Провали без граница и репортерите в България

От зрелищното им изригване наслагването на управленски провали в България е очевидно, но само за онези, които искат, могат да ги видят или нямат сложени капаци на очите от заинтересованите от масовата слепота.
Пробивът в сигурността на конференцията на ДПС, възприет като куриоз от световните медии с размахването на ялов пистолет и кървави юмруци след това, беше достатъчен повод за „размисъл” по темата. Но ето че в любимата област за самохвалство на властта, сигурността в държавата, с трясък и проработили (този път) оръжия провалът се повтори с истинска престрелка, окървавила самия т.н. храм на Темида в центъра на София.
За хората, които не разполагат с лични гвардии от охранители, които да отвърнат на стрелбата, когато по улиците се стреля ( защото реакцията на ранения бодигард май все пак е спасила от допълнителни куршуми охранявания подсъдим Златко Баретата), тази бойна сцена звучи като бомбардировка в мирно време. Щом това може да се служи на онези, които неистово се пазят, какво остава за истински беззащитните граждани?

За вътрешния министър Цветанов Цветанов обаче това бил „неприятен инцидент”!

Премиерът Борисов пък, обядващ буквално на метри от „неприятния инцидент” в многозвездния хотел „Шератон”, постави акцента върху вината на пострадалия: трябвало да е в ареста, а не да влиза през парадния вход на съдебната палата.

Ето тези две реакции на бившия шеф на полицията Борисов и настоящия началник на МВР Цветанов би трябвало да са в центъра на вниманието на българските медии. Те обаче ни заляха със спомени за лошите практики от миналото, с героични себеизтъквания за храбрите си журналистически контакти с полумъртвия днес Златомир Иванов ( както направи надълго и нашироко тази сутрин телевизионният говорител на властта Бареков в поверената му ТВ 7) и изобщо с всякакви тиради, само не и с анализ на властовия провал в областта на сигурността ( илюстриран миналата година и с небивалия на българска територия атентат срещу чужди граждани, при който страната ни явно е избрана именно поради очакванията, че е лесна мишена за тероризма).

На какво се дължи тази засечка в „ стрелбата”, която определено не е насочена „в десетката”?

Дължи се на фундаменталния провал на самозащитните сили на обществото срещу произвола на управляващите, свързан с големия успех в овладяването на медийното волнодумство в България. Но затова, далеч от първите страници на тукашните вестници и коментарните студиа на телевизиите, се безпокоят май само в чужбина, както личи от регистрирания от „Репортери без граници” продължаващ спад в състоянието на свободата на българските медии.

e-vestnik:
30 януари 2013 г.

„България за една година се е сринала от 70 на 80 място в света по свобода на медиите констатира организацията “Репортери без граници” в редовния си годишен доклад за 2011-2012 г., резюмиран от Франс прес. На първо място традиционно е Финландия, последна е Еритрея.
“В рамките на Европейския съюз индексът продължава да отразява ясно обособено разминаване между страни като Финландия и Холандия, които винаги са били сред отличниците, и държави като България (80-то място), Гърция (70-то) и Италия (61-во). Тези държави продължават да не се справят с проблема за нарушаване на свободата на медиите в тях поради липса на политическа воля.”
Според индекса на “Репортери без граници” от 2009 г. страната ни трайно върви надолу по свобода на медиите: 2009 г. – 68, 2010 г. – 70, 2011-2012 г. – 80.
Свободата на медиите повече от всякога е проблем на балканските страни, които искат да се присъединят към Европейския съюз, но изпитват негативните ефекти от икономическата криза.
Франция е дръпнала с 6 места нагоре – от 44 на 38, Испания е на 39, а Румъния – на 47 място.
Няколко европейски страни са далеч зад останалите държави на Стария континент, констатират Репортери без граници. Например смазването на протестите в Беларус след преизбирането на президента Александър Лукашенко отпрати страната с 14 позиции надолу – на 168 място.
Турция, която се рекламира като модел за развитие в региона, отстъпва също с 10 места надолу и е на 148 място. Забравяйки за политическите реформи, юридическата система на Анкара предприе вълна от арести на журналисти, която е без прецедент в новата история на страната от времето на управлението на военните.
Според авторите на проучването индексът от тази година за повечето страни не е повлиян от драматични политически събития и дава по-добро отражение на подхода и намеренията на правителствата по отношение на свободата на медиите в средно- и дългосрочен порядък.”
По БТА

