чест, но ( и това) просто не е вярно.

По-важното е друго и то трябва да бъде казано ясно на всички, които се радват, че Българският съд най-после е взел едно справедливо решение.

Съдът в България не за първи път произнася общонационално значима присъда в полза на нашите окупатори – спомнете си само делото срещу Трайчо Костов, верен другар на Сталин, обявен обаче за недостатъчно верен, за да остане жив.

Не е и няма как да бъде окончателно това решение. Не само защото е стъпило на гнила „доказателствена” основа в чисто юридическия смисъл на думата. „Окончателни решения” в полза на съветския колониализъм е имало и друг път в новата ни история- нищо ново под слънцето. Нали дружбата ни със СССР беше „като слънцето и въздуха за всяко живо същество”?! Така, както авторът на тази робска клетва беше изнесен от гробницата му в центъра на София, така и монументалната лъжа за освободителната претенция на съветските окупатори ще го последва.

13 мнения за “Срамнителен анализ и срам за “окончателното решение” на робския ни статут”

 1. Имаше един великолепен момент в “Полет над кукувиче гнездо”, в който главния герой се опитва да премести едно чудовищно тежко съоръжение и разбира се, не успя. Накрая се обърна към всички луди в отделението и каза: “Аз поне се опитах”. Та и ние така. Докато пред МОЧА не се съберат поне 1000 човека от почти 3 милионна София /колко процента прави това?!/ няма да стигнем далече. Така че ние се опитваме, но другите къде са?

 2. Therefore, it`s time to change all this supreme court! This solution is REAL evidence for!

  Следователно време е, да се смени целият този върховен съд! Това му решение е истинскио доказателство за което!

 3. Г-н Инджев това е вчерашният ми коментар.
  “Мартин това е което си мислиш и създателите му скоро ще се освободят от него.Скоро !”

  “Posted by Румен Бърцов | октомври 3, 2011, 20:10”
  Телефоните ми (домашният и мобилният,който са на различни оператори) днес се побъркаха – звънят и мълчат.Така беше и в началото на лятото след някои мой писания в Фейсбук и на друго място.Тези на които съм дал номерата си никой не ми позвъня нито веднъж , а номерата от които ми звънят са все непознати.Кой ли раздава номерата,за това ли трябваше да ги регистрираме (да се ползват по предназначение)

  Сигурно се чудите каква връска има горенаписаниото от мен и горенаписаното от Вас.
  Има паметното решение ,вчерашното ми изречение побъркало телефоните ми и това че Вас са “приятелски” пупликували. Немога да бъда по “разяснителен” – много букви ще станат и… ще ми се повреди пак връзката…капацитета и е малък,а пък и звъненето на мобилния му изхарчва батерията !
  “Не е и няма как да бъде окончателно това решение. Не само защото е стъпило на гнила „доказателствена” основа в чисто юридическия смисъл на думата.” – никак не е чисто и юридически,но ще се изчисти с Божия помощ за някои стрестест (Вранча и на други места – според колкото и кедето нужно).Скоро !

 4. ВАС: Паметникът на Съветската армия остава.
  Остава, за да могат българските комунисти да полагат цветя и венци пред паметниците на същия този чужд агресор, поробил България. За да празнуват колаборатьорите, вечно благодарни на новия си господар, превърнал България в “ задунайская губерния “, за охолния живот, подарен им за вярната им и раболепна 45-годишна служба. Живот, за какъвто те не смееха дори и да мечтаят. С този български „съд”, с това българско ”правосъдие” България ще си остане това, което е в момента – държава на мафията, изпаднала в най-жалкото положение сред европейските народи. Mястото на България не е в Шенген, не е и в Европа. България, „Троянкото магаре“ на Русия, е петно за демократична Европа и затова трябва да бъде незабавно изгонена, с ритник отзад, от тази общност. Мястото й е в Азия, за да не бъде повече наричана „Задунайская губерния“, а „Зауралская губерния“.

