Състоя се чаеното парти срещу отчаяната партийна защита на лъжата в България

Младият компютърен инженер Кубер Сапарев, член на Инициативния комитет за демонтиране паметника на Съветската армия в София, бе „уличен” с полицейски констативен протокол, че бил повредил „културно-историческа ценност с българския трибагреник”, който той загатна с боя върху барелефа с болшевишкия флаг, носещ надписа „Вся власт советам”. Полицията се опита да отведе Кубер в Първо районно управление на МВР, но протестиращите привърженици на инициативата за демонтирането застанаха пред полицейския автомобил и не се разотидоха докато нашият съмишленик не беше пуснат.

Полицията този път не допусна да се повтори опитът станалият вече традиционен януарски митинг пред паметника да бъде опорочаван от противниците на инициативата. Може би това е поуката от нашите допълнителни протести на 1 февруари пред общината, когато проверихме дали и ние можем да демонстрираме без разрешение. Полицаите тогава се опитаха да ни прогонят,но им припомнихме, че не попречиха на освиркванията, скандиранията и на откровено хулиганските прояви на агресия спрямо нас от страна на младежи от БСП и „Че Гевара” на митинга ни от 9 януари 2011 г. Имало е полза от нашия протест!

За първи път, освен от телевизионния Канал 3, пряко от събитието се включи БНТ. Ще бъде интересно да се види, дали многобройните фоторепортери, присъствали на митинга, ще пласират някоя снимка във вестниците…

Пред дошлите в студа граждани, включително от сирийската опозиция срещу режима на Асад в Дамаск, моя милост прочете следното отворено писмо:

ОТВОРЕНО ПИСМО КЪМ ВЛАСТТА НАД ЕДНО ЗАТВОРЕНО ЗА ИСТИНАТА ОБЩЕСТВО

Господин Борисов, в центъра на столицата, която управлява Вашата партия, продължава да стърчи най-големият на Балканите, ако не и в Европа, символ на една доказана лъжа, пред която от нас се иска да се прекланяме. Той се извисява над най-големия ни университет и над Парламента, в който имате мнозинство и решаващ глас.

Вие оглавявате еднопартийно правителство с практически неограничени възможности за въздействие върху всяко важно управленско решение от национално значение. Ваша е вече и президентската институция чрез избора на държавен глава, посочен лично от Вас.

Цялата власт е Ваша, господин Борисов. Но и над Вас се извисява претенцията от болшевишкия лозунг „вся власть советам”. Докога ще търпите, премахнете това безобразие- ако не заради нас, свободолюбивите граждани за европейско развитие, които поставяме най-високо истината и България, то заради посегателството към Вашата неоспорима водеща роля във всичко в държавата ни!

Граждани за европейско развитие на България,
София, 15 януари 2012 г.

На чаеното парти, разбира се, пихме чай ( включително и правен от мен, въпреки –незнайно защо-твърденията на един сайт, че не било така?!), макар и не от самовара, който донесох като символ на руската традиция и като жест към самите руски жертви на болшевизма, изобразен от монументалната пропаганда на източната част от паметника. А го нарекохме така по аналогия с набралото напоследък скорост в САЩ гражданско движение Чаено партия, което припомня корените на американската независимост, започнала с бунта срещу опита на метрополията им по онова време да наложи данък върху чая.

Сега остава да видим три неща:

Пак ли ще се правят, че нищо не е станало?

Ще посмеят ли да тормозят Кубер заради смелата му постъпка да маркира българското знаме върху болшевишкото?

Ще дойдат ли следочистачите на руската пета колона да чистят пак „осквернения” им тотем или ще настояват за „най-строго наказание на вандалите”, за каквито у нас се имат българите, които си позволяват да обичат България повече от Русия?

Българското чаено парти беше кратко и може би най-успешното от всички подобни наши изяви. Попарихме с горещ чай надеждите, че ще се откажем лесно. Отчаяните защитници на лъжата за съветската свобода в България да му мислят- включително онези, които имат властта да премахнат унизителния символ от центъра на българската столица.

28 мнения за “Състоя се чаеното парти срещу отчаяната партийна защита на лъжата в България”

 1. Абе и аз исках да донеса самовар, ама тази сутрин като го извадих и се опитах да го сглобя, ми се получи шпагин!

 2. Тоя паметник няма да го махнат, защото всички управници от 20 години насам са кремълоуправляеми.

  Но има друг вариант – да се преосмисли сакралното пространство. Преди варварския обелиск с шмайзера, по-близо до булеварда да се направи скромен параклис, посветен на жертвите на съветската армия – в Полша, в Чухословакия, в Унгария, в Украина, в прибалтийските републики. Властите в тези държави ще се включат и никакви русофили-КГБагенти няма да могат да спрат издигането на такъв параклис. После нека комунистите ходят да слагат цветята си пред шмайзера – винаги ще трябва да минават пред параклиса и не заради липсващата им съвест, а заради публичното мнимание ще трябва да се отдават чест на жертвите на въпросната армия.

