Синята коалиция на гербера на вълната

Няма да кажа нищо ново за духа на завистта и злобата, който броди по нашите земи, но имам повод да припомня един емблематичен нецензурен виц ( в цензуриран от мен вариант ):

На световно първенство по мъжественост разни чужденци се проваляли при изпълнението на задачата в рамките на 90 минути да задоволят на стадиона пред многохилядна публика определените за целта жени. Дошло време на българина. Родните фенове си скъсвали патриотичните гърла да реват окуражително в подкрепа на шампиона, който вече бил на път да счупи рекордите. Стадионът се раздирал от буйни възгласи „българи, юнаци”. Но ето че в последната минута състезателят рухнал и не успял да изпълни задачата. И тогава същата публика креснала гороломно: „хомосексуалист”!

Вариант на този виц беше разигран от ръководството на федерацията по волейбол, когато прогони почти обожествявания само часове по-рано треньор на националния отбор Радостин Стойчев, уволнен светкавично заради една единствена загуба на националите.

Обаче публиката на стадиона пожела точно обратното и пеленгаторите на премиера Борисов, винаги настроени на вълната на популярната в момента кауза, доловиха смущаващия сигнал. В резултат на това федерацията разкаля терена, посипвайки главата си с пепел, смесена със собствените плюнки срещу прогонения треньор. Като си плюха на физиономията под натиска на премиера, на когото се скъсаха да благодарят междувременно за грижите, началниците на този спорт преразгледаха с подвити опашки „смъртното наказание”, наложено от тях на треньора. Друг е въпросът доколко „осъденият” приема да бъде възкресяван по този начин…

Далеч по-мъчително дълго се развиха през годините спадовете и върховете на сините синкопи в партитурата на българската политика. Но и там най-гръмогласните в какафонията от интереси, завист и злоба пеят за разпъването на най-големия по ранг грешник в синевата на българската демокрация. Много от тях са били и най-сервилни спрямо него. От „да живей”, до „разпни го” стигнаха точно онези апаратчици в СДС, които сами се провалят тежко на собственото си ниво, но съдят безкомпромисно успелия (поне!) като премиер Иван Костов заради партийните му кривици.

Какво е това? Късогледството на глупостта, иронизирана в „Тримата глупаци” от Доньо Донев, чиито герои режат под себе си клони и падат от дървото или съединяват един и същ бряг на реката с абсурден мост?

Който лесно се „очарова” от политически кумири, той също така е склонен да изпада и в другата крайност. Патетично „разочарованите” явно не разбират, че правят самопризнание за своята бивша лековата очарованост, която сменят с унинието на своята непоследователност поради неумение или нежелание да си подредят живота според стабилните ориентири, валидни за зрелите хора. В живота милиони възрастните българи правят това успешно в битката за щастлив брак, кариера, семеен просперитет. Защо същите тези хора се провалят на попрището на елементарния политически анализ, за който прагматизмът е главното условие за постигане на устойчиво решение?

Ако решите, че апелирам към здравия разум, значи съм успял да се изразя ясно. Защото точно това искам да кажа.

Един скандал, като бламирането на Синята коалиция ( СК), може да бъде осмислен за целите на изтрезняването и филтрирането на вредните неясноти в смутното синьо време. Предлагам абревиатурата СК да се запази като работно заглавие на проекта за преформулиране на демократичната алтернатива на сегашното управленско ( и опозиционно!) статукво. За целта СК трябва да се разчита от желаещите да вървят с нея напред лидери като „средна класа”. Защото тя не може да бъде бламирана с гласове на някакви хора, които се качват на гербера на вълната. Средната класа (СК) е широката база, към която трябва да бъдат отправени погледите на една преродена Народна партия, от каквато има нужда България.

Ще ми възразят: синята коалиция (СК) и средната класа (СК) не се припокриват в момента. Така, де! И аз това казвам. Моментът за промяна е настъпил.

81 мнения за “Синята коалиция на гербера на вълната”

 1. Ще си позволя да повторя един мой коментар отново, надявам се да не е много нахално:

  Това, че в дъното на разпадането на „дясното“ е другаря Борисов, е вън от съмнение за всеки с IQ над 70.
  Ама как да е иначе, когато този другар е мафиот по душа и статус? Фактът, че „Форин афеърс“ чак сега го прави международно достояние само показва, че е в ход действие по отстраняването на Борисов (дано!), въпреки че данните за това какъв е, са мнооого отдавна:

  http://e-vestnik.bg/14692/sp-forin-afears-mafiotskite-darzhavi/

  И същата интерпретация, но с усмивка (друг е въпросът, че много взе да ни нагарча смехът):

 2. България има остра нужда от партия която да отгледа ,
  както и да отстоява интересите на средната класа.
  Консервативна и дясна партия.

 3. Ами тя, ябълката на раздора е ясна. Решението за обединението (след разидинението) и набирането на нови сили минава през Него. Той решава коя кауза е по-важна – Неговата или на синьото обединение. Ако си стигнал до прозрението, че без Мен не може… ами може, може. Иначе не виждам никаква разлика между Него и Него, те са огледални образи.

 4. Добре казано и много премерено. Лошото е , че в този сайт, а и не само в този, както и други форумци отбелязват, повечето сме съмишленици. Днес прегледах вестниците, ами то, еуфорията е велика. Всиките тези момчета седесари, дето покрай интригата, за пръв път им чух имената и им видях физиономиите дават изявления, радват се на “свободата”, чертаят светлото бъдеще на трите букви, които всъщнос погребаха. Но тези момченца много добре знаят, че лично за себе си имат алтернатива. Днес на пресконференцията, прави му чест, без иносказателаст и съвсем прямо го каза и Мартин Димитров. Мъчно ми е за редовите седесари, които за разлика от водатчетата си могат да останат без представителство на каузата си. Както и да е. Мартин Димитров каза публично нещо много скандално. Каза за негов разговор с Петър Стоянов и каква позиция за бъдещите ибори е заявил последният. Умерзително и подло! Надявам се, близките дни някой да попит бат”Петьо дали това е вярно. Бат Петьо има две възможности: или да си посипе главата с пепел и да се скрие за дълго на майка си в селската вила или да даде Мартин Димитров на съд за клевета. Нека видим какво ще направи. За този човек гласувах три пъти, не ме е срам , защото нямах алтернатива!
  Г-н Инджев, преди няколко дни ви дадох съвет, как да направите пари от журналистика давайки за пример , кавалерът на Черноризец Храбър и държавното тенеке Стара Планина, г-н Тошо Тошев. Тогава ви посъветвах да напишете нещо от рода на “Костов уби Европа”, защото “България уби дете вече беше използвано”. Изпревариха ви г-н Инджев, днес в един от вестниците на видния радетел на “синята идея” Любо Пъпката има заглавие- “Вампирът Костов уби дясното”!

 5. Най-после да изместим разговора от плоскостта про-Костов/ анти-Костов.
  От три дни чета препирни и анализи, мнения и пожелания, заяждания и ехидни подмятания, всички говорят за лидери и продажници, далаверадиии и конспиратори, десари и плювачи и какво ли не още и никой не споменава коя ще е БАЗАТА на това дясно пространство/синя идея в БГ или ПОЧВАТА на която ще расте туй дивно дясно растение. Във всички страни на развита демокрация това е бизнесът – малък и среден. Големият също но той не прави количество електорат.
  Само един от коментиращите го спомена вчера в коментара си (AZ) и то бе в общия кюп на програмата на ДСБ и cпоред мен то трябва да се извади и да се напише със главни букви за да се откроява защото това е най-важното от всички други точки на програмата.
  « ЩЕ СЪЗДАДЕМ НОВИ ПРАВИЛА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕМЕЙНИЯ, МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС, ЗА ДА ДАДЕМ СВОБОДА НА ПРЕДПРИЕМЧИВИТЕ ДА ПЕЧЕЛЯТ ОТ СВОЯ ТРУД;»
  Това нещо не се ли осъществи, не се ли захрани, опази, подпомогне и култивира този развъдник на десен електорат и инкубатор на десни идеи, който да брани своите десни завоевания, собственост, бизнес и независимост, можем скоро да погребем и ДСБ както това става със СДС. Можем да имаме десет костовци и цяла армия от интелигентонска маса която да се упражнява в най-изтънчено дясно красноречие и жонгльорство, все тая ще е.
  Сега това пространство доколкото разбирам е заето от пилотирания бизнес, не е никакъв развъдник а са обръчи от фирми, не са правила а чадъри, не са конкурси а шуробаджанащина и т.н. Всичко това не само прилича а е точно умалено копие на схемата «авантаджии-будали-чадъри», внос и ноу-хау от СССР и Русия.
  Съжалявам но виждам такова положение на нещата, истинското дясно в БГ може да го има, може да е признато по света даже, да е постигнало и големи успехи при управлението си, да е елегантно и брилянтно като обвивка но то е кухо, липсва му ЯДРОТО НА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС и това ядро трябва да се създава. Ако го имаше нямаше да събира 3-4%.
  А след като трябва да се създава, то трябва знаещите и можещите, елегантните и брилянтни десни водачи по които не спираме да се захласваме да покажат и този път пътя. Поклон и шапки долу за това че смениха акумулатора, маслото и напомпаха гумите на ръждясалата БГ машина и тя закрета някак си, но хайде сега да продължат с ремонтите, ако са способни, да оправят двигателя за да има повече тяга и да не гори нахалост , да смажат и оптимизират трансмисията, да центроват предавките… Ако могат – да запретват ръкави и го правят. Ако не могат – да дадат на други които имат идея как да стане това. Това същото важи и за правене на опозиция, не само за управление.
  Дано все пак това което се случва сега да означава някакво оздравяване и задравяване на десните сили

 6. Извадка от проучване на Института за социални и маркетингови изследвания МБМД (Мирослава Радева) за нагласите на десния избирател:

  « (…) Според избирателите Синята коалиция е изкуствено образувание, което не служи за друго освен за политическото оцеляване на лидерите си В годините на своето съществуване тя не е довела до претопяване на противоречията между симпатизантите на СДС и ДСБ. Напротив – те са избуяли и задълбочили, изграждайки непреодолима пропаст на равнище местни организации, ръководства на партиите, активисти и симпатизанти. Както се изказа един участник във фокус групите: “Тия се мразят толкова много, че ще се бият, докато не се самоунищожат.” Нещо като куче и котка в чувал. Симпатизанти на дясното споделиха:”ДСБ се отнасят към нас от СДС сякаш сме втора ръка хора.

  Човекът на ДСБ е доста нетолерантен, умерено арогантен към всичко и всички.” И още: “Много дълга е тази война. Разказваха ми хора от СДС по време на местните избори миналата година – “Представяш ли си, брат, минават от ДСБ и ми късат плакатите, които току-що сме залепили! За какво сътрудничество може да става дума?”.

  Асоциациите за Синята коалиция са: “брак по сметка”, “няма такова нещо”, “болен здрав носи”, “войната на семейство Роуз”, “болен болен носи”, “опитахме – не стана”.
  За СДС: “фирма със затихващи функции”, “загасваща лампа”, “Ален Делон – ах, този син балон”.
  За ДСБ: “Ох…”, “Командира” , “Убийство в седмия ден”, “Секта”, “Командир без кораб”, “разжалван командир”.

