Руската пропаганда ни подозира несправедливо в патриотизъм със задна дата за задните си цели

Изобщо не се учудвам, че в Русия си измислят героична епопея на български протести след Фукушима и ги вплитат в пропагандната си кампания.

Руските журналисти явно не могат да предположат до каква степен радиацията на дългогодишното съветско облъчване на българите с лъжи за чистата и безкористна ( като дружбата със СССР) печалба от „мирния атом” е увредила мисленето на „братушките” им по лековерност – дори и след, дори и въпреки Чернобил!

Ето защо си съчиняват твърдението , че в България е имало протести на местното население, които в крайна сметка , едва ли не, са довели година по-късно до решението на правителството на България ( наричано „ново” в последната година на управлението му) да спре проекта АЕЦ „Белене”.

„През април на фона на протестите на местното население след аварията в АЕЦ”Фукушима” страните решиха да отложат строителството с 3 месеца”, пишат съвсем сериозно руски журналисти.

Понеже съм бил на тези протести ( в камерната обстановка на практически бойкотирани от медиите зали за пресконференции с участието на неколцина протестиращи) и познавам (почти) поименно останалите български участници, направо ми е тъжно-смешно, че трябва да ги опровергая за глупавата лъжа , написана по презумпция. Нямаше такива протести…

Колегите в Русия вярват, че българите са постъпили логично и патриотично. Уви, надценила са ни.Нищо подобно не се случи тук след Фукушима. Стана точно обратното: по-скоро се развихри още повече платената с щедри руски подкупи медийна кампания в полза на „мирния ( руски) атом” .

Въпреки това в руското медийно пространство се появява сега обоснованото като последица от някакви български протести заглавие, цитирано от българския сайт vesti:

“Българите шантажират Москва заради иск на “Росатом“, пише руският сайт “Бизнес-портал”.
Освен глупавата измислица за протести на българите след Фукушима и свързването им с актуалната ситуация днес, сайтът направо осъществява виртуално иначе несбъднатата мечта на българските патриоти за малко повече навременна мъжественост от българска страна в отношенията с гиганта „Газпром”, като вменява на българските власти следната войнственост:

„Новото българско правителство е известно с нападките си към Русия и в частност “Газпром”.”

Явно на руския антураж на властта в Кремъл му е „известно” нещо, което нашите управници упорито крият от нас.

Моя милост- пак да напомня- помни, как лично премиерът Борисов ми обясни по телефона на 28 март, че не иска да дразни Путин докато текат преговорите за цената на газа с Русия ( които не са спирали от десетилетия).

Друг е въпросът, доколко диктатът на „Газпром” може да бъде окачествен като „преговори”.

За финал обаче в дописката в руския сайт е вероятно да са познали нещо:

Заплахите на българското правителство приличат повече на блъф, имайки предвид, че сега страната зависи изцяло от руския газ.

Бингооо! Защо не си го казват без да лъжат за всичко останало? Явно това е мистерията на широката руска душа в симбиоза й с мизерията на българските гласове, нашепващи услужливост до такава степен на (само)унижението, че господарите им дори не вярват на очите и ушите си в България, макар да са хиляди.

Р.S. Ден преди триумфалното посещение на Владимир Путин в София на 18 януари 2008 г., посрещнат като един любим на туземците завоевател, руският комунистически вестник „Правда”- уж опозиционен на властта в Кремъл- пусна удобната (и за домакина Георги Първанов) лъжа, че се очаквали трудни преговори в София, защо българите, т.е. слугите им от тройната коалиция тук, били труден партньор…
Дано да греша в подозрението, че и в този случай ни играят същия казачок.

