Примерът на Жерар за всеки български другар

Ако по статут днешна Русия на Путин не се променила в някое отношение ни най-малко спрямо мястото на съветската империя сред останалите държави, това е упоритото нежелание на отделни личности и народи да разглеждат Матушката като дестинация за емиграция.

 

Не щат да бягат или просто да се заселват в Русия не само богатите западняци, на които по отколешна руска традиция от времето на Иван Грозни гледат като на жадни за руска територия канибали, но и бедняците от т.н. развиващ се свят, част от която отдавна е изпреварила руския жизнен стандарт.

 

Много пъти съм установявал, че сред въпросите, на които комунистическата пропаганда няма никакъв отговор, е фактът, че милиони жители на източния лагер бягаха на Запад и още десетки пъти повече от тях си мечтаеха за това, но бяха „респектирани“ не от някакви ограничаващи имиграцията мерки в обетования пазарен свят, а от собствените си тоталитарни режими, полагащи неимоверни пропагандни, финансови, военни и милиционерски усилия да не допуснат управляващите другари да останат да седят сами върху куфарите си в случай, че бъде отворен тежко охраняваният срещу подобна изселническа вълна шлюз на социалистическия „прогресивен строй“. Не можеха и не могат да отговорят на въпроса защо трудещите се на Запад не желаеха ( и не желаят и днес по отношение на Куба и Северна Корея) да се преселят в рая на безплатното образование, медицинско обслужване и профсъюзно спонсорираните летни почивки.

Тази тенденция не само се запази, но и дори се засили след рухването на империята на злото, когато милиони руснаци се устремиха на Запад , към който и ние криво-ляво ( повече криво, отколкото ляво в периода 1997-2001 г.) се приближихме, докато обратен, компесаторен поне поток няма и няма.

 

Не „бягат“ в Русия, въпреки всичките й несметни природни ресурси ( дали само климатът е обяснението?) нито западняците, нито азиатците ( за африканци да не говорим- в Русия банди шовинисти редовно пребиват „черногъзи“, както ги наричат, кавказци, какво остава за хора с кожата на Обама!) нито дори българските русофили, на които е отредена ролята на веднъж годишно гнездящи край язовир Копринка ята от странни птици- странни, защото са единствените в света, за които любовта към родината минава през влюбеното крякане към едно далечно и негостоприемно ( дори за тях) обиталище, на което се кланят, но хич дори не щат да припознаят като място за гнездене на своите деца, насърчавани да работят и учат пак в онзи омразен за тях Запад.

Крякането си е крякане, клякането си е клякане, но когато собственото ти снесеното яйце трябва да се измъти и от него да излети нещо човешко, някак нечовешко е да избереш снега. Трябва кукувица да ти е изпила ума, за да го направиш, а нашите кукувици не са изкукали чак дотам, че да не си преследват интереса си според елементарния инстинкт за самосъхранение.

И ето че чудото се случи!

Маститият френски актьор Жерар Депардийо, подгонен от немотията на несправедливо притискания за високи данъци френски богаташ, побегна към Русия и беше приет с разтворени обятия от разнежения от този уникален миграционен феномен руски президент Путин.

 

Това се превърна в световна новина не случайно: то е все едно пеликан да предпочете Сибир пред топлите води на Африка.

 

Ето какво написа по този повод френският философ и писател Андре Глюксман. Той разкритикува получаването на руско гражданство от френския актьор Жерар Депардийо.

„Срамувам се заради него”, заяви Глюксман в интервю за берлинския вестник „Дер Тагесшпигел”, цитиран от агенция „Фокус“.
Писателят посочва, че се срамува не от желанието на Депардийо да не плаща данъци във Франция, а от близките връзки на актьора с президента на Русия Владимир Путин и с лидера на Чечня Рамзан Кадиров.
Глюксман се надява, че Депардийо ще намери начин да прекрати своите отношения с Путин. Френският философ обвинява актьора, че е мълчал при ареста на участничките в пънк групата „Пуси райът”. Глюксман подчертава, че Путин подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад, който избива собствените си граждани.

