Не е луд, който яде медийната питка

Не помня статистиката за това какъв процент от българите страдат от психически заболявания, но явно към тях апелира днес МВР, съмнявайки се в здравомислието на „населението”, което призовава да не посещава района на „Бистришко бранище”, в който през изминалата седмица изгоря реномето на премиера като пожарникар и управленски храбрец, способен досега с голи ръце да спира протести на гръцки демонстранти на границата или да кара с личния си пример колебливи, направо страхливи пилоти да облитат с риск на живота (му) с хеликоптери пострадал от наводнение бедстващ регион.

Медиите разпространяват предупреждение към туристите на ведомството , чиито началник Цветан Цветанов обещаваше пожарът на Витоша да бъде потушен за броени часове. От туристите, заподозрени, че страдат от мазохизъм, се иска най-сериозно да не посещават района на пожара, където стотици огнеборци и доброволци ( последните биват призовавани да помагат още в борбата в уж овладяния лично от премиера пожар), са мобилизирани в битката, оказала се неравна.

Както се казва, Цветанов остава верен на себе си, прави заключения по подозрения. Дано поне не съди по себе си, защото това би означавало да имаме вътрешен министър, чиито вътрешен мир е доста смущаващ, щом допуска нормални хора да се разхождат за удоволствие там, където самият той не посмя да стъпи цели 5 денонощия. Вероятно така я разбира превенцията в борбата със самоубийствата и масовото полудяване в условията на непрекъснат възход и възторг от успехите на властта.

Починът трябва да бъде предаден на японското МВР, което има какво да научи от нашето като призове хората да не се къпят в локвите от изсипаната вода за потушаване на избухналите реактори на ядрената централа на Фукушима.

Колко ли трябва да е шантав човек, пък бил той и разбираемо изнервен от скока на цените на тока българин, за да отиде посред адските жеги на разходка тъкмо на „Бистришко бранище”, за да се погрее допълнително и да се опуши над нормата, полагаема и без това за всеки софиянец и гост на една от столиците с най-замърсен въздух в Европа? Отговорът е очевиден: много побъркан трябва да е! Но приказката за лудия и за баницата под формата на медийна питка, се търкаля съвсем истински по софийските улици, както закономерно установих от една случайност.

Наскоро екип на ТВ7, където моя милост е най-тържествено забранена за споменаване персона с изрична заповед на началника Бареков, датираща от декември миналата година (защото съм се изказал непочтително за министър Цветан Цветанов като конферансие на неговия съименник начело на Корпоративна търговска банка Цветан Василев), се навърташе на централно място в София, известна като „Попа”. Обърнах гръб на оператора, за да не попадна в картинката, от която после щеше да им се наложи да ме „изрязват” ( както редовно правят и от Би Ти Ви, когато се случи да попадна в кадър на някакво събитие). Обаче младата репортерка май не познаваше дъртак, като мен, обявен в една от тирадите на Бареков за около 50 години по-възрастен от една негова любима разследваща звезда ( което означава да съм нейде около 80 годишен старец).

Милото момиче ме настигна с микрофона и настоя да отговоря на въпроса от анкетата. Погледах в дулото на камерата и направих малка пауза с надежда да й спестя неприятностите, като й дам възможност да се опомни и да не си навлича беля. Но тя все пак си зададе въпроса: „ Одобрявате ли работата на МВР”? Вместо да похваля ведомството на началника, поръчал явно анкетата, от която винаги могат да се изберат „правилните мнения” ( така правеше и Би Ти Ви в предизборната кампания по отношение на Георги Първанов през 2006 г.), предупредих девойчето да не си създава проблем и тя изведнъж ме разпозна. След кратко възклицание за станалата грешка пчеличката се врътна със сконфузена усмивка и отиде да събира медец за медийната питка на кошера, в който един търтей на българската псевдожурналистика неуморно оправдава позлатяването си с услужлива пропаганда в полза на онзи, който си я поръчва.

Не съм проследил, но анкетата със сигурност е била натаманена за някое предаване на правителствения канал, посветено на празника на МВР, съвпаднал със злополучното, но въпреки това триумфално посещение на самия Цветанов и началника му Борисов на церемонията по преждевременното погребение на упорития Витошкия пожар на 6 юли.

