Висящите по кафенетата и висящото кафе

Може да сте забравили, но да припомня , че срещу външната проява на съществуващата и тогава безработица, прикривана чрез изкуствена заетост, се водеше безпомощна битка и при комунизма, който уж беше ликвидирал този социален бич. „Модата” да се ловят по кафенетата „безделниците” въведе бившият шеф на КГБ Юрий Андропов, когато се възкачи на върха на Кремъл след кончината на предшествениците си Брежнев и Черненко.

И в папагалската Народна република България съветският почин (както се наричаше тогова всяка вълна от глупост, дошла от Изток) се почна: развихриха се милиционерски проверки на висящите по кафенетата граждани. И понеже критиката на безделието стана не просто разрешена, а беше направо наредена по партийно-държавно линия, т.н. медии също се включиха в изобличаването. Наскоро в едно неделно утро ни показаха по телевизионния Канал 1 подобен критичен репортаж за другарки, които си топират косите в работно време, но бяха изобличени от храбрата българска телевизионна журналистика за това престъпление към социалистическата трудова етика.

В днешно време трудовата етика на „частника” се нарушава доста по-трудно. Собственикът няма интерес да си затваря очите как го мамят наетите от него работници и служители. И съм се натъквал многократно на разкази на носталгици по миналото, които въздишат нещо от рода: „ех, едно време, когато работех във фабрика за крушки, не знаех какво е човек да си купи крушка…”. Или „ех, едно време, когато работех заварчик, не знаех какво е човек да си купува електрод”( работейки след работа за истински пари, т.е. на частно).

Двете въздишки, за които май съм споменавал и друг път ( защото ме впечатлиха с автентичността на мъката по доброто минало), са абсолютно истински. Споделиха ми ги таксиметрови шофьори в двата края на България: във Варна и в София.

Дойдоха обаче тежки времена. Масовото крадене от държавата по времето на комунизма, за което всеки знаеше, но беше някак си „прието”, беше заменено от не толкова масови, но пък значително по едри кражби. Просто едни хора откраднаха цели банки, предприятия, фирми, имоти. За камуфлаж беше обявена „масова приватизация”.

Немасовото крадене е неприемливо обаче. За него също си затварят очите, но само онези, които би трябвало да си ги отварят на четири- т.н. правоохранителни органи, барабар с обществения пазач на публичния интерес, каквито би трябвало да са медиите. Но те са на каишката на крадците, а онези с уж отворените очи използват превръзката на Темида по същата причина.

И ето че осъмнахме с най-големия си проблем на деня: високата безработица, която заразява и без това болното икономическо тяло на страната с всевъзможни тумори. Не просто до самозапалвания се стигна, но и до баба, която иска да бори водата с огън: била отчаяна, че Дунава й залива насажденията и щяла да се самозапали в знак на протест.

Ето и малко актуална статистика за покачващото се ниво ( не на река Дунав след пролетното топене на снеговете) на безработицата:

Ръстът на младежката безработица у нас е отчайващ – почти всеки втори нито учи, нито работи, алармираха от Българската стопанска камара, четем в „Сега“. „Реалната безработица сред младите надхвърля 40-45% заедно с обезкуражените и нерегистрираните“, обяви зам.-шефът на БСК Димитър Бранков по време на конференция за гъвкавите форми на заетост. Според данни на НСИ за 2012 г. без занятие сред хората между 15 и 29 г. са били под 21%. Не е ясно обаче колко са нерегистрираните млади хора и колко са те сред обезкуражените 225 600 българи, които искат да се трудят, но не търсят работа, защото не вярват, че ще намерят. Реалната безработица по данни на БСК е 18% при официална според НСИ 12,3%. Големият проблем на младежката безработица е огромният контингент неграмотни българи. „Не става въпрос за липса на квалификация, а за пълна неграмотност. Сред ромската общност в момента близо 60 на сто са неграмотни“, смята Бранков.

Започнах този текст с препратка към глупостите от времето на комунизма, когато срещу висящите по кафенетата се бореше милицията и присъдружната й журналистика. Знам, че мнозина веднага ще подскочат носталгично трупешката с възгласа: може да е имало безделници, но имаше и работа за всички. И ще са прави за себе си, както за много други лъжи, с които се препитавахме. Защото онази изкуствено поддържана заетост в изостаналата от световното развитие България я задържа временно на повърхността на живуркането с цената на огромни задължения, препратени към бъдещето, т.е. към настоящето ни.

Самосвалиха си режима на Живков, който завеща изядени пенсионни фондове ( най-голямата кражба в нашата история в размер на 20 милиарда лева, трупани с десетилетия), безнадеждно ръждясала индустриална база, замърсена от нея природа и външен дълг, който още не сме изплатили 23 години по-късно.

Сега висенето по кафенетата не е забранено, а по-скоро става по принуда- поне за онези 40-45 процента безработни младежи. Те, естествено, се озлобяват и левеят. Което пък радва БСП и Атака, защото им носи озлобени младежки гласове, за чиито рупор се изживява особено гласовито големият борец срещу „колониалната схема” Волен Сидеров.

Единственото лекарство срещу тази арогантна политическа напаст, която и дума не продумва за генезиса на омагьосания кръг на българските днешни беди, се оказва за момента „висящото кафе” и „висящият хляб”. Италианският почин не е като онзи съветският от времето на Андропов. Благороден е, но все пак нагарча. Най-малкото заради това, че не носи решение на проблемите, освен на един: показва, че има солидарност извън лозунгите за национализация, експроприация и връщане на колониалната съветизация чрез „цялата власт на съветите”, формирана на улицата от онези, които най-малко ги мързи да се наведат, за да я вземат.

Време е да се върнем към разговора за ценностите като справедливост и солидарност. Защото те са обсебени от властолюбиви опортюнисти, изпаднали от обърнатата в пропастта на историята каруца на комунизма в момент, когато би трябвало да направим стъпка в дясно от тази бездна.

