“Манекен МОЧА” стана световна забележителност

Получихме най-после световно признание като страна, в чиято столица стърчи един от най-абсурдните паметници в света.

Не е хубаво да ни посочат с пръст в класацията на абсурдите, но с такава пета колона, която крепи статуквото на почит към окупаторите на България, външната помощ за осъзнаването на българите, уви, е май единствената надежда. И ето, че ни забелязаха!

Разпознаването на абсурдността на съветската символика е крачка в крак с времето, подобно на опитите за очовечаване на посткомунистческата ни действителност чрез приобщаване към Съвета на Европа, ЕС и НАТО. Някой можеше ли да повярва, че ще ни се случи това на онзи 18 ноември преди 22 години, когато в София се състоя разрешеният(!) митинг с искане за избори и демокрация (лозунги, които „група граждани“ изкрещяхме без разрешение на 3 ноември, седмица преди дворцовия преврат срещу Тодор Живков)?

България има тъжната съдба да се бори за външна подкрепа срещу вътрешните врагове на свободата. Без Априлско въстание, нямаше да има възмутена европейска реакция, предизвикана от нея международна Цариградска конференция и упълномощаване на Русия от името на Европа да наложи решенията на конференцията Османската империя да ни даде права и свободи.

Без нашите протести, бъдете сигурни,вероятно нямаше Монументът на окупаторската червена армия ( МОЧА) да стане отново обществено значима тема, оцветена за малко, но ярко, което доведе и до нейното осветяване извън пределите на посърналата и примирена България.

Дали българските власти ще се засрамят този път и ще се възползват от ясния сигнал, че трябва да се действа за демонтиране на националния позор, еманация на търпимостта към лъжата на нашата нация?

На всички, които смятат за невъзможно, непостижимо и невероятно демонтирането на най-видния символ на монтирания съветски режим в София, посвещавам следната информация от в. „Дневник“:

 

Българска следа сред най-оспорваните паметници в света

Паметникът на Съветската армия в София, който това лято беше изрисуван, за да влезе “в крак с времето”, попадна в интересна класация на най-оспорваните монументи в света, подготвена от специализираната медия travelandleisure.com.

Авторите на класацията поставят скулптурните композиции от България, които бяха превърнати в герои от американски комикси, редом до статуята на Исус в Лима, мемориала на дивите коне в Северна Дакота, а също и паметника на “Бийтълс” в Монголия. Колкото до българската следа в класацията, в статията е цитиран министърът на културата Вежди Рашидов, който видя в преобразяването “престъпление”.

Някои от най-известните монументи в света имат интересна предистория, която заедно с множеството слухове около тях, ги превръща в още по-привлекателни за туристите, пише travelandleisure.com. Но дори и когато отсъстват подобни пикантни подробности, нищо не гарантира, че една скулптурна творба ще се възприеме еднозначно от хората от различни култури.

Един от най-пресните примери за това е мемориалът на Мартин Лутър Кинг в американската столица Вашингтон, който беше осветен на 16 октомври. Церемонията обаче беше помрачена от критици, според които дизайнът на скулптурата напомня на “произведено в Китай”, а надписът върху него звучи като “арогантен туит”.

17 мнения за ““Манекен МОЧА” стана световна забележителност”

 1. Понеже видях това:
  “Доста душевно болни хора сте провокирал, г-н Инджев!
  Значи все пак Сорос не си е хвърлял париците на вятъра с Вас…”- Еии,чувство за спиране нямат!
  Та пояснение да внеса,явно налага се,а и за подобно питащи на едно друго място “какво тук значи някаква си личност”:

