Истината за скъпотията на поевтиняващия български ток

Цената на тока от АЕЦ пада, а за потребителя се качва… Защо някои (иконо)медии се ослушват?
14 Февруари 2013
e-vestnik
Георги Котев, блог
И медии блажат от скока на цените и надуването на сметките за тока. По-специално ще дам нагледен пример с една от най-претенциозните медийни групи, „любимата ми” “Икономедия” на Иво Прокопиев, а главната роля ще изиграе в. „Капитал”. На 29-ти януари 2013 г. във вестника е публикувано интервю с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов, носещо култово звучащото в тези дни заглавие:
„Цените на електроенергията в региона падат драстично”
Усещате ли задявката? Цените на електроенергията в региона падали драстично, но за сметка на това сметките ни за ток се увеличават още по-драстично. Но нека да видим по-добре, как тази медия помага на хората (б. р. – следва цитат от интервюто):
“- Имате ли намерение през тази година да започнете провеждането на общи търгове за износ и за вътрешен пазар, тъй като ЕК отправи критики към България в това отношение?
– Ние вече провеждаме общи търгове. Миналата седмица имахме такъв за продажба на електроенергия за февруари, март и април. За март и април обаче предложените цени бяха прекалено ниски и прекратихме търговете. Като цяло цените на електроенергията падат драстично, което ще се отрази на цялата енергетика. Мисля, че АЕЦ ще издържи поради това, че продукцията му е с ниска себестойност, но няма да се отрази добре на НЕК и ТЕЦ “Марица-изток 2″
– Защо, какви цени постигнахте?
– 64.46 лв. за мегаватчас, което на фона на енергията в Унгария, която без таксите е около 30 евро, е добра цена” (край на цитата).
Тук следва да отбележа, че 40% от електропродукцията на АЕЦ-а се продава на т.нар. „свободен пазар”. Опитайте се и вие да участвате на него, за да разберете, колко е „свободен”. Тези 40% представляват малко над 7 милиарда киловатчаса за изминалата 2012-та година. Как да разберем къде е заровено кучето? Като се върнем една година (8-ми януари 2012 г.) назад и видим една друга публикация на същият вестник, озаглавена:
„Търговци на електроенергия: АЕЦ “Козлодуй” оскъпява тока за индустрията”
“Обикновено минималната цена на електроенергията, която АЕЦ “Козлодуй” обявява на търговете, е 68 лв. за мВтч, а предложенията на търговците не надхвърлят 69 лв. На последния търг обаче цената достига 72 лв. за мВтч, което изненадва не само повечето търговци на ток, но и техните клиенти – едрата индустрия.” – пише в статията.
Забелязахте ли? Преди една година цената на един мегаватчас е била 72 лева, а сега е вече 64.5 лева! Това прави спад с около10.4%. Предполагам, че никой от вас, а също така и нито един журналист от “Икономедиа”, не сме забравили, че от 1-ви юли 2012 г. цената на електроенергията за крайния потребител се покачи с цели 13.6%. Пак питам – забелязахте ли? На едро цената пада с 10.4%, а на дребно расте с 13.6%. Нито в интервюто с шефа на АЕЦ-а, нито в която и да е друга публикация на тази група няма да намерите питане към държавна институция (МИЕТ, ДКВЕР, НЕК, БЕХ, МС или която се сетите още) “Защо става така? Защо?” Цъ! Няма да намерите.
Простата сметка – седем милиарда киловат часа умножени на разликата в цените (0.75 ст. за киловатчас или 0.0075 лв. за мегаватчас), показва пропуснати ползи за предприятието, респективно – на държавата и на всички нас, в размер на 52 500 000 (петдесет и два милиона и половина) лева. Дреме и на държавата за вас!
Във въпросното интервю на шефа на АЕЦ-а, което послужи за основа на горния анализ, има още няколко примера, за небрежното отношение на тази медиа към престъпни практики в това предприятие. Но за да не съм прекалено досаден ще ви обърна внимание на само един, но затова пък какъв. Последното изречение от отговора на първия въпрос гласи: „Намалихме злоупотребите с гориво и др.” (!) Намалили били злоупотребите с гориво!!! Уаааауууу… Ама какво гориво, какви злоупотреби, кои са виновни и наказани ли са, на колко възлизат загубите, ама защо само сте намалили загубите, а не сте ги премахнали напълно? Значи ли това, че и при вас продължават да се извършват подобни злоупотреби, но в по-малък обем?
Тези и още много подобни въпроси въобще не интересуват журналистката вземаща интервюто, защото предварително знае, че отговорите им въобще няма да са полезни за читателите. Цени времето на читателите и не желае да им го губи? За тези от вас, на които времето им е в излишък могат да се запознаят с детайлите и механизма на това престъпление, струващо повече от четири пъти по-скъпо от примера с падналите цени на тока, в материала “Ново! Уникално! Престъпление с ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй”!
В първият ден от протестите друг вестник от същата медийна група („Дневник”) излъга читателите си, че “В София националният протест под надслов “Да запалим монополите” не беше най-многолюден, като пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се събраха над 500 души.” Понеже лично участвах, мога със сигурност да кажа, че участниците бяха много над 5000. Сигурен съм че и в мрежата могат да се открият стотици доказателства за това.
През следващите дни същата медия постоянно заливаше читателите си с „гениалните идеи” на калинката-министър Добрев, за преговорите му с ЕРП-тата за разсрочено плащане, за лимитиране на срока на засичане на електромерите, за „умни” електромери и какво ли още не. Но нито един път не повдигна въпроса за преговори с ЕРП-тата да си признаят за грабежа и да ни направят компенсиращи отстъпки в сметката за следващия месец или даже за няколко месеца, за тези чиито сметки са надписани над 100%.
Защо тази медийна група третира така читателите си? Не? Не сте разбрали още?Ще ви кажа.
От много години собственика на същата медийна група Иво Прокопиев играе със собствена фирма на търговете за продажба на ток от АЕЦ „Козлодуй”, на т. нар. „свободен пазар”. Този факт е надлежно документиран в един от най-първите постинги в този блог, в началото на септември 2009 г. Това е и причината нито едно от изнесените тук многобройни престъпления на ядрената мафия никога да не са били отразявани на страниците на тази групировка.
Р.S. А за злоупотребите с горивото в АЕЦ „Козлодуй” , за сведение (вкл. на онези, които се правят, че не знаят) подробно е обяснено от автора и преразказано от съавтора му т.е. от мен Иво Инджев в книгата „Ядреналин”. Има я в книжарниците, не е апокрифна, макар това да е най-бойкотирана книга, под която съм се подписвал от общо 4 (засега). Ivo.bg

