Безгласност и пароструйка

 

ВАЛЕНТИНА МАРИНОВА

До българските медии

(писмото е изпратено на повече от 50 печатни и електронни български медии)

На 1 май 2012, късно вечерта, паметникът на съветската армия в Княжеската градина беше изрисуван в цветовете на българското знаме върху позорния надпис “На съветската армия освободителка от признателния български народ”.

 

Подобна силна трансформация този унизителен за нашата история “паметник” изживява за втори път, след неговото изрисуване с американски комиксови герои през юни 2011. Часове по-късно, паметникът беше почистен от служители на Общинската охранителна фирма “Егида” (както става ясно от видео репортажа на сайта на в-к “Капитал”: http://www.capital.bg/multimedia/video/2012/05/02/1818641_neshto_ima_na_pametnika_video.

Още само един сайт публикува снимки и репортаж от събитието http://www.dezona.com/photo-shock/item/1102-pametnikut-na-suvetskata-armiq-stana-otnovo-platno-za-izqva.html.

От това следват най-малко два въпроса:

 

1.Кой взе решението, незабавно и още преди началото на работния ден да бъде изчистен символът на българската държава, поставен върху символа на болшевизма, станал причина за смъртта на милиони хора в Европа СЛЕД края на Втората световна война.

2. Защо Общинската фирма “Егида” чисти паметник, който не е общинска, а държавна собственост?

 

Фактът, че паметникът не е общинска собственост, е основният мотив, който се използва, когато задаваме въпроса защо не е изпълнено решението на Столичния общински съвет от 1993 за неговото демонтиране. Оказва се, че когато питаме за демонтирането, паметникът не е общинска собственост и Столична община не може да се разпорежда с него. Когато обаче някой “изкрещи” сподавения вик на две поколения българи, незабавно се активизират общинските власти и взимат мерки ВИКЪТ да спре да ги смущава.

С радост споделяме с вас единствената снимка отблизо на паметника преди да бъде изчистен.

 
* Заглавието е от книгата на Иво Инджев “Мълчанието е злото”

29 мнения за “Безгласност и пароструйка”

 1. Браво !!! Страхотна Идея ! 🙂

  И все пак мисля, че когато тази Съветска Армия е “Освобождавала” , България е била Свободна Държава с Български Цар и Българско Народно Събрание ! Тогава следва въпроса ОТ КАКВО НИ Е ОСВОБОДИЛА ?!
  Както знаем тази Армия не е дала и една жертва в така нареченото “Освобождение” ! Обаче след това събитие хиляди Българи са загинали във война между чужди държави или пък са погинали в резултат на активните действия на “Освободителите”! Затова Предлагам Този Фалшив Паметник да се замести от място за поклонение пред паметта на загиналите Българи във Втората Световна Война и от ръцете на Червените Палачи сами кръстили себе си комунисти!!!

  И ББ да не се прави на три и половина , както обикновено ами да помисли в коя посока се върти света и дали на неговата бръсната глава подхожда министерска шапка или май нещо друго по-така спортно.
  Аз му предлагам да си избере цирковия костюм на батман и да замине за Холивуд!

 2. Спомняте ли си вица за Чапаев дето дошли да го снимат в героична поза…
  Дълго се чудели, накрая Петка се досетил и наредили сцената: отпреде маса,върху нея наредени водка, сельодка водка, сельодка водка, сельодка…, а Чапаев седи на масата и гледа в обратна посока, в героична поза…
  Та и нашето правителство и общината са в героична поза по отношение на паметника на МОЧА.
  И неим е лесно!

 3. Съвсем наскоро в интернет вестниците публикъваха новината, че България се намира след Бенин, Гвиана и Намибия по свобода на медиите. В същото време, популярен Намибийски вестник оубликувал новината, че нивото на свобода на медиите в страната вече е по-добро от това в някои държави в Европейския съюз, а журналистите от Бенин отпразнували новината с 24-часов запой.