  Сред основните проблеми на класическата десница са раздорите, липсата на нови идеи, хъс и амбиция да налагат представите си за разумни политически решения. Доминира мнението, че никой вече не желае да слуша лидерите й. А основният упрек към тях е, че не са успели да претопят в единно цяло симпатизантите на някога влиятелната СДС.

  Избирателите си обясняват политическия разгром на класическата десница преди всичко с лидерството вдясно. Костов е демодиран, остарял, минало му е времето, Мартин Димитров е неразбираем, дистанциран, човек от “жълтите павета”, не внушава респект, не е лидер, няма никаква харизма. Според изследваните те са концентрирани повече върху личната си битка за надмощие вместо с обединение и прагматично решаване на проблемите на хората, които им симпатизират.

  Точно затова днес на всички нива Синята коалиция се разглежда като напълно обречена. Никой не вярва, че е възможно политическото й възкресение. Най-честата прогноза на избирателите във фокус групите, а и в количественото изследване е, че ако продължи да съществува, Синята коалиция най-вероятно няма да присъства в следващия парламент. А дори и да влезе, тя отново няма да се занимава с проблемите на избирателите, а с крехкостта на съществуването си. Или както се изказа един участник във фокус група, “ако случайно влязат в следващия парламент, през следващите 4 години ще продължим да се питаме дали ще влязат, или не в следващия или в по-следващия.” (…)

  Изследването показва, че днес няма дълбоки ценностни различия между представителите на някогашната и сегашна десница и средностатистическия избирател. Основната претенция за развитието на страната е законност, справедливост, еднакъв аршин за всички.

  Шанс на “класическите” десни може да даде само пълна и категорична промяна, тръгваща от лидерите и стигаща до низовите организации.

  Като най-полезен ход избирателите приемат отвод на двамата лидери и замяната им от нов, млад, енергичен човек, който за кратко време да предложи прагматична програма за управление. Общото мнение обаче е, че в момента десните партии не разполагат с капацитет за подобен силен ход и едва ли ще намерят подкрепа в овладените от ГЕРБ медии и бизнес среди. »

 7. През последните дни дискусията се води главно около ставащото в СДС и от там със дясното изобщо. И това е съвсем нормално, защото аз( а надявам се и всеки нормално мислещ човек) мисля, че само дясна политика може да изведе страната от състоянието в което се намира в момента. А как да стане това, като в момента дясното е в почти насипно състояние, къде поради вътрешни ежби, къде поради мощна намеса това да е така от фактори вътре и извън държавата.
  За да се възроди дясното е нужен лидер. Ще възразите-ама те и сега всичките партии в България са лидерски. Така е, май единственото изключение е БСП, но пази Боже.
  Сега да видим имаме ли у нас политически лидери. Моят отговор е -не. Ама Доган-много е лесно да си лидер на етническа партия с гарантирано парламентарно представителство. Ама царя-вярно говори седем езика, но мисля, че поне на един от тях трябва да можеш да кажеш поне едно смислено изречение. Аз до сега поне на български не съм чул такова от него. За останалите “лидери” просто не ми се говори и неслучайно ги поставям в кавички.
  И какво се получи-май единствен остана Костов. Доказан политик, доказан експерт- за един мандат измъкна страната от най-голямото блато в което я бяха вкарали комунистите пардон социалистите. Много спорна личност, много критикувана. Аз също не си спестих критиките към него преди няколко дни в блога. Но да погледнем истината в очите- Костов е национален капитал, който не трябва да пропиляваме с лека ръка. Още повече, че сега вече би трябвало да си е извлекъл поуки от всичко което му се случи. Не случайно имаме поговорка ЗА ЕДИН БИТ ДАВАТ ДВАМА НЕБИТИ. Та вижте как е в цивилизования свят- там няма политик, който като изгуби избори да го изхвърлят на бунището. Напротив по няколко пъти през различни мандати стават министри, че дори и премиери. Просто хората там си ценят подготвените и способни кадри, колкото и казионно да звучи това.
  Сега да се върнем у нас- нова партия се прави лесно, то и сега наспорил Бог, но съвсем друго нещо е тя да се напълни със съдържание и да я оглави лидер, който да може да я изведе до победа в избори. Естествено имам пред вид дясна партия и според мен в момента това може да направи само Иван Костов, независимо дали ще е чрез ДСБ или чрез нещо ново.
  Нека го подкрепим, за да остане някаква надежда за България!

 8. До Борис Танушев

  Г-н Танушев, оказахте се много ниска топка!

  Елеонор Рузвелт прави една великолепна класация на различните категории умове…тя казва така:

  „Големите умове дискутират идеи, средните събития, а МАЛКИТЕ обсъждат хората“

  Да не забравя и още нещо да подхвърля…ДОКАТО ИВАН КОСТОВ продължава да разлайва ЧЕРВЕНИ ПИНЧЕРИ като вас, АЗ ВИНАГИ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО! Това е положението…

  А със СТЪКМИСТИКАТА на Мира Радева, като ваша база за аргументация, само потвърждавате тезата ми, че спадате към третата категория умове на г-жа Рузвелт!

 9. Да въздържах се до сега, да съветвам хора които сигурно са хвърлили стотици(може би хиляди) пъти повече енергия да защитават политическата си представителност в Синята Идея(ще я обобщя като ясни правила и закони за трудолюбивия, образован и предприемчив човек). Но сега – господа не бъдете толкова злъчни, защото другарите ще използват думите и емоциите ви с/у Вас в правилния момент.
  А иначе за ситуацията с Радо Стойчев – държа се достойно, мъжки, не отстъпи. Бих се надсмял на несръчните опити на старшинката(пожарникар) със:
  Стоичев – премиер.
  По-кадърен си и по-мъж.

 10. Танушев, забравяте нещо много важно, а то е, че хора като мен, не искат да имат нищо общо с хора като вас. Не мислете, че липсата на Костов ще промени това.

 11. Според мен има един сценарий, макар и много малко вероятен, който би могъл да се окаже особено позитивен при сегашната ситуация. Той е следният – Костов разбира, че вече наистина е настъпило време разделно и подава оставка. Избира се нов председател на ДСБ и партията протяга ръка към всички онези от СДС, които са били за съществуването на СК. Обединяват се и правят нова дясна партия. Този нов проект би имал много потенциал, защото би бил напълно свободен от нечистоплътни опортюнистчета като Борис Марков, Румен Христов, Прошко Прошков, Петър Николов и другите светло и тъмносини мекерета. И също би се освободила от сляпата омраза, която преследва Иван Костов. И така новата партия провежда силна предизборна кампания и взима 10% от гласовете на избирателите. И се почва нова ера в дясното ! И България става Швейцария на Балканите !!! Естествено има и обратния вариант, в който нито поддръжниците на Костов, нито тези на СДС, гласуват за партията…

 12. Г-н Имигрант, повтаряте се, затова и аз ще се повторя:
  Радвам се, че така добре се ориентирате в света на другите с помощта на цитатника ви. Бравос! Истински духовен Емигрант сте. Въпреки движението навън, успяли сте да си запазите чувството за хумор. – Това за цвета дето ви се привиждал направо „изби рибата“, чак ми е трудно да ви се разсърдя. – Абе, направо сте си откритие за мен и за тези, които редовно следят блога на Иво. Подозирам, че някои от тях вече си задават въпроса за вашата собствена порода. Признавам, на мен самия ми е трудно да я определя по анонимния ви лай. Но ако съдя по каишката, която ви направлява, би трябвало да има нещо общо с тази описана от Булгаков.

 13. GOSPODINE, KATO SOCIOLOG SHTE VI KAJA, CHE METODAT FOKUS-GRUPA E NAPALNO NEGODEN DA VI DADE KARTINA NA NASTROENIATA V EDNA PARTIA/KOALICIA I DRUGARKATA MIRA BI TRIABVALO DA SI HVARLI UNIVERSITETSKATA DIPLOMA, KADETO SA IA UCHILI NA TAKOVA PROIZVOLNO PRILAGANE NA NAUCHNI METODI.
  METODAT FOKUS-GRUPA SE PRILAGA NAPRIMER, KOGATO STE DAL NA 10-15 DAMI DA TESTVAT NOV KREM ZA LICE ILI PRAH ZA PRANE I PRIMERNO SLED MESEC GI SABIRATE NA MODERIRANA DISKUSIA (FOKUS-GRUPA), V KOIATO ZADAVATE OPREDELENI OT VAS (!)(V SLUCHAIA OT DRUGARKATA MIRA) VAPROSI, SVARZANI S VAPROSNITE PRODUKTI I DAMITE DISKUTIRAT PO TIAH.
  RAZBIRATE, NALI, CHE METODAT FOKUS-GRUPA NAI-MALKOTO NIAMA NIKAKVI PRETENCII ZA PREDSTAVITELNOST I E NAPALNO NEGODEN ZA CELTA, ZA KOIATO S NEGO E ZLOUPOTREBILA VASHATA PISHMAN-SOCIOLOJKA.
  MOGA DA SI PREDSTAVIA KAKVI CHERVENOTIKVENICI E SABRALA VAV FOKUS-GRUPATA I KAKVI VAPROSI IM E ZADAVALA PRIDVORNATA STAKMISTKA NA BSP…
  VSICHKO, KOETO STE CITIRAL OT VAPROSNOTO “SOCIOLOGICHESKO PROUCHVANE”, SA ZAUCHENI FRAZI SRESHTU SHEPATA DEMOKRATI V BULGARISTAN, S KOITO FRAZI TOSHOTOSHEVITE VESTNICI (PARDON, PARCALI) VSEKIDNEVNO JONGLIRAT, A ANONIMNITE DEJURNI POSLE DENONOSHTNO POVTARIAT KATO PAPAGALI PO INTERNET-FORUMITE.
  VIE OBIJDATE SOBSTVENIA SI INTELEKT AKO PODAVATE UHO NA TAKIVA NESKOPOSANI MANIPULACII.

  NAKRAIA SHTE VI DAM PRIMER ZA EDNO MANIPULATIVNO AKTUALNO “DOPITVANE” OT SAITA VSEKIDEN:

  Трябва ли Костов да подаде оставка като лидер на ДСБ?

  Крайно време е да си ходи
  Командира е играч, няма да се предаде
  ДСБ без Костов е пълна нула
  Да вземе пример от Мартин Димитров
  Той отдавна е политически труп

  OSTAVIAM NA VAS DA SE SETITE KOE E MANIPULATIVNOTO I NEDOPUSTIMOTO OT NAUCHNA GLEDNA TOCHKA V TAZI “ANKETA”.
  TIA, KOITO SA IA IZTIPOSALI V SAITA VSEKIDEN, VSE PAK IMAT IZVINENIE – TE NE SA PISHMAN-SOCIOLOZI, A PISHMAN-JURNALISTI.

