Литийно (на)шествие с руска патриаршеска икона начело

И друг път съм се забавлявал с протуберансите на коментатора-слънце Юлиан Вучков, но когато вчера го чух да изригва от екрана на официозната ТВ 7 за заслугите на Българската православна църква в днешно време за борбата с консуматорството ( този бич на нашето време) направо вече не ми беше смешно. Защото това е все едно да кажеш, че комунизмът има големи заслуги за борбата за свободата на индивида срещу гнета на държавата и в резултат на това от поробените западни общества хората са бягали с милиони на Изток в рая на свободния съветски свят, прашинка в чиито нозе беше НРБ.

Необузданата консумация на земни блага е тъкмо петното, с което голямото плюскане в църковните имоти омазнява в очите на зрящите граждани ( и не само на миряните) уж благия образ на нашите митрополити- зацапва го повече и от дискредитацията с досиетата. Тя дори служи за параван на най-изявения, млад и напорист сред владиките между дядовците. Защото пловдивският Николай се опитва да се „откупи” в очите на вярващите, както и на невярващите на своите очи, че поведение като неговото е възможно. За целта ползва подвластните му медийни инструменти за контраатака на моралното поле срещу…себеподобните, които имат нещастието да са доста по-възрастни и да са оцапани от комунистическото тесто, от което общо-взето са омесени повечето хора в активна възраст от онова време. Това упражнение на гърба на другите дядовци, които и в светския смисъл на думата са такива, прави още по-отблъскващ образа на младия църковен кариерист, лансиран вече не само като най-приближения сподвижник на дядо Максим, но вече и като посочен от почти божествения пръст на руския патриарх Кирил. Дали това е само грандомания или грандиозна операция от мащаба на руските енергийни проекти за бъдещето на България, предстои да помиришем.

Медийната телевизионна трибуна на пловдивския Николай, която се обслужва от неговия съгражданин и съименник в ТВ 7, сега се е самообявила за „ екслузивен медиен партньор” ( точно така се изрази Бареков) на църквата за отразяване на явно неотразимото като магнит за привличане на масови овации посещение на руския патриарх Кирил. Очевидната амбиция на пропагандата, която по нищо не напомня на смирение, благоговение и преклонение пред иначе шумно прокламираните ценности на духовността, прилича на шумно разгласено и нагласено шоу, е една олигархична клика, придобила пропагандни имоти в националния ефир, в печата и в интернет ( напоследък). Целта е да извлече така липсващите на тази клика морални дивиденти от евентуалното избелване на корумпирания й образ в очите на максимално широка аудитория. А какво по-подходяща платформа от това от амвона, почитан по традиция от вярващите!

Кампанията по рекламиране на събитието тече по всички правила на с(ъ)ветската политическа шумотевица, която приляга на държавен глава ( или дори на римския Папа, комуто по отколешна традиция навсякъде по света устройват величествени посрещания), но е невиждано представление за актьорите в нашия ортодоксален свят. До такава степен са прекопирали модела, че дори вече са спретнали и „комитет по посрещането” на руския патриарх- досущ, както при визитата на американския президент Бил Клинтън в София през ноември 1999 г., с която на практика той благодари на България, че е спряла опита на Русия да използва въздушното ни пространство за проваляне на единната западна позиция в овладяването на югославската военна криза.

Във вчерашния брой на „Стандарт”, българския всекидневник с най-богата традиция за писане на подмазвачески репортажи за руското благоволение към България ( паметни са лигавите му отразявания на похожденията на московския кмет Лужков по многострадалните български земи), до такава степен бяха пресолили сълзливата манджа с раболепието пред височайшата визита, че се бяха изхитрили да измислят десетина теми и заглавия, посвещавайки на практика водещите си страници на предстоящото патриаршеското руско посещение. Над всички суперлативи като петолъчка грееше цитираният руския патриарх, според когото Владимир Путин е божествена благодат за Русия (и България, по подразбиране).

В земята на Кирил и Методий пристига руският Кирил,а методите на неговите български екзалтирани посрещачи, употребявани за превъзнасянето му заради собствените им гузни дребнави сметки, показват докъде могат да стигнат оплетените в едно кълбо от зависимости прозрачни пипала на парите, които миришат- направо си вонят на фалшив тамян, използван като димка за едно литийно (на)шествие с руска патриаршеска икона начело.

45 мнения за “Литийно (на)шествие с руска патриаршеска икона начело”

 1. А отец Иван от Нови хан тихо си строеше поредния приют с дарения от вярващите…
  Разликата уж е повече от очевадна, но не и за заслепените от измамния блясък на златните кубета и кръстове… “Прости им, Господи”, би било най-правилното в случая.

 2. Някои могат и да си помислят, че обаждането ми тук е „off topic”, но срещу поредното доказателство за „минало незабравимо” – (на)шествието на златотканата (и златоносна) офицерска ДС-КГБ дружба крепяща се на „божествената” путинова благодат, гражданското ни общество, поне тази част от него, която се чувства за такова, може да се изяви като участва в друго едно – плакатно вече шествие, на което да изрази несъгласието си с онези остатъци в съзнанието породили и литийната пародия на расата с пагони.

