По казуса “Марковска” Борисов хвана бика за опашката

На какво ли не сме се нагледали, но чак такава ненагледна арогантност, като демонстрираната от Марковска отново днес, май не бяхме консумирали!

В рамките на един и същи ден тя заяви пред разни медии, че нямало да предаде онези, които са й гласували доверие в парламента и ще се закълне като съдия в Конституционния съд, а само часове по-късно, когато президентът Плевнелиев й попречи да го направи, напускайки церемонията, беше цитирана да казва пред депутати, че всъщност е имала намерение да се закълне и да подаде оставка.

Двете й позиции се изключват взаимно точно толкова, колкото още няколко подобни нейни противоречащи си по смисъл предишни поредни изявления.

По този повод, ако се приеме за меродавно „намерението” й да подаде оставка след като положи клетва ( нещо, което очевидно е било толкова засекретено, че не го е споделила дори с президента), ще смятам за позволено отсега нататък намеренията да се зачитат, щом като има толкова високопоставен прецедент.

Например:

Защо да не ограбя една банка с намерение да депозирам парите в друга и да ги върна с лихвите на ограбения трезор, за да му направя услуга? Не казвайте обаче на никого, защото намеренията на простосмъртните водят до белезници, докато самозабравилите се властници, които се разпореждат с живота и имуществото ни със самочувствието на недосегаеми, явно са загубили всякакво чувство за реалност и смятат нас, „мравките”, за толкова тъпи, колкото всъщност се оказваме, търпейки подобни изстъпления.

Този път обаче има надежда поне веднъж Темида да се ядоса и да свали превръзката. Марковска прекали дотолкова, че прокуратурата, която декларира първоначално, че няма намерение да се занимава с „казуса Марковска”, вече си е променила намерението.

Изплува новината за досъдебно производство срещу Венета Марковска от 2010 г., което никак не може да бъде наречено донос, защото е по сигнал на ГДБОП. Според БНР производството е срещу неизвестен извършител за търговия с влияние, пране на пари и подкуп. Това е същият Георгиев, с когото Марковска е живяла години на семейни начала, но първата й реакция беше да отрече, че е била близка с него. В ГДБОП обаче са се усъмнили още преди 2 години, както се оказа „изведнъж” сега, че чрез него съдийката е получавала дарения, които са свързани със служебните й задължения.

А уж нямаше нищо срещу нея, както твърдеше в парламента не само самата Марковска, но и нейната закрилница на върха на правната комисия Искра Фидосова!

Интересно, как ли ще реагират от Европейската народна партия на това, че българският вицепремиер Цветан Цветанов ги подведе с тезата си за „непорочността” на кандидатурата на Марковска, след което висши представители на консерваторите му се довериха и се ангажираха от Брюксел с подкрепа на позицията на ГЕРБ за избора на Марковска в българския Конституционен съд?

Ходът на Плевнелиев с крачката встрани, направена когато скандалът налиташе с рогата върху него на ръба на пропастта, беше моментално аплодиран от главния тореадор на републиката Бойко Борисов. Това обаче е случаят, при който няма как скрие, че обича да хваща бика за опашката.

27 мнения за “По казуса “Марковска” Борисов хвана бика за опашката”

 1. В случая Плевнелиев изигра ролята на скритото отмъщение на Бойко Борисов, който три пъти поиска от Венета Марковска да се оттегли. Борисов е отмъстителен и не забравя когато някой нарани Егото му.

 2. Бойко ще я моли да се откаже от КС, а тя няма да иска? Не знае с кого си има работа! Плевнелиев пак показа колко е смел и независим, а Борисов тутакси го поздрави за това.
  Защо ли обаче изпитвам страх от тази безцеремонно наложена правда?

 3. Нека първо да уточня, че не ми е симпатична Венка…но…но , нека се опитаме да видим през нейните очи :
  1.През цялата си практика е била послушна , по-партийному удобна
  2.На стари години ГЕРБ /БСП /ДПС и предлагат място на завет …пак да слуша и папа
  3.След като много добре знае кой от “колегите” и колко се е налапал – мейните невинни побутвания на полицията са пренебрежимо малки
  4. Самото номиниране на Б Велчев за КС …като “награда” е достатъчен повод за размисъл относно действията на Росен
  5. Все пак – никой доносник не беше отзован – пример за подчинеието на /п/резидента

  Та, на въпроса – в очите на Венка няма причина тя да се срамува от нещо….след като ВСИЧКИ наоколо са крали много по-здраво

 4. Попадаме в една много интересна въртележка и от този момент нататък, мало и голямо, което е завършило право в Русе, Бургас, Благоевград, и т.н. ще започне да се упражнява в тълкуване на конституция, кодекси и закони. Голям сейр ще падне дами и господа, дано да е за добро, а иначе казано обществото ни винаги има нужда от зрелища, но точно от такива, едва ли?

