Куче влачи, диря има-няма кой да тръгне по нея

Убитата руска журналистка Анна Политковская описва в поседната си книга, издадена посмъртно, историята на един руски пенсионер, намерен замръзнал в мизерната му квартира, която нямал пари да отоплява. Откъртили Иван Иванич от пода с железни лостове. Но Русия на самодоволните властници, горди с милиардите приходи от продажба на природни суровини, не се покъртила, гневно припомня авторката метафората за състоянието на руското общество и „елита“, който излъчва то. Уви, това е още нещо, по което си приличаме, но не поради някаква „генетична близост“, а заради сходство на манталитета, формиран от обстоятелства, близки за нашите народи, приучени на безчувственост с огън и меч, със сърп и чук.

Откриваме тази метафора в мъчителната агония, завършила днес със смъртта на 87 годишния Ботьо Тачков. Професорът, който се завърнал от САЩ след дълги години емиграция, за да преподава тук, беше буквално изяден жив от глутница бездомни кучета в софийски квартал, които не са природен,а социален феномен. Превърнати са в оръжие за масово тероризиране на пешеходци от действието и бездействието на отговорните за това двуноги стопани на безстопанствената уредба на хаоса в нашия живот.

В главата на нито един управляващ хаоса властник не се роди нито за миг идеята да поеме отговорност за епизода от епизода от филма на ужасите с изядения сънародник. Обслужващите властта медии „погнаха“…главатаря на глутницата, извършила зверството, което приляга на зверове, но не и човеците, допускащи нечовешките драми от този род, които прилягат на някаква първобитна глутница от хора, но не и държава, управлявана в името на „европейското развитие“ на гражданите й.

Ако на правителствено ниво стараещата вече млада партия ГЕРБ все още кокетничи с невръстната си управленска „непорочност“ и обяснява провалите си с тежкото наследство на „старите партии“ , какво да кажем за столичната управа, която цял един кучешки живот вече е в ръцете ( да не кажа в краката) на Бойко Борисов като кмет и след това беше предадена на посочената от него за тази цел Йорданка Фандъкова ?

Като става дума за политика, да попитам: като са виновни за всичко старите партии, пенсионирани от избирателите в опозиция, какъв е приносът на младата ГЕРБ в овладяването на софийската кучешка джунгла, освен в заклеймяването на опониращите й „старци“ като ненужни, отхвърлени и вредни дори за обществения живот?

Какво ли би казал Булгаков, авторът на „Кучешко сърце“ за убийството на професор Тачков? В неговата сатира за болшевизирана Русия героят му, старият професор, прибира от улицата бездомно куче, прави го човек с присаждането на човешко сърце, но след като от експеримента се получава болшевишки комисар с всички просташки прояви, присъщи на тези човекоподобни хибриди, успява да го оперира пак и да го върне към кучешкия му живот. Случаят с Ботьо Тачков обаче е далеч от оптимизма на писателя от ранния период на болшевизма, когато човешкото начало, споменът за което е жив, побеждава подивяването, присадено насила по нашите земи.

Символиката със съдбата на възрастния човек става още по-контрастна с констатацията, че другаде човешкият живот може да бъде достоен и „човешки“ на старини. От публикуването на един научен доклад си припомнихме тези дни не само, че ни определят или сами се усещаме като един от най-нещастните народи на света ( класирани сме сред 10-те най-нещастни народи), но и че разликата в продължителността на живота между най-щастливите и най-нещастните нации е цели 28 години земен път. За илюстрация в интернет може да се види клип с демонстрация на изключително здраве от страна на една 86 годишна германка, която демонстрира истинска младежка спортна форма в една препълнена зала с упражнения на земя и успоредка. „ Спортна баба“! Вероятно така би я определил нашият културен министър Вежди Рашидов, навършил наскоро 60 години,който в типичния си кръчмарски стил се произнесе за очакваната да пристигне в България София Лорен , като за „най-красивата баба на света“ ( как ли би описал английската кралица, ако му хрумне да я забележи сред грижите му за съхраняване шедьоврите на социалистическото изкуство?).

В Италия и в Гърция кризата направи печално, но национално известни самоубили се нейни косвени жертви. Един пенсионер, сложил от немотия край на живота си в центъра на Атина, предизвика вълна от протести в Гърция. Вярно, южните ни съседи не са „славяни“, но са също православни. И не се различават съществено от нас на вид и манталитет. Но в едно са наистина различни: размина им се болшевишката насилствена школовка по притъпяване на човешките сетива спрямо страданията на слабите и унизените. Така думата „пенсионер“ у нас се е превърнала в символ на досадна статистическа единица мярка за политически калкулации.

