Интересът клати фейсбука

Загрижени за българщината лица без свои физиономии ( фейс, така да се каже) участват във фейсбук в организирано заклеймяване на българската редакция на „Дойче веле”, на която сътрудничат разпознаваеми от хиляди (ако не и милиони) българи български журналисти. Поводът? На думи е загрижеността на атакуващите за „българщината”, срещу която се изявявали от „Дойче веле”.
От „Дойче веле” ще преценят дали да отговарят на нападките или да ги оставят да си вършат поръчката- самият аз нямаше да забележа „явлението”, ако читател на блога не ми беше обърнал внимание. А вниманието в случая заслужава да бъде обърнато съвсем не заради яловите персонални заяждания.
Не ми е достатъчно като повод за реакция да отвърна на личното ми споменаване под формата на упрек срещу „Дойче веле”, че се позовава на „съмнителни” журналисти, сред които и моя милост. Най-ми е лесно да приложа списък от други позоваващи се на Иво Инджев в чужбина- от Би Би Би Си и Си ЕН Ен, през „Ню Йорк таймс”, „Монд”, Файненшъл таймс”, „Джерузалем пост”, „Комерсант”. Напоследък и „Фигаро”.

По-интересно е от какви позиции в единствената истински свободна територия за българската журналистика, каквато е интернет, се появява дирижирана атаката срещу свободните журналисти ( наречени от президента на „Репортери без граница” Оливие Базил миналия юни от трибуната на Европейския парламент „ шепа блогъри, единствените истински свободни журналисти в България”).
Ето един пасаж от пледоарията в защита на „българщината”, който разкрива ясно поръчителите, разтревожени, че има свободни български журналисти, които не се продават на „някоя мощна корпорация”:

Изглежда целта на медията ( Дойче вече”- бел. ivo.bg) е да внуши на хората в България, че за всички злини в страната са виновни определени икономически структури. Авторитетната медия “Дойче веле” се е превърнала в инструмент за разчистване на сметки от страна на определени кръгове в България. Схемата вече е съвсем ясна. Когато някой у нас реши да упражни натиск върху мощна корпорация или да си разчисти сметките с нея, поръчва омаскаряваща статия, която услужливите “разследващи” журналисти от българската секция на “Дойче веле” публикуват от името и с целия авторитет на германската медия”.
Сега стана ли ви ясно каква „българщина” защитават от шепа безработни български журналисти защитниците на една „мощна корпорация”? Ако още не ви ясно, да ви припомня, че една мощна корпорация си беше поръчала друга подобна акция през ноември 2011 г., когато група варненски журналисти се оплакаха под строй, че им се пречкат някакви протестиращи срещу застрояването на апетитна част от центъра на града.

В декларация срещу протестиращите, наетите тогава да свършат мръсната работа на местните си господари, поне се бяха подписали: (Според информационния сайт “Черно море“) това бяха Даниела Стойнова – кореспондент на БНР, Мила Едрева и Данаил Войков – кореспонденти на БТА, Юлия Колева – “Медийна компания”, Красимир Делчев – БГНЕС, Искра Сотирова – в. “24 часа”, Ана Павлова – “Днес+”, главният редактор на в. “Черно море” Хари Касабов и Елица Виденова – телевизия “Черно море”.
Не беше задължително опозорилите се да представят самите медии, в които работят- личният позор си е личен избор.
Каквито и имена да стоят под подобни поръчки , зад тях се крият истинските поръчители.
Крият се, защото това е стилът на една корпорация, която си е взела поука от покойния си прототип „Мултигруп” от времето на пищните коктейли и афишираното проникване с много пачки в публичността- както в медиите, така и в неправителствени организации, включително в модния през деветдесетте години на века „Атлантически клуб”.
Днешен еквивалент на Мултигруп е групировката ТИМ, която обаче не излиза на светло и с това доказва още веднъж основателността на упреците за подземния й нрав. Явно има какво да крие. Бои се от светлината и същевременно поддържа загадъчен образ на нещо голямо и дебнещо в тъмнината, за да се боят всички от него.
Или може би тук се спотайва ръката на другата загадъчната „мощна корпорация”, конкурентна за влияние по пазаруване на медии и активи в стратегически отрасли – доста по-шумната структура около Корпоративна търговска банка ( КТБ)?

Медийни босове, свързани с нея, вече се оплакаха в декларация на България медиен съюз от 29 март, според която „група български журналисти на свободна практика” дискредитирали доброто име(?) на българските медии, като дори въвличали в подобно непристойно поведение западни посланици!

