Дий, Воле(н), дий

Като заяви, че има усещането за възстановяване на закрития от предишния парламент проект „АЕЦ Белене” заради факта, че Русия ни заплашва с иск от близо два милиарда и половина лева, програм(ира)ният ни премиер Пламен Орешарски на практика съобщи на целия свят известния факт кой държи пистолета до главата на България и ни кара да се съобразяваме с този шатнаж.
Във филма „Усещане за жена” слепият главен герой на актьора Ал Пачино, изиграл една от най-блестящите роли в световното кино ( според скромната ми преценка) е убедителен и категоричен в своята хетеросексуалност. Във филма, който в момента ни прожектират, усещането, че на България е татрапена ролята на системно насилвана жена, слабият актьор Орешарски се опитва да оправдае доверието на режисьорите, изпадайки в противоречие с имиджа на прагматик, който му градят. Имал „усещане”! Това да не е някакъв джобен сърбеж?
В първото си „магистрално” телевизионно интервю той тръгна вчера по стъпките на избягалия от властта строител на магистрали Борисов и по друг въпрос, от който се опитва да се измъкне с уклончиви приказки. Запитан за депозитите на държавните предприятия, държани в близката до коалиционния му партньор ДПС Корпоративна търговска банка( КТБ), застрашена обаче от отлив на тези лесни пари след решението на служебното правителство за диверсификация на тези вложения, Орешарски започна да усуква от екрана на БНТ:
Ами, правителството направи една регулация, която в интерес на истината аз не я намирам много за добра. Според мен отиде в другата крайност. В нея имаше изискване всяко предприятие да държи пари в четири банки. Според мен това е ненужно разсейване. Противоречи на банковата логика. Вижте, когато взимате например кредит от една банка, тя обичайно иска и депозитите, и текущите обороти да минават през тази банка и това е обичайна банкова практика. Опитайте да вземете кредит, но да държите депозитите… тоест от една банка кредит, а вашите депозити да бъдат в друга банка. Това май няма да стане”.
В превод за краткост: току що въведената нова регулация за по-справедливо разпределение на депозитите на големите държавни фирми в банковия сектор, което да не обслужва отделна банка и партия, беше най-меко казано поставена от Орешарски под въпрос.
Миеко по темата се изказа днес за първи път в националния телевизионен ефир и новият финансов министър Петър Чобанов. Проявявайки почти трогателна безпомощност пред липсата на логика да опонира на логиката, Чобанов се позова на …вестникарски публикации. Бил разбрал от тях, че в наредбата за диверсификацията на банковите депозити имало пробойни и тя можела да бъде заобиколена.

С други думи, той също постави под съмнение мярката, която разяри ДПС. Пътьом се сниши до нивото на читател на вестникарски публикации, което е акт на доброволен отказ от експертността- същата онази, заради която се скъсаха да ни го хвалят от няколко дни.
Същевременно Чобанов почти опроверга „усещането” на своя пряк работодател Орешарски с репликата от задния ред в театъра, че засега „няма основателни доводи” за рестартирането на АЕЦ „Белене”. Това пък е задочен диалог от рода на тангото, което танцуваха стъпка напред и две назад премиерът Борисов и финансовият му министър Симеон Дянков.
Сред скандалните реваншистки стъпки на новата изпълнителна власт, която вече тича да разнася по масите порциите, заявени от поръчителите в сепаретата, е и преразглеждането на пълната забрана за тютюнопушенето в закрити помещения на публични места. Бързат сервитьорите, та пушек се вдига- вижда се, че положението е като на пожар.

Някой много силен и влиятелен, на когото „пожарникарят” позволи да си напазарува българския тютюнев монопол ( в добавка към телекомуникационния по същото време), щрака зад пердето в сепарето заповеднически с пръсти.
В тази област Орешарски и останалите нови уж умерени управленци, като здравната му министърка Андреева, танцуват като герберите от предишния отбор в управлението, разчитайки на слепотата ни по отношение на филма „Усещане за лъжа”.
Ден след като Андреева скандализира здравословно мислещите хора у нас (и наблюдаващите ни със запушен нос от чужбина) с неприсъщата за лекар позиция в полза на цигарения дим, реакциите на шок и ужас в социалните мрежи я накараха да развее побелялото отново в ръцете й знаме на професията: именно като лекар била срещу такова решение, защитиха я на медийната амбразура от нейния пресцентър.

Щом е така, да подаде оставка! Колегата й в този проектокабинет архитект Тихолов заяви, че не е съгласен да му цапат името, оправда се чистофайнически за изплувалата неудобна в личен план информация и беше оставен да даде оставка в името на общото благо на властта и нейното правителство.

„Недоразумението Андреева” стана поредната прилика между сегашната и предходната администрация, която постави (вероятно световен) рекорд по неадекватна кадрова политика на върха на здравеопазването в една отделно взета ( на подбив) държава.

За да фокусирам вниманието върху главния проблем на новото управление ще предложа необичаен метод: обобщение в началото на неговата дейност без да се изчаква то да се налудува и чак тогава да „прозрем” какво ни се е случило.

