Историкът Божидар Димитров откри публични тайни и приятелски огън

Преди да обърна внимание на ново откровение на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, което потвърждава така добре охраняваната публична тайна за дружбата между Георги Първанов и Бойко Борисов, да припомня предишна своя публикация, подплатена с оценка на историка за събитие, чието развитие не е могъл да предвиди.

В своя статия от 3 септември тази година, озаглавена иронично „Искаме си паметник на българските освободители в Либия!”, извадих на показ следното:

Ние сме вечно благодарни и все повече ставаме такива, ако се съди по продължаващите монументални градежи, възпоменателни церемонии и всякакви други „мероприятия“ в чест на освободителите ни. Най-прясното от тях се състоя преди месец край Варна по
По инициатива на Руското географско дружество ( чийто президент е Владимир Путин), когато военнослужещи от руския флот заедно с представители на българските военноморски сили, поставиха мемориална паметна плоча на борда на потъналия край Варна по време на Първата световна война руски ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин”.
С потопяването на руският ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин”, потънал след взривяването му от българска мина на 25 февруари 1916 г. в наши териториални води на подходите към Варненския залив, е предотвратен пореден руски артилерийски обстрел срещу града, категорични са историците. Ето какво пише един от тях, без да знае, че след 5 години славният символ на руската агресия ще бъде открит през 2010 година:
7 ноември 2005 г. в. „Стандарт“
Громим руснаци и турци в морски бой
При отбраната на Балчик потапяме миноносеца „Лейтенант Пушчин“
Проф. Божидар Димитров
По време на Първата световна война България отбелязва и втората си и още по-голяма морска победа. За нея дълго време изобщо не се споменаваше, тъй като е срещу „братята“ руси. Става дума за отбраната на Балчик през есента на 1916 г., когато е потопен руският ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин“. В балчишката операция българското командване демонстрира завидно оперативно умение при съгласуване на взаимодействието между бреговите батареи, авиацията и флота.
. ..През Балканската война шестте ( български- бел. авт.)миноносеца принудиха турските броненосци да отскочат от нашия бряг, по време на Първата световна война държаха настрана руските крайцери, а през Втората световна война бяха потопени и шестте съветски подводници, опериращи пред нашите брегове.”

Горният цитат показва още веднъж, че понякога откровенията на хора, с които си на противоположни позиции, са по-ценни като доказателство, отколкото мненията на съмишлениците. Защото с противника няма как да си наговорил. Това се отнася и до интервюто на Божидар Димитров във в. „24 часа” от 22 ноември 2011 г. , в което той потвърждава многократните ми твърдения за приятелството между Борисов и Първанов, посрещани с ледено мълчание от заинтересованите това да не се разчува, за да не се пречи на пътуващия цирк с размяната на някакви заяждания между двамата побратими като за пред публиката. Вестникът пита:

Тук, в кабинета на бившия Първи Тодор Живков, сте близо и до резиденцията на премиера Борисов, и до тази на президента Първанов. Носи ви се славата на “топла връзка” между тях…”

А Божидар Димитров отговаря ясно:
Тази легенда възникна, тъй като в един период от време бях приятел и до известна степен нещатен съветник и на Георги Първанов, и на Бойко Борисов. Никога обаче не съм пренасял политически предложения и послания между тях въпреки мълвата. Та те самите бяха лични приятели. А големите мъже нямат нужда от посредници.”

Като вътрешен човек на кукловодите в БСП от т.н. преход, мнението на Димитров за създаването на ДПС също е принос към фактологията, която самата БСП или отрича , или заобикаля с удобно мълчание.

Какво бъдеще има алианс между БСП и ДПС?”, питат от „24 часа”, а директорът Димитров признава:
„Алианс между тях има отдавна. ДПС беше измислено от Андрей Луканов като турското крило на БСП и през тези 22 години то се изявяваше точно като такова. Спомнете си левия шут на Ахмед Доган към правителството на Филип Димитров, изолирането на царя и т.н. Така БСП навремето успя да обърне възродителния процес от опасност за себе си в преимущество, т.е. гарантира си турските гласове. Разбира се, като плащаше на върхушката на ДПС, но това време, надявам се, свърши. Така че дали БСП и ДПС ще се обединят в партия, или в алианс – все едно. Те са в пакет от самото създаване на ДПС.

Да обобщим: Борисов и Първанов са стари приятели и познайте кой от тях е покровителствал на правата на партиен лидер политическото издигане на другия! Колкото до това, че БСП е създала ДПС като свое турско крило, плащала е на върхушката на ДПС и си е в пакет с нея от самото начало- това трябва да се „доведе до знанието” на избирателите на соцпартията, ако случайно не са чували. Защото всички останали в България го знаят. Сега вече е изречено и от авторитетен познавач на събитията от първа ръка, като Божидар Димитров.

14 мнения за “Историкът Божидар Димитров откри публични тайни и приятелски огън”

 1. Това още един пъът доказва, че в природата случайности няма. Особено в политическата.