 5. Всичко е толкова опорочено че не знаеш от къде да започнеш.
  В крайна сметка управляващите изгубиха доверието и на европейците след тези откровени лъжи. Но ГЕРБ това не ги интересува вече – те отдавна са в режим на окопаване.
  Показателен е коментарът на Борисов че това бил “мъдър ход на президента с оглед ангажиментите които България била поела за прозрачност в съдебната система” Т.е. те отдавна не мислят за интересите на хората а гледат как по малко да се дънят пред европейците за да могат да продължават да паразитстват необеспокоявани върху народа си.
  Смешно е как уж толкова много умници има на върха и се стигна до такъв цирк след като имаха на разположение дни да излезнат от кашата която сами забъркаха.
  Тъжен е и изводът който може да се направи а именно че европейските институции работят много повече за българският народ отколкото собственото му правителство (скандала все пак се развихри след като от ЕК изразиха мнение след избора на лъжкинята в народното събрание).
  Тъжно е и като гледаш как като конституционни съдии влизат прокурор който за толкова време не направи нищо (включително и раследване на този сигнал който сега прокуратурата афишира), и възпитаник на МВР школа. Това ли е каймака?
  Какво стана с оплакванията ти за матряла, тикво? Май ще се окаже че ти не виждаш добър матрял заради хората с които си се заобиколил. И това е напълно естествено като знаем че човек в крайна сметка общува с подобни на себе си.

 6. и само да допълня. Ако имаше качествена опозиция сега е моментът да се иска вот на недоверие в предвид управленската импотентност причиняваща вреди за България на толкова много нива. Но опозиция в БГ няма защото след 89-та процесите са контролирани от ДС. Единственият изход е спонтанно недоволство, тотално сриване на сегашното устройсто на управление и започване от начало. Но такива смели неща от този народ не може да се очакват.

 7. И последен коментар от мен. Отвратителна е тази българска черта – шикалкавенето. Признак на слабохаракерност и липса на достойнство. Никога не се заема ясна позиция и да се държи на нея. Плямпа се на поразия заради самото плямпане – баластра мохабед дето имаше един лаф. И тиквата с поведението си прави проблема още по-сериозен и забавя решението с години.

 8. @penka
  И какво, сега да и съчувстваме ли?

  ББ просто я похарчи с една единствена цел – да спаси собствената си кожа.

  Въпроса е, този казус ще повлече ли и други в посока нормализация и европеизация на политическия живот?

 9. Казусът с напускането (по време на клетвата) на Плевнелиев изглежда повече от странен, доколкото на практика излиза, че с подобни елементарни маневри българският президент би могъл да си подсигури 100-процентна квота в Конституционния съд – просто винаги ще прилага номера, когато някой не му е по хатъра.
  Освен това, обърнете внимание на това какви хора се предлагат от управляващите за членове на Конституционния съд – такива, за които отлежава някъде някакво разследване на службите. Фарсът е невъобразим, та се чудя докога Европейската комисия ще си играе на дипломация с овластената мафия в България.

 10. Балканска простотия! Но не съм слушал за подобна щуротия в другите балкански държави. Май си е наша, чисто българска простотията. Цялата вина е на ГЕРБ. Те избраха дъртата мадама, а сега се чудят какво да правят. А дебелата мадама, даже писа писма до ЕС в защита на дъртата мадама.

 11. Цялата история за пореден път изобличи аморалността на социалистическото и постсоциалистическото общество(най-вече на комунистическата му прослойка), възпитание и етична норма.
  И аз като Пенка не виждам друго обяснение за демонстрираното дебелоочие, арогантност и наглост, освен възприемането на фактите като нещо нормално и морално, което съвсем не отговаря на стандартите за моралност на ЕС за обществено значима държавна длъжност.
  ДСБ пишат в платформата си, че са против социалното инженерство, но не са прави. Няма друг начин да се промени мисленето на цял народ освен един нов по-строг Закон за лустрация и мощен социален маркетинг, който да втълпи че:
  не е морално да се скатаваш от работа, заплата се плаща за добре и качествено свършена работа, а не за присъствие;
  хората не са равни и всеки получава според свършената работа и според квалификацията, която има. Колкото по-високо квалифициран, толкова по-скъпо платен труд;
  частната и държавна собственост са неприкосновени и нарушаването на тази неприкосновеност се преследва и наказва строго и безкомпромисно от изпълнителната и съдебната власт;
  даването и вземането на подкуп под каквато и да е форма е престъпление;
  държавните служители служат на народа, а не обратното;
  използването на служебното положение за лична или за облага на близки роднини и приятели е престъпление.
  Държавата трябва да има ангажимент към служителите на бюджетна издръжка постоянно да повишава квалификацията им, за да могат те по-добре да си вършат работата.
  Законите трябва да регулират дали изобщо и ако да до какъв процент изпълнителите на обществени и държавни поръчки могат да спонсорират политически партии пряко или косвено, чрез свързани лица или посреднически фирми.

 12. В този момент се възхищавам на Марковска. Ербаб жена, само как им разголи задниците. Иначе как щяха да лъснат колко всички са навързани като свински черва- нещо което всички знаем. Не може да се изисква от Марковска да прояви качества, които никой друг няма – нито тия дето са я избрали, нито тия дето сега се опитват да я свалят. Тя поне ще се окаже компетентна.
  Защо не бяха подложени на същата дисекция другите новоизбрани членове на КС, да не би те да са като сутрешна роса. Цялата тая история е грозна и недостойна, да не говорим, че е незаконна дори по яловите български закони. Е. Танчев май много се престара този път.
  Време да се спре да се плюе Марковска и да се почнат останалите, като начало с Борис Велчев.

