Заявка за единство на “западния фронт” на България

Два подхода в две телевизионни предавания се откроиха тази сутрин по един политически проблем: състоянието и близкото бъдеще на разпадналата се под тежестта на прехода водеща демократична сила от близкото минало. Какво се случва в редиците на „сините” и имат ли те бъдеще в българския … парламент.

Коментирайки този въпрос, братята Любомир и Юлий Павлови, бивши строители на СДС и настоящи фактори в медийния и социологическия бизнес, акцентираха по БНТ върху омразата си към „ наглия” Иван Костов ( изразът бе на Юлий) и върху надеждата си без него нещата до потръгнат. От което стана ясно, че залагат на разцеплението на Синята коалиция като положителен фактор. Това е на практика позицията на онези, което предизвикаха този процес в коалицията.

Интересното е, че Надежда Нейнски, известна с противоположната си позиция по тази тема, беше спомената от Любомир Павлов като едно от известните лица в десницата, което „не е много компрометирано”- от неговите уста това прозвуча като суперлатив, признание за качеството на противника. Каза го без да бъде питан и това придаде допълнителна тежест на наблюдението му за значимостта й.

Самата Надежда Нейнски обаче вероятно ще го изненада, когато Любомир Павлов научи, че почти по същото време е направила доста важна стъпка в публичността, появявайки се по Нова телевизия. Там тя на практика каза това, което по мое мнение, наистина искат да чуят и видят т.н. „редови седесари” и „десебари”: единство.

Какво обаче означава то? Ето три акцента от изявлението й, което определено би трябвало да прозвучи като новина дори за не особено будните медии:

1. Единството означава да има ЕДНА формация, която да бъде достатъчно авторитетна, силна.

2. Традиционната десница трябва да направи усилие да изгради ЕДИНЕН политически субект.

3. Няма нови и стари лица. Трябва да се промени схемата.

„Как може определени представители на традиционната десница да имат проблем с миналото на СДС и същите тези хора да нямат никакъв проблем с миналото на Меглена Кунева и на Бойко Борисов”, попита още Надежда Нейнски, призовавайки на практика да спре самоизяждането на сините с непрекъснатото връщане към собствени слабости и грешки от миналото.

Май ще има нещо ново на “западния фронт”- доколкото думите й звучат като противовес на обявената миналата седмица заявка на ГЕРБ чрез нейния лидер Бойко Борисов за необходимостта да се „обърнем на Изток”, защото само там сме имали шанс да си продадем сиренето и цветята.

35 мнения за “Заявка за единство на “западния фронт” на България”

 1. Samo kato vijdam koi sa protiv siniata koalicia, si davam oshte po-iasna smetka kakav vajen faktor beshe i TRIABVA DA BADE tia, za da imat normalnite balgari predstavitelstvo v parlamenta.

  Oshte imam niakakva nadejda, che SDS i DSB shte se sdobriat. Ako li ne – v DSB sigurno shte se nameri miasto za Nadejda Neynski.

 2. Много им е удобно на комунягите опонентите им да са разединени, както бдяха едно време: “да няма никакви сдружения на нездрава основа”…
  А изказването на онази тиква бб за сиренцето и “мускалчетата” звучи точно като бай му тж, когато в началото на 60-те предлага България на тепсия на СССР за 16-та република и смее да изрече: “суверенитета народът го разбира: да има ядене и пиене!”

 3. Господин Инджев, в нормалните държави (под нормални държави да се разбира, старите демокрации от Европа, САЩ, Канада, Япония, Австалия Н. Зеландия и още няколко)личности като Бойко Борисов не биха ги сложили за портиер на входа на държавна, общинска или друга обществена сграда, а у нас ставаме и лягаме с името пожарникарско на уста. И друго, в същите тези държави, хомосексуалистите са много повече от комунистите като части от цялото им шарено общество. За това и животът тече в друго русло, различно от нашето постсъветско такова. То и какво му различното на съветското и постсъветско само Бог знае това.

  P.S. Със сравнението не искам да обидя хомосексуалистите, те са много свестни хора и деца на Бога като нас, за разлика от комунистите, които както казват те самите, са произлезли от маймуните. Е, за последното съм съгласен с тях.

  P.P.S. Братя Павлови и братя Галеви са 100% комунисти.

