Българско-турската власт в София се бои от солидарност на българи и турци на демократична основа

Новият ни външен министър Кристиян Вигенин не само демонстрира днес пасивна подкрепа за турския президент Ердоган чрез отказ от заемане на позиция против репресиите срещу протестиращите турски граждани, но дори призова българите да направят същото. Не било разумно българите да подкрепят протестите в Турция, защото това бил национален въпрос!

А демокрацията какво е- национален или интернационален въпрос?

И поради что се срами да си признае притеснението от аналогиите и рисковете от демократична солидарност между българи и турци за правителството, като сегашното проруско българско-турско съзаклятие в София?

Явно в съзнанието на Вигенин и компания безпринципната симбиоза на БСП с ДПС, осъществена с позволението на „Атака” ( т.е. на Москва), може да пострада от солидарността между българи и турци на принципна демократична основа.

Вигенин зае тази позиция пред БНР в момент, когато по официални данни до днес има 2800 ранени турски демонстранти ( две хиляди и осемстотин)- бити, обгазявани, обстрелвани.

С кого да сме солидарни: с биещия всекидневно хиляди свои граждани турски режим или с битите, а вече и с десетките арестувани за „подривна дейност” блогъри, сред които има и българи в град Измир?!

При тази ескалация на правителственото насилие в Турция призивът на Вигенин да стоим и да гледаме безучастно разправата с демонстрантите издайнически прилича на заплаха нещо подобно да се стовари и срещу българските граждани, ако дръзнат да се направят на турци в България.

За Вигенин и партията му тази позиция е естествено продължение на неестественото им поведение в подобни ситуации. Лявата БСП никога не е протестирала например срещу репресиите на Путин спрямо собствените му протестиращи поданици, между които именно левичарите най често попадат в руските затвори и арести.

Управляващата БСП упорито мълча за побоя, който Русия нанесе пред възмутените погледи на целия свят над малка, православна, черноморска, но непокорна пред Москва Грузия през август 2008 г. Защото за малката, православна, черноморска България е по-важно покорството пред Кремъл, отколкото солидарността с някакви си събратя по вяра, регион и градено с векове ( но вече бивше) русофилство.

Какво ли искат в този смисъл да кажат сега властващите в София другари, говорейки за черноморския регион като свой външнополитически приоритет? Може би ще помагат ( отново- преди пасивно, а сега с повече плам и енергия) на дребната Русия да се справи с могъщата Грузия в черноморския регион?

Както чухме тази сутрин от Вигенин в друго негово интервю, България сега щяла да заеме „по-умерена позиция” и по конфликта в Сирия. Вместо да стъпи на експертизата на предишния ръководен екип от МВнР, който изгради привилегировани отношения с обречената да управлява един ден в Дамаск сирийска опозиция, Вигенин декларира пред БНТ, че нямало вече да сме „острие” в консолидирането на съпротивата срещу диктатора Башар Асад. Това, освен за самия Асад, е отлична новина за Иран и неговата „Хизбулла”, като и за стратегическия им покровител Русия.

Но ако за БСП, показваща последователност в следването на руските приоритети във външната политика, това беше очаквано, какво да очакваме от резервното острие в ръкава, което играе ролята на балансьор в парламента?

Защо мълчи по този въпрос Сидеров, който продължава да раздава етикети кой бил „туркофил” в България? Кои са сега лошите в Турция в тяхното време разделно, противопоставящо на ислямистите секуларисти и на автократите-демократи?

Или Сидеров чака да чуе какво ще каже симпатичният му автократичен Путин ( за кого и една критична дума никога не е обелил) по адрес на своя автократичен събрат Ердоган?

В южната ни съседка днес стотици хиляди хора водят битка в условия на голям икономически подем- факт, който подчертава свободата на личността чрез демокрация като ценност в демонизираната от Сидеров Турция. Граждани подпомагат с подслон, храна и медикаменти разбунените за идеалистичната кауза студенти. Населението в Истанбул и други големи градове наказва медиите, сервилни към властта, като изтегля авоарите си от банки, финансиращи въпросните медии ( това е направо кошмарен сюжет в най-лошите български олигархични сънища и вероятно стряска ДПС повече от всичко останало).