 4. Срам ме е….Аз съм чат от българския народ и не съм опълномощавал никого да благодари на тази армия, която донесе на милиони българи извращението наречено комунизъм. Браво на достойните хора “дръзнали” да направят това деяние!

 5. В катедралния храм България пак изостана с исторически фигури,
  и стигна до там,че най-верни бяха образите на бивш президент и на БСП лидер,а насмешливо-верни тези само на бивш Цар и съпруга.И да им креснеш на БСП защо не се гръмнат файда няма!!!!!Комунистическа наглост?

 6. Свободата да сме ХОРА, явно в Родината ни трябва да се отстоява със зъби и нокти ежедневно от соц-извратенящината. СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ !!!!

 7. “Столичната управа” се подиграва с историята, но в “следващия епизод” историята ще се подиграва с тази “Столична управа”. Използвам определението “Столична управа” не защото не зная името на кмета или какво означава СОС, а защото под термина “Столична управа” слагам под общ знаменател колективно-безотговорният цинизъм при “справянето” /не за първи път/ с въпроса на кого служи българската власт?

 8. Всъщност Червената окупационна армия извършва известни зверства над мирното население в България – грабежи, изнасилвания, убийства … не броим “враговете на народа” и царските офицери…

 9. По темата няма какво повече да се добавя,но по конгреса има и може,
  преди да се лансира удобната теза на Първанов за трети кандидат и по този начин, да се прокара всъщност негова перфидна к р е а т у ра.
  Ходът ти с детето и Моника на 1 май беше блестящ др.Станишев
  и само остави Впечатлението и
  Вярата да доизработят…………
  … о с т а н а л о т о.

 10. За проба би могло да се изрисува флага на ссср на този “паметник”. Интересно каква ще е реакцията.

 11. Пароструйка – днес, пароструйка – утре, докато изцяло тях ги изчисти някоя гореща историческа струйка…

 12. Predlagam da saberem pari, s koito da se zaplati otpechatvaneto na plakati ili listovki s tazi snimka. Mnogo lesno ste izoblichim rodolubcite ot chujdopoklonnicite.

 13. Г-н Инджев, до голяма степен разбирам и схващам демократичното ви отношение и търпимост към постинги от рода на последният на др. Стоичков, но не мислите ли, че все пак всичко си има граници? Четейки личностните му и фамилиарни обръщения към така близките му по душа, партийни фигури, характерни по скоро за форума на в-к “ДУМА”, отколкото за сайт като вашият, човек започва да се чуди къде е попаднал!

 14. Към ultra:

  Не знам какво да Ви посъветвам, освен да не му четете коментарите, както май правят мнозина, несъгласни с него…

 15. Към Мечтател:

  В интерес на истината, на сутринта на 2 май, когато един охранител от “Егида” беше наказан да трие трибагреника, който е допуснал така кощунствено да покрие златните букви на признателност към окупаторите, не му бяха стигнали силите да махне боята от вдлъбнатата част на надписа.Беше изтрил само фона. Така се бяха получили три реда букви в бяло, зелено и червено, които ( ако имаха малко повече мисъл в съветските си глави) можеха да бъдат представени като израз на още по-ярка раболепност към подвига на своите благодетели да окупират капитулиралата България. Но чак такова въображение да искаш от тях… Те си искат златните букви и това си е!
  Прочее, помните ли какъв ( основателен все пак) шум се вдигна, когато някакъв лумпен от ромски произход беше свалил българското знаме в някакво училище? Имаше някаква полицейска намеса, бързи съдебни производства и т.н. А на изтриването на българското знаме в центъра на София няма никаква реакция- защото съветското тук все още е по-важно!

 16. Робите от казармите на творческите съюзи за нетворчески проекти, нацвъкаха страната ни с жалоните на поробителя. Докога като идолопоклонници ще търпим тези въоръжени войници, символи на поробването. Докога ще ни баламосват разни “интелектуалци” и “признателни българи”. Докога ще говорят като “народ” тези които се криеха от народа в техните строго охранявани резиденции и ловни резервати, и в колите им с перденца. Не свърши ли тяхното лъженародно време?