 

Разбира се в нашата държава, която доказва, че русофилството може да победи в една отделно взета страна (въпреки споменатите по-горе странни патологични отклонения в този вид любов), няма да чуете и прочетете подобни позиции на възмущение. Тук смущението е голямо поради други причини: как да поздравим другаря Путин за гостоприемството и приятеля му Жерар за ексцентричното решение, когато актьорът се оказва жертва на социалистическо данъчно преследване. А у нас любовта към Русия по социалистическа линия е колективна форма на наследствено предавана зараза, която не подлежи нито на лечение, нито на коментар.

 

Да припомня, че навремето в ГДР емигрира холивудският актьор Дийн Рид. Беше голям хит! Песничките му на китара известно време не слизаха от екраните на соцтелевизиите, които с отчайващо постоянство цедяха всяка негова нота за целите на пропагандата срещу загърбения в лично качество капитализъм. После, както е ставало с много други изстискани пропагандни лимони от епохата на комунизма, този символ беше захвърлен на боклука. И по точно източногерманският му автомобил беше намерен в едно езеро, заедно с трупа на актьора. Дали се беше удавил по неволя, дали неволята на носталгията го беше удавила и някой му беше помогнал да млъкне в случай, че е решил да се върне в капиталистическия ад- това така и не ни съобщиха. Но фактът, че не посмяха да обвинят обичайни заподозрян ЦРУ, а предпочетоха да млъкнат, ни съобщава доста ясно колко желателно е било певецът да глътне повечко вода.

 

Не пожелавам на Жерар нищо подобно. Но на българските русофили все пак препоръчвам да се поучат от неговия пример- поне на онези, които са се награбили с комисионни около руските енергийни проекти. Би било честно да си ги харчат в любимата страна, щом толкова искрено и безрезервно я любят. Така могат да върнат на измъчения руски народ поне малко от награбеното от него.

Обаче къде ти честност у грабителите и техните слуги…

42 мнения за “Примерът на Жерар за всеки български другар”

 1. Очаквам серия от филми с Жерар Депардийо. И без това поне петнадесет пъти вече хващам “Диамант 13” по най-различни канали. Е, ще трябва да попрегледат да няма някоя идеологическа бомба, щото все пак човекът е актьор, а не партиен секретар – всичко може да е играл…

 2. В този аспект ще цитирам само Васил Левски:”Който ни освободи,той ще ни зароби!Аз лично бих желал да ни освободят американците,но това е неосъществимо.А Жерар е един прост френски селянин.

 3. Снощи смънкаха нещо по една телевизия в смисъл, че Депардийо се радвал на руския си паспорт, но не смятал да живее в Русия, което, ако не друго, поне изключва известни съмнения относно душевното му равновесие и здрав разум.