Смятам да бъда неразумен българин ( по стандартите на Вигенин) и направо „туркофил” според аршина на Сидеров. А те да му мислят как да се гърчат заедно с аркадашите си от ДПС в агонията на страховете от заразната турска лятна пролет, представяйки си как може да прескочи бунтовна искра към погребите на собственото им сговаряне срещу българи и турци в България, които управляват под различни фереджета като послушна рая от близо четвърт век.

34 мнения за “Българско-турската власт в София се бои от солидарност на българи и турци на демократична основа”

 1. Г-н Инджев, днес е един от най-тъжните дни на /неслучилата се/ българска демокрация! Руснаците подновяват претенциите си за Белене в Арбитражният съд /по информация на Дневник.бг/, познайте каква ще бъде предрешената вече от Олигархски, съдба на проекта и съдба на нашите деца и внуци! Според мен вече се задава истинският крах или край за независимостта, суверенитета и бъдещето на България!

 2. А може би наистина пътят на България минава през Истанбул (вече)!

 3. най голямата новина е че правителствените автомобили са купени с пари от европейските фондове

 4. В България за една година се провеждат толкова международни и национални симпозиуми, конференции и други културни активи колкото в Истанбул за 10 дни. За сметка на това тук локумът е по евтин и не само.

 5. За първи път посетих Турция преди десет години, втори път бях там тази година. Веднага ми направи впечетление сероизната разлика в демонстрациите на религиозните символи. В смисъл, че към днешна дата те преобладават. Аз лично не бих приела, че народ, който е дал на европейската и световната култура лица като Орхан Памук, Зюлфю Ливанели, Елиф Шафак може да пребивава в средовековието. Не е възможно турското общество да е това, което ни го представя Ердоган,приканвайки го да пие айрян. Толкова е нереално, че наистина няма кой да им повярва.

 6. Когато през зимата се протестираше срещу Борисов, тогава за БСП всичко беше много демократично и нормално.
  Не искам да съм лош пророк, но лице (нека не казвам една друга част от тялото, разположена малко по-надолу и отзад) като Вигенин само ще ни срами из цивилизования свят, просто отвътре му идва да оправдае преработената поговорка “По-добре да си мълчиш, и да те мислят за комунист, отколкото да си отвориш устата, и да премахнеш всякакво съмнение в това”. Такива “отваряния” на устата на Вигенин ни чакат, че само ще трябва да смогваме да си записваме червените бисери, дето ще ги ръси.
  Колкото до ставащото в Турция, предполагам вече всички осъзнаха защо Борисов и Ердоган бяха намерили толкова общи черти и се бяха сприятелили…Както се казва, краставите магарета отдалече се надушват!!!
  Дано само този “Истанбулски” вятър да лъхне скоро и насам, за да измете червено-депесарската паплач, която пак започна да разпределя финансовите порции на властта!!!

 7. Нищо чудно да изнесем и малко оръжия за Башар Асад, както е тръгнало.

 8. На фона на изненадващите събития в съседна Турция–които очевидно представляват определена заплаха за властимащите в България– отчетливо се откроява както мизерията на българската демокрация, така и високото ниво на лумпенизация на по-младите поколения у нас.

 9. Малко извън темата, но ще ми бъде интересно г-н Инджев да коментира резултатите от срещата ЕС – Русия, провела се в Екатеринбург, може ли да се каже, че е постигнато неявно споразумение, че ако ЕС не доставя оръжие за опозицията в Сирия, и Русия няма да достави на правителството ракетните комплекси С-300 ?

 10. Т.Н външен министър отдавна заяви, че е против демокрацията с назначаване на посланици, агенти на ДС.Не може да си с ДС/проект на КГБ/ и с демокрацията.БСП си показа същността на антидемократична партия, заедно с ДПС и Атака.Много навреме се вдигнаха на протест в Турция за защита на свободата си, а не за хляба.Нека властта у нас да трепери, защото е крайно недемократична а олигархично-мафиотска власт.Подкрепям протестите в Турция, въпреки настояването на временната върхушка.

 11. Право в десятката! БКП изкуствено насаждаха дрязги между българи и турци в България на принципа “Разделяй и владей”. Това е причината за възникването на ДПС, която няма нищо общо с грижа за турското малцинство. Сегашното правителство обедини всички “здрави сили на Партията” (т.е. национални предатели и подлоги на Русия) под “мъдрото ръководство” на ДС. Явно усещат, че времето им изтича и се готвят за “бой последен”.