  Става въпрос за организирания за утре (събота, 28-ми април) протест срещу допускането за разглеждане в НС на тоталитарния по същността си „проектозакон за детето”. Това е първата масова акция срещу безумния опит децата ни да бъдат „национализирани”. В тази връзка по-надолу следва извадка от призива на организаторите на гражданския протест:

  “На 28 април от 12:00 ч. ще се проведе мирен протест в защита на гражданските права на родителите в областта на възпитанието, образованието и здравеопазването на децата, както и срещу посегателството на проекта за Закон за детето, с който на практика ще се нарушат правата и свободите на родителите, а оттам ще се посегне и на правата на децата. Също така, опитът на други държави, в които такива законови политики действат, сочи, че те създадат хаос, злоупотреби и насилствено вмешателство в семейството от страна на институциите, (…). Тези оценки могат да обяснят донякъде неточността, свободните интерпретации и нескопосаното разписване на целия проектозакон, пълната липсва на синхрон с Конвенцията на ООН за правата на детето, а също и ограниченото разбиране относно богат световен опит в областта на образованието и здравеопазването.

  Протестът ще се проведе в следните градове: София (пред НДК), Пазарджик (пред Математическа гимназия) и Варна (пред ФК).”

  Нека заедно да кажем НЕ на закон, позволяващ ЗЛОУПОТРЕБИ И НАСИЛИЕ! НЕ на закон, поставящ родителите в НЕЗАЩИТИМА позиция! НЕ на НАСИЛСТВЕНОТО осиновяване на деца! ЗА стабилно семейство и ПРАВА за родителите! Държавата не е способна да обича! На това са способни родителите!”

  П.С. Видеото, за което давам тук линк: http://www.youtube.com/watch?v=zBvUXoh4uH0&feature=share%27%2C%29 е с основна сюжетна линия случаят с отнетите ми деца във Франция. Но неговото послание надхвърля повествованието и е отправено към всички родители, за които, най-общо казано, семейството е ценност и родителската загриженост и обич са „живи” слова а не нормативно разписани институционални прерогативи, както това се прокарва в убогия „В Христе” (а и не само) проектозакон за детето.

 3. И двамата николаевци са недоразумения всеки в своята област, а най-голямото недоразумение е мегаломанията на бпц, ни следа от смирение…, а такава помпозност, че задминахме католиците и папата.

 4. Дорогой госсподин Инджев,на самом деле одно и тоже!Уже нету и восспоминания от той величавой пословичьной Импэрской дипломатий,
  и буду Вам оЧень благодарен эсли сохраните Ваше терпение,потому что из за Иссаковские!!!! наверняка и самому Владимиру Владимировичу придеться СПЕШИТЬ даже в Баку чтобы уверить себе,что НЕКОТОРыЕ ДОЛЖНИ ЛУЧШЕ ОТДЪыХАТЬ,ЧЕМ ТВОРИТЬ БОЛЬШЕ ГЛУПОСТИ!!!!дай бог чтОБы,БОЛЬГАРСКИЙ ПРЕМЬЕР
  ПРОДОЛЖАЛ ТАК И В ЕВРОПЕ!!!!

 5. Г-н Инджев, както винаги си точен и изчерпателен, така че не бих намерил какво повече да добавя! Бях споменал преди по подобен повод какво е отношението ми към след деветосептемврийската и най-вече след десетоноемврийската Българска православна църква, с нейния най-ярък представител-пловдивския митрополит Николай. Като жител на Стария град (в подножието на църквата “Св. Богородица”), още от днес ще сложа “карантина” на личния си автомобил и до неделя няма да излизам с него. Помпозността по посрещането на височайшия гост наистина ще бъде невероятна, започваща от границите на епархията, през поднасянето на венци (с особен акцент “Альоша”), литийно шествие, съпровождано от военен духов оркестър, гвардейска рота, духовници. Патриаршеските нозе ще стъпват пред “Св. Марина” по килима от рози, застлан от ръцете на девойките от ансамбъл “Тракия”. Освен грижата за автомобила си, ще трябва да се погрижа за слуха си, снабдявайки се със шумозаглушителни тапи, защото митрополит Николай е подготвил за посрещане на руския патриарх седем топовни салюта (на Великден имах неблагоразумието да съм в близост с ракетната му “батарея”-идея, която е почерпил отново от “братската” руска църква). В информационните материали за посещението на патриарх Кирил ми направи впечатление един нов нюанс. Вече не се казва за “Альоша”, че е паметник на съветската армия освободителка, а че е паметник в памет на загиналите във Втората световна война съветски войни. Несъмнено дял в тази “метаморфоза” имаш и ти, Иво! Разбирасе непосредствено преди посещението пред българската общественост не се говори за биографията на руския патриарх. Не се споменава, любовта му към Господ ли го е карала да лети на самолет-изтребител и да иска да стане космонавт или отдадеността му към КПСС. Едва ли много хора са гледали интервюто с Горан Благоев по БНТ тази сутрин. Весели празнични дни на всички приятели и съмишленици в блога!

