Държа(в)никът

Предстои събитие: не е самото посещение на г-жа Клинтън, за което най-напред научихме от в. „Труд”. Пак там днес четем:

Енергийната сигурност на България ще бъде сред ключовите теми, които държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън ще обсъди с българските си домакини при визитата й в София на 5 февруари.
Това съобщи говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд на редовния брифинг на ведомството в петък. В превод от дипломатическия език първата дама на US дипломацията очевидно идва за разговори на тема – шистов газ. Само преди седмица отрязахме “завинаги ” американската компания “Шеврон” от възможността да търси шистов газ у нас. А точно той е възможност за енергийна независимост на България. По думите на говорителката г-жа Клинтън пристига в Европа за три дни от 3 до 5 февруари, през които ще посети само Германия и България.”
И още един цитат, за да няма съмнение, че тъкмо за „енергийна сигурност” ще става дума.

“След конференцията – на 5 февруари, г-жа Клинтън ще пристигне в София, където ще разговаря с високопоставени български политици”, обяви Нюланд. Сред темите ще са преходът към демокрация в Близкия изток, подкрепата за Афганистан, енергийната сигурност и двустранното ни сътрудничество в прилагането на международните закони.”

Вероятно вече сте решили, че събитието, за което пиша в началото, е самото поставяне на въпроса и едва ли не злорадствам като автор на публикации, в които многократно изразявам изумлението си от внезапното и абсолютно неаргументирано по своята светкавична прибързаност решение на парламента да изпълни волята на премиера Борисов България да „блесне” като първата държава в света, която сама си забранява да знае, дали е потенциално богата, като забрани да се проучва дори наличието на въпросния газ. Но грешите.

Събитието, според мен, е шансът, който се дава на Бойко Борисов да се докаже като самостоятелна величина в политиката- в международната дори! Той има такива претенции. Спомнете си как „съветва” Европа да си оправи проблемите като намали заплатите на своите граждани до нивото на българските. Ето че сега, извън рамките на обикновената веселяшка самореклама, с която Борисов е свикнал да очарова своите следовници тук (макар и обикновено за сметка на здравия разум и добрия вкус), той има възможността да се представи в цял ръст като един Стамболийски ( с когото понякога го сравняват по формални белези), осмелил се да защитава антивоенната си позиция пред Княз Фердинанд по време на Първата световна война и плаща за принципността си със затвор. Няма да е трудно: просто Борисов трябва да повтори на преговорите на „четири очи”, а после и пред очите на телевизионните камери, същата лъжа, която ни „продаде” на нас: че е взел решението си да забрани една стратегическа възможност за България да се бори за енергийната си независимост, защото се бил съобразил с гласа на народа, макар ден преди това една социологическа агенция да разпространи твърдението, че цели 75 на сто от българите биха искали нещо съвсем друго по този въпрос. Ето какво съобщи на 16 януари варненското издание на в. „24 часа” в своя сайт:

75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за екосредата. Това става ясно от национално представително проучване, проведено в периода от 6 до 12 януари т.г. от агенция ESTAT. Анкетирани са хиляда души на възраст над 18 години.

На въпрос “Каква, според вас, трябва да бъде позицията на българското правителство по проучването на шистов газ в България?” 64.8 на сто от анкетираните отговарят “да го направи, ако има сигурност за екологията в районите на проучване”, а 9.6% посочват отговор “да го направи задължително”. 18.3 на сто от анкетираните се обявяват против проучването на шистов газ, дори и да има сигурност за екологията, а 7.4% не могат да преценят.

Що се отнася до добива на шистов газ, 57.9 на сто от запитаните смятат, че при наличие на залежи, правителството трябва да разреши добива, ако има сигурност за екологията в района. Други 10.8% от хората изтъкват като водещи при решението на правителството – икономическите ползи от добива. 22.2 на сто се обявяват срещу добива, дори и да има сигурност за екологията.