47 мнения за “Висящите по кафенетата и висящото кафе”

 1. По времето на Юрий Андропов се въведе и т.н. “полу сух режим”. Нашето Политбюро на ЦК на БКП, за да се покаже по-католик и Папата, започна масово изкореняване на лозовите насаждения. Виждал съм го с очите си около Бургас и Поморие. Добре, че човека бързо се помина, колкото и грозно да звучи това. Иначе, лоза нямаше у нас да остане.

 2. …в момент,когато би трябвало да направим стъпка в дясно от тази..

  Къде по-надясно от сега г-н Инджев ?
  Какво точно предлагате
  Доколкото виждаме и САЩ и Европа отиват малко по в ляво

 3. Към Nikola:
  Бих могъл да отговоря по няколко начина, един от които е да посоча точно субекта в дясно, който се регистрира вече за изборите.
  Но ще бъда достатъчно добре разбран от желаещите да ме разберат, че след дясната измама ГЕРБ е време мислещите солидарно десни избиратели да възстановят справедливостта като гласуват за истинската десница. Популистите от ГЕРБ не са алтернатива на лявата вълна, която се надигна тъкмо след и заради уж дясното управление на ГЕРБ.
  Красивите на вид приказки за това само нови лица да влизат във властта обслужват предимно левите, които са многолики. Това е продължение на приспивната песен на Сакскобургготски, който уж разбиваше двуполюсния модел, но всъщност удари смъртно само десния, а с левия се съюзи и управлява два мандата.

 4. ..po vdjasno ot krajno levija populizym maskiran kato liberalen centrizym. Kakto ni trjabva silna djsna partija taka i se nuzdaem ot stabilna Soc-demokraticheska partija kojto da izmesti v ljavoto tezi moshennici. Koga shte stane s tezi krjno levi radikalni zalitanija!? Ataka, RZS, sega neo-revolyucionni-grazdanski partizanski napyni. Moze bi njama da ima stabilna parlamentarna sistema v Bg dokato na silna djsna partija ot tipa DSB ne se protivopostavi stabilna Soc-demokracija uvazavashta chastnata sobstvenost i Pazarnite principi!?

 5. Към Никола:
  Вземете почетете малко за това кое е дясно и кое е ляво.Колко държава има в дясното и колко – в лявото.Какво е конкуренция и пазар и си спомнете как и на кого раздаваше без ред благините “десния” Бойко.И пак питайте накъде повече…:)))))Или другия въпрос – защо ВСИЧКИ са толкова против Иван Костов? С какво ги плаши толкова този човек?

 6. NIKOLA, от 9.9.1944г. са изминали 69 години , от тях над 60 са ни “управлявали” САМО “леви”, а от другите 9 , поне половината – различни вариации на “левите”.
  При такова десетилетно ОЛЕВЯВАНЕ, къде по-наляво.
  Това повече прилича на левовъртящо обикаляне в КРЪГ, т.е. ляво КРЪГОВО въртене.
  В много голяма степен олевяването е характерно и за “социалните” държави в ЕС, но и там скоро завършиха първата обиколка от ЛЕВИЯТ си кръговрат ,и ще започнат да се въртят в кръг за втори , трети … n-ти път, като може да го модифицират и в спиралообразна ЛЯВОвъртяща самоподдържаща се вихрушка!
  Както стана и при нас след 9.9.1944г.!

 7. До NIKOLA:
  Приятел, всяка нормална държава е по-надясно от България, дори и Швеция. България е населена от политически неграмотни хора със социалистическо мислене.

  Пример: задай на 100 българи въпроса “да се вдигнат ли пенсиите тройно?” – ще имаш 95 непоколебимо “Да!”.

  Задай същия въпрос на средния германец, и той ще ти отговори “Да бе… откъде да се вземат тия пари?”

  Шведът ще ти отговори: “Да!!! Ще се постарая да работя повече, за да стане!”

 8. Към Nikola:

  Американските “леви” са доста по-вдясно от “дясната” Меркел;)))
  Всичко е относително, колкото и банално да звучи.

 9. В момента в защита на дясното, все още се изявяват доста компрометирани хора и това отблъсква избирателите. Мисля, че народа най-вече иска справедливост. Вбесява се от демонстрацията на жизнен стандарт. Но хората разбраха болезнено, че за да има справедливост е необходима работеща съдебна система. От там и искането за ремонт на основния закон в държавата, където несправедливостта е бетонирана. Който тръгне да налага правосъдие ще бъде подкрепен мощно, така мисля аз. Вече жалки опити за намаляване на някакви сметки за ток, парно, вода и т.н. не са актуални. Исканията са много по-сериозни.

 10. В Италия не било сигурно да има такъв почин – с висящите кафета и хлябове, но нещо ме кара да мисля, че у нас се опитват да ни кажат: приготвяйте се да плащате двойно!
  А за възпяването на “бай-им-тошовото време” и “имането на работа за всички” – като се сметнат изселените по политически причини, затворниците по политически причини, уволнените от институтите по политически причини вишисти и заставяни да работят в производството, или изобщо недопускани да работят и дискриминираните по всякакъв друг начин – картинката става поразителна. Не може да се премълчава всичко това и да се ръсят лъжи в ефир от крайно десни и леви елементи!

 11. Колко добре е написано: “…дясната измама ГЕРБ…”! Но нека не забравяме, че ГЕРБ беше приета в ЕНП като дясна партия не без помощта на европейски политици.Това беше голямо разочарование за мен…

 12. Браво, г-н Инджев както за коментара, така и за отговора на Никола!

 13. Твърде късно е за определяне на посока (ляво или дясно). Това ще бъде направено от кукловодите (медиите) които се знае отдавна в чии ръце са. Голям принос в лесното манипулиране дава неграмотността и упадъка на образователната система. То 50% от Електората трябва да го направят Доктор Хонорис Кауза……като Камата.