  Не виждам по-добър начин да бъде сринат символа на шмайзера. Щом не е възможно физически – трябва духовно, като символ да го сринем.

 3. БИХ УЧАСТВАЛ ВЪВ ПРОТЕСТ ЗА СВАЛЯНЕТО НА ТОЯ ПАМЯТНИК НА СЪВЕТСКИТЕ ОКУПАТОРИ, СЪЩО И ПРОТИВ АЛЬОШАТА, ПАМЯТНИКА НА ЖОРЕ МАСТИКАТА В ПАРКА НА ПЕРНИК, И …СИГУРНО ИМА ОЩЕ ТАКИВА ИЗРОДИ НА КОИТО ИМ СЕ РАДВАТ ЧЕРВЕНИТЕ БАБИЧКИ, А НОВИТЕ МЛАДИ КОМУНИСТИ СИ СПЛОТЯВАТ РЕДИЦИТЕ И СЕ НАХЪСВАТ СРЕЩУ НАШИЯ НАРОД. оТ ПРОВИНЦИЯТА СЪМ….И СЕ ЧУВСТВАМ БЕЗПОМОЩЕН ДА НАПРАВЯ КАКВОТО И ДА БИЛО ЗА ДА СТАНЕ ПО-ДОБЪР СВЕТА И СТРАНАТА НИ. ДАЖЕ СЕ ЧУДЯ ,И МИ Е МНООГО МЪЧНО , НО СИ МИСЛЯ ЧЕ ТОЯ НАШ НАРОД ТРЯБВА ДА СИ ЗАГИНЕ….ТУРСКО ЛИ, СЪВЕТСКО ЛИ, ЦИГАНСКО ИЛИ КАКВОТО И ДА Е РОБСТВО,- МАЙ СИ ГО ЗАСЛУЖАВА….-О, БОЖЕ !

 4. как ли е успял Г. Първанов да удължи живота на двата малки реактора на АЕЦ Белене? (интервю в предаването Нека говорят)

 5. Сритването е многопланово г-н Инджев и съвпадна със закъсняла войнска постъпка на танкист сред вонящо блато от некадърност.
  Вие вероятно не!,но които дълго Ви наблюдаваме призоваваме да не се стъписвате,защото фарисейщината
  на нашите мекерета е и повече от право-пропорционлно на чуждоземното нахалство!
  Видя се,че може и трябва да бъдат озаптени,но на един друг етап когато Негово Светейшество благослови от парламентарната трибуна президентската двойка,а премиерът целуне патраршеската десница и Светото Евангелие!
  Междувременно се задават крупни национални тържества и всяка разумна патриотичне изява ще калява и прави духа по-бодър,
  защото с ритане по слабините ще се и и з с и п я т м н о г о с к о р о!!!!

 6. Най-силно ме впечатли акта на солидарност и защитата на Кубер за неговото достойно действие. Искрени благодарности и сърдечни поздрави на всички, които са дали този граждански урок на българската полиция!

 7. “С решение от юни на 2011 г. Столичният общински съвет наименува пространството около монумента в Княжеска градина, като по този начин върна неговото име отпреди 9 септември 1944 г.
  Решението за Княжеската градина обаче все още е неизвестно, за да се наложи в обществото. За това допринася и факта, че общината е не отбелязала с нито една табела старото-ново име на територията между булевардите „Цар Освободител”, „Левски”, „Гурко” и „Евлоги Георгиев”. В решението на общинския съвет дори е допусната грешка като бул. „Цар Освободител” е отбелязан като „Руски”, така, както е наричан преди 10 ноември 1989 г.”
  Цитирам журналиста Христо Христов!
  Смятам, че Софийска община е в основата за съществуването на това сАвеЦко/болшевишко капище все още в града ни.

 8. Европа сигурно ще изглежда като пустинята Сахара, ако всичките държави рушаха символите на предходните или опунентите си. С едно събаряне, ще се променят ли фактите от изминалите събития и лошотии.

