Паралелната власт на руските меридиани в България

Вчера написах, че в България шета близкият съветник на Путин по международните дела Михаил Швидкой, без това да е официално негово посещение. Днес БТА допълва, че седмица по-рано тук е имало и друга подобна визита, „разкрита” сега за българската публика от гръцкия вестник “Пондики”, разтревожен от заиграването на Москва с Турция в опит за бъде заобиколена България след провала на проекта на петролопровода „Бургас-Александруполис”.

На 28 май с неофициална мисия за активиране на руското лоби в България тук е била и близката съратничка на Путин в политиката и икономиката Валентина Матвиенко, дефилираща като председател на руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента на Руската федерация).

Както пише Медиапул, позовавайки се на цитирания от БТА „Пондики”, Матвиенко заявила пред руски журналисти тогава , че от известно време руската държавна компания “Транснефт”, която управлява консорциума за “Бургас-Александруполис”, “обсъжда различни планове за “излизане” (на петролопровода) в Александруполис, заобикаляйки България и преминавайки през Турция”.

„Изданието цитира и запознати, според които Турция от самото начало е искала да има връзка с Бургас-Александруполис, тъй като е знаела стратегическото значение и особено положителните финансови данни на съоръжението.

Промяната на трасето на тръбопровода в източната част го прави още по-интересен от финансова гледна точка, тъй като дължината му се скъсява заради възможността да премине през равнинни местности, избягвайки планински територии, които създават технически проблеми, допълва “Пондики”. Според него турското присъствие в един балкански петролопровод с различен път, но със същата крайна точка може да допринесе за увеличаване на броя на страните, които ще проявят интерес за участие.

Известно е, че въпреки някои проблеми, Турция има много добри връзки с повечето бивши съветски републики в Централна Азия. Повечето от тях разполагат със залежи и в една или друга степен имат амбиции да изнасят количества “черно злато” и природен газ. Най-важният пример е този с Казахстан, който в миналото прояви интерес към изкупуването на дял в международния консорциум, който ще строи “Бургас-Александруполис”, пише още вестникът.

Той посочва, че за Гърция развоят на събитията прилича на притчата с тоягата и моркова! ( Медиапул)

Проверих отново да не би да съм допуснал вчера някаква грешка с твърдението, че Михаил Швидкой е пребивавал в България по твърде странен начин за толкова приближен на Путин пратеник. Получих неофициално потвърждение от страна на българското министерство на външните работи, че българската дипломация е озадачена на кого точно е гостувал Швидкой- при това не за първи път в рамките на последните няколко месеца.

Подобен е случаят и с Матвиенко и придружаващата я делегация ( и Швидкой е бил със свита от придружаващи). Явно пратениците на Путин гостуват на своята пета колона и не държат нито на „почестите” на българската държава, съответстващи на ранга и влиянието им в Кремъл, нито на вниманието на третираните като безгласни букви български медии. Поради което научаваме фактите от руски и …гръцки източници.

За Швидкой се е намерило ( със задна дата) уведомяване на възможно най-ниско дипломатическо ниво за предстоящата му визита, но и днес от МНвР недоумяват кой всъщност е бил неговият български домакин за семинара, посветен на дружбата между народите ни, на който той обявява в София план за поредния форум за приятелство между народите на Русия и България.

Интересно, дали премиерът Бойко Борисов, който си говори все по-често по телефона с Путин, получава повече информация от първа ръка какво правят тук неговите пратеници, които финтират българската държава, от нас, хората втора ръка?

11 мнения за “Паралелната власт на руските меридиани в България”

 1. Ето един руски линк, който опровергава “изненадата” на нашето МВнР за посещението на Матвиенко в България. От линка става ясно, че и Цецка Цачева и Бойко Борисов са се срещнали с нея:
  http://www.newsbg.ru/obschestvo/89-obschestvo/4097-valentina-matvienko-na-poseschenii-v-bolgarii.html
  Въпросната дори е посетила и СУ “Св. Кл.Охридски”.Отделна тема е изказването й там.

 2. “Няма Държава България,няма…”
  https://ivo.bg/2012/06/03/пратеник-на-путин-се-шматка-из-българи/#comment-70053
  Ако имаше,щеше да има разузнаване служещо на тази държава,щеше да има други служби служещи на националните интереси на тази държава.Ако пък и тази държава (дето я няма) беше и член на система за колективна сигурност (като НАТО примерно).И тъй нататак само ако,много ако!То и в Турция засадена “петоколонна русофилска любов”,а тази “лубов” сляпа любов!”АЕЦ Белене” искат си “хората” от “големият шлем” и си движат делата интернационални “екологично” енергийни.”Което не се купува с пари,се купува с много пари”,няма значение колко ще пострадат заслепенитеи и “хората втора ръка”,важно е господарите да им е весело!
  Но Бог,дали Е съгласен,най вероятно ще се чуе,пък и усети подобаващо,според “нуждите”.