 14. Г-н Инджев, последния ви коментар е най-стойностното нещо, което сте написали до сега.

 15. Свободата, справедливостта и солидарността определят една много хлъзгава почва, когато станат цел на бунтове и революция.И трите категории са част от най-важните човешки чувства, но оттук нататък е много съществено как и в какви условия се е развило съответното чувство. В момента, в който виждаш и разбираш, че между отделните хора има конкретни взаимоотношения, ти става ясно, че пълна свобода на личността,живееща в някакво общество, е невъзможна. Същото се отнася до справедливостта и солидарността. Отнесени до максимално приемливите си величини в общество, съставено от различни хора, в конкретните си моментни форми и свободата, и справедливостта, и солидарността са много повече рационални,отколкото емоционални. Онова, което е неприемливо при революциите, протичащи чрез поредица от въоръжени стълкновения, е вграждането на униформеност (с оглед сила на борбата) в представите на хората за тези категории – неблагоприятният ефект носи поражения върху човешкия живот с години. И затова осъзнаването на рационалната страна на тези категории е важно за навременното балансиране в индивидуалното съзнание на други категории – стремеж да имаш много, да постигнеш много, да използваш другите за амбициозните си цели и
  пр., за да можем с мозъка си, рационално, да преодолеем възникването на революция, толкова деформираща хората.
  Болшевизмът е върхът на злоупотребата с обективно съществуващото противоречие между личното чувство за свобода,справедливост и солидарност и техните рационални обществени форми. Именно поради това за велик се смята самият протест, а неговата цел и последици – второстепенни (“Нас червеното знаме роди ни, нас не ще ни уплаши смъртта…”). Оттам идва и потребността да се избиват цели прослойки от обществото – за да се моделират въпросните категории в проповядвания канон. С това идва и неизбежното следствие – скрито да забогатяват избрани върху наивната вяра на многото в така конфекционираните свобода, справедливост и солидарност. Затова и руският болшевизъм, в крайна сметка, стана най-мощната машина за обогатяване на тясна обществена прослойка.
  И сега, в посткомунизма, могат да се видят последиците от това – по нито един важен обществен въпрос не може да се дискутира обединително около
  дори очевидно градивни идеи.
  Що се отнася до безработицата, нашият соц имаше оригинален принос в една супер скрита безработица – текущите доставки на суровини, консумативи и оборудване за родните предприятия закъсняваха всеки месец средно с 10 – 15 дни, а в останалата част от месеца бурно се изработваше предвиденото за целия месец. Един приятел японец ме питаше как различаваме кое е първо, второ и трето качество. Мълчах като направен от стомана в отговор!

 16. Цитирам:
  „ех, едно време, когато работих във фабрика за крушки, не знаех какво е човек да си купи крушка…”.
  Комент:
  Да и за електродите също. Това беше „справедливата компенсация” за ниските доходи.

  Цитирам:
  Масовото крадене от държавата по времето на комунизма, за което всеки знаеше, но беше някак си „прието”, беше заменено от не толкова масови, но пък значително по едри кражби. За камуфлаж беше обявена „масова приватизация”.
  Комент:
  По обем и стойност ограбването на обществото сега е мащабно и нечовешко. В него участват представители на „леви”/най-много/, центристки и десни политически формирования. И е масово, в гигантски мащаби – мога да дам стотици примери, но не е нужно, защото всеки , способен да анализира ежедневието на битието, както и случилото ни се:
  -масови приватизации, измамни РМД-та, Обществени поръчки, проведени и провеждащи се по престъпен сценарий, стотици фирми, „назначени” от анонимния властник в енергетиката, съобщенията, топлоподаването, водоснабдяването с битова вода, АЕЦ-овете, общински фирми, снабдяване с битова газ, в рекламната дейност, фармацевтичната търговия, печатните издания, на неслучайни хора, банките и застрахователни компании с гигантски печалби,засмукали кръвожадно българското немощно телце…
  Да изброявам ли, г-н Инджев? Това „нетолкова масови” кражби ли са?
  А джебчийството по улиците, което стана и интернационално…
  От всичко това хората полудяват, оскотяват се. Палят се.

  Цитирам:
  Защото онази изкуствена безработица в изостаналата от световното развитие България я задържа временно на повърхността на живуркането с цената на огромни задължения, препратени към бъдещето, т.е. към настоящето ни режима на Живков, който завеща изядени пенсионни фондове ( най-голямата кражба в нашата история в размер на 20 милиарда лева, трупани с десетилетия),
  Комент:
  Не искуствена безработица, а искуствена заетост, решаваща проблема с глада и усещане „за полезност”. Обичайно за социалистическите централизирани диктатури.
  А държавните задължения , „отклонените” пенсионни фондове, „интилигентното” присвояване на потенциала и сметките на външнотърговските дружества като РУДМЕТАЛ, КИНТЕКС, ЕЛЕКТРОИМПЕКС, ТЕХНИКА, ИНТЕРПРЕД, МАШИНОЕКСПОРТ, ХИМИМПОРТ и др. датират в периода на некомпетентно или „целево” извършения, тъмен и мрачен преход към „демокрация” след 1989-та

  Цитирам:
  Защото те са обсебени от властолюбиви опортюнисти, изпаднали от обърнатата в пропастта на историята каруца на комунизма в момент, когато би трябвало да направим стъпка в дясно от тази бездна.

  Комент:
  Да, така е. За да бъдем на недостойното последно ниво по бедност в Европа, света, а на Балканите, трябва да „благодарим” на все още някои живи „комунистически аристократи”, техните добре образовани синове и образоващи се в престижни университети деца и внуци. Но стъпката в дясно, г- н Инджев, при настоящите ни „политически гении”, ще бъде стъпка към едно неолиберално общество, което показва своята неполезност, предизвикващо световни кризи и глобални трусове. Трусовете, кито предизвиква свръхзабогатяването, непроизводителни капитали, отказа от социалното регулиране / изключение-скандинавските държави, Великобритания, отчасти Германия/
  Дори и дясната политика, без нови идеи и християнска почтеност, ще повтарят рецидивите на несправедливите общества.

