Съветският позьор и българският позор


Досущ по подобие на Ленин, единствен по рода си оцелял днес в столицата ни огромен барелеф на съветския вожд, който е скрит зад дървета на бул. „Свети Наум” пред стената на руското училище, един друг идеологически позор също някак оставаше незабелязан между клоните на дървената в центъра на Пловдив. Наложи се някои клони да бъдат орязани нарочно, за да се получи видимост и да се осъществи идеята на българския патриот Георги Чунчуков да може всеки да направи сравнение с просто око каква е разликата в мащаба между огромния съветски монумент над Пловдив и сбутаният под ботушите му паметник на Апостола на българската свобода.

Идеята на господин Чунчуков вече е фотографиран факт, с който и посетителите на ivo.bg могат да се запознаят.

ПАМЕТНИКЪТ НА НАЙ-ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН – ПОД БОТУШИТЕ НА ОКУПАТОРА. ПОЗОР!!!

Мнозина ще разпознаят грандиозния паметник в горната част на снимката. Пловдивският „Альоша” – разбира се! А колцина ще разпознаят този долу? Там е сгушен скромният паметник на Левски – най-великият българин според проучване отпреди няколко години.
Единият – възвисяващ се горе, на най-високото място в града, в небето, огряван от тракийското слънце, а другият – принизен долу, в ниското, в сянката, ПОД БОТУШИТЕ НА ОКУПАТОРА. Единият се вижда от километри, а другият – от метри. Единият – издигнат от продажни българи – „рубладжии” (Захари Стоянов), в прослава на „освободителите”, а другият – от достойни българи, в памет на Апостола, изрекъл пророческите думи: „Който ни освободи, той ще ни пороби”.
Остане ли паметникът на окупатора на мястото си, нацията ни е обречена на вечно разединение. Време е да направим така, че червеноармеецът да „освободи” пиедестала си и на негово място да издигнем достоен паметник на най-великия българин. Длъжни сме! ЗА ДА ИЗМИЕМ ПОЗОРА ОТ ЧЕЛАТА СИ!!! И за да може Апостола от висотата на мястото си да ни напомня всекидневно за своята велика саможертва в името на България, ДА ВДЪХНОВЯВА И ОБЕДИНЯВА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!

Георги Чунчуков

30 мнения за “Съветският позьор и българският позор”

 1. Хубаво е, ако някой може да ни каже размерите на двата паметника, за да се ориентираме колко пъти нахалния руснак е по-важен за нашите рубладжии от най-великият българин – Васил Левски. Така ще можем да измерим степента на тяхната безродственост, но май че сметката ми няма да излезе, защото тя е бездънна. Като на всички продажни хора.

 2. Da, no zabelezhete, che na malkia pametnik ima svezhi cvetia, a na onzi drugia, po-golemia, nema nikakvi. Taka mu se pada na Aliosha, neka mu, da sedi (pardon, sturchi) bez kitki. Pyk zashto li sa mu?! Nali e obral razcyfnalata bulgarska kitka, neka tia da si spomnia s umilenia za onzi buen cvetober. Istinata obache e, che dokato tuguva tia po liubimia gradinar, tia ostariava kato stara moma s edna shepa kopeleta (ot nego) na glavata si. Ahhh….(ruski) romance.

 3. Калфин:”Който не обича Русия (на Путин ,т.е. СССР-2) – не е патриот “.
  Самюел Джонсън казва :”Патриотизмът е последното убежище на негодника”.
  Е,какво очаквате от негодници?

 4. Трудно ще го разберат това промитите мозъци, господин Инджев, а пък тези, които ги промиваха и промиват все още – сигурно се подсмиват. Преди 10-12 години влязох за пръв и последен път във военноморския исторически музей във Варна.Там под всеки ескпонат беше написано” еди какво си, принадлежало на еди кой си….участник в “Отечествената война”.Отидох при уредничката на смяна и предложих да заменят думата “отечествена” с ,примерно, Втора световна, защото в случая възниква логичният въпрос кое е нашето отечество? И ми отговориха, че нямали средства?! Няма ли пишеща машина и двадесетина листа хартия!