 4. Това “единство” между СДС и ДСБ е добро само за късогледите. Още една възможност сталактитите като Нейнски и Костов да се задържат на повърхността. Въобще не е сигурно заедно дали ще прескочат бариерата, дори обратното, заедно са обречени. Всички отчайващи опити за някакво единство са празно пилеене на енергия. Ново съдържание на СДС и нов силен авангард.

 5. Защо никой не говори (пише) за цените на горивата?
  Всочки ли медии са собственост на енергийните мафиоти >

  Петрола сорт Brend neaby futures днес е Usd 98/br а цената на Е-95 лева 2.52/л.Максимума беше 128/б. и цена на бензина 2.67/л.

  Цената на петрола е намаляла 30%.
  Петрола формира около 50% от стойността на бензина.
  Бензина трябва да е по-ефтин с 15% или цената днес да е 2,27 лв/литър.

  Курса на долара невлияе тъй-като себестойността се формира 50% в Евро и 50% в долари т.е. разходите в евро поевтиняват еднакво с поскъпването на разходите в долари.

  Пишете за тези неща !

  Това е което е важно за икономиката, както и за отделния човек.

 6. В България няма условия зя истинска десница, а няма и истинска левица. В една бедна държава с мижава средна класа и доходи откъде ще все вземе десен електорат. Голяма тъпотия е да се мисли, че който е против уж левите е десен. Както и да се обединяват и делят,пишман десните нямат големи шансове. Дали могат да минат за небесно сини ангелчета в очите на толкова лъганият че го водят към обетованата земя, електорат. Той електората не чака тях, а сам тръгва към обетованите земи и им тегли една майна, каквото всъщност заслужават всички политици участвали във властта.

 7. Извинете, кои са Любомир и Юлий Павлови? Не знам защо, но не си спомням нищо, което тези лица са направили за излизане на България от кризата 1997-2001, за “синята идея” въобще и от позицията на какви се изказват за това кое е добро и кое не за сините?

 8. Дано надделеят разумните дясно мислещи хора и на следващите избори наистина да има ясна дясна алтернатива!Все още не съм загубил надежда,че нормалните хора в България са мнозинство!

 9. Забравили сте да напишете тези “обетованите земи “,къде са -на изток или на запад.И дали точно ЦВ ЦВ ,ББ или другите гербери-бивши милиционери са истинските ДЕСНИ ,та са членове на ЕНП.

 10. И аз така – като гледам как им бърка Иван Костов в …. очите само с присъствието си, си мисля, че той е верния човек. Те при всички случаи разбират повече от мен от икономика, щом толкова го не щат, значи е Той. :)))))А това сини, червени, си е ала-бала за България. Щом ББ може да мине за десница….
  Още нещо искам да кажа – ако приложите критериите, по които съдите Костов, към всички останали, какво ли ще се получи….Мисля си, че живо пиле няма да остане на политическия хоризонт…И ще си внесем тогава вече политици – нови, млади, здрави, честни, компетентни, непокварени идеалисти … от къде ли ще се вземат?

 11. В България има дясномислещи има и средна класа. Оптимист съм и мисля че скоро ще имаме и силна дясна партия.

 12. Сентенцията “Би могло да бъде и по-лошо!”прави живота по-хубав,а любовта към същия го съкращава силно!Следвайте го от почтително разстояние и ако държите слон за задния крак,а той се дърпа най-добре е да го пуснете!

 13. До една българка
  Е как откъде? “…нови, млади, здрави, честни, компетентни, непокварени идеалисти” – ми това са си направо талибани от Афганистан! Млади – нали талибан в превод означава ученик или студент, компетентни – познават Корана из основи. А както е казал халиф Омар (ако не се лъжа)”Щом го няма Корана може и без него”. Само се опасявам, че българският еквивалент на талибани е “тежката артилерия на ГЕРБ”