25 мнения за “Истината за скъпотията на поевтиняващия български ток”

 1. Господин Инджев, препоръчвам горното четиво от господин Георги Котев, на Вашия редовен читател господин Бойко Борисов.

 2. Потвърждава се народната мъдрост: “Гарван гарвану око не вади…”
  Искам да питам защо нито една медия не обясни тия дни как точно може да се надпише сметка за ток? Без да съм специалист по въпроса, но извинявайте – виждаш си електромера х цената на кВч = колко трябва да платиш…

 3. Към Георги Георгиев&

  Те хората тъкмо за това са бесни. Да кажеш някому, че знаеш по-добре от него какви уреди е включвал ( при положение, че много е внимавал да не прекалява) и че на практика по-добре от него знаеш какво става в дома му, е като в онзи виц за пияния, който в желанието си да уязви жена си й казал “тия деца не са от теб”!Същото толкова е абсурдно,само че не е смешно.
  Очевидно е,че надписванията не са за реалната консумация, а стават по “веригата” – в буквалния и в преносния смисъл спрямо подредените по веригата крадци.

 4. Иво, по принцип си голям педал, но в случая съм съгласен с теб!

 5. Към Кольо
  kompira1@mail.bg

  Обичам антикомплиментите на компирите, държат ме буден и убеден, че съм на прав път, щом дразня простаците, като теб!

 6. Към Георги Котев:
  Не знам защо смесвате цените на регулирания и на нерегулирания пазар? АЕЦ Козлодуй продава тока на НЕК за 42.30 лв/MWh (цена определена от ДКЕВР). Ако на свободния пазар козлодуйската цена е паднала от 72 на 64.5 лв/MWh, не виждам това как ще се отрази на битовите сметки на хората. Всъщност тази регулирана цена 42.30 е под себейстойността на производството на електроенергия на Козлодуй.
  Основната причина за последното увеличение на цените с 13.6% са ВЕИтата, туй като държавата е длъжна да им изкупува тока и съответно цената на микса се увеличава. Същото става и в Германия последните години – цените за бита се увеличава, а на свободния пазар, откъдето купува индустрията, цената на тока пада.

 7. От “Хизбула” се обадили и поели отговорността за високите сметки за ток!