 14. Абе Танушев, стига с тия глупави приказки…От къде да се вземат тия новите, дето искаш да дойдат да сменят напълно старите….Огледай се, все сме ние, от 89-та до сега сме едни и същи, вече почти се познаваме лично….И пак с тия НИЕ трябва да го правим и от сега нататък. Стига обикаля наоколо и квичка като някое кутре….Надеждата е, че ще НИ дойде акъла, ще си спомним кой кога какво е говорил и ПРАВИЛ и ще започнем да вдяваме за какво става дума и кой кой е….И кой може да я свърши работата, а не само обещания и заклинания за далечно бъдеще….Костов със сигурност не е съвършен, но нямаме нищо по-добро.Нямаме даже и ДРУГО, ТОЛКОВА добро :):):) Това е положението, започвай да разбираш вече….:):):):

 15. До Имигрант

  Ако не сте забелязалия собствения си когнитивен дисонанс, все пак да ви обърна внимание. Явно не считатет себе си за малък човек, но обсъждате човека Танушев. Войнствено проповядвате някакъв култ към личността, докато собственият ви гуру Костов казва, че се надява хората да покрепят определени политики и платформи. Казвате, че сте за дясното, което предполага образованост и позиция на индивидуално ниво, а имате проблем с това, че някои имат нюансирано мнение. Е, как да не си помисли човек, че страдате от политически далтонизъм. И преди да си направите погрешен извод за цвета ми, да ви кажа, че е зелен.

 16. Направо в десетката!!!

  Меглена Кунева е “последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо” – Иван Костов;)))))))))))))) Дай Боже да не е единственият, който разсъждава така!

 17. Като продължение на моите коментари от предните дни.
  “Медиите” в България извършиха немислимото, материализираха абсурдът на абсурдите – представиха един прост бияч (Уйкилийкс:” организатор на трафика на амфетамини през Турция”), като “спасител” от мутрите!!??, като “борец с престъпността и корупцията”??!!

  “Медиите” в България обясняват с години, колко ‘чер” е Иван Костов!

  “Медиите” в България днес ликуват за разпадането на СК.

  И аз като Иво призовавам за здрав разум.
  Има само един разумен извод – ‘медиите” в България венцеславят МУТРИ И БАНДИТИ и следователно свестни СА само и единствено оплюваните, затова НЕ ни остава друго освен да подкрепяме ДСБ и Костов!

  Просто е!

  Апропо, вече и в ЕС са съгласни, че “В България мафията си има държава”.
  Затова “предприемачество” се осъществява само чрез “печеленето” на държавни и общински “поръчки”. Затова ‘бизнес” има само в “обръчи”.
  Затова и няма истинска средна класа, която да защитава собствеността си и т.н. и т.н.
  Затова “лявата” партия на наци(оналните социали)сти бъка от милионери – чрез политическата власт (корупцията) към възход( частно забогатяване).

  Затова и координатите на системата ляво-дясно в България са обърнати.
  Десните могат да намерят подкрепа от онези, които искат социална справедливост, изземване на богатства и посягане на частната собственост. Понеже тая собственост, за съжаление, в огромната си част е натрупана чрез ограбване на държавата.

  Не е лесно.
  Но то така е построено от КГБ/ДС – за да не е лесно.

  Не му мислете много – щом “медиите” хвалят МУТРАТА, като “спасител” от …МУТРИТЕ, щом “медиите” хвалят бияча ( “Ало, Танов, виж там за Мишо Бирата..”), като …”борец с престъпността и корупцията”, НО заклеймяват ДСБ като “унищожители на дясното”, значи ДСБ СА ИЗБОРЪТ на мислещите, НЕ-бандитите, НЕ-биячите!!!

 18. Защо дебатите за дясното се водят от потомствени комунисти?Защо бяха игнорирани потомците на старите фамилии,които трябваше да бъдат гръбнака на дясното пространство?Това беше фаталната”грешка”на тези които режисираха прехода.Така,както не успяха да изградят развития социализъм,така не успяха да извършат демократичния преход.

 19. Уважаеми колеги,
  Позволявам си да се обърна по този начин към Вас, защото всички сме под знамето на г-н Инджев. Много ми е обидно, че напоследък в споровете и дискусиите зачестяват личните обиди, квалификации и лепене на етикети, а това е недопустимо между съмишленици.
  Когато пиша се старая да съм максимално кратък, да изразявам ясно и недвусмислено своята теза и да я подкрепя с достатъчно аргументи и факти, които са ми на разположение. Това е свободно мнение, на човек със свободна воля. Нямам претенции да изразявам истина от последна инстанция и съм наясно, че някои ще се съгласят напълно с моето мнение, други ще го приемат частично, а трети направо ще го отхвърлят. Чудесно-да спорим, но без да излизаме от рамките на добрия тон, както повелява доброто възпитание.
  Според мен човек, който чете Иво Инджев би трябвало да е с поне средно ниво на интелигентност. Останалите, както и провокаторите няма смисъл да коментираме-те “лъсват” още с началните изречения които са написали.
  Благодаря Ви.

 20. Към Мария:

  Бихте ли публикували( от висотата на своята праведност) забранителния списък, както и списъкът на потомствените арийци, на които великодушно позволявате да дебатират?

  Питам, защото аз пък съм убеден, че именно претенцията за съвършена политическо-идеологическа “чистота” на демократите съсипа синьото, което систематично стесняваше територията си през годините, за да се стигне до задръстването в края на фунията, през която изтичат остатъците ( да не кажа утайката) от онова, което беше широко движение на желаещите автентична демокрация в България. Това е истинската “фатална грешка”- без широка подкрепа и с расистко говорене по отношение на “мелезите”, които нямат истински “синя” демократична кръв, няма да бъдат спечелени никакви избори и симпатии сред обществото, което е също толкова несъвършено и грешно, колкото и “мелезите”.

  Уважавам истински пострадалите от комунизма, но най-често тъкмо те, ако не са поредните ментета, са диалогични и широко скроени, разбирайки необходимостта от съюзници сред искрено желаещите да бъдат такива.

  Опитът да бъде тикан обратно в комунистическата кочина всеки, който е пожелал да изпълзи от нея, е просто проява на елементарна липса на чувство за самосъхранение,за да не кажа на откровена глупост от страна на претендиращите да делят хората на потомствени демократи и “други”.

 21. Виза Недялкова – канал 3 с гости Волен Сидеров,др.Михайлов с критична “загриженост” към управлението тогава на Костов.
  Бакърджиев – отговорник за медиите (отговорно погрижил се 2000г да не се предава по тв СДП-Куртев,а ДПС конференцията в същият ден тогава да се види),същият създал причината за протеста на БНР (да въстане П.Волгин който от тогава не е спрял да “обича” Костов и редовно както и вчера да ползва “услугите психиатрични” по темата на др.Михайлов).
  “България уби дете” с Тошо Тошев,24 часовата госпожа и спортният Дарик при Слави Трифонов .Бисеров – обявяван за корумпиран от шоумена и като се яви при него да плювне срещу Костов стана приятелу Бисеров.Бакърджиев и той след плюнка срещу Костов в шоюто стана приятелю на шоумена велик масон от зидарското братство на свинарника.Какво свързва НДСВ ,ДПС,ВМРО с БКП/БСП и “ширака страна”,кой ще познае от три пъти.И в потрошването на СК пак “България уби дете” със същите герои чорнии.На времето секретарката на Филип Димитров (Илка с големите цц – така и викаха)беше вкарана от комунистите и Бисеров знаеше(щерка на Марин Иванов замесник шеф на АПК Ботуна в милото ми комунистическо насерено Криводол с което много свързаности свързани).Малкочко съмнително ми ББ да в интес от таз ситоацийка,знам ли!
  “Който много лъже,много се и оплита,като пиле в кълчища и на края му лъсва червеното дупенце ,та всички да му гледат срамотиите”
  “Бог си знае работата” и кой както си надроби,така…!А на който не му се хваща вяра ,че “Всеки според каквито са и делата Му”…Има Бог,който иска да вярва!

 22. До ЕOL11

  🙂 Разбира се, че сте ЗЕЛЕН…има много зелени в днешна западна Европа…наричат ги ДИНИ, т.е. ОТВЪН ЗЕЛЕНО, ВЪТРЕ ЧЕРВЕНО! 🙂

  Вие, господине, в типично ляв стил ала школата в Симеоново веднага ми направихте една ЛИЧНОСТНА харектиристика, образование, ценз и т.нат…
  Никога не съм се считал за голям ум, но мога да се ориентирам в блатото на популизма както и да усетя интелектуални профани, които използват българския език, за да си чешат езиците по форумите и да оправдават бездействието си с графомански изблици в стил проф.Вучков.

 23. А иначе СДС отдаявна е като черупка на умрял охльов в който са се набутали разни кариеристи номенклатура присъдружна на Партията.Та да идат сега при отче Николай пловдивски да ги повози със скъпи подаръци – БМВ 5-а серия и „Ауди” и да им покаже колко е часа на часовник „Вашерон Константин” с малтийски кръст на копчето за нагласа на времето!Амин!

 24. Ще си позволя още един цитат, който посвещавам на г-н Танушев 🙂

  “Е*и си майката, Григоре
  Е*и си майката ти казвам
  Ти си тъп МИЛИЦИОНЕР
  И с теб не искам да приказвам”

  Пеньо Пенев, бригадирски поет самоубил се през 50те!

  IN KOSTOV WE TRUST!!!

 25. Жална й майка на идеята/каузата/организацията, която зависи от една личност. Дори личността да е системно демонизирана от бивши и настоящи комунисти.

  Гробищата са пълни с незаменими хора.

  А Костов вече е превърнат в класическо мюре. Аз лично не виждам как това може да се промени.

 26. До Имигрант

  А вие за какво използвате българския език, пък и форумите изобщо, след като очевидно не си вадите хляба с него. Плашим се, ако маркетинговата стратегия на ДСБ е да шока репата на всеки, който се опитва да мисли, и да залива форумите с лозунги от рода на IN KOSTOV WE TRUST!!! В случая на Костов ще се окаже вярна народната поговорка човек да се пази повече от приятелите (в случая феновете), отколкото от враговете си. Дълбокото затъване в партизанска identity politics няма как да привлече много хора, защото избирателите не са единствено реститути от центъра на София, нито само “българи”, а и единствено мъже не са, така че може пък да решите да преосмислите военизираните метафори на антикомунизма в пропагандната си реч.

 27. С оттеглянето на СДС от Синята коалиция дойде и края на СДС. Стига сме робували на емоциите си. За мен 15.05.12 е края на носталгията ми по синьото.За това ми се иска да поговорим за реалните неща.Аз имам убеждения и искам да ги осъществя. Убеден съм европейските ценности и поставям националните интереси над собствените си.За да ги осъществя ми трябва помоща на партия.В моят случай това е ДСБ.Чухте добре, казвам ДСБ, а не ДСБ с този или без онзи.ДСБ, поне до 2013 год. няма алтернатива.
  Малко отклонение за председателя на ДСБ-г-н И.Костов.Правя го най-вече заради тези,които искат “нови лица”,ДСБ без Костов и т.н.
  Да сте чули/прочели извън този сайт някой да оцени по достойнство Костов.Назовете един вестник/телевизия/радио след 2001 год, където да е казано нещо добро за него.Посочете един политик след 2001 год. за когото има поне 10% от казаното срещу Костов. Вижте всички участия на Костов, колкото и малко да са те в радио/телевизия и го разкритикувайте. Прочете Програмата на ДСБ и я оспорете.Опитайте се, и няма да успеете.Затова замълчете,моля, и то за дълго, преди да проговорите отново.Тишината, надявам се да Ви помогне.Убеден съм, че тези които са срещу Костов са срещу ДСБ и демокрацията.Костов е необходим за демокрацията с неговия опит и твърдост.”Давам два небити за един бит”.Освен това Костов е религиозен, не суеверен, а вярващ и това го изправя пред още един съд, много по висш от нашия.В момента се води битка.Давид срещу Голиат.Демокрация срещу васалство и лични охолства.Българи срещу родоостъпци и национални предатели.