 6. Разбрах, че руският патриарх ще посети и свтовно неизвестният български “Университет по библиотекознание и информационни технологии“ (УБИТ). Там се разпореждат в ролята на “професори“ бившите ченгета Стоян Денчев (касиера на Мултигруп и ДПС) и Димитър Иванов (Митьо Гестапото). Мисля, че няма нужда от коментар…

 7. ” Официално посещение на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в България (обновено)
  http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=72443
  29 април – 16,15 ч. – церемония по връчване почетната степен „доктор хонорис кауза” на патриарх Кирил в УНИБИТ и представяне на преведените на български език негови книги.
  28 април – 17,00 ч. – посещение в гр. Пловдив с полагане на венци пред паметника на Цар Освободител и пред паметника “Альоша”; 18,00 ч. – посрещане в пловдивския митрополитски храм “Св. Марина” и отслужване на Благодарствен молебен;”

  паметника “Альоша” – “спасителя на българите”
  “Атеист е човек, който не само, че не вярва в религията, но е убеден, че Бог и боговете не съществуват.”
  Никак вяра няма в нашите “отци”.

  http://frognews.bg/news_10977/Episkop_Ioan_Bogoslov_Prepraha_2_mrd_dolara_prez_tsarkvata_sega_parite_triabva_da_se_vrashtat/

  Как оценявате опита на президента Георги Първанов да се намеси в църковните дела чрез руският патриарх?
  – Ако е за доброто на БПЦ е разбираемо. Но мисля, че намесата на държавния глава не е в тази посока. Русия има големи интереси към България и търси всевъзможни начини, за да закрепи личните си позиции тук. Проблемът е, че част от духовниците гледат да сме добре с руснаците, другите пък са клекнали на гърците. Така, в крайна сметка загърбваме родните интереси. И в цялата тази битка Бог го няма, той отсъства, става дума само за пари, влияние, интереси.
  “Пророчицата Ванга какво казваше за църковния разкол?
  .- Години наред тя ми гостуваше и се черкуваше в манастира. Познаваше проблемите, говорили сме, че дядо Максим е назначен на този пост от БКП. Един път бях с нея и с дядо Пимен, Светла им памет. Тогава тя каза, че „ спасението за България е да се направи патриаршески събор”. Но смяташе, че нещата не вървят на добре в духовната област.”

  “Но ние не водим разговори в името на Бога – Христа Спасителя, а в името на парите имотите, интересите.”

 8. Иде ми да стана протестант! То така е и възникнало протестантството.

 9. На църковните служащи вярата им в Бог е толкова истина,колкото аз съм транвай.
  А аз като “казвам с букви” “Знам ,че има Бог,не вярвам,знам” ,не се шегувам.
  Да живееш с това знание между такива дето от както са се родили им е набивано в главите “ядни,пиини и си носи новите дрехи,един път се живее” и “няма такова нещо Бог,глупости на психично болни са това” никак не е лесно (меко казано).
  Сигурно трябваше изтребитела да падне насред София,но и тогава пак нямаше да е достатъчно!
  България е много,много,много безнадеждно потънала в пропастта на слепотата,глупостта,бездуховноста и никакви факти не са в състояние да помръднат никой да ги види и проумее,та ако ще и цялото небе да се стовари отгоре!
  И само имитатори на вяра в Бог!
  Бог има и сега е 2012г,не после и не на шега!

  3:6 Който има ухо, нека слуша що говори Духът към църквите.
  3:7 До ангела на филаделфийската църква пиши: Това казва Светият, истинският, у Когото е Давидовият ключ; който отваря, и никой няма да затваря; и затваря, и никой не отваря.
  3:8 Зная твоите дела. Ето, поставих пред тебе отворени врата, които никой не може да затвори, понеже, имайки само малко сила, пак си опазил Моето слово, и не си се отрекъл от името Ми.
  3:9 Ето, давам ти някои от ония, които са от сатанинската синагога, които наричат себе си юдеи, а не са, но лъжат, – ето, ще ги накарам да дойдат и да се поклонят пред нозете ти, и да познаят, че Аз те възлюбих.
  3:10 Понеже си опазил Моята заповед да търпиш, то Аз ще опазя тебе от времето на изпитанието, което ще дойде върху цялата вселена да изпита ония, които живеят по земята.

 10. Тази сутрин подмокрянето из т.н. “национални медии” по повод идването на КГБста с пагон под патриаршески хитон наистина задмина върховете на “Работническо дело” при визита на Брежнев при Тошо. Те идват в Пловдив! Но те се носят натам! Кои? Максим Българский и Кирил Русский. А иначе и двете червени калимявки имат обща фамилия СОВЕТСКО-КАГЕБИСТКИЙ!

 11. Ваше Сиятелство, достопочтенний Патриарх Кирил, ДА СВЯТИТСЯ ИМЯ ТВОЕ и да пребъдат светите МЕТОДИ и делото на (право)славните болшевишки първоучители (на плаща и кинжала), дето са дали тез благодатни плодове по свещените задунайски славянски земи !!! Да бъде светъл денят в който Всевишният реши да Ви изпрати при нас, че толкоз дълги години минаха и ний все си се надявахме, пък все не ни огряваше таз Всевишна Радост!!!