 9. Ще си позволя да ви представя други гледни точки по въпроса.Едната е от формално-логическа страна,като не елиминирам историческата оценка на липсата на основание за каквото и да било “освобождение”.Чисто и просто в този паметник няма никакво послание/както буквално,така и символично/,за освобождение.Да погледнем отделние му елементи, както и цяластната му композиция.На върха съветският войник е придружен от селянка с дете и от работник с пневматичен чук на рамо.Това трябва да е “признателният български народ”!Но къде са представителите на интелигенцията,на духовенството,”което последните векове е било в основата на отстояването на българщината”/сега се сетили-професорите Пантев,Марков/,къде са учителите…познахте.По това време те са били били зверски избити…с вината,че са били патриоти и не са съдействали на интересите на чуждата държава.Следователно паметникът не може да е от името на целия български народ,което го прави нелегитимен.Скулптурните групи в подножието изразяват,както следва:Тази от запад-съветски войници през втората св.война,тази от юг-фабрично заводски труд по времето на СССР,без да е ясно дали става точно по времето на втората св.война.А третата-от изток-символизира щурма на зимния дворец,т.е. болшевишкия преврат.И за да няма съмнение,на носеното от червения моряк знаме е изписано:”Вся власть советам!”.С една дума,паметникът е откровен символ на идеологическата експанзиия на чужда държава и нейната апологетика и няма нищо общо с каквато и да е освободителна роля,още по-малко на целия български народ.Логичното заключение е,че посланията от скулптурите нямат логическа и причинно-следствена връзка с надписа.Което от своя страна го прави не културно-исторически паметник,а откровено идеологическо-исторически паметник,чието място не би трябвало да е там, а най-много в новооткрития музей до КАТ.От тук следва и втората гледна точка-юридическата.След като нямаме наличие на културно-историческа ценност,от обективна страна,то тя не може да бъде повредена,на юридически език-поради негодност на обекта.Ако това не е аргумент за български съдия,то на второ място нямаме правонарушение,защото предметът, с който е извършено деянието-изписаното българско знаме не може да увреди с нищо паметника, просто защото то само го допълва и прави уточнението,че става въпрос точно за българска културно-историческа ценност,което от надписа на руски език-“Вся власт советам”, не става ясно по категоричен начин!Не мислите ли?

 10. Както виждате на НАРОДНОТО събрание не му дреме за НАРОДА,който е преживял геноцид благодарение на тази съветска армия и не иска да махне неговия символ. Тяхното оправдание е че това е в памет на жертвите паднали в борбата срещу фашизма. Ами къде са тогава паметниците на Американската армия, на Британската Армия…? Само руснаци ли са паднали в борбата с тоя фашизъм да му се не види.Верно, че те са паднали най-много ама да не забравяме, че взеха да падат чак като Хитлер нахлу в пределите на държавата им, което си е борба за защита на собствената държава, а не против нещо и намеса за прекратяването му. Единствените войни които е водила съветската армия против нещо и премахването му са против свободата и демокрацията.
  Да не забравяме,че и до 41 година Хитлер и освободителя Сталин си бяха от един отбор.Чак като Хитлер тръгна към Москва с танкове, Сталин(макар и трудно)осъзна, че фашизма е нещо лошо и трябва да се бориме срещу него.Мойто мнение е че не трябва да се издигат паметници на нищо и на никой, защото всичко е толкова фалшиво, че няма смисъл.А тия дето са вече издигнати нека си седат да ни напомнят колко сме наивни и податливи на манипулация човеците.

 11. Че трябва да се събори това чудо,трябва! С тази съседска сбирка от десет човека и половина обаче ще накривите на Путин…още повече на Боко сламките за пиене на лимонада. Както се намери художник да разкраси “мочката” преди време, така да се намери и един смелчага да сложи 2 кг “маджун” и да се свърши с тази грозотия на сред столицата.Вече сме станали за смях на целият свят.Или питайте Боко колко трябва да се плати за да се събори “великото произведение”? Нищо лично,само бизнес.

 12. Поздравявам всички участвали в “партито”.
  Много съжалявам, че физически ми е невъзможно да бъда с вас!
  Но продължавам да се опитвам да популяризирам истината за лъжата на “освобождението”.

 13. Към rockbul:

  “Това чудо”, което с такава лекота предлагате да бъде махнато от някой (друг) във ваше отсъствие, го извадихме от пепелта на забравата ние, “съседската сбирка”. Сега за него не само се говори ( управляващите вече сондират публиката за евентуален референдум чрез публикации в пресата), не само за първи път го показаха в критичен контекст с пряко включване и в две новинарски емисии на БНТ, но и се е превърнало тъкмо по вина на “съседските ни сбирки” в значима обществена тема.Най-големият новинарски сайт Vesti.bg съобщи в края на 2011-та, че тъкмо януарският ни митинг миналата година е произвел третото най-четено заглавие в сайта за цялата година.
  Презрението Ви към усилията на въпросните “десет човека и половина” е доста неуместно не за друго ( Ваше право е да се подигравате с каквото си искате), а заради фактологията. Може да не я е знаете или признавате, но от това тя не изчезва.

 14. Преди Рокбула имаше едно “Аз”,който ако не друго обра точките с глагола “дреме им” и е прав,така както и Иво за “нищото лично” на Лимонадения Джо!
  Но съвпадат като Адам и на които разговърт трябма да е бил труден по онова време,тъй като не и имало за кого дза говорят.
  Иначе поначало и пламенни книги и странни паметници-като този- трябва да бодът подложени на върштба
  Иначе, и се свърши работа, и се започна!