11 мнения за “Провали без граница и репортерите в България”

 1. Какво друго да очакваме от Тиквата, който дава за пример атентата в Норвегия, наричайки я ШВЕЦИЯ… Чак ме накара да се замисля кое събитие в Швеция имаше предвид, докато стопля пожарникарската му логика “там някъде на север в студеното”…

 2. Zhalkoto v sluchaia e ne kakvo govoriat nashite klouni borisov i cvetanov, koi sa i kakvi sa te sa iasni kato bial den. Ogromnoto pone za men ogorchenie idva ot fakta che teritoria BG oblechena v prodrani poturi, smurdiashta na chesun i neomito lice, i skusani galoshi e sednala v “Elitnia Klub” narechen evropeiski suiuz i kreshti “Bulgar, Bulgar” i niama koi da i zatvori ustata kakto podobava. Edin ot nachinite za zatvariane na ustata e v ramkite na Evropeiskia suiuz da stane vuzmozhno grazhdanite da sudiat durzhavata za shteti i propusnati polzi koito da mogat da se oceniavat i obezshtetiavat na sushtia princip na koito tova stava v Suedinenite Shtati – osuzhdaneto na kostva mnogo milioni Evro, a ne smeshnite stotici ili hiliadi sega. So krotce so blago na bai ti Ganio ne shte mu vuzdeistvash, toi samo razbira ot BOI!

 3. Проблемите избиват видимо, но заради родните талибани-терористи от БСП, които и от положение на “опозиция” бръкнаха в Държавната хазна да си платят референдума, още ще се нищи в Парламента мъртвата тема за АЕЦ “Белене”, както и мумиите им още заемат тв-ефира да ни занимават с поръчковите си изказвания.

 4. В индекса за 2013-та сме вече на 87-мо място, което ни поставя зад Косово.

  А довчерашния ни съсед от 80-та позиция Сърбия се е изкачила на 63-то място. Те 17 нагоре, ние 7 надолу. Кангречулейшън!

 5. За това трябва да благодарим не само на другаря-демократ, премиер-самодеец и филантроп, Бойко Тодорживков Борисов от село Банкя, но също така и на анално-податливите “журналисти”, хранещи се не с истината, а по изходящ стомашно-чревен път чрез хламидийни (“медийни”)анални флашки (от аптеки “Ярешки”), заредени с евтина любов-витаминчета към партията-майка ГЕРБ и нейния велик вожд. Да не забравяме, разбира се известния медиен магнат, депутат-шопар и софийски селяндур – другаря Делянчо Пеевски, безформената мама Рени “Тотото” Кръстева, педераста-политзатворник Сузи Кошлукова – Емил, Дудук-Николай Бареков, великите полуграмотни топ-журналисти от БЛИЦ, БТВ, ТВ7, и безбройните знайни и незнайни герои, заети ежедневно с композиране на флатулентни дитирамби в банкенски мажор за златния медалист-генерал, и изпълняващи ги с радост на двуглас с гъзовете си след консумация на коктейл от вкиснала боза, боб и зелева чорба. Браво, другари! Да не ритаме срещу ръжена, а покорно да сведем глави като истински българи, и да благодарим, че отколешната ни носталгия по светлото бъдеще и развития комунизъм най-после се материализира в лицето на достойния продължител на делото на правешкия паразит с каскет, другаря Тошо!

 6. Господин Инджев, оказа се, че съм грешил. По мои сметки, хората със здрав разум в Република България са между 200 и 300 хиляди, може би и повече, но в никакъв случай да са над 400 хиляди. Според резултатите от ЦИК хората със здрав разум са 533 526.