 2. Баща ми се прибра опериран и лежи на леглото в мизерията.И това което бях написал преди време по скайп с “Нощен хпризонт” а чух слет това от устата на Доган нямах предвид Б.Борисов (той не е копал на стадиона в Криводол),а Първанов.Не бях написал име,а пък нали и за журналисти тук е забранено,та грешки стават в превода!
  Марин Иванов – замесник председател на АПК- агрофирма “Ботуня” Криводол,баща на Илка с големите…(секретарка на Филип Димитров).Спас Дуспата ползвал дълги години метален цех собственост на ТКЗС”Ботуня” Криводол (без да плаща наема) лидер на НДСВ Криводол ,чичо на бащата на кумеца на Бисеров.
  Цветана Тодорова счетоводителка на Спас Дуспата докато не доиде НДСВ = майка на Годжи от шоуто!
  Румен Бърцов -СДС Криводол -бил ;собственик на еднолична фирма “Риско” закрил я по принуда от Цветана Тодорова като вече шевка на социални грижи Криводол (нуждаех се от помощт за лекарства,получих когато вече беше късно).2006 г.когато пререгистрирах фирмата си по Булстат с изненада научих ,че съм имал счетоводителка с име Цветана Тодорова и съм правил бизнес с Югославия а беше Югоенбаргото.Може би заради това бевше зора да си закрия замразената фирма,нищо ,че по закон нямаше такова изискване (закриването също пари струва,а молех за помощ).Криводолски работи неинтересни секретни бетер АЕЦ!

 3. “Неправедният нека върши още неправда; нечистият нека се още скверни; праведният нека върши още правда, а светият нека се още осветява.”
  “Ето, ида скоро, и отплатата Ми е с Мене, за да въздам всекиму според делата му.”
  “13. Аз съм Алфа и Омега, начало и край. Първият и Последният.
  14. Блажени са, които изпълняват заповедите Му, за да имат право да ядат от дървото на живота и да влязат в града през портите.”
  Амин.

 4. Долорес Арсенова пропуснах ,и тя тук позакопа канално и мостово,но пък виличката и фирма “Строител” криводол поуреди!А на стадиона много нещои се позакопа!

 5. Чудя му се на акъла на Б.Димитров!

  Първият, който се осмели да спомене за връзките на МУТРАТА с Гоце “получи инфаркт”!

 6. Може да се каже и по следният начин. В живота няма случайности. Има неопознати закономерностти. Сиреч скрити до тук връзки достигнали ниво “мъжко приятелство”. Да благодарим на г-н Божидар Димитров, че ни “светна”. Едва ли обаче точно тука има изненадани.

 7. 1996г пререгистрирането по Булстат – малко ми е “емоционално” та за това грешка.
  И какво сега бързат да предизвикат всякакви размирици – сваляне на правителство,разпускане на парламент и президента(действащия) поема ръковопдството!
  Шистовите ! а ДАНС какво гъде е !

 8. Май всички са се запътили да ми сбъднат това което съм казал,че накрая до кръвопролития ще докарат така по комунистически “с кръв сме я взели с кръв ще я дадем”.А родителите са оставили децата си да ги зомбират във Фейзбук и да ги употребят като роботи без мозък за нуждите на “нуждаещите” се!
  В нормалните държави с нормални населяващи превратаджиите ги арестуват и съдят.Но нормалните!

 9. Happy Thanksgiving Day, InIvo Indjev !
  Благодаря за забавният Ви блог Иво Инджев и компания. Колко е добре да чуете и от устата на “свръзката” Б.Димитров , че сте открили Америка. И все пак Тя се върти! Китайската капка на Вашия неуморен труд ще го събори/демонтира. Твърде вероятно с помощта на “свръзката” Б.Димитров в посока на коми-ахеологическия резерват Димитровград. И все пак бригадирската гордост и безпортфелния бивш министър са адаши от Петата колона, а това звучи гордо! Позволете ми да предложа друг вариант на Вашето/нашето прошение до “върха” – “Господин Димитров, махнете Го!

 10. Казват, че наследствената кармична обремененост е възможно да бъде смекчена и преодоляна.
  А личната кармична обремененост?
  Защо ли някой прави толкова много черкви?
  Кръв с измива ли се с нови черкви?

 11. Г-нът Божидар Димитров е известен комичен комунист, който страда като много от тях от прогресивна логорея, и трудно сдържа историческите си словесни изцепки, в които, поради естеството на агентурно-историческото си образование, изпуска често и по някой верен факт. Нелицеприятен за другарите исторически факт, заради който човек можеше да бъде “рапортуван” и съответно “профилактиран” от милиционерите преди 20-тина години…

  В наши дни корпулентния другар майсторски изобразява националист от механджийски тип, колоритно заемайки хероически пози по различни телевизии. Помня как веднъж ни разсмя от сърце, когато на лекция в ПУ изтърси, че на посещение в Монголия си говорил с монголците на чист български език.

  Юначният черноморски гларус-патриот Димитров обаче е наистина ценен с това, че има навика да се “изпуска” – демек да изтърсва по някоя ценна информация, от тази, която е бил назначен да пази, бидейки агент-историк. Девиза на този човек трябва да е “език мой-враг мой”. Гледайте го и се забавлявайте от сърце!

 12. Опитах се да изпратя горната страничка с коментар, но бях отхвърлен. Явно и Интернет е настроен да работи като интер”ком” – има си ключови думи, които не пуска.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.