Пламъкът на Пламен озарява и миналото

Знам твърде малко, за да кажа каквото и да било конкретно за обстоятелствата около изгасналата свещ на живота на Пламен Горанов, който се самозапали на 20 февруари във Варна на стълбите на общината. Но знам достатъчно, за да бъда потресен от ужасната смърт на този младеж след 11 дни агония.

Намирам търсенето на причини за трагедията в „склоняването” му към самоубийство, с които се занимава прокуратурата, за трудно поносима подигравка. Пламен е пламнал без да остави писмо, но е бил с плакат, на който е обяснил като за най-късогледия с големи букви:

“Оставка на Киро и всички общински съветници до 17 ч. на 20 февруари, 2013 г.”

Адски е конкретно срещу кмета Кирил Йорданов и звучи персонално, но всъщност искането му крие много повече от ултиматум към един местен феодал и придворните (му) слуги на групировката ТИМ, за която преди саможертвата на Пламен в България се шепнеше.

Изкрещя на практика германският писател Юрген Рот, който се опита да дръпне фереджето от лицето на симбиозата, която сме свикнали да наричаме толкова често със звучната италианската дума „мафия”, че тя чак загуби остротата си на чист български: срастване на властта с престъпността.
Спомняте ли си какъв отпор беше даден на Юрген Рот, когато тук беше издадена книгата му “Новите български демони”, в която той посочи ТИМ като „нов български демон”?
(„Г-ца Велислава Дърева заяви, че Юрген Рот не е представил в книгата си вярно бившия министър на вътрешните работи Румен Петков, но думите й бяха приети с освирквания от многобройната публика в книжарницата. Г-н Иво Инджев благодари на Юрген Рот от името на журналистите, на които се пречи да говорят”.) Цитатът е от сайта на книжарницата.

Беше гадно да се ругае един чужденец за наказание, че върши нашата работа.На представянето на книгата му в София взех думата, за да се извиня от името на малцинството български журналисти, които се срамуват, че мнозинството не просто мълчи, а дори крещи срещу него чрез др. Велислава Дърева, която току ще нагло му беше връчила книжле с наставлението, че трябвало първо да чете, преди да пише.

Същата сутрин германецът беше подложен на откровено враждебен следователски разпит по Нова телевизия от водещия Георги Коритаров, който безпощадно ( в крак с вътрешния министър Румен Петков, наричащ Юрген Рот „клеветник”) чоплеше няколкото фактологически грешки на германеца в „Новите български демони” с цел да обобщи, че разследването му нищо не струва.

Няма да цитирам как Юрген Рот ме е цитирал в книгата като български журналист, дръзнал да напише статия (на 15 Ноември 2009) срещу ТИМ в своя блог. Но ще напомня заглавието си ( не за друго, а заради непоносимото за мен „пророчество” с огнен смисъл):

“Известно ли е на пожарната в София, че във Варна няма огън без ТИМ“?

Имаше нещо особено позорно, но все още „незабележимо” за новия господар на българската публичност, какъвто е „народният гняв”. Това е журналистическият слугинаж. Платените марионетки с микрофони, камери и химикалки бяха мобилизирани да бранят ТИМ от …гражданските протести срещу посегателството на групировката спрямо крайбрежната ивица в морския град. Наглите продажници, претендиращи да са журналисти, подписаха протестна декларация срещу …протестиращите, които им пречели с това, че твърде често свиквали пресконференции.

Както се казва, във Варна се видя тогава, че барековщината не е патент само на ТВ 7 и на вчерашния пловдивски и днешен софиянец с чалгаджийския манталитет на пияно конферансие, превърнал професията на журналиста в България в престъпно посмешище.

Вечна му памет на Пламен и дано озари със саможертвата си пътя на незрящите.

23 мнения за “Пламъкът на Пламен озарява и миналото”

 1. ПАМЕТТА ЗА ПЛАМЕН ЩЕ Е ВЕЧНА!
  Той се превърна в пътеводна звезда за поколения българи в мечтите им за достоен живот и висша степен на СВОБОДА!
  Искрите му няма да изгаснат до свършека на СВЕТА!