Нагласите на българските граждани в подкрепа или срещу проучването и добива на шистов газ са пряко свързани с очакванията за извличане на конкретни ползи. Като най-значим евентуален ефект се открояват прогнозите за създаване на нови високоплатени работни места(посочват се от 33 на сто от интервюираните), постигане на по-ниски цени на “синьото гориво”чрез национален добив на газ (23 на сто) и намаляване на зависимостта на страната от външни доставчици на газ (21 на сто).
Като основен извод от проучването се откроява сериозния информационен дефицит по темата за проучването и добива на шистов газ, който формира висока степен на тревожност сред населението. Безпокойството на голяма част от хората се дължи по-скоро на липсата на достоверна и изчерпателна информация, отколкото на рационална преценка за ползите и вредите. Общественото мнение се колебае между две противоположни крайности – за и против, които за малко на брой хора са ясно и твърдо аргументирани. Това показва, че реално хората имат нужда – изчерпателна, добре структурирана и вярна информация. Източник: News.Varna24.bg 16.01.2012″

 

Да, след някой и друг ден се появиха нови интерпретации на статистиката с очевидната цел да оправдаят със задна дата вече наложеното решение. Добре, да приемем, че някой е нагласил статистиката от 16 януари, за да се хареса на „американците”, например. Но така или иначе, цитираните по-горе данни представляваха ЕДИНСТВЕНАТА публично известна актуална снимка на обществените настроения ( пък били те и неправилно представени), на базата на които народните представители буквално на следващия ден гласуваха за обратното на онова, което им нашепваше „гласът на народа”. Обществена тайна е, че това се случи заради едноличната воля на премиера Борисов, наредил на своето мнозинство да подкрепи проруското лоби в парламента на БСП и ДПС, което никога не е крило патриотичните си чувства към СССР и Русия.

Ако Борисов наистина е принципен и последователен политик, за какъвто обича да се представя, би трябвало сега да го видим в ролята премиера, който няма да промени мнението и поведението си пред толкова високопоставен представител на САЩ, откъдето той толкова често черпи легитимност при някои от изблиците си на самохвалство с преразкази за презокеански оценки, които са му се е сторили като американска похвала. Явно този път ще му е трудно, но тъкмо в изпитанието се познава Държавникът ( нали като такъв иска да остане в историята, подхвърляйки напоследък често как поколенията щели да са му благодарни за разни неща)!

Така че, затегнете коланите пред телевизорите, излитаме в орбитата на световната политика: предстои да чуем и видим чудото как нашият премиер ще заяви храбро на Хилари Клинтън: „Госпожо държавен секретар, българският народ не иска да ни разработвате подземните богатства, довиждане”! Той вече го каза с гласа на народните представители, които имат претенцията да изразяват народния глас. Сега да чуем и неговия, ако не е загубил случайно дар слово!

45 мнения за “Държа(в)никът”

 1. Господин И.И. смятате ли, че сте дорасли за ARBITER ARBITRORUM? Може би е само злоба?

 2. Събитието наистина е от световна величина.
  Все ми се струва, че поляците не са глупаци за да предприемат подобна стъпка.

 3. Към аа:

  Смятам, че въпреки злобата към скромната ми личност (ако господин ИИ се тълкува като обръщение към мен), съм дорасъл да ме четете, докато вие не сте дорасъл да се подпишете дори. Може би само от глупост? Или просто е служебно задължение да се опитате да ме ядосате, за да се докарате пред началството?

 4. „Госпожо държавен секретар, българският народ не иска да ни разработвате подземните богатства, довиждане”!

  Това жадувам да го видя/чуя!

 5. Геoрги,
  Ти не си българския народ!
  А иначе може да си останеш жаден.

 6. Зад всяко привидно планирано и организирано посещение, винаги има скрит замисъл… Ако щете – темата Иран, не мислите ли? Енергийната тема е просто удобната шапка.

 7. Аз не мога да си представя как Бойко Борисов може да каже това (за който споделя позицията за непроучване) достойно изречение и то на г-жа Клинтън. Защото е страхлив. Той може да отказва и да се кара само на хора, които са доказали, че го харесват. На другите не му стиска да каже “не”, че може да не го харесат или дори да му се скарат. Да видим как обаче ще го увърта, че и дипломацията не я владее…
  И горното казвам без капка злоба или злорадство, аз много съжалявам че той е министър-председател, но така или иначе е, желая му или моментално сгромолясване и напускане, или да се справя колкото може по-добре, все пак управлява моята страна.