Колкото и да е неприятно на мнозина гърци да си признаят, особено на бунтуващите се левичари, те нямаше да се преборят със задаващата се и в тяхната страна червена диктатура, ако не беше военната помощ на Запада. Гърците платиха огромна цена с гражданската си война след Втората световна, но останаха отвъд желязната завеса. И въпреки склонността им да наничат отвъд нея, за да взимат на въоръжение в политическата си дейност някои от атрибутите й, не горят от желание да заживеят като пролетариите от всички страни, станали колонии на СССР. Съответно са запазили своята социална чувствителност, от която в момента е оперирано българското общество, прекършено на средата на пътя към своето самоfсвобождаване, за което, уви, не само не дойде достатъчна подкрепа от Запада, но и със заиграването на нашите западни съюзници с наследниците на съветското владичество в България нашата страна се оказа най-пострадалия от посткомунистическия синдром на мутиралия съветски колониализъм сателит на Москва.

Парадоксално или не, но на 28 март се оказа все пак, че българският организъм, след мъчително дълго боледуване от множествената склероза по отношение на съветското наследство, отхвърли дългогодишния руски натиск за заробващия проект АЕЦ „Белене“, но на същата дата нападението на глутницата над Ботьо Тачков ни върна към размисъла за омагьосания кръг на безсилието ни да променим отвътре болното ни от безотговорност общество.

44 мнения за “Куче влачи, диря има-няма кой да тръгне по нея”

 1. Моите проблеми всичките идват от това,че инстинкта ми за истината е по силен от инстинкта за самосъхранение.Това прати майка в гроба,аз живея вече 12 години без никакви доходи ,с тежки увреждания,за едно от които трябваше да обяснявам на един хирург преди години какво правя та в това състояние съм все още жив.последният който е разговарял с мен беше майка преди да издъхне.от тогава вече три години от момента когато издъхна та и до сега никой не е седнал с мен поне за пет минути ей така да ме попита как се чувстваш.Аз години наред се опитвам да обяснявам ,че неможе да живееш добре ,ако с деиствиятаб си отнемаш от живота на другия и това ми излезе много скъпо.Аз немога да не казвам истината такава каквато е,грозна много грозна.В България всеки мрази всеки,просто защото си позволява да диша до него (факта,че неможе пет човека да се съберат и да не се испокарат кой да е главният потвърждава).Аз несъм виновен ,че е така,защото знам че така не е правилният начин,дори прашинката до мен зависи от мен и аз от нея и неможе да не се съобразявам с нея,просто неможе.Истината е сила,пред която нищо не е в състояние да се изправи и да победи,този който я ползва е победител ,а не тези които го убиват и тези които им се кланят и така съучастват Знам и ,че има Бог,но това…

 2. Просташките ни сегашни властници са виновни за всичко – от тях трябва да се търси сметка, върху тях трябва да се упражнява граждански натиск да се държат европейски, да си изпълняват обещанията, а ако не могат, ДА СЕ МАХАТ! Особено в провинцията положението е трагично: чете се вестник “Ново работническо дело”, а се плюе по Костов; народът е като “прочистен” – няма един фин човек, а пребладават свински мъжки или женски мутри или “бръмбаровидният тип” и потенциални или настоящи магистралки. Откъде да се започне?

 3. “Професорът е издъхнал в 5.30 ч. в неделя от полиорганна недостатъчност – сърдечна, белодробна и бъбречна, съобщиха от лечебното заведение.” – тук никъде не пише, че професор Ботьо Тачков, Бог да го прости, е починал от кучешко ухапване. Ако има виновни, това са Иван Костов,демокрацията, САЩ и световният империализъм. Посочените по-горе носят вина за спирането на стоежа на АЕЦ Белене, т.е., за спирането на крадене на пари от гьола за шарани край Белене, в който държавата наливаше нашите пари.

 4. Сега ще започне масово изтребване на бездомните кучета, а хората на върха на пирамидата на управлението с манталитета на помиярите, ще продължат да властват в България. Тази управия на страната ни прогонва успешно кадърните българи и наказва смъртоносно тези, които имат неблагоразумието, да повярват във фалшивата реклама за някаква промяна след 1989 година. Не променим ли тази управия, след 50 години българи в България няма да има.

 5. „беше буквално изяден жив от глутница бездомни кучета в софийски квартал, които не са природен,а социален феномен.” – Това не е истина!
  По-точно би било:
  „беше буквално изяден жив от ГЛУТНИЦА ДОМНИ, БЕЗГРЪБНАЧНИ, СОФИЙСКИ
  ДЕБИЛИ, КОИТО НЕ СА СОЦИАЛЕН, А СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ФЕНОМЕН”
  Поздрави за статията, г-н Инджев.
  Между другото, имаше една кандидатка за кмет на София в последните избори (не мога
  да се сетя словачка или чехкиня беше), та тя Ви даде кардинално разрешение на два от
  големите софийски проблеми. Единият бездомните кучета, другият циганите. Кой да слуша и избира!? Да припомня, какво предлагаше кандидат-кметицата. Бездомните кучета да бъдат евтаназирани след едномесечен престой в приют, при положение, че никой не проявява интерес към тях. Втория проблем, циганите. Да се издигне разделна стена между гетото и другите квартали. При положение, че циганина иска да живее сред и като нормалните граждани със всички произтичащи от това последици за спазване на права и задължения(няма да ги изброявам) да заповяда. Добре дошъл, ще го приемем между нас. Но, ако иска да си живее постарому, като в гето, да си остане там.
  Първата и идея е на път да се сбъдне. Ще почакаме да видим и за втората. Интересно,
  дошла от майната си и напипала на момента проблема, че и актуални решения има, а
  ние тук само лаем като „ глутница бездомни кучета в софийски квартал, които не са
  природен, а социален проблем.”