 8. На 13.09.2012г. трите ЕРП-та се събират и внасят в ДКЕВР искане, да се въведе такса достъп за производителите на “зелена енергия”. Ударно на 14.09.2012 ДКЕВР приема с решение ц-33 да въведе такса достъп за ВЕИ производителите и по този начин да накаже лошите “зелени”.Дотук добре ,но се оказа ,че средствата ,които ЕРП-тата събират пълнят огромни суми в техните сметки вместо да облекчават същите на крайните потребители. С присъщата си наглост малко по-късно поискаха 13% увеличение на ел.енергията за крайния потребител и тихомълком въведоха такса достъп и за всички нас.По този начин скубят от производители и от потребители. Когато ВЕИ фирми алармираха, че ги очакват фалити (такса достъп за някои от тях достига до 40%),Борисов с присъщата си демагогия се изказа ,че българските граждани са му по мили и това се прави за облекчение на техните сметки. Каква стана тя напълнихме гушите на чуждите фирми ,а нашите хора ,кучета ги яли. Такса достъп е атакувана от фирмите в съда и се очаква да отпадне, тогава не ми се мисли какво ще става.Батак след батака.

 9. Standard Consumer Dc with annual consumption of 3500 kWh!
  Това е приетото според Евростат (от постинга на “ЕВРОСТАТ | ФЕВРУАРИ 14, 2013, 15:52” за стандартна годишна консумация на едно Европейско домакинство, информация, за която благодаря на автора на постинга
  Направо се ужасих за себе си защото моето домакинство в Кувейт, състоящо се от мен и съпругата ми харчи годишно около 37500 kWh! Все пак Еър къндишънът дъни целогодишно по 24 часа на денонощието. Иначе животът за нас европейците би бил невъзможен тук.
  И понеже Г. Котев излага аргументите си в проценти макар и с риск да взривя аудиторията ще споделя, че тази консумация я плащам със заработката си от заплата за 2.15 дни! Това е само за да посоча на протестиращите, къде е всъщност проблемът им. Проблемът на българските потребители е най-вече в мизерните им доходи, но малцина се досещат и това е най-голямата измама срещу тях. Не, че другите проблеми с далаверите в енергетиката са маловажни, но те никога няма да се оправят, ако протестите и борбата не са насочени към истинската причина за недоволството на гаржданите.

 10. станишев обеща партизанско движение. масите не искат повече така, остава и властта да не може…….

 11. До г-н Инджев, в отговор на отговора:
  и аз това имах предвид, ако надписването не е за реалната консумация (какъвто е случаят при някои хора), то това би трябвало лесно да се коригира, тъй като всеки има достъп до електромера си. Чак пък толкова наивно да подхождат от ЕРП-тата не ми се вярва, все са измислили нещо по-хитро да вдигнат сметката

 12. Г-н Христо Тодоров, колко е себестойността на тока от АЕЦ Козлодуй???
  Нали всички ядрени “енергийни специалисти” твърдят , че ядрената енергетика е печеливша , даже АЕЦ Козлодуй е “огромна печалба” от 100млн. лева!!!
  И основния въпрос е дали “държавните” предприятия да имат някаква печалба , при положение , че “печалбата” им идва от хората , които със своите ДАНЪЦИ са ги създали???
  Къде отива голяма част от тази “печалба”, удеден съм , че не в държавния бюджет, откъдето пък(от бюджета), всеки вижда ,как и на кого се (пре)разпределя???
  СПРАВЕДЛИВО??? Едва ли!!!

 13. До нерегулиран “регулатор” –
  Себестойността на тока се получава като разделиш годишните разходи на годишната продадена електроенергия. За 2011г. се получава около 49лв/MWh. АЕЦ Козлодуй продава тока на регулирания пазар (битовите потребители) за 42.30лв/MWh, а на свободния пазар за 65-70лв/MWh. Тоест, чрез свободния пазар се субсидира цената за бита.

 14. Четете внимателно постинга на GB и него коментирайте
  Цитат
  “Проблемът на българските потребители е най-вече в мизерните им доходи, но малцина се досещат и това е най-голямата измама срещу тях.”
  Всичко останало е прах в очите.
  Да не говорим че България е държавата която субсидира чрез по-висока цена(акциз) за индустрията цената на електроненергията за бита и затова безработицата расте непрекъснато

 15. @GB
  Може би има прекалено хора, които са на принципа – те ме лъжат че ми плащат аз ги лъжа, че работя?
  Конфликта се получава, когато в надлъгването идва сметката за тока, където лъжливата заплата е несъстоятелна.
  Да сте забелязали протести на граждани, които искат работа?
  Да сте забелязали протести за свобода и премахване на монополите?
  Не, протестите са изключително под надслов – дайте ми пари и няма да плащам. А на заден план всеки иска да монополизира своята дейност така, че да може да прибира колкото му трябва без да му се налага да работи – на всеки му спроред потребностите и от всекиго според възможностите.
  Болни разсъждения пораждат болно управление.
  Въпроса е – как ще се отстрани тумора?
  Чрез операция или чрез евтаназия?

