Поради что се срамят да се заявят инициаторите на “Харта 2013”?

Уважаваната Нели Куцкова, съдия, но поканена като гражданите тази сутрин в националния телевизионен ефир, си призна чистосърдечно, че не знае кой е авторът на „Харта 2013”р която е подписала заради добрия текст.

Така е, текстът добър ( макар да има доста празноти- като темата за руския натиск, енергийната ни зависимост и т.н.), но дали това е достатъчно?

Аз знам кой е авторът и той определено не е „неразумен юрод”, но не проумявам поради что това е такава тайна?

В „непредставително проучване” с дузина национално известни демократи, чиято работа е тъкмо писане на умни текстове, установих, че нито един от тях не е бил (поне) консултиран от инициаторите- да не говорим пък да е бил канен да се подпише.

Що за конспирация? Нали уж става дума за обръщение към българските граждани, от които се очаква да подкрепят теоретизирането в текста с практически действия!

Това се опитам да разбера, а не поради какви причини сред подписалите има такива, които са антипод на текста в хартата.

42 мнения за “Поради что се срамят да се заявят инициаторите на “Харта 2013”?”

 1. Пропуснали са Андрей Райчев и Кънчо Голфиера да впишат сред интелектуалците. Нооо .. поне Герджиков не са забравили, плутокрацията с него няма шанс!

 2. Няма какво да се учудваме. По същия начин се предлагат и съответно приемат повечето от в Щатите. Най-пресния пример е закона за имигрантите.

 3. Изходът от политическата криза в България не е лесна задача. В справедливите искания на протестиращите граждани се съдържат две противоречия:
  • Незабавната оставка на правителството е свързана с автоматично разпускане на НС, а това от своя страна води до невъзможност за промяна на избирателния кодекс.
  • Искането за промяна на Конституцията е стъпка, която изисква време и сериозно обществено обсъждане. Законово установената роля на Велико народно събрание (ВНС) е допълнителна пречка.
  Тези основни противоречия могат да се преодолеят с някои прости стъпки:
  • Правителството остава до два месеца и при непрекъснат натиск на гражданите и Неправителствените организации Парламента изработва подходящ Избирателен кодекс.
  • Изработват се и се приемат необходимите нормативни промени за да се проведат избори две в едно: едновременно за обикновено и за Велико народно събрание.
  • ВНС заседава само по въпроса за отпадане на институцията ВНС и регламентиране на процедурите за промяна на Конституцията от Обикновено НС, след което се разпуска.
  • Новото Народно събрание започва редовната си работа по избор на правителство и всичко останало по нормален дневен ред.
  • В най-къси срокове започва изработване на нова конституция, последвано от дълго обществено обсъждане.

 4. Явно демонстрациите плашат статуквото.Сутрнта се появи и небеизвестната Шаренкова да обесмява,че без тях не може.И тук искам да и кажа.НАПРОТИВ.ТОЧНО БЕЗ ВАС ЩЕ Е ЧУДЕСНО.Аман от руски платени агенти.Освен това имаше нова спешна среща на върхушката на БСП.Издадаха анонимна харта, с 60 подписали я, без да знаят кой я написал.Сега предполагам, че ще се отърват от Сидеров, да замажат за още някой ден очите на хората.А същевременно ще си подписват пъклените договори с руски геостратегически интереси.Оставка веднага.

 5. свободна европа е създадена от генерал айзенхауер и шефа на цру алън дълес за да се противопостави на сталинизма

 6. Г-н Инджев, кажете гласно кой е писал тази Харта! Борим се за яснота, прозрачност, демократичност!
  Из интернет се въртят версии, че Хартата е спонсорирана от “Отворено общество” и други фондации на Рокфелер, Ротшийлд и тн.
  Ясно е, че “комунистите” се плашат най-много от евреите и техните пари.

 7. Лично за мен ако текста е добър (и ако съм съгласен с него), не е необходимо нито да знам нито кой конкретно го е написал, нито кой го подкрепя.

  От друга страна съм притеснен от от прекалената идеализация и прекомерния ентусиазъм на протестите, които са предпоставка да се зароди поредния “спасител”.

 8. Анонимност и свобода са несъвместими понятия!
  Кой тръгва насляпо след маскиран, без да знае кой е и къде ще го отведе?
  А точно сега е моментът всичко да става прозрачо!