 6. Много тъжно, много много тъжно… отиде си един достоен българин.

  Омръзна ми да решаваме проблемите тогава, когато се случи най-лошото…

  Бог да прости професора…

 7. Г-н Инджев, просто поискайте оставката на кметицата на София, Фандъкова!Това е положението…много дълги обеснения…няма смисъл!
  Оставка е това, което би последвало във всяка нормална държава…

 8. Благодаря Ви за този човешки, ако мога така да се изразя, текст, г-н Инджев! Тъй като се опитвам да развенчавам мита за това, че ние,българите, си приличаме по манталитет с руснаците, бих искала да Ви задам следния въпрос, като изхождам от фразата Ви, че “…не поради някаква „генетична близост“, а заради сходство на манталитета, формиран от обстоятелства, близки за нашите народи..”. Ако приемем, че манталитетът се формира от контекста, защо тогава другите страни от бившия т.нар Източен блок не си приличат нито със съвремена Русия, респ., нито със съвременна България? Благодаря Ви!

 9. В България всичко е далавера и съм 100% сигурен че няма политик който да има обществените интереси като номер 1.

  Ето статистики от САЩ по отношение на бездомни домашни любимци..

  http://www.aspca.org/about-us/faq/pet-statistics.aspx

  Approximately 5 million to 7 million companion animals enter animal shelters nationwide every year, and approximately 3 million to 4 million are euthanized (60 percent of dogs and 70 percent of cats)

  Бърз превод за тези които не разбират английски – от 5 до 6 милиона домашни животни влизат в приюти на година като от 3 до 4 милиона биват приспивани. Това е за страна в която е невъзможно да видите бездомни кучета в големите градове.

  Ако някой искаше да реши проблема да го е сторил отдавна. Но не би. Предпочели са кочината да стане още по голяма но някои хора да направят лесни кинти. Поредната продажна история за страна в която обществените фигури гледат на държавното като на бащиния и нагло се зъбят на хилавите критики от страна на обществото.

 10. Към Меri:

  От една страна сте права- през вековете българинът е живял много по-свободно от руснака, защото винаги е бил собственик в материалния смисъл на думата, което значи и собственик на съдбата си ( за разлика от крепостния селянин в Русия, третиран като собственост на шепа господари на съдбата му). Освен това българинът е свикнал да разчита на себе си, а не да живее с мисълта за величието на държавата ( каквато не е имал векове наред като своя).
  Онова обаче, което е направило българите по-близки на съветските си колонизаторите от другите временно съветизирани народи, е русофилството, използвано целенасочено и за насаждане на съветския режим в България. Обърнете внимание: във всяка бивша съветска колония в Европа имаше съветска колона, но с разпадането на СССР се разпадна и мрежата им от колаборационисти. Само в България съветската пета колона не само се прероди в проруска, но дори укрепна и нарои безброй фондации, медии, организации, движения…Назначеният да надзирава този процес съветско-руски генерал Леонид Решетников подчертава в сълзливите си интервюта и речи в България, че ние българите не само сме уникални в това отношение, но дори подмазвачески ни нарича “богоизбрани” заради феномена тук патриотизмът да се свързва с русофилството…
  По този повод е също феноменално да се отбележи, че на несъгласните с това българи се лепи измисленият етикет русофоби, макар да не ми известно “русофобите” да имат вестници, списания, фондации, спонсори, многохилядни събори, национални движения и прочие атрибути, финансирани от чужбина, какъвто е случаят с русофилите.

 11. Има нещо убийствено и покъртително между аналогиите култивирали с десетилетия крайно рудиментарна безотговорност и много тъпа безчувственост отглеждали и хвърлили в ада много крехки и млади живота в схватка с утопията.
  Стара България е знаела до какво и докъде води този път.
  Един ден когато заговорят архивите-след столетен сън-ще бъде чут и стонът на прекършени души като тази на К.Христов,за да каже с нова сила:
  “Зглхнал в безответната вселена,плачът ти продължава да трепти!
  Кому се молиш майко вдъхновена сред ужаса на своите самоти?
  Кому предаваш тая скръб велика на своята безтрепетна душа и аз пръв оотгатнал й езика,съзнавам че пред теб греша….
  ……………………………..
  Те пак ще дойдат твоите деца
  Родино кобни сънища живяла и пак над твоята земя заспала,ще блеснат неугаснали слънца….
  ……………………………..
  В ливадите на твоята самота,ще прозвънят зъглъхналите струни….
  ……………………………..
  ще затрептят над кървавите буни
  елмазите на твоята мечта и ти ще си…..невестата избрана на твоя млад и опознат народ!
  Бог да го прости проф.Ботьо Тачков!