 15. В Русе също има паметник на Альоша,огрооомеен и по празници ,,червени,,се събират наборите на бабата на Тутанкамон,за да го обсипват с червени рози.

 16. Към GEORGIEVA,
  Госпожо или Госпожице, Европа не прилича на пустиня и няма да прилича, защото никога не държи мъртви символи! Символите, които са отхвърлени от хората нямат право на живот. Едва ли можете да посочите дори един такъв в Европа. Или искате да кажете, че в Германия не трябваше да свалят свастиките от Райхстага и другите публични места, тъй като по логиката ви това няма да промени историята! Историята е за да служи на хората, като поука за бъдещето и затова има музеи, снимки, архиви. Но не може да служи за потискане на поколения напред унижени под символи, за които се срамуват. Иначе няма смисъл от историята, а и символи които потискат и имат ретроградна функция не са история. Те са за съжаление част от настоящето. И за каква свобода можем да говорим у нас, когато символите ни показват, че я няма? Съжалявам, че съм много далече за да присъствам не протестите, но докато има такива мъртви символи у нас не ми се и връща! Наскоро ми бяха на гости близки от Бургас. Нарочно ги попитах кога най-после ще махнат Бургаския “Альоша”. Отговориха ми, че толкова са свикнали с него, че не се и замислят по въпроса! Ето виждате ли докъде водят такива символи и такава “история”! Какъв смисъл има в символи, които даже не ни правят впечатление? Няма такива в Европа и затова не я сравнявайте с пясъка на Сахара! Ние сме пустинята!

 17. По-горе в коментарите срещнах явлението пустиня. Има два вида пустини: вид 1. Безкрайни пясъци или сол и тук там растителност и адаптирани насекоми и животни; вид 2. Безкрайни масиви от сиви и безлични хора, с параноично притъпено чувство за естетика и хармония, щастливи от това, че живеят без основания да завиждат на другите, имащи обилни количества от обикновена ежедневна храна и напитки (типично: кебапчета и бира) и на които, ако са послушни, от време на време им разрешават да прескачат ежедневните норми на поведение. Въпрос със силно понижена трудност: В коя от тези типове пустиня един неадекватен по идея, въоръжение и мащаб паметник би направил впечатление с неуместността си?

 18. GB е много прав, символите на ретроградните исторически реалности трябва да се махнат от ежедневието ни и да се сложат в музеите, само така може да се обърне следващтата страница към по-доброто бъдеще. Бъдещтето, в което искаме нашите деца да живеят изградено от символите на доброто.

 19. Другарке Георгиева, туй що сте надраскали във форума си личи, че е писано от сърце. Ама то кокошката – и тя сърце има, ала акъл няма! И се научете как се пише думата “опонент”, защото вашата “опУнент” ме накара да се опУля! Аман от неграмотници, рабфаковци,задочници и малоумни крепители на болшевизма!!!

 20. към Цветан Ралчевски
  От думите Ви става ясно, че нямате понятие от образователната система – затова събирате в едно задочници и неграмотници.
  Аз съм следвал задочно, обаче всички изпити съм държал заедно и по същите условия с редовните студенти.
  Като строителен инженер имам достатъчно признания за труда си.
  Според мен няма разумни хора, пък били те и задочници, които да не са против болшевизма и неговия тотем в София.

 21. Бъзикът с десетте човека и половина и съседската сбирка в никакъв случай не е отправен към теб Иво.Понеже нямаше как да присъствам лично защото се намирах физически на 6 000 км разстояние от събитието реших да подразня тези, който са били в София и не са си направили труда да отнемат от времето си за салатка за да присъстват,като и много от тук присъстващите.Възхищавам ти се за смелостта и златното перо,което притежаваш.Нека Бог да те пази! Успех!

 22. Към rocbul:

  Дано пък моята реакция да не те е засегнала, също. Но се опитвам да обясня, че не бройката, а резултатът е важен. Като беше голяма бройката на онзи митинг на Орлов мост в София, какво остана?
  И трябва да се каже, че резултатът е неочаквано значим дори за нас, “шепата” ентусиасти, ако се съди по отзвука от скромните ни ( като бройка) усилия. Отгоре на всичко нямаме никаква организационна структура, план, стратегия- за пари да не говорим, броим си стотинките ( дори един венец пред паметника на обесения Апостол, какъвто поднесохме миналата година, за нас си е сериозен разход).
  Действаме според обстановката и вече- по традиция, каквато създаваме с повторение на вече минали инициативи. Вероятно ще бъдем пак пред паметника на Левски, за да напомним думите му: “Който ни освободи, той ще ни зароби”.
  Малко, но наистина от сърце!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.