Не знам доколко нашата полиция ни пази, както се твърди в нейния химн, но че трябва да се пазим от полицията, която ни смята за малоумни, това е сигурно. Колко му е по стара съветска традиция „лудите” да бъдат усмирени от „свестните”, овластени в името на народа на ни правят на луди!

12 мнения за “Не е луд, който яде медийната питка”

 1. А статуквото от множеството щедри-луди, харизали в определени ръце не само медийната пита на четвъртата власт, но и тази на първата, втората и третата власт, се охранява умело и всестранно чрез: различни видове приспивателни във въпросните медени питки, както и превръщането на специализацията по психиатрия за лекарите-дипломанти в един от най-стратегическите профили в МА, до който не са допускани други, освен наследници на бившата номенклатура от всичките й етажи; а ефектът: за изнасяне дори на данни за огромния брой самоубийства у нас днес, следва автоматично уволнение на изнеслия тази така охранявана “държавна тайна”.

 2. Ако тази фръцла е била поне малко повече с мозъка си, щеше така и така е почнала, да ви изслуша, а ако ще после да каже на оператора да изтрие коментара ви. НО, тя прави обратното, и се излага съвсем вече. Поне от кумова срама да си довърши започнатото. 🙂 Все пак, радвам се, че споделихте “сблъсъка” Ви с тази “телевизия”. Личи си колко неопитни “журналистки” слугуват там, щом не Ви е разпознала, все пак не сте кой да е. Сигурно и онази която се подвизаваше в Сирия не прави изключение. 😀

 3. Към Валентин:

  Никак на държа да бъда познат на всеки…
  А репортерката, която беше толкова приятелски приета и обгрижена от сирийското правителство до степен, че от София Бареков я хвалеше издайнически като единствената, допусната да прави проправителствената им пропаганда,се “защити” срещу моите критики с презрителното по мой адрес : “не го познавам този господин”…

 4. Кои господа,дами и автори се разпознават тука? Ние сме същите. Личи ни!

 5. Въпросната репортерка от Сирия не познава не само известни журналисти,защото не е журналист, тя не познава и “събеседниците” си в бутафорните си репортажи.

 6. Най шокиращата новина за нашето съвремие която прочетох днес от dariknews.bg: “От тази година единадесетокласниците ще изучават ролята и мястото на Бойко Борисов в историята”. От това става ясно че българската история вече е oкончатено осквернена. Вместо да пратят в забравата рубладжията и скрития русофил храненик на Лукоил, забогатял от руската рафинерия с охранителния си бизнес там, те възнамеряват да ни го натрапят за поколения напред.

 7. Не Ви познават, но явно добре са запознати с “неправилните ” Ви позиции. Това си е истински комплимент и ако не познаващите Ви успеят да вникнат и в неправилните Ви тези, то има шанс за тях да се понаучат на истинска журналистика!

 8. Сигурен съм, че въпросната “журналистка” не Ви ПОзнава, но тя дори не Ви е РАЗпознала. Което ме навя на мисълта от предишният ми пост, че нямат основата да бъдат журналисти, доста от тези които се изявяват като такива. Все пак сте с доста опит в журналистиката и някак си, не върви, да не ви познаят “колегите” Ви.
  Това което ме тревожи е, че просто повечето от новите “журналистки” са пионки с микрофони в уст… ъъъ в ръка. Сигурно аз разбирам повече от квантова физика от колкото те от журналистика, нищо че съм завършил продуктов дизайн.

 9. Чета материалите Ви и си мисля, че Ботев и Алеко Константинов имат достоен наследник. Благодаря Ви!

 10. ”Българите са много неопитни и самонадеяни; със своите детински неразбранщини бъркат развитието и бъдащността на Отечеството си. Всеки иска да стане министър. Във време, гдето всички трябва да се заловят за усърдна работа, за да уредят и възвисят Отечеството си, занимават се с дребни лични препирни. Свидетелство за това са тукашните вестници, които в Европа са съвършенно без пример по своят си див език и стил. Няма възторг, няма самоотвержен патриотизъм, няма горещата любов за истината и за доброто, няма съгласие (рядко можеш да намериш тука няколко души приятели: единът мрази другия и няма по между им съгласие)…. Константин Иречек в писмо от 20 феврyapи 1880 г. до Симеон Христов – Пиротчанец

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.