Премиерът си проси нови протести

Историята е пълна с примери за симулирано геройство с цел да се спечелят симпатиите на народа и на неговия вожд.У нас сме обаче с особен принос в обогатяването на историята: вождът тук се опита да застане в героичната поза на спасител на народа, изпаднал в беда в наводненото село Бисер, уж рискувайки живота си в опасен хеликоптер, но беше развенчан от собствения му военен министър Аню Ангелов, опровергал „опасността” от подобен полет. Вместо извинение за лъжата, героизирана медийно от съответния обслужващ персонал, неловко мълчание последва неприличното заиграване с публиката. Но лошата миризма остана…

За да се утвърди като най-доверен съратник на др. Сталин неговият придворен главорез др. Берия му организира фалшив атентат, от който го „спасява”. Ето че сега и верните другари на премиера Борисов го „спасяват” от бумеранговия ефект на споразумението Anti-Counterfeiting Trade Agreement (АСТА). То предизвика автентични страхове, гняв и протести сред образовани и млади българи, излезли да протестират в 18 български града по простата причина, че вярват от опит в склонността на властта да запушва усти. Съответно Борисов царствено успокои страховете от посегателство върху свободата в интернет, като оттегли подписа си от споразумението, за което ни осведомиха тази сутрин по неговата ТВ 7 – къде другаде, нали тя е неофициален говорител на управлението и за нея началниците пазят екслузивно новините си( макар да има конкурентни трибуни с доста по-голяма аудитория), които трябва да помпат зрителския интерес, за да се оправдаят държавните инвестиции в нея, препрани чрез депозитите на държавните фирми в банката, финансирала купуването на медията.

Сега Борисов „препоръчва” на законодателите чрез оттеглянето на подписа си законодателите да спрат ратифицирането на спорния договор. Но спорът от това няма да изчезне, нищо че от него „знаково” изчезна министърът на културата Вежди Рашидов, оттеглен явно от публичното пространство досущ като подписа на Борисов. Защото се предполага той да защитава гледната точка на привържениците на ACTA, каквито са тъкмо дейците на културата, надяващи се да получат подкрепа за защита на авторските им права ( макар и не непременно по слонски начин в стъкларския магазин на свободното слово).

Макар да уцели вярната посока на вятъра, Борисов също така потвърди склонността си да угажда по количествени показатели. Ако борещите се за авторските си права творци бяха организирали подобни протести в подкрепа на споразумението, със сигурност щеше да застане на тяхна страна. Още повече, че критиките, които могат да се прочетат срещу него лично и управлението му, колкото и да са му неприятни, са пренебрежимо беззъби в сравнение с хвалбите, които получава в неограничени количества в печатните и електронните медии- т.е. няма крещяща необходимост да се бори за ограничаване на права в световната мрежа, при положение че си има мощна местна такава на хартиен носител и в ефира, достигащ до практически всеки български консуматор на пропаганда.

Заставането винаги на страната на „болшинството” ( на български е „мнозинство”, но в случая руската дума е по-подходяща) обаче е особен вид болшевизъм, който в днешно време за благозвучие се нарича популизъм. Един път ще уцели целта, друг път ще бъде ударен от рикошета на собствения си изстрел. Защото болшинството много пъти настоява за временни облаги и задоволяване на нужди, докато на върха на държавата един лидер би трябвало да държи сметка за стратегическата посока. Освен това няма такъв филм като задоволяване на всички претенции на всички „просители”. Колкото и да крият Рашидов от публични появявания в тази ситуация, за да не изтърси пак някой бисер от рода на това, че значимостта на книгите се определя от дебелината им, все някога ще трябва да се произнесе за правилността и мъдростта на решението да не бъде подкрепяно споразумението, което за много творци внася(ше) лъч надежда в тъмните дебри на масовото пиратство срещу техния труд.

Накрая, макар не по важност, остава най-важният ефект от поредното люшкане на капитана начело на държавния кораб, които рязко върти кормилото при всяка протестна вълна: вълните ще стават повече. Вълнуващите се вече знаят, че ако са достатъчно много, за да изглеждат като полезни закопаеми на следващите избори в качеството на електорален планктон ( което веднага възбужда апетита на всеядния в това отношение Борисов), имат основание да опитат да блъснат и те дрейфиращата власт. Най-вероятно, рано или късно, това ще се случи „ляво на борд”.