9 мнения за “Руската пропаганда ни подозира несправедливо в патриотизъм със задна дата за задните си цели”

 1. В една статия на западен автор за Газпром, прочетена наскоро ми направи впечатление как журналистът възнегодува срещу използването на странна терминология от руснаците при съставянето на договори със западни компании. Знаем че много от петролните гиганти си опитаха безславно късмета (някои), други са на път да го опитат в работа на руска територия и в руска среда.
  Та там, в тия договори било написано за “обмяна на технологии”.
  За каква “обмяна на технологии” може да става въпрос, когато за всички е ясно че потокът от технологии ( и то остарели) е само в една посока – към Русия, протестира журналистът, наричайки такова писане чиста проба евфемизъм. Ами явно ухото му е несвикнало на “руско красноречие” и това се излива в протест. Ние като доста обръгнали от тази плява, дето ни тъпчат гушите откакто се знаем, знаем много добре че течната дружба с Русия е като “слънцето и въздуха за всяко живо същество” и такова изопачено и напарфюмирано евфемистично говорене отдавна не ни прави впечатление. Даже напротив , такова говорене е все още музика за ушите за определено БОЛШИНСТВО мат’рял, свиквано на сборища по язовирите да покаже как вЕрва, че същАТА тАзи рускА газ, оскъпенА с конфеционирането ѝ в обходни презморски тръби, в цистерни, в туби, във варели, на бали, на топки и в писани матрьошки и стомни с чучурчета било “диверсификация” .
  Опитомените руски медии естествено че ще използват всичкото си красноречие сега за да обяснят “красиво” поредния руски провал, затова намесват и тези фантоматични български реакции и протести, както намесиха и също толкова правдоподобното “изкривяване на пространството” за руските ракети от гадните американци. Иначе как да обясниш на публиката че руската сонда която трябваше да се “завърне на земята с проби на почва” от съответната планета се “завърнала” и то “триумфално” и с трясък , преждевременно и без проби, цопвайки в океана.
  От същия сорт говорене е и това за “трудните преговори” с българите и техните “протести”. А трябва да се обяснява още и за Щокман, за полярнАТА рускА газ, за разните АЕЦи и сега и за потоците им.
  В края на краищата ще се получи че ние сме корав народ, непреодолимо препятствие за разни външни попъзновения, което нямаше да е зле, ако не беше далечен спомен от миналото, но най-вече ще излезе че “БОЙКО Е ГЕРОЙ” (освен че е “ПИЧ”, което всички отдавна знаем), което ще се подеме и сдъвква вече и от руския мат’рял, след което и от западния такъв (който също е немалко и не по-малко вЕрващ).
  Ще ми се обаче да намеря в руски медии материал (и това е възможно , защото там има немалко неопитомени такива) за това че западните страни действително са намислили да се отопляват не само, но и да произвеждат газ и съответно енергия И ОТ ДЪРВА. И то много. В отговор на самодоволното ехидно подмятане на ПУ пред западногерманците “Ами без газ с какво ще се отоплявате, с дърва ли?” .
  Да, точно така товарищ подполковник и изкусен “диверсификатор” (използвал за отопление и архивите на КГБ в Дрезден), точно ОТ ДЪРВА са намислили да правят газ и енергия и да ти покажат че нито ти, нито твоятА животворнА газ са “ВЪРХА”, както ти си мислиш. Нито пък ТВОИТЕ ДЪРВА. И вместо да вЕрват на твоите красиви газови балалайки, по-добре правят че се осланят на техните си сланци (шисти). След което ще организират също толкова тържествено както и с Берлинската стена ЗАТВАРЯНЕ НА КРАНА НА СЕВЕРНИЯ ПОТОК. За да ти покажат че не си само ти който може да затваря кранове.

 2. Стана много дълго, но в интерес на истината ми се ще да допълня, че и тази технология е руска (военна, защото то други няма), която срещнах в разказите на друг, този път руски автор (Закорецкий) описание на проекти на военни локомотиви с дървени газификатори, предназначени за транспорта на освободителните руски бомби на Запад при плановете за Освобождение. Лошото било само че тези локомотиви трябвало да влачат трийсет и три вагона с дърва след което да закачат три вагона с бомби. И бащата на народите спрял проекта и изпитанията. Освен това трябвали и твърде много освободители да обслужват страшния локомотив. И после, като тръгнел от Сибир всичко било ОК, но с наближаването на Европа дървата ставали кът.
  Но както се вижда и тази технология си намерила майстора и западналите западняци сега я използват НА ПРАКТИКА.
  Затова ще се обърна към БОЛШИНСТВОТО вЕрващ мат’рял отново с предложение за още един НОВ РУСКИ ПАМЕТНИК във вид на РУСКИ ОСВОБОДИТЕЛЕН ЛОКОМОТИВ С ДЪРВЕН ГАЗИФИКАТОР, който би паснал идеално в центъра на европейската ни столица, пред Централна гара примерно.
  Смятам че ще придаде нов оригинален урбанистичен вид на града и пространството около гарата а и братушките няма начин да не изкопаят един екземпляр за възхвалата на благородната освободителна цел.