  Мога да се извиня, тъй като е по-лесно да коментираш, отколкото да твориш. Но отвръщението ми към цикличните, двулични, неконструктивни предизборни бръщолевения, набивани в мозъците ни на всеки четири години ме довеждат, а и не само мен, до омерзение и някакакъв вид интелектуална инвалидност.

 17. Ако някой си спомня онова страшно време ще ви каже:да безработица нямаше,но заплатата на инженера надвишаваше съвсем малко заплатата
  на общия работник.Парите стигаха за
  покриване на най- належащите нужди.
  Жалко е,че по време на дясното управление се наложи идеята да се
  задържа ниско ниво на заплатите за
  да се привличат инвеститори!!!!

 18. Към Т. Тодоров:

  Това за изкуствената заетост е основателна поправка- поправих се в текста.

 19. Като споменахте за кражбите и за ония двамцата, дето не били купували крушки и електроди, се сетих, че и на мене са ми разказвали подобно нещо – една възрастна жена, която е работела в цех за кренвирши, редовно вземала по 3-4 кила на тръгване от работа. По едно време почнали да ги претърсват, ама само чантите претърсвали, мъже били претърсващите, а въпросната дама навивала няколко “синджира” кренвирши около талията си – под дрехите не личало. Кой ще взема да обарва някаква достопочтена дама на около 40 години (тогава). Тая женица също беше във възторг, че “по онова време ядене не купувах”.

  Но не това е главното – по-важно е, че тия хора някак си смятат, че точно така е било “правилно” и искат пак да е така, а в същото време се смятат за почтени. Не знам какво да мисля по тоя повод, може би не разбирам добре нещата.

 20. Ето един умен,свестен човек/Грирор Гачев/ какво е написал в блогът си:
  …”Ужасно е, когато хората стигнат до принципа „ела, зло, че без теб по-зло“. Защото Бойко наистина е негоден за управник. Наистина е тъп (ако и хитър), не става за политик, прекален популист е дори по моите критерии, дрънкало, фукльо, перко и какво ли още не. Простоват селски мутрохитрец, да кажем най-общо… Но в същото време алтернативите му са още по-страшни. БСП и ДПС надали е нужно и да ги споменавам. Костов, СДС, НДСВ и прочее са политически трупове, в следващия парламент няма да ги има. „България на гражданите“ на Кунева е всъщност АБВ на Първанов – архитекта на „тройната коалиция“: иначе казано, поредното бушонче на едрата мафия.

  А емисарите на мафията не спят, особено в момента. Напоследък забелязвам, че почти няма по-значима организация „изотдолу“, която да не е била посетена от едни страхотно ентусиазирани чичковци. Дето носят парички в куфарчета и са петимни да ги дадат, за да помогнат за развитието в България на истинска демокрация и гражданско общество. Как да не ги вземеш?… Кой стои зад тези чичковци разбираш, ако в предизборна обстановка организацията ти се окаже „полезна“. Тогава чичковците почват да дават акъл как да действаш, и ако внимаваш достатъчно добре в картинката, можеш да уловиш кому е нужно това. (Подсетка: парите им не падат от небето, не им ги дават бедните майки или народът като цяло. Който им ги дава, иска възвращаемост. Помислете как точно ще се случи тази възвращаемост.) И ако твърде категорично не слушкаш, в един момент парите за теб свършват. Като за капак, обикновено е точно в момент, в който внезапно се виждаш във финансови затруднения – ех, какви лоши съвпадения стават по тоя свят…”

 21. Айде бе, Айде холан…,

  ама то умен, ама то свестен човек този Грирор Гачев и блог списва даже. Добре че го цитирате. То за първи път чета някой да пише, че всички са маскари! Е, всички без Сидеров и Янев. Нали е умен и свестен, направил е кратко напречно сечение на ситуацията, което благодарение на вашето “Айде холан” трудолюбие, съвсем случайно достигна и до нашите очи.

 22. Айде холан, бe, Дърeвa. 3aпoчваш дa cтaвaш дocaднa.

 23. Бойко Геройко (както казва Васко Кръпката) е поредния срам за България от 12 години насам. А за кражбите може много да се пише: не съм забравил тоталното крадене на текезесарите, ами ненужно огромните вили и къщи на село и по баирите строени с кражби на време, материали и труд, пустеещи и рушащи се в момента.
  Каква безработица при огромното количество пустеещи земи, което съм виждал само в съседна Македония. Работата ми беше да пътувам из България навсякъде млади хора, дремещи в кръчмите по цял ден и оплакващи се, че нямат работа. На въпроса: нали имате декари, започват дълги обяснения. Истината е, че на тези хора им е изтръгнат корена с колективизацията на село. Те всички искат да са мениджъри или някой да им построи завод където да произвеждат леви пирони.

 24. В продължение на по-вече от половин век “социализма” на БКП и “капитализма” на БСП и техните съюзници, произведоха невероятен рай, привилегии и облаги за своя елит, което те при никакви други обстоятелства не можеха да имат. Това бе придружено с огромни лишения,ограничения и кръвопролития за останалата част от народа. Те преработиха не само материалният, но и духовният живот. С един уж псевдо класов подход те осигуриха първите места и днес за своите деца. Сега хората са стигнали до предела на отчаянието и съвсем не смятат, че с смяната на шапките, цветовете на знамената, или някакви горещи обещания сегашния политически “елит” е способен, или да бъде оставен да направи, каквато и да е съществена промяна. Истинският капитализъм, с всички свои недостатъци, при добра държавна организация, се оказа най-ефективния строй в света за сега. За съжаление дълбоката корупция, липсата на истинска законност и честност в отношенията, подкопаха основите на обществото и е трудно да се гради без здрава основа. Има млади израстъци, които ако се развият могат да донесат по добър живот, но без спиране на интервенцията на големите вътрешни и външни интереси, надали ще ги оставят да се развият.