 12. Брилянтно! Феноменално!
  Турци! Помаци! Братя! Събудете се! Доган и неговите ДПС са капан за наивници! Мамят ви! Нека отново се обединим в общите си усилия да отнемем властта от комунистите! Не виждате ли, че партийните ви лидери са ибрикчии на червените? На тези, които отнемаха имената ви! На тези, които ви принуждаваха да изтръгвате надгробните камъни на дедите си?!
  Нека отново бъдем заедно! Както през 89-та!

 13. Днес пък, между 15 и 16ч. пред СГО докарани от провинцията агитки на “Атака” застрашително налитаха на хората на Яне, които от своя страна се жалваха срещу невъзможни гласувания в Турция за ДПС – коалиционния партньор на БСП.
  Оказа се, че гардеробите на Волен са първата линия на фронта за отбрана на статуквото на мафията…

 14. Турското и руското правителство са като две капки вода!

 15. Този път не съм съгласен с Вас.
  Вигенин изрази твърда позиция против полицейското насилие в Турция. Заяви още, че Турция явно все още не е готова за ЕС, защото не спазва демократични ценности.
  Намирам за разумна позицията му, която вие определяте, като мнима подкрепа, да съветва българските граждани да не се включват в протеста. Като под включване в протеста Вигенин, вярвам разбира физическото участие.
  Наистина съм несъгласен с Вас, този път господин Инджев, защото наистина аз не съзирам такава позиция на Вигенин, каквато Вие виждате, а наблюдавам внимателно, уверявам Ви.
  Дори не мислех, че може да се възникне дискусия по този въпрос, изненадан съм.

 16. Има си хас да очакваме друго от един очевиден сесесерски хомункулус! Че как няма той да нацвъка истинския повод за солидарност между мислещите хора в България и в Турция, както и горчивината на много българи, които със завист гледат КАК и в ИМЕТО НА КАКВО протестират турците. Др. Ваги..пардон!- Вигенин обаче като докладчик по ЕВРОлиния за едни такива перфектни либерални демокрации като Беларус и Русия дума не каза за едни такива стандартни демократични практики там като диктаторско управление, бой и затвор за мирни демонстранти, бой и затвор за опозиционери, бой и затвор за журналисти (и местни, и чужди) и др. дреболии. За Сирия-все в порядке!- там има директни инструкции от Кремъл что надо говоритъ. Но виж, за атентата в Бургас има какво да учи още др. Ваг.., пардон!-Вигенин ида направи така, че да могат “евроатлантическите ни съюзници” окончателно да ни турнат отзад под платнището в каросерията на “сделания в СССР” ЗИЛ-а барабар с Беларус.Може и по-хлъзгава формулировка да изрече. Например: “Въпреки съществуващите доказателства, но в известна степен и благодарение на тях може нееднозначно да се предположи, че хипотетичната връзка на ХИЗБУЛА с атентата в Бургас е евентуално доказуема със същата степен на вероятност в условния контекст на противното твърдение.”

 17. Г-н Инджев,аз не Ви хваля,а казвам Истината.И нямам никакви лични претенции за нищо.Аз имам способности,каквито никой друг няма,само Бог “може и знае” повече от мен.И всичко което съм казал ,показал и доказал не е мое дело,а Божие (в това число и начина по който пиша).Аз съм само Негова “периферия” и Негов “слугинаж”.Нищо лично не преследвам,имам си всичко,което никой друг няма (не се измерва в парици моето “имане”,несметно е).
  А това дето става в Турция е подстрекано от “мирноатомни” щения.От същите дето и тук.
  Бог Ви рече,та да знаете,не аз!
  Амин.

 18. Апостол Павел
  “Послание към Галитяните 4.5”
  13 Защото вие, братя,на свобода бехте призовани; само не употребявайте свободата си за угаждане на плътта,но съ лубовъ служете си единъ другъ.
  А зачетете си сами останалото в тази “4.5” ,пък вижте дали са глупости и “спам”,или се плъзгате по “всички пътища послани с добри намерения водят към АДА”.Плъзгате се по добре отработена “тактика” на “Лукавият”.
  Естествено,че ще си трайкат ПЕСовете БГ,стар номер (да се издадат ли?).