 2. Трудно бе да повярвам на очите си, че вчера, 4 март 2013 г. във форума на “Дневник”, почти светкавично бе изтрит мой коментар, в който имах глупостта да напиша думата ТИМИЛИЦИОНЕРИ.

 3. Не друг, а Плевнелиев(като министър) услужи на ТИМ,обяснявайки мъгляво как нямало как…, “предишните” всичко били “бетонирали” за Алея първа във Варна и… той подписал…

 4. Три глави от книгата на Юрген Рот са за ТИМ:
  Всички пътища водят към Варна
  ТИМ — тайнствената групировка
  ТИМ — методи на действие.
  Така завършва третата:
  “Толкова за историята на ТИМ, за тежките обвинения, опроверженията, за тъмните машинации и подкупните политици. Да се изясни всичко не е моя задача, нито е по силите ми. Това трябва да сторят или българското правосъдие, или международните институции. Да се надяваме на българското правосъдие обаче е твърде наивно…”
  Книгата може да се прочете тук:
  http://chitanka.info/text/9567-novite-bylgarski-demoni

 5. Огънят на Пламен тлее и заплашва да подпали килимчето на мафията. Варна е градът, в който за първи път гражданските протести директно се насочиха към корена на злото – мафията.
  Именно по тази причина, дни наред медиите се опитват да прикрият основното послание на героя към протестиращите във Варна:
  “ДОЛУ ТИМ”.
  Доколкото ми е известно, сайтът “Бивол” първи публикува видеото, документиращо този “еретичен ” призив на героя.
  https://bivol.bg/mutri-tim-varna.html

 6. Поклон пред саможертвата на Павел Горанов срещу неофеодалната система! През 1989 г. чешкия студент Ян Палах се замозапалва и сложи началото на нежната революция в Чехия срещу комунистическата диктатура.
  Нека саможертвата на Павел Горанов да разпали Нежната революция срещу заробването на обикновения човек от комунистическата олигархия и нейните метастази в политиката, икономика, съдебната система, образование, здравеопазване и т.н.

 7. До МИШЕЛОВ.
  Колега, аз форума на Дневник го отсвирих отдавна. В Дневник може да не са най-големите цензори, но най-големите лицемери и демагози- със сигурност.

 8. 10% ЩАСТИЕ ПЛЮС 10-те искания на протестиращите граждани!

  Президентът на РБ да поиска от Народното събрание Декларация за подкрепа
  и съгласие за изпълнение на следните 10 предложения от протестиращите граждани:

  10% плюс за доходите, като компенсация на увеличението на ток-вода- топло разходите, чрез увеличаване на държавния дълг, както е в целия културен свят (без сиромахомилски дянковщини). Така РБ няма да бъде първа по без бюджетен дефицит (прощавай Евро!), но няма да е и последна по доходи на гражданите.

  1. 10% увеличение на минималната заплата (340 лв.) и 10% увеличение на ниските заплати (до 500 лв.) от 1 юли 2013. Така ще се изравним с Косово, Румъния и Сърбия.
  2. 10% ново увеличение на всички пенсии (и 10% повишаване на прага) от 1 юли 2013.
  „Швейцарското правило“ да стане задължително за ежегодно компенсиране на пенсиите.
  3. 10% намаляване на безработицата чрез финансиране на проекти до края на 2013.
  4. 10% гражданска квота (10% нови лица, кандидати за депутати) в съществуващите партии чрез Декларация от всяка отделна партия от Парламента.
  5. Конституционен контрол върху медиите за недопускане на подстрекателство с антиконституционни призиви за промяна на държавното устройство.
  6. Приемане на Закона за образованието от съществуващия парламент. Чрез извънредно („спиране на часовника“ за седмица). Парламентът ни дължи това усилие.
  7. Студентките с извънредно финансиране за отглеждането на до три деца. Едногодишен мораториум върху повишаване на таксите за студенти.
  8. Приемане на Закон за взаимоспомагателните каси и приравняването им с другите кредитни институции в полза на малкия бизнес до 1 септември 2013.
  9. Постигане на реално задължително основно образование чрез тестова проверка.
  10. Отказ от влизане в Шенгенското пространство. Щом не ни искат, отказваме да влезем. Това ще ни предпази от реалната афро-азиатска емигрантска вълна към РБ.