 5. Според мен има логика в мащаба на паметника “Альоша”. Но за да се разбере, трябва да се проумее военната тактика на “освобождението” на България от монархо-фашизъма: В направление на София, по образец на традиционната съветска тактика, за всеки случай (макар добре заплатено предварително да няма проблеми), е създадено 10-кратно превъзходство в жива сила спрямо възможния противник. Но после се е разбрало, че “освобождението” върви като по вода и се получава прекалено струпване на хора по военните направления и остават оголени зони, създаващи добри предпоставки за окрадване от победната армия. И когато възниква въпроса за направление Пловдив, в натежалите от бойна слава червени редици започва едно потриване и усукване и се стига до идеята: “Защо да не пратим Альоша да свърши работата, без друго не е изтрезнявал цяла седмица!”. Альоша някак достига Пловдив и изпълнява задачата! И в резултат – огромният паметник от признателното население!
  На този велик исторически фон кой да ти помни някакъв си Апостол, “да би мирно седяло, не би чудо видяло”, та ето ти я разликата в мащабите. Ей такива работи в страната с премиер – футболист на годината и цар – премиер на Републиката!

 6. Скъпи господин Инджев,

  вашият блог беше за мен през изминалате 2 години вход към света.

  С радост набирах вашия сайт с очакване на нови статии. До предходните избори писахте обективно за различни неща. По време и след изборите направо драскате… Защо…

  Забихте и Вие в темата Бойко Борисов.

  Ама Бойко си е ок. Как иначе се става генерал-лейтенант. Нежели министър-председател.

  И понеже сте немски възпитаник…

  dass müsste Boiko einem nachmachen…

  Такова грандиозно неуважение към хората има само в България. Може би защото всеки българин е супер-умен. А ако смятаме образовнието му, то това би трябвало да е факт.

  Би ми се искало да пишете за Египет, Либия и други неща в арабския свят от които разбирате, за да може да погледнем малко от РъБъ на Паницата.

  поздрави и балгодаря

 7. Всякакви етноси дошли и живеещи в България научават добре езика ни,само руските врачки,гледачки и всякакви такива не!И азбуката ни присвояват,и църквите,и децата,и история,всичко!
  И много продажници,предаващи всичко що е българско!
  А Левски в храстите да бъде забравен – да забравят българите,че ги е имало!

 8. Искам да доживея тази гледка: Альоша в музея на соц. изкуството, а на негово място – паметникът на Съединението.

 9. В страната с премиер – футболист на годината и цар – премиер на Републиката, паметниците прославящи съветската история и политика са прекалено много на брой и по-големи по размер от българските паметници. Тяхното разреждане и поставяне в музей е обективно наложително, за да се запази българската идентичност на територията на държавата България. Альоша и паметникът на съветската армия в София са най-типичните примери за отсъствието на национално достойнство в българите. Трябва да си дадем сметка, че историята на съветската окупация и зависимост на България от съветската държава е много малка част от историята на Отечеството ни и затова не е нормално съветските паметници и символи, да са повече от българските. Има и много български войнишки паметници за възстановяване. Националното достойнство и просперитетът са правопропорционални, затова не можем да очакваме възход на България, като прославяме повече чуждата история отколкото родната.

 10. Само в София и Пловдив останаха. Опомнете се!

 11. …..и на всичкото отгоре Левски така е запретнал ръкави, сякаш се връща от бригада в Димитровград….

  Не е смешно – ТЪЖНО Е!!!

 12. Руската империя държи десетки народи под своя ботуш,от Беларус до Япония.От векове работата на военните е най-уважавания е “занаят” в Русия.Униформата на донските казаци се превърна в народна,национална носия в руските фолклорни изяви.В Русия средната класа е на униформените-полицаи и военни.

 13. Добре, че са тези борове да предпазят Левски от радиацията. Ама Пловдив и цяла България не могат да предпазят.

 14. Sehr geehrter Alex,ich hab es seit gem ersten Augenblick angemerkt!!!!
  Der s.g. Erste Kounsul sei nicht von dem SCHICKSAL UND der Geschichte vorgenossen.
  Was inzwischen ein Architekt sagt seie jedenfalls ein unterwashenes Ufer zum ,Schmeicheln,aber immer dumm
  und volkstumlich!

 15. А къде остава “Паметникът на българо-съветската дружба” във Варна? С бетонните солдати, дело на Альоша Кафеджийски…
  За него (паметника) дори Тодор Живков, при откриването, изрече гръмогласно :”Това е, така да се каже, реклама на циментовия завод – Девня… Ха-ха-ха!!!”
  А чужденците питаха какво е това на хълма и като чуеха отговора, любопитстваха : “А защо “паметник”, дружбата умряла ли е?…”

 16. Г-н Инджев, името на Захари Стоянов е някак неуместно вмъкнато в статията и създава убеждение за неговата принадлежност към първата посочена от Вас група. Моля, поправете това недоразумение. Благодаря Ви предварително.