 12. Човечецът излязъл да се разходи и бил нападнат от глутница подивели кучета решили да го изядат. Важно е да се каже изядат, защото в медиите се казва че бил “нахапан”. Не, не е бил нахапан. Нахапан е когато примерно кучетата нещо са били застрашени и в самозащита са го ухапали няколко пъти. В случая те организирано са решили да го нападнат и изядат. И са щели да успеят напълно, ако някакъв човек не се притекъл на помощ и не ги разгонил с дърво в ръка и крясъци. Цялата сцена представлява някакъв абсурд характерен за пещерния период от историята на човечеството. Липсват само дългите до кръста коси и гащите от меча кожа. Цялата тази пещерна драма се е случила в квартал на София, който прилича на някакво селище за бежанци. Там хората живеят сякаш се намират някъде в Сибир откъснати от цивилизацията, а не на километри от една “Европейска столица”. Всичко е обрасло с храсти и треви, кално мръсно, криво. Блоковете в които живеят хората са зловещи. Около тях стърчат разни железа и полусрутени барачки. Някакви хора се лутат нагоре-надолу из калта, а в района обикаля въпросната изгладняла глутница. Реакция от страна на обществото отново няма. То отново цъка с език и се кръсти да не му се случи на него или децата му. Реакция на отговорните за такива неща също няма. Никой не е виновен, никой не се чувства отговорен ,за никой няма последствия. Както при срутената язовирна стена която уби 11 души в село Бисер. На нито един костюмиран глупак не му прави впечатление, че в поверената му община или държава бродят кучета наред с хората, а самите хора живеят в отвратителни условия. На българските медии също не им се струва неестествено един възрастен човек да бъде полуизяден от кучета. Те не пишат гневни коментари на каквито са способни щом решат срещу кмета на София излъчен от любимата им партия и любимия нейн лидер. Данчето, както я нарича галено Бойко, предложила глоба за всеки който храни бездомни кучета. Така се решават проблемите в България от край време, просто се глобяваме по селски и комунистически. И как точно ще се установи, че някой храни бездомно куче ? Глоба за пушене, глоба за хвърляне на боклук, глоба за псуване, глоба за шамар вкъщи и т.н. Селски комунистически номера. Ще изпратиме лелки и чичковци с тефтери да глобяват и се разправят насред улицата с разни хора,или да им тропат по жилищата, офисите и магазинчетата. Ще се стига до бой, полиция и т.н., и така ще си решиме проблемите. Ще пращаме камери и микрофони заедно с лелките, да заснемат зрелището и покажат нарушителя пред цяла България. Ще го гониме с камерата по улицата. Той ще се опитва да се скрие или бутне камерата и ще наречем това нещо “гореща точка”, “ексклузивен репортаж” или “екшън”. От другата страна зрителите ще се хилят като идиоти, как един човек се е орезилил пред цяла България и накрая ще останат доволни, че в крайна сметка си е платил левчетата за нарушението. Ще чуе накрая как благодарение на предаването нарушителят е бил изобличен и е обещал да не прави повече така. Нещо такова се случи между другото за последно, когато една наша телевизия реши да изпрати екип да тропа по вратата на стаята на легендата на Чикаго Булс Денис Родман в хотела му, защото той се бил успал и не отишъл на планирана среща с нашта Стефка Костадинова. Репортерът махна безцеремонно знака “мола не притеснявайте” от дръжката на вратата и взе да тропа, за да заснеме и пита Денис Родман по гащи и във вероятно неприличен вид, защо бе аджеба калпазанин такъв ти не уважи нашта легенда Стефка и се успа. Накрая репортажът завърши със заплаха по селски нашенски стил,че ще глобяваме Денис Родман задето не е отишъл на планираната среща. Що се отнася да загиналия професор неговата най-голяма грешка в живота както се оказа е, че е решил да се върне в България. Заради това свое решение той загуби живота си и умря по нелеп и грозен начин.

 13. В отговора на И.Инджев до Мери се съдържат глъбини равни на Марианската и разкриващи прилики и отлики между нашето рудиментарно селячество и това на толкова крепостни,които тласкат Русия назад и са грехът на БКП пред своя народ който и жестоко объркан и изоставен изправя снага след три воини но догонва и задминава една Финландия през 1939 г.след като си честити /ЧНГ с/ нова борса още през 1919 г.Къде щяхме да бъдем през 2012 г.до Уол Стрийт?Wall Street!

 14. До Таня Стоянова:

  Някой от тези дни Х. ще бъде изпарен. Прекалено е интелигентен. Вижда прекалено ясно и говори прекалено разбираемо. Партията не обича такива хора. Някой ден той ще изчезне. Изписано е на лицето му.