 17. Предложение:
  Когато (някога) бъде демонтиран паметника на Съветската армия
  на негово място да бъде издигнат паметник на Иво Инджев (равен по височина и площ).
  И да се постави благодарствен надпис:
  “Той (Иво Инджев)освободи България от Съветската армия.

 18. Покрай работата си се забавих с прочитането на този материал. Видях коментарите след него и тъкмо си мислех, че никой от коментиращите не е видял очевидното, прочетох мнението но Иво Инджев (последно в списъка засега), който ясно подчертава същественото. Аз бих добавил, че идеята от логическа гледна точка е гениална. Не съм привърженик на рисуването по паметници, бях твърдо против разкрасяването на същия този паметник с образите на американски комиксови герои, и все още го смятам за кощунство. Паметта е памет, независимо от положителната или отрицателнота ни оценка. Но в случая говорим за българското знаме. Полагането му върху символи, свързани с българскага история, по никакъв начин не може да засегне когото и да било в България или другаде. Нещо повече – изтриването му от каквито и да било места е кощунство. Само този аргумент е достатъчен столичните власти да запазят трибагреника върху паметника.
  Ще добавя още нещо. Който “освобождава” някого, ще очаква освободеният да е наистина свободен, т.е. освободителят не би трябвало да възразява, ако в паметта за неговото деяние се проявят резултатите от неговия труд. Ето защо смятам, че това е още един аргумент трибагреникът да си остане върху надписа. Ако бяха по-умни, столичните власти можеха само да възразят срещу естетиката и да се погрижат надписът и знамето да са естетически съвместими, т.е. да положат знамето още веднъж според художествените изисквания. Не вземам отношение по съдържанието на самия надпис – това е отделна тема. Тук разсъждавам от чисто логическа гледна точка. Затова поздравявам автора/ите на идеята.

 19. Поздравления –
  за автора на чудесната идея със знамето!
  Какъв ще да е този “българин”, посегнал да го “изчисти”…

 20. Така и така за паметници иде реч да ви запозная с моето най съкровено и пазено в пълна секретност комунистическо мило место криводол:
  http://www.konkurent.bg/novini/5009/stotici-bqha-na-tomin-most
  2010-09-27
  Стотици бяха на Томин мост
  За поредна година на историческата местност Томин мост край Криводол се събраха стотици признателни българи от региона, по повод 87 години от Септемврийското въстание. Пристигнаха много близки на загиналите във въстанието, жители на общините Криводол, Монтана и Бяла Слатина. Официални гости на тържеството бяха народните представители от БСП Георги Божинов и Михаил Миков, кметът на Криводол Николай Иванов, председателят на общинския съвет Илия Перчинков, проф. Велко Вълканов, почетен председател на Българския антифашистки съюз и секретарят на съюза Лъчезар Еленков.
  Сред тях беше и авторът на мемориалния комплекс – скулпторът Цветко Йорданов. Признателните потомци поднесоха венци и цветя и се преклониха пред паметника на загиналите 70 жители от региона, участници във въстанието. “87 години не стигат, за да се разберат какви са били целите и мотивите на дружините, които са тръгнали срещу фашистката власт. 87 години обаче са достатъчни всяка година да се събираме и да знаем и помним, че те не са умрели напразно”, изтъкна в слово си Михаил Миков. Към събралите се признателни българи се обърна и кметът Николай Иванов, който също призова никога да не се забравя подвига на нашите предци. Четирима участници във въстанието получиха почетни медали за вярност към родината от Националния комитет на президента Георги Първанов.
  http://tv-vratsa.bg/index.php?lang=bg&r=home/tvvratza/t140/t3340