16 мнения за “Премиерът си проси нови протести”

 1. Повече от тези две-три изречения няма какво да се каже: Историята е пълна с примери за симулирано геройство с цел да се спечелят симпатиите на народа и на неговия вожд.У нас сме обаче с особен принос в обогатяването на историята: вождът тук се опита да застане в героичната поза на спасител на народа, изпаднал в беда в наводненото село Бисер, уж рискувайки живота си в опасен хеликоптер, но беше развенчан от собствения му военен министър Аню Ангелов, опровергал „опасността” от подобен полет. Вместо извинение за лъжата, героизирана медийно от съответния обслужващ персонал, неловко мълчание последва неприличното заиграване с публиката. Но лошата миризма остана…

 2. Цирка е пълен – виновна за АСТА беше изкарана Кунева!

  Стана “аз се отмятам, а тя подписва” 🙂

 3. “Защото болшинството много пъти настоява за временни облаги и задоволяване на нужди, докато на върха на държавата един лидер би трябвало да държи сметка за стратегическата посока.”

  Именно!

  Leadership не е да се водиш по мнението на стадото, особено когато знаеш колко лесно това мнение се манипулира с платено плашене и подлъгване.

  Бойко дойде на власт уж за да направи болезнените реформи, да вземе трудните стратегически решения и да понесе тежката отговорност, а заради пустото пазене на рейтинга (зер “управление на малцинството” може да се катурне и от сравнително малък срив на подкрепата) се превърна в един механичен ветропоказател, от което все по-умело се възполват и олигарасите, и медийните магнати, и гилдиите. Всичко се отлага от избори за избори и накрая ще бъде завещано на следващия кабинет.

  Мандата на ГЕРБ ще се запомни като 4 пропилени години в момент, в който сме нямали право да загубим дори една.

 4. Струва ми се, че е от голям интерес за Премиера да прочете с дълбоко разбиране тази статия на г-н Инджев, образцов пример за, да го кажем опростено така: градивна критика. Сърфирането по вълните на щенията на един народ, принуден от развоя на нещата да мисли главно за днешния ден (главен източник на дефицита на демократичност), като средство да се задържиш на власт докато направеното даде видим ефект, е политически много опасен спорт, особено при изобилието на подводни скали.
  Доста заложиха на тази карта, неспособни за по-ефективни решения, и потънаха съответно. Т.е. сърфиране – да, но не и като маскировка на мудност и неефективност, нужни са точни и ефективни технически решения, а не далавери с времето.

 5. Въпрос: Защо пък да не си оттегли подписа от АСТА?
  Отговор: “АСТА на парче” – за справка: Проекто-закон за хазарта Чл.6, ал.1, т.5 и т.6.
  Който сайт не отговаря на изискванията какво, ще го филтрират ли и кой ще го филтрира, някой цензор ли?
  Да ни е честита новата “АСТА на парче”!

 6. Живеем от интервю до интервю на Борисов и от мерене до мерене на рейтинга му.Както се казва – Вся власть рейтингом.Все едно сме в страната на кривите огледала.Това, което виждаш, като ти го обяснят, не е това което си видял.Това, което чуеш, като ти го обяснят, не е това което си чул.Ту сме преди 89 година, ту сме в съвремието.Изкривена реалност може да е, някакво изкривяване на времето и пространството.Знам ли.В днешно време даже не е нужно да ти заковат член Първи в Конституцията.Достатъчно е да те манипулират подходящо.Даже една лъжа вече не е нужно да се повтори 100 пъти за да стане истина.Не нужно да се скъса язовирна стена дори за да ни залее.Наводнени сме отдавна, залети сме и никой не знае колко дълго ще издържи на покрива на автомобила, носен от пороя. Виждам на брега някакви хора които скандират ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ.О не, си казвам.О да, ми отговаря вътрешния глас.На кого да вярвам вече и аз не знам.Чувам бучене, дано е хеликоптера.Отварям очи, будилника е.Страхотно!И днес ще бъде един хубав ден за българската демокрация.Цъкам да гледам Бареков.Може днес да нямаме новина…