  Тук обаче, в светейшието ТАТОВО паство светотатства не се извършват, такъв грях не е познат по тез ширини, в светлия земен рай, окъпан от яркото слънце и животворния въздух на братските православно-пролетарски грижи и напътствия народецът е кротък, мирен е и праведен и всикидневно си чете молитвата (***), вперил влажен взор на надежда към Изгрева и Светлейшия Образ на Чудотвореца-сортиромоченникъ Владимиръ – неговият Светъл Покровител и Единственний Извор на Сияйна Благодат !!!

  Ваше Премъдро Преосвещенство, благоразумно, наложително и Богуполезно е обаче да прекратите колкото се може по-скоро Светейшата Ви визита и отново да удостоите със сияйното Ви посещение и присъствие греховните украински територии, където отвчера са се наканили да извършат пъкленото светоПАПско??? ТРЪБОРЕВЕРСИВНО дело, ръчичките им да изсъхнат дано, като са дръзнали да осквернят единствено праведните Височайши Православни Божии канони на газпромовско газопоточие.
  Че може ли тъй Ваше Преосвещество, там дето е текло от памтивека, все натам, не само да спре да тече, както повели Той, ами и да потече НАОБРАТНО, не към а ОТКЪМ омразната католическа пустош. Господ много ще да се ядоса на тез вагабонти дет са замислили таквиз възмутителни и безсрамни групови прелюбодеяния да вършат с тез тъпи поляци и онез гламави словаци, развратници такива. Пък ако разбере че и муслимански газ са решили да возят, през девет земи и морета чак от азербайджанските пустини знай ли човек какви Всевишни наказания може да им бъдат изпратени….
  Тъй че скорошната и безотлагателна Ваша мисия там е особено нужна именно сега, за да се спре в зародиш туй греховно и нелицеприятно Богу дело, и да го удостоите с Вашата Мъдра и своевременна АНАТЕМА !!!!

  Е, разбира се, тез ухаещи печени пролетни агънца дет Ви чакат, тез румени парещи прасенца дет са Ви приготвили тъдява, туй руйно манастирско винце дет чака таквиз Светлейши Особи като Вас да го целунат, всички тез благинки на щедрата освободена задунайска земя Вий не бива да ги подминавате, да не се ядоса още повече Всевишният. Освен туй, може и някой друг сияещ драгоценен часовник, специално приготвен за Вашата Височайша освободителна разходка да окичи Вашата православна освободителска ръка !!! Че може ли тъй, Вашите свещени ръце да мизерстват само с един, макар той и такъв скъпоценен, като ние знаем че по стар 70 годишен освободителски обичай тях трябва да ги красят толкоз много още часовници, както им се подобава !!! За да може единствено вярно да отмервате всичките преходни, непреходни, безпреходни, доходни, отходни и безизходни епохи по поверените Ви от Всевишния православни земи !!!
  Пък да вдигнете после гордо и победоносно ръка, накичена с тез тез ярки скъпоцненности, пък да ръснете с чемшира малко света водица, по главите на наште безстрашни водачи, дет така се стараят и страдаят и неуморно се трудят да чистят пътеките, за да може газопотоците да текат натам, натам и все нататък към оназ омразна католическа пустош, пуста да опустее дано !!!
  Пък ний да запечатлим тоз Ваш благословен, душеопростителен и потоко-разчистителен Акт, че да ни държи влагинка тъй още 70-тина годинки напред, докато не ръждяса съвсем и почне да фърля фойерверки тук и там като става по най-праведните православни руски простори. Пък тогаз да ни ощастливите като ни дойдете пак на гости, да Сте ни Жив и Здрав и все така Бодър !!!
  А ний да си я сложим в златна рамка Вашата скъпоценна фотография, че да и се наслаждаваме и да и се не нарадваме дълго след това !!!
  Е хайде на добър път, ЖДЕМ ВАС с нетърпението и благочестивата любов на настоящи православни миряни, но вече не можем да се сдържим. Да Ви се порадваме и ний най-после, макар и за малко и да Ви изпроводим после поживо-поздраво, че мисия свещенна Ви чака обратно, по всичките православни земи.

  (***) За молитвата “Аз обичам Пу ….” виж статията отпреди точно месец

  Извинявайте че се подмокрих и аз но ме нападна Вдъхновението и не можах да се удържа.

 12. Ей и да не му забелязвате че чете малко като подполковник на плаца и “амин” и “господи помилуй” звучат като “равни-и-и-и-с” и “кръго-о-о-м марш”. Остатъчни професионални отклонения са но се старае да ги преодолее.