 7. На сайта на “Репортери без граници” като важен пример за нарушена свобода на словото през 2012 е посочен опита на “гнилите ябълки” в банковата система да накажат “Биволъ” за разкритията, които публикува по техен адрес:

  “Four banks that were criticized in the Bivol article – First Investment Bank, Corporate Commercial Bank, Investbank and Central Cooperative Bank (TIM) – sent a “complaint” to the Bulgarian National Bank (BNB) accusing the website of publishing articles with false information that damaged their reputation and credibility, thereby violating article 152a of the Credit Institutions Act.”

 8. Вижте какъв забавен коментар-пародия копипастирах от МЕЗИАПУЛ по темата:

  Преди да глътна хапчетата си, пак ще извикам гневно с цяло гърло: КОСТОВ Е ВИНОВЕН! Този изверг, този садист, този мъчител, душител, рушител, отровител, медиен мачкач и Джак Изкормвач в едно лице! Той мачка медиите, той взривява редакции и коли на журналисти и ги пребива жестоко, а Елена му подава нова бухалка като счупи едната! Г-н Борисов не мигва ден и нощ, воден от благородната мисъл как да даде още повече свобода на медиите, как да стимулира острата и откровена дискусия “Чудесен лидер, велик… [Прочети целия коментар] европеец, прекрасен човек, върховен държавник, непостижим трибун, гениален политик, световен авторитет, или всичко накуп е Бойко Борисов- и не са ли добротата, честността, милосърдието и любовта към литературата най-уязвимите страни на неговата душевност?”. Отговаряйте! Но нее-е-е-е-!
  Костов -този изверг, този садист, този мъчител, душител, рушител, отровител, медиен мачкач и Джак Изкормвач в едно лице срина медийната свобода, дарена на българския народ от г-н Борисов! Хапчетата вече действат, но не спирам да мразя Костов -този изверг, този садист, този мъчител, душител, рушител, отровител, медиен мачкач и Джак Изкормвач в едно лице!

 9. Г-н Инджев и скъпи съфорумци,
  Моля да ме извините че се намесвам с този пост но мисля че е важен за всички нас, важен също и с оглед на темата на днешната статия, тъй като след като го прочетете ще разберете че се задава разрешаване и на проблема с репортерите без граница и нашето незавидно класиране в техните регистри.
  Днес открих този текст който беше дългоочакван, знаеше се за какво става дума но вече е изкристализирал, отредактиран и обновен и пуснат в масово обръщение. Най-после излезе ОФИЦИАЛНАТА ИДЕОЛОГИЯ НА РУСИЯ, след Перестройката, края на Тоталитарната комунистическа идеология и неуспешната либерализация в Русия съпроводена с идейна безпътица, най-накрая нещата си застанаха на мястото и можем да се запознаем и да се полюбуваме, да видим какви са главните направления пред модернизираната Русия.
  Государят ПУ най-после е дал разрешение на идеолога на новата власт другаря Дугин, чекисткия син с достевската брада който оформи и консолидира тенденциите на руската мисъл.
  Запознайте се, освен идейния и философски заряд, текстът има и практическо значение защото има някои текстове които трябва да се научат и възприемат тъй като всички ние , след изритването ни от ЕС ще трябва да преминем през тест за лоялност към Руската държава и идеология и ако не го издържим ни чака….. там е написано.
  Предоставям както оригинала, публикуван днес, в който се преминава към същността на нещата, към насоките, след увода който бил публикуван онзи ден.

  http://www.geopolitica.ru/article/novaya-karta-rossii-ch2#.UQjhb7_FVLp

  Тук съм превел за колегите някои от по-съществените пасажи, за да не се затрудняват с оригинала и да достигнат по-лесно до ядрото на съвременната руска мисъл. И да се подготвят съответно.

  —————–
  Дошло е време да се обявят

  ПРИНЦИПИТЕ НА РУСКАТА ИДЕОЛОГИЯ

  РУСИЯ Е ВСИЧКО – ОСТАНАЛОТО Е НИЩО.