 9. BG “zhurnalistite” – nai-vernia suiuznik na mafiata i rusia v nalaganeto na principte na necivilzovanost na teritoria BG. Izkliuchvam razbira se ot tova tvurdenie G-n Indzhev i shepa drugi istinski zhurnalisti.

 10. Уважаеми г-н Инджев, не мислите ли, че вече е време да назовете имената на кохортата от бсп, която създаде и финансира и се финансира от и чрез държавната хазна и наркотици, оръжие, проституция, пране на пари през строителството, антиките и нефто-газодобива? Защото това, че тим властва не само над Варна, но и над цялото крайбрежие, северна и СИ България, че е захванала вс.инфраструктурни проекти в споменатата територия, че единия кретен се премести в София, за да инжектира с тлъсти суми не един депутат от всяка партия, а другия дори се напъна да си купи доплома от Свободния за архитект,та да може тотално и необезпокоявано да твори териториално-устройствения план на Варна и Бургас, както и мастер плановете на съответните пристанища , с идеята никой да не контролира товарите и корабите- това и Веселина Томова дори не написа, НО ТОВА ГО ЗНАЯТ ПОВЕЧЕТО ВАРНЕНЦИ И ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ПОТЪРПЕВШИТЕ РАЙОНИ.
  Само,че те са просто изцапаните с кръв и помия ръце на истинския садист и народоубиец. Не мислите ли, че вече е въпрос на чиста съвест и истинска нравственост хората като Вас да разпространят истината за създателите и донорите на тим, не мислите ли, че Е ВРЕМЕ да научат за премянов и първа ов и свързаните с тях? Или ще за абем и сега истината, за да живеем и занапред в една измислена реалност,в която вчера го отнесе илия павлов, карамански или маргини, днес ще са тим или иво прокопиев,,а утре сим, пим, тодоров, питона или прочие поредни марионетка. А старата гварзия крезовци , омерзени, но ненаситни лапачи с дупки вместо сърца, … Те ще са вечни. От недостъпния им пиедестал може да ги изрита само ЗНАНИЕТО И ИСТИНАТА!
  Позволете си ги. Има смисъл

 11. “Когато се отчайвам, си спомням, че в цялата история истината и любовта винаги са си пробивали път и са побеждавали. Имало е тирани и убийци и за известно време те могат да изглеждат непобедими, но накрая винаги падат. Помисли върху това: винаги!”
  Махатма Ганди

  Вечна памет на Пламен !

 12. До ОРЛОВ МОСТ: Браво!!!!!!!!!!!!!!!!!Това са единствените искания, които ми харесаха. Без безсмислени искания за Велико народно събрание, нова конституция или смяна на системата, само разумни и реални искания. Непременно трябва да се мобилизираш и да ги разпространиш на възможно най-много хора – президент, парламент, омбудсман, премиер (в оставка и бъдещ служебен), медии, фб страници на протести, … И да не се отказваш, докато не ги прокараш. Мисля, че може да стане, защото звучат реални и не биха засегнали ничии интереси. Браво и успех!!!

 13. До Орлов Мост и El: не ви ли е малко срам бе платени драскачи!!! Заради такива мижитурки като вас ли един добър човек се саможертва?

 14. Публикувам следния текст на Мартин Аргиров във връзка с наглото и безочливо използване саможертвата на варненеца Пламен Георгиев от членове на движение България на гражданите!
  Martin Argirov
  Във връзка с появилата се снимка (https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/480642_336082079845352_1010082490_n.jpg) на група партийни членове на движение България на гражданите държащи лозунги с името на Пламен Горанов, публикувах на два пъти съобщение със снимка в страницата на Меглена Кунева – https://www.facebook.com/kuneva.meglena?fref=ts и двата пъти беше изтрито. Представям и снимков материал на страницата как е публикувано и след кратко време изтрито. Ще осведомя всички медии за този акт на заглушаване на народния глас и недоволство.

