Лъжливото премиерче

До 3 седмици ще стане ясно дали ще се строи АЕЦ “Белене”. каза премиерът Бойко Борисов на 12 януари 2012 г. в студиото на „Денят започва”по БНТ. И изброи критериите:”Бъдеще, цена, безопасност, ефективност и пак бъдеще”.

Още тогава можеше да се прогнозира, че ще има ново отмятане от обещанието- не поради някакви прагматични белези, по които можеше това да се отгатне, а просто от опит. Както се казва, рече ли Борисов „добър ден”, трябва да погледнете през прозореца дали случайно няма звезди- нищо , че е пладне.

Тритеседмици минаха и никой не го попита какво става. По навик. Знае се, че няма смисъл. Той ще ни осведоми, когато сам реши. И няма да обяснява защо за пореден път не е спазил едно публично дадено обещание. Ако целта му е да ни накара да свикнем и да не се учудваме, значи е избрал вярното средство: непукизма. Очевидно действа ефективно, защото вече никой не му вярва и съответно той може да си говори каквото си иска.

Съответно направо не е новина заявлението на заместника му Симеон Дянков, който ни подготвя да преглътнем факта, че пак сме излъгани. Според него се очаква ново удължаване на преговорите за АЕЦ “Белене” . Казва го пред БНР от позицията на преговарящ в Москва, което прави внушението още по-убедително.
Има нива на управленската подигравка. Вече ни качват на по-високо с обобщението на Дянков от днес, че срокът за окончателното решение за руския проект в Белене бил отлаган толкова пъти, че няма да е кой знае какво да ни стане ако бъде отложен пак. Иначе казано: какво толкова, лъгали сме ви и пак ще лъжем, щом ни търпите. Защото сега трябвало да се вземе предвид икономическата ситуация. Като че ли преди 4 седмици, когато Борисов обеща развръзка след 3, нямаше „икономическа ситуация”.
Вицепремиерът дори назова жизнерадостно приблизително точната бройка на увъртанията: „Вече мисля, че сме на седмото или осмото продължение, така, че – да, вероятно ще има нужда от допълнително време”.

Затаете дъх- с колко седмици скача във времето напред новото отлагане? Понеже сега най-важното е да се реши дали страната ни има нужда от такъв проект и дали той е финансово издържан ( какво откритие за „най-важното” в последния момент!), това щяло да стане ясно през втората половина на тази година.

Обаче вярвате ли? Защото почти невероятната по своята разтегливост склонност към протаканията на важните решения на властта ще бъде вече на крачка от изборите – още една , две лъжливи прогнози и те ще дойдат. Ако целта е „горещият ядрен картоф” да бъде прехвърлен на следващо правителство, това звучи направо предателски към избирателите на ГЕРБ, на които косвено заявяват по този начин, че няма да имат свое правителство, щом ще го наказват да върши затлачената работа на сегашното.

Кой знае, може наред да е Дянков да излъже и вместо „през втората половина” на годината да има още някакъв друг хоризонт- да речем много по-рано, края на април, във връзка с годишнината от катастрофата в Чернобил, превърнала съветската централа в ядрена бомба поради „човешка грешка”.

Какво пък, човешко е да се греши и в този смисъл нашите управляващи са доказали своята безбрежна човечност.

14 мнения за “Лъжливото премиерче”

 1. Този път уцелихте в десятката. Премиера много интервюта дава и често говори глупости.

 2. Белене…

  Вече си прокараха закони от вида 7/8 (07,08,1932г.) или чл. 58 (от Криминалния кодекс на РСФСР от 1927г.) – виновен-невиновен, имуществото се отнема.
  Имаме си и специален съд – политически към момента, а и не се вижда са стане друг.
  Кой има смелост сега да се репчи? Могат да го пребият заедно с децата му насред улицата, да му вземат всичко, да го осъдят в спецсъда, да го опозорят във всички медии… Могат ВСИЧКО!!!

  Спасявайте децата.

 3. Не ми остава друго, освен да постна още веднъж отговора си на един коментатор (с ник Енергетик) под скорошна статия в този блог.
  Коментарът на Енергетик:
  („…движещата сила зад приказките на Бойко не са интересите на САЩ, Русия или България. Движещата сила са фирмите, които трябва да изпълняват поръчките и по-точно тези фирми да са правилните, близките до Бойко и неговите съдружници. В момента, в който се извърши това преразпределение на интересите, ще бъдат пуснати и двата проекта [АЕЦ „Белене“ ще се строи; Шистов газ ще се проучва].

  Моят отговор:
  „До Енергетик:
  Прав сте.
  Има обаче и нещо, което Ви убягва. И то е първопричината за продължителното ослушване на Борисов, преди да даде старт на БеляНЕ. Става дума за следното – при стабилен Путин в Кремъл, икономическият интерес на групировките зад Борисов също е стабилно защитен – строежът не само ще започне, но и ще е практически необратим (с всички икономически изгоди от Голямото дългогодишно лапане). Ако обаче Путин би имал проблем със своето 12 годишно бъдещо битие в Кремъл, тогава ТОВА начинание става рисково. Колкото по-нестабилен Путин, толкова по-рисково.
  Затова и Борисов изчаква изборите и предстоящите протести, за да се ориентира цялата олигархия около него каква е степента на риска. Затова е и поредното тримесечно отлагане (при вече готов доклад от консултанта, при постоянния натиск от Москва…).
  Затова една руска нестабилност е най-добрия защитник на дългосрочните ни интереси като нация в казуса с БеляНЕ.”