Пробутват ни „умереност”, като антипод на предишната крайност, но явно ни взимат за героя на Елин Пелин от разказа „На браздата” Боне Крайненеца. Таксуват ни за простовати аргати, запрегнати като вола Белчо и кравата Сивушка в тяхната бразда от приоритети, сред които са крайните реваншистки решения от рода на възраждането на мъртвородения проект край Белене, връщането към режима на повече цигарен дим и услужливостта спрямо банковия монополизъм, диктуван от близки до властта субекти.

Приказките на Орешарски, че не обичал крайности, повтарям, да ги приказва на Боне Крайненеца! Защото премиерът се проявява като един благ екстремист с подкрепата си за споменатите приоритети. Иначе може да си мрънка неговото „ами” колкото си иска! Ясно е, че с руски пистолет в гърба не е лесно, но да не се беше захващал, ако е очаквал друго.

И като казвам, че браздата в българското общество (и) днес минава между хората, които са готови да целуват ръката с онзи пистолет и българите, несъгласни с това раболепие, можете да продължавате да се подигравате на тази метафора колкото си искате. Засега поне е позволено да се „майтапим” в интернет, но няма да е чудно до интернат да стигнем под атаката на подвиквания в подкрепа на стърчащото над главите ни съветско оръжие: „Дий, воле(н), дий”!

 

P.S. Под предлог, че има други „мероприятия”, столичната община не позволи в навечерието или в деня на падналите за свободата на България 2 юни да бъде организиран протест с искането за демонтиране на паметника на благодарността за съветската окупация в Княжеската градина.

60 мнения за “Дий, Воле(н), дий”

 1. Ама вЕрно си ги говори на Боне Крайненеца.
  Компания, която винаги е била в първата тройка по приходи и печалба, държеше парите си точно в 4 банки. Решенията за овърдрафт от конкретна банка се взимаха въз основа на конкретните банкови условия на тези 4 банки. А дългосрочен кредит се взимаше въз основа на състезание между всички банки. А един път беше взет кредит от банка, в която компанията нямаше пукнат грош. Беше предоставила най-добри условия.

 2. Г-н Инджев, не си заслужава да си правите повече каламбур с Воле(н), от него комай вече НИЩО не зависи, откакто гласува за новото правителство на Орешарски – Волен е безгласна буква , защото БКП и ДпС имат необходимия кворум да си правят всичко, дори и да откупят някой депутат от Атака, за да им е по-сигурно управлението.
  А сигурно не влиза в сметките и на Путин, който си има и без това несменяемото правителство на Орешарски, и едва ли ще може да влезе в следващ парламент?!?

 3. България в политически план е АБСОЛЮТНО копие на съветска Русия !!! Къде сме БЪЛГАРИ , които да защитават РОДИНАТА си !!!! За съжаление основният “десен” Бойко Борисов е част от съветската стратегия !!! Кога ще дойде времето съветското ляво и дясно в България , да стане БЪЛГАРСКО ляво и дясно !!! Вероятността е по – малка от тази , да имаме турско ляво и дясно !!! БЕДНА БЪЛГАРИЯ !!! СТАМБОЛОВ сигурно умира непрекъснато в гроба си !!!

 4. Пoздpaвления зa тaлaнтливoтo Bи и бeзпoщаднo пepo, г-н Инджeв! Aкo 1/3 oт бългapcкитe гpaждани мoжexa да Bи четaт, Бългapия би билa дpyга…

 5. Юрген Рот:
  “Случващото се сега е трагедия не само за българите. Това е трагедия за цяла Европа. Новото правителство може да води страната само в една посока – към Кремъл на Путин”
  (30.05.2013)
  http://www.dw.de/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F/a-16848775

 6. Винаги съм твърдял,че най-подлия и безкомпромисно алчен враг на България е Русия!Повечето българи не могат да го проумеят.Когато изказвам горните си твърдения с аргументи дори пред най-близки приятели и съмишленици,те гледат да подминат тази тема.Това е ужасно!Обречен народ сме за съжаление…..

 7. Ето реалните действия на тази пародия на “експертен кабинет” за първите 48 часа от съществуването си:

  1. отмяна на забраната за пушене на обществени места – неочакван подарък за тютюневото лоби
  2. връщане на посланиците на ДС – услуга на генералското лоби от ДС
  3. стартиране на купуването на зелена енергия – подарък на енергийната мафия и гаранция за скок на цените на ел.енергията, т.е на всичко
  4. ясни знаци за размразяване на строежа на АЕЦ Белене – подарък за енергиийната мафия
  5. отмяна на новите правила за избор на банка от държавните институции – щедър подарък в интерес на КТБ и Цветан Василев.
  6.няма да отбиват офшорки от държавни поръчки, изобщо им го нямало в програмата.