 28. Продължение:
  За това въпреки нюансите на различия между нас демократите,възприели европейските ценности и националните интереси над своите, пътят ни трябва да бъде общ.И той е:ДСБ.Тогава да отчетем % на народното признание.Сигурен съм, че ще бъде над 20%.
  В противен случай пропадането на България ще продължи и посоката ще бъде североизток.Вината ще бъде само наша, вторачили гузен поглед в очите на децата си.
  Аз това не мога да си го позволя и ще направя всичко възможно да спася децата си и то тук в моето Отечество.Да спасим нашите деца!За тяхното щастие и просперитета на България си заслужава един живот.

 29. Най-после изяснихме, че:
  1. От старите лидери нищо не става и трябва да ги зарежем.
  2. Костов е демодирал, остарял, минало му е времето и е превърнат в класическо мюре.
  3. Мартин Димитров е дистанциран, неразбираем и няма харизма.
  4. Ръководството на днешното СДС се състои от “нечисти опортюнистчета”, “далавераджии” и “корумпирани личности”, преследващи гибелта на синьото и личните си интереси.
  5.Симпатизантите на ДСБ са нетолерантни и арогантни.
  6. Фокус-групите /и гуруто Мира Радева/ виждат Синята Коалиция като напълно обречена, загрижена единствено за крехкостта на съществуването си, макар че най-вероятно няма да присъства в следващия парламент.
  7. Затова трябва да обединим /кои ние???/сините около десните ценности, но без старите муцуни и преди всичко БЕЗ КОСТОВ.

  Не съм политик, политолог, социолог, още по-малко партиен строител – инженер съм и моето професионално поприще е математическата логика. Може-би по тази причина не проумявам:
  1. Пречи ли ни още Мартин Димитров, след като вече се оттегли?
  2. Иван Костов се е запънал и не иска да си ходи, но всъщност с какво ни пречи, след като вече е политически труп, мразен от всички десни избиратели, зад когото са останали има-няма 50-60 хил зомбирани от бутиковата му партийка.
  3. Какво чакаме “ние” /по-скоро вие/, та не се вземем в ръце, не издигнем тутакси за лидер “един млад и енергичен човек”, който за нула време “да предложи прагматична програма за управление” и не обединим онези милион и нещо “класически десни”, та да сложим най после край на това падение?
  🙂

 30. Без посвещение:
  Какъвто Учителят, такива и учениците. Благодаря им, че превърнаха съмнението ми в убеждение.

 31. Великолепно казано Г-н Инджев!
  СК умря, да живее СК!
  Синята коалиция умря, да живее нейно величество средната класа! Приемете тези думи, като опит за утеха! Зная какво изпитвате сега. Това е стресът от “инфлексната точка” в живота. Трудно е, когато на такава възраст всичко, в което си вярвал, към което си се стремил и за което си се борил с всички сили и си направил толкова жертви се сгромолясва и се обръща с краката нагоре. Но спомнете си сега за един велик филмов образ Зорба гъркът и думите му при сгромолясването на мостът, който е градил с толкова усилия произнесени с макар и тъжна но все пак усмивка: “Какво голямо срутване”!
  Достигнахте до прозрението! Не хората съществуват за Синята коалиция, а тя е създадена за да служи на хората. И тя не успя не за друго, не заради грешките, никой не е безгрешен, а затова, че нямаше на кого да служи. Нямаше ги хората. Нямаше я Средната класа. Нямаше го гражданското общество. Да се надяваме сега, че от пеопелищата на Синята коалиция, като птицата Феникс ще се роди Средната класа. Ще се роди гражданското общество. И когато то се замогне неминуемо ще се роди нова дясна формация изникнала по естествен път. Не куха, като досега, а подплатена с хората и техните осъзнати интереси. Не сте се борили напразно и не е изтекъл труда ви в канала. Дъното е достигнато и процесът се обръща в инфлексната си точка. Предстои възходът! Поздрави.

 32. Господин “Социолог”,

  Вие като социолог също трябва да сте наясно, че предназначението на фокус групите не е каквото сте го описали (не е някакво “дамско” изследване и се използва за доста неща, не само за позициониране на продукти). То е качествено изследване, с добър потенциал да допълва данните за анализ. Също така, един социолог без кавички е наясно с непълноценността на т. нар. представително изследване – много се е писало и изговорило по този проблем. И вие изхвърлете дипломата си. Сакън, да не си помислите, че защитавам Мира Радева! Пък нищо, че в цитираното от Борис Танушев се казва, че така виждат нещата участниците във фокус групата. И представителното изследване, дори и без оценъчни и подвеждащи въпроси, ще даде подобни данни. Ето, вземете за пример многократно изразените в коментарите на последните няколко статии на Иво Инджев “виждания” за проблемите на дясното, както и относно Костов. Па макар и непредставителни за целия народ. Вижте слабата електорална подкрепа за Синята коалиция от последните няколко избори. Е, това вече си е доста представително!
  А че във въпросното изследване било имало “заучени фрази”, както ги наричате Вие, какво доказва всъщност? Не знаете ли, че хората така виждат и така се и изразяват в повечето случаи по всякакви въпроси – повърхностно, недообмислено, прибързано и най-вече, с празни фрази без всякакво съдържание, и тази каша, те наричат “мнение”? И когато им се отправят конкретни въпроси, относно техните изказвания, веднага ви парират с фразата “това си е мое мнение” и с обвинения , че им се налагате с вашето “мнение”?

 33. Дваж по жална и майка, на организацията и каузата, която оставя да ръфат нейните членове, симпатизанти и личности.
  Незаменими личности няма, но жертвоприношения на личности в името на удобството на мижитурки и лицемери, па дори и в името на единство, си е подлост и ГЛУПОСТ.
  ….
  А май не е мюре, а рибя кост в гърлото на всички явни и скрити, производни на ДС. :)))

 34. „последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо“! Навремето само Иван Костов се осмели и каза че Доган е проклятие за България, сега всички се убедихме в това! Дано не дойде времето и се получи така и с изказването му за Меглена Кунева !

 35. Защо има толкова много кукувици, желаещи синьото гнездо (кобурга, борисов, кунева, софиянски, …, след кунева със сигурност ще цъфне и друг) а за червеното кандидати няма?
  И до кога ще е така?

 36. Когато старостта убие сетивата или те грабне кухо вдъхновение, не се цамбурвай в стихналото блато, защото в него синия простор е на небето бледо отражение….

  Въпроси: Как всички сини формирования работиха за изграждането на средна класа, която е основа на националния икономически и политически елит?
  СК не е ли електорална база на СК ?
  Едрия капитал какви идеи носи?
  Кой да подкрепи синьото дясно?
  Ще си опознаем ли народа и историята или ще викаме виетнамци, които да обслужат безгрешните ни политици?
  Въпроси… без край!?

  Поздрави!

 37. Когато се говори положително за г-н Костов, се има предвид не само г-н Костов като личност, а най-вече идеите, зад които той стои. За по-подробен поглед върху това, кои са тези идеи, прочетете в блога на Белчо Дончев. Там е писано достатъчно и по един блестящ начин за това. Безспорно г-н Костов е умен, отговорен и способен политик. И има хъс да отстоява принципите и идеите си, които биха извели България от сегашното ѝ окаяно положение.

  Когато някой плюе по г-н Костов (достатъчно е само да се спомене името му и лаенето започва), той не плюе по личността Костов, а по идеите, които г-н Костов като десен политик въплъщава. Повече от 10 години това е така. Вече почти никой не спомня други “политици” от “прехода”. Но Костов се помни. Има защо 🙂

  Желанието да се изхвърли г-н Костов от политиката е желание да се убие дясното в политическия живот на България. Идиотското в това начинание е, че дори и г-н Костов да не участва активно в политиката, то това не е краят на дясното в България. Комунистическият терор не успя да го унищожи, та някакви си мижитурки и политически еднодневки ли ? Няма как да стане и наивни са тези, които мислят иначе.

 38. Ако това , което е дал Танушев като цитат на МБМД е наистина така , това си е чиста манипулация . А как манипулацията влияе ще разкажа ,чрез своето гласуване . 20 години гласувам само за сини / не съм член нито на СДС нито на ДСБ/ Като дойде тройната коалиция на власт проучванията сочеха ниски проценти на СДС и ДСБ , а много високи на БСП.Викам си тия ще дойдат на власт и ще ни разсипят пак.И гласувах за НДСВ , та поне някой да им е коректив. В интерес на истината това донякъде бе така – пример плоския данък.А втората причина е ,че съм симпатизант и за мен не е разбираемо делението им. И сега ме лишиха от възможността да гласувам пак за тях заради някакви си техни вътрешни ежби. Вече не вярвам на социологията , но не вярвам и че тези за които гласувам са разумни

 39. Тезата на г-н Инджев е много съмнителна. Ако правилно съм разбрал, г-н Инджев твърди, че тези, които са гласували против синята коалиция на националния съвет на СДС, преди време се били очаровали от Костов, и по-късно като прогледнали и се разочаровали от него, го намразили и затова сега гласували против синята коалиция, респективно против Костов! Смятам, че на подобен тънък психологизъм би завидял и Достоевски.

  Но истината, според мене, е тази, която я изрече Мартин Димитров – ГЕРБ, респективно Борисов и Цветанов, манипулират националния съвет на СДС. Човека приведе и доказателства. Никой не ги е опровергал.

  Да обясняваме на хората, как личните психодрами на членове на националния съвет на СДС са довели до бламиране на синята коалиция, си е ако не манипулация то поне е израз на политическо късогледство и наивност.

 40. Ако българския народ не беше изгубил инстинкта си за самосъхранение, щеше лесно да провиди, че единствения премиер от поне 70 години, който е обичал отечеството, който винаги и във всяко нещо е поставял българските интереси над чуждите, били те руски, американски или други, е ИВАН КОСТОВ! Нещо повече, той е единствения държавник, който реално е направил добро за страната си. Не е мястото да припомням ситуацията през 1990 1996г. И нека всички празноглавци да не забравят, че истинската криза в България предстои. Да, предстои. И нека си представят, с цялото си въображение, което могат да мобилизират, кой може да спаси страната – коя партия, и кой лидер? Руснака Сергей Дмитриевич, Боко Тиквата, който бил прочел Винету, ама не се знае дали до края, онова плямпало пръмовата снаха, което два часа да говори не можеш да чуеш нещо по същество? Кой? Болен Сидеров или Агата? Ха ми отговорете смислено, де! Не с мантрите и тъпотиите измислени в кабинетите на КГБ!

 41. VIE IZBIRATELITE NA SINIATA KOALICIA ZA IDIOTI LI GI SMIATATE?
  SERIOZNO LI DOPUSKATE, CHE NIAKOI E TOLKOVA IZTRESHTIAL DA GLASUVA ZA POLITICHESKA FORMACIA, KOIATO VIJDA TAKA:

  “Синята коалиция e изкуствено образувание, което не служи за друго освен за политическото оцеляване на лидерите си”
  „брак по сметка“
  „няма такова нещо“
  „болен здрав носи“
  „войната на семейство Роуз“
  „болен болен носи“
  „опитахме – не стана“
  ?