Или пък- трета хипотеза- двете групировки не се чувстват достатъчно мощни поотделно и  са се обединили срещу страховития противник в лицето на „ шепа български блогъри”,  споменати в контекста на заклеймяването на „Дойче вече”?
Има нещо много болно в тази история, в която от името на „мощните” се вменява вселенско всемогъщество на мъждукащото в България свободно слово, което им се привижда толкова опасно, че чак не смеят да го атакуват фронтално, а насъскват жалки интриганти да им избиват комплексите на провалени купувачи на свободното слово в България- пазаруват на едро, но им се изплъзват някакви елементи от „пазара”.

Не им стига да купуват журналисти и медии и да си правят нагласени конкурси за награждаване на послушните, но и държат да запушат устите на малцината, дръзващи да им противоречат ( нямали право на това, защото нямали доказателства срещу „определени икономически структури”, с което нарушавали журналистическата етика, слугински пишат анонимните във фейсбук).

Интересното е, че методът на маргинализирането на непослушните журналисти чрез отстраняването им от работа и лишаването им от трибуна вече не им е достатъчен за пълен медиен комфорт. Не им стига да знаят, че са натикали в интернет алтернативните гласове, които не се полакомиха за парите им.

Гетото, за каквото мислеха мрежата, се оказа опасен развъдник на съпротива до степен, че „интернет интелектуалците”, според политолога Огнян Минчев, помогнали на олигархията  да свали ГЕРБ от власт.

Като четат такива страховити обобщения, как да не се изплашат горките мощни корпорации!
Нещо все пак става и се питам дали то не се казва страх от „турски синдром”срещу организираната ни по руски образец публичност, в която държавата се управлява през командоренето на медиите .

Р.S. Почти не ползвах фейсбук, а вече и никак. Отказах се, откакто ми блокираха профила навръх рождения ми 16 април, когато в отговор на поздравите канех хората да посетят представянето на новата ми книга. Понеже не им стигаше пълния бойкот на медиите в информирането за новата ми книга „Премиер на РъБъ”, някои решиха да ме изолират и във фейсбук чрез пращане на „поздрав” от фалшива страница, с което, след мой отговор, задействаха практически невъзможна за преодоляване система за блокиране ( включена автоматично срещу фалшивите страници) профил.
Свикнал съм. Така ме блокираха и в Би Ти Ви преди близо 7 години, но резултатът за мен беше повече свобода.
Желаещите да контактуват с моя милост имат възможността да го направят в коментарната част на блога Ако не желаят това да става публично, могат да посочат това.

23 мнения за “Интересът клати фейсбука”

 1. Чудесна новина, Иво!
  От тази feedback става ясно, че нишките, които дърпате чрез своите текстове карат тези малки човечета да подскачат и да се кривят по неимоверно смешен и забавен начин.

 2. Дойче веле отдавна са натикани вдъното на българската журналистика и никой в България не ги бръсне за слива (за съжаление). Явно това не е достатъчно и трябва да бъдат дискредитирани и принизени към родното статукво на журналистиката, което рие в тинята на посредственоста и няма изгледи скоро време да стигне някакво дъно.

 3. Направи ми впечатление, че към публикациите на един много рекламиран тук интернет интелектуалец, будното гражданско общество няма забележки.

 4. Това да не би да е ответна атака с/у Фрапорт, чиито акционери настояват компанията да прекрати взаимоотношенията си с ТИМ?

 5. Аз ги заклеймявам всеки път ,когато пишат глупости. А това им се случва повече от често

 6. Да знаете сега как на другарите много им се иска такива като Иво Инджев и другите немирници като нас, които го четем с интерес и коментираме да ни пратят някъде на изолирано място и да ни запушат устите, ама не може- правят се на демократи все пак. Това е голяма мъка за тях- защо не пеем в общия хор. Аз много им съчувствам.А на нас само това ни остана- да си изокаме.

 7. по-скоро ТИМ са си подготвили хора за Дойче веле и сега вдигат пушилка, за да махнат определени хора оттам. След това ще има нов главен редактор и ПРАВИЛНИ пропагандатори(защото това няма да са журналисти).