 8. Г-н Инджев, много ви уважавам и винги с интерес следя блога ви. Но подкрепата ви за този шистов газ ме притеснява. Вярно – проучванията най-вероятно не са проблем. Да предположим, че излязат успешни и се окаже че имаме много шистов газ. И тогава какво? Мислите ли, че нещо ще може да спре тогава “машината”? В момента в който стане дума за много, много пари – Шеврон, Халибъртън и другите заинтересовани ще се погрижат да получат концесиите независимо от рисковете за природата и протестите – както стана със златните ни находища. Гледали ли сте този филм – http://www.youtube.com/watch?v=dEB_Wwe-uBM ? Там става въпрос за отравянето на областта Брадфорд в Пенсилвания. Сега съм в САЩ и четох в едно от малкото им независими списания Mother Jones покъртителна статия за разрухата на едно чудесно ранчо в Тексас и отравянето на хората живеещи в него при добива на шистов газ наблизо. Сега е лесно да се спрат нещата, защото никой не е получил подкупи и няма да получи докато не се знае точно какви са находищата. Но след това – вярвате ли на здравия разум на политиците ни, на хората в парламента? Те заради търговците на цигари промениха закон със задна дата, а какво остава за нещо свързано с много, много повече пари… Гледали ли сте филма за фирма Халибъртън на BBC от преди няколко гориди? Много подобна на нашата история за Братко и Батко, само дето при нас ставаше дума за милиони, а там – за милиарди…

 9. Америка има същите проблеми като нас по отношение на проучванията за шистов газ. Нека Хилари се концентрира там!? За каква енергийна сигурност ще ни “консултира” и какво ще сложи на масата, предстои да видим. Иска ми се да вярвам, че българските интереси ще бъдат защитавани.

 10. В началото на управлението на МУТРАТА имах НАИВНАТА ИЛЮЗИЯ, че е възможно той да бъде “напътстван”, т.е. контролиран от съюзниците ни в НАТО и ЕС и да допринесе с нещо за България, макар и да няма нито знанията, нито характера, нито възпитанието необходими за поста (получен с МНОООГО медиини кючеци и скъпо платена реклама).

  Критикувах решенията и поведението му от позицията на човек, надяващ се на накакво “европейско развитие”.
  Съзнавах, че най-стойностните му министри, примерно Дянков, НЕ СА негов избор (както е известно Дянков е “американски зет” и е “горещо препоръчан” на МУТРАТА при неговото предизборно посещение във Вашингтон). Негов избор естествно е НЕ-умният МВР “министър” – “борецът с корупцията”, който е придобил множество апартаменти с “комисионни, консултации” и ‘заеми” от пенсионери!!

  Действията на МУТРАТА във времето показаха, че неговото пребиваване във властта има единствено същата цел, като тази на наци(оналните социали)сти на България БСП/Д(П)С – използване на държавните ресурси за лично облагодетелстване на всяка цена – дори и с цената на ПОГУБВАНЕТО на българите.
  Демографската катострофа и невижданата емиграция са пряк резултат от разграбването на България.

  Отделно – всички области на държавното управление имат болезнено нужда от промяна и модернизиране, т.е. от т.нар. “реформи”.
  Тежката енергийна зависимост от Русия пък убива възможността за нормална икономика.

  Виждаме обаче, че не само, че НИЩО смислено не се прави, а дори НАПРОТИВ опитва се да реабилитира диктатора Живков.
  Самотните опити на Дянкови Трайков да въведат, примерно, контрол над Луково масло срещнаха откоровената съпротива на МУТРАТА!

  А с музея на соца и мораториума върху ПРОУЧВАНЕТО за шистов газ пък МУТРАТА направо надмина откровените национални предатели от БСП.

  Да се надяваме ли, че Г-жа Клинтън ще може да промени нещо в поведението на МУТРАТА?
  След години на МУТРАНСКИ лъжи, имитации на промени и защита на статуквото!!

  Аз вече не се надявам!

 11. Очаквам Бойко Борисов наистина да произнесе голямата лъжа ,че народа му така е поискал!

 12. Почти съм готов да се обзаложа,че Борисов “ще прехвърли топката”в полето на НС,вероятно казвайки,че нашепване от негова страна не е имало,че е бил неправилно разбран и дъра,дъра,дъра.Иван Костов ,от трибуната на народното събрание нарече Цв.Цветанов СТРАХЛИВЕЦ.Да последва някаква реакция,вкл.-медийна ???Бойко Борисов също се е доказал многократно като страхливец,измятайки са бързо от заявени позиции или стоварвайки”вината”на хора от министерския съвет-МИНИСТРИ!Спомнете се как характеризира АЕЦБеляне в началото на мандата,за да достигне до “прозрението”че без Беляне,цената на ел. енергията ще се завиши ОСЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ.Това е един тип,вероятно притиснат от собственото му мутренско минало,който грубовата ще се опита да се измъкне от капана,който си заложи/или му бе заложен/ от кукловодите.Какво ще си говори с г-жа Клинтън,едва ли сега ще узнаем,но за пред БГ публиката ще бъде изигран поредния моноспектакъл

 13. Държавник или държанка? Какъв държавник е този, който не осъзнава колко е важно държавата ни да се освободи от абсолютната енергийна зависимост от една единствена държава. Току що изгледах втората част на филма Горяни по БНТ 1. Чудесен финал. Този филм би трябвало да се излъчи в 19 часа а не в 16.