 19. Към Н.И.:
  Оо, извинявайте, обаче гледах и слушах адски внимателно изразяването на меката му позиция против насилието на турските власти в първото му интервю като външен министър по Би Ти Ви. Скри се зад позицията на ЕС ( прозвуча извинително към Анкара , нещо като “няма как, така казват в Брюксел и съм длъжен да се присъединя), където тревогата от насилието срещу протестиращите е далеч по-ярко изразено.
  След тази мека позиция днес той буквално дава заден ход дори и от нейната мекота, като призовава българите да не протестират ( също) – това е акцентът в статията ми, особено предпоставената от него “неразумност” българите да се солидаризират с турските демонстранти.
  Нима е работа на един външен министър, да обявява за неразумни предполагаемо свободните граждани на една европейска държава да изразяват гражданската си позиция?

 20. Ако говорите за изявлението на втори юни по обяд, което впрочем може би(не съм сигурен) бе първото на представител на държава от ЕС. Със сигурност обаче преди официалната позиция на ЕС, която бе обявена ден по-късно. А, ако говорите за интервюто от вчера при Цветанка Ризова и Димитър Цонев – може би, би звучал както казвате, ако не беше заел ясна позиция два дена преди това.

  На зададения въпрос ще кажа: Разбира се, че не е нормално. Но за мен Вигенин не е призовал към неизразяване по какъвто и да е начин на гражданска позиция, ами само с физическо участие в протестите на територията на Турция. Защото последното е свързано с живота и здравето на български граждани.
  На този етап аз така виждам нещата, може би е поради сляп оптимизъм, но не искам да повярвам, че България може да подкрепи един доказан фашист като Ердоган.

 21. Към Н.И.:

  Говоря за онова, което написах и което е лесно за проверяване от фактологична гледна точка. А то е ( за трети път): в неделното предаване на БТВ Вигенин меко възрази срещу това да бъдат масово бити демонстранти в Турция, прикривайки се зад позицията на ЕС. А днес той направо призова да не им се месим ( на биячите), защото това било неразумно, тъй като раняването на 2800 !!! протестиращи ( от демократични позиции ) било “национален въпрос”.
  Няма повече да “се обяснявам”, както се казваше в българската казарма.

 22. Съжалявам за оф-топика, но Бимолъ са извадили документи, от които е видно как настоящия министър на измисленото олигархско “министерство на инвестиционното проектиране” Иван Данов е дребен мошеник, източил от френската социална система 15 хил. евро преди десетина години, представяйки се за безработен, а всъщност преподавал във ВИАС и развивал дейност с фирма:

  https://www.bivol.bg/ivan-danov-france-bezraboten.html

  И какво да очакваме от такъв кабинет и такива министри – Остап Бендеровци?!

 23. Направо ги тресе от турските събития. Вигенин ще приказва, каквото му кажат. Щом от Европа се върна, за да нагази в батака, си е хванат. То май условието за червен министър е да имат нещо за него в архива…архитект Тихолов залезе, преди да е изгрял, сега на същото място – Данов, той точил френските социални фондове, докато работел тук…информацията понякога препълва съдовете и изтича преждевременно. Вигенин няма право на мнение, длъжен е да формулира средно аритметично между европейските ценности и балканските реалности. По- интересно е какви ще ги говори Станишев, като го попитат на английски за Турция. Ако го попитат, ще се поизпържи, ако го пропуснат, значи е някой никой. Властта не е това, което беше, тепърва ще усещат новите подправки вътре.

 24. Г-н Инджев, Вие отново сте уцилили десятката с този коментар. За читателите на Вашия блог ето още новини по темата- Тази вечер по телевизионния канал Алджазира интервюираха граждани на Истанбул, които не протестират, да кажат какво мислят по повод събитията на площад Таксим. Една от интервюираните, с покрита глава, заяви, че тя е против протестите, защото не иска нейната страна да се излага пред света, “както правят българите”.

 25. Има какво да се учим от турците,засрамиха ни и пр.Ама ние вече получихме едно показно и оттам се почна-Октай и негръмналото му пищовче.Оставям на по-речовитите да доразвият темата.