 13. Бойко Борисов е виновен. Взе, че хвърли онова, завитото в целофана във вентилатора и оплеска целия така добре структуриран пейзаж и красива действителност. А така добре си живеехме… особено някои, дето сега се притесняват от данъка върху депозитите. Едно е сигурно, Бойко Борисов няма да поеме по пътя на Радко Димитриев.

 14. А някой разбра ли какво е договорено по проекта “Южен поток” и каква ще е точно цената на газа от 1-ви януари, за следващите 10 години? НЕ? Защо ли? Защо подписването на договора за “Южен поток” беше пренесен точно на тази дата и точно за този час? (Формалният повод беше траура за Максим, но можеха да си измислят, каквото си искат, като повод.) Сега ни се казва, че новата цена на газа ще е с 20% по-ниска, НО в същото време числото било “търговска тайна”!
  На мен ми се струва, че цирка “Марковска” е димка, за отвличане на вниманието от поредната енергийна примка на Русия на главата на България. Много показателно в това отношение е поведението на медиите през този ден. “Любимият” ми в-к “Дневник” отвори специална тема за Марковска, в която наниза цели 28 статии (до сега) и само една единствена, за да ни “зарадва” с 20%-то намаление на цената на газа и тайната около истинската му стойност.
  Вярвам, че времето ще ни покаже, защо беше целия този цирк.

 15. Сотиров,
  искам да отбележа изящния ти стил на изразяване за някои дами, коментирани в публичното пространство. Надявам се да приложиш същия критерий и към останалите млади и стройни фиданли в НС, КС и където се сетиш още. Смятам, че е особена привилегия за този форум да чете такива изящни писания. Извинявай, че уптребявам два пъти “изящни”, ам ане ми стига граматиката да изразя оценката си.
  С искрено уважение

 16. Цецоу беше решил да командва парада вече. Боко не можеше нищо да направи, защото Цецоу го държи с компромати и с кабинет на министър-председател в задния джоб, преподписано от когото трябва (справка – информацията след посещението му преди месеци в Щатите; Цецоу е новия кандидат-кучи син и Боко го знае).
  Затова Боко натисна копчето на Роко Юлиянин, за да разкара за малко вИнетка – тая таралежка в гащите Му. За малко, защото това, което предстои ще е умонепостижимо “в пъти, в пъти повече” спрямо това, което го предизвика…

  Ако написаното дотук ви прилича на пасквил, не се лъжете – да, това е пасквил, но в жанра “милиционерски реализъм” от местопрестъплението. За нас остава да се хванем за … на бика. Че той поне има, за разлика от вола – този подценяван хералдически символ на “юнашкото” ни племе.

 17. Направо не подлежи на обобщение. Едно е ясно: не стават!
  Рестарт, рестарт!

 18. Сия, като каза за задниците, та се сетих – ти как я караш?
  С искрено уважение

 19. Господин Котев, според повечето медии, България води на Русия с два на нула. Благодарение на Бойко Борисов, разбира се. Това е резултатът от първото полувреме. Как ще свърши мачът, може само да се предполага. От опит зная, че накрая ще победи българо-съветската дружба.

 20. Присъединявам се към коментара на г-н Котев – единия от пластовете на целия тоя цирк е отвличаща маневра. Не ми се вярва да е бил замислен като такъв, вероятно повечето от анализите тук са верни, но според мен в момента е точно димка, която удобно забулва ставащото на газовия фронт.
  Жална ни майка.

 21. Прав е Боко, че “матриалът” е калпав, само дето не си дава сметка, че ако “матриалът” беше качествен, той завалията щеше да управлява някоя иколийска пожарна или /по-вероятно/ щеше да търка нара в панделата.
  🙂

 22. Не разбрах как/кой е подредил имената при церемонията? Ако е азбучен – Венета е 4-та? (Ако е Марковска е последна). Но пък е дама и е редно първо дамите…

  Според мен, всички в залата освен в журналистите са знаели, включително Марковска (дала е съгласие да бъде жертва вероятно – например, ГДБОП ще забрави разследването в последствие…). Хубав и качествен номер.

 23. По повод договора >Южен поток>…Някой знае ли как така цената на газа за Германия,Полша и други страни се знае точно,а за България е търговска тайна???

 24. @ СОТИРОВ Парламентаристи обсъждат идеята, заседателната зала на сградата на Народното Събрание да бъде покрита с огомен стъклен купол. Така, според някои, щяла да се повиши ПРОЗРАЧНОСТТА в работата на парламента, а според други по-важното било, че от космоса ще се вижда освен китайската стена и … ИСКРА ФИДОСОВА!

 25. Президентската реакция по повод Венета Марковска е правилна,но същия този президент предложи Борис Велчев за конституционен съдия и номинира Ирина Бокова за шеф на ЮНЕСКО!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.