 8. Освен вероятното заробване с АЕЦ Белене (интересно защо никой от новоуправляващите не ще и да се сети за многото сериозни статии, които сочат, че 1) потреблението на България на ток е спаднало и няма да се повишава в близките 10-15-20 години, а наличните мощности ще покриват “глада” за електроенергия за този период, 2) че енергийната ни ефективност в момента е трагична – т.е. като се приведе в норми, потреблението на ток ще спадне още, и 3) че основния купувач на ток – Турция в най-близко бъдеще ще престане да е такъв, защото си построи/ще построи мощности/централи. И наистина ще се сдобием с едно скъпо съоръжение, което ще ни виси като воденичен камък, дето си го изплащаме десетки години наред. Относно банката – съвсем ясно е – ДПС чрез Пеевски и Кръстева ще отменят решението на “независимия” и “експерта” Орешарски – т.е. господина безгласна буква – както го нарече новият му партньор “Бадемов”. Признавам си – за някаква минутка си бях помислил, че Орешарски може да се опита да води някакъв вид “експертна” политика, но за 2 дена от действията му струи ДПС и БСП лобизъм, който ще се окаже в порядъци по-голям от този на предноуправляващите със средноумствените си и първични действия. Което ме връща към един въпрос над който винаги съм се чудил – Кое е по-добре – глуповат, простоват, без шлифовка и елементарен или с докторат (не се самоунижавам, говоря за политици), експертност, с антораж и арсенал от хубаво звучащи думи, програми и обяснения, покриващи много по-първичните и арогантни кешови въжделения. Не знам защо оставам с впечатление, че абсолютно всичко се режисира и продуцира от сараите на Ахмет. Станишев и сие са като глутница улични песове, на които се подхвърля парченца от сараите, за да лаят в подходящата посока. Тъжното е, че това не е посоката на благоденствие и просперитет на България.

 9. Към От симпатизант/ка на ДСБ:

  Използвам случая да поканя желаещите за автограф, ако има такива, на изложението на книгата в НДК.
  Днес, от 15 ч. на щанда на издателство СИЕЛА!

 10. Чудесна статия!
  Само още един ракурс към измекярството на Таня Фаса (и на друзьята от БТабак и ВТБ):

  “Пушенето на обществени места във Франция е забранено от 15 ноември 2006 г. Нашето желание обаче е за електронните цигари да бъдат въведени същите ограничения, като тези за цигарите – забрана на пушенето на обществени места, забрана на рекламите на електронните цигари и др., заяви френския здравен министър Марисол Турен, цитирана от френските медии”.

  Без коментар…

 11. И още два факта, че тук сме “в подземието” на цивилизацията: в класацията на “Уолстрийт джърнъл” за 2012 г.България е:

  – на пето място в света по дял на пушачите на глава от населението, и

  – на второ място по брой изпушени цигари на ден.

  Без коментар…

 12. Aз cъм oт желаещите, нo cъм далeчe…

 13. Sushtite tia koito iskaha referndum za BeliaNE i koito poluchiha oglushitelna plesnica na tozi vot, sega iskat da ne suobraziavat s nego. Zashto grazhdanstvoto togava triabva da gi turpi?

 14. Да ви кажа честно чета, чета и започнах да се ядосвам. Защо стоим, анализираме, философстваме като в Джаковото кафене и нищо не правим. Защо позволяваме на хора, които нямат морал, напълно некомпетентни и абсолютно безотговорни да решават съдбата ни? Ако това се случи на работното ни място всеки от нас ще реагира по някакъв начин да промени нещо, а тук за далеч по- глобални и дълбоко засягащи ни проблеми- нищо. Тук като чета коментарите пишат хора, които са далеч по- ерудирани и отговорни от всички министри взети заедно. Значи в държавата има качествени хора, а сме оставили кормилото в ръцете на нищожества. Не зная какво точно трябва да се направи- подписка ли или направо митинг- ако знаех бих го направила, но с това си поведение обричаме и следващите поколения на мизерия , а може би и на тирания. Извинете ме за излишната , може би, емоционалност, но наистина много ми идват събитията тази седмица.

 15. Днес дори не може да се каже , че си струва да се борим за нещо ,като благоденствие , правила , равноправие , бъдеще !Днес разпада вече е твърде дълбок, под дъното !Мисля , че е логичен едни нов фалит на държавата този път във всичко ! Една силна протестна вълна , която да влезе в парламента , министерски съвет и предзидентството и да разтури напълно всичко !Да се разрушат напълно основите на държавата , да настъпи разруха !След това може да говорим за градеж и възход по правилата !Така най-накрая ,след векове съществуване , за първи път сами ще извоюваме свободата си и просперитета !Тогава бихме я ценили и станали единни като народ !Това едва ли ще се случи !!!

 16. @Georgi Nikolov
  7. Драгомир Стойнев отклони обсъждането на идеите на служебния кабинет за промени в енергийния закон:
  “Да не прибързваме на този етап, тъй като сегашното правителство не е одобрило този закон. Когато се гледа в Министерски съвет, може да възникнат нови идеи”, мотивира се Стойнев (dnevnik.bg).

 17. Г-н Инджев,тези дни интернет направо “откачи”
  след изказването на Орешарски,че имал”усещане”
  за смисъла от АЕЦ Белене.
  Хиляди хора изказват своето възмущение от наглата клика ,целяща нашето окончателно загробване от Русия.Много хора обаче не знаят,че още поне пет
  години ние ще изплащаме заемите взети от Тодор Живков(на който на Бойко се възхищаваше)
  Сега комунистите(социалисти)се гласят да ни сервират
  нов заем със срок на изплащане минимум 25-30 години.Да но няма да се случи!!!
  Благодаря ви ,че вие(и още 2-3 човека,не повече)
  последните години(вероятно на много висока лично платена от вас цена)се погрижихте да информирате и
  фирмирате ново гражданско общество.