  TOLKOVA PO SADARJANIETO NA “REZULTATITE” OT “SOCIOLOGICHESKOTO PROUCHVANE”.
  A V PREDISHNIA SI POSTING SE OPITAH KATO CHOVEK, KOITO E UCHIL TEZI NESHTA I GI E PRILAGAL MNOGOKRATNO NA PRAKTIKA, DA VI OBIASNIA KRITIKITE SI OT METODICHESKA GLEDNA TOCHKA.
  ESTESTVENO, CHE FOKUS-GRUPI NE SE PRAVIAT SAMO SLED TESTVANE NA NOVI PRODUKTI, A I PRI SPODELIANE NA OPIT, NO V TIASNA OBLAST, A NE KOGATO STAVA DUMA ZA TOLKOVA KOMPLEKSNI IAVLENIA.
  I NE PRI TAKAVA OCHEVADNA TENDENCIOZNOST NA ZADADENITE VAPROSI I PODBOR NA UCHASTNICI.
  I PORADI OSHTE RED METODICHESKI PRICHINI, ZA KOITO TUK NE MU E MIASTOTO DA SE RAZPROSTIRAM.
  NO KATO NE ISKATE DA RAZBERETE KRITIKITE MI OT NAUCHNA GLEDNA TOCHKA, VERVAITE NA TEZI, KOITO VI PRAVIAT NA IDIOT – PROBLEMAT SI E VASH.

 42. Да, мечтател, повечето забравиха какво направи правителството на Костов. Разбира се и най – важното,че заслуга именно на това правителство и този умразен (може би именно поради това)премиер сме членове на НАТО и ЕС.

 43. До ЕОL11

  Знаете ли Алберт Айнщайн прави следното- хвърля една смела хипотеза за теорията на относителността в бъдещето и казва на всички-опровергайте я ако можете. По този начиндава мощен тласък за развитието на науката, на физиката и пр. Това обаче не е популизъм, това е авангардно повеждане на хората, на науката след себе си… Със IN KOSTOV WE TRUST аз казвам на всички-ето начина, ето пътя, ето политическия проект, който ще ви измъкне от тинята, от мизерията, ще ви направи хора с бъдеще, с мечти, с достойнство!

 44. Cин избиpaтeл cъм, нo Мaра Радева никoгa нe мe e кaнилa на фoкyc гpyпa. Aкo мe бeшe пoканила щeшe дa чye, чe:
  1. Cъздaвaнeто на CK бeшe нeoбxoдим xoд, зa дa ce cвали тpoйнaтa кoaлиция и yпpaвлявa c ГEPБ.
  2. Cъвмеcтната рaбoтa нa CДC и ДCБ в паpламeнтa бeшe пoвeчe oт ycпeшна /прeceн примep: AEЦ Бeлeнe/.
  3. Cпоpeд coциoл. пpоyчвaнe oт пpeди мeceц, CK e eдна oт 5-те пoлит. cили, коитo cигypнo влизат в пapлaмeнтa дoгoдинa. Toвa значи, чe пocлaнията, пoлитиката и лидepитe нa CK ce oдoбpяват от cимпaтизaнтитe и.
  4. ГEPБ ca зaгyбили вeчe 50-инa пpoцeнтa от нapoднaтa любoв oтпрeди 3 гoдини и дoгoдинa щe търcят кoaлиция, т.e. CK има шaнc да yпрaвлявa.
  5. Aко нямa CK, ce дaва шaнc нa нoви “мecии” oт мaт`pялa нa ДC /Kyнeва/ дa сe кичaт c идeитe нa CK, кoитo CДC и ДCБ ca paзвили и oтcтoявaли ycпeшно заeднo.
  6. M. Димитpoв дoпycнa фaтaлна гpeшкa нa пocлeднитe избopи, която нe бива дa пoвтapя, aкo нe иcкa дa зaгyби дoвeриeто ми.
  7. Извoд: твърдo cъм ‘3A’ CK във вида, в кoйтo бeшe дoceгa.

  Избиpaтeл на CK

 45. Плюещите по Костов и наричащи защитаващите го лумпени,да повторя защитаващите го ,а не покланящи му се – плюета срещу вятъра и плюнките се връщат там от където са изплюти.
  Миличките,те си мислят ,че всички са като тях – пълзящи бурени.
  Истинският демократично устроен гражданин (бил той и от село)е свободно ненакллонено същество,което не се изплезва за коричка лебец по помиярски!
  “От всяка свирка дърво не става” – моя си приказка наопаки!
  “Който обича да марширува, напразно има мозък в главата — гръбначният би бил достатъчен.”Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.”-Алберт Айнщайн
  Диф чувек и силен ветър нищо немоа го спре (северозападна приказка)

 46. Каквото и да се случи в последните 15 години в дясното има един човек, който стои в центъра на събтията. Не, не познахте – не е Бойко Борисов.Костов е. тълпите люшкат неговото присъствие от „Осанна” до „Разпни го”, от Месия до сатана. Няма да отричам тук заслугите на Иван Костов .Той безспорен е способен икономист и умел държавник, овладя България в труден момент и извърши необходими реформи – ликвидиране на закъсали дружества, приватизация, стабилизиране на страната и т.н. От друга страна, обаче факт е, че през неговото управление се вихреше страхотна корупция. Емблематични за корупция станаха имена като Антоан Николов и Стефан Софиянски (в община София), Христо Бисеров, Йордан Цонев (в партията) Евгений Бакърджиев, Александър Божков и особено – Богомил Бонев (в управлението на страната), Надежда Михайлова – Нейнски (и в партията в страната), Всички тези хора Костов награди със своето доверие и в крайна сметка те се оказаха корупирани. Смешно е да се твърди, че е бил подведен от толкова много хора. Бих могъл да приема че Соколов е подвел Костов за Бонев, а Атанасов – за Филчев (филчев бе правосъден министър от СДС, преди да стане главен прокурор. Костов води война с татречв, на страната на Бонев, но палачинката се обърна – Бонев застана срещу него). Но ако това е така – защо Атанасов още е в редиците на ДСБ . И нима списъкът с лицата които са го подвели не е доста дълъг – Бисеров, Цонев, Бакърджиев, Софиянски, Н.Михайлова, Сл.Христов, Сп. Гърневски, Е.николовна, Д.Абаджиев, Й.соколов, М.радев, М.Тагарински докато стигнем до Пр.Прошков – това са все хора работили с Костов и отдръпнали се от него впоследствие. Колкото и да не харесвам отцепниците, вероятно бившият премиер трябва да потърси вина и в себе си. Казват – бил тежък характер – трудно комуникирал с хората. От него ни останаха с репликата, че ще гласува с отвращение ( за Софиянски ) . Или че ще ходи за гъби в деня за гласуване. Нито едното нито другото за националноотговорни позиции. И на мен не ми е било лесно да избирам между фашист (Сидеров) и комунист (Първанов) на балотажа за президент, но заложих на европейските принципи. Това че Костов от кумова срама не предложи да се гласува за тях, след като пропадна неговият кандидат е жалко. Така той обезличи сините като европейска партия, а ясно демонстрира че са съзадени единствено на база антикомунизъм. Дайте да се разберем – БСП в България не са лява партия (вече) и следователно никой не може да твърдия, че щом има антикомунистическа реторика значи е десен. Ако трябва да съм честен по-скоро леви са идеите на Волен (национализация и сегрегация), отколкото на БСП (плосък данък и НАТО) но него ще го сполети съдбата на БКП-то на Л. Спасов.

  Големият проблем, е че поради липсата на ясна визия в момента в българия няма истинска дясна партия (настрана от антикоминистическата реторика). СК (синята коалиция) няма ясни идеи за бъдещето, а Герб не е партия, камо ли пък дясна. СК или по скоро сюза СДС-ДСБ така и не представиха някаква концепия или доктрина, как си представят страната следващите десет години. Те почнаха една здравна реформа – как ще я продължат;Те почнаха реформа с досииетата – доволни ли са сега и ако не какво биха променили; те почнаха реформа в образованието – какво искат сега да променят; Как е мнението им за селското стопанстно – правилно ли дайства сегашният министър – те как биха действали; как да се нарушат монополите на ВиК, НЕК и т.; да се прибегне ли до приватизация. Ако да – по какъв начин. Как да се вдигне стандарта на хората. Каква пенсионна реформа да се прави. Вероятно има и още неща които не се сещам.

  Навремето ОДС спечели защото наложи новите идеи – МВФ, ЕС, НАТО. Те се реализираха. По ирония съдбата в нато влятохме при Царя, а в ЕС – при Станишев. Днес външната ни политика е закован (никоя партия няма да посмее да я мръдне и на йота) благодарение на ОДС, но границите между ляво и дясно се размиха. Сега е моментът СК да предложат нови идеи за вътрешната политика за да покажат, че могат да налагат тепмото. За съжаление Костов, който постави предишните цели, явно се е изчерпал и не генерира нови идеи, а има властта за самоцел.

  В този формат има две възможност – дясна коалиция начело в случай че Иван Костов се оттегли и застане по-малд човек от него. ИЛи СДС самостоятелно, с ново лице, което да генерира идеи. Не е фатално ако която и да е партия остане под 4 процента. Фатално ще е ако не променят начина си на политика. Обърнати срещу своя електорат, а не към него. Защото политиката не търпи вакуум и нещо друго ще запълни дупката. Нещо което ще предложи някаква стратегия, някава доктрина. И най вероятно ако не можем да разчитаме на автентичното дясно скоро ще наблюдаваме нов „месия”

 47. Г-н Инджев, напълно съм съгласна с написаното от Вас от 8:59ч, в отговор на Мария. Много точно формулирано – и аз мисля така. Мисля също, че тази линия на поведение не е случайна “грешка на растежа”, а добре планиран ход, измислен в същата лаборатория създала СДС, защото то беше заченато “ин витро”. Ние само не се замислихме тогава, от къде се взеха тези толкова много демократични партии в изпадналото вече в будна кома наше соц. общество? Отговорите дойдоха по-късно, но дори и в наши дни не можем сякаш да разсъждаваме трезво. Повтаря се непрекъснато, че превръщането на СДС от съюз в партия било голямата грешка и това погубило съюза – това проето не е вярно. Представете си, как у нас би било възможно да се вземе, каквото и да било решение от един съюз от 14 парти, макар и единомишленици, ако това решение се взема с консенсус/? Просто не може да се вземе никакво решение. Ето – това беше формулата създадена “ин витро” и някои още страдат за нея. Същият резултат се постигна, като се тикна съюза, към тази “чистота” от типа на арийската раса. Отблъснахме маса поддръжници от редовете на бившата БКП, които в своята същност са почтени хора и биха ни подкрепили в създаването на едно по справедливо общество. Ето, за това все още дебатът се свежда до обсъждането на личности, а не до програми, и все не можем да стигне до подкрепата на конкретни политики и морални ценности, без каквито изход просто няма. Мисля, че този подход също беше пробутан от същата лаборатория “ин витро”. С този подход ще затънем още по-вече. Ето сега например, като укор към сините лидери в НС се пробутва тезата -тези са предатели, защото те гласуваха с БСП. А какво трябва да направят, ако застъпват същата теза, която в момента поддържа и БСП?Да се откажат от нея и тя да не реализира? Мисля, че е време да се отърсим от такива вредни за обществото ни доктрини, защото ни водят към дезориентиране в ценностната система, която изповядваме. Нищо няма да сполучим, ако в името на тезата “никога да не гласуваме с БСП” се откажем от справедливи тези, само за да докажем, че сме антикомунисти. Аз така мисля. Това е.

