И германецът Брам май ше доде нещо като “комунист”, като американецът Пардю

След бившия американски посланик Джеймс Пардю, който открито препоръча Меглена Кунева като най-добрият реалистичен вариант за нов президент на България, още един западен познавач на България, известен с десетилетните си десни убеждения, направи същото. В интервю за „Дойче Веле” германският политолог Хайнц Брам се присъедини към мнението, че тъкмо Кунева би била най-добрият избор за България.

За онези, които не знаят: Хайнц Брам е сред най-добрите познавачи на България сред дългогодишните коментатори на Запад. Той беше освен това „любимец” на съветската пропаганда, която му беше посветила рекорден брой карикатури и лични оплювания, както на никой друг негов колега анализатор в света.

На германската публика Брам е познат и като коментатор във водещи консервативни големи вестници в страната, като „Зюддойче Цайтунг” и „Франкуртер алгемайне цайтунг”. Пенсионираният ръководител от Института за страните от Югоизточна европа в Кьолн обаче, както и отявленият републиканец Пардю, явно попада в категорията на „комунистите” по мерките на „истинските” антикомунисти в България, които не признават прагматизма в избора на Кунева като единствено възможното разбиване на сценария на Първанов и Борисов да си правят заменките по върховете на държавата. Подчертавам:ЕДИНСТВЕНОТО ВЪЗМОЖНО, а не мечтано чрез други хипотези, които няма как да се сбъднат на тези избори. Но ние сме царе да направим и невъзможното, за да не се вслушаме в гласа на разума. ( ivo.bg)

Германският политолог Хайнц Брам коментира пред Дойче веле, че кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев е политически неинформиран и не знае как трябва да се държи като президент.
“Ако той наистина се окаже толкова неинформиран, колкото изглежда, тогава не можем да очакваме от него да кори премиера Борисов, което правеше президентът Първанов. И това би било много жалко”, заявява Брам.
Според него Плевнелиев все още не е умел политик. “Той не влезе в политиката, както предполагам, защото тя много го интересува. Попълването на тези празнини не може да стане така бързо, това изисква време”, посочи Брам.
Според него по-добра опозиция на премиера Борисов би била Меглена Кунева.
“Тя знае какво иска, създава усещането, че е стъпила здраво върху земята, че наистина е независима, и че би разкритикувала всеки, който си позволи да прекрачи определени граници. При всички положения в по-голяма степен, отколкото един Калфин, например. Въпросът е в това дали и българските избиратели виждат нещата по този начин”, посочи Хайнц Брам.
“Когато Бойко Борисов препоръчва на Западна Европа да намали заплатите и пенсиите, някой трябва да му каже, че това е глупост, че подобно нещо не се казва, да не говорим за това да го предписваш на друг. Включително на собствената си страна. Това е работа например на президента, който така или иначе има малко правомощия, и който включително заради това трябва да говори, когато има такъв случай”, коментира германският политолог.
Той каза още, че забелязва известен конформистки уклон сред българските избиратели.
“Българите никога не са били особено смели в политиката. Те останаха без свой Солженицин или Сахаров, нямаха си полската “Солидарност”, събитията от Унгария през 56-та година и в Чехословакия през 68-ма. Не показаха и куража на германците от края на комунистическия режим в ГДР. Те винаги са приличали на риба, която плува само по течението”, каза Хайнц Брам.
Според него на българите им липсва достатъчно кураж да рискуват, по-добре им е да не се опълчват, бунтуват или въстават по начина, по който това направиха други народи.
На въпроса не беше ли така и в Германия след 1933 година, Хайнц Брам каза: “Да, тогава германците действително се провалиха. Но бих казал, че днес вече притежават политически кураж. За политиката е от огромно значение да се противоречи на властимащите. За България е особено важно да има хора, които да влизат в диалог с премиера Бойко Борисов”.
Според него много български избиратели смятат, че ако и президентът е от същата партия, това би спестило на управляващите много търкания. Подобно мислене германският политолог смята за напълно погрешно. Защото тук въобще не става дума за търкания или разправии, а за това да имаш собствена позиция, която да отстояваш аргументирано пред премиера.