 18. Г-н Инджев,а ще представите ли новата си книга в Пловдив? Имате ли поне бегла идея за някаква дата?

 19. @No_name_No_user
  Един ден срам, цял живот милионер, каза си Волен Сидеров и мушна депутатската си карта в цепката…

 20. Волен не случайно е бил гост на Путин на рожденния му ден.Ето това е подаръка за Путин – поднесена на тепсия България.Кеф ти АЕЦ, кеф ти Булгартабак и отмяна на ограничение за тютюнопушене, кеф ти Лукойл и неотчитане на действителните количества внесен петрол и произведени горива/от там и “0” акцизи и данъци/, подарено единствено нефтено пристанище,кеф ти БТК и Виваком,кеф ти БТВ и ТВ7, вестници и всичко, което Путин си поиска.Е, ще има огризки за Станишев, полуруснак,за Волен, предател,за Доган, агент.Абсолютна катастрофа.И накрая малко черен хумор -По стар български обичай, който се ехванал с нас се е провалил,дано този път да провалим Путин.

 21. Тези дни слушах коментари та прикрита /Орешарски/ и явна /поп Кръстьо Сидеров/ в подкрепа на проекта Беляне. Е,защо да се защитава българския национален интерес като има руски такъв,който пък си плаща добре.При положение, че две трети от СЕГАШНИЯ капацитет за производство на ел.енергия не се използва,да се мисли за започване на строежа на нова /и скъпа/ ядрена централа би било безумие,но от гледна точка на хората,на които се плаща от една голяма северна сила,не е.Ами какво ги е грижа за българския национален интерес.Той /интереса/ да върви на майната си – важно е ние да гушнем ковисионните,пък и нали от там /от север/ ни идва издръжката – поне за тази на поп Кръстьо Сидеров това е сигурно.Това обяснява бясът,с която ивак хетерогенни сили се стремяха към свалянето на Борисо.Той може и да е всякакъв,но поне приключи с Беляне – е,ще се окаже,че не е усппял.
  Дерзайте Българи – вие вкарахте предателите в парламента и сега ще им събрате попарата.

 22. в БГ парламент няма нито един десен народен представител, ако мислите че в БГ има демокрация – жестоко се лъжете….
  Жалко за България; дано успее да преживее и това робство….

 23. към Айде холан

  Не се очертава нещо, което да знам в това отношение. А и не зависи от мен…

 24. Голям специалист бил Орешарски. Той може да разбира от икономика, но зависи как прилага знанията си. Прилича ми на добър, но злонамерен софтуерист, който по цял ден се занимава с вредителство и кражби в ИНТЕРНЕТ.
  Рубладжийте трябва да бързат с Белене, защото с всяка изминала година се вижда все по-ясно глупостта и несъстоятелността на този проект.
  Не зная докога европейският данъкоплатец ще търпи безобразията в България и ще ни дава евро фондове за какво ли не, а тук ще се пръскат луди пари за безумството Белене.
  Не вярвам на предишните и сегашните управляващи по отношение отстояването на българските интереси в претенциите на Москва. Спомням си, че по времето на ГЕРБ беше отстранен българския зам-министър на енергетиката заради твърдо отстояване на интересите ни и изявления, че не трябва да плащаме. По-нататък всичко потъна в мъгла, за да дойде момента Орешарски да ни плаши с големи неустойки. Май самата българска администрация саботира развитието на България. Както беше казал един дипломат: “най-трудно се преговаря с руснаците, защото половината от българската делегация защитава интересите на Русия”.

 25. Ако подредите събитията преди, по време и след изборите и елиминирате всички “бла-бла”, в дъното остава главно АЕЦ Белене, чиято несъстоятелност започна да лъсва в публичното пространство у нас с плашеща заинтересованите скорост! А Путиновата икономика има крещяща нужда от рекламна площадка на следчернобилските си реактори за Европа! Нищо му няма на Волен, никога не е бил в по-добро психическо състояние, просто е важен герой в руски екшън, разиграван в нашия политически театър. Народни протести… Спомнете си един голям филм от 70-те – “Телевизионна мрежа”. Да си спомним и Симеон Радев – в критични политически кръстопътища на България Русия неизменно, тихо и плавно раздухва “турската опасност”, не са изобретили нищо ново, а и няма защо, тъй като “гьолът с шараните” не е ограничен само около Белене и кълве навсякъде целогодишно.
  С една дума – Газпром! Как мислите – луд ли е Волен?
  Ако има луди, това са чакащите “планът” Орешарски да им облекчи енергийните разходи и да им осигури работни места, както и тези, които след 45 години БКП не и познаха мимикрията в “десните” ГЕРБ и левите “надпартийци” – два локомотива към “светлото” Газпромско бъдеще с леки конструктивни разлики в пулта за управление, но с една и съща пара.