  87 ГОДИНИ ОТ
  СЕПТЕМВРИ 1923 г.
  http://www.zovzaistina.com/MATERIAL-TOMIN-MOST-2010.htm
  “Чуйте звук от тържеството”
  http://www.zovzaistina.com/images/2010.09.22/2010.09.24-Tomin-Most/TOMIN-MOST2010.mp3
  „Има дати и събития, които времето не може да заличи – отбеляза в словото си инж. Николай Иванов.- Те остават да блестят в златните страници на българската история, защото са напоени с кръвта на хиляди герои… 1923 -та не е просто година от хилядолетната история. За всеки от нас тя е легенда, стих или спомен, нещо огромно или велико. Септемврийското въстание от 1923 година несъмнено е първият сериозен опит на нашия народ да унищожи фашизма още в момента на неговото зараждане… Вече години българското общество крие или изопачава истината за тези герои, за антифашистката борба и антифашисткото въстание, рушат се паметници, старателно се промиват мозъците на младото поколение. Колко от младите хора знаят, че е имало фашизъм в България!“
  Пред насъбраното множество говориха още Михаил Миков, Велко Вълканов, Дора Станоева, Лъчезар Еленков.
  Пред паметника на септемврийците бяха поднесени много венци и цветя.

  За истината Мила Родино,дет уж си земен рай,а в същност сатана те е превсела!.Ура другари!
  Бог си знае работата,пък вие си живейте в лъжа!
  “Румка мамо,кажи ми сине,ти знаеш,че на никого лошо несъм помислила,защо на мен така”
  Заради истината Майче Санда те пратиха в гроба ,заради истината,тези дето са от сатъна,нищо ,че твоят дядо е убит като въстанник в това същото “въстание”,един от многото тръгнали по лъжите на сатъна!

 21. Защо го чистят ?
  Нали децата на хората, които са го построили го оцветяват ?
  Това не значи лошо отношение към Русия, а желание да оцветим дружбата си .

 22. към Атанасов:

  Към иронията мога да добавя обещанието, че ще позирам за скулптура с лаптоп като разтворена книга, от която бъдещите поколения да четат! Само че защо да е в същия размер- не може ли нещо по-едричко да бъде, че да задоволи егото ми на водач на милионите граждани, които успявам да убедя да дойдат на “мероприятията” пред паметника!?

 23. Иво, виж какво открих в мрежата:
  Чета по-задълбочено двата извода на “комисията”,че :”Приналдежността на журналисти към органите на бившата ДС поставя проблеми относно независимата журналистика и е несъвменстима с основни изисквания към професията”.

  Пълна наивност и простотия.Ето защо:
  -кои са тези проблеми,до които е довела принадлежността на даден журналист към ДС???? Трябва да бъдат изброени тези “проблеми” и за кого са действително “проблеми”.
  -коя журналистика по време на комунистическия режим е била “независима”,че тази ,която е свързана с журналистите ,принадлежали към ДС да е била “зависима”. И какво по принцип при комунизма е било “независимо” от ДС? В коя област на живота,ДС не присъстваше,че да я няма и в БТА?
  -кои са тези “основни изисквания към прфесията”(жуналситиката-б.м.)?Трябва да бъдат изброени тези “основни изисквания” при комунистическия режим ,а после да бъдат изброени “неосновните изисквания” на журналстиката в НРБ.И кой въобще определя тези изисквания?-основните и неосновните.
  – и ако някои хора упрекват и издевателстват към Иво Инджев,нека посочат кореспондент на БТА или БРТ,или на някой вестник,който е бил на Запад и не е бил агент на ДС. Абе то нямаше тираджия,който да не е бил агент на ДС,та какво става за образовани хора с по няколко езика.Любо,ти не ги ли знаеш тези неща.И защо само един-единствен журналист е в устата на комунистическат а пропаганда от толкоз години?-ами защото се оказа,че Иво Инджев не е комунист и разобличава комуноидите,зна чи не е бил истински човек на ДС. Ако е бил техен човек,сега той щеше да е милионер ,или най-малко собственик на някоя телевизия,вестн ик,радио,или директор на разните агенции о областта на комуникациите и пресата. Да,ама не е…Това не можеш ли сам да го проумееш. Препоръчвам ти да прочетеш неговите книги и сам да определиш дали Инждев е поставено лице на комунистите и дали е бил верен агент на ДС.Щом като такъв високопоставен комунистически функционер като президента Първанов се занимава с обикновен журналист като него и го уволнява,значи цялата комунистическа банда не е доволна от Инджев. Което пък изключва възможността той да е “човек на комунистите”.Те,комунисите си тръбят,че Иво Инджев е бил агент на ДС,но истината е,че не е техен човек. И много хора се хващат на тази уловка.Ако всички журналисти в комунистическат а кочина България са все такива кто Инждев,тогава би могло да се говори за независима журналистика,за сега такъв филм не се прожектира.