38 мнения за “И германецът Брам май ше доде нещо като “комунист”, като американецът Пардю”

 1. От цялата патардия с подкрепата на Кунева от Пардю и Брам печели само Плевнелиев. Ако Кунева отиде на балотаж би имала подкрепа на част от гласувалите за Калфин. Сега Пардю и Брам предварително разкандардисват гласувалите за Калфин, да не гласуват за Кунева на балотаж срещу Плевнелиев. А тези който гласуват за Кунева на на изборите следващата неделя, в никакъв случай не биха подкрепили Калфин при евентуален балотаж срещу Плевнелиев.

 2. Само като детайл: Зюддойче цайтунг е по-скоро ляв вестник (е, не в нашия смисъл, а в германския 😉

 3. А нещата за мен като костовак са ясни. На изборите в неделя ще гласувам за Румен Христов, макар, че залагам на куц кон.
  Разбира се, за кмет ще гласувам за Прошко Прошков защото той е прекрасен човек и софиянец. Ние, лозенчани, ще гласуваме за Прошко Прошков и ще агитираме активно и други хора да гласуват така.

 4. Абсолютно съм съгласен,че от тримата “фаворити”,г-жа Кунева е най-малкото зло.
  Но сърце не ми дава да гласувам за нея.
  Не понасям натякването и за надпартийност.Не понасям скриването и за маската на експертноста, бягството и от истински политически дебат ….
  Като цяло, и аз приемам избора м/у тримата , като избор между БКП-1, БКП-2 и БКП-3.

 5. Г-н Сотиров, подкрепата за Калфин е интересна за анализ единствено от гледна точка на психиатрията. Не е много логично хората, подкрепящи Калфин, да могат сами да взимат решения и да действат рационално. Тоест нито Пардю, нито Брам могат да повлияят на действията на въпросните пациенти, защото те са под постоянното облъчване от кораба майка в Русия и техните гласове ще отидат точно там, където е предвидено да отидат.
  Така или иначе вторият тур ще се реши от Доган. Сокола няма намерение да се оказва в зависимо положение от някакъв си полуидиот, който не може две изречения на кръст да върже без да изрече някоя отблъскваща по мащабите си глупост.
  Иначе за всички е ясно какво следва, ако ББ вземе цялата власт – последният да загаси лампите…

 6. Не стана ли ясно, че Седефчов и Б. Борисов са се разбрали, че Кунева – Пръмова е следващият президент НаРъБъ.

  Няколко факти съревнованието Плевенлиев – Калфин е в полза на Плевенлиев.

  ГЕРБ закопаха Плевенлиев при самото му обявяване за кандидат със скандала “искан подкуп – пълно отричане на изреченото”.

  Кунева – Пръмова е перфектния президент за пред лицето на света и големите играчи си я наредиха.

  Прогноза:
  “След оспорвана битка със съвсем малко Кунева – Пръмова изпреварва Калфин, о боже какъв неочакван обрат”

  На балотажа ще се постараят Кунева – Пръмова да събере всичкия вот извън твърдите редици на ГEРБ.

  Каква е ползата за ГЕРБ? След “загуба” на президентските избори ще се мобилизира електората за парламентарните избори, изплашен, че ще бъде оставен гладен.
  Никой няма да може да спекулира, че ГЕРБ държи цялата власт.

  А съсвем отделна тема, че от предоставеният ни избор за България Кунева – Пръмова е най – доброто решение, най – вече във външнополитически аспект.

 7. Къде бяха тези антикомунисти Пардю и Брам при предни избори да ни вразумяват.Имахме много по-голяма необходимост,за да не стигнем до тук.
  Какъв по-добър избор е тази безлична Кунева.Точно тя е „риба, която плува само по течението„ ,за да извлече собствена изгода.Къде виждате борбеност?Само театър и то банален и безличен.

 8. Впрочем тази вълчица няма как да е първата опитомена – първите опити за опитомяване на вълци са отпреди поне 15 000 години и като резултат днес имаме кучето.

 9. Извинявам се за горния коментар, възнамерявах да го пусна под статията за вълчицата на Първанов.