 4. В интересен свят живеем. Когато в Русия осъждат на 3 години пънкарки за гавра в църква целия свят се надига в тяхна защита заклеймявайки злия Путин, диктаторът Путин и т.н., а когато един американски войник – Брадли Манинг е подложен на истинска репресия – измъчван в затвора, унижаван в затвора, който най-вероятно ще изгние там, просто защото е решил да запозна света със истината – секретните телеграми, целият свят мълчи и всички се правят на ударени. Когато човекът, който разпространи тази истина чрез сайта си Уйкилийкс – Асандж, е преследван и принуден да се барикадира в посолства, всички отново мълчат и се правят на ударени. Когато светът се запозна със снимки показващи весели американски войници пикаещи върху трупове на иракчани или авганистанци или весели американски надзиратели водещи голи иракчани – затворници, на каишка, всички отново се правят на ударени и нито дума. Сигурно малко хора знаят, че съвсем скоро в едно американско градче бяха открити американски граждани подложени на принудителна кастрация по модела на Хитлер. Светът аплодира и една екзекуция извършена от американците – тази на Осама. Никой не привидя нищо зловещо, нищо неестествено в това да бъде ликвидиран един несъмнено престъпник чрез специализирана акция на отряд убийци. Никой не си зададе въпроса – какво ще стане ако всяка държава реши да изпраща убийци да ликвидират престъпниците, вместо да ги залавя и предоставя на Съд. А ако знаете в интеренет какви клипчета има на полицейски зверства извършени в САЩ, ще ви стане лошо ако ги изгледате. Спомням си само едно, в което полицай просва с хватка от джудо една баба на 80 години с алцхаймер, понеже държала кухненски нож на улицата. Ами протестиращите от “Окупирай”, които бяха бити, блъскани, пръскани със спрей, връзвани на земята като животни, влачени… От цялото това поведение остава една горчилка, че светът не е разделен на добро и зло, а на едни интереси и други интереси, и че свободата и истината са само помощни средства използващи се по предназначение, само когато са в интерес на този, който ги използва и във вреда на неговият противник. А какво да кажем за поведението на САЩ спрямо нашият “бабаит изтупан в Армани”, приет в Белия дом с почести, тупан по гърба от всички. В една телеграма пише как преди да стане премиер Бойко Борисов се изказал остро срещу военните бази на САЩ в България, след което американският посланик го привикал и на другия ден Бойко започнал да говори в медиите дословно същите неща, които му казал посланика – това е описано в една телеграма и е само щрих към общата картинка. Как се нарича една държава, която инструктира политик и очертаващ се бъдещ министър-председател на друга държава чрез свой посланик как да се държи и какво да говори ?

 5. Ех Жирар, дали си изкукуригал прост френски селянин или обикновен селски хитрец – но каквото и да си ставаш срам за Родината си!

 6. Към bgfiles:

  Много е лесно да се опонира на доста от твърденията в тази тирада в защита на уж незаслужено упреквания Путин и уж премълчаваните от “всички” sik ( а всъщност разгласявани от самите американски и други, всякакви медии) безобразия с марка USA, за които в момента се иска смъртна присъда в самите САЩ за един от изперкалите американски войници…Но образованите читатели, които сами ще регистрират с каква трактовка си имат работа, ще се оправят и без мен в прочита-само сред многобройните грешките в текста ще отбележа типичната за мислещите на руски, която ги издава: на български се пише аФганистанци, а на руски е аВганци…Но така е с онези, които си мислят, че могат да заблудят “всички”, лъжейки, че “всички” се били правели на ударени за нещо си…

 7. Парадоксално е събитието с Депардийо. Уж бяга от социалистическата реалност във Франция, а се натиска в прегръдката на родината на социализЪма? Макар, че в интервю се опита да обясни действието си с отколешната му любов към Русия,а и с комунистическите възгледи на баща си!?

 8. Специално за bgfiles:
  От Андре Жид до Жора Депардиев.
  Ама какво се чудите? Всичко си е както трябва! Нали помните, че когато пристигна в СССР, Андре Жид леко похвали социализма? После Бернард Шоу дискретно се продаде. Хърбърт Уелс просълзи света с “кремълския мечтател”. И като се почна…
  Горки дотича преди да му пристигне влакът. Цветаева… Маяковски се върна от Америка – не му харесала. Есенин не можеше да диша без брезички. Пък Дийн Рид реши тук да търси свобада.
  Някои ги поотровиха, други самички се обесиха, трети се гръмна в тарапаната, четвърти изведнъж се отучи да плува…
  Но за мосю хипопотама няма опасност да се удави. Л-то не потъва. Сергей Лунин
  “Грани.Ру”

 9. Бих повярвал на Жерар Депардийо, само при условие, че:
  – се откаже от френското си гражданство;
  – ликвидира недвижимата си собственост във Франция;
  – Прехвърли всичките си авоари в руски банки;
  – се пресели да живее в Русия;
  – започне да се снима в МОСФИЛЬМ;
  – започне да живее от доходите си в Русия, плащайки тамошните данъци.
  🙂

 10. Както си е редно Депардийо е бил попитан защо Русия? И както трябва да се очаква разказал как обичал Русия, как се възхищавал на изкуството и прочие. Но освен това разказал, че дядо му бил комунист. Не ми стана ясно защо мосю смята, че щом дядо му е бил комунист, то това му дава плюс точки при кандидатстване за руско гражданство?