 13. “Престъпниците, които докараха септември 1945 година, не могат по никой начин да изкупят своите прегрешения, които се състоят главно в това, че хвърлиха милиони работнически и дребнобуржоазни семейства в неописуемо отчаяние и мизерия.Ето защо социалистите нямат право днес да се оплакват. Ние не употребихме жестокости против тях, както те заслужаваха това. Ако трябваше да ги преследваме, за да им отплатим за техните престъпления, ние трябваше да хвърлим под гилотината десетки хиляди от тях.Водачите на социалистите се намират днес в абсолютна невъзможност да поправят злото, което тяхната престъпна политика стовари върху плещите на българския народ. Те не могат най-вече да оправдаят престъплението, чe хвърлиха в продължение на десетки години българския работник в един морален хаос и го изолираха все повече и повече. С тяхната престъпна акция в 1945 година, дело на една шепа безотговорни авантюристи, те стовариха върху плещите на работника едно тежко бреме.Една банда от предумишлени разрушители, една банда от политически шарлатани, от предатели на отечеството не можеше другояче да мисли, както и не можеше другояче да действува, освен да разрушава, да раздвоява и над нещастията на целия български народ да изгражда своето престъпно благосъстояние.От този момент датира за милиони българи разорението и опропастяването. Милиони българи се отчаяха, други милиони гледаха като гръмнати от небето, зашеметени от безкрайните беди и не можеха да намерят истинския път, който да ги сближи със собствения им народ. Политическият хаос фатално повлече и стопанството на българския народ към едно катастрофално падение, защото икономиката на един народ не е едно абстрактно явление; тя е една жизнена сила, един важен механизъм от съвкупната обществена структура. Икономиката на един народ, и общото нейно развитие зависи изключително от разбиранията и солидарността на хората. Ако хората са дезорганизирани, ако те се явяват на арената на живота като врагове, които се самоизтребват, няма нищо чудно, че и стопанският живот, взет изцяло, понася също последствията от обществения и политически хаос.
  Престъпната мисъл на краен и безогледен индивидуализъм води фатално и към престъпната колективна мисъл, и по тоя начин се разрушават здравите елементи на живота, изчезването на които отваря тежки обществени рани.Има една сила, която можеше да c противопостави на тези милиони хора, дезорганизирани и обезнадеждени. Тая сила беше държавата, ако нейният авторитет не бе изпадал дотолкова низко, щото да служи като играчка в ръцете на всевъзможни групи и интереси.Мнозинството от народа чувствуваше все повече и повече, че държавата не беше вече обективен институт, който се е издигнал високо над мимолетни явления, а напротив – че тази държава беше израз на стопанската воля и на икономическите интереси само на известни групи и че тая държава, по начина, по който беше ръководена, оправдаваше напълно критиките, които се правеха.Трябва да се създаде нов държавен авторитет
  И този държавен авторитет трябва да бъде независим от разни политически течения, които вълнуват духа на нашето време, независим най-вече от егоистичните и ограничени схващания, които са в зависимост от икономически итетереси.

  Новият държавен авторитет трябва да представлява една реална власт, да не зависи от никакви обществени класи, да води една държавна политика, примерна и способна да внуши доверие у всеки български гражданин и тоя последният да бъде безгранично убеден и сигурен, че тая държавна политика преследва само спокойствието и благоденствието на бъклгарския народ, че тя защитава личните интереси на българския народ – една държавна политика, която може високо да заяви, с право и без никакво колебание, че е във всяко отношение независима, че се вдъхновява само от висшите интереси на нашето племе.Всеки народ е длъжен да бди над своята собствена yчаст. Всяка историческа епоха налага на обществата грижата да премахват сами трудностите и бедите, от които страдат. Не трябва да мислим, че ние именно – нашето поколение – трябва да извършим всичко за сметка на бъдещето. Не, не! Ние не бива да създадем от нашите деца и внуци безделни паразити на живота или облагодетелствувани ленивци, ползуващи се от благата, създадени от други.Аз не мога да призная, че едно дело е разумно за бъдещето, щом като аз го отричам като урок от миналото.” Адолф Хитлер пречупен през съвременната българска действителност

 14. Руснаците научихме на християнство, дадохме им писменост, която съответства на езика им. Сега е необходимо да ги научим на ядене с вилица и нож, да не разговарят шумно на обществени места, както и на други морални неща. Ще отнеме години. Не е лесно да си част от дивата азия и източния край на европа едновременно.

 15. “Защото това е все едно да кажеш, че комунизмът има големи заслуги за борбата за свободата на индивида срещу гнета на държавата” – имам чувството, че скоро ще ги изрече 🙂 Той от години в тази посока работи – все пак е най-най благодарение на …./хайде да не го изричам/. Пък и като погледне човек “фундаменталните му трудове”…зарежи я!

 16. Това ли са “Божите служители”??
  Това ли е “Висшият клир”??
  С лимузините и ролексите??
  Анатема, анатема за тях!!
  Дано вечно да се пържат в Ада!!

 17. А днес в дир.бг четем, че “патриарх Максим връчи на патриарха на Москва и на цяла Русия най-високото отличие на Българската православна църква – ордена “Св. цар Борис”. ”

  Питам аз, с какво по-точно е заслужил божия наместник от Русия най-високото отличие на БПЦ? По моите разбирания, медал, особено най-високият, се връчва за определен вид заслуга. Някаква важна дейност за християнството ли е развивал тук Кирил, пак ли съм пропуснал нещо? Да ми прости Господ, но за мен актът на връчване на този медал си е чиста проба подмазвачество. В края на краищата, не е толкова странно, че ред Макс връчва медал на “колегата” си. Те и двамата са слуги божии колкото аз съм будистки монах.