  “Румка мамо,кажи ми сине защо на мен така,ти знаеш на никого лошо не съм помислила”
  Това са последните думи на майка ми.Аз не можах да я изпратя до гроба,до портата само целунах я по челото с думите “Сбогом скъпа Майче,почивай в мир и ме чакай”,а тези които ти причиниха това ще си получат заслуженото.
  Изпратиха я до гроба доста от причинилите смърта И,за да се убедят ,че са погребали последното и най скъпо което ми беше останало,че са ме унищожили до край заради това,че си позволявам да казвам истината винаги.(дълга приказка)
  От този момент насам аз не съществувам за никой.А за да е сигурно ,че няма никой да продума с мен (случайно да чуе истината за причината довела до смъртта И) разпространили,че съм се побъркал от мъка по майка и съм бил на лечение в лудницата.Като изляза,което много рядко се случва всички бягат от мен и ме гледат като паднал от друго измерение.
  Другарчетаа ,душевно болните сте вие,защото от първият стърчащ косъм на главата до най долната клетка на стъполото ви е само грехове.Единственият лек за това заболяване зове се “разкаяние” придружено с молитви,няма друго.Иначе АД.Казвам не за “сефте”,някой от “анонимните” вържящи по петите ми знаят!
  Ад – казанче с катранче,от което може да скокнеш и да избягаш (по теория на вероятностите),нее децка приказка.
  Ада приживе сега в главите ,от там бягане нямаа!
  “Като в кошмарен сън ,нескончаем,ден и нощ и няма измъкване”
  Има въпрос чакащ отговор!
  “Господ не играе на зарове” -Алберт Айнщайн.И в брой не приема,има си!
  Така,надявам се достатъчно яснота да съм внесъл за “душевно заболелите”.

  А за останалите Бог е тук с нас и каквото речено е ще бъде!

 2. Явно в простотията си можем да бъдем уникални и световно известни. Все пак, това да търпим руската пета колона у нас, да не я разпознаваме и да не ни пречи, си е простотия.

 3. Има една много хубава българска поговорка: “Всякъде – всякакво, а у нас – никакво!”

 4. към Таня Стоянова

  Това тук звучи по-приповдигнато:

  “Българинът е неунищожим като разграден двор”

 5. Тъжно, ама явно сами няма да се справим. Та лозунгът би трябвало да бъде ” Г-н Уорлик, кажете на г-н Борисов да го махне.”
  Да си спомним какво пишеше в Уикилийкс.
  “Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него – той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ.”
  “… трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа”.
  Та г-н Уорлик просто трябва да привика Биби и Цвъци и да им каже – “Вижте какво момчета, ако не махнете паметника, ще взема обратно всички тенекийки дето сме ви дали. Всякакви там награди, плакети, медали, грамоти от ЦРУ, ФБР, президента и т.н. си ги взимам обратно и го съобщавам официално по света.”
  Е, за Биби ако няма какво да сложи във витринката, ако няма какво да покаже на гостите, ще бъде катастрофа, а пък Цвъци без Биби е никой, пък без тях двамата няма да има ГЕРБ.
  Значи просто протестите трябва да се пренесат пред американското посолство. :-)))

 6. На мен друг текст на лозунга ми се вижда “ Г-н Уорлик, кажете България е ли член още в НАТО”.
  И ако случайно е “Е”,ели нормално така очевадно страна не член с показани твърде не -любовни помисли да се разпорежда тук все едно си е по чехли “дома”.
  Не знам защо на мен чини ми се в “новият” съюз ще да’сме записани.Криза ,скъпо преместването на “МОЧА”,да несе харчи пара,НАТО,айде сега!
  А и ей ги сбраха се Доган,Воленчо и Серго – малатцъй!
  Ако и сега има някой ,който да не е разбрал ,че са от едно гнездо люпени и на един господар се кланят- предатели на род и родина продажни дребни души!

 7. Добре, от много време чета за моча.
  Представете си , че го махнат.
  Тогава, хотел ли исате да се построи там. Защото съм сигурен, че след МОЧА там ще се засели българска масфия – МОЧА2. Тотално е съсипана държавата и нищо добро няма да кацне там, след като моча отлети.

 8. Димитре,
  Пиши си фамилията, че не искам да ме бъркат с такъв глупак като теб. От твоите разсъждения чак ми се моча.