 48. “Жорката”, v saita na DSB e palno s ideite im za podobrenieto jivota na balgarina, a za da se zapoznaesh s tiah, e dostatachno dori samo da sledish mediinite im iziavi ( http://tv.dsb.bg/ ).

  Ti sam si napisal kolko mnogo reformi pravitelstvoto na Kostov zapochna – no tezi, koito doidoha sled nego, ne gi dovarshiha. Kakvo po-logichno ot tova, da mu dadem nai-setne vazmojnost da gi dovarshi?

 49. Представете си само за момент, че участниците в този блог и по-специално коментиращите по последната тема, сме ръководството на Синята коалиция и ми обяснете как ще обединим потенциалните избиратели, симпатизиращи на синята идея (някои ги определят като “десни”). И как, след като спечелим изборите, ще съумеем да постигнем единомислие/единодействие и да съставим работещо правителство?
  Опасявам се, че нищо няма да се получи. И най-лошото е, че няма да разполагаме с лошия Костов, с когото да обясним провала си.
  🙁

 50. Може би не съм бил достатъчно ясен . ще изложа пробелма в две точкки. Първо – горляма част от идеите не санитие на са популярни. да речем те почнаха здравна рефорам стгинаха до джипитата, реформата спря. дори да имат на сайт идея как да продължат баба ми, която е полуспяла няма как да прочете идеите им. Трябва агитация, явявания в предавиня като Панорама БТВ, Нова, костов да си глътне отвращението и да иде при Слави или в карен случай з да го води половин България. Може и при Сашо Диков.
  Второ – Кастов има реално около 3 проценат (плюс минус). От него се очаква да управлява страната за да реализира идеите си или поне да бъед балнсьор тоест да извади най-малко 10-15 процента. С кого ще се коалира – С “Помияра” Софиянски, С “Куквицата” кунева, с “Батман” Бойко Борисов, с Доган -“Сава” или със Станишев. Или с Първанов-Гоце. или може би с “момченцата” от СДС? Ама то май друг не остана? Чакайте сега не може да мразиш всички. Все някой трябав да ти е приятел.
  Искам да ви изброя долу един списък от хора работили с Костов и раделили се с него и вие ми кажете кога да Спра – Хр.бисеров, Й.Цонев, А.николов, Ст.Софиянски, Ев.Бакърджиев,Сл.Христов, Н.Михайлова-нейнски,М.тагарински, Е.николова,Д.Абаджиев, М.Радев, Явор Дачков, Филчев, Й.соколов, Прошко Прошков, предишният кандидат за кмет (не му помня името) преди Пр.Прошков…..стоп много станаха. И никога винита не е в Костов. той е безгрешен Господ.
  Значи трябва нов председател на партията който да обяви кои са водещите идеи, как ще се популяризират, и с кои партия ДСБ би могла да се коалира в името на тяхното прилагане и с кои – в никакъв случай и после да се работи. Впрочем това не е валидно само за ДСБ.същото очаквам и от СДС както и от всяка истинска дясна партия – свикване на националан конференция – излагане пред журналисти отблизо и далеч на програма,идеи и готовност за сътрудничество за дадени партии на базата на определени политика и развиване на концепция на тези политика в медиите пред общество и налагането им на останалите сили да ги възприемат. Просто е.

 51. П.С.
  П.С. Така че ако още не съм ясен ПРОБЛЕМЪТ на СДС не е Костов или поне не е само той. Проблемът е липсата на идеи и рапространението им и начинът им на прилагане. За да рапространяваш идеите си трябав да убедиш и останалиет партии в тях, а за това трябва или да имаш мнозинство или да си в добир отоншения с дадена паритя и да се коалираш с нея и да направите правителство което да направи реформи. не става обаче когато си в лоши отоншения с ВСИЧКИ партии.

 52. @Тинков:
  Единомислие се постига ако хората се обединяват зад идеи и платформи, както го твърди и Жорката (чиито списък може много още да се допълва) а не зад личности. Лидерският модел е подходящ за монархическите и тоталитарните общества, където партиен живот или не съществува или е сведен до една единствена Партия. Мисленето основано на надеждата в силната и твърда ръка в управлението (лидера, вожда)е същото, което търси и поредния месия при поредните избори. Демокрацията към която се стремим обаче е израз на плурализма на идеите и на впрегнатия потенциал на всички индивиди. Така че обединение в дясно би имало, не защото ще се открие най-подходящия за това водач, а защото и когато се появи достатъчно стойностен, “общоденоминаторен” за Средната Класа проект.

 53. Към Жорката
  “Румка мамо,кажи ми сине,ти знаеш на никого лошо несъм помислила,ЗАЩО НА МЕН ТАКА” – поаследните думи на МАЙЧЕ САНДА преди да издъхне на 23 март 2009 година заради моят антикомунизъм “БАВНО И ПО ОСОБЕНО ЖЕСТОК И МЪЧИТЕЛЕН НАЧИН В КОМУНИСТИЧЕСКИ КРИВОДОЛ ТУК И СЕГА!ТУК И СЕГА АЗ ОЦЕЛЯВАМ<НЕ ЖИВЕЯ БЕЗ НИКАЙКВИ ДОХОДИ,БОЛЕН,ЛИШЕН ОТ ВСИЧКИ ЧОВЕШКИ ПРАВА В ТОВА ЧИСЛО И ПРАВОТО НА ЦЖИВОТ заради моят антикомунизъм.На никого лошо несъм помислил и аз.Тук и сега!
  Ако може без такива комунистически визии

  "Големият проблем, е че поради липсата на ясна визия в момента в българия няма истинска дясна партия (настрана от антикоминистическата реторика)."
  Маля!

 54. Истината е, че без Костов много скоро няма да има нито ДСБ, нито СК, нито дясно изобщо. Това искат ББ и ГЕРБ, това иска Кунева, това искат и комунистите, това искат, оказва се и от СДС. Точно затова ще продължа да го подкрепям.

 55. ами те и от БСП не са помислили нищо лошо за никого от своите редици…и за това се цепят…И в НДСВ не виждаха нищо лошо за никого – и затова с мъка събират един процент сега.Защото трябав да се направи един анализ и да отсяваш пляват от зърното за да върви напред. А реториката ми не я смятам за комунстическа защото нито искам национализация, нито народен съд, нито съм против НАТО и Европа, нито против МВФ…само искам концепция как странаат да си повиш стандарата. И ако някой те е излъгал че повишването на стнадарта значи комунизъм знами че знаеш какво е ляво и дясно. При Буш Америка си повиши стандарта, а дясната Меркел раздава купища пари на гърците, но не смятам че те са комунисти.
  И левите и десните би трябвало да искат повишение на стандарта – въпросът опира за разпределнието на парите- десните са за по високи данъци и по строг контрол на държвата, която да разпределя благините. левите са повече социалин помощи и по-нисик данъци. така поне е на ЗАпад. Разбира се Лутин и Лукашенко не могат да се сравняват с лейбъристите на Блеър или демократите на Обама – там нещата са други, няма програми има личности. Само във вождистките партии една партия не може да съществува без лидера си. такава партия не си струва съществунето.
  Комунизмът и антикомунизмът са остарели понятия . демократите на Обама са толкова “комунисти” колкото и републиканциет са “антикомунисти”. никой там не е чувал за Ленин, а Маркс го знаят само като икономист предложил разделение на труда но неи като основател на комунизма, Енгелс пък – хетен не са го чували. малцината дето са го чели знаят само че е учен.
  И понеже ще кажеш пак, че съм комунист – потърси една статия отпрепидо окол седмица (9 тоиз месец) на Евгений Дайнов в Дневник – “в какво вярват десните”. вярвам, че ще ти е интересна .него вярвам няма да наречеш комунист.

 56. “Жорката”, ako e viarno, che na sinite im lipsvat idei i imat problem s liderstvoto, poradi koeto gubiat simpatizanti, triabva da e viarno i che BSP imat mnogo idei i niamat problem s liderstvoto, poradi koeto nikoga ne im pada dramatichno elektoralnata podkrepa.

  Tova e NONSENS, nali?

  Tazi ti smetka ne se poluchava, zashtoto ne otchitash, che:

  1) bg narod v ogromnoto si mnozinstvo niama nikakva politichreska kultura;

  2) centralnite medii i sociologicheski agencii (koito formirat obshtestvenoto mnenie vav vseki kat na stranata) sa v racete na chengeta – te vnushavat na publikata dali “Balgaria ubi dete” ili “Balgaria spasi dete”;

  3) v diasnoto politichesko prostranstvo gamji ot samoto mu nachalo ot provokatori, koito go razrushavat otvatre (imenata na chast ot tiah ti sam si izredil).

  I posledno: ne ti li se struva stranno, che nai-novite problemi na DSB i SK zapochnaha kato po podaden signal vednaga sled izlizaneto predi mesec na sociologichesko prouchvane, koeto prognozirashe SIGURNO vlizane na SK v sledvashtia parlament nared s GERB, BSP, DPS i pramovica?

 57. ще направя съвсем кратак реплика след която повече няма да пиша за днес а може би и за дълог време – кой каквото разбрал разбарал (бях помолен да разредя писането, за да не се губи диалога във форума смятам да последвам съвета).
  1. БСП нямат НИКАКВИ идеи – те възпиреха малкото си идеи от ОДС, но при тях не съществува лидерски проблем защото са 100 годишна партия с традиции. СДС(ОДС) са създадени отскоро нямат и двадесет години и над половината време са били в опозиция, което доведе до личностни конфликти. Нямат и тези структури.
  2. и 3 изобщо не мисля да отричам ролята на медиите и провокаторите. По-горе съм споменал че нас няма демокрация в истинския смисъл на думата. Само че кой е е виновен че медиите с поръчкови десните бяха на власт два мандат – при Ф.Димитров и при Костов. Втория път и четирите власти бяха техни – П.Стоянов – президент, Соколов – председател на Нс, Костов – премвиер, софиянски – кмет на София с удобон мнозинство, Филчев – главен прокурор. Ако са искали можеха да променят нещо. Така ли е – така е.
  И последно аз пък гледах преди месец две интервюта – на Мира Радева и на Асланов – и двамата казваха, че СК е на ръба и аха-аха може и да не влеез с 3,-3,5 процента и че сигурни са четири партии Герб и БСП, Кунева (около 6,5 процента и върви нагоре) и Доган който е малок зад нея. Янето и Волен събират по един процент поотделно.

 58. Към жорката:
  По време на управлението на г-н Костов,България беше на второ място по благополучие, след Гърция.В момента сме на предпоследно място, преди Албания.Вместо толкова много да говориш намери време и посети сайта на ДСБ.Там ще намериш отговори дори и на незададените си въпроси.