 15. Да бъдеш или не помияр е индивидуално занятие всекиму,не дело на другият.Бездомните кучета не са дело на управляващите,който и да били те.Българското природонаселение винаги обвинява другият,никога не търси вина в себе си.Правилният начин – първо търсиш в себе си вина ,после в другия,дори да си абсолютно убеден в правотата си.С аз несъм виновен,това не ме касае мен,защо пък точно аз,някой друг да се жертва,управниците са виновни аз съм света вода ненапита не се стига до нищо добро.Хвърлям си отпадъците зад ъгала с мисълта ,че никой не ме видя,но и всеки така,а после “леле каква мърсотия,тея управници защо не почистват”.Те тея”управниците” нали са най “доброто”, извадка от нас избрана,представителна извадка или не ,някой от друг свят ни се изака в гащите.Кучето,та и другите същества и растения Бог ни даде да се грижим за тях,те не са виновни за това,че ние сме безотговорни.И знаете ли ,човека е единственото същество което е вредител на тази планета,защото не си прави труда нито за мик да помисли защо е тук,забравил се е напълно,безнадеждно!

 16. Смешно е да има закони при които презумцията е че бездомните кучета могат да остават на улицата.
  Никакви там оправдания за скопени и маркирани не вървят. Това не прави кучето по-безопасно.
  Там е проблема. Трябва да бъде незаконно за кучета (зверове) без придружител да споделят улиците с хора, точка!
  Следователно, след приемане на такъв един закон следва да има мащабна акция за залавяне, затваряне и евентуално приспиване след определен период.
  Не знам кой ги пише тия закони в БГ но това са абсолютни глупости да се узаконява присъствието на бездомни кучета по улиците.

 17. Още веднъж Ви благодаря, г-н Инджев! Приемам отговора Ви и като надежда и като подкрепа на тезата ми, че изконно сме различни. (Тъй като наскоро ми предстои пред сравнително отворена общност, сред която има откровени русофили, да я отстоявам). Като преди всичко аз изхождам тъкмо от идеята за величие, каквато е характерна за руснаците и не е характерна за нас, за да изведа ценностни различия между двата народа.Ще видим дали господата ще засегнат просъветския период на България, който насилствено изтрива тези национални различия и който умишлено не засягам. Извинете ме за личната история. Просто човек понякога има нужда да разсее някакви съмнения в лицето на съмишленици, измежду които разпознавам Вас.

 18. Кучетата ни изядоха, керванът все едно си лае, Белене, та Белене… психомантра, няма текст без Белене.
  Текстът е самообраз на автора.

 19. Проблема не е толкова сложен колкото някои го изкарват.
  Като начало, трябва да се приеме закон който да е направи незаконно присъствието на куче без придружител на обществена територия.
  След приемането на такъв закон се прави мащабна акция по затварянето на всички бездомни кучета и тяхното приспиване след определен период.
  Когато улиците бъдат изчистени, ще бъде много лесно за няколко екипа да се справят с новите бездомни кучета които ще се появяват на улицата след пускането им от безотговорни стопани. Естествено ще трябва да се разчита и на обществото да подава сигнали при забелязването на бездомни кучета.
  Проблема е решен, какво толкова има да се умува!
  Който иска да има куче да си го гледа в къщи и да бъде отговорен за него когато е навън с него. Останалите кучета нямат място сред хората поради простата причина че са опасни за хората. Но както винаги в БГ и най-простите проблеми не могат да се решат защото има безволеви политици които само търсят келепира и общество което не е способно да упражнява натиск върху политиците по никакъв начин с изключение на изборите (често манипулирани).

 20. Майче Санда беше с основно образование и като така нискообразована когато вървеше “рекламата” предизборна по села и паланки как царя честити да бъде избран,защото имал връзки с шейховете арабски и много пари ще донесе Тя така рече “имам чoвали,изпрала съм ги добре,да ви ги дам да ги отнесете,за парите да сложи в тях,може да няма достатъчно съдове,пък ще ми дадете,ако речете някой лев да си купя нови човали,та да има пак когато потрябва”.Така рече по неграмотному,лошо била рекла,що ,че нали дава за добро да помогне.Та сигурно и за това попита преди да издъхне”Румка,мамо,ти знаеш,на никого лошо несъм помислила,защо на мен така”,знам ли никой неще да каже “ЗАЩО”.Аз знам де и Бог знае.
  А приказката “да натрупам достатъчно пари,после ще живея” е най голямата простотия .Някой знае ли колко е цифрата,която му е достатъчна и до кога ще я натрупа.А живота е кратък и е отреден за друго,не за натрупване,най малко пък на пари,ма всеки сам си решава,свобода на избор дал Бог!
  Г-н Инджев събрахте ли “милионите”, ;( че да не спре да се върти “кълбото”…

 21. Фандъкова да си дава оставката и да се “маща”…

 22. Случаят с професора показва само едно:България е кучешка държава,в която кучетата изяждат професорите и живеят по-добре от хората.Ако това се случи примерно в Германия,кметът на съответния град моментално би подал оставка.А тук-учителката по руски език от Самоковско др.Фандъкова,ни пуска фандъци,че всичко е наред и че общината взема мерки.Срам и позор,че живеем в такава държава,управлявана от кучкари.