  Няма нищо по-висше от Русия!!! Тя е Абсолютната ценност!!! За нея може да се отиде на всичко!!!
  Руснаците винаги са предчувствали, че са предназначени да СПАСЯТ света от предстоящото унищожение.
  Сегашното време е РУСКОТО време. Времето в което Русия да каже главната си дума, НАЙ-ТЕЖКАТА СИ ДУМА В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ.
  Всички трябва да преминат през ТЕСТ ЗА ЛОЯЛНОСТ КЪМ РУСИЯ.Всички сили, които се противопоставят на тази основна теза, трябва да бъдат или маргинализирани или УНИЩОЖЕНИ.

  КАКВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВЛАСТТА В РУСИЯ? Властта в Русия трябва да бъде РУСКА, силна, умна и ефективна. Да бъде суверенна и да не допуска компромиси по отношение на установения РУСКИ РЕД.

  ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА. Русия трябва да е национална ДИКТАТУРА с подчиняването на всички клонове на властта на единния център на управление. Да се запази формата на президентска република, съществуваща днес. За авторитарното управление този модел подхожда. В дългосрочен план препоръчително е да се премине към възстановяване на МОНАРХИЯТА.

  КАКВА ЩЕ БЪДЕ РУСКАТА ДЪРЖАВА? Това трябва да бъде държава от ИМПЕРСКИ ТИП.

  ОСНОВНИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА БЪДЕЩОТО РУСКО ОБЩЕСТВО. Обществото трябва да бъде колективистично, духовно и идеално ориентирано а не материалистично и потребителско, да бъде вдъхновяващо, обединено, честно, да се развива в съответствие с традицията. Обществото трябва да бъде РУСКО, здраво и естествено а не западно и глобалистко, болно и извратено.

  ОРГАНИЗАЦИЯ НА РУСКАТА ИНФОРМАЦИОННА СРЕДА. Трябва да се ограничава достъпа на Западни и глобалистки влияния. На границата на Русия трябва да бъдат поставени мрежеви филтри за предотвратяване на нахлуването в руското информационно поле на западните глобалистки информационни потоци.

  РУСКАТА ИКОНОМИКА – трябва да се изгради по най-добрите рецепти на социалистическата организация. Либерализмът и капитализмът трябва да се отхвърлят като напълно несъвместими с руските ценности.

  КУЛТУРЕН И ФИЛОСОФСКИ БЛОК. Руският човек трябва първо да бъдат РУСНАК и след това тогава човек. Той трябва да се стреми към Бог и да изгради живота си въз основа на Божиите заповеди.

  ХУМАНИЗЪМ И ДЕХУМАНИЗАЦИЯ. И хуманизмът и дехуманизацията са явления на западната култура. За нас не е приемливо нито едното, нито другото. Руският човек е човек с принадлежността си към народа и с вярата си в Създателя.

  КАК ДА СЕ ИЗГРАДИ РУСКАТА ФИЛОСОФИЯ? Руската философия трябва да бъде изградена, на руската мисъл. Руската мисъл спи в дълбините на руската душа. Тя не се е изявила, а на мястото на руската мисъл е застанала тромава и смешна пародия, безкритично копирана от западните модели.

  КАК РУСНАКЪТ ТРЯБВА ДА РАЗБИРА СМЪРТТА? Смъртта на Руснака трябва да бъде във фокуса на руската култура. Смъртта не е нито упадък, нито пълна забрава. Смъртта е друго измерение на живота, което прави живота вкусен. Руснакът преживява смъртта в своя народ, култура и история. Но той е смъртен, и това е цената за това, че Руснак.

  ОСНОВИ НА РУСКАТА КУЛТУРА НА БЪДЕЩЕТО. Руската култура трябва да бъде месианска. Руснаците трябва да открият истината на народите на света, която те не виждат. Руската култура е култура на загадката.