 9. Световни забележителности трябва да станат поне още два паметника на абсурда.
  Единият е “Альоша” в Пловдив, издигнат на най-високата точка в града, на хълма Бунарджика. Вижда се отвсякъде и отдалече. А долу, в ниското, под нозете на “Альоша”-та се намира паметника на Левски.(Ангел Грънчаров).Класически абсурд! Окупаторът стъпил върху главата на най- великия българин(според националната анкета отпреди няколко години).
  Другият е на нос Калиакра. Посветен е на адмирал Ушаков и руския черноморски флот.Върху арката, която обикаля паметника с огромни букви е написано: “Слава на руския черноморски флот, сражавал се за православната вяра и свободата на България”.Мемориалът е абсурден, защото е абсурдно черноморският флот на Русия, обстрелвал през I-та световна война български градове(Варна, Балчик, Каварна),през II-та световна война потопявал български транспортни кораби(“Струма”, със 767 души на борда),стоварвал терористични групи на българския бряг, участвал в процеса на обезбългаряване на българските земи по време на турското владичество и всичко това да е представено въру мемориала като сражения за православната вяра и свободата на България!(Виж ivo.bg от 20 октомври т.г.).Абсурд на абсурдите!

 10. В пресата (Днес+) прочетох следното казано от “зелен”: Проучвания се правят и в с. Рогозина, Генерал Тошево от “Русгеоком”. Това е руска компания! Кои и е дал разрешение да проучва? Протестиращите говорят само против “Шеврон” Значи ли това че руснаци с допотопните си технологии могат да проучват. Значи ли че техните проучваниа не са опасни за Българската земя?
  Извинявам се че задавам въпроса си в погрешно място, но не знам къде да го задам.

 11. Ако успеем да премахнем престъпния паметник на насилието, би било добре да имаме на негово място храм на княз Михаил-Борис, направил ни Християнски народ и дал ни Християнска нетърпимост към неправдата.

 12. Аз да попитам.Значи някакви неуки, тъпи, необразовани селяци-ислямисти знаят как да премахнат всичко дето не им харесва, а у нас всичките умни,кадърни и способно -интелигентни люде не знаят и не могат да гръмнат една камара ненужни и ужасно изглеждащи камъни. Ами кат нямаме топки МОЧА ще се извисява още мнооого време и само ще си чешем клавиатурите.”Лозето не ще молитва, а мотика!”

 13. Съвсем проста истина е, че този паметник, и серията подобни, бяха направени в всички сателитни държави и в държавите на съветския съюз по заповед на сега несъществуващото политбюро на несъществуващата партия, на несъществуващия Съветски Съюз, за несъществуващата Съветска Армия. Никой не можеше да каже НЕ по онова време. Или ако кажеше бе все едно, че го няма на този свят. Правенето на тези паметници бе огромна задача за възхваляване на пропадналият комунизъм.
  Сега ни баламосват, че трябва да го махнем, само защото приписват на господата Уорлик и Сорош, че не го харесват, без те да са казали такова нещо, а иначе всички българи са за него. И най голямата лъжа, която ни тъпчат в гърлото, е че между сегашната Русия и бившите Съветски съюз, политбюро и армия разлика няма и те са все едно както вчера, така и днес, и че сега този паметник, ако не е съветски, то е чисто руски. Попитайте г-н Путин дали това е така, или тази мечта се намира само в силно промити мозъци.
  Все пак браво за нахалството на новите агитпропчици. За тях баламите никога не свършват. Няма ли някой да им направи паметник.

 14. Предложение: За демонтажа на МОЧА да поканим рокгрупа “АРИЯ” заедно с Кипелов за песента им “Я свободен” (понеже Иво Инджев,Тинков,аз и т.н. сме “русофоби”)

 15. Уважаеми г-н Инджев,искам да напиша малко информация за Княжевската градина и човекът ,който я създаде,Вилхелм Шахт.През 2001г.,в-к”Financial Time”,в броя си от 15.12.,пише:”this year Europe lost its most remarkable gardener”,по повод смъртта на Шахт,на17.02.2001г.Той е считан за един от най известните градинари,ние имаме щастието да работи и живее в България,1935-1946г.и да създаде шедьоври на ботаниката,с които можем да се гордеем.защото неговите градини,съществуват и днес в Англия,Германия и т.н.Вилхелм Шахт работи дълги години в Ботаническата градина в Мюнхен,написал е много книги.Варвари са тези,които са унищожили дървета и редки растения,за да издигнат този нелеп паметник.Те са унищожили ,тази прекрасна градина,която е богатство,не само за нас,но и за Европа.Много бих искала този факт да стане по широко известен,защото знаете,как заради едно дърво,което трябва да се запази,европейците променят архитектурни планове на цели сгради,за тях е недопустимо,някой да унищожи част от прекрасна градина,творение на един от най известните градинари в света.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.