 14. Ето какво е написано за България в последния брой на The Economist, посветен на “Светът през 2012”: “Правителството ще продължи тежката си борба срещу официалната корупция не само заради плащанията от Европейските фондове за тази най-бедна в Европейския Съюз страна. Протестите бяха целогодишен проблем и нуждата да се ограничат публичните разходи за да се укроти дефицита със сигурност ще доведат до още неприятности през 2012-а.” Не трябва да се съмняваме, че Хилари Клинтън е добре запозната със ситуацията в България и за взаимовръзката между решението на Парламента за шистовия газ и официалната корупция.

 15. Аз очаквам да чуя от него следното.Здрасти Хил.Много добре си се барнала.За шистите какво да ти кажа.Предния ден бяхме играли мач и с моите бистришки тигри паднахме от казичанските лъвове та бях емоционално неуравновесен нея сутрин.Даже не помня какво съм казал на моите депутати, но явно те не са ме разбрали.За това съм казал на Цецка да се извинят и да направят анкетна комисия по случая с Иса Бесоолу…

 16. Врътката с мораториума,според мен,е завоалиращ ход на ББ,иначе за разрешението се е работило и продължава да се работи,само че без излишни раздухвания. Ето и продължението…
  Цитат
  Забраната за добив на шистов газ най-вероятно ще бъде променена, а мотивите за нейното налагане – преразгледани. Това съобщи ресорният зам.-министър от МИЕТ Делян Добрев, само седмица след като парламентът скоростно гласува рестрикцията.
  http://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%9C%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%88%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82-_l.a_i.375075_at.1.html

  А иначе си е имало разрешителни много преди Шеврон от “другарите” на Русия и Шеврон се явява конкурент! Около 600 сондажа вече има в Добруджа,ама за това екоталибаните мълчаха досега и как иначе?

  “Това са снимки от подготвяния дълбок сондаж (до 5400 метра) в района на с.Рогозина, Община Генерал Тошево в блок съседен на този на Шеврон. В този случай разрешението за проучване за нефт и газ е дадено още по времето на Правителството на Сакскобурготски на фирмата ОАО ”БАШКИРГЕОЛОГИЯ“ (2003), след това с удължаване на срока е прехвърлено на РУСГЕОКОМ БГ АД от Правителството на Станишев (2007) и още веднъж срокът е удължен от Правителството на Станишев (2009). Доколкото ни е известно, на нито един етап от издаването на разрешителното и в последствие не е провеждана екологична оценка и/или оценка за съвместимост с обществено обсъждане.” http://forthenature.org/news/2146 http://www.dobrichonline.com/?com=news&cid=6463
  Цитат
  Камион от Унгария, превозващ радиоактовен изотоп, влезе днес в страната през граничен пункт Кардам и достави веществото на “Русгеоком БГ” АД до село Рогозина, Община Генерал Тошево.

  Цитат
  На 11.10.2011г в 22:49.:09 местно време е отчетено земетресение с магнитут 4.1 бала, с епицентър Сърнино, на 11.4км от Рогозина, където се намира сондажа на фирма “Русгеоком”! Фирмата упорито твърди, че ще добива конвенционален газ и няма да ползва хидравличен удар, но достъп до информация за технологията и работната и програма, е отказан! Заведено е дело.

  И не е само Шеврон,има и други фирми … http://www.youtube.com/watch?v=ml6IpqLpJeA

 17. Нямам компетенцията да обсъждам проблема със шистовия газ,но ако се повтори историята с военните бази,българите ще имат основание да кажат-дадохме кон за кокошка.