 17. Към Joro:

  Г-н Joro, името на Захари Стоянов е сложено напълно уместно в скоби от автора на текста, подписалия се под него г-н Чунчуков. Нямам намерение да му променям текста. Споменаването по този начин на автора на цитата е стандартна практика. Само желаещите могат да поставят Захари Стоянов сред “рубладжиите”, срещу които той така яростно се е борил.

 18. А дано, ама надали… “новата” управа на града, като “гузен, негонен бяга”… отрано заяви, че с “Альоша” всичко е наред и не се и замисля да се замисля изобщо…

 19. До В. ПЕТКОВ:
  Съвсем не са само в София и Пловдив!Има ги с десетки навсякъде из страната.Да не говорим и за уродливите им “братчета”, прославящи “подвига” на 23-то септемврийци, мандраджии и други терористи /”скот като скот”/!
  Първи акт на истинската промяна /”преход”/ може да бъде единствено изриването на всичката тази гадост на бунището на историята /преносно и БУКВАЛНО/. С тази цел беше замислен и музеят на ТОТАЛИТАРНОТО изкуство /с извинение/. Докато това не се случи ще продължим да тъпчем на място и да агонизираме!

 20. Много ми хареса идеята на sure! Бих работила за нея.

 21. В София,на бул.”Драган Цанков”,до Радио София,в двора на Биологическия факултет,СУ”Климент Охридски”,се намира паметник,огромен камък,със съветска петолъчка.На него са изписани имената на агрономите,борци против фашизма и капитализма.Преди няколко години махнаха,думичката”капитализъм”,сега са само борци против фашизма.Загинали са през 1923г.,когато фашизъм,в България,не е имало,надписът се разминава с историческата истина.Питам,учебните заведения в България,декомунизирани ли са?Може ли точно в двора на Алма Матер,да има такъв паметник,нали там ,са най образованите историци?

 22. ALEX, като български възпитаник ще ти обърна внимание, че се казва
  das müsste Boyko einer erst nachmachen
  И ще ти кажа да не се безпокоиш, че няма кой да му “нахмахнe” на Бойко умопомрачителната кариера на политически клоун. Ген. Гоцев и другите кукловоди няма начин да не намерят с кого да го заместят, когато позаслабне любовта на мизерстващия народ към самоотвержения футболист и резач на ленти номер едно на РъБъ.

 23. Уточнение!Сградата на Агрономическия факултет е строена през 1928г.,с финансиране от фондация”Рокфелер”.Паметникът е нелеп и поради факта,че загиналите агрономи, не са учили в тази сграда и излиза,че са се борили против,този който,я построява-капиталиста Рокфелер.Студентите не знаят факта,че Рокфелер е финансирал строежа,но всеки ден,влизайки в университета се “любуват”на златната петолъчка.

 24. @Мария | декември 7, 2011, 12:21

  Prava ste, Maria. V SU sa nai-obrazovanite istorici… po “osnovi na komunizma”. Sred teh nai-pryv e samiqt rektor, onazi pliuskuda drugarqt Ivan Ilchev.

 25. При друго историческо развитие, може би щяхме да имаме статуя на немския войник Гюнтер със шмазер в ръка и паметник на немската армия в София. Но ако Альоша и Гюнтер заслужаваха паметници не би трябвало да са в такъв стил на окупатори, а жертви на безмислена война. Паметника наистина е много грозен и вместо да величае поругава честа на обикновения руски войник понесъл тежеста на войната.
  Някакъв скулпторен стил от зрелия тоталитаризъм. Трябва да ги съборят всичките паметници от онова време. А на Вежди Рашидов му хрумна да ги събира в музей, като че някой ще ходи да ги гледа тия грозотии.

 26. Браво на иво,сети се и за другите паметноци на съветските окупатори,дано продължи така

 27. Към сбърканяци:

  Ами и аз съм човек, развивам се, не знаех, че има и други паметници, ама вече знам и получавам за проглеждането окуражителни потупвания по темето от високопоставени, по-добре осведомени съветници. Благодаря за снизхождението!

 28. Мисля,че няма суверенна държава в света,на чиято територия да има толкова паметници в прослава на чужда армия.Ако има статистика на съветските паметници в България,ние ще влезем в “Гинес”.Всичко това е толкова унизително,чудя се защо ,толкова малко хора го разбират.Надявам се броя на всички нас,които се подписахме под петицията,да стане повече от милион.Как може да има българско сърце,което да приеме това унижение,сега когато имаме свободата да го променим.

 29. Към Мария:
  Идеята ви е чудесна! Статистиката се води от национално движение “Русофили”. В едно интервю председателят му Николай Малинов каза, че движението обгрижва 430 руски и 150 съветски паметника. Въобще няма да имаме конкурент за “Гинес”!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.