 8. Господин Инджев, не съм запознат със случая, ще го погледна сега, но веднага мога да ви кажа следното. Владея свободно немски и английски, чета директно от техните уеб сайтове и съм се убедил, че и Дойче веле и БиБиСи са крайно манипулативни медии, отчайващо преминали границата на обективността. Предполагам, че същото може да бъде казано и за белгийски, нидерландски, скандинавски информационни агенции и т.н. но не мога да го твърдя без да съм го видял с очите си, а и те нямат същото влияние. За немската и британската агенции обаче съм се убедил с годините. И двете са хранилки на леви “интелектуалци” журналисти, които проявяват тенденцията да размахват пръст, пренебрегват журналистическата етика до степен да ограничат проверката на материалите си дотам да цитират първото попаднало им лице, което поддържа тяхната теза и вместо да разследват се оставят на общественото течение. Щом българите са много лоши според германците или британците тези агенции не си поставят за цел да си изяснят кои са причините за това, какво е провокирало тези настроения и така нататък, а специално подбират особено лошите новини, които влизат в тези рамки. Ще ме прощавате, но това не е поведение на уважавани информационни агенции, а на таблоиди и отдавна съм се убедил, че Дойче веле и БиБиСи са именно такива, оставили се на стари лаври и разчитайки на утвърденото си име като достатъчно доказателство за достоверността на информацията, която представят.

 9. Намерих я тази декларация и много ми заприлича тона и на нареждането на руския представител на конференцията във Варна – да започваме веднага строежа на Беленеи и да му мислим , ако не почнем.Тона и на двете е нагъл.Интересно , защо никой тогава не реагира , че се нарушават изконни права на българските граждани с недопустимата намеса на чужд гражданин да решава вместо нас кое е полезно за държавата – не, Русия, а България.Опитват се да ни ограничат и свободата в Интернет, но няма да стане.Тези да не си мислят, че четем публикациите на DW,за да си запълваме времето.Не, четем ги защото е истина, това кето се побликува, истината е свобода.Нека да се тресат от страх, че в съседна Турция, скочиха точно да си защитят правото на СВОБОДА, а не на нечия зависимост, била от собствените управници или от чужди управници-диктатори.

 10. Лично имам наблюдени за тенденциозност при повърхностните анализи на българската редакция на ДВ. Това не е приложимо за всички статии, но голяма част от тях са колкото повърхностни, толкова и подвеждащи.
  Факт е, че не всички пишещи там са неадекватни, но тези, които са такива го показват в 100% от дописките си. Няма да споменавам имена. Ккойто почете ДВ на български известно време сам ще ги забележи.

 11. Разбира се, пуснах това във фейсбук, за да се засрамят. Те, естествено, срам нямат, но анализът беше веднага шерван от няколко души. Ще бъде видян…където трябва, както биха казали едно време. 🙂

 12. Нямате си никаква представа “що е Фейсбук”,ама никаква.Аз съм го написал още 2011г ,на едно място в виртуалната бг простотия има едим коментар “службите били” с ник >:)- ,това е написано от мен,още тогава под статията с Джулиан Асанч.А питам се Снежана Деоргиева (Снежанка) знае ли “що е покаяние” и за какъв мой коментар блокира първият ми скайп???? С Истината неможе да се воюва,защото срещу Бог се “рита”.А аз Истината съм “назначен” от Него да представлявам,по наследство от Майче ми,защото за Истината е в гроба Тя.Та пак да поясня,щото никак не се разбира от “някои” АЗ ЗНАМ и никаква сила не е в състояние да ме накара срещу Майче си да застана,защото срещу Бог не се “рита” (болвезнено е да биеш с глава в непробиваема стена).
  “Истината ни прави свободни” – няма по мощно оръжие от Чистата съвест “Истината винаги побеждава” – “проста логика” – Божия непоклатима логика.

 13. Ееех, “Снежана Деоргиева (Снежанка)” – Снежана Георгиева ,да същата Г-н Инджев,питаите Я!и за “боравенето с забраненият плод” – “дали чула нещо”.

 14. Като прочетох тази статия, изпаднах в недоумение – първото, което ми дойде на ума, беше “А нима не е истина това, което е написано в статиите в DW?” Истина е. Тогава какво?

 15. Интересно какво се случва с поставянето на измерителни уреди свързани с НАП в Лукойл управляван от Правешкия гений Валентин Златев приятел на Геройко и Гоце.
  Спомням си колко решително накараха малки и големи бензиностанции да се свържат с НАП.
  Голяма имитация на борба с монополите ще падне.

 16. Към Борислав Великов,
  Вие да не плачете случайно за зетя на Тодор Живков, бе господине!? И с това, че го изтипосаха как си проси рушвет за да гласува в МОК за който му плати повече – това ли не Ви харесва в Би Би Си!? Е друго си е ТАСС нали – тя не е манипулативна!? А нашите сульовци даже се изрепчиха на Би Би Си – поискаха да ги разследват и съдят – нарушавали Българските закони – незаконно го заснели и записали Иванчо ти Славков – нарушавали му демократичните права – ега ти наглостта и безочието! Как си позволяват да закачат председателя на партия “Напред България”!