 11. Господин Инджев, може би съм пропуснал, но къде сте писал в статията си за америкаските империалисти? Или пък bgfiles е обикновен русофил, т.е., самодоказал се идиот.

 12. Жерар Депардийо изглежда ясен – вдъхновява се от максимата, известна на много съпрузи с дълъг стаж – “По-добре живот в ада, отколкото със зла съпруга!”
  Дискусионно! Но, както пееше навремето Алла Пугачева: “…впрочем песня не о нем, а о любви”. На фона на знаменития прецедент напълно нормално е да се промени формулировката за любовта към Русия и тя да придобие вид на една перефраза на Илф и Петров: “Любить России похвально, но ето не гарантия для взаимности – надо пожить здесь!”.
  Ну, что ж, держись, пятая колонна! Офертата е повече от неотразима: “…Широка, страна моя родная, много в ней лесов, полей и рек, я другой такой страньi не знаю, где так вольно дьiшит человек”.
  Но нещо левите български медии не преливат от възторг по повод най-правилното решение на Жерар, мълчат си…

 13. Към BGFILES “Защо гоните негрите в Америка?”-прочутата фраза на Хрушчов.Без съмнение,повечето от написаното е факт,който не бива скрит от обществото посредством медиите,съдебната система и т.н.Това не може да компенсира безпорно ДИКТАТОРСКИТЕ РЕЖИМИ В РУСИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ВРЕМЕНА,прочути с масовото погазване на човешките права,проектирано и в БГ историята ,особено след преврата от 1944г.Така че ,този”българофил”,стесняващ се да напише това на кирилица,да отиде на Пазитано и да си хортува със своите хора.Та нали ченгетата от ДС не се срамуват от миналото си на такива,тъкмо защото са били и остават българофили.И мислите на др.Калфин,че любовта към България минава през тази-към Русия….
  Колкото до Депардио,може със сигурност да се каже, че никога не е късно човек да стане за резил.И още,от друга стана ,социалистическите напъни на Оланд да налага безпрецедентни данъци на богатите хора,много напомнят на случилото се в БГ след деветосептемвроийският преврат от 1944г.Добре е че в държавата Франция има самостоятелно действуващ конституционен съд ,отменил въпросния закон,с който и Оланд стана за резил!!

 14. И защо в Русия другарю ДепардиоВ, в България Ви чакаме с отворени обятия.

 15. Хич и да не се надява Андре , че на Жерар ще му дойде акъла . Напротив – сигурен съм , че ще бъде очарован от възможността да се облекчава необезпокояван на опашката за водка . Така , както го направи миналата година в салона на самолета (дано не греша , но мисля че беше той) .
  Не го мислете , значи – уцелил е правилното Отечество. И то – него .

 16. Г-н БГФайлов (неясно защо за интендификация на личността Ви използвата “американска” терминология и азбука), коментара Ви е изцяло в стил “пропагада и агитация” на бившото БКП изготвен от съответните служби предназначени за тази цел. С това едва ли ще впечатлите някои от нормално мислещите участници в блога, освен да предизвикате “съжаление” към ограничената Ви и манипулирана “мисловна дейност”.

 17. Путин ли ще е последния, при когото ще е валидно последното предсказание на Распутин?

 18. По повод Дийн Рид, наскоро по една от руските, тв неговата някогашна интимна приятелка от онова време, естонска актриса заяви, че преди гибелта си е споделял пред нея,че вече му се повдига от ГДР и от хората там,както и от системата. Според нея той е бил отровен от агенти на ЩАЗИ които после са инсценирани катастрофата и удавянето му.