 26. Преди малко гледах новините по БТВ. Имайки предвид, че Пеевски вече е притежател и на тази телевизия, се “наслаждавах” на новини от Дагестан. Знам, че не е точно по темата, но веднага се сетих за Вас г-н Инджев, докато гледах тази смехория и реших да напиша коментар в блога Ви:)

 27. Към GEORGI NIKOLOV,
  Искам да допълня една “дребна” подробност към вешия списък с дейностите в първите дни на новото ни “експертно” правителство, която се прокрадна между редовете на съобщенията, но кой знае защо остава незабелязана. А според мен е много важна, тъй като е характерен комунистически трик подобен на масираната мръсна и незаконна пропаганда в деня за размисъл преди гласуването. Става въпрос за точките4, 5 и 6, които благодарение на тази подробност се оказват свързани. И така:
  4. ясни знаци за размразяване на строежа на АЕЦ Белене – подарък за енергиийната мафия
  5. отмяна на новите правила за избор на банка от държавните институции – щедър подарък в интерес на КТБ и Цветан Василев.
  6.няма да отбиват офшорки от държавни поръчки, изобщо им го нямало в програмата.
  А сега малката подробност е че “разчувствалиат се” премиер заяви че проектът в никакъв случай няма да се финансира от бюджета на България, но намекна, че никак няма да се изключва финансиране на АЕЦ”Беляне” от офшорни капитали.
  Ето ви къде е “тънката” витиева история. Не няма да тежи на бюджета директно! Нека плаща БТК на техен риск! Е, нищо, че капиталът им е от парите на държавните фирми. Тоест стягайте си гащите пак вие драги граждани!

 28. Горе вместо КТБ написах погрешно БТК извинявам се.

 29. АЕЦа нямало да се финансира от бюджета, но нали тези инвестиции са кредити и ще се връшат. Дали щато пряк заем с лихва, дали като “задължително изкурпуване на определен обем произведена енергия” или като плавно и сигурно повишаване на цените…. това са технически подробности. Ще го плащаме ние , децата ни, та и внуците!!!
  И не ви ли учудва на фона на тази идея за обир, препоръката на Оришарски да не се разхвърлят парите на държавните фирми, а да се събират в една. Ако мислите че е САМО зареди
  печалбите на КТБ / или подобни/ лъжете се. Има някаква друга цел!!!
  Той – Орешарски, да не би сда не знае правилото за ЯЙЦАТА И ЕДНАТА КОШНИЦА? Знае и въпреки това….го препоръчва. Да не би пък целта им да е точно тази? Т.е. някой да пребере или счупи всички яйца?

 30. 2 млрд. обезщетение или 20 млрд. ненужни инвестиции? Иберете сами.

 31. Историята с АЕЦ Белене, ако не беше тъжна за нас, стана истински водевил. Изчезнаха онези самоуверени екперти, надменно обясняващи на “овцете” огромните предимства на АЕЦ, с който, между другото, заставаме на първо място в света по покажзателя милион нацеление, падащо се на 1 АЕЦ – сега първи са САЩ с 4,4 млн/АЕЦ, но с Белене ставаме НИЕ – 3,4 млн./АЕЦ.
  След като стана ясна кризата с уплътняването и на сега съществуващите мощности до степен АЕЦ Козлодуй да намали производителността си, водеща теза стана: Руснаците ще ни осъдят за 2,4 млрд. (най-вероятно?!) и затова е по-добре да достроим (засега по някакво вътрешно, подготвящо масата, чувство)! Браво Орешарски, браво Пламене!
  Сега пък се мъдрува върху формула, при която цената на тока се запазва, а на парното драстично расте – сещате ли чии райони ще намажат и кои ще бъдат ударени като последствие от дългогодишното пропадане на енергетиката. Да не си помисли някой за популизъм и реваншизъм! Ще ядосате лудия Волен!

 32. Силно се надявам бъдещият втори вицепремиер да няма и да не очаква да има дете от Петър Стоянович /цитат от редута.бг/ Кабинетът е повече на г-н Стоянович, отколкото на Орешарски, ако се вярва на жълтите медии. Половината кабинет има или чака дете от него. Освен това представлява повечето политически партии в Бг.

 33. GB, значи по точка 5 и 6 нещата ще останат така, както беше при любимото ви правителство на ГЕРБ. Защо сте недоволен тогава?

 34. До SMESHKA:

  А кой е казал че са 2 млрд.? Има си международен съд за тая работа.

 35. От всички коментирани днес в този блог политически безобразия най-възмутителното е отказът на Кметицата от мутромилиционерската хунта Фандъкова да бъдат почетени на Втори юни пред Паметника на Окупатора жертвите на комунизма дадени по време на Съветската окупация на България. И Фандъковата, и останалите национални предатели от Столична община, са креатури на ГЕРБ, което безспорно доказва, че т. н. “управление на ГЕРБ” върна комунизма в България. Дано се покаят онези предатели от Автентичната десница, които на последните избори агитираха за Хунтата на Боко и Цвъко!

 36. Рекомунизацията на България стартира с пълна сила. След ликвидирането на НС БОП с прехвърлянето й към ДАНС всичко се превръща в политическа полиция на новата тройна коалиция. Ако възникнат сериозни протести и вълнения полицията ще бие протестиращите както при предишната тройна коалиция. След покупко-продажбата на Волен Сидеров кабинета Олигархски ще властва твърдо поне 4 години. Дано да съм лош пророк, но по всичко личи, че умниците които се правеха на бойкотиращи изборите предадоха България в ръцете на червената мафия окончателно. Борисов при всичките му кусури, безволие и глупости все пак беше по-малкото зло. Дано да съм лош пророк, но това май е агонията на България – след това правителство родината ще се превърне в географско понятие и символ на безумието и масовото самоубийство на огромен брой малоумници. Дано да съм лош пророк.