 23. “…По този повод е също феноменално да се отбележи, че на несъгласните с това българи се лепи измисленият етикет русофоби, макар да не ми известно „русофобите“ да имат вестници, списания, фондации, спонсори, многохилядни събори, национални движения и прочие атрибути, финансирани от чужбина, какъвто е случаят с русофилите.”
  Иво,ти си истински българин -със състрадателно сърце и голяма Е обичта ти към всичко българско и родно! Бог да Го прости Професора!

 24. Потресен съм,изказвам съболезнования на семейството на починалия професор.В България се правят свободни съчинения относно законодатеството и наредбите за домашни и улични кучета в другите европейски държави.Те са публикувани на сайтовете на кметствата на градовете,Фандъкова да напише и да чете-STREY and LOST dogs.Тя трябва да подаде оставка,също Мария Бояджийска,зам.кмет по екология.Случилото се е чудовищно безхаберие и не може да мине без последствия.

 25. Извинявам се за грешката-STRAY and LOST dogs

 26. В природата е така, по-силният организъм изяжда по-слабия. Не е странно, че глутница кучета са нападнали бедния пенсионер. Това тука не е град, а джунгла.

  Няма ли в тая държава един мъж, който да тропне с крак и да натири раните безмозъмни еко организации, които яростно се борят за правата на бездомните кучета и правят всякакви спънки за ефтаназия, масово избиване и т.н. Има разни смайващо високи изисквания към новоизграждащи се кучешки приюти. Кучетата си имали природна ниша. Какви са тия глупости?

  Проблемът с уличните псета е също като с аеца – създава се проблем и се правят всякакви спънки за решението му, с цел източване на бюджети. Нали ако изчезнат помиярите хиляди хора ще останат без “работа” и ще трябва да почнат да работят. Не, уличните псета са хранилка за едни други, по-дебеловрати псета, които ръфат с по две усти и с осем крака от общинските (и от други) бюджети

  Така че, страхувам се, че проблемът няма да се реши с оставката на Фандъкова. Пък и вие какво, искате за кмет някой от БСП ли? Най-малкото, което ще направи, е да премести централата от Белене в Драгалевци. Тогава освен кучета и котки, ще се появят и вълци, върколаци, кафяви мечки, лисици, плъхове. Ще спрат бюджета на терарирума на зоологическата и ще пуснат животинките на свобода в южния парк. Кмет на София от БСП – това е отколешна мечта на социалистите. Надявам се поне това да не се случи в моя живот.

 27. Към MERI,
  Тъй като ви предстои битка с русофили добре е да знаете още нещо, на което Г-н Инджев не се спира, но ми се струва важно да го знаете. Мислех, че това е ясно за всички, но очевидно не е така. Трябва да имате в предвид, че българите на Хан Аспарух, нарочно не употребявам думата пра-българи, която е измислена точно от представителите на петата колона у нас – русофилите, са основали държава тук на Балканите организирайки едно далеч не хомогенно население. Това население е съставено главно от тракийски и славянски племена. И далеч не толкова с радост и далеч не толкова доброволно тези племена са признали властта на Аспарух (на българите). Този въпрос макар и не добре проучен се “смотава”, предполагам започвате да се досещате защо от нашата съвременна историческа наука. Много от славяните, главно тези по-близки на сегашните руснаци са “скърцали със зъби” срещу властта на българите. Скърцат и сега и проявата на това скърцане е точно “необяснимото” русофилство, достигащо до абсурда уж българи да определят родолюбието си чрез любовта си към Русия. Но и това не изчерпва въпроса. Всъщност българите открай време са във войни с хазарите и те са причината за неколкократните им миграции от прародината (някъде в Иран) та до тук, че и на други места в Европа. Но пътьом хазарете са завладели и Русия и дефакто я управляват и сега. Когато ви кажа още, че за разлика от нас хазарите са приели не християнството но юдаизма, може би нещата ще ви станат още по-ясни и ще започнете да правите логична връзка с много от развитията през 20 век и особено тези свързани с комунизма и болшевишката революция. Далеч съм от мисълта за конспиративните теории, но нещата стават красноречиви с новата руска имперска доктрина представена в книгата “Невидимимая Хазария”
  sheba.spb.ru/lit/biss/lib/gracheva-hazaria1.pdf
  на Татяна Грачева, която дълги години ръководи катедра във военен научен институт към Съветския морски флот. Може да си свалите книгата на посочения адрес в интернет. Приятно четене! Петата колона у нас има русофилска основа, но е “хазарско творение”, както и цялата история с болшевишката революция!
  Има много малко общо с кучешките глутници у нас, тъй като последното е само едно от уродливите следствия на абсурда в който живеем, както чалгата например. Просто не сме нормални защото не живеем при нормални условия. Поздрави!

 28. Откъдето и да погледнеш, трагедия.Каквото и да кажем все ще е вярно и неадекватно. 87 годишният професор Ботьо Тачков едва ли се завърнал от САЩ след дълги години емиграция само за да преподава тук. Не знаем дали на тази възраст е правил планове да става кмет или си е мислел, че България е добро място да завърши земния си път. Господи, каква зла участ, едва ли някой си представя такъв завършек на дните си. Дори най-злобните и черни клетви не предвиждат такъв сценарий.
  Сега да видим колко хора ще излязат на улицата да протестират срещу безхаберието в управлението в България и да свалят поне кметицата на София. След това да се готвят и в други градове.