 10. ДЕСЕТ ПРИЧИНИ ПОРАДИ КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА КУНЕВА
  by Roman Majewski on Monday, October 17, 2011 at 12:23pm
  „ДЕСЕТ ПРИЧИНИ ПОРАДИ КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА КУНЕВА“…от Роман Майевски
  10. Яростната кампания срещу нея във всички слугински медии, ме навеждат на мисълта, че Тя не е от „схемата“. Може да е била сложена само за „цвят“, но е ясно, че вече е възприемана като заплаха за staus quo. Откровените лъжи за нея, разпространявани от редица про-правителствени издания са доказателство, че Тя е аутсайдер в системата, т.е. мой кандидат.
  9. Участието и в телевизионните дебати показа, че се държи по-достойно и „мъжки“ от останалите претенденти, особено Плевнелиев. В тандем с Христов, те представляват най-компетентният отбор в това състезание. Те, единствени иамт ясна позиция относно такива теми като, Белене, България и светът, мястото на Президентската институция и други…
  8. Имаме само трима реални кандидати за Президент и само Кунева дава надежда, че няма да попаднем от трън на глог. Тя е предвидима и показа повече визия от останалите. Като Президент, не си представям дори и да не съм съгласен с нея, Тя да ме постави в ситуация в която ще се срамувам като българин от нейни действия или актове.
  7. При победа на Калфин получаваме гарантирано национално предателство (потвърдено от самият Калфин). „Приемственост на досегашната посока…“ е пряк уклон към Първанов и декларация към руските интереси в България. Всички знаем, колко ни струва това….
  6. При победа на Плевнелиев получаваме Борисов като „неформален диктатор“.След като смаза съдебната власт, пренебрегна Парламента, Президентството е последният, дори и символичен бастион на Републиката. Ще бъдем „формална Република“ с „неформален диктатор“. Кой иска това ? Кой иска абсолютно цялата реална власт в ръцете на Помпиера ??
  5. Плевнелиев и Попова са двамата най-успешни министри в това правителство. Ако бъдат избрани, всички ще загубим единствените работещи министри. Без тях, това правителство ще се превърне изцяло в компания от клакьори без отговорност пред никого. Оставете Плевнелиев и Попова да вършат това, в което са добри. Тяхното напускане ще е загуба за всички българи, дори и за техните симпатизанти.
  4. От тримата кандидати, Кунева е най-добре приеманата на международната сцена. Възможно е да прекъсне българската дипломатическа изолация в която ни натика Първанов. Това е от особено значение за нашите партньори от ЕС и НАТО. Ние не можем да продължаваме да сме парият на ЕС. Холандия и Финландия ни го показаха.
  3. Дори и да приемем, че независимостта на Кунева е само декларативна, то нейната победа ще е ясно и недвузначно послание към партийният модел в България. Това е шанс за всички неправителствени и граждански инициативи в страната за по-активно и ефективно бъдеще. Нейната победа би електризирала и мобилизирала гражданското общество в страната, независимо дали самата Кунева иска това или не. Шамарът за партокрацията ще е звучен.
  2. Само Кунева/Христов са в позиция да елиминират Данаилов/Калфин (БСП). Тези двамата са явни и декларирани врагове на българския народ. Тяхната загуба може да доведе до вътрешен разпад в БСП по известните вече разломни линии. Какво по-хубаво от това ???
  1. ПРОВАЛЪТ НА ПЛЕВНЕЛИЕВ/ПОПОВА (ГЕРБ) МОЖЕ РЕАЛНО ДА ПРЕДИЗВИКА БЪРЗИЯТ КРАЙ НА ТОВА БЕЗУМНО ПРАВИТЕЛСТВО ЧРЕЗ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ !!! Дай Боже …!!!

 11. не мога да повярвам, че българските така наречени “десни”, след двадесет години продължават да отричат реалностите и се опитват да чздят мъртъв кон. Щели били да гласували за Христов или по съвест или не знам какво си….Включете си мозъците !!! на избори се ходи с мозък а не със сърце !! От ’97 насам “десницата” поради тази “интелектуална недостатъчност” се сви от огромно мнозинство до 2,5% подкрепа….И във никой това не предизвиква тревога….какво Ви става ??!!…На какво отгоре се пъчите ??!! Гласувайте за Христов, Витков, Василев или други неизбираеми и ще получите Борисов !!! да Ви е честито !!!