 25. @ Т.ТОДОРОВ
  “…ограбването на обществото сега е мащабно и нечовешко.В него участват представители на „леви”/най-много/, центристки и десни политически формирования.”
  Твърде НЕТОЧНО!? Ако погледнете списъка на 100те най-заможни бизнесмени, ще видите, че над 95% са от левите (без кавички) за които твърдите, че са /най-много/. Такъв % не е най-много, а е /почти напълно/!
  Нека наистина бъдем почтени (по християнски както призовавате) или поне точни. Лакомии за бързо забогатяване винаги е имало в целия политически спектър, но защо ли най-много и най-несоциални се оказаха тези дето произлизат от ляво?

 26. До айде холан

  Част от днешно интервю във в.Марица с ВЕЛИКИЯ ДЪРЖАВНИК, ПОЛИТИК И РЕФОРМАТОР ИВАН ЙОРДАНОВ КОСТОВ!!!
  ———————————–
  – Дразните ли се, когато ви упрекват за грешки по време на управлението на ОДС? Биха ли могли нещата да се случат по различен, по-добър начин?

  – На тази везна, на която се мерят тези неща, от едната едните слагат това, което считат за грешки и провали, от другата всеки слага резултатите. Какво казва Бойко: Ето ви магистрали, направих ви магистрали, построих спортна зала! Да, провалих се, блъснах ви в стената, докарах страната до социална и политическа криза, но ето ви магистрали. Ако започна самохвално като Бойко да трупам това, което съм направил в управлението си, да напомням резултатите, съм сигурен, че ще нервирам страшно много хора. Ето, започвам: Откъснал съм България от руската орбита – не съм пуснал руски войски да кацнат на 60 км от София и да направят плацдарм. По този начин съм извоювал правото България да е член на НАТО и на Европейския съюз, т.е. откъснал съм страната от една орбита и съм я пратил в друга. Българският лев, който пипате в момента, който толкова липсва напоследък, е създаден от нас след въвеждането на валутния борд след една хилядократна инфлация. Стабилните банки, стабилният бюджет, фискалната дисциплина, са от онова време. Административната реформа, политическите кабинети, началото на здравната реформа, личният лекар, реформата в образованието в началните є стъпки, независимостта на университетите – всичко е от онова време. Така че аз има какво да сложа на везните. И ако това не е разбираемо за хората – 4 пъти се е вдигнала средната заплата и 3.5 пъти средната пенсия за 4 години по време на нашето управление. Никой не е вдигал 4 пъти средна заплата! Забравени неща!

  – Как направихте това чудо?

  – Ей така, и излязохме от кризата. И сега ако излезем, и сега положението ще се подобри бързо. Ако стоим в кризата, няма да се подобри, но ако съберем сили и излезем от кризата, в условията на тази конюнктура доходите бързо ще се покачат. Тогава, в края на 1990-те, ние накарахме хората тогава да направят голямо усилие – онези 4 години бяха години на усилно търсене на продължение за всеки от нас. Тогава се появиха се 650 000 малки и семейни фирми, от които сега са останали 175 хиляди. Тогава е имало енергия, хората са поемали рискове. Мнозина са се разочаровали и може би са ми го приписали на мен някъде. Може да са фалирали преди 3 години, но може да го водят на моята сметка. Шегувам се, защото се помни усилието на слагането на началото, на зареждането на една предприемаческа семейна инициатива, с надеждите, не се гледа кога се е провалило.
  Този, който не може да мотивира хората да тръгнат да работят и да търсят изход от кризата, да създаде доверие и условия за функциониране на силна българска икономика, той изобщо не може да управлява.

  – Защо при толкова добри неща, създадени от управлението на ОДС, изтъня синята идея?

  – Има две природи в човека – емоционална и разумна. В момента очевидно е надделяла емоционалната природа на хората. Те много пъти бяха подвеждани емоционално. Излезе Симеон Сакскобургготски и каза: Водя ви към Обетованата земя, ще ви оправя! Изигра месия по най-добрия възможен начин и всички се втурнаха след него и бяха страшно разочаровани. Сини хора! Появи се Бойко Борисов – юнакът, Батман, спасител, едва ли не изскочил от филм за мафията. И сините хора, хоп, след него. И сега пак преживяват разочарование, и то по-голямо дори. Тия постоянни емоционални сътресения, които бих нарекъл емоционални катастрофи, са основните причини да отслабва представата на хората за това, че трябва да се върнат не към емоциите, а към разума. Затова се обръщам към разума на хората, но си давам сметка, че той в момента може би е избутан по-назад в собствената ни природа.

  – Ще възкръсне ли синята идея?

  – Просто мечтата синя идея си присвоиха такива като Симеон Сакскобургготски я взеха, който се обяви за по-доброто СДС, и Бойко Борисов, който също се обяви за истинския десен. Присвоява се едно и също нещо с обещанието, че ще го направят много по-добре, по-бързо, по-истинско от самите сини хора. Не се получи нито бързо, нито истинско. Не сме им позволили, хората гласуваха за тях. Когато човек иска емоционално да получи нещо, трудно чува гласа на разума. Тези хора, които сега протестираха на улицата, въобще не знаят, че преди 12 години с тези идеи сме излезли ние. Мажоритарни избори, голяма ревизия на конституцията, намаляване на броя на депутатите наполовина – това са все наши идеи от онова време. Тогава обаче нещата изглеждаха добре на фона на добре реформирана икономика, много частни фирми, голяма заетост, 10 г. непрестанен растеж на икономиката – кой ще ти мисли за конституция! Имаше за всички!
  ———————————–
  Та,Айде Холан,по-малко емоции и повече разум…ако не… АЙДЕ ХОЛАН!!!