 29. Г-н Инджев,след срама с църквите на православието този с общинарите еколози налага нова сбирка като миналогодишната около паметника на ЧА,и почитането на паметта на бедния професор,би могло да съвпадне с посещението в САЩ на президента през май като водеща страна по въпросите на екологията извела го до висотите на Колумбийския университет,за да го довършат помиярите тук.Госпожо Фандъкова,на Вашата заместничка Хаджийска поне трябва да се уддържи от заплатата за изготвяне и транспорт по DHL на съответна паметна плоча.Ще се върнем на случая отново преди 15 май т.г.
  Вашето дело е достойно за уважение г-н Инджев!

 30. Ужасяващата дейстителност в болшевишка България.
  Човешкият живот няма стойност.
  “Какво значи някаква си личност?”
  Управници,медии,БСПета,комуняги от всякакъв цвят и оттенък недоумяват
  какво толкова се е случило?Убит
  бил някакъв старец и то американец.
  Та ние сме избивали десетки хиляди в славното ни минало
  и сега пак сме на власт, си мислят те и мълчат.

 31. Сигурен съм, че е техническа грешка, но е съществена по смисъл.

  Проф. Преображенски присажда хипофиза на кучето, а не сърце. Кучето Буби се преобразява в човек с кучешко сърце. Става болшевик. Започва да безчинства…
  След като се оказва напълно непригоден за живота на хората и става опасен за околните и най-вече за създателите си, Бубев бива отново превърнат в куче. В улично куче.
  По смисъла на горното уличните кучета са по-малко опасни от хората с кучешки сърца. А точно такива държат цялата власт в България.

 32. “Проблема не е толкова сложен колкото някои го изкарват”
  Сложен е!Господстващата комунистическа класа и за съжаление голяма част на народа ни са индоктринирани в безразличие и
  презрение към човешкият живот.
  Кметицата ни дава петилетки за да спре убийствата по улиците от псетата и то ако набере средства за приюти и кучкари.Не от глобите!Глобите отиват за бонуси.
  Касапницата по улиците ще спре когато се изкорени корупцията в общината.
  Ще има да чакаме и да оплакваме близките си!

 33. Към 11 ч. на 9 март 2012 ставаме вече повече от 30 тридесет коментара изпълнени с трепет и горест….
  Единодушието е такова,че Блогът се събужда и г-жа кметицата служебно трябва да реагира,ако нейната заместничка продължи да се ослушва…..
  Г-н премиерът предупреждава,че ако
  на застигне война в Персийския залив,ще се наложат рестрикции с горивата и идващите дни ще са на непознати изпитания….
  Призивите за солидарност и
  взаимопомощ около блога,ще са от подозирана и неподозирана ОХРАНА
  НА БЛОГА ЗА ПОЛЕЗНА ГРАЖДАНСКА ДЕЙНОСТ…

 34. Какво значи “достоен българин”? Тоест, “недостойните”, които не са били “професори” в Колумбийския университет, спокойно могат да бъдат “изядени”? Така ли? Кучетата ходят на групи, което не означава, че имат организацията на глутница.

  Какво значи “човешкият живот няма стойност” в България? От кучетата ли искате да признават стойност на човешкия живот? Не съм била там и не знам какво е станало, но идеята, че кучетата нямали право да пребивават на улицата редом с
  ЧОВЕКА, това велико създание, е във висша степен свръхегоцентрична. От гледна точка на природата, никой не е по-важен. Другото е социално, точка. Защо не дойдат кучетата мен да “изядат”?
  Прав е коментаторът по-горе, който казва, че само човекът е вредител, и убийте ме, ако щете, възмущавайте се колкото си щете, но аз определено не предпочитам хората пред кучетата.

 35. Много Ви благодаря, GB! Изобщо въпросът с четивата по темата за българо-руските отношения е много сложен. Но благодарение на блогове като този, мисля, че (ще) имам достатъчно козове в подкрепа на моята теза. Поздрави!

 36. Пари,пари и пак пари!Това е проблема с бездомните кучета!Няма кучета ,няма пари!Мирослав Найденов е бивш директор на Екоравновесие,той знае как се усвояват тези пари.Фандъкова се съветва с него,тяхна е идеята да се строят приюти за 60000000лв. Той ще приюти 500 кучета,а останалите?Така ще строят втори,а в същото време няма кувьози в родилните отделения.Момчета ,гаврата е жестока ,ако я понесем,ще знам че нямаме никакви съпротивителни сили.

 37. В крайна сметка всичко е за пари. Никой не иска да си признае но е така. Каквото и да се опитват да кажат и по-скоро да излъжат е все за пари.
  Много ловко извъртат нещата за благото на кучетата, но става въпрос за тяхното благо.
  Закон има, но не се прилага.
  Прибират се всички бездомни кучета ако до 15 дни не бъде осиновено с истински собственик(чип, ваксинации, обезпаразитяване) следва инжекция и на екарисажа.
  Ако за няколко месеца не бъде сведен броя им до 2-3% от сегашния то много скоро ще започнат да нападат.
  Нека да сме наясно всички обичаме животните, но те трябва да бъдат отглеждани както трябва по единично със стопанин който да се грижи за тях, да ги обгрижва.