 12. Към Митко:

  Така е, елементарно е да се сети човек, но пък и др. Първанов ни е елементарен – той буквално се е вкопчил в убеждението, че е първият човек , опитомил вълк ( документирано е в поне две негови интервюта напоследък). По същият начин може би си вярва, че не е убил архар и че не е получил едни подаръци- движими и недвижими…По-лошото е, че “не е луд който яде зелника”- онези, които би трябвало да му опонират и ако трябва – да го засекат с факти, се правят на луди!

 13. Господин Инджев,
  Къде и лъжата и къде е истината в казаното от Кошлуков за Меглена Кунева ?

 14. Господин Майевски, що за аргумент е да се гласува на президентски избори за Кунева с цел да падне правителството. Първо, президентът няма власт, а една церемониална длъжност и както е в сегашния случай, трибуна на една пропаднала русофилска политика пречеща на интеграцията ни в Европа. И не една, а 100 Куневици да станат президенти, все е тая. От тази мадама нищо не става.

  А колкото до падането на правителството на ГЕРБ, българският народ няма нито сили и най-важното ум (акъл на турски) да излъчи по-добро от това.

 15. Господин Ганев, точно така са нещата! Социолозите и агенциите ни надуха главите с всякакви резултати и прогнози, без да обелят и дума за това къде ще отидат гласовете на ДПС?

 16. “Като цяло, и аз приемам избора м/у тримата , като избор между БКП-1, БКП-2 и БКП-3”

  Умен човек си ти, Мартине! Това е хубаво. Лошото е, че сме малко и напълно безпомощни. А още по-лошото е, че те го знаят. Но не знаят, че …!

 17. Десет причини защо няма да гласувам за Кунева-Пръмова ( за Калфин е ясно, че също не )

  1.Кунева е предпочитана от БСП пред Превнелиев.

  2.Кунева е мадам Йес.

  3.Кунева никога не е изказала една градивна или практическа идея и не можа нищо да направи за потребителите.

  4.Кунева няма понятие от народа си и не може да говори с него. Тя е представител на “интелигенцията” и на първо място на компрадорската и свързана с червения елит.

  5.Кунева излъга избирателите извлече Първанова в Европарламента и се отказа от мястото си най-непочтено.

  6.Кунева е протеже на Симеон Сакскобурготско, който беше отритнат ЯСНО от българския избирател.

  7.Кунева е страхлива – никога досега не е казала и дума нито срещу съдебното ни блато, нито срещу “грешките” на президента, нито срещу БСП.

  9.Кунева не знае да готви – което означава, че не е българка.

  10.Кунева, според мен, е толкова зависима колкото и Калфин.

 18. Не е съвсем прав Х.Брам, че винаги сме приличали на риби, които плуват по течението; защото преди всички изброени от него събития и тук е имало смели хора, които са се опълчили на системата – ГОРЯНИТЕ.
  Тази година на 2 юни се навършиха 60 години от битката в Сливенския Балкан – 106 души от четата на Георги Стоянов, Бенковски, срещу 6000 армия и милиция.

  За 100 годишнината на Живков ни продъниха ушите, а тази бе подмината като твърде неудобна за много хора.

  За тези хора паметник няма. В Сливен на едно никакво място има само паметна плоча, а на Хамамбаир се пъчи паметник на Съветската армия, който се вижда отдалеч.

 19. @ Сотиров,
  четете много повърхностно, г-н Сотиров. Аз никъде не съм написал, че Кунева ще се хвърли в бой с/у ГЕРБ. Нищо подобно не очаквам. Провалът на Плевнелиев ще се размирише на кръв и тази миризма ще усетят първо всички политически опортюнисти с каквито ГЕРБ е пълно. Такова явление, надявам се да предизвика победата на Кунева. А дори и да не стане така, то от тримата кандидати, за мен тя е единствено приемлива. Който иска някой от другите двама да си гласува както ще , но резултатът със сигурност няма да му хареса

 20. Защото гласувам ли за Плевнелиев – получавам Гоце!