  IN KOSTOV WE TRUST

  PS:Цялото интервю ето тук
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/3658

 27. Нека да напомня, за да не се подминава – за всичко е виновен Иван Костов, или почти за всичко!

 28. Днес се замислих малко за аритметиката в нашия живот. Всички знаем двете велики мисли:
  Първа
  „Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.” – Бен Франклин
  Второ
  „Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество – винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.” Атанас Буров
  Сега да съберем 2+2
  Свободата е велика ценност – следователно струва скъпо.
  Ако някой иска да има свобода като пуска бюлетина в урна веднъж на 4-5 години със сигурност иска да мине доста тънко и не иска да плати справедливо своя дял. Следователно всички ние трябва да приемем факта, че демокрацията е на първо място гражданска активност – ежедневна и остра. Към всяка лъжа, омраза или завист – медиина, политическа или на човека до нас, а защо не и в самите нас. Протест до дупка докато порочното явление не бъде зачеркнато. Дори и ако се налага да се скараме с някой роднина или приятел. Ако не го правим то със сигурност нямаме право да мърморим по форуми и механи, че ни е мръсно или неуютно в родината ни.
  На второ място е Личния Пример – защото това е най-силното средство за възпитание и оформяне на характери. Когато говорим за изключение и целесъобразност – веднага трябва да се сетите, че някой иска да мине тънко. Не го позволявайте, дори този някой да сте самите вие. Някой може да ви помисли за будала, но това е защото той е достатъчно прост за да схване в дълбочина дори собствения си живот.

  Относно Иван Костов – 2013 – мисията невъзможна.
  Защо?
  Защото той е европейски политик а не български. Следователно е твърде скъп за повечето гласоподаватели към настоящия момент. А и за съжаление не е роден в Европа за да може да го припознаем като юнака на бял кон. Все пак повечето гласоподаватели са чуждопоклонници именно защото очакват, че чрез или при чуждото може да минат по-тънко.
  Голямата трагедия на България днес е именно това – няма кой да поеме щафетата от Костов.
  Но това пак се дължи на нещата които писах по-горе.
  И в крайна сметка пак стигам до тезата – ако болния не си признае, че е болен и не започне лечение, то няма смисъл да приемаме като нещо трагично или ужасно това, че ще се спомине скоро.
  Нека гледаме по-философски на живота. Народи са се раждали и са изчезвали много пъти през човешката история, важното е здравото да се отдели от болното и да продължи напред.

  П.С. Когато някой започне да ви говори за лявото, просто последвайте безсмъртната народна мъдрост и го пратете У лЕво…. Там му е мястото – при минаващите по тънко.

 29. do Boqn,

  Boqne,Boqne 9mln. ukrainci,20mln. *6omln(vytreshna rabota) rusnaci,nqkolko mln. evrei, 10mln. germanci= okolo 100mln,sega pribavi vsi4ki,s koito se e eksperimentiralo,za da moze kirliviqt komunist da se “probva da postavi plomba” ili da razbere neshto koeto nikoga nqma da razbere = 1,&………………4estito!!!!!!!

 30. Дясното трябваше да се роди по естествен път с реституцията.Представителите на едрата и средна буржоазия преди 1944г.и журналисти,писатели,университетски преподаватели,които споделят ценностите на десните партии.Който може да си обясни,каква е разликата между Жельо Желев и Вацлав Хавел,ще разбере каква е разликата между европейско дясно и българско дясно!

 31. Великолепна статия, както обикновено и няколко изключително адекватно силни коментара. Мостът между, “такова беше времето” това по Добри Джуров и “какво да се прави” който сме преминали сочи единствената алтернатива за изборите на 12 май. Трябва да се гласува за коалицията ДСБ и Единство. Всичко останало, вкл.и ГЕРБ са производи на БСП. Ментета, креатури на руското посолство и “в най-добрия случай” “кукувицата” Кунева.
  Само за протокола. Андропов наследи не Черненко а Брежнев след смъртта му на 10.11.1982.

 32. Господин Инджев, току- що публикувах връзка към коментара Ви на страницата си в Гугъл +- колкото може повече хора трябва да прочетат това!!!
  Което ми напомня. Все се каня да Ви питам. На страницата Ви ама възможност за споделяне в туитър и фейсбук. Надявам се- скоро и за Гугъл +?
  Колкото до тази хубава наистина инициатива. Хубава по принцип. С риск да си навлека ужасно много ругатни, мисля ето какво.
  Мисля, че на родна почва не е много ясно дали тия ” висящи” работи ще да стигнат точно до нуждаещите се от тях. А не до едни други хора, които мълниеносно достигат до всяка аванта…Които твърдят, че кражбата на кабели е ” препитание” и че застрелването на крадец е убийство. Ами не е убийство, съжалявам.
  Та,поради тия ми съмнения разни и разнообразни, смятам да продължа да постъпвам както до сега. А именно- когато и с каквото ми е във възможностите, да помагам на КОНКРЕТНИ хора с конкретни нужди и проблеми. Без непременно да държа това се даде ” по телевизора”. Не за мен лично, по принцип. Цял живот съм се старала колкото сили имам и колкото ми е по възможностите, да бъда солидарна. Защото добре знам какво е да няма кой да ти даде чаша вода. Или да ти подаде ръка, да изкачиш стълби. Знам.
  Но наистина смятам, че тази инициатива на българска почва…Ще се радвам да бъда опровергана, разбира се!!!
  Що се отнася до ” топирането на коси” в работно време- щесе изненадате, господин Инджев…Ще се изненадате колко жив е този ” почин” и днес. За жалост. Далеч не само в държавната администрация, където работното време е от време на време. И важи само за неколцина, опъващи заради всички. Уви.