 9. Авторът може и да не е неразумен юрод, но чтото поради което се срами вероятно е това,че написаното в хартата е едно голямо НИЩО. Един общ текст подобен на кандидатстудентско есе, без никаква конкретика по непосредствените ни проблеми. Плакатите и лозунгите на протестиращите са много по-конкретни и разумни. Тази обща сладникава буламач даже да не е замислена така, но служи само като свирка за изпускане парата на протеста.

 10. сред подписалите хартата, които би трябвало да са лицето й, има доста интересни личности. само кратък коментар за двама от тях.
  гусин явор дачков – знаем в коя медиа-парцал работи този уважаван моралист, който навремето с гласовете си громеше ниския морал на тошо тошев и неговия труд с публикуваните голи снимки на лолитки и нимфетки.
  проф. Герджиков – не беше ли преди време професора част от едно голямо управляващо мнозинство, че и председател на НС беше, демек важен фактор в управлението. тогава професора немА време да се занимае с проблемите на олигархията и плутократичното управление. ааааааа, сетих се – тогава се занимаваха с по-важни дела, като да рестартират белене и да строят цанков камък, демек едни милиарди да потънат в джобовете на другарите олигарси и техните руски господари. сега вече му дойде времето да си поговорим и за принципите на доброто управление. съжалявам, аз пък вече не искам да си говоря с вас на тази тема, но с интерес бих изслушал обяснението каква е икономическата изгода за българския народ от гьола в белене. чакам.

 11. Здравей, Иво, извинявай за отклонението, но знам, че те интересува тази материя. Извинявам се, ако вече си наясно с това.

  Става дума за новина от последните дни – депутат Ярова от партията на Путин е предложила промяна в наказателния кодекс, която предвижда до 3 години затвор за “критика на действията на Червената армия по време на 2-рата световна война”. Понеже познавам Русия доста добре, то мога да кажа, че 99,9% е сигурно, че поправката ще бъде приета. В нета има много инфо, ето малко сбита информация по въпроса – http://charter97.org/ru/news/2013/6/24/71150/

 12. Абе иво,няма никакъв национален ефир,има само ефир. И хартата е слаба и наивно-глуповата

 13. Правителството трябва да си отиде възможно най-скоро, защото усилено работи против интересите на българските граждани. За краткия период на съществуването си, то взе много решения, разминаващи се с нашите искания:
  – ще поднови дебатите за Беляне,
  – ще отмени забраната за тютюнопушене на закрити места,
  – назначи Пеевски за председател на ДАНС,
  – отмени екстрадицията на отец Филип от Руската църква, който беше изгонен от България поради лошото му отношение към българите, посещаващи Руската църква,
  – обяви Божков за монополист в хазарта,
  – опити за промяна на съдържанието на учебниците.
  Има още, но това са решения, за които Правителството бърза, защото е обешало подкрепа на приятелите си-олигарси.

 14. ясно. разбрах. господин бърцов ползва гугъл преводач, за да ни представя мислите си от руски на български. 🙂 затова са толкова неразбрани и мязат на нареждане на разни несвързани от обща мисъл думички.

 15. Защо не напишат едно обръщение към другаря Путин да намали цената на газта за верноподаниците си от БГ и техните “мъдри” водачи от парламента.

 16. Според мен няма особено значение кой е писал т.н. Харта. Възложили му – написал я. По важното е кой е генерирал идеята, каква е целта и какви репери е поставил възложителят.
  По мое мнение, отговорът на горните въпроси е елементарен, поради което (убеден съм)жокери не са необходими.

 17. От първите 60 подписали около 4/5 са дежурни подписвачи, когато БСП опре до интелигенцията в някаква кауза за пред народа /той да чете и да слушка…/. Гоце и той така си промотира АБВ-то – с анонимни инициатори и анонимни автори. Него го разбирам – обаче защо тези, които агитират за промяна и нов морал пак така анонимничат?!? Моята версия – защото са гузни, защото знаят отлично целта на занятието, а тя е да се тупа топката, да се бави купона, т.е., това което искат комунистите.

 18. За тези,които непрекъснато упрекват някой тук…
  Хайде сега замълчете и погледнете на нещата добронамерено
  “Шизофазия – Крайна и най тежка разновидност на разкъсаното мислене е т.нар. шизофазия, известна още като СЛОВЕСНА САЛАТА. При нея се нанизват една след друга отделни думи. Произнасят се много слова без връзка и неоформени в определени мисли. При шизофазичната реч, разбира се