 18. Щеше да е смешно, ако не е трагично, абсурдно и гротескно едновременно!
  Хилъри на бял кон идва да спасява България. Аман от “освободители”!Толкова много “освободители” ни прегазиха през последните десетилетия, че е чудно как българинът още успява да надига глас. Но не е чудно, не! Българският дух е несломим, каквото и да се опитват да ни доказват политици и държа(в)ници. Надявам се премиерът да се покаже истински мъж и най- вече българин, а не да слугува на шевроновци, хилърита и уорликовци и подобни палячовци. Да уважаваме земята, която ни храни, а не някакъв измислен псевдопрогрес, измислен за лапачка на корпорациите.

  П.П. Не съм еколог, а човек.
  Нека бъдем хора, ако искаме наистина да ЖИВЕЕМ, не да живуркаме.
  Поздрав за всички истински хора в нашата мила България.
  Бог да ни пази!

 19. Към Рада Госпожина:

  Къде и кой ви каза, че става дума за “освободители” – този лъжлив рефрен е свързан с други претенденти за “освободители”.
  В “арията на клеветата” на Дон Базилио от “Севилския бръснар” ( употребено като заглавие от Никита Михалков под формата на каламбура “Сибирския бръснар”- подсещам за посоката на мислене към една шовинистична трагедия, какъвто е талантът на Михалков, употребен през последните години за слугуване на Путин) на Росини, се пее:

  “Измислете, потърсете друга някаква лъжааааа,
  другааа, някаква лъжа!”

 20. Госпожина,защо не коментирате 600-те сондажи на руските”освободители”? А нещо за радиоактивният изотоп и земетресението?

 21. В нашата китна Родина най-доброто, което може да се случи на някого (нещо), е да е “Нероден (Петко)”. Всички се плашат за (от) бъдещето му, оплакват го, мислят с грижовност (тревога) за него и т.н. Ама роди ли се веднаж, никой “не го бръсне за слива”, както казва фолклора. Така си и остава с последната формулирана съдба непосредствено преди раждането!
  Имаме едни братя, дето много ни обичат за тази ни душевност и все гледат да са наблизо.

 22. Много комуноиди-съветофили са полазили и този блог. От кумова срама поне можеха да сложат по едно смокиново листо.Давам им исторически пример. Навремето,в началото на 80-те год. на миналия век в Западна Европа бяха издирени достатъчно на брой полезни идиоти по терминологията на др. Ленин. С руско злато набързо създадени движениая срещу страховитите американски неутронно бомби и тактическите съветски ракети СС-20. Лозунгът беше, нито Москва, нито Вашингтон. Историята е учителка и за късопаметните наследници на тогавашните полезни идиоти.

 23. До Р. ГОСПОЖИНА:
  Не се безпокойте, мила, премиерът ви, като “истински мъж”, слугува и ще продължи да слугува на лукойловци, газпромовци, путинита и исаковци.”Лапачката” ще е за ВалЗлатевци, Седефчовци, Р.Овчовци и кремълските им господари.
  Долу ШЕВРОН, само РУСГЕОКОМ!
  А вие не се притеснявайте – “живуркането” ви е осигурено, под лъчите на “животворната дружба”. Вие “истинските мили хора” си знаете – “който не обича Русия, не обича България”. /Вашата – 70 години съсипвана, брулена и опосквана България/.

 24. Има един смислен коментар от VAN. Коментарите в блога заприличват на змиярник. А някой може ли да си заложи сутрешното кафе, че целия цирк не е предварително режисиран?

 25. До П.Тинков
  А ти не залитай толкова много на руска тематика! Явно омразата ти те дърпа надолу и там ще си останеш! Не са виновни нито руснаци нито американци, че страдате от малодушие и вечно търсите някой батко да го държите за шлифера !
  На България не и трябва шистов газ! Той е достатъчно опасен и никой няма да ни прости тази простотия да унищожим минералните си извори заради фалшиви мечти .

 26. Тези дни станаха някои допълнителни неща, които “мейнстрийм” медиите , не само българските, замитат под килима – обръча около Иран се затяга, Турция каза “не” за коридор – НАТО демек го няма, Грузия изгражда лазарети с америкнски инвестиции, Китай заплаши да защитава Иран – резулата е, че се засилва военнто присъствие около Асвстралия и Филипините… та ми се чини ,че ще си хортуват и за друго… в Сирия положениете не е в полза на САЩ, Русия и тя се е запънала… опряли са до нас явно…