 33. По добре ще е висящи по клоните на дърветата корумпирани управляващи.Като по времето на Стамболов избесени пладнешки разбойници.

 34. Пачаврите от телевизиите една по една си отиват, бардаците остават. Българските телевизии брутално нарушават правото на гражданите на личен живот и неприкосновеност, като ги следят и наблюдават без разрешение в домовете им.

  Конституция
  Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
  (2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

 35. В 24-годишният “преход”, СССР остави НРБ във “висящо” състояние, след като 45 години я използва!
  И в тези 24 “преходни” години , всеки, посочен от колониалния господар и неговите лумпенизирани надзиратели , можеше да се възползва от позволеното свише 24-годишно “висене”, което облагодетелствува НЕ най-нуждаещите се , както го диктува сегашната “висяща мода” , а тези които за 45 години направиха България заВИСЯЩА кандидат 16-та съветска република.
  В България висенето може вече да е поставило рекорд по своята десетилетна продължителност!
  И за начало в по-предишна статия г-н Инджев, разглежда един от аспектите на “висенето”, а именно случая с “висящите дела” , една от основните причини водещи до “висящите” кафета, банички и т.н. ……… и т.н.

 36. До ВСИЧКАТА МАСКИРАНА КАТО “МИСЛИТЕЛИ” КОМУНИСТИЧЕСКА ПРИСЛУГА!

  Господа “другари”,
  забелязвам, че се е усложнила задачата ви да пишете нелепици срещу Костов, изведена е, както е прието да се казва на ваш жаргон, на нов етап! Преди се задоволявахте с простотии от рода на “Кремиковци за един долар”и подарената на безценица “безценна” БГА Балкан, генерираща по 28млн. долара загуби годишно. Какво ви става бе, “другари”? Ако напъните са заради по високатаинтелигентност на четящите тоя блог, благодарим! Ако, обаче се надявате да разколебаете нашите убеждения и разбирания, да ни привържете към удобния за вашите комунистически господари противник – батмана от Банкя, се заблуждавате, защото:
  IN KOSTOV WE TRUST!

 37. Г-н Манов,
  Ако си въобразявате, че слагам ореол над главите на „левите” се заблуждавате. А те не са автентично леви, затова са и кавичките, защото лявата идея, без да съм неин привърженик, в теоретичен аспект се гради върху фундамента на социалната справедливост. Демагогията и двуличието на „партизанската” революция, подкрепена и наложена с механизмите на съветската/сталинска/ инвазия във всички области на живота ни след 44 г., превърна дори наивните поддръжници на лявата идея в „леви” посредствени участници в спектакъл, нямащ нищо общо с реалния живот. Аз намеквам не за 95%, а, може би и за повече. Това за кавичките.
  Аз съм почтен християнин, въпреки, че съм израстнал в атеистичната среда на „левите” , въпреки, че са ме изпитвали по История на БКП, История на КПСС, Истмат, Диамат и пр. агресивни от позицията на днешни времена учебни дисциплини. Защото бях възпитан в християнско семейство.
  В левите, центристки и десни формирования има почтени хора, убеден съм в това. За жалост партийните технологии ги превръщат в неефективен потенциал, без изключение, поради една единствена причина – в редиците на „изпълнителните” им бюра или ръководства попадат по неписано правило хора с качествата на послушковци и генетично вроден инстинкт за кариеризъм чрез власт. Много трудно е да се изчистят съвременните български партии от влиянието и поразиите, които извършват именно тези хора.
  Погледнете листите за кандидат депутати. „Погледнал се Илия и пак-в тия” Въпреки „съобразяването” с уличните протести.
  В едно прогресивно и позитивно общество има нужда от всички формации.
  Левите трябва да изчистят миналото си подобно искреноста с която молим в деня за прошка. Дали деянията на бащите им са простими е решение на обществото. Десните не трябва да копират волно или неволно стила на комунистическите прийоми на миналото. Необходима е конкуренция, както в бизнеса, дори още по ожестока. Конкуренция на идеи и РЕАЛИЗАЦИИ. Няма идеални общества- конкуренцията и реализирането на практики за по- добрия живот от камериерката до професора, от миньора до IT специалиста е бъдещето.
  Позволих си тази фриволност, защото познавам, не на теория, добре три общества –тези на фалшивия социал-комунизъм, настоящото псевдо капиталистическо, 24 годишно и западното „загнило но миришещо на хубаво”.

 38. Нещо не се разбираме…
  Не мислете,че пиша тук,за да ви дразня. Нека най-напред ви поясня,че ще гласувам за Костов(без отвращение :)))въпреки ,че мисля че той няма голям шанс, но също така зная,че е единственият доказал се политик, който може да извади страната от криза.
  В разговори с познати и приятели, обаче разбирам,че те или са абсолютни скептици и ще “отидат за гъби”, или категорично са против Костов ,че и го “благославят”даже.
  Нямам енергията и желанието да споря с тях ,защото е безсмислено -а изчистването на името и последващото печелене на привърженици си е кауза на ДСБ, не моя. Трябва ДСБ да отиде при българина, а не да чака той да отиде при тях.А телевизията е най-достъпната и широкомащабна медия. Който владее думите и обяснява смисъла, в крайна сметка владее нещата и има най-голям шанс. А иначе не че съм толкова “трудолюбив”, а по скоро търсещ,любопитен човек-влизам и в икиномически,философски и всякакви др.блогове.
  Последният коментар постнах най -вече заради вторият абзац, потвърждаващ думите на Иво Инджев, че зад протестите стоят хората, които ги устройва статуквото.
  А относно Костов,скоро прочетох интересно интервю на Цветозар Томов, в което говореше и за неговите + и –
  Всички знаем +,а минусите са:
  1, че е подпомогнал легитимността на ГЕРб като дясна партия,като със съдействието на ДСБ те са станали членове на ЕНП.
  2, Че е започнал един вид едностранчиво демократизирането на страната( само приватизация) като не е работил за развитието на гражданското общество-основен стожер на всяка демократичност.
  Има резон-нали?!
  А иначе този блог, и ако това тук е глупост http://www.gatchev.info/blog/?p=1540, значи,че глупците сте вие.