  Но, както пише по-надолу в статията, има обяснение защо е целият този цирк:
  ——
  Тридневното посещение на патриарх Кирил изненадва с нарушаването на наложения от столетия ред в списъка на гостуванията, които главата на руската православна църква трябва да извърши зад граница в другите православни държави, съобщи “Медиапул”.

  Според обичая патриархът трябва да направи така наречените “мирни визити” на събратята си – ръководителите на другите поместни църкви. Според традицията първо място заема Цариградската патриаршия, второ – Александрийската, трето – Антиохийската, четвърто – Ерусалимската, пето – Руската. Следват Грузинската, Сръбската, Румънската, Българската, Кипърската, Гръцката, Албанската, Полската, Чешката, Словашката, Американската църква.

  Избраният през 2009 г. патриарх Кирил вече извърши по реда на списъка посещения в три църкви. Той посети Цариградската патриаршия, Александрийската църква (2010 г.) и църквата на Сирия и Ливан (Атиохийската патриаршия) – 2011 г.

  Четвъртото му посещение на православна църква е в България, което породи недоволството на сръбската и румънската църкви и даде основания да се направят тълкувания, че посещението на патриарх Кирил в България е колкото църковно, толкова и дипломатическо.
  ——
  Интересно дали сега ще го отлъчат от църквата заради неспазване на столетния канон. А дано, ама надали. По-скоро ще преиначат канона, да е в съотвествие с новите геополитически интереси на Русия.

 18. Би било уместно Ролекс да бъдат поканени като официален спонсор на срещата в Пловдив.

 19. Делата на отците от висшия клир и най-вече на Николай все повече ме връщат към разказа на Елин Пелин “На оня свят”, където св.Петър обяснява на слисания дядо Матейко от село Подуене, че и владиката се пържи в катрана в пъклото. Явно тогава времената са били други, защото иде реч само за един владика.
  Сега всичките, воглаве с патриарха са за това скверно място.
  Прости ме Господи!

 20. Официалното посрещане на руската КГБ псевдодуховна сволач щяло да бъде пред паметника на “альошката”!Представяте ли си? Там пише ” На непобедимата съветска армия освободителка” Кажете ми поне една вярна дума! Непобедима?/Финландия и Афганистан/ Съветска?/на работници и селяни, на бедните и онеправданите/ Армия?/с дисциплина, морал и грижа за собствените си войници, да не говорим за милосърдие към победените/Освободителка???….. Наистина ще повърана! То бива гнус ,но това не се трае. Това че руското мекере, което се нарича владика на Пловдив оскверни най-светия храм в града ни, ще го преживеем. Храмове се градят и събарят,поругават се и се освещават. Двама КГБ мутрополити с червени килимявки и петолъчки на тях ще мучат в един осквернен и поруган християнски храм и един амбициозен лицемер със съмнителен морал, житейски път и духовна чистота ще им приглася – също ще го преживеем. През Пловдив са минали и хуни и готи и руски сволачи, кой ли не е цапал и рушил и пак сме оцеляли. Градили са само римляните и българите. Византийци и турци също са оставили нещо.От руснаците спомена са 20000 убити! Дали ще ги споменат утре?
  Ще оцелеем и сега, а един град, който е просъществувал повече от 5000 години ще продължи да го има. Но е много обидно, обидно е до болка и до безсилно отчаяние.Обидно е защото ще има достатъчно малоумници, които ще пеят хвалебствени химни. Обидно е защото нашият живот е съизмерим с някакви си 50 години и това, което се случва в момента е пошло, отвратително и позорно. Срамувам се като пловдивчанин и моля за прошка, защота нямам сили да променя нещата и се измъчвам, защото едноврено с това не мога да ги приема.

 21. До БОРИС ТАНУШЕВ:
  Полунощ отдавна мина,но немога да заспя – покъртителна е Вашата съдба!
  Моята дъщеря доста години работи в Агенцията за закрила на детето… Напусна. Каза, че там работата е, като едър бързооборотен шмиргел, остъргващ душата до кръв. От нея се наслушах за случаи на престъпно отношение на родители към деца. Разказвала ми е и случаи на престъпно, “служебно” отношение към съдбата на и без това нещастни деца… За себе си съм сигурен, че най-много страдат най-невинните.
  Не Ви питам за ролята на нашата държава във Вашия случай, защото и тя, горката, не знае наша ли е, или е все още 16!
  От сърце Ви пожелавам, г-н Танушев, и Ви стискам палци да успеете да сглобите отново семейството си! Вие сте интелигентен млад човек и можете да успеете! Необходимо е да вярвате, че ще успеете. И да калявате вярата си. (Христос е казал, че, ако достатъчно вярваш, можеш да накараш и планината да скочи в морето.)

 22. 1054 Никея!Схизъм!
  “При първия модел светската власт (императорът, царят) имат върховенство на духовната (патриарха), докато при втория модел е обратното – духовната власт (папата) има върховенство”
  Православната църква е подчинена
  на светската власт(Сталин,Путин) за разлика от Запада където католическата църква,(Папата),е независима от светската власт.
  Така че КГБ ето, Путин е ПАНТОКРАТОР
  премиер и БОГ!
  Това според православната църква.Това изпитахме на гърба си
  повече от 60 години.