 38. Съгласен съм с GB. Аз даже си мисля, че българите не са “дошли” до тук, а са били изтикани до тук.

 39. (не)Уважаема Roque Carnisero,
  щом казваш “аз определено не предпочитам хората пред кучетата” мястото ти е в някой приют за кучета – радвай им се докато и тебе нахапят!!!

 40. Случаят с проф.Тачков е ужасяващ!Поклон пред паметта му и съболезнованията ми към близките му!Що за асоция получавам с убитите в БГ концлагерите,чиито трупове за били изпращани в свинефермите на ДС!!И още.По отношение на Беляне,наистина ние всичките от този блог начело с г-н Инджев удържахме морална победа с прекратяване на проекта,респ.,с произтичаото от тук страхотно пилеене на наши пари за поколения напред!!!Но,намерението на Б.Борисов да премести “онзи” реактор в разширена АЕЦ Козлодуй/той уверява,че правителството ще вземе такова решение в други ден/,няма да повлияе върху геополитическото присътствие на Русия в района:към съществуващите два руски реактора там,ще се добави още един!!Руска централа,с неизвестност как и къде ще се депонират ядрените отпадъци. Прибавям и,че ангажиментите за газова централа в Беляне,за сега съществуват,като хипотеза,за евентуално руско участие!И въпрос към блогуващите тук:как си представяте оставка но Фандъкова,на нейната заместничка или на мин.Миро Найденов??Та това да не е Германия,Унгария и и други цивилизовани държави.Те и да я подадат,Мутрата няма да я приеме,защото бива харесван не само от хората с 3 мозъчни БГ гънки,но и от гърци,виждайки в НЕГО желания министър председател,като типаж.

 41. Само като погледнеш името на организацията – Екоравновесие!? Какво му е екологичното на процеса на безконтролното развъждане на бездомни кучета, или какво му е равновесното? Може би създателите на този проект имат в предвид, че кучетата, като изяждат от време на време по някой индивид (предимно възрастни и деца, като по слаби такива), ще поддържат екологичното равновесие между нарастващия брой хора и природата. Нищо, че в България това е невалидно. Или “Екоравновесие” имат още по велика мисъл,създавайки възможност на кучешките глутници да изяждат по-слабите индивиди на обществото, осигуряват подобрение на неговия качествен състав. Нещо подобно на пъклените идеи на Хитлер, само че без куража да поемат лична отговорност. Може би както вълците в Йелоустоун поддържат екологично оптималния брой елени в националния ПРИРОДЕН парк. Не вярвам, обаче да се намерят организирани хора, които да заведат дело срещу Данчето, заради “неосигурена безопасна среда за живот”. Такъв прецедент има. Има и спечелено дело.

 42. Здравейте Г-н Инджев,
  Пиша тук защото не знам как по друг начин да популяризирам това, което ме терзае от доста време и бе подпомогнато от един познат споделил по Facebook снимката от линка по-долу:
  http://img45.xooimage.com/views/d/3/8/sarajevo-a3a6e8.jpg/

  Преди да напиша тези редове се опитах да намеря начин да изпратя e-mail до кмета на София с едничката цел да споделя моето мнение на гражданин, че съм против приемането на оставката на Мария Бояджийска … Оказа се невъзможно да го направя директно от сайта на Столична община!?
  Няма да коментирам снимката, но помислете над коментариите в медиите, които в момента се изливат по повод починалия човек (пред Господ няма измислени от хората заслуги и титли).
  На преден план отново се позиционира “силата” и жестокостта. Удивен съм и от мнението на премиера на Р. България, който се изказа положително за евтаназията на тези животни. Просто не мога да повярвам, че човек който отглежда същите такива ЖИВОТНИ в дома си може да каже такова нещо …
  Та въпросът ми е … Защо не пишете за тези проблеми на обществото? Не считате ли, че понякога битката се печели с малките победи – вече го доказахте.
  Проблема не са кучетата а хората!?
  Виждали ли сте как се евтаназира куче? Аз видях. Случайно отворих вратата на банята, докато “хуманният” доктор забиваше инжекция в сърцето на любимия ни Майкъл и го премяташе като агне в касапница…

 43. Към GG2,
  Напълно съм съгласен с Вас.
  Жалко, че коментарите не са в тази посока.

 44. Проблемът не са кучетата, проблемът е в хората и по-точно в избраната от тях администрация, за която казусът е (само)източник на доходи и в поддържаните от тях медии запълващи (и) с него жълтите си рубрики за насилие. Естествената вълча порода на кучетата ли е причината за нелепата смърт на един човек или противоестествената вълча порода на разбраното “по български” демократично общество? – За позицията по въпроса на един природозащитник, вижте на следния адрес : http://www.svobodata.com/page.php?pid=8917&rid=29

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.