 19. Търкулнана се тенджерата,та си намерила похлупака.Той,ако беше читав,нямаше да ходи в Русия да получава руско гражданство.Явно и алкохолът си е казал думата-пиенето не прощава на никой,дори и на артисти като дядо Жерар.Кой знаае-руската зима,руската кухня и начин на живот в “необятната страна” може да му се отразят добре(особено,ако живее като обикновен руснак),белким отслабне с 20 кг,та да се втали до 143кг живо тегло.Пък и в Москва може да се облекчава и на Червения площад,не само в самолета,особено ако е на едно кило водка.

 20. Има една класическа книга на Пол Холандер “Политически пилигрими”. Разбира се, тя още не е преведена на български,но на нея се позовава често великолепната книга на Джейми Глазов “Обединени в омразата”, която излезе неотдавна у нас. “Политически пилигрими” разказва за всички западни интелектуални идиоти, очаровани от СССР. Ето и малко инфо от гуглето.

  Political Pilgrims: Western Intellectuals in Search of the Good Society (1981)

  The phrase “political pilgrim” has become part of intellectual discourse thanks to Paul Hollander. Even in the post-communist era the questions raised by this book remain relevant as many Western, and especially American, intellectuals seek to come to terms with a world that offers few models of secular fulfillment and has tarnished the reputation of political utopias. Hollander’s new and lengthy introduction updates the pilgrimages and examines current attempts to find substitutes for the emotional and political energy that used to be invested in them.

  Случаят с камарад Жерар е епизод от тази серия, в която са се опозорили много световни имена- Б. Шоу, Х. Уелс и т.н. Идеи ли? Любов къв руската загадъчна душа ли? ДО ЕДИН ТЕЗИ ЛАКОМИ ИНТЕЛЕКТУАЛНИ МЕРЗАВЦИ СА КУПЕНИ С КЪРВАВИТЕ ПАРИ НА ОГПУ, ГПУ, НКВД, КГБ, ГРУ, ФСБ! ДО ЕДИН! Хайде малко факти-87 000 долара по курс 1934- значи умножи по 1000 днес са броили като рушвети на Уолтър Дюранти-кореспондентът на “Ню Йорк Таймс”. Изродът, който през 33/34 г. “информира” американците, че в Украйна можеш да умреш само от преяждане! Имало за др. Дюранти и картини, и кожи, и камъни, и пушки, и какво ли не!Нашият Асен Златаров с лигтературния псевдоним Мимоза (не знам какъв му е псевдонима от НКВД) също си е взел франковете за сталинската пропаганда в книгата “В страната на Съветите”.
  Така че, нищо ново! На тоя сорт западняци като Депардийо и Шрьодер Ленин им казвал “полезни идиоти”. Май това е единственото свястно нещо, което е казал изобщо.

 21. Това че е получил руско гражданство означава ли че Е ПОИСКАЛ такова??? Това че му се предлага означава ли че Е ПРИЕЛ??Аз не съм наясно с горните въпроси.Защото ако е ПОИСКАЛ и ПРИЕЛ -това е едно НО ако е поучил без да е поискал и не е приел….нещата започват да приличат на партийната книжка на Софиянки и да миришат на Гьобелс-Продев.Така че бих искал повече яснота.

 22. Пиянството на един актьор. Позволено им е. Аз не съм му фен така или иначе, прилича ми на откровен пияница. Сигурно е обръщал доста водки с руснаци, как иначе толкова руски приятели? Предполагам идеята му е светнала по време на някое тежко пиянство, иначе няма логика. Обясненията колко обича Русия, селата й, идеологията й… са бла бла на които и баба ми не вярва.

 23. Все си мисля, че нещата не са съвсем така прости, както ни ги представят.
  По принцип плащането на един данък изобщо не зависи от гражданството на персоната, а зависи от държавата където са направени парите. Така че, Жерар ако не иска да плаща във Франция, ще трябва да се отърве от бизнеса си във Франция, а не да си сменя гражданството. Тук има нещо друго, нещо много по голямо и става дума за много пари и много голяма пропаганда, в която са намесени както руски, така и европейски пари. Според мен това е може би първа “плаха” ПУБЛИЧНА крачка на процеса на приобщаване на Русия към ЕС, който процес отдавна започна с построяване на тръби към Германия и сека Южен поток.
  На мен ми “мирише” на нещо много по голямо, нещо, което предстои да се размирише с ОПРЕДЕЛЕНА сила.