 14. Реформаторът ИВАН КОСТОВ, патриотът ИВАН КОСТОВ, политикът ИВАН КОСТОВ, анти-комунистът ИВАН КОСТОВ, човекът ИВАН КОСТОВ е българската глътка свободен въздух в тази задръстена от ченгесарска отрова, чалгарска нечистоплътност и рубладжийско скудоумие държава! ИВАН КОСТОВ не е просто някаква си личност, а единствената надежда за оцеляването на българското племе.
  Да, наистина, кои са тези Павлови, Инджова, Дачков, Кутев, Бареков, Цв Цв и вся осталная сволачь да джавката по този велик човек ИВАН КОСТОВ!? Кои са тези лилипути, които лаят от дистанция, но не смеят да се доближат до великана КОСТОВ?
  Страх ги е от премиера Костов(1997-2001), страх ги е, защото Костов маргинализира мутрите, Костов даде път на умните, способните, Костов защитаваше българските интереси, а не руските или американските, Костов беше на път да промени статуквото и отнеме властта на червените мародери, техните деца, внуци и правнуци!
  Народе???
  11 години ченгесарската машина е непосилна да извади Костов от Парламента въпреки милионите рубли наливани в медийни групировки, обслужващ социологически персонал, политолози на хранилка, бивши президенти с комплекси от величината Костов, пишещи мемоари с редакция от Позитано, млади кариеристчета, които се вживяват в политическата значимост на дядовците си убити в църквата “Света Неделя” и си мислят, че избори се печелят по наследство и някой друг им е виновен ако електората ги отсвири! СРЕДЕН ПРЪСТ на всички вас господа, госпожи, другари и другарки…ИВАН КОСТОВ СИ ОСТАВА МОЯ ИЗБОР!!!
  Ако Иван Костов се оттегли от политическата сцена, аз повече в тази държава няма да гласувам!

  IN KOSTOV WE TRUST!

 15. Чуждоземните бизнесмени бързо се побългаряват на наша територия, та сигурно това ще важи и за политиците. Ние трябва да си управляваме и възпитаваме управниците. Ако някой има ноу-хау за това да сподели.
  Не че нямам питания или упреци към ДСБ, но ми се виждат най-читави. В тая абсурдна държава трябва да се приложи абсурдна логика: най-мразената и диаболична фигура е най-свестен човек. Предателите на ДСБ се възнаграждават щедро и това също говори много. Случаят с неосъществената коалиция ми се вижда така: не хората изхвърлиха боклука, а боклукът отхвърли хората. Ако не съм права, то тогава признавам, че “всички са маскари”.

 16. На въпроса Ви Lilan-Anna
  Чичко Google,кажи кой са тез Любомир и Юлий Павлови?
  “Социология за ширпотреба
  Любослава Русева
  Или как митичният Център за анализи и маркетинг профанира представата за цяла наука
  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=708&aid=16070
  “Братята Павлови отново в играта с търговия на медии
  http://vevesti.com/общество/новини/братята-павлови-отново-в-играта-с-търговия-на-медии“…
  “Поредна разпродажба на марката СДС
  http://www.plovdiv-online.com/plovdiv/item/10129-поредна-разпродажба-на-марката-сдс“…

  На „Слънце Ориент“ повечко ухае,десни ,колкото аз съм транвай!
  На времето ,нетрябваше да ме спират да удуша “някой”на Раковска 134!
  “Бог е вечно същество в себе си и за себе си, а онова, което е в себе си и за себе си е обект на мисълта, не на чувствата. — Фридрих Енгелс.”
  “Бог не гледа вашият образ и богатство, а Той гледа вашите сърца и деяния. — Пророк Мохамед”
  “Пътищата към Бог са многобройни като душите на синовете човешки. — Арабска поговорка”
  Някои обаче вземат та пообъркат пътищата и се случи та дойде момент да им преседне по погреховно лапнатият голям залък.
  “Бог не играе на зарове”,както рекъл Айнщайн и “си знае работата”!

 17. За кого плачете, г-н Имигрант? За Иван Костов? Та той е злодей. Не четете ливестници? Не гледате ли телевизия? Кой свали супер успешното правителство на Виденов? Мислите ли къде щяхме да бъдем сега с онзи гений начело – на онзи свят – в рая! Кой вдигна курса на долара? Сега щяхме да сме милионери. Кой продаде Кремиковци за лев. Та Кремиковци хранеше България и околностите. Имаше опашка от купувачи – даваха стотици милиарди за гордостта на Жиевков. Кой ни набута в ЕС и НАТО. А можехме да бъдем Съветска
  република… И накрая – кой мислите друса Перник – Иван Костов, разбира се, защото му е близо. Не знаете ли, че в мазето на пететажния си Драгалевски дворец Иван Костов има машина за земетресения!

  ВСЕКИМУ СВОЕТО
  Властта на бездарника
  срещу славата на гения.
  Нека!
  Власт за бездарника!
  Слава за гения!
  Слава !