 23. Защо най голямата ни църква Св.Александър Невски е кръстена
  на руски пълководец и завоевател?

 24. Православната църка прави светци
  от военни главорези!
  “Свети Алйоша”??!!

 25. Дано да посрещаме по-често такива искрени приятели на България като Негово светейшество Патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил!
  Това е божия благодат за вярващите българи, и наподправена радост за всички, които сме убедини в жизнеутвръждаващата сила на вековните българо-руски отношения!

 26. Bacho Кольо,
  толкова ли си наивен, че не виждаш в лицето на Патриарх Кирил агента на Путин дошъл в България с цел защита имперските интереси на Русия?!

 27. Удивителен е начинът, по който Негово Светейшество Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил съчетава духовното със светското. Шофьор, спортист, летец, учител /грешка -Учител!!!/всичко това е Патриарх Кирил. Паметни ще останат неделните проповоди, които изнасяше по ОРТ в продължение на десетилетие тогавашния Смоленски митрополит Кирил. Незабравими даже и за атеист като мен.
  И сега отново се проявява като такъв – официалното му посрещане в Пловдив ще бъде пред паметника на Альоша – скромния спасител на Европа. И ще покаже какво означава този хълм за всеки руски човек – от селянина до Патриарха. Едновременно с това Негово светейшество ще се наслади на великолепната гледка към един от най-красивите български градове.

 28. “Православната църка прави светци
  от военни главорези!
  „Свети Алйоша“??!!”
  Ти наистина си без глава. Но, уверявам те, АлЙоша няма нищо общо с това. Така те е майка родила.

 29. Дано да посрещаме по-често такива искрени приятели на България…и т.н…дрън-дрън, дрън-дрън!!!

  “Дано” и занапред “такива искрени приятели на България” да продължават да наричат Кирил и Методи “славянски”, а не БЪЛГАРСКИ първоучители!

  “Дано” и занапред “такива искрени приятели на България” да продължават да наричат средновековния БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, на който са преведени църковните книги “църковно-славянски”, а не БЪЛГАРСКИ!

  Понеже езикът е качество на народност, “дано” и занапред “такива искрени приятели на България” да твърдят, че църковните книги пренесени от България в див(н)ата Русия са на езика на народа “църковни-славяни”. Ха-ха-ха!!! “Църковните-славяни” са живели на територията на България, но според “такива искрени приятели” те не са българи!!!

  Малко от сървемието!

  “Дано” и занапред “такива искрени приятели на България” да налагат НАЙ-ВИСОКИТЕ мита за внос в Русия!

  “Дано” и занапред “такива искрени приятели на България” да ни продават природен газ на цени ДВА пъти по-високи от тези за Германия!

  “Дано” и занапред “такива искрени приятели на България” да ни продават бензин на цени над средните за Европа!

  “Дано” и занапред “такива искрени приятели на България” да поддържат тесни връзки с бългрската мафия и не забравят “жизнеутвръждаващата сила на вековните българо-руски отношения” в ограбването на българите, терора, избиването на 30 000 интелектуалци, заграбването на частната собсвеност и т.н. “цивилизационни постижения”!!

  “Дано”!

  Да пукнат, дано!

  И “такива искрени приятели на България” и “вярващите българи, които сме убедини в жизнеутвръждаващата сила на вековните българо-руски отношения”!

 30. “Това е божия благодат за вярващите българи, и наподправена радост за всички, които сме убедини в жизнеутвръждаващата сила на вековните българо-руски отношения!”
  Това е доказателство колко сташни неща са се случили в България.Това е доказателство,че България се е поклонила на Сатъна и страшни ще бъдат “даровете” Божи !
  “Защото, ако вие простите на човеците съгрешенията им, то и небесният ви Отец ще прости на вас. Но ако вие не простите на човеците съгрешенията им, то и вашият Отец няма да прости вашите съгрешения.”
  ( Светото Евангелие от Матея. Глава 6 : 14 – 15 )
  “Истина ви казвам, че всичките грехове на човешкия род ще бъдат простени, и всичките хули с които биха богохулствували; но ако някой похули Светия Дух, за него няма прошка до века, но е виновен за вечен грях.”
  ( Светото Евангелие от Марка. Глава 3 : 28 – 29 )
  “Внимавайте на себе си. Ако прегреши брат ти, смъмри го; и ако се покае прости му. И седем пъти на ден ако ти сгреши, и седем пъти се обърне към тебе и каже: Покайвам се, прощавай му.”
  ( Светото Евангелие от Лука. Глава 17 : 3 – 4 )
  Комунист да се покае,слънцето да се завърти около Земята по възможна!
  “Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е на водата под земята; да не им се кланяш нито да им служиш; защото аз Господ твоя Бог съм Бог ревнив, който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които ме мразят,* а показвам милост към хиляда поколения на ония, които ме любят и пазят моите заповеди.
  Не изговаряй напраздно името на Господа твоя Бог; защото Господ няма да счита безгрешен оногова, който изговаря напраздно името му.”