 5. Седем велики лъжи открих само аз в безподобен пасквил на “Всеки ден”- във второто и третото изречение? Надраскотен логично от безименна странна мижетурка, дори без елементарна доблест да си напише името? Ето това представляват НЯКОЙ БГ-медии (тоест н-и-к-о-и каквито са си били винаги) – и жалки кремълскси хамелеони. Е нищо де, това ни стимулира още повече по инициативата за постигането на крайната цел – предстоящия демонтаж на окупантския МОЧА. 🙂

 6. “Ето датата варианта на публикациите, които си приличат …”
  Моля, коридирай “датата” на “двата”.
  И друго, което ми хрумна – “Ние да напишем, че сестра му е курва пък той да иде и да доказва, че няма сестра”. Поредното плитко “номерче” за масова манипулация.
  Относно МОЧА, колкото по-бързо бъде махнат, толкова по-добре (участвам с труд и инструменти ако общината няма достатъчно). И пак изплува въпроса за “мемориален обект”? Кого поменуваме, окупаторите на третото Българско царство или рушителите на Българската държава и държавност в полза на СССР?
  Хубав ден на всинца ви!

 7. Лалев,Лалев много би се иска да бъде незабавно изгонена България от ЕС и докато не стане няма да рахатясате.

 8. Здравейте,
  Срещнах и аз тези две статии, но по интересен, приятен и верен коментар под една от тях, който срещнах бе:
  “Паметникът на съветската армия остава, българите си отиват…..”
  За съжаление,
  Лек ден на всички!

 9. Г-н.Бърцов,

  Това което се случва с Вас е изключително сериозно, и е доказателство за съществуването на държава-мафия, служеща си с криминални методи. Вие сте допуснал груба грешка, като сте обявил фамилията си в нета, която освен всичко е и рядка и специфична! Такава наивност може да Ви струва скъпо! Научете някои правила за секретност и ги спазвайте стриктно! Някои от тях дори не мога да ги напиша тук, така че се заинтересувайте сам. Има много разбиращи материята хора.
  Това е и доказателство, че нашата анонимност, която дразни мнозина(наричат я “удобна”),е мярка за сигурност, а не бягство от гражданска позиция!! Разберете, че проблемът не е за подценяване! Имаме работа с болшевишкия бандитизъм – най престъпното явление в човешката история!
  Вие какво си мислите? – всеки мърльо или мърла на работа в съответните оператори и с достъп до компютър, знае всичко за Вас! А какво би попречило на разпространението на тази информация, по едни или други причини? Нищо. Не се доверявайте на никого и се пазете САМ!!!

 10. около пча- моча м има много боклуци- нека,който минава от там да ги премества от алеите и ги поставя там където комуноидите поставят цветя!

 11. …..ВАС не споделя и твърдението в жалбата, че кметът задължително следва да изпълни решението на общинския съвет….??!!

  Оказва се че кметът не е задължен да спазва решенията на общинския съвет. За какво се взимат тогава тези решения ако «първият гражданин» не желае да ги изпълнява? За какво е нужен този кмет тогава, който може да прави каквото си иска? За какво е нужен този общински съвет, ако неговите решения не се спазват и за какво е нужно изобщо този съвет да приема каквито и да било решения тогава?
  Трябва ли след това и гражданите да изпълняват които и да било решения на този общински съвет, след като «първият гражданин» не желае да го прави? Какво ще се получи ако всеки гражданин започне ( както ВАС) «да не споделя» жалбите на някого и започне да се ослушва като този кмет и да прави каквото му е удобно?
  Не трябват кой знае какви напъни на фантазията за да си представим какво ще се получи и се убедим че такова нещо е недопустимо.

  Това не са закони на демокрацията а ЗАКОНИ НА ДЖУНГЛАТА т.е. на «комуно-болшевистката демокрация» наричаща се понастоящем «вертикална демокрация»

  …..съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация кметът организира изпълнението на актовете на общинския съвет, предприема действия или издава съответните актове с оглед взетите решения…..