  Кожнстантин Павлов
  / По тяхното време той също беше злодей/

 18. БКП ДС навързани,но всички се правят,на ни лук ял,ни лук мерисал,а такива като мен си закопаха живота за несъстоялата се демокрация.Бизнесмени червено десни.Фалшификация,не демокрация се състоя у наше село България!
  Всичко се плаща!

 19. 9 септември 1944г,най проклетата дата в историята на България !

 20. Костов направи много погрешни стъпки в избора на личности , заради егото си – например достолепния , но напълно неудачен кандидат – президент Неделчо Беронов .И отцепването от СДС беше грешка .И многото откраднато при приватизацията . Не могат да се отрекат качествата му на макроикономист, изваждането на държавата от кризата 1997-2000.Но всеки трябва да усети кога да се оттегли , независимо кой е и какви заслуги има . Този човек беше медийно сатанизиран в продължение на години ,а хората открито го мразят заради пенсионната система . Време е да слезе от пиедестала на собствената си непогрешимост . Мисля , че изходът е в саморазпускането на СДС и ДСБ и сформиране начисто на нова десница , без стари муцуни.

 21. Много ми е интересно кога и как точно са строили СДС “строителите Любомир и Юлий Павлови”.
  Чак пък толкова да е късопаметен “електоратът”?!
  🙂

 22. В света на лъжа, лицемерие и демагогия в който живеем, ДСБ е едно малко островче на нормалността. Успеят ли да потопят и него/ а се полагат големи усилия за това/ то тогава Т.Живков ще е възкръснал окончателно, само че в много уродлив вид. Дано поне не се сетят да затворят границите, та младите хора да имат някакъв шанс за нормален живот.

 23. Крайно време е Костов да проговори и да си каже защо напусна СДС и основа ДСБ. И след това да се оттегли. Защото дори и да е най-подходящият за лидер на обединеното дясно, хората няма да гласуват за него.

  Ако не го направи, кукувицата ще вземе повече от СДС и ДСБ взети заедно.

  Тъжно, но факт…

 24. Господин Колев, може би не знаете или Вашата памет е къса, но Костов беше буквално изгонен от СДС. Защо беше изгонен Костов, попитайте СДС, нека те да проговорят защо с лека ръка изхвърлиха на успешния министър-председател на България от времето на Стамболов, та до днес. Препоръчвам Ви преди да правите своите умозаключение, да се запознаете с фактите. И защо Костов трябва да се оттегли от своята партия. Комунягите като братя Павлови също искат това. Може би и Вие сте милионер като Любо Пъпката и се на един акъл с него?

 25. Kaндидaтът нa Kocтов зa пpeзидeнт пpeз 2006г. беше Beceлин Meтoдиeв, нo СДС го oтxвъpли, въпрeки чe бeшe cилнa кaндидaтypa (май зaтoвa гo oтxвърли..), сaмo зa Бepoнoв кaндиcaxa. Taкa чe пoгpeшнo cпpягaтe кaндидaтypaта на Бepoнoв c Kocтoв, вмecтo дa пoпитaте Петъp Cтoянов зaщo гo пpeдпoчeтe прeд Meтoдиeв. Bпpoчем, aз глаcyвax c чиcтa cъвecт зa Бepoнoв.
  Mнoго peзoн имa в дyмитe нa Надежда Нейнски: „Как може определени представители на традиционната десница да имат проблем с миналото на СДС и същите тези хора да нямат никакъв проблем с миналото на Меглена Кунева и на Бойко Борисов?”. Hямaм cъмнение, чe СДС щe тъpcят предизбopна кoалиция c Kyнeвa или Бopиcoв, но кaк щe yбeдят cимпaтизaнтитe cи в принципнocттa й, cлeд кaтo ocъдиxa кoалициятa c ДСБ кaтo бeзпринципнa?!
  И кaквo oбщo има Любо Пъпката c пoнятията “принцип” и “мopaл”?!?!

 26. До Виктория – много добре казано, поздравления.
  До Нина – това, че някой го е сатанизирал, заслужава да се попита най-малкото – защо? Кои са тези новите и от къде ще дойдат?Вие от тях ли сте – защото човек маха нещо, като знае какво ще сложи на негово място все пак… Някакви идеи? Някой поне наполовина с качествата на Костов, но по-млад и още несатанизиран? Крайно време е тоя електорат, дето умее да мрази толкова силно, да се понаучи и да МИСЛИ, с главата, а не с други части на тялото си….