  Съобщението е:

  Госпожо Кунева,
  Как не Ви е срам Вас и Вашите партийни членове да си правите политически лозунги с името на Пламен Горанов, който запали огъня под краката Ви – на Вас политиците, партийните велможи и облечени в официални костюми крадци на Българския народ? Засрамете се за постъпката на Вашите партийни членове и се оттеглете от политическата сцена, докато не почувствате шамара народен върху себе си. По такъв начин няма да спечелите народа на Ваша страна! Вие сте белязани от народа си и трябва да понесете последствията от своите лицемерни действия.
  Няма смисъл да триете публикацията ми, бъдете доблестна и дайте отговор г-жо Кунева!

  Снимката с плакатите за която става въпрос и снимки от публикацията ми в сайта на Кунева и след това как е изтрита.

 15. И аз съм съгласен с повечето от 10-те точки, предложени от “ОРЛОВ МОСТ”!

  Бих добавил, че за да се осигурят повече пари за пенсии в дългосрочен план, трябва да се вдигне пенсионната възраст ЗА ВСИЧКИ. Или да се въведе система – който се пенсионира по-късно получава по-голяма пенсия, който се пенсионира по-рано получава по-ниска пенсия.

  Друга изключително важна мярка е спешното въвеждане на електронното правителство!

 16. Как да се отървем от ТИМ в три стъпки:
  1. Затваряме си сметките в ЦКБ;
  2. Прекратяваме си застраховките в Армеец;
  3. Изтегляме си парите от пенсионните фондове Съгласие и Сила.
  Може и в обратен ред.
  Най-много ще ги заболи от пенсионните фондове. От тях ТИМаджиите точат пари в нарушение на закона за да държат на изкуствено дишане останалия си мегаломански бизнес. Точат от бъдещите Ви пенсии, Дами и Господа. Това са им единствените свободни пари в момента. Ако такива неща излязат наяве в САЩ, не им мърдат 100 години затвор като на Мадоф. Но в България злоупотребите са чадъросани от КФН с шеф Мавродиев – ортак на Пашата, който пък е ортак на Буда, който е ортак на ТИМ. Шефът на БНБ Искров също е марионетка на ТИМ и покрива злоупотребите в гнилата ябълка ЦКБ.

 17. Тези 10 искания които го развяват някакви случайни хора са пълна бутафория! “10% квота за граждани в политическите партии?!!?” – И какво, аз мога и сега да ви кажа че много от тях до сега вкарваха във властта точно такива “непартийни троянски коне” и точно такива хора направиха най-големите поразии а тези които сега смятат да “прилепят” към себе си като граждански квоти ще бъдат абсолютно бламирани от другите паркетни лъвове. Така че вземете тея всички 10 искания и си ги заврете отзад, не искаме да се изравняваме с Косово, Сърбия и т.н. а искаме да спрат да ни третират като добитък!

 18. Господ да Ви пази г-н Инджев!Крещяща нужда от апостоли имаме!И да Ви дава нечовешки сили,че други не стигат явно,за да прогледнем!Пожелавам Ви го от сърце!

 19. До Мартин: Не знам защо си мислите че този които стои зад тези 10 точки има някакви добри мисли. Първо чрез ник-а си “Орлов Мост” иска анонимно да се представи от името на всички недоволни. Нека помислим какво искат той и тези зад него:
  1. Увеличаване на доходите чрез заем – Това е точно проблема на дълговата криза. Правителства които са некадърни се в основата на нея. И ако евентуално дойдат БСП и компания на власт които са неспособни да подобрят икономиката ще могат после да се оправдаят с това искане
  2. 10%-те увеличения се искат от държавата а проблема е че това няма как да стане без други реформи и най-вече търсене и наказване на виновните за сегашното положение
  3. Конституционен контрол върху медиите – такова нещо сигурно и през комунизма не е имало
  4. Отказ от влизане в Шенгенското пространство и прощавай Евро – личи си източното влияние тука
  А за студентките с трите деца направо нямам думи, нима другарите са толкова безотговорни родители та искат някои друг да им плаща за кефа!
  Хора не се подвеждайте по анонимни искания или идеи защото точно така искат да ни пробутат своите хора и закони другарите от Позитано.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.