 27. На 28 юни аз селянчето от град Криводол като участник в “социалната група””Спри АЕЦ БЕЛЕНЕ!” качих влакчето и отпътувах за “големият град”.Стигнах там поразходих се пеша през разкопаната столица с подутото си коляно.Отидох на уговореното място за протест,пообикалях някой и друг час,но никой не дойде.Тръгнах си пак пеша с подут крак през разкопаната столица.Качих влакчето за обратно към село град Криводол.Тази разходка ми струваше парите за храна половин месец на мен и баща ми от неговата пенсия.Струваше ми и още по подуто коляно.И резултата в крайна сметка беше,че разбрах :гражданите на големия град са виртуални “граждани”,който чакат някой да ги изключи от компютъра и да ги изнесе навън за да ги направи граждани.Тези противошевронните ги натовариха от провинцията и ги откараха в София.Аз отидох от провинцията с пари от пенсията на баща ми,защото съм гражданин от село,а вас “граждани” от 2-милионният град ви нямаше.Седите си в чорупчиците и си чакате пастир,а гражданина не чака някой друг да му свърши работата,защото е гражданин,не “гражданин”!С чешене на пръсти по клавиатурата не се стига до “гражданско общество”!

 28. Представям си ББ, плувнал и размазан запред камерите, но с дебилната си усмивка, същевременно протягащ лапите си да докопа г-жа Клинтън за втрещяваща прегръдка през кръста – в този дух ще са и преговорите…

 29. МАРИНОВ,
  особено задължени сме ти за висококомпетентната менторска оценка. От теб обаче очакваме втория “смислен коментар”. Залагам сутрешното си кафе, че няма да го дочакаме.
  🙂

 30. Той вече е казал,че не е лошо да знаем дали имаме запаси…Това го чух днес по НТВ.

 31. Господин Инджев, имено това “ако е екологично безопасно” е разковничето – защото процеса не е безопасен. Дори самото проучване за залежи може да предизвика екологичната катастрофа, от която се страхуваме, защото ако има шистов газ у нас той ще е ПОД подпочвените води на Добруджа и за да се добие ще трябва да мине ПРЕЗ тях, включително при търсенето.

  И какъв ще е резултата?

  Ами до 2-3 години цените на газа ще се срутят, от което енергийно неефективните фирми ще почнат да правят краткосрочни свръхпечалби, но Шеврон (или който друг разработва потенциалните залежи) ще си е избил парите и в един момент просто ще си съберат багажа и ще си заминат.

  Какво ще остане след добива?

  Вероятно отровени подпочвени води, т.е. унищожено земеделие и негодна за употреба вода в един плодороден и сравнително чист регион.

  Струва ли си тази цена за енергийната ни независимост, като и без това сме обвързани с договори с Газпром за още няколко години напред – толкова колкото би траял евентуалния добив преди да се прекрати понеже е станал икономически неизгоден поради сринати цени?!

  Шистовия газ не е единствената ни алтернатива. Всъщност не намирането на алтернативен източник е началото на борбата за енергийна независимост, а намирането на политическа воля и формирането на национален консенсус, че енергийната ни независимост е наложителна, и че заслужава да платим цена за нея, а също така и решаването каква цена сме готови да платим.

  Но отровена Добруджа е прекалено висока цена.

 32. Поддържам казаното от Posted by van | януари 29, 2012, 20:49 с малки уточнения:

  Въобще не става въпрос за “шистов газ”. Шистов газ има, това е ясно. както е ясно, че и предлаганите технологии за добив не са съвсем безопасни, т.е. трябва да се приемат някакви компромиси. Когато се появи приемлива екологично-чиста технология, тогава ще отпадне и мораториума. Това може да стане съвсем скоро.

  Става въпрос за конвенционален газ, наличието на който е дълго прикривано от руските фирми с концесии да дупчат от Видин до Варна и да “отчитат”, че няма нищо.

  Сега се очакват други, неруски фирми да започнат да търсят и да не мълчат. Това е разликата. А щом и държавния секретар на САЩ идва, вероятността да се открие и газ, и нефт в България в промишлени количества сигурно е доста голяма. Предполагам, че на по-голяма дълбочина от досегашните “сондажи”.