 17. Когато не разбирам нещо,и коментарите на различните интернет издания са протеворечиви,тогава отварям страницата на DW .За мен лично това е пример за безпристрастна и точна журналистка.Може и да бъркам,все пак съм един лаик в сферата на публицистиката !

 18. Кампанията във Фейсбук е очевадно дирижирана от ТИМ, но пък пишещите ви събратя са отдавна недолюбвани по съвсем други причини.
  Проблемът на българската редакция на Дойче Веле, а и на родните ни медии е, че не дават гласност на проблемите от дневния ред на българите. Още по-нелепо в случая с пишещите за германската агенция ваши колеги и наши съграждани е, че се опитват да представят България през погледа на иностранец. Допълнително изпъква и едно високомерие, сякаш тези проблеми не ги засягат. Те са им чужди. Те никога не са живели оскъдно, никога не са били безработни, отчаяни, страдащи, неразумни.
  Същевременно са външно финансирани, а вероятно и достатъчно платени за да представят смела политическа критика. Но резултатът е съвсем друг. Между тяхното охулване и кахърно-назидателните брътвежи на „барометри на общественото мнение“ като Слави Трифонов няма разлика като краен ефект.
  Вероятно, написаното от тях се харесва на донорите им, но за България то има единствено негативен афект. Това не са журналистически разследвания, нито интелектуални прозрения, способни да формулират тези и идеи. Още по-малко пък ценности, които да обединят и водят. Затова изпъква едничкото оплюване и изопачените им заглавия. Един стар трик на лъжливите ни печатни издания, за състоянието на които всички те също имат вина.

 19. Неуважаеми господин Танчо, прадядо ми е загубил баща си в Първата световна война на възраст четири години. По закон е трябвало да бъде освободен от военна повинност, но е мобилизиран през Втората световна война, за да се попълни бройката, понеже синовете на големците са си платили на когото трябва. Когато се връща от фронта на село комунистите, същите тези, които са платили, за да се отърват от фронта, го отвличат за откуп. Братът на дядо ми е лежаш в лагер. Ти ли, малко нагло манипулаторче, ме обвиняваш в пристрастие към комунистите и ТАСС? На кристално кълбо ли го видя или ти беше спуснато от висш извънземен разум?

 20. Към Борислав Великов!
  Аз Не Ви обиждах лично, но ако желаете мога да го направя! Напомних Ви само какво направи Би Би Си – изключи Иван Славков от МОК, а това в България и съдии и прокурори не успяха да направят, а даже поискаха обяснение от Би Би Си и естествено НЕ го получиха! Няма да Ви обиждам( засега) от уважение към г-н Инджев, защото ние сме му гости в този блог, въпреки че всеки има право да защитава своя позиция и ако има определено нива на възпитание на възпитан език! А хайде да запазим съдбите на прадядовците и дядовците си за себе си и тези, които са ги познавали! В България е твърде голям броят на хората пострадали под една или друга форма от комунистите, за да сравняваме чий дядовци са по-пострадали, защото в нещастието няма подреждане!А Би Би Си е уважавана и авторитетна агенция( разпертушинването на Иван Славков е само един епизод за нея), която нито ще пострада от Вашите хули, нито ще се поласкае от моите симпатии! А кристалните кълбета ги има само в умовете на неуравновесените хора и тия, които още не са изживели детските си години! Бъдете жив и здрав и опонирайте с аргументи, а не с обиди, защото могат да Ви отвърнат със същото!

 21. Борислав Великов, в жypнaлиcтикaтa имa eдно пpocтo прaвилo: bad news is good news, good news is no news. He ce чyдeте, че България влиза в cвeтoвнитe нoвини caмo в контeкcтa нa bad news. Aпpoпo Бeлгия – за тaзи дъpжaвка нaпocлeдък cме чyвaли caмo пoкpaй прaвитeлcтвенaтa им кpиза и Дютpy. Hикoй бeлгиeц oбaче не възприeма paзпроcтpaнeниeтo нa лoшите им новини кaтo aнтибeлгийcкa прoпaгaндa. Бългaрcкaтa кoмплeкcapщинa cи e бългaрcки пaтeнт.

 22. Винаги съм те харесвал, но чак сега ти казвам: Иво владееш словот почти до съвършенство и е удоволствие човек да спедял написаното от теб!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.