 16. Към Христо Тодоров:

  Това с микса е елемент, важен при това, от Общата теория на фалцовия удар.

  Има си конкретна, елементарна формула за изчисляване на средно претеглена стойност.

  Прост въпрос – колко е делът на “ВЕИтата” в общите доставки и каква е разликата с козлодуйската цена. Любопитно ми да видя как се стига до въпросните 13,6%.

 17. До ХРИСТО ТОДОРОВ,
  Каква е разликата от 42 до 49лв/MWh , около половин стотинка, която даже се и “субсидирала” от “свободния” пазар!
  Аз ако съм на мястото на “другарите” ,които привилегировано купуват от “свободния” пазар на АЕЦ Козлодуй, бих се възмутил от такава несправедливост!
  Те да ни субсидират(?!?!?), и освен ,че покриват “субсидията”(?!?!?) от половин стотинка за битовите потребители , виж ти ТРУПАТ и “печалба”(?!?!?) за АЕЦ-а в размер на 100млн., егати несправедливостта!
  Аз веднага бих се отказал от такава несправедливост, и бих оставил ЦЯЛАТА енергия от АЕЦ-а за битовите потребители, как така ще ги хрантутя!!!
  Веднага бих отишъл да изнасям “прерентабилния” “пререгулиран” ток от ВЕИ , особено този от фотоволтаиците на цените отпреди 1 юли 2012г., след като и другаря Станишев ги е определил “справедливо” ,когато беше премиер!
  Как така аз ,като себеуважаващ се мутроизносител и мутровносител ще хрантутя дънакоплатците построили АЕЦ-а, нека си плащат сами “субсидията” от половин стотинка!

  А сега по-сериозно г-н ХРИСТО ТОДОРОВ , ако сте чели “Ядреналин”, сте поне бегло запознат с далаверите в АЕЦ Козлодуй, така че и тези 4,9стотинки са нереални. Всеки може да си РАЗДУЕ “производствените разходи” и така да си сложи ,каквато си цена иска!!!
  Същото правят и ЕРП-тата ,пишат големи разходи и неизвършени дейности, като следват далавераджийския пример даден им от НЕК и електрогенериращите станции!!!
  А “субсидиращите” ни електроизносителни другари са съвсем друга тема за разговор!!!

 18. Ако изключим ХРИСТО ТОДОРОВ, учудваща дилетанщина по темата, включително от авторите! Очевидно нямат представа какво е това регулиран пазар, свободен пазар, износ на ток, като част от свободния пазар, кой носи основната отговорност за цените на регулирания пазар – дали ДКЕВР или ЕРП?! Очевиден опит да се коментира проблема на емоционално равнище, при изключително нисък хоризонт на мислене. Значи, прави са си националсоциалистите – залагаш на некомпетентността, опъваш тънката струна и – пей сърце. А после им разплакваш майчицата на същите тези нещастници!

 19. Kъм GB-

  Казвате: “Това е само за да посоча на протестиращите, къде е всъщност проблемът им. Проблемът на българските потребители е най-вече в мизерните им доходи, но малцина се досещат и това е най-голямата измама срещу тях.”

  Не сте прав. Проблемът на българите по принцип е мизерията и бедността, а проблемът на българските потребители на ел. енергия е МОНОПОЛНОТО положение и злоупотребата с него от страна на производителя и ЕРП-тата. Това са две различни неща. Това, че хората имат ниски доходи не се решава с демонстрации. С демонстрации обаче може да се окаже натиск върху тлъсти държавни лемури, монополни договори и гарантирано от държавата привилегировано положение на пазара. Ако протестиращите имат достатъчно здрав разум, /който явно им липсва/,те биха могли да тласнат политиците и държавните администратори в правилната посока. Ако в резултат на много такива протести България един ден се очисти от монополизма, огромната част от корупцията, политическото и икономическо влияние от изток, а конкуренцията м/у малките и средни фирми започне да създава успешни бизнеси, ниските доходи сами ще изчезнат.