 7. По отношение на АСТА:
  Първо “новината” я съобщи Яне Янев в Нова ТВ. И той герой.
  После днес слушах Борисов по ТВ7.
  Само че аз слушах по-внимателно – ще оттегляме подписа САМО ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИНТЕРНЕТ! А всъщност АСТА е достатъчно страшна и в останалите си текстове – напр. може да се окажеш нарушител, ако си направил разсад на домати и после си произвел домати! Наподобил си патентован генетичен материал!
  Освен това, не знам да има “малко бременна булка”. В международно споразумение не знам да имаме право да подписваме частично, няма опция “това ни харесва, това не ни харесва”.
  Така че да – Борисов си проси нови протести!

 8. В сегашния си вид АКТА защитава не правата на авторите а на издателите им, дава контрола над интернет в ръцете на корпорациите, прокарва презумпцията за виновност и проправя пътя на произвола при взимането на наказателни мерки – тоест, определено може да се твърди, че тя е един инструмент от арсенала на Биг Брадър (руснаците в качеството си „братушки” едва ли биха измислили нещо по-добро в това направление). Отказът от ратифицирането й е сам по себе си един достоен акт. Разбирам много добре обаче поводът за критика към призива на Борисов за оттегляне от споразумението. Един по същество популистки жест, който няма нищо общо с отхвърлянето на иначе тоталитарната визия на АКТА и обвързва толкова бъдещите действия на правителството, колкото и подлежащия всеки момент на денонсиране „мораториум” върху проучванията за шистов газ. Еднолично водената политика от Борисов дори не може да бъде обявена и за „реал” такава, дотолкова тя отговаря на определението „иди ми, дойди ми” свидетелствайки по този начин за отсъствието на каквато и да е стратегия (и мисъл) при определянето й. Константна в нея е само тактиката й на прокарване на интереси – Неговите, на родата, на аверите, обслужващи заветната им цел – комисионните, колкото повече, толкова повече, както обича да си го „лафи” един не непременно народен, но мой истински любимец.

 9. Да, всичко за АКТА в статията е точно.
  Но не и за хеликоптерите.
  Явно, г-н Инджев се е запознал с отговорите на А. Ангелов не от парламентарния контрол, а вероятно, от вестниците.
  АА каза, че за тези хеликоптери не е допустимо да влизат в зони с обледеняване. Техните антиобледенителни системи са предназначени да запазят екипажа при инцидентно обледеняване – до напускане на опасната зона.
  Не ми пука дали народа възприема БББ като герой – важното е БББ да бъде насърчен да декомунизира България.
  Което е по-важно и от шистовия газ и от АКТА (ако българия е декомунизирана, няма да се опасяваме толкова нито от руска газова зависимост, нито от полицейщина в държавата)

 10. Интернет пораженията са най-дребните и безобидни вреди от АКТА. Малко щели да ни следят, подслушват и обискират – голяма работа… Не иронизирам. Не вярвате ли?

  Най-големите спонсори на АКТА са не Холивуд, а фарма-динозаврите. Влезе ли тя в сила, до година търговията с генерични лекарства реално ще спре. Негенеричните са 5-10 пъти по-скъпи. Тоест, средният разход на пенсионер за лекарства ще стане 200-300 лева месечно, а здравната вноска ще мине 20%. Няма как. Едни корпорации са инвестирали не един и два милиарда, за да мине АКТА – трябва да си ги върнат някак. В бая пъти. Иначе горките им учени, дето дават живот и здраве на хората, ще измрат от глад.

  Точно същото, впрочем, ще стане и с всяко друго не-лукс-марково производство. Малко по-бавно, там големите още не са се приготвили да си върнат “вложенията” с лихвата, но ще стане. А българското производство е почти само такова – гуд бай износ, ариведерчи икономика, лебевол заплати. Но пък честити луксозни стоки, като няма други. На цени, на каквито се продава луксозното, като няма друго. Горките бедни работници също трябва да ядат.

  Ще има и мъничко интелектуални права над науката. Който може да сътвори наука от въздух, без да я базира на нищо открито досега, ще прави наука. Примерно Господ. Останалите – първо да си платят интелектуалните права. Впрочем, същото касае и писането на учебници, респективно образованието на децата ни. Нищо лично, просто бизнес. Пък и горките учени и автори на учебници трябва да ядат, бедничките.