 21. Ами естествено, че Брам, който не е живял в нашите условия съди за Кунева по нейния тънък слой лустро, като особено му харесва угодничеството и мазненето спрямо всичко западно. Да си го кажем направо – целият ми трудов стаж е минал в чуждестранни фирми (западни – американска и европейски) и мога отговорно да заявя, че тези хора ни презират (за което сами сме си виновни) и “избират” най-големия подлизурко. Естествено всичко това е добре прикрито и на мен лично ми трябваха години за да го разбера. Та на Брам въобще не му пука, че Кунева всъщност е преди всичко Пръмова, но на нас би трябвало. Не мога да разбера защо се опитвате да ни накарате да повярваме, че след като двама души със съвсем различен от нашия дневен ред се изказват положително за снахата на Политбюро, то това означава нещо?!? Ами по вашата логика ако Путин се изкаже ласкаво за някой, то ние трябва да го заплюем…

 22. Бих гласувал дори за Калфин само и само да не спечели Плевнелиев. Не мога да си представя подобна шушумига да стане държавен глава.

 23. Към Б Сигурно могат да се изброят още 110 причини и пак ще бъдете прав.За мен основното е не кой как ще се изкаже от чужбина(повече или по-малко дипломатично или менторски),а от кого и на каква цена Кунева ще получи подкрепа тук,в България.Защото у нас очевидно е изграден един почти монолитен ОФ от БСП,ДПС,НДСВ,РЗС,Сини,(и т.н.-за да не пропусна някой),които изпадат в паника,че се разделят окончателно с келепира.

 24. по втория коментар на СОТИРОВ (а по първия: ето затова направих сравнение с футболен мач, разберете, това не е футболен мач!): ето – честно казано, “аз гласувам за този, защото го ИЗБИРАМ, харесвам го, искам той да стане президент! но в следващата част е издайническото за българските ни страхове “макар, че “залагам” за куц кон”….изборите в България масово се приемат като едно състезание, в което ние – гражданите – сме не тези, които пращат “състезаващите се” на власт, а тези, които залагат. Толкова ниско самочувствие имаме, че на изборите се стараем да “уцелим”, за да не ни се смеят.

 25. Стойчо, не знам дали Зюддойчецайтунг е ляв, но се моля моите колеги да не се интересуват от писанията на хер Брам, че няма да ми стигне немския да се обяснявам или пък органическите ми течности да се потя.

 26. Господин Инджев, до преди няколко дни твърдяхте, че Плевнелиев е най- подходящият за президент кандидат! Аз ли греша нещо!
  Каква е тази рязка промяна?!

 27. Към Георги Георгиев:

  Точно така, вие грешите!
  За никого, включително за Меглена Кунева, не съм декларирал, че е най-подходящият…За Плевнелиев споменах, че сме стари познати и че е възможно повече да не ми проговори вече заради критичната ми позиция, която обаче е свързана с неговия ментор. А можех с лекота да му се подмажа, да затвърдя познанството ни и да си изпрося нещо от него в качеството на почти сигурен победител, нали!?
  За Кунева обаче посочвам какво казват абсолютно ясно в нейна подкрепа други коментатори, като Пардю и Брам и отбелязвам факта, че няма как те да бъдат “комунисти”…Отбелязал съм и други факти: че само тя наруши табуто да критикува Първанов и да се обяви срещу главния инструмент за мачкане на България от Русия АЕЦ “Белене”, с което показа, че не е безгласно протеже на царя, съживил въпросния проект и т.н.
  По правило не отговарям на твърдения за това какво съм бил казал, които не отговарят на истината, но по изключение реших да се повторя , за да покажа, че не позволяван никому да говори от мое име…

 28. Една причина поради която няма да гласувам за Кунева: Тя е нагла лъжкиня.

  А наглостта и лъжата ме отвращават!