 37. И аз имам едно усещане: ЗА КОШМАР!
  А този лигав плазмодий – безличието Фандъкова – естествено, че ще смени цвета към червено и руско!
  Той и Боко тиквеника като някое мекотело не можеше и една инициатива срещу “Белене” да измисли, ако не беше натискът на Синята коалиция за спиране на проекта.
  Сега поне картите са ясни: нямаме илюзии за нищо, а българският преход се оказа най-криволичещият път от тоталитаризъм към тоталитаризъм!

 38. ПП. Заяждане: На основата на какви официални договорености, от кое българско дружество и с каква обезпеченост РосАтом…(не знам какво си) е произвел въпросните реактори, та толкова СИГУРНО ще ни осъди на 2,4 млрд. (каква реклама за ефективността на руските реактори е тази стойност!), та да ги плащаме и от бюджета. Кой е този наш синковец, парвил помен с чужда (държавна) пита? Значи някой си създал ситуация и хайде да се притъкмяваме!

 39. @ MIKA,
  Не написах този път “Към”, а “@”, надявам се да се сетите защо. Но ще ви дам отговор защото тук четат и много други, а вие упорито се опитвате да ме злепоставяте. Мисля дадох достатъчно доказателства на базата на много и отдавнашни мои коментари тук, че ГЕРБ и Бойко Борисов никога, както и сега не са ми били самоцел, за да одобрявам сляпо всичките им лъкатушения, грешки и обикновени щуротии. По въпроса бихте могли да прочетете поскледния ми постинг към предишната статия. Аз винаги съм критикувал Борисов, а следователно и ГЕРБ, защото “като казваме ГЕРБ подразбираме Борисов, а като казваме Борисов подразбираме ГЕРБ”. Но в критиките си винаги съм се стремял да бъда рационален, така че ако евентуално бъдат прочетени от “когото трябва” да има някаква полза от тях. Борисов е един доста добър тактик, макар и често провалян от собственото си его, но тактик конюнктурен и за краткосрочни периоди. От вида “дайте да запушим тази дупка сега пък после ще му мислим”. Липсва му визия за бъдещето. Липсва му стратегия. Друг е въпросът, че това липсва на всички партии у нас и се изразява в липсата все още на утвърдена национална доктрина, която като един лайтмотив да се свледва от всички управляващи, независимо кои са те и на какви тактики разчитат. Или искате да ми кажете, че левите например, които имат по социално ориентирана политика, като тактика иамт някаква по определена стратегия освен блудкавото и нищо не казващо, но пък затова стандартно “за доброто на народа” или , както сега е по-модерно “за Европейско развитие” и забележете, не демокрация, а “Евроатлантически ценности”, каквото и да означава това! Що се отнася за БСП/БКП тук няма какво изобщо да се говори те нямат национални ценности. Имат само “интернационални”. Употребявам кавичките, защото мисля е ясно, колко са интернационални, когато всичко се свежда само до една друга страна – Русия. Борисов има тепърва да се учи какво озмначава национален интерс и национална доктрина. А това винаги става по-добре, когато паднеш и носът е понатрит. Би било от полза за България, ако понаучи нещо по този въпрос. Нека не го дамгосваме, като невменяем простак и не му отнемаме тази възможност. Тя е право на всеки свободен човек. Човек докато е жив се учи и развива.

 40. @ MIKA,
  Да се допълня защото все пак не отговорих на конкретния въпрос. Има една-две съществени разлики. Борисов се пак спря АЕЦ”Беляне” и втората е, че временното правителство, което може да се разглежда донякъде като “екстеншън” след оставката, освободен от дфамоклиевия меч на задаващите се избори поправи грешката на Борисов, за което той от конюнктурни съображения (спечелване на изборите) не намери сили.

 41. До VLADIMIR GEORGIEV
  От голямо разстояние прозират Моника § brothers брейн атаки. Напъна за руския чайник в последния момент ще дифузира в руска-шистова концесия и американска(с руски пари) инвестиция в Белене, Комисионните ще започват с седем нулеви числа. Най-изгодната инвестиция в момента е 20 евро в депутат – 1 мил евро печалба.