 31. Бачо Кольо е автентичен комунистически смръдлеж. Щом като се прекланя пред съветския окупатор,диагнозата му е ясна.”приятел на България”-кой,кой е приятел на България. Нито един човек не може да е приятел на една държава,та ако ще и Патриарх да е и дори Руски. Всичко в днешна Русия е пропито от новоболшевика пропаганда,осъществявана от чекистите. Всичко с авпрегнали,само и само да проникват по света,добре е ,че никой не ги иска.

 32. Най-силно,най-картинно го каза Ана-“КГБ посети ДС”.
  Както се оказа,българските комунисти са проникнали съвсем тотално в БПЦ( неБългарската,неПравославна Църква). Може ли да се предположи,че съветските болшевики са оставили Руската Църква встарни от техните мърсотии.Няма шанс!

 33. “Делото на Кирил и Методий поставя основите на културната идентичност на българския, на руския, както и на другите славянски народи, а първите мисионери в Русия, носители на новите християнски ценности, са българските духовници”, подчерта руският патриарх. Той добави, че именно тези културни и духовни връзки оцеляват през вековете, те са в основата на масовия героизъм на руските войници през Освободителната война (1877-1878 г.), и са живи и днес.

 34. За да отиде такъв високопоставен “човек” пред символа на военна агресия-окупация като паметника “Альоша”,значи този “човечец” е съпричастен с военните престъпления-насилието,жестокостите,убийствата ,грабежите и др. явления,които съветските войски вършат в независима,свободна и приятелски настроена страна към неговата родина.Царство България и СССР към датата на обявяване на Съветско-Българската война(5 септ 1944) са в пълни дипломатически отношения-на ниво посланици(полпред).

 35. Bacho Кольо,
  взе ли си хапчетата майна?
  Ама ти си много зле бе човек!

 36. @SURVIVRE
  Бачо Коля никак не е наивен, а е един нагъл и досаден “агитпропчик” на петата колона, “внедрил” се в този блог с ясно определена цел.

 37. ВАСНО КОЛЬО,
  това, че си атеист не е беда. Проблемът е в това, че и полковник Кирил и подполковник Максим са атеисти.
  Ама вие комунягите сте си шизоидни създания – хем сте атеисти, хем се кръстите и свещи палите, кланяте се и на Спасителя и на Мамона, пишете се демократи, пък развявате кървавото си знаме и прославяте терора (“диктатурата на
  пролетариата”), защитници сте на бедните и онеправданите, а вождовете ви банкери и милионери, обичате неистово Русия, но паричките кътате в офшорки и пращате отрочетата си да учат на запад, при омразните капиталисти.
  Природа! Той един, дето ти не си го чувал, проф. Отто Вайнингер се казва, ясно го е казал: “За общото между проститутката и народния трибун”.
  Ама ти много не се напъвай да умуваш, че ще те заболи главата.
  Спазвай партийните указания и си питай джеба. Важното е келепир да пада.И не пропускай да си пиеш хапчетата!
  🙂

 38. Към bacho кольо:
  Българите са образовали руския народ, но не е вярно,че са славяни.А по отношение на “славянската идентичност”.Бихте ли ми посочили някои определящи черти от нея отнасящи се за поляци и чехи от една страна и руснаци от друга.

 39. Написано от Радой Ралин:
  Ех, Вие духовници
  духовници още полковници.
  Мислите, че иконите
  не Ви съзират пагоните?

 40. Г-н Инджев,нямам думи,с които да изразя болката и възмущението си от “убийственото радостно”обявление на г-жа Шаренкова по ТВ7,коментирайки посещението на руския патриарх в храм “Ал.Невски”,че са му подготвили следния подарък: българско кученце,родено на 3 март!Нека всеки да си направи изводи,какъв смисъл и подтекст има вложени в този”духовен”подарък за този високопоставен руски духовен водач?! Моля Ви за коментар.

 41. Бачо Коля … е един нагъл и досаден „агитпропчик“ на петата колона, „внедрил“ се в този блог….
  Posted by инж.Симеонов
  Ало, какво е това болшевишко мислене бе, колега инженер. “Който не е с нас, той е против нас” Ние , инженерите не сме толкова елемнтарни типове. Каква пета колона те тресе? 21 в., глобализация… интеграция… Комунистите у нас са милионери, в Русия – милиардери. Американските милиардери са леви филантропи. В бившия Ленинград се сглобяват американски коли, в Ню Йорк зареждат колите си от руски бензиностанции. А ти ми излизаш с клешета от 1935 г. Я кажи нещо и за “Имприята на злото”и за “желязната завеса”, та да проявиш пълна липса на въображение.

 42. Прав си, ВАСНО КОЛЬО, бедна му е фантазията на инженер Симеонов. Всяко човешко въображение е безсилно пред безскрупулността, наглостта и безочието на комунягите! За тях нонсенсът е нормална форма на съществуване. За тях няма нищо свято, няма задръжки, няма “клЕшета”. Те и майките си продават – само да се оцелее “под капчука” и келепир да пада.
  Ако може в рубли, че са им свикнали,те после ги обръщат в зелено.
  🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.