  А творците… ще могат да се уверят за колко време съвременните технологии, примерно Гугъл, откриват откъде точно те са “откраднали” всяко изречение, стих, риф, сюжет, картина, скулптура и прочее. Който може да пише с изречения, които никой досега не е измислял никога, ще пише. Останалите първо да си платят интелектуалните права за тях. Какво, били го измислили те? Не били чували за перуанския графоман, дето го е написал преди тях? Те всички крадци така разправят. Че и комерсиално разпространение опитват на краденото. Не глоба – затвор! Ако не си платят обезщетението, естествено. Перуанският графоман също трябва да яде, горкият. Пък и тези, дето представляват правата му, също – а те с малко не могат, горките…

  Не е ли бял кахър на тоя фон да треперим, че щели да ни подслушват и обискират малко? Боже, за какви дреболии се тревожат хората…

 11. Към NikB:

  Не си въобразявам, че съм толкова “важен” за властта, че чак да координира усилията на своята “контрапропагандна” срещу скромното ми авторство, но забелязвам ясна тенденция: от откровени ругатни и псувни защитниците на властта в коментарите на блога преминават към друга тактика. “Признават” част от тезата ми, но атакуват друга с претенция за “неточност”, “не съм се запознал”, ” трябвало да съм прочел едикакво си” и т.н. Целта явно е да се обясни на читателите, че авторът нещо не струва много и че това е “обективна” критика. Браво!
  Така е и в този случай- бил съм се запознал от вестниците- а какво трябваше да направя , да се обадя лично на Аню Ангелов да ми потвърди лично онова, което е цитиран казва от БТА ли?

  “Всички вертолети “Кугър” в българските ВВС имат противообледенителна система, с каквато са били доставени. Ограничения за използването им според сезона няма, те са сертифицирани да изпълняват задачи в температурен диапазон от 50 до минус 30 градуса.
  Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов, който цитира справка от командира на ВВС, в отговор на въпрос на депутата от БСП Ангел Найденов, съобщи БТА.”

  Това е отговорът на глупавото изказване на премиера Борисов, че кугърите ставали да летят само през лятото и над пустиня(Борисов изрече още много глупости, за да внуши колко героично е летял на “опасните” кугъри).

 12. Това е отговорът на глупавото изказване на премиера Борисов, че кугърите ставали да летят само през лятото и над пустиня(Борисов изрече още много глупости, за да внуши колко героично е летял на „опасните“ кугъри).

  Това изяснява картинката с мъдрото управление на бато. Просто се мъчи, да възпроизведе родната среда, където въпросните кугари се чувстват като у дома си.
  Заел се е да претвори България в пустиня, над която да си хвърчи наволя – без притеснения за скъпоценния му животец.
  А летните температури, ще ги осигури АЕЦ Белене.

 13. Може би Борисов не е консуматор на интернет услуги, нито е засегнат от ограбване на авторското му право и интелектуалния му труд. Затова може да се движи по течението на тези, които най- силно крещят. Всъщност като се стремят да ограничат достъпа до продуктите на интелектуална собственост като ги направят платени, творците режат клона, на който стоят. Свободният достъп до музика, филми и др. прави популярни, лесно достъпни, често консумирани тези продукти, а авторите им се носят на вълната на популярността, от която би трябвало да съумеят да направят пари. Например Иво Инджев е популярен с това което пише и би трябвало да прави пари от интервюта, телевизионни изяви, публикуването на статии у нас и в чужбина.

 14. хаххха, да, планктон … малки рибки, прилежно отглеждани в язовира.

 15. Ще чакат мнението на ЕС. При сегашната управляваща партия всяко решение е предпоследно.

 16. Това са продажници как може да са толкова ограничени ,ненормалници.Трайчо ами подай си оставката като си сгрешил и то втори път, Кунева също ама не , безхаберници как няма един едим мъж в тоя парламент(то май в държавата не останаха).ОГРАНИЧЕНИ КАПИТАЛИСТИ ! ТЕЖКО НИ ГОРКО

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.