  Кметът нищо НЕ Е ОРГАНИЗИРАЛ, нищо НЕ Е ИЗПЪЛНИЛ и нищо НЕ Е ПРЕДПРИЕЛ в случая и по случая.
  Ако видим който и да е филм за джунглата може да видим как стада от животни си определят водач (при тях това също става вертикално-демократично), но който има все пак някакви ОТГОВОРНОСТИ пред стадото – да търси храна, подслон, да пази стадото от външни атаки и т.н. и т.н. това е със всеки член на стадото, всеки има някакви отговорности. И макар да са на инстинктивно ниво, именно тези отговорности правят от стадото ОБЩНОСТ, даже да е примитивна. В джунглата също липсват каквито и да било задължаващи разпоредби, но такива общности не само не приемат но и изхвърлят от стадото такива елементи които нищо не е организират нищо не е изпълняват и нищо не е предприемат защото действията им са против интересите на стадото.

  Но ние не сме примитивна общност на животни от джунглата, в нашето развито «вертикално-демократично общество» било имало ……нещо повече, в закона била предвидена възможност да се обжалват общите решения. Този елемент обаче, кметът, освен всичко друго и ОБЖАЛВАНЕ НЕ Е НАПРАВИЛ. Е, какво е той тогава ако не търтей и паразит. И кое стадо ще търпи такъв? Никое. Само опитомено, дресирано, вързано и затворено в кошара стадо.
  За какво са му нужни на такова стадо «кмет», «общински съвет» и «ВАС»? Не му трябват изобщо.

  По-нататък ВАС, може би за да ни покаже че не сме нито стадо в кошара нито стадо от джунглата ни развива теорията за правния интерес и «липсата в случая на доказан такъв».

  Е не, уважаеми господа съдии, не познавам в детайли този АПК но след като този кодекс се занимава само с лични права и щети, а не с права и щети на обществото, след като пренебрегва и НЕ ЗАЩИТАВА ВЗЕТО ОТ ТОВА ОБЩЕСТВО РЕШЕНИЕ, то той само потвърждава че обществото не е такова а е стадо ( и то от кошарен тип). И е излишно да му се вменяват чертите и характеристиките на общество. Това е. Те и овцете също се съпротивляват при стриганено всяка една поотделно и не могат да докажат лично ощетяване. Има само ползи – за овчаря (ВАС).
  Тъй като не съм юрист възможно е да не разбирам правилно правните категории но ще ми бъде интересно ако някой такъв, задължително независим, иначе той не може да се произнася, направи анализ на взетото от ВАС решение.

  Г-н Инджев и Г-жа Маринова, след като правителство и държава организираха международен състав от «капацитети» – урбанисти и архитекти да оценят пространството около този «паметник» би било интересно да узнаем какъв коментар би дал за това решение някакъв независим външен състав от правни експерти.

 12. Че как да няма”съответното разрешение”,нали има решение на СОС още от 1993 година бре,товаришчи от ВАС-безродници недни!Народът трябва и ще ви съди рано или късно.Ей вие срам и свян нямате,бре.Мекерета сте.Продажници!Нямате и професионална съвест.

 13. Не съм доволен, но не съм и изненадан от това решение на съда. По-скоро щях да бъда направо шокиран, ако бе взето нормално решение. Все пак това е до болка познатия ни български съд, а не нормален съд в нормална държава. В този ред на решения и глобата на Станишев за ‘загуба’ (при Трактора) с документи съдържащи класифицирана информация бе отменена от съда. Някой да е изненадан или неразочарован? Българският съд е арогантен и ние трябва да се борим с това – въпрос на ценности. Не съм юрист, но искренно се надявам, че инициативният комитет разполага с достатъчно компетентни хора, които да продължат ‘съдебната битка’ до съда в Страсбург.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.