 3. http://www.economist.com/node/21556249

  Ето че се оказа, че добивът на шистова газ е вече полезен, но само за Америка, която го добива и ще го добива с пълна сила. Реалността показва, че в САЩ въздуха е в пъти по чист от този в Европа, където доминира лобито на въглещарите…. Идва и шистовата нефт.

 4. Г-н Инджев,нужно е да се каже!
  “като безгласни букви български медии.” – “мълчанието е злато”,та позлатяват ги.Но пък и не вярно,че са мълчаливи,нали “хляб и зревлища”,е хляб няма,но пък помия колко ти “душа” иска!Важното е населението да е спокойно и щастливо!И чалгата в “Висшите” ни “учебни” заведения не е случайна,нее!А за църковната ни чалга,само сляп не би могъл да разбере от де и поради що!Това всичко и бесовете на тези дето от лакомия за пари не са в състояние сами да се озаптят “атомни” и подобни…земетъресения ли,потоп и всичко що е нужно за пробуждане или почистване!

 5. Иво ти вземи проследи и Извънземните че и те има пръст в някои далавери 😉

 6. @АБЕ: извънземните са по-добронамерени към България отколкото твоите руски друзя, така че няма нужда да се занимаваме с тях.

 7. Тази Матвиенко я показаха по някаква телевизия, говореше като партиен секретар, назидателно и не се усмихна нито веднъж, за жалост не помня къде я видях. Атакуват ни наистина, но пък ние сме жилави и няма да се дадем – нито ченгетата, нито комунистите, нито рубладжиите, никой не може да ни върне отново в лапите им, защото тук вече и въздухът и мисленето се промениха, нека си въртят на празни обороти, жалки идиоти.

 8. АБЕ
  “Г-н Бърцов,чета този блог отдавна, много рядко съм писал коментари,но сега просто не мога да се сдържа да Ви попитам?
  ВИЕ НОРМАЛЕН ЛИ СТЕ??
  Aко не разбирате въпроса, ще го формулирам така:
  Бил ли сте пациент в психиатрично заведение?”
  „Румка мамо,кажи ми сине,ти знаеш,че на никого лошо несъм помислила,защо на мен така“
  https://ivo.bg/2012/05/02/безгласност-и-пароструйка/#comment-68378
  “…Ако всички журналисти в комунистическат а кочина България са все такива кто Инждев,тогава би могло да се говори за независима журналистика,за сега такъв филм не се прожектира…”
  Posted by ana.b | май 4, 2012, 19:28
  https://ivo.bg/2012/05/02/безгласност-и-пароструйка/#comment-68407
  Конституцията и Наказателният Кодекс да не цитирам!

 9. За мен след призива за захвърлянето на тактиката на монотоната прагматична езда се изяснява следното:
  Супер-напарфюмираната мега-колхозничка е назначена за художествена отговорничка и е дошла да нареди на родната текезесарка какви романтични пискюли и панделки трябва да се връзват на миризливата кранта. Завеждащият конюшнята се срещнал естествено с нея за да уреди всички гъдели които високопоставената комсомолска каралева желае да изпита в БГ-то а говорителят на конюшнята затова се е умълчал и той – явно е унесен в романтично очакване. Навярно ще се изкаже като свърши украсата и ще обяви че не сме вече троянска кобила а РОМАНТИЧНА КРАНТА С ПИСКЮЛИ.
  И като дойде левентът със сините очи (които е на обиколка да нагледа азиатските кранти и терени) ще я яхне и ще се явим на европейските кошии в цялата си красота. Тоя път няма начин да не предизвикаме фурор.Медиите затова мълчат, наредено им е да не се издават тайните на спектакъла за да грабнем после европейската публика.

 10. Г-н Инджев,
  В един предищен коментар Ви обърнах внимание на интервюто на Матвиенко (не е Матвиненко) по БНТ и недопустимото повединие на журналистката, която задаваше на г-жа Матвиенко антибългарски въпроси.
  Ето линка към това предаване от 25 май
  http://bnt.bg/bg/news/view/76760

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.