  Помните ли протестите преди време срещу ЛукОйл? Полемиката по повод това, дали да се борят срещу високите цени, Залатой Валя или “високият” държавен акциз? Гербомунистите тогава успяха подмолно да им вкарат тезата “цената не е важна, важното е че са ни ниски доходите” и протестът умря. Вие сте интелигентен човек /съдя от коментарите ви тук/, и предполагам знаете, че никъде по “белите държави” няма да видите демонстрации на народа против ниските доходи. Ще видите стачки, профсъюзни и браншови искания, студентски демонстрации, протести срещу скокове в цена на енергия и т.н. Събирателното клише “демонстрации на народа срещу ниските доходи” се ползва от “другарете” като обединител за неуките и издава върл социализъм от съветски тип.

  Сигурен съм, че не харесвате другаре, както и върл социализъм от съветски тип?

 20. Към ПЕНЧО ПИТАНКАТА,
  Целият ми опит през преживяните години сочи, че най-пагубното за нас българите е неправилната и тенденционно поднесена информация (нямам предвид горната статия) в резултат на което избуява логиката на обществото ни в момента заключена само в едно изречение: “Колкото и да ми вдигнат цените, че краднем повече и па че се оправим”!Това съм си го извлекъл на базата на няколко добре известни шопски и други български поговорки, но мисля, че е точно истината без заобикалки и пристрастия. Знаете ли защо протестите избуяват точно сега? Мислите ли, че преди 5 или 10 години не беше същото? Беше разбира се, но сега “кранчето” за кражби е относително позатегнато. Определено не съм фен на Борисов, а още по-малко на пасмината от калинки, с която е заобиколен или се е заобиколил (според случая). Но дали поради европейския натиск или по други вътрешно конюнктурни причини, но това “кранче” сега наистина е позатегнатоегото. И о ужас, ако не падне от влст може и да продължи да си стои затегнато и то за най-кресливите от подбудителите на недоволството. От друга страна, като нация сме пословични егоисти (нещо, което многократно съм споменавал в този блог) и егото не ни позволява да потърсим вината първо в себе си. Защото първият въпрос за нормалния човек би бил: “Защо нямам пари да платя сметката си?” И се страхувам, че в много от случаите обективната преценка би дала отговор, че причината е най-вече в този, който си задава въпроса! Защото, ако не друго поне всеки би могъл да се запита: А бе, аз защо не протестирах преди 5 или 10 години? Не виждах ли, че самият закон, както и концесионирането на негова основа са една утопична парлама, която не премахва монопола, а само го видоизменя? Защо мълчах тогава? Колко от тези, които виждат далаверите в ядрената енергетика гласухаваха с НЕ на референдума? Останалите не го направиха и по силата на каква логика? Малко ли са тези, които виждат, че на задаващите се парламентарни избори (лкакто винаги досега) няма избор? Защото какво значи избор, между червено, синьо, жълто, оранжево или суросинкяво ДС? Каквото и да е на цвят ДС-то си остава ДС, нали? Или се лъжа! Но колко си задават въпроса : Защо в бюлетината няма графа скоято да гласи : “Не харесвам нто един от посочените кандидати”? И колко тогава ще привидят като своя гражданска позиция избора да откажат да гласуват?
  Но на нас все другите ни са виновни! Те ни вдигат, цените. От нас нищо не зависи. Нищо че дори вдигнати цените си остават на средно европейско равнище. Това обаче, че не правят нищо за подобряване на доходите никой не вижда, като голям проблем защото просто ще … нали “и пак че се оправи”! Каво ме интересуват другите и другото (закони и правила)? Важното е аз да съм си добре, нали? Но тези закони и правила вече водят до такива абсурди като този, който ще ви кажа тук сега: Българско висококачествено овче сирене се продава по суперите в Кувейт по цена на дребно около 10лв. на килограм, когато по думите на гостуващ тук за Новата Гогина българин, който си отнесе 2кг. за България у нас то не падеа под 20лв на килограм? Буквалните думи на човека бяха: “Абе мама му стара, как става така, че шейхове, които на ден изкарват, каквото аз не мога и да мечтая да изкарам на година, да си купуват от супера в Кувейт българско сирене на цена два пъти по-ниска отколкото аз си го купувам в България? Как става така, че тук в центъра на пустинята щайга домати ( между 8 и 10 кг)струва колкото 2кг у нас? Мамка им…”Няма да го довършвам. Продължението на цитата, мисля, че е ясно на всеки. Бих помолил “специалисти” “по регулирани пазари, свободен пазар, износ на…”, като MILCHO или ХРИСТО ТОДОРОВ да ми обяснят на мен лаика, наистина как става това? И бих си задал въпроса българската журналистика, къде е? Спи ли или е на екскурзия до Марс! При това тук няма нужда от главоломни и специализирани въпроси свързани с делението на атома, нали?
  И сега на конкретните въпроси към мен:
  “Болни разсъждения пораждат болно управление.
  Въпроса е – как ще се отстрани тумора?”
  Най-напред поклон пред паметта на един голям наш артист Тошко Колев! И за съжаление смъртта му, което е голяма загуба за нас стана поредният от милионите примери, че тумор не се отстранява нито чрез операция, нито чрез евтаназия. Туморът по своята същина е погрешна информация, водеща до погрешно поведение! В случая на болестта се касае за ДНК и поведението на клетките на организма, но абсолютно същото важи и за гражданите, обществото и държавата. И правилното лечение е единствено с разясняване на правилната информация! Ето това е лечението, което Г-н Инджев се опитва да провежда тук и на което моя скромна милост се опитва да помага.
  Поздрави!