 27. Препрочитам си коментарите тук (понеже обичам да говоря с интелигентни хора – почти няма граматически грешки междувпрочем ) и ми прави впечатление, че мераклиите да се махне Костов, не предлагат никой за неговото място….Разбирам го така: Костов да се маха, няма значение кой ще дойде.:) Намирам го много патриотично, колеги…..Не сте забелязали, че младите и надеждните, дето бяха около Костов, си отидоха наскоро, вкупом….Млади, не им търпи търпилото, кво да ги правиш…Аз лично много си харесвах Прошков, ама всеки се лъже…

 28. Нина пролетта на 1997г пенсията на майка и татко общо беше 7000(седем хиляди) лева = няма 3(три )долара.Само най необходимите (живото пазещи)лекарства на баща ми бяха 32000лв.Това беше когато една другарка социалистка каза “като стане 3000 лв долар,тогава ще ви дадем власта”.Аз помня,защото ако небях обменил на време заработенитве с честен труд от мен левове в марки,още тогава двама пенсионери щяха да са престанали да са пенсионери(в отвъдното пенсии няма).Да си направят труда тези дето лъжат за пенсиите в края на СДС управлението на колко долара е била равна пенсията на моите пенсионери!
  А едно от енергоспестяващите осветителни тела раздадени на пенсионерите от ниелият Костов още свети,другото го счупих когато издъхна Майче ми в пост Костовите комунистически мизерни времена!

 29. Със(надявам се) съгласието на г-н Инджев искам да публикувам тук, част от един интересен анализ по темата, написан от коментатор, под статията на Е. Сугарев:
  “Края на Синята коалиция и бремето на премълчаното”

  Автор: Wittgenstein 17 Май 2012 20:45:00

  …Така например СДС НЕ БЕШЕ създаден да промени България, да я направи нормална и достойна страна. Това наистина беше мисията на СДС в съзнанието на неговите избиратели, но не и намерението на самите създатели на Съюза. СДС БЕШЕ СЪЗДАДЕН, РЕСП. ИНФИЛТРИРАН ОТ БКП-ДС-КГБ С ЦЕЛ ДА СЕ СИМУЛИРА МНОГОПАРТИЙНОСТ И ДА СЕ КОНТРОЛИРА ПРЕХОДА В УДОБНА ЗА КОМУНИСТИТЕ ПОСОКА. А това не беше посока към истинска свобода и демокрация.

  НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА СДС-ОДС СЪС СВОЕТО УПРАВЛЕНИЕ 1997-2001 УСПЯ ДА ПРИДВИЖИ БЪЛГАРИЯ ДОСТА РЕШИТЕЛНО В ПРАВИЛНА ПОСОКА. Разбира се, ако сме максималисти, никое правителство след 1989 не може да ни угоди. И все пак управлението на Костов при всичките му безспорни кусури и несъвършенства беше най-доброто не след 1989, а най-малко след 1944, ако не и преди това. Всъщност ако сме максималисти и перфекционисти, никое правителство на света не би могли да ни задоволи, защото винаги управляват човеци, на които е присъщо да грешат, никога не управляват Бог или абсолютната истина. Дори при много по-благоприятните условия в бившата ГДР например реформите и приватизацията, извършени от правителството на Хелмут Кол след обединението на Германия, досега са обект на остра критика. Ако някой например си мисли, че бившите източногермански номенклатурчици и служители на прословутата Щази днес са в пета глуха, жестоко се лъже. Всички те са облажиха процеса на приватизация. Във всички посткомунистически страни посткомунистите за съжаление приватизираха голяма част от бившата държавна собственост в своя полза. Морално ли е това? Разбира се, че не. Трябва ли обаче въобще да има морал в политиката? Немалко мислители в историята са застъпвали циничното мнение, че морал и политика са несъвместими. Това е голяма и сложна тема, но според мен политиката и моралът не може да се разделят напълно. Политиката обаче също така не може да се редуцира до морала. Понякога се казва, че политиката е прагматично действие с морална цел или пък че политиката е стремеж да се служи на общото благо, което само по себе си е морална цел.

  Интересно и важно е въведеното от Макс Шелер и най-вече Макс Вебер разграничение между етиката на съвестта, при която са важни мотивите, и етиката на отговорността, която гледа резултатите от действията. Политиците трябва да се стремят към баланс между тези етики, като обаче според Вебер ТРЯБВА ДА ДОМИНИРА ЕТИКАТА НА ОТГОВОРНОСТТА. Причината е, че политик, подчиняващ действията си само на етиката на съвестта и движен винаги от абсолютни, високи мотиви, за съжаление няма да стигне далеч в реалния свят. Това е етика повече за монаси, идеалисти и светци.