 24. Горе-долу по същото време с геносе Дийн Рийд не беше ли братската ГДР ощастливена и с геносин Мирей Матийо, чийто светъл пример сега последва и тов.Жора Депардьев?

 25. А бе тя и Мара Шарапова има руски паспорт ама живее и тренира в Маями Флорида на топличко. Не си представям Жерар с ушанка на Червения площад. В такъв студ червено вино не върви.

 26. Все си мисля, че тепърва ще излизат факти, които ще обяснят постъпката на артиста…Да почакаме “да изровят кучето”.
  А статията е много добра,особено ми допада края.

 27. Когато прочетох,че Жерар Депардьо е станал гражданин на Русия-
  сметнах го за таш…-майтап;
  ама било верно.
  Това си е последно(То) приложено доказателство,на древния лаф-
  “Никога не е късно да станеш за резил”.
  На другаря Жерар-
  можем да пожелаем нови творчески успехи,разбира се под зоркото и осторожно око на другаря Путин.
  Венсеремос…

 28. Грешка в предния ми коментар тук. Не дядо му, а баща му бил (евро)комунист: “His father was a Communist, and as a child, before the fall of the Iron Curtain, he listened to Radio Moscow.”. Справка http://edition.cnn.com/2013/01/03/world/europe/russia-depardieu-citizenship/index.html
  Все пак, още не ми е ясно каква връзка прави Депардийо между комунизма и днешна Русия. Дали щеше да спомене идеологическите забежки на баща си, ако кандидатстваше за намибийско гражданство например?

 29. Хемингуей казва, че в края на краищата “човек заприличва на това в което вярва”.
  Днес артистът Депардийо просто прилича на себе си.
  До неприличие…

 30. @KARANDASH
  Руският духовен и финансов елит няма нужда да бъде специално приобщаван към Европа. От такова приобщаване се нуждаем, по-скоро, ние. А случаят с руското гражданство на Депардийо е “само” скандален.

  Страната, която систематично ограничава правата на гражданите си, дава гражданство на милионите на Жерар! 🙂

  “Все это было бы смешо,елси бы не было так грустно.”…

 31. В тази статия обяснението за огромния изселнически поток “изток-запад” и липсата на всякакъв изселнически поток “запад-изток” е толкова точно и всеобхватно, че всякакви коментари (по написаното от автора) са излишни. Моите поздравления, господин Инджев! Моля се само повече българи да проумеят истините, които се пишат във Вашия блог!

 32. Посирането е лично дело, както казваше някога Радой Ралин.
  Дано правозащитничките от “Пуси райът” наистина получат почетно гражданство в Париж – така става.

 33. Възможно е другарите от Кремъл да се погрижат и за плащането на данъците на Жерар.В едно интервю тоя шишко се хвалеше,че преди пиел по шест бутилки вино на вечер,сега ги намалил на две.Руските му товарищи ще му осигурят колкото иска пиене,плюс безплатно ползване на тоалетните,плюс безплатни девушки(ако е в състояние “полуфабрикат” ще му намерят на дядо Жерар и руска виагра.нали руснаците се хвалят,че всичко могат…)

 34. Към bgfiles
  Ако Бойко Борисов беше приятел на САЩ, нямаше да бъде привикан спешно в Белия Дом. Той натресе на България “Южен поток” и прави театри с комунистите за да ни заблуди с цел възобновяване на “Белене”. Защо комисията Я. Янев се умълча?
  Що се отнася до “лошите” американци, Позитано 20 отказват да четат поне малко и да са наясно какво е причинила и причинява сега на руснаците и света Руската Империя.
  За сведение на този писач, без помощта на Америка СССР нямаше да е сред победителите във Втората Световна Война.