  И обратно към статията.
  Какво тук значат някакви си личности, някакъв си граждански интерес, някакъв си национален интерес, някаква си истина…
  Разбирате горчивината в иронията ми, нали.

 4. Ами така ще бъде, докато обслужващата властта журналистика се сети да обслужва и обществото. С други думи, който пита нещо и получава отговор – “до три седмици” е редно да запита още – “какво точни очаквате да се случи през тия 3 седмици”, или “какво ще се случи на края на 3-тата седмица”? Аз не очаквам нищо от осведомяващите ме “лилипути”, защото за тях е в пълна степен приложима поговорката – “Иншаллах, то е същото като маняна, но без излишната й припряност.”

 5. Все си мисля, че през всичкото това време на отлагане и протакане с месеци и май вече години, златното ручейче АЕЦ”Беляне” продължава да тече, да тече… и да пълни гушите на червената олигархия!Текат парите на немощни старци с мизерни пенсии, парите на блъскащи черна работа за жълти стотинки, парите на млади хора, станали гурбетчии по принуда, парите на инвалиди и тежко болни, агонизиращи поради невъзможността да платят лечението си…
  За да могат да тънат в охолство и разкош Златевци, Седефчовци, Р.Овчовци и цялата останала сволоч!

 6. Има основателни критики или забележки към премиера , но специално тук залога е много голям,Борбата е жестока (и невидима за нас) На повеяето хора е ясно че белене не ни трябва – включително и на премиера и мисла че той занае какво прави.Борисов познава старата система много добре и знае как да се бори с нея.На нас тук ни е много лесно да разнищваме всека негова дума но попитаите каде са Траиков Качински и Божинов Мишо бирата и мн. други.
  И ще ми бъде приятно ГАНЕВ да каже какво,как и кои би променил нещата.
  Имагинерно ако зависи от него коя партия би поставил на власт , т.е коя партия ще рабори по добре за държаеата.

 7. Защо така си мисля че прекалявате с конспирациите ? Каква е разликата между строежа на АЕЦ в Белене и нови реактори в Козлодуй ?
  Кога обявиха Белене за земетръсна зона ??? А вие сериозно ли си мислите че ББ ще постави атомба бомба в Европа ??? Той че е тъп тъп е ама чак пък луд не е ! Нито пък са луди политиците от БСП ! Просто нещата опират до комисионни а пък тези които не искат Белене а искат шистов газ няма как да ме убедят че милеят саомо и единствено за чиста околна среда. Просто не сте достатъчно обективни и убедителни Господа Многознайкофци !

 8. Към Iskar
  Имаше едно управление,което работеше за интересите на България и поради тази причина 2001 г.беше направено така,че да не работи повече.Борисов може да се отърве от проблема АЕЦ Белене,ако отстрани “завесата” в медиите по тази тема.Свободата на информация и информираните граждани са най добрият съюзник на власт,която защитава националните интереси.Власт която служи на тези които и плащат заплатите не се притеснява от “свободно слово”.България е на всички български граждани,но и “не е виновен този който яде баницата,а този който му я дава”.Всеки български гражданин,освен права има и задължения (едно от основните задължения е да изисква от тези на които е делегирал правото да управляват собственоста му “като добър стопанин”).Всеки български гражданин е длъжен да знае Конституцията и законите,за да ги спазва.Колко ли от населяващите България знаят що е това “Конституция”,да са я прочели и да знаят,че член първи казва “Народа е главният началник (работодателя,който назначава и уволнява),а управниците са му подчинени”.Каквото си пожелали “гражданите”,това си получават “всеки му според каквито са желанията”!Бог не “харесва” и “мирният атом”,но всеки си решава!

 9. Целите на поредното отлагане са основно две. 1-во – да продължава източването на държавния бюджет за “дейности” по “проекта” и 2-ро – за отклоняване от истинския ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ – АЕЦ “Козлодуй”!

 10. Г-н Бърцов,
  Хубаво казвате,че Народа бил Господаря на държавата ама колко пъти някой е попитал народа как да се реши еди кой си проблем ? Конституцията е прекалено обща и само го е казала ама едно е някакви си народни представители да решават вместо народа, друго е да се направи референдум и да се попита директно! Аз като гледам схемата, тази Конституция просто дава право на някакви си мошеници да се насадят на топло и нахранено в Народното Събрание, и да въртят сапунени сериали за пред пенсионерите Уж видите ли ние сме Народната воля! ХА-ХА!
  Вие казвате медиите та медиите да ги били освободили ?! Значи излиза че не само медиите ами цялата държава не е освободена ! И тогава какво правим ??? Чакаме пак някой да ни “освободи” или ? Ако питате мен Аз бих започнал от други гилдии, които са доста по-силни и интелигентни от журналистите ама и те уви са под шапката на далаверата и мошеничеството! За съжаление се оказва че не духа а парите, определят живота ни а това е много жалко! От божии деца сме се превърнали в безбожни разбойници!

 11. Не съм “ГАНЕВ”, но си позволявам да ти отговоря: синята коалиция c премиер Иван Костов.

 12. 123 е прав(а): и тия помияри изчакват да усетят какъв вятър ще задуха от Североизток след президентските избори. Което индиректно потвърждава това, за което отдавна всички се сещаме- че гражданите за европейско развитие на българия са също толкова зависими от кремъл, колкото селяндурите за евразиатско такова от сестринската им партия бсп(дс).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.