 42. Цитат от писмото”…Отговорно заявявам, че НЕ харесвам и НЕ подкрепям нито една политическа формация! Но такова правителство, избрано от 6Отина депутати, избрани от милион и нещо граждани, е апотеоз на политическата ни импотентност!”
  Във връзка с молбата на протестиращия млад човек -да прочетем писмото му и да протестираме заедно с него в деня на Ботев позволявам си да напиша именно тук в този блог на Иво ,който с чест и достойнство отстоява освен завидна професионална етика,но и висока политическа култура , следното нещо ,изключително неразбираемо, според мен -особено за по-младите:Има Изход ,който е по -ценен от какъвто и да било протест.Протест в деня на Ботев е по-скоро изместване на нашето внимание и незачитане на почитта ни към светлата памет на безсмъртния поет ,който остана жертва в славна борба,посветена на извоюването на свободата на нашия поробен народ.Дори да беше се осъществил поредният опит И В ДЕНЯ НА БОТЕВ да засвидетелстваме нашата признателност и обич към всичко българско и родно по традиция и именно пред този неподходящ за центъра на днешната столица на България паметник ,какъвто е ПАМЕТНИКЪТ на съветската армия у нас -ТАКЪВ ДЕН ,наистина е хубаво всеки път да се отбелязва РАЗЛИЧНО,а не само по начин ,който е трудно обясним т.е. …в съпровод на писък от сирени -да помълчим!Тази година в деня на Ботев ще отида да запаля свещ в църквата СВ.СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ и така ще почета паметта на непреродения бълг. поет.Мисля да разговарям със свещеника за това как точно се избират светии-покровители ,към които да се обръщаме в специално избрани от нас дни за да споделяме тяхната сила на духа ,която ни помага в изпитвания и в трудни за нас времена .Вчера имах възможност да гледам филм за отец Стефан Тафров -“По пътя към Голгота “и точно в този покъртителен момент/гледайте този филм,има го във ФБ / реших да отида утре в църквата и да запаля свещ и за всички жертви на комунизма-този човеконенавистен режим , отнел живота на незаменими, духовни водачи на нашия народ .Така се подготвям да напусна България ,в която изстрадахме тежките години на преход от комунизъм към демокрация и не само протестирахме по площадите ,а и пеехме с радост :Комунизмътси отива …и още много други песни ,които по -късно не само ,че не забравихме ,а и за тях си спомняме днес ,подобно на спомените ,които пазим за тези достойни българи ,на които робството и комунизмът са отнели най-ценното :ЖИВОТА ИМ.Не протестирайте утре,моля ви – влезте в храма и запалете свещ ,за мъртвите- така както цивилизованите хора отиват в гробищния парк да се разходят сред тези ,които почитат всеки ден,а не само в дните ,с които именно националистите у нас се опитват да спекулират,което наистина е срам и позор за нашата нация.Св.Седмочисленици закрилят нашата вяра и непоколебимия български дух, които всъщност са нашето основание да продължим напред все така с вяра и упование в българската духовност и култура ,което е истински Изход!Бъдете здрави!

 43. @GB, уважавам коментарите ви но не мисля че Борисов или ГЕРБ са спрели Белене. Ако беше така сега нямаше да се притесняваме за рестартирането му. Това което ГЕРБ можеха да направят, но не направиха е да призоват избирателите си на референдума да гласуват против. С една висока избирателна активност и твърдо против този проект щеше да е в миналото. Всъщност всичките ни проблеми идват от масовото нежелание за използване и непознаване на демократичните принципи. А и в следствие на това само се настройваме един срещу друг и се изолираме. Но въпреки това мисля че трябва да сме оптимисти и да уважаваме мнението на другите. Именно толерантността липсва на комунисти, националисти, русофоби и разни други фоби и етноси които избраха в голямата си част настоящият парламент.

 44. Да, така е GB, тук четат много хора. Повечето от тях имат добра памет. Вашите предпочитания и приятелски критики към Борисов са известни от блога на Сугарев и много по-късно тук.

  Това, което успяхте да постигнете, е принизяването на дискусиите в този блог, до ниво Станишев – Борисов. Подобно на статиите в затворената сугарева “свобода”. Щом продължавате да ни подхвърляте, че “Борисов е един доста добър тактик”, значи вашия поглед стига до там. Какво ни интересува нас, този срам за България на име Борисов? Какво ни интересува това дали го “пресмятате”, като по-малкото зло от Станишев? Повечето от нас имат друга представа за демокрация, европейски ценности и личности. Не си мислете, че тук четат само “късогледи” хора.

 45. Г-н TENKO,
  Не Борисов, а Станишев организира референдума и търча, като изоглавен да събира подписи. ГЕРБ само безпомощно успяуа да извъртят въпроса, така щото да го отдалечат максимално възможно от конкретиката АЕЦ “Беляне”, защото, както надявам се се убедихте от последните избори комунягите нямаше да иматт никакъв проблем да получат едно леги9тимно “ДА” и евентуални агитации на ГЕРБ в противната посока само биха им помогнали още повече. Борисоов спря АЕЦа, но сте прав, че всъщност и за съжаление не го е спрял, защото нищо предприето у нас в ущърб на петата колона не е сигурно, докато тя си остава могъща и непроменена. А срещу нея именно Борисов нищо не направи. В това си проличава неговата слабост и това е то липсата на стратегия и визия за национален интерес, за което писах по-горе.Абсолютно прав сте за всичко останало, за което пишете. За настройването ни един срещу друг изолацията помежду нас и липсата на толертантрност и това пак са прояви на неразбиране на националния ни интерес.
  Към KIROV,
  Всъщност Господине всяка критика към когото и да било е приятелска. Самият факт, че критикуваш означава, че желаеш йна критикувания да се осъзнае и шпоправи. Даже писах тук с надежда Борисов да го прочете, да отиде пред Народната библиотека, да си купи книгата на Иво Инджев и да помоли с благодарност авторът за автограф. Аз на негово място щях да направя така. Това за което вие намеквате не е критика, а пълно отрицание хвърлено директно в лицето на някого. Да сте чели някъде в мой коментар приятелска критика към Гоце или Станишев? Това има също толкова смисъл, колкото да критикуваш урагана, затова, че със свирепата си стихия убива хора и разрушава домове, с надеждата да се поправи!