 29. Както правосъдието не може нормативно да се обвързва със своя първоизточник морала, така и политиката не може да се отъждествява с принципите, които са я извикали на живот. Изкуство на възможното (когато системата не е тоталитарна), в съвременната си англосаксонска интерпретация тя се възприема по-скоро като „realpolitik” – политика основаваща се не на изповядваните ценности а на пресмятане на съотношението на силите в полза на националния интерес – известен пример – Никсън се съюзява с Китай, за да ограничи влиянието на СССР (у нас -Уорлик със Златев). От тази позиция лесно може да се разбере мотивацията на западните анализатори, които оценявайки реалистично ситуацията в България – еднолично управление на ниво правителство, което рискува да обхване и президентската институция – съветват да се избере „корекцията” Кунева, при положение, че десницата не им вдъхва надежди за противопоставяне: „Българите никога не са били особено смели в политиката.” – Разбира се, изцяло за сметка на германеца си е, че ни пробутва за компетентно мнение неосведомеността си за горянското движение говорейки за липсата на кураж у българите да се бунтуват или въстават. Това обаче не променя ни най-малко вярната му по принцип констатация за необходимостта да не се заблуждаваме в избора за президент. Кунева-Пръмова може и да е подкрепяна като цяло от „триглавата ламя” – тройната коалиция, да е определено и част от статуквото на „прехода”, но не е от управляващите. Каквито и ангажименти да съществуват между Първанов и нея, като резервен играч на отбора му, тя е обвързана с електорат, който й осигурява по-широка подкрепа от тази идваща единствено от БСП а оттук тя е и с увеличени възможности за противодействие на разрастващата се гангрена на популизма и авторитаризма. Не мисля обаче, че още на първия тур трябва „практично” да се гласува за нея. Достатъчно малко, за съжаление, са хората с автентично десни убеждения, за да могат с неподаването на гласа си за нея, да й попречат да стигне до втория. Трябва (поне) в началото да изразим истинските си убеждения и гласуваме за кандидата на десницата – останалото е (необходимото ни пренасочване след това към „по-малкото зло”), както се казва, от лукавия.

 30. Господин Майевски, явно е че мога да чета. Първата причина поради която Вие ще гласувате за Кунева е, “КРАЙ НА ТОВА БЕЗУМНО ПРАВИТЕЛСТВО ЧРЕЗ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ”.
  Как да го разбирам, освен по начина по който Вие го пишете?

  „ДЕСЕТ ПРИЧИНИ ПОРАДИ КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА КУНЕВА“

  1. ПРОВАЛЪТ НА ПЛЕВНЕЛИЕВ/ПОПОВА (ГЕРБ) МОЖЕ РЕАЛНО ДА ПРЕДИЗВИКА БЪРЗИЯТ КРАЙ НА ТОВА БЕЗУМНО ПРАВИТЕЛСТВО ЧРЕЗ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ !!! Дай Боже …!!!

 31. Да се гласува за който и да е друг кандидат за президент, освен за кандидата на Синята коалиция – Румен Христов, е все едно да се тръгне по логиката на шопа, който си пали къщата, за да изгори на Вуте… “Плевнята”…

 32. Както вече писах, Кунева се харесава на запад, защото там е известна като мадам „Yes“. И г-н Брам също както и г-н Пардю обаче най-вероятно не знае, че г-жа Кунева говори и руски език.
  Но това, което е важно за мене е не дали г-дата Пардю и Брам знаят какви езици знае г-жа Кунева, а това, че г-жа Меглена Кунева в рамките на няколко дни нагло излъга поне на два пъти.

  И в едно интервю за БТВ, излъчено на 10.10.2011 г. и в интервюто си при Сашо Диков, в опитите си да свали от себе си отговорността за предсрочното затваряне на 3-ти и 4-ти блокове на АЕЦ Козлодуй, г-жа Кунева излъга, заявявайки, че с меморандума от 1998 г. България се била съгласила да изведе блоковете от експлоатация до 2006 г.

  Първо меморандумът е от 1999, а не от 1998 г., но това макар и повторена два пъти мога да допусна, че е техническа грешка.

  Не може обаче г-жа Кунева да не е чела меморандума и да не знае, че в него няма съгласие по датата за извеждане на 3-ти и 4-ти блокове и точно затова в две последователни изречения са записани различните позиции на българската страна и на ЕК. Ето текста от меморандума:

  „В случай на актуализиране на енергийната стратегия, което ще бъде завършено през 2002 г., България ще вземе решение, съгласувано с Комисията и взимайки предвид Споразумението за ядрена безопасност и други релевантни фактори, за дати за окончателно затваряне на блокове 3 и 4, което ще стане преди сега предвидените дати за затваряне на блоковете, съответно 2008 г. и 2010 г.