  ВЪНШНА ПОЛИТИКА И ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЗАПАДА. Западът трябва да се отрече като катастрофа. Това е упадъчна цивилизация, унищожаваща базата на нормалното и здраво общество. Западът от модерните времена е побъркан и луд. Той разпространява своето безумие, своите припадъци и гърчове на хищническо изземване и духовна дегенерация, придружени от ада на разюзданата техника и упадъка на индивидуализма по целия свят. Това се нарича “глобализация”. РАДИКАЛНОТО ОТХВЪРЛЯНЕ НА ЗАПАДА – ТОВА Е РУСКИЯТ ОТГОВОР.
  Западът преживява днес дълбока криза. Неговата ценностна система се разлага, поглъща го техниката и го разтърсва икономическа криза. Ние живеем в епохата на края на Запада, и този край е естествен резултат от неговия напълно грешен път на развитие, избран от него в модерно време. Нашата задача е да останем по възможност незасегнати от последиците на неизбежното му сриване.

  ВЛАСТ И ГЕОПОЛИТИКА. Русия е Heartland, ядрото на земята, и трябва да се основава на принципите на геополитиката на Сушата. Задачата на Сушата (Евразия) в геополитиката е да се освободи от контрола на враждебната цивилизация на Морето (сега това са САЩ и НАТО) по бреговата и линия и и да излезе към нови простори на световния океан, движейки се към бреговете на конкурентния геополитически блок – т.е. към САЩ.

  Русия според нейното географско положение и размера на нейната територия е обречена на това че независимо от всичко, трябва да води “ВЕЛИКАТА ВОЙНА НА КОНТИНЕНТИТЕ.”

  Александър ДУГИН

 10. Благодарност на Rossen Iordanov!

  Този текст ще скъси пътя на агресивната простотия до кофата за боклук! Русия юбер алес! Хайл Путин!
  Ние можем много лесно да се присъединим – просто трябва и следващия път да не гласуваме масово! Много е просто!

  Тези много думи означават само едно – русия няма възможен път на развитие – “възстановяване на МОНАРХИЯТА”, тоест връщане в изходна точка!

  Напълно съм съгласен с няколко пункта в текста:

  – “Руският човек трябва първо да бъдат РУСНАК и след това тогава човек” – много хора по света правят ясна разлика между руснак и човек! 120 нации са напълно запознати с проблема!

  – “КАК ДА СЕ ИЗГРАДИ РУСКАТА ФИЛОСОФИЯ?” – Крайно време е това да стане, защото липсата на философски школи /освен многото други липси/, разграничава тази страна от третия свят от цивилизованите страни! Създаването на руска философия ще бъде затруднена от факта, че “Руската мисъл спи в дълбините на руската душа.”, но с “вярата си в Създателя”, всичко е възможно!

 11. Г-н Rossen Iordanov,
  изключително поучително четиво, доказващо, че Русия е тръгнала към своята кончина. Именно по тези правила цитирани от другаря Дугин Русия се развиваше от 1917 до 1991 само дето Създателя беше заменен с марксизма-ленинизма. Резултатът – пълна излагация пред цивилизования свят и шоков разпад на СССР. Сега се предлага втори оборот по същата убийствена спирала, резултатът ще бъде същия както при първия оборот. Докато тези пишман месианци не станат по територия колкото Албания нищо няма да се промени у тях. Руската идеология през цялото съществуване на Русия е била една и съща – шовинизъм, шовинизъм и пак шовинизъм. Приятел с руснаците можеш да бъдеш само ако споделяш шовинизма им т.е. животинското им желание за препикаване на все нови и нови чужди територии което е характерно за хищниците. Ако не споделяш това им отвратително качество, автоматично те обявяват за враг. Е кое е човешкото у такива хора? За голямо съжаление на целия цивилизован свят – Русия не е в този свят – абсолютно всички руснаци от най-именития им академик до най-пропадналия клошар и пияница са неизлечимо болни от шовинизъм. Това им хищническо качество ги направи най-голямата по територия държава в света, но и същото им качество в крайна сметка ще ги ликвидира като държава.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.