 26. Чухте ли изказването на някаква скалъпена атомна конференция във Варна на руски държавен представител относно Белене.Той едновременно ни заплаши и ни нареди да слушаме и да почваме проекта, а пък откъде щели да се осигурят парите, не му пукало.И каза- никакво разтакаване , а реални действия.Възмутена съм.Ето затова сложиха това марионетно правителство – да действа , както му наредят от Москва.Браво на протестиращите в Турция, ние тук без бой се предадохме.

 27. Мисля, че в България ще бъде много по-горещо отколкото в Турция…

 28. Всички тоталитарни режими се подкрепят независимо от религиозната принадлежност. Затова комунистите от БСП подкрепят насилието срещу демонстрантите в Турция. Както прави и “Атака”.

 29. Чудя се. Какво друго би могло да се очаква от външния министър Кристиян Вигенин, когато става въпрос за свободата на някой народ и за демокрацията в държавата? Та нали Вигенин е възпитан от същите онези комунисти, които днес защищават незаконно извисяващия се под небето над София позорен паметник на Съветските окупатори и поробители. Та нали Вигенин пред себе си има примера на онези български комунисти, които по нареждане на Георги Димитров от Москва организираха “наказателни тройки” и в зловещите нощи на Съветската окупация без съд и по нечувано жесток начин убиха почти тридесет хиляди съвършено невинни български интелегенти. Точно това разказва на младите българи този позорен “паметник”. Но Вигенин няма да го разбере. Нищо от времето на комунизма в България не се промени. Само поколенията се смениха, но манталитетът им остана същият. Дано някой западняр от ЕС се сети да попита нещо по този въпрос външния министър Кристиян Вигенин!

 30. Има изход – терминал 1 и терминал 2. Какво сте се затюхкали?

 31. Иво, приеми само благодарности и – напред! Ще дойде видов ден!!!
  Исус иска от нас 77Х7 да прощаваме. Но прошка се дава, когато има покаяние. Някой да се е покаял през тези 23 години? За зверски избитите? За живите заровени? За золумлуците и обирите, които се вършеха посред бял ден след деветосептемврийския преврат? За обруганите и смазаните, за интернираните, за съсипаните животи? По време на диктатурата на пролетариата? Раздадоха по няколко галагана и… толкова – по пилатовски. Направиха се няколко скромни паметничета на мъчениците пострадали от комунистите и, хайде-е! В същото време по страната има хиляди паметни плочи за загинали в борбата срещу капитализма?!? И царчето е биз-бизе с тези?!? А той не отчете какво е направил неговия братовчед в Испания. Но не се посвени, след като дойдоха социал(комун)истите на власт да хукне да си иска хациендата в Кричим. Зер се издължи с Врана?!? Срамът, който берем сега и през турско не сме брали!!!

 32. Тайният елит управляващ света наказва непокорните държави по пътя към новия ред.Те притежават всички медии първо ни промиват мозъците.Сценария един и същ диктатор, убиец, престъпления към човечеството,/Милошевич, Садам, Кадафи/, и така свалят диктатора, поставят си марионетно правителство, бази, ракети и т.н. Чавес и него го ликвидира ЦРУ/.Ншите също марионетки.Плана за ликвидиране на България се изпълнява от упрарвляващите перфектно.Не се надявайте, промяна няма и да има.Не забравайте че християнството е под заплаха, но то ще се въздигне от Русия, която ще стане велика сила.Запада е обречен.

 33. ТОНИ , блаженни са путиновярващите ,като вас , и Путин е техният бог!
  Но дори Путин краде от гадният Запад – и технологии ,и интелектуална подкрепа(чрез закупуване) влияеща на западното обществено мнение и на такива като вас, за своята обречена тирания.
  Тирания ,която оставена без западно влияние , дори под формата на необходимият за целта външен враг(дори и измислен), би се разпаднала от своята несамодостатъчност, неадекватност и несъстоятелност .
  Тирания ,която е застинала в отдавна отминали епохи , несъвместими с със съвременността , изостанала дори от арабските монархии и султанати, достигнали по-големи успехи в своето развитие , дължащо се на добива и продажбата на нефт на “обречения” Запад.
  Изоставаща дори от комуно-КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ Китай, който преди 1979г. “живуркаше” не в третия , а в четвъртия свят.
  Тирания , която превръща най-богатата по исторически причини държава в ИЗОСТАВАЩА .
  А заедно с нейното изоставане ,повлича и останалата част от света, вместо да е основен двигател,както предпоставя нейната география и богатство(капитал).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.