 39. Смятам, че не е необходимо да пишем кои политици и партии са по-лоши, кои по-приемливи и т.н.. Който и да дойде на власт (дори всеки един от нас тук, коментиращите и пишещите) ще се корумпира след време властуване, АКО НЯМА КОРЕКТИВ. Говоря за необходимостта от присъствието в общественото пространство на доминиращо МИСЛЕЩИ, А НЕ РЕАГИРАЩИ хора, които не да ги обединява само омразата, нетърпимостта, невежеството…Който вика “Осанна” и “Разпни го” в рамките на 5 минути към един и същ субект или идея, означава само едно – че няма мисъл, има само емоция и еуфория. Вие как бихте управлявали такова мнозинство. Какъвто ни народа (имам предвид доминираща част от него), такива ни и управниците…Та не сме ли ние, които както крещим, че политиците ни крадат, така се и подиграваме на тези (макар и малцина от тях), наричайки ги будали, ако не са се облагодетелствали подобаващо от властта… На това аз му казвам най-безобидното – “крива нива”…,за да не навлизам в полето на психологията и психоанализата, че става страшно…Ние не знаем какво искаме, защото сме в постоянен “махмурлик”, затова и получаваме каквото ни се падне след поредното ни “пиянство” – после следва пак махмурлук и т.н. Т.е. ние просто не живеем в реалността, а в имагинерен свят, които наричаме “реалност”. А иначе, който иска и търси, ще намери…ако не тук, на друго място, въпроса е какви са ни приоритетите също – дали непременно ТУК, пък каквото и да е, или където и да е, но точно “ТОВА, КОЕТО ИСКАМ”. Нека приоритизираме като начало въпросите си : какво, как, кога, къде, кой, защо, и после да продължаваме, защото останалото е “reaction, instead of action”.

 40. Допълвам още няколко думи в подкрепа на необходимостта от КОРЕКТИВ на властта, какъвто за съжаление в България по ред причини няма да може да се създаде дори и след 200 години, смятам, поради народопсихологията ни като такава, каквато си я имаме. Схемата “4 години търпимост, 1 месец нетърпимост” не работи и няма как. Пиша “търпимост”, а не “търпение”, защото това са две противоположни състояния на духа: ТЪРПЕНИЕ – духа е доминиращо в мир със себе си и изчаква да мине определен период от време, за да направи евентуално някакви заключения от експеримента например; ТЪРПИМОСТ – духа е в огромен конфликт със себе си, “пари му под ходилата”, но пък чака да мине определения период от време, за да убеди другите и себе си (за пореден път), че евентуално е бил прав с експеримента си(в нашия си български случай – дай да видиме сега тия дето ги избрахме какви ще ги надробят, т.е. ние хем не им вярваме, хем ги избираме, хем ги и търпим 4 години… ) Когато избираме някого, за да му гледаме “сеира”, забравяме, че гледането не е без пари и когато по някое време започнат да ни искат да си платиме билета за сеира, се оглеждаме като “паднали от Марс” – ама откъде накъде ще ни искат да си плащаме – ами просто “няма безплатен обяд”, както казват американците. Безплатно е само, това, което сам направиш за себе си – всичко друго се плаща (то така трябва и да бъде, за да е справедливо). Както Левски пише – “Който ти подари свободата, той и ще те пороби”.

 41. Иван Йорданов Костов е единствения държавник, който БЪЛГАРИЯ е имала от 1944 год. до сега.Това е важното и това трябва да ни обединява.Този човек със сигурност ще изведе страната ни от кризата и ще повиши благосъстоянието на всички нас.Защото знае не само как (това е по лесната част,а ще има смелостта да го направи.Защото затова са необходими промени и то радикални.Назовете ми дори само един,който е способен на това.Няма!Аз му вярвам!Убеден съм, че няма да ни предаде, защото е антикомунист и преди всичко БЪЛГАРИН.Да си помогнем, като му осигурим достатъчно гласове, за да може да състави самостоятелно правителство.Не, не е невъзможно.Стига да вярваме, без и за миг да се съмняваме в това! “Ако имате вяра…..нищо няма да бъде за вас невъзможно” Матея (17:20)

 42. Стъпката в дясно, която аз и повечето хора тук ще направим май, май ще се окаже не толкова голяма, защото онзи ден чух как г-н Костов се опитва да направи една в ляво (в едно негово интервю), заявявайки, че сегашното данъчно бреме за физическите лица не е справедливо (а.к.а. плоския данък) и трябвало да се възстанови необлагаемия минимум за защита на най-бедните. А как ще се облагат доходите над този теоретичен минимум…мистерия (която скоро се надявам да се изясни в предизборната им програма). Ситуацията много напомня преди изборите от 2009г. – за повече справки в публикацията на този блогър – http://az-pitam.org/nk/?p=154

 43. @ ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
  Изобщо не е мистерия, погледнете в другите европейски страни. Плоския данък беше въведен от СерГей Дмитриевич в угода на монополите!

 44. Висящите по кафенетата младежи се получават, когато цялото им обучение до към 23-24 година е абсолютна загуба на време и дори вредно. Масово завършващите не владеят говоримо нито един чужд език, не са чували за pivot таблица и никога не са работили в екип. Без тези базисни умения не можеш да си намериш смислена работа днес. Може да съм краен, но за едно лято на бригада в Англия или САЩ се научава повече отколко 4 години, да кажем, публична администрация в СУ.

  @Evgeni: А тези призиви да се копае на нивата ги оставете на Мухобойко. Съвременото земеделие е високо технологично и работи с фючърси за времето, а не с мотики.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.