 33. @ Pavlik Morozov
  Добруджа е дупчена десетилетия от стотици сондажи – включително и такива минаващи през евентуално съдържащите газ шистови пластове. И как пък до сега не се запали ни веднъж някъде водата, не се отрови една нива, не се сети един “еколог” за опадностите?
  Вас – защитниците на интересите на газпром и служителите му в България, ви стяга шапката защото дори еднин позитивен резултат от проучването ще свали цената на газа. И не говорете поне вие – газпромаджиите и други заинтересовани за “алтернативните източници”. Точно от вашите среди години се повтаряше че ветрогенератори не трябва да се правят, защото застрашават птиците??? (а от коли загиват повече хора отколкото птици) Целта на отказа от проучванията е да се удължи колкото е възможно монополизма и цената на газа. Всеки спечелен месец ви носи печалби от няколко десетки милиона. За сметка на българските граждани. За заплахата от ядрени отпадаци дето ще замърсят води за столетия не се обадихте ни веднъж, а за газа си съдрахте гърлата. Не съм чул ни един от вас да прави демонстрация в София за опасността – съвсем реална да се отрови цялото южно черноморие от разлив на нефтопродукти, да се съсипе природата в Странджа от същия петролопровод срещу смешните 30 млн/год. наем(при пълен капацитет) и опасност от загуби за 1 млд/год при авария. Реална опасност за стотии пъти по голям район. Мълчахте си и не се чувахте! А за хипотетична опасност за 1 – 2 дка от една сонда , в “китната Добруджа” (как пък изведнъж се сетихте колко е китна???) рев и обединени “еко- защитници” антишистоваци от цялата страна. Съжалявам ама хич не мога да ви повярвам. Пък и присъствието и отдадеността на някои хора в теми за шистовия газ, съвсем ме убедиха!

 34. Нека бъдем оптимисти и предположим, че Б.Б. вземе правилното решение. Кое обаче е правилното?? Може би правилно ЩЕ е АКО се направят проучванията, прецени се колко газ има, и ЕВЕНТУАЛНО се започне постепенен добив, кото се извършва постоянен контрол върху екологичните параметри на района. Нека този който добива, бъде обвързан и някакво голямо обезпечение /в долари/ в случай на екопроблем, по примера на ВР в САЩ, когато се разля нефта преди години. Тези парични гаранции да не само към държавата но и към онези хора и бизнесите им, които живеят в определените райони.

 35. До Pavlik Morozov:
  Не намирам за смешен псевдонима ти, намирам го за ужасен, предвид това, което е извършил този “герой” – смешен е текста ти.

 36. Във века на телескопа Хабл,междупланетни изследователски станции/преди всичко-американски/,на страхотни открития в областта на медцината,генетиката,нанотехнологиите,геоложки проучвани в световния океан,в териториите на вечния мраз и на СОБСТВЕНИ ТЕРИТОРИИ,преди 10-тина дни,мъдреците от БГ палламента ,начело с ГЛАВНИЯ МЪДРЕЦ Б.БОРИСОВ,в стила на най-добрите традиции на СВЕТАТА ИНКВИЗИЦИЯ,забраниха с безсрочен мораториум,проучванията на нефт и газ на цялата БГ тертория.Причината:ПРОУЧВАНИЯТА за наличие на шистов газ от….гадните американци,виновни за всички злинина ланетата ни ,дори преди създаването на тази държава.Нещо,като Иван Костов-за България.И кой поде тази НАРОДНА акция пред която капитулира дори ВЕЛИКИЯ МАНИТУ?Ами същите,които не само в БГ се поставят в услуга на една мноооого голяма държава,на североизток от нас,която и по врмето но СТУДЕНАТА война ,добре заплащаше на антиядрените сдружения и тяхните обществени прояви.Впрочем,тези БГ /зелено-червени/хич ги няма ,когато темата е АЕЦ Беляне.Та в този котекст,как се струват здравомислещи и предполагъм родолюбиви българи,писанията ня Р.Госпожина,ТК,ПАВЛИК МОРОЗОВ/а ты товарищ,почему пишеш на латынского алфабета,а не на РОСыЙСКОГО ха,ха,ха,беше време ,когата бе прокламирано ,че азбуката на светите братя Кирил и Методи е сътворена там,далече на североизток/.Та Б.Борисов,предстои /той май днес го стори/да направи стъпките:крачка напред,две назад,по Ленински.Предстои поредния моноспектакъл пред г-жа Х-Клинтън.