  От друга страна политик-прагматик, който се интересува само от ефекта на своите действия и прави всякакви компромиси без оглед на фундаменталните етически ценности също залита в крайност, защото това лесно може да доведе до етически релативизъм и оттам до загуба на всякакви ориентири и опорни точки.

  В тази дилема между етиката на съвестта и отговорността се намираше правителството на СДС-ОДС и СПОРЕД МЕН СЕ СПРАВИ ДОСТОЙНО. При това успехите на ОДС реално погледнато бяха заслуга на сравнително малка група реформатори около Костов в условията на огромна външна, но и вътрешнопартийна съпротива, понеже СДС от създаването си гъмжеше от кариеристи, предатели и подставени лица и виждаме, че и 22 години по-късно още не се е освободил от тях.

  Неслучайно ОДС дори в условията на 2001 получи все пак над 800 000 гласа. Ако КГБ не беше довел Симеон, ОДС имаше дори шанса да повтори мандата си! Следователно не е така лесно Костов и СДС да бъдат упрекнати в измяна на каузата на СДС и в неморалност, в загърбване на голямата цел. Ако на СДС беше отпуснато още малко историческо време, щеше да стане съвсем ясно, че тази цел не е изоставена. Точно това обаче враговете на свободата и демокрацията не можеха да допуснат.

  Всъщност Симеон спечели изборите, като – без да използва изрично тази терминология – постави етиката на съвестта в центъра: „Нужна е почтеност. Почтеност във всичко.” – т.е. в мое лице виждате светец, който ще се ръководи само от абсолютните етически ценности и няма да има компромиси с тях като при „прагматика” Костов.

  Провал ли е „проектът”(както обичат днес да казват) ДСБ? Може да се спори, защото зависи от критериите. Отново ако сме максималисти и смятаме, че ДСБ трябва да спечели изборите и да управлява България – сигурно. Ако сме обаче на мнение, че какъвто и да е резултатът, в крайна сметка си струваше да се направи един от малкото сериозни опити за създаване на партия извън сценария на КГБ в Източна Европа – не. Впрочем ДСБ от своето създаване е наясно със своя електорален потенциал и никой не е хранел илюзии, че може да повтори резултата на СДС от 1990-те години. Виждаме обаче, че дори само с пет (!) депутата, в пълна изолация и в опозиция ДСБ продължава да е трън в окото на мафията и Москва! Можем дори да кажем: тезата, че ВСИЧКИ български политици са маскари, е вярна – но с едно единствено, много знаменателно изключение: Иван Костов и ДСБ. Привържениците на тази теза (разбира се, нарочно) пропускат този ключов факт. ЕТО ЗАЩО ДОРИ ОСНОВАТЕЛИТЕ НА ДСБ ДА СА НАДЦЕНИЛИ СИЛИТЕ СИ И ПОТЕНЦИАЛА НА ПАРТИЯТА, ТОВА УСИЛИЕ НЕ Е БИЛО НАПРАЗНО, НЕ Е ГРЕШКА И НЕ Е ПРОВАЛ.

  Искам да обърна внимание на Едвин, че ДСБ всъщност не е пречка за създаване на желаната от него неинженерна, неполитттехнологическа, автентична, мощна дясна партия. Извън електората на ДСБ има още около 1,5-2 милиона избиратели с дясна нагласа, повече от достатъчно за други формации, които да се борят за доверието им. И ако наистина Костов е пречка за възраждането на СДС, както твърдят неговите противници в СДС, сега е моментът да докажат, че това е така и СДС вече самостоятелно да тръгне мощно напред и нагоре.