 3. Ще сложа само един от множеството линкове, към медийни изяви, след трагедията във Фукушима, потвърждаващ думите на Иво: “Колегите в Русия вярват, че българите са постъпили логично и патриотично. Уви, надценила са ни.Нищо подобно не се случи тук след Фукушима. Стана точно обратното: по-скоро се развихри още повече платената с щедри руски подкупи медийна кампания в полза на „мирния ( руски) атом””

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=820787

  Именно на това про-ядрено мероприятие бившия шеф на АЕЦ-а Йордан Костадинов Фактурков и произнася крилатата лъжа (в горния линк има и видео с заявлението му), че АЕЦ “Козлодуй” била най-проверяваната АЕЦ в света. Цели 25 пъти. Редовните читатели на блога на Иво знаят развитието на тази “легенда”.

 4. Става още по-интересно. Днес чета, че “Росатом” не искали 1 милиард евро, а активи на НЕК на тази стойност. Ликвидират НЕК и придобиват собственост на наша територия. Това го искаха още по времето на Луканов.

 5. Не Сте съвсем прав г-н Инджев, по отношение на протестите срещу АЕЦ Белене, защото аз ходих на такъв протест срещу АЕЦ-а, който беше на площадчето пред входа на бившия партиен дом. Там имаше около 250-300 човека (лично се опитах да ги преброя, като мислено разделих площада на две половини) Имаше плакати, лозунги, депутати дори – М. Димитров от СДС и И.Иванов от ДСБ. Разбира се, да се героизират такива протести е трагикомично, но руските протести са от този калибър (особено ако се вземе впредвид големината на Москва), така че тамошните журналисти донякъде са прави, поне за себе си. Колкото и да са анемични тези протести, колкото и да са малко публицистите, които чрез своите писания не угодничеха пред ядрената мафия, а защитаваха националния интерес, заедно с упорития отпор на Синята коалиция в парламента и по медиите, това е все пак нещото, което ни отличава от Туркменистан, например.

 6. Към Живко Боев:

  И аз бях там ( а на следващия митинг, вече в подкрепа на спрения АЕЦ “Белене” бях и на микрофона), но би било доста преувеличено да се каже, че нашата скромна изява е оказала каквото и да е влияние някаквото и да е решение в София или в Москва- да не говорим пък да е влиза в графата “оказване на натиск”. Уви!

 7. Преди “години”, в САЩ президентът Дж.W.Буш реши че може да “продаде” пристанището за контейнери в Ню-Джърси, едно от най-големите в света. Странното поне за мен беше, че тове се случва след тер-акта на 9.11 а купувачите бяха Арабски компании. Естествено, че Конгреса спря тази сделка, като застрашаваща националната сигурност на страната. Мисля, че всяко желание на който и да е да купи НЕК, може да бъде спряно от национално-отговорни депутати. Друг е въпросът какво е НЕК и има ли тази компания някаква собственност. Доколкото аз “знам” тази компания е само бюрократична фирма, смучеща пари от гражданите. Но може и да греша.

 8. Благодаря за тази статия . българското общество заслужава да бъде информирано!!!
  За “триумфалното посещение на Владимир Путин в София на 18 януари 2008 г.,” никога няма да забравя как направихме протестни плакати срещу него с намерение да ги разпънем на “Орлов мост”, но на излизане от вратата ни върнаха “весели” “гости” “купонджии” трима наведнъж – семейна двойка и “случайно озовал се” с пиене и мезета и “страхотни поводи” за отбелязване – точно тогава, точно с нас, и точно у нас – беше им за последно, но тогава сработи! После, през 2011г., единият от тях го разкрихме като “някогашно” ченге, но през ноември 2008г. на него и сие им мина номерът!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.