 59. @Б. Танушев,
  Вие наистина ли не осъзнавате, че си противоречите?!
  Съжалявам, че по невнимание се превърнах във Ваш дразнител. Уверявам Ви, усилията Ви са напразни – не съм Ви враг.
  Обърнете се с поучителните си беседи към ЖОРКАТА – мисля, че в негово лице ще намeрите събеседник на подходящо ниво и съмишленик, който Ви разбира.
  Мен оставете да се гърча в собствените си заблуди.
  🙂

 60. До Павел Тинков

  г-н Тинков, не му обръщайте внимание на др.Танушев …това е милиционерски манталитет…враг е всеки, който е добре възпитан, образован и може да мисли!А най-истински враг е всеки привърженик на Костов…
  Поздрави и винаги е удоволствие да чета коментарите Ви!

 61. Г-н Инджев,прав сте,аз не искам запазена територия,но изолацията в която бяха поставени репресираните и техните потомци беше много голяма.Ние никога не видяхме свои представители в ръководството на СДС.Дори Демократическата партия беше окупирана от личности,чужди на традициите й.Къде е сега тази партия в политическия живот?Къде са имотите й?Къде е българският Вацлав Хавел?Буржоазният произход на Хавел и работническо селския на Жельо Желев, бележат посоките на развитие на прехода в двете страни.Разликата е голяма,нали?

 62. Благодаря Ви, ИМИГРАНТ!
  Ласкаете ме.
  Все пак, иска ми се да вярвам, че Борис Танушев е един от нас.Въпреки, че последните му участия тук ме изненадаха.
  Поздрави!

 63. Към Мария:

  Напълно сте права в разочарованието си от маргинализирането на репресираните като естествени морални лидери на демократизирането на България. Това е голяма тема и не се отнася само до отделни личности, но дори за огромна група хора, каквито са българските турци. Как стана така, че ги натикаха в окопа на една партия с един вожд, за да гласуват с една бюлетина!? Знаем как, но това е нещо, което трябва да се промени и лично моя милост ще направи всичко по скромните си сили да говори и пише на тази тема. Репресираните от “възродителния процес” са огромен резервоар на демокрацията и при един нов проект на демократите, какъвто съм сигурен, че вече е на път да се роди, трябва да се направи крачка напред към тях.

  Опонирам Ви само по въпроса за кръга от хора, на които е “позволено” да са демократи.Дошло е време да се разширява влиянието на демокрацията и да се каже, че в нов проект са добре дошли демократично мислещите и действащи хора без разлика в “цвета на кожата” ( не непременно като партийни членове, а като гласоподаватели).

 64. Никога не съм отричал реформите, които направи Костов (споменал съм го и по-горе) и чувството за икщономическа стабилност което въведе в страната. Това което обаче поставям като въпрос е, че по време на неговото управелние имаше съмнения за поголвна корупция. не е възможно да не е знаел, че Хр.бисеров, Йордан цонев и Евгений Бакърджиев – членове на НИС на СДС (Бисеров секретар, Бекърджиев – министър и вицепримера), тагарински, Надежда Михайлова, Ст Софиянски (столичен кмет) Ан. николов (предеседател на СОС) са корумпирани. човек трябав да е глупак за да не го разбере, а ИК не е глупав. И как фондацията на жена (Елена костова) му спря да съществува една година след като излезе от властта, а тази на Софиянска и Стоянова – полвон годин след краха на СДС – значи всичките фондации са захранвани с държавни пари. Защо след загубата на местните избори мълач 3 месеца после изведнъж обяви имена които да бъдат подадат оставки, без да дава обяснение. Макар и много хъшлашки, прав бе П.Стоянов който го призова за обяснеие пред народа. Костов обяви че се оттегля от политиката през 2001 защото народът не го разбирал – върна се за да създаде ДСБ. Обвинявашеи Софиянски че цепи СДС – той каков нсаправи – нова партия. Тук не говорим за реформите които извърши и икномическата му политика. тук говорим за чувството за справедливост. Не е норамлон окоол един демократичен преимер да има олигархия, не е нормалон в една демократична партия лидера никога да не се сменя и да е като Кастро или Кадафи. Ако трябва да има развитие е ясно какво трябав да стане – още на президнетските избори цялото ръковство и ДВЕТЕ ПАРТИИ (СДС и ДСБ) подав оставка идват нови хора които не са толокоав компорометирани от по-задните ешелони (да речем – просто като пример Зеленогорски и Москов, но може и други имена,) и се прави нова синя коалиция на основаат на принципи.
  сега това не може да стане защото старите муцуни – Костов, Ек Михайлова, Атанасов, Методиев – от ДСБ и М.Димитров, сотиров, Р.Христов, Н.нейнски, П.Стоянов, Кисьов – от СДС мислят само как да издрапат до следващия парламент. Трябав цялостно да се сменят лицата които са били в кабилената Костов имали са доверие и са го загубили. някой казват – ОДС дойде с доверие над 50 процента. хубаво ама с колок си тръгна – със 17 защото изгуби доверието на народа. И лошото е, че това доверие пада (ан последните парманетарни зобири СК имаше 6 процента), на президентските – 2,5 процента за Р.Христов. Следователон Костово отадвана е загубил легитимност още през 2001 г. (от обсолютно мозинство -близо 60 процента – до 17 проценат за 4 година – даже Царя се смъкна с по-малко, защото очакванията бяха по-малки.
  Затова като призовавам за по-млади хора няма предвид можещи или неможещи – за мен в политиката (почти) всичик са еднаков можещи и това се вижда. Призовавам са честни и неоптенени хора от по-задните редици на които най -накрая да се даде път и старите муцуни да си идат. Прочем това е призив не само за десните. нека същото направят и в БСП, и в ДПС, и в ГЕРБ. нека си идат лицата които гледаме от 10-15-20 години наведнъж за да дадат шанс на едно ново поколение, което не е опетнено в кал.
  Имаме ли доверие в политиците си, останалоот ще го нагласим.

 65. Да,да се разшири кръга,това е процес,който поддържам.Вие добре знаете колко трудно се формира личност-възпитание,образование,култура,труд,постоянство и т.н.В България има такива хора,вкл.вие,но те не са включени в позиции(властови и финансови),чрез които активно да ускоряват процесите на демокрация.Ние вече се изморихме да крещим,да митингуваме,а нашите хора да остават в периферията.Пожелавам ви здраве и енергия да постигнете сините мечти,ние ще подкрепяме според възможностите си.

 66. 05.10.2003г., bTV “В десетката”- първо интервю на Иван Костов след две годишно мълчание

  Иво Инджев: г-н Костов, ако използвам терминологията , която смятам да приложа днес в интервюто, за да можете да отговорите пряко на въпросите , които досега са Ви задавани, та да използвам терминологията, употребявана често и в медиите, една от думите , които беше употребявана за Вас, е, че сте си наложили омерта. защо сега я нарушавате?

  Иван Костов: При иизвестна доброжелателност може да се каже, че съм мълчал от 800 дни толерантност. Истината е, че бях много изтощен от управлението, че чувствах голям спад на силите си.

  Иво Инджев: Да смятам ли, че това е отговорът на въпроса, който ви се задава и досега не е получил реакция от ваша страна, дали сте гузен за това, че сте изгубили изборите и за това мълчите?

  ИВАН КОСТОВ: АЗ НЕ МОГА ДА СЕ ЧУВСТВАМ ГУЗЕН, ЗАЩОТО НИКОЙ ЧОВЕК НЕ СЕ ЧУВСТВА БЕЗ ВИНА ВИНОВЕН. АЗ СЪЩО НЕ СЕ ЧУВСТВАМ. МНОГО ОБВИНЕНИЯ СЕ ОТПРАВИХА . НАСКОРО ДАЖЕ ЧУХ ЕДНО ОБВИНЕНИЕ ОТ БИВШ СЛУЖИТЕЛ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, КОЙТО ТВЪРДЕШЕ, ЧЕ СЪМ СОБСТВЕНИК ДОРИ НА ТАЗИ ТЕЛЕВИЗИЯ. ТЕЗИ ОБВИНЕНИЯ СА РЕПРОДУЦИРАНИ МНОГОКРАТНО. ТЕ НЕ МОГАТ ДА МЕ НАПРАВЯТ НИТО ГУЗЕН, НИТИ ПРЕСТЪПЕН. ОТВОРИХА МНОГО РАБОТА НА ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ. ПРОКУРАТУРАТА, ИКОНОМИЧЕСКАТА ПОЛИЦИЯ, ВСИЧКИ КОНТРОЛНИ ОРГАНИ НА ДЪРЖАВАТА ПРОВЕРЯВАХА ВСИЧКИ СИГНАЛИ, КОИТО ИЗЛИЗАХА. ПРОВЕРИХА …МНОГОБРОЙНИ ЛИЦА, ИЗВЪРШИХА КОНКРЕТНИ ПРОВЕРКИ, НАСРЕЩНИ РЕВИЗИИ, БУКВАЛНО НА ВСЕКИ СИГНАЛ, КОЙТО МЕДИИТЕ ПОДАДОХА, И НЕ НАМЕРИХА НИЩО, ЗАЩОТО НЕ Е НАРУШЕН ЗАКОНЪТ. СЪЩОТО ПРАВИ И ПРЕЗИДЕНТСКАТА КАНЦЕЛАРИЯ. НЕЙНИЯТ ЮРИДИЧЕСКИ ОТДЕЛ ПРАЩА ПРОВЕРКИ ПО ВСЕКИ СЛУХ ЗА УКРИТИ МОИ ИМОТИ И ТЕ МЪЛЧИ, ОЧЕВИДНИ НИЩО НЕ НАМИРА. НЕ НАМИРА, ЗАЩОТО НЯМА.

 67. Иво Инджев: Това е може би отговор на репликата по Ваш адрес, че сте бос на мафията в България?

  Иван Костов: Видя се, че не съм бос на мафията. Аз мисля, че се видя и това, че не съм присвоявал милиони , както ме оклевети Георги Първанов, като семейство.

  Иво Инджев: Ако продължа логиката на този разговор сега, знам какво следва в обвинението срещу Вас- може би лично не , но Вашата съпруга с нейната фондация?

  Иван Костов: Да. ТЯ СЪЩО БЕШЕ ПРОВЕРЕНА. Моята съпруга, моите дъщери, всичко беше проверено. Аз още веднъж ще кажа, защото се проявява известен САДИЗЪМ към семейството ми. Извинявам се за силната дума, но Милен Велчев с голословни обвинения изпрати малката ми дъщеря в болница, когато беше бременна, и то на два пъти

  “В десетката” 05.10.2003

 68. Иво Инджев: Да, но когато Вие направихте промените във Вашия кабинет по средата на мандата, много критики бяха насочени към Вас, че не сте казали точно защо, т.е. тогава сте мълчали, сега мълчахте след изборите . Има ли връзка между двете неща?

  Иван Костов: Аз се надявах, че времето ще изясни защо са направени тези промени и то донякъде го стори. Господин Методиев беше освободен по искане на Демократическата Партия. Господин Гоцев, защото стана конституционен съдия. А Бонев и Бакърджиев излязоха от СДС, защото влязоха …всъщност уж създадоха партия, а фактически влязоха в партията на един изгонен от България руски мафиот. За останалите мога да кажа сега още един път, защото аз съм го казвал, че в една или друга степен те загубиха моето доверие като политици и като администратори или поеха отговорността за сериозни неудачи и грешки в техните екипи.