 21. Съжалявам, но коментарът на SIR SVEN не беше видим за мен докато пишех предния си мой коментар. Всъщност съм отговорил и на него, но да добавя само, че никъде в “белите страни” няма и толкова ниски доходи, както у нас, пък ако се съди за “белотата” само по доходите ние ще се окажем по-“черни” дори от страни, като Индия, Пакистан или Бангладеш! Става въпрос за легални или законосъобразни доходи, а не за откровени грабежи, или такива, които ползват многобройните лобистки вратички в законите. А и криво сте ме разбрали. Протести срещу ниски доходи, като такива са безсмислени и абсурдни. Затова и никъде ги няма. Става въпрос за протести срещу неспазването на законите и срещу оставянето на лобистки вратички в тях. Става въпрос за критики срещу управлението, за липса на правилна инвестиционна стратегия (външна или вътрешна), водеща само до ограбване или прахосване на бюджета и липса на правилна стратегия в икономическата политика, което води до такъв резултат на безработица и ниски доходи. А ако протестът против “Лукойл” беше протест срешу изборът на собственик – същият който беше и си остана главният монополист у нас от периода на тоталитаризма, срещу който уж се “борим” през целия този “преходен” период на “подмяната”, а не стрещу цената директно, която е само следствие от първото, не знам как биха могли да го парират с доводи за доходите. Пък като са признали гербомунистите че проблемът е в ниските доходи (което не е лъжа)нали и обещаваха борба срещу това положение и подобряване на доходите? Е, къде са протестите срещу неизпълнението на това обещание?

 22. Иво, респект!
  По принцип не споделям, част от възгледите ти, особена в частта за Хизбула и шистовия газ, но съм най-редовен твой читател и обожавам изказа ти. Не спирай да дерзаеш, успехи!

 23. И вие ,като разбирате, обяснете кой има достъп до “свободният” ви “пазар” на тока.Май ще излезе не “свободен” а много зтворен тоя “свободен пазар”.
  И на вас ви препоръчвам да си купувате ток от фотожолтаиците от наистина СВОБОДНИЯ пазар , на цена от около 1лев на KWh, и си го продавйте на който си искате ,ако има балами да го купуват. Всеки може да продава ток на цена 6 стотинки на KWh, не дори нужно да е “свободен” и “нерегулиран” “търговец” !
  На такава цена всеки купува , но на цена 1 лев ,НИКОЙ !!!
  А и АЕЦ-а е “държавна” собственост ,и първо трябва да осигури евтин ток на тези които са го построили!
  Каква “печалба” , нали и “печалбата” му идва от данъкоплатците???
  Това повече ми прилича на допълнителен ЕНЕРГИЕН данък – АЕЦ, който се води “печалба” на АЕЦ-а!
  И за да не се объркате и вие, и г-н ХРИСТО ТОДОРОВ, разгледайте следния случай , ако 100 процента от тока на АЕЦ-а отива в микса , то няма да е нужно да се закупува по-скъп ток от други енергоизточници, цената на миксът ще ПАДА, и няма 40 процента от енергията на АЕЦ-а да се “изнася” от определени “свободни” и “нерегулирани” “търговеци” , които са го “закупили” на специални цени, които все пак формирали “печалбата” на АЕЦ-а, която пак се разпределя от съответни другари ,преди, и след пристигането си в държавния бюджет!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.