  Позицията на Комисията е, че окончателното затваряне на тези блокове ще стане най-късно през 2006 г.“

  За първи път да затворим 3-ти и 4-ти блокове през 2006 г. пое ангажимент Кобургготски през януари 2002 г. А през есента Кунева подписа смъртната им присъда, затваряйки глава „Енергетика“ и успокоявайки българите с приказки от рода на “Докато всичко не е прието, нищо не не прието”. И всичко това за едни комисионни от Белене, които НСД2 очакваха от канадците, но накрая рубладжиите си уредиха от руснаците.

  Та що се отнася до Кунева, това което казвам е:
  „Не ни трябва още един президент – лъжец!“

 33. Нещо не съм наред ли, че на мен нещата ми изглеждат ясни? На първия тур гласувам за този, който е най – близко до моите разбирания, на втория, ако моят човек отпадне, избирам най -малко “чуждия”, пак по моите разбирания. Споровете тук имат звученето като за втория тур – един вид, от Плевналиев – Кунева или от Калфин – Кунева, или от Плевналиев – Калфин кого бихте предпочели, ако прогнозите са реални и се случат. Или ще оставите тази спорна работа, допълнителното гласуване, за съседа си от БСП или за авера Ви от риболова от ДПС? Щом сте с един единствен избор и не сте готов с резервен?

 34. Към Georgi Georgiev ( а всъщност към всички, на чиито реплики не съм отговорил):

  Направих, каквото можах да предоставя като информация и база за разсъждение по отношение на основните кандидати.
  Не съм обсъждал онези кандидати, които очевидно нямат никакъв шанс. Това се изтълкува от някои коментатори като някакво пристрастие, макар нито веднъж да не съм агитирал за кого да се гласува.

  А какво трябваше да направя: да скандирам срещу “снаха на политбюро”, макар тя да се представи в първата тройка като единственият адекватен на елементарния тест за демократичност в надпреварата, включващ скъсване с обвързаността със сегашното статукво на двувластието Борисов- Първанов?

  Всеки е свободен да си прави изводите, само че при победа на Калфин и Данаилов над Кунева вече никой нищо няма да може да направи по въпроса за алтернативността на балотажа. Там ще се борят визиите на Първанов и Борисов по въпроса кой точно ще е най-достойният да замести “успешния” досегашен президент. Ако и това ви се вижда нелогично, наистина не виждам какво мога да добавя ( и наистина няма да участвам в разговор между глухи).

 35. Kakto i da talkyvame izkazvaniata na Pardiy i Bram v polza na Kyneva, edin izvod se nalaga neosporimo:

  ZAPADAT NE PRIPOZNAVA GERB ZA PROZAPADNA PARTIA, OTSTOIAVASHTA NEGOVITE CENNOSTI.

  ZAPADAT RAZBIRA MNOGO DOBRE, CHE GERB E MYTRO-MILICIONERSKA SBIRSHTINA, CHIETO PREIAZHDANE S VLAST BI BILO PAGYBNO ZA DEMOKRATIZACIATA NA BALGARIA.

  (Da si pripomnim, che dopredi 10 godini i ODS imashe cialata vlast, no na Zapad nikoi ne se trevozheshe ot tova, nito agitirashe za politicheskite my protivnici!)

 36. Ако има нещо за което да е виновно наистина правителството на ОДС е че не се направиха промени в Конституцията без ВНС(вьзможно е с квалифицирано мнозинство).
  1.Вариант 1 – Президентьт да бьде назначаван от НС (при тези протоколни и канцеларски правомощия които го правят “паркетен льв”)
  2.Вариант 2 – Избори до 101 и обратно ако не са гласували МИНИМУМ 50%+1 от гласоподавателите (нали е представител на ВСИЧКИ БЬЛГАРИ)

 37. 11.причина да не вярвам на Кунева-когато се обсъждаше да има ли референдум за АЕЦ Белене Кунева в прав текст каза,че българина не е достатъчно зрял да разбира от съществени за държавата въпроси,поради което не може да му се даде право да гласува на референдуми!Сега Кунева вече е за референдуми по принцип-въпросът е каква е истинската й позиция.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.