  ” В десетката” 05.10.2003

 69. Иво Инджев: Вие казахте за обвиненията срещу Вас . Току що споменахте и господин Софиянски. Ред е да Ви попитам-Вие също не спестявате на свои опоненти остри думи. Миналата седмица написахте писмо във вестник “Сега” , в което ни повече, ни по- малко нарекохте господин Софиянски “помияр”.

  Иван Костов: Аз съм много разтревожен за бъдещето на дясното пространство. Събудих много отрицателни емоции с това, затова сега само ще посоча фактите така , както аз ги виждам, а нека хората …всички да си направят изводите. Той не подкрепи ясно и недвусмислено кампанията на партията, която го избра два пъти за кмет. Непрекъснато настояваше за коалиция, без да има политическо решение за коалиция с НДСВ и ДПС. Когато тази коалиция не стана, излезе от нас и основа своя партия, и то точно между двата тура на президентските избори. Обясни, че няма да допусне БСП да спечели града и застана срещу председателя на СДС, безспорно най-голямата дясна партия, на която се пада ролята да воюва за столицата. Това са ФАКТИТЕ…..Моето мнение, че няма човек, който толкова много да е допринесъл за разпада в дясното пространство, който сега пък да настоява то да се обединява.

  Иво Инджев: Добре, но Вие не допринасяте ли за евентуалното , как да кажа, за евентуалния неуспех на десните сили да се обединят с Вашата остра позиция, тъй като Вие още преди години казахте за Ахмед Доган, че е проклятие за България. Доколко той стои в дясното пространство е друга тема, разбира се. Но нарекохте без имената им конкретни хора “другари”, които са помирители. Това не пречи ли на евентуално бъдещо обединение и търсене на коалиционни партньори?

  Иван Костов: И не може да се поставя въпроса за обединение с кого. Това е политически неправилно.ВИНАГИ СЕ ПИТА ЗА КАКВО, НА КАКВА ПЛАТФОРМА, НА ОСНОВАТА НА КАКВИ ПРИНЦИПИ. Принципът, на който аз мисля, че трябва да бъде обединението и на който би трябвало да стои всеки десен или истински политик демократ, е, че ОБЕДИНЕНИЕТО НЕ МОЖЕ ДА СТАВА КАТО КОАЛИЦИЯ С ПАРТИИ, КОИТО СА ПОДВЛАСТНИ или под влиянието на бившата ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.Това е самоубийствено за СДС. И пак се обръщам към хората от СДС – да престанат да обръщат внимание на тези обвинения в корупция и на тези малки партии, създадени заради отделни РЕНЕГАТИ. КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА НЯКАКЪВ БАКЪРДЖИЕВ, НЯКАКЪВ БОНЕВ, НЯКАКЪВ СОФИЯНСКИ…КАКЪВ ЦАР И КАКЪВ ГЕНЕРАЛ ВЪОБЩЕ? ДА СИ СПОМНЯТ ТЕЗИ ХОРА, ЧЕ СА СВОБОДНИ ХОРА. ТОВА КАЗВАМ АЗ. И ЗА СВОБОДАТА ТРЯБВА ДА СЕ ВОЮВА . ТЕ БЯХА СЪС СИНЯТА МЕЧТА. ИСКАХА ЕДНА ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, А НЕ БУТАФОРНА, ЗАД КОЯТО ДА СНОВАТ ПЛЪХОВЕТЕ НА БИВШАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ и КГБ.ТЕ ИСКАХА БЛАГОСЪСТОЯНИЕ, НО ЗА СЕБЕ СИ! НЕ ЗА МУТРИТЕ, НЕ ЗА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ. ТАЗИ БЪЛГАРИЯ, В КОЯТО СЕГА СТАВА ТОВА , ТОВА Е ТЯХНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО И НЕКА НЕ МЕ ПРАВЯТ НИТИ НА БИК, КОЙТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ УБИТ НА АРЕНАТА , НИТО НА ТОЯ КОЙТО ТРЯБВА ДА УБИВА БИКА, НА ТОРЕАДОРА.ЗАЩОТО ТЕ НЕ СА ПУБЛИКА. ТЕЗИ ХОРА НЕ СА ПУБЛИКА, ТЕ СА В ТАЗИ БИТКА, ТЕ СА УЧАСТНИЦИ. ВСИЧКИ УСПЕХИ И ВСИЧКИТЕ НЕУСПЕХИ СА ЗА ТЯХ. ТЕ ПЛАЩАТ И ЗА НЕРАЗБОРИИТЕ В ДЪРЖАВАТА , ТЕПЛАЩАТ ЗА ВСИЧКО. ТЕ ПЛАЩАТ ЗА ХАОСА, ЗА РАННОТО ВЪВЕЖДАНЕ ПРИМЕРНО НА ДАНЪК ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ ВЪРХУ ЛЕКАРСТВАТА, КОЙТО ГИ НАПРАВИ НЕПОСИЛНИ ЗА НАШИТЕ БАЩИ И МАЙКИ.

 70. Иво Инджев: Ако продължа обаче Вашия начин на разсъждение, Вие хванахте бика за рогата с казуса “Бриго Аспарухов”, някакъв си, ако използвам Вашия термин, който вие употребихте по отношение на други фигури досега. Беше ли това достатъчно голяма провокация за Вас, за да проговорите в публичното пространство?

  Ивна Костов: Беше много голяма провокация. Аз искам да обесня защо. Нито един министър-председател на Република България, подчертавам на Република България , не е имал между себе си и специалните служби посредници. Бригадир Аспарухов ще играе ролята на посредник. Но какво значи да посредничиш на информацията от специалните служби? Това означава да четеш информацията, да я декодираш, да вадиш от нея оценките и изводите. Но с какъв код Бригадир Аспарухов- курсантът и завършилият школата на КГБ, ще дешифрира тази информация? ТОЙ Е ОРЪЖИЕ БРИГАДИР АСПАРУХОВ, ОРЪЖИЕ, БОЙНА МАШИНА, АВТОНОМНО ЗАДЕЙСТВАЩА СЕ БОЙНА МАШИНА.

  Иво Инджев: Автономно, но не командвана от някой друг?

  ИВан Костов: ТОЙ МОЖЕ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ ДА СТОИ НЯКЪДЕ ПОД ПРИКРИТИЕ И ЩЕ СЕ ЗАДЕЙСТВА , ЗАЩОТО НЕГОВАТА ПРОГРАМА Е ДА СЪБАРЯ ДЕМОКРАТИЧНИ ПРАВИТЕЛСТВА, ДА САБОТИРА ДЕМОКРАТИЧНИ ПАРТИИ.

  “В десетката” 05.10.2003

 71. Г- н Жорката, считам че извадките от интервюто с големия български политик Иван Костов спукаха балона на безличните ви обвинения в километричните ви коментари и ги превърнаха в злъчно вряскане на папагал, който се опитва да покаже какво са го научили посткомунистическите архитекти на днешна България.

  КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ!

  Извадките от интервюто са иззети от книгата на Найо Тицин – “ИВАН КОСТОВ ОТГОВОРИ”

  IN KOSTOV WE TRUST!!!

 72. Жорка, само не можах да разбера, към кой “регулировчик” е отправен призивът ти “да се даде най-накрая път на честни и неопетнени хора от по-задните редици и старите муцуни да си идат.”?
  Кои са тези, които приканваш “да дадат шанс на едно ново поколение, което не е опетнено в кал”?
  И да вземете тези, които сте на мнение, че лидерството е присъщо “само на монархическите и тоталитарните общества” да забраните лидерството в новата, млада и неопетнена синя партия и лидерите като явление, а за да не вземе някому да хрумне да се застои “като Кастро или Кадафи”, заложете в устава й ротационен принцип на ръководство. Защо пък и да не се забрани ръководството изобщо – ще се вземат колективни решения “с таланта на цялата”…партия.
  🙂

 73. Към имигрант:

  Поводът за въпросите ми към Иван Костов през 2003 г. е опитът на премиера Сакскобургготски да назначи Бриго Аспарухов за свой съветник по сигурността, измисляйки за него специален пост- нещо като шапка над тайните служби! Публична тайна е, че това намерение се провали само заради категоричната съпротива на някои западни съюзници…

 74. Имигрант, благодаря Ви че сте си направили труда, да публикувате това неизвестно за мен интервю! В десетката е!

 75. г-н Киров, благодаря и на Вас…правя го за България!

 76. Иво, харесвам коментара ти, но тази синя мъгла ни обгръща вече много години. Явно има голяма част седесари, които отвътре работят против СДС. Абсолютно си прав, че СК, трябва да се разчита и като Средна класа, каквато трябва да бъде в основата на подкрепата на синята идея. Виждам още една възможност за развитие на СК, ако понякакъв начин се промени избирателния закон в слената посока: не може президента, който се избира пряко от народа да има право само на ДВА мандата, а т.н. дупетати да са пожизнени като папата. Ако се въведе мандатност и за депутатите и мажоритарен избор, вероятно задачата би се опростила -да се обединят десните сили, носителите на прогресивните печеливши идеи за развитие и разтеж. Наистина ситуацията е много особена – чисто нашенска, позната ни от последните 24 години!

 77. Цитат от Медиапул. Иван Костов за “дясното”, аз бих казал, нормалното:

  „Всъщност истината е, че сините избиратели имат искания към политиците, а не мечти. Първо, сините искат премиер, който решава техните проблеми, а не на волейбола. Искат да се спре полицейското насилие. Искат сигурност за своите права и собственост. Искат битовата престъпност да не ги лишава от възможността да приберат отгледаната от тях реколта. Искат законът да е един за всички. Искат монополистите да не унищожават техните работни места и да не изпразват семейните им бюджети. Искат достойно място на България в Европа или поне на Балканите, а не да съперничим с Албания, че не сме най-бедната балканска страна. Искат доходите им да нарастват три пъти, както беше по време на тяхното синьо управление, а не да бъдат замразени и да се обезценяват от инфлацията. Искат уважение като граждани, защото не са нито публика, нито клакьори на пошъл спектакъл. Това са сините хора”, каза Иван Костов.

  „Десният не е ляв, за да мечтае. Десният иска. Десният иска, защото се опира на себе си. Той иска предпоставки, за да може да реализира своите възможности, своите качества, своя професионализъм на работното си място и т.н”, добави лидерът на ДСБ.

  Какво по-нормално от това ? И как да не го мразят Иван Костов, като говори такива неща ? Мразят го не, ами с парцалите биха го изяли.

 78. Имигрант, моите уважения към Вас и това, че помните тези неща. Струва ми се всички ние, четящите този блог знаем всичко това! Нас няма как да ни убедите повече, струва ми се. Известни са ни не само “Отговорите”, но и всички изяви на г-н Костов. Известно е и мнението на хора като ген. Уесли Кларк, за правителството на България /1997-2001/ и позицията на това правителство по повод кризата в Прищина. Всичко това не променя нещата и доверието в ДСБ, СДС, Синята коалиция… Зная, че машината за очерняне, обезличаване и ако е възможно унищожаване на всичко, което мисли различно е мощна, но никога не мога да приема, реакцията на т. нар. интелигентен български народ!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.