 35. В допълнение на ЕВГЕНИ:
  За сведение на същия писач, без чутовната саможертва на българските опълченци, най-вероятно имперска Русия нямаше да излезе победител и от (поредната) руско-турска война!!!

 36. Русия – “двойният освободител” на българските русофили.
  Русия винаги е смятала другите народи за работен добитък, впрегнати от някого в хомот, които тя трябва да “освобождава” (освобождава – руски синоним на заробване). Включително и собствения си народ, крепостните селяни в Русия, потискани, ограбвани, бити и пребивани от собствените си “Барини”, освободени от крепостническото си робство от цар Александър II с декрет от 3 март 1861 г., за което получава прозвището “цар Освободител”. Нашето руско “освобождение” започва още по времето на Светослав Киевски. Той така ни “освободи” да не бъдем работен добитък на византийците, че след това паднахме под византийско робство за цели 150 години. Следващото “освобождение” беше да не бъдем работен добитък на турците. Така ни “освободиха”, че след това ни направиха “задунайская губерния”. Докато великият Стамболов не ги прати по дяволите. Заради което го убиха. През 1944 г. дойдоха отново да ни “освобождават”, този път от нас самите. Така ни освободиха, че след това станахме де факто Съветска република. Въпреки, че руският губернатор в България, Тодор Живков, много искаше да бъдем и де юре такава република. Направи на два пъти опити да станем такава, но явно руснаците не желаеха работен добитък в ОБОРА си. На Русия не е необходим работен добитък. С работен добитък се работи. На Русия са ѝ необходими дойни крави, които тя да дои непрестанно. Така, както доеше 45 години дойните си крави от източна Европа, а най-дойната крава се казваше България, с кравар Тодор Живков.
  Както беше казал навремето БЪЛГАРОФИЛЪТ Драган Цанков – “на руснаците не им искаме нито жилото, нито меда”.
  А един голям българин беше казал “Който ни освободи, той ще ни зароби”.

 37. Иво,

  Думата “комисионни” се пише с едно “н”. Поне така мисля.

 38. Проблемът на такива като Депардийо произлиза от факта, че никога не са живели с комунисти и имат романтична представа за тяхната същност. Спомням си добре случая “Дийн Рийд…love your brother….!” А какво ще кажете за световни знаменитости, които се обличат с дрехи с лика на главореза Че Гевара? Моето мнение е, че няма нищо лошо Депардийо, Бардо и всички желаещи да отиват в Русия, да си живеят с др. Путин /другия мандат с др. Медведев – и така до края на света/. А какво да си правим нашите Путиновци – те защо не заминават?

 39. Sic transit Gloria mundi. По време на коронацията на новия папа в Рим тези думи се изричат три пъти от монах, държащ прът с горящ лен. Така се напомня на папата, че въпреки величествената церемония и управлението му, той си остава смъртен човек. Има ли някой, който но ушенце да каже на господин Депардийо за какво става дума. А иначе русофилите са дяволски прави: “Да обичаш Русия е похвално, но трябва и да поживееш там малко”. На мен 5 години ми стигат.

 40. Да “прав” сте BGFILES , НО защо ли емигриращите почти ВИНАГИ(вие сте едно от “приятните” изключения) “предпочитат” в “борбата на интереси” ,както вие се изразявате , да се доверят на американските интереси???
  И ,чии интереси представя Путин като руски – ЛИЧНИТЕ, или интересите на руския народ???
  От такива “противници” на американските интереси,като вас и КаГеБистът Путин не можем да разпознаем НАШИТЕ -българските!
  Оставете САЩ и Кагебепутланд да си ги мерят …. ИНТЕРЕСИТЕ!
  Ако въобще има ,КАКВО да се МЕРИ?!?!?
  В Кагебепутландската сравнителна система на степенуването, НЯМА друга сравнителна степен ,освен степента НАЙ-, още много преди времената на сегашният НАЙ-“интересиран” итересчия – Путин!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.