 46. Към KIROV,
  PS За блога на Сугарев “Свободата” най напред научих от блога на Иво Инджев, където има линк към него.

 47. Г-н Инджев, здравейте

  Искам само да Ви задам един въпрос, понеже не са ми много ясни мнимите дипломатически ходове. В един информационен сайт четох, че САЩ са оттеглили подкрепа от Борисов, а индикация за това било изпращането на Брайън Далтън вместо Марси Рийс на срещата, която проведе ГЕРБ с дипломати от САЩ и ЕС. Та въпросът ми е – това мнимо оттегляне на подкрепата ли е?

 48. Към Н.И.

  Запазвам си правото на забележка, че не приемам да бъда иронизиран като тълкувател на американската политика в България ( ако случайно и Вие намеквате нещо подобно, което ми се вменява заради отказа да скандирам солидарно глупостите за еднаквото “навеждане” на днешна България пред САЩ, както на вчерашна пред СССР, пред която България направо си лежеше в каквато й наредят поза).
  Иначе е факт, че на въпросната среща се видя от телевизионните новини, че присъстваше вторият по ранг американски дипломат.
  Дипломацията е дипломация е именно по този начин: правят се жестове, а кой как ги разчита е въпрос на грамотност на четящия.

 49. С нищо Борисов не можеше да спре Белене, просто щяха да го изметат – и той заложи на оцеляването Си. Белене е купена с много пари кауза против България. Всеки, който има пари да пести електричество, може сам да си прави анти-Белене, соларни инсталации за топла вода, климатици и т.н. Неизбежният спад на потреблението ще се увеличава, ако ще кризата да си тръгне още утре. Производството на икономични уреди и системи за бита поевтинява, за индустрията – също, с добра скорост. Пазарът за тези неща е силен и се е настанил в неизчерпаема ниша. Никакво лобиране няма да го спре. Белене е мъртвец на системи, чакат съгласието на роднините да го изключат.

 50. “Или искате да ми кажете, че левите например, които имат по социално ориентирана политика, като тактика иамт някаква по определена стратегия освен блудкавото и нищо не казващо, но пък затова стандартно “за доброто на народа” или , както сега е по-модерно “за Европейско развитие” и забележете, не демокрация, а “Евроатлантически ценности”, каквото и да означава това!”
  Като тактика имали по-определена стратегия ?!?
  GB, тези глупости не съм ги казвал аз! Лично ваши са си 😉

 51. Към г-н @Ангел Николов

  По принцип съм съгласен с вашия песимизъм, че тази тройна коалиция е “бетонирана” за много дълъг срок.
  Това, което пропускате обаче е, че, както е казал Ейбрахам Линкълн –

  “Можеш да излъжеш малко хора за много време, можеш да излъжеш много хора за малко време, но не можеш да излъжеш всички завинаги.”

  Та това, в което се надявам, е целокупния български народ навреме да се осъзнае с какви невероятни лъжи и манипулации дойдоха на власт “новите” управляващи, да узрее, и да се вдигне на протести и да измете тази комуноидно-фашизоидна паплач веднъж завинаги от живота ни!

 52. Опитах се да отида на адреса даден в коментара на BLM по-горе и получавам постоянно грешка като отговор. Също и като опитам да отида само на Blognews.bg. Възможно ли е сайтът да е блокиран ?

  До РАДОСТ.
  Радостното е, че вече започват протестите:
  http://www.blognews.bg/?p=178

 53. Здравейте отново г-н Инджев,
  Не съм намеквал нищо, единственото, което исках е да разбера дали това, което прочетох в информационния сайт може да бъде тълкувано по този начин.
  Помолих Ви за информация, за да знам дали това е принципно положение в дипломацията, а не само на САЩ. А Ви попитах, понеже сметнах, че може би знаете.
  Моля Ви, ако може, да бъдете по-снизходителен към незнанието ми и невъзможността да разчитам дипломатическите знаци. Не искам да се оправдавам, но ще отбележа, че съм само на 22 години и някои неща не са ми ясни и просто питам там, където вярвам, че ще получа обективен отговор. 🙂

 54. Към GB: Според мен по вероятно е бб да Ви покани за четвърти в карето по белот в Правец, отколкото да отиде и да си купи книга от г-н Инджев.

 55. НЕ МОЖЕ ЛИ ПРОСТО ДА СЕ СЪБЕРЕМ ОКОЛО ПАМЕТНИКА ДА СТОИМ БЕЗ ЛОЗУНГИ ? НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА НИ ЗАБРАНИ ДА СМЕ ТАМ!!!

 56. Към Н.И.:

  OK,опитах се да се застраховам срещу евентуален опит да бъда иронизиран като човек, на когото американците едва ли не обясняват какво правят и какво да пише…Подобни подмятания тук са доста чести.
  Извинявам се, ако съм Ви засегнал.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.