 24. Понеже Г-н Христов не отговаря на много въпроси от малобройната му аудитория,ето малка импровизация. Думите му,които са с индиректна стойност(насоче ност) към Г-н Инджев, внувшават вина(“всеки човек прави грешки”,при това напълно съзнателно) на последния. Лекичко,тъничко ,Г-н Хртистов казва,че Иво Инджев е направил грешка,когато е бил вербуван от ДС. И вярващите на Г-н Христов трябва да се убедят,че Иво Инджев е сбъркал,сиреч,т ой си е виновен.. И в историята и публицистиката на тази отвратителна страна,един журналист,писат ел и публицист е обявен за “грешник”(абе виновен е човека).Това,че ситемата на българския тираничен режим е принудила Иво и други като него да бъдат съпричастни към ДС не е важно,за него(режима и ДС) Г-н Христов не говори,абе Иво си е виновен,да, извинил се,но е допуснал грешка.Тази теза може да бъде композирана само в комунистическат а централа. За голямо съжаление,има доста белези,че г-н Христов има тези,които поразително съвпадат с комунистическат а пропаганда.А истината е проста като идиотизма на комунизма-Иво Инджев и такива като него са били ненасилствено принудени да се занимават с ДС-копоите. Категорично казвам,че той и такива като него нямат НИКАКВА ВИНА за това,ясно ли Ви е Г-н Христов,повтаря м още веднъж :ИВО ИНДЖЕВ И ВСИЧКИ ДОСТОЙНИ ХОРА КАТО НЕГО НЕ СА В-И-Н-О-В-Н-И,ЧЕ мрусниците от комунистическат а банда издевателстваха над всеки и всичко в страната. И е добре Ифандиев да разбере нещата и такива като него.Комунистическат а машинерия не признаваше нищо,не им пукаше на тях,мизернциите нито за Иво,нито за Христо,нито за Любо,или Кюранов. Много интересно би било Г-н Христов да се постави хипотетично на мястото на Иво Инджев по онова време и дали ще му стиска да откаже вербовка,преди командиравка на Запад ,или в Мидл Ийст. И тогава да видим какъв герой би бил,та сега да има основание да опредeля този ,или онзи за “грешник”.И да твърди,че Инджев е допуснал “грешка”.Разбирате ли ме Г-н Христов,или не ме разбирате. Ако не ме разбирате,ще се наложи да Ви припомня още някои неща за комунистическит е градове. Последната дума да се чете без втората буква. Г-н Христов много упорито щади комунистическат а сволоч от адекватните епитети за нея.

 25. към Атанасов – Предполагам знаете, че паметниците-мастодонти са желани от хора с нисък ръст – като Ленин, Наполеон, Ким Ир Сен и лилиПутин. Иво Инджев едва ли е подвластен на такава монументална страст – физически му ръст е нормален. А въпреки извънредно високият си духовен ръст, той едва ли би могъл да ни освободи от съветската робска психика и инертност…

  Аз живея в град, в който паметника на Левски е голям колкото големият пръст на крака на азиатеца Альоша, като удобно е поставен в краката му. Аз съм част от народ, който се е запитал “къде, аджеба, погребахме Левски?” около шейсет години след обесването му! Аз съм част от народ, който 22 години след премахването на социалистическото съветско робство е осеял страната си със стотици съветски паметници на жертви, които никога не са съществували! И не всичко това заслужава ирония според вас, а самотно изправената фигура на Инджев?!

  Затова ви казвам – преценената ирония е могъщо оръжие– използвайте го срещу духовните роби и джуджетата, не срещу извисените!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.