  Сравнително слабото представяне на ДСБ между другото не се дължи токова на някакви фундаментални грешки на нейното ръководство, както смята Едвин и както често се изтъква в други анализи. Хубаво е да сме критични, но не бива да изпадаме в свръхкритичност. Каквито и грешки и слабости да има ръководството на ДСБ, това все пак са най-качествените политици на България. Как тогава става така, че подкрепата им сред населението е толкова малка? Ами наред с всичко друго основната причина е, че те са изправени срещу цялата посткомунистическа държавна машина с всичките й ресурси и възможности, зад която пък в крайна сметка стои самата МОСКВА. Ето защо борбата е изключително неравна. Ако ДСБ се бореше с някакви НАИСТИНА МЕСТНИ, БЪЛГАРСКИ комунисти и мафиоти, при всичките й недостатъци отдавна да ги е смачкала като карфици! Уверявам Едвин, че дори Чърчил, Кенеди, Де Гол или Аденауер да застанеха начело на ДСБ, при тези условия едва ли биха имали много по-големи успехи от сегашното ръководство. При цялото ми уважение към тях мога да уверя всички, че и те са били само хора и са готвели само с вода. Впрочем мафиотските посткомунистически медии набързо биха намерили слабите им места и биха се възползвали от това, че Чърчил например е бил хроничен алкохолик, а Кенеди сексуален маниак.

  Така че НЕ НЕУСПЕХИТЕ, А УСПЕХИТЕ НА КОСТОВ СА ПРИЧИНАТА ЗА НЕИСТОВИТЕ НАПЪНИ ТОЙ ДА БЪДЕ ЕЛИМИНИРАН ОТ БЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА. През 2001 беше доведен Симеон, за да бъде прекратено управлението на Костов. След това беше направен опит той да бъде изместен в СДС и пратен в забвение. След като създаде ДСБ, всичко беше насочено към разбиването на ДСБ. Сега СК беше разтурена, за да бъдат елиминирани Костов и ДСБ от политиката, дори с цената на евентуалната смърт на остатъчното СДС (макар че на СДС, разбира се, се дават обещания за влизане в следващото НС, коалиции, постове и пр.). Москва не може да търпи Костов не само като управленец, но и в опозиция. Просто тя иска той да излезе напълно от политиката и да се махне от очите й. Самият Костов беше писал навремето, че мозъкът на операциите срещу него е извън страната, а атаките в страната идват от жалките марионетки на този мозък.

  За разлика от марксистите аз смятам, че не „народните маси”, а ЛИЧНОСТИТЕ СА РЕШАВАЩИ В ИСТОРИЯТА. Светът щеше да е различен без Александър, Цезар, Наполеон, Ленин и Хитлер, а България без Левски, Стамболов, Стоилов, Костов и т.н. Оказва се, че ИМА повече или по-малко незаменими хора. Наистина без тях светът няма да свърши, но няма да е същият. Затова призивите за оставка на Иван Костов са контрапродуктивни. Автентичният десен политически елит в България е твърде малоброен и би било голяма грешка да се лиши от най-качествените си политици, само защото според някои те били „изхабени”, „динозаври”, 22 години били достатъчни и т.н. Дори в старите демокрации оттеглянето на някои ключови лидери понякога води до големи сътресения, какво остана в посткомунистическите страни, където големи политици са истинска рядкост и се броят на пръстите не една ръка, а понякога и съвсем липсват!

  Ето защо централният политик на българския преход Иван Костов трябва да остане в политиката, най-малкото напук на Москва.

 30. Виктория, страхотен коментар! Благодаря и сърдечни поздрави! 🙂

 31. Г-н Киров, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СИЛЕН КОМЕНТАР! Благодаря, че сте го постнали. Поздрави!

 32. “НЕ НЕУСПЕХИТЕ, А УСПЕХИТЕ НА КОСТОВ СА ПРИЧИНАТА ЗА НЕИСТОВИТЕ НАПЪНИ ТОЙ ДА БЪДЕ ЕЛИМИНИРАН ОТ БЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА.”
  Да, г-н Киров, така е. Жалко, но факт. Бях активен член на СДС. Мога да напиша роман за опитите на районното ръководство да се срине местната организация. С две думи – там беше пълно с червени торпили! Голяма част от тях се издигнаха и сега са в ръководството на СДС.
  За огромно съжаление жертва бяха младите, а те тогава бяха много.
  Така че, отделянето на ДСБ беше хигиенично, но късно. За съжаление малко хора го проумяват. Може би защото не са вряли в казана.

 33. Невероятно силен и прецизен коментар на авторът Wittgenstein, чийто постинги нерядко съм имал удоволствието да прочета в блога на г-н Сугарев!

 34. @KIROV Страхотно, KIROV! Няма какво повече да се добави. Само ще перифразирам – оказва се, че повече или по малко незаменими хора има. Без тях България може би нямаше да изчезне, но нямаше да бъде същата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.