 37. Г-жа Клинтън едва ли би се ангажирала да лобира за една фирма, даже и това да е Шеврон. По-скоро ще повтори изказването на Джеймс Пардю, а то не е представя нещата само в бяло и черно. “Мисля, че стратегическият интерес на България е да постигне спешно енергийна диверсификация, за да не е зависима само от един източник. Но шистовият газ е само една възможност, която предизвиква спорове както в България, така и в САЩ. Има сериозни екологични въпроси и ако трябваше да посъветвам България, бих й казал да бъде много предпазлива.
  Да не бъде първата, която ще скочи в този бизнес. Това не означава, че никога не бива да прибягва до тази възможност, но все пак да внимава, защото трябва да се учи от опита на другите. Освен това има и други възможности – алтернативни тръбопроводи, доставка на втечнен газ и пр., които България трябва да проучи.”
  Г-жа Клинтън може да поощри България в търсенето на възобновяеми източници, защото САЩ скоро, може би ще подпишат протокола от Киото.
  Нямаме информация и обръщаме нещата в -фобии и -филии, нещото, което е довело катастрофите на България

 38. Много спам, много нещо. Не съм нито русофил, нито Газпром-фил, нито комунизмофил и въобще никакви фил-ии не ме интересуват, освен тази, която имам на масата. :)А тя е застрашена. Да има още недоразбрали?

  До Иво Инджев:
  Тъй като от Ваша страна нямаше никакъв конкретен коментар на моя, а само несъществени хлъзгави излияния, не смятам да задълбавам в излишни полемики.
  Само един въпрос имам: Вие като българин не искате ли да знаете дали има шистов газ в собствения Ви двор? Може би е точно под мазето Ви? Ще бъдете енергийно независим, каквото и да значи. А после ще пиете и ще се къпете с бутилирана вода, доставена директно от Шеврон. :)С етикет, цивилизовано, така де. Може и храна да Ви доставят, ГМО, директно от САЩ, със самолет.

 39. За историята на инциденти с отряванна подпочвени води, в Варненско вижте Богомил Аврамов написал е книга преди години, за проблемите с замърсяването на водите. Бивш инспектор по опазване на околната среда-(изгонен от власта тогава до колкото знам). Ака Хеми, Варненския Хемингуей..

 40. Към Рада Госпожина:

  Несъгласните с вас мения са спам, така ли?
  А глупостите за газ под моя заден двор, които нямат нищо общо със стратегията, макроикономиката, енергийната независимост, политическата проституция пред бившата(?) ни метрополия, корупцията ( като съществена част от нея)- за което всъщност пиша, те не са спам, така ли?
  Изместването на тезата е признак на безсилие(то) ви.
  Не знам дали сте от назначените да прокарват съответната пропаганда тролове, но ако сте от тях, едно съобщение до вашите работодатели:
  Вземете си парите обратно, дайте ги поне на някой от откровените глупаци, които псуват по форумите- има повече ефект от бруталната им агресия за каузата ви ( ето, Борисов се впечатли!), отколкото “грапавите” ви претенции срещу “хлъзгавите” дреболии , като изброените по-горе ( политика, корупция, пазаруване на българско обществено мнение с руски пари и т.н.).
  Не драпайте да си правим сериал тук, пробвайте някъде другаде.

 41. До ДТ /или може би ДДТ/:
  Вече няколко пъти съм го изтъквал, но Вие вероятно сте нов в този блог.
  Симпатизирам на руснаците и Русия и изпитвам болезнено съжаление към този нещастен народ. Руската душевност ми е много близка – по стечение на обстоятелствата израснах в постоянен контакт с руско дворянско семейство /емигранти-белогвардейци/. Бях неразделен приятел с двете им деца. Може да се каже, че говоримият руски съм учил едновременно с българския.
  Така, че не ми говорете за омраза – духовно и емоционално съм свързан с Руссия!
  Убеден съм, че Вие твърдите същото. Само че ние с Вас имаме предвид две различни Русии.
  До РАДА ГОСПОЖИНА:
  “Само един въпрос имам”. Защо не коментираш факта, че от повече от 10 години и понастоящем световно неизвестни /чужди/фирми, Бог знае с чие разрешение развиват интензивна сондажна дейност в Добруджа, с неясни намерения. Не се ли вълнува “патриотичното ти еко-сърце”. Не се ли страхуваш, че те реално застрашават фил-ията ти – тази която имаш на масата?
  Или си на мнение, че бутилираната вода, доставена директно от БАШКИРГЕОЛОГИЯ или РУСГЕОКОМ ще ти се услади? “С етикет, цивилизовано, така де”. Виж храна едва ли ще дочакаш, па била тя и ГМО – те самите, за себе си я внасят.

 42. РАДКЕ, нещо не се чуваш. Защо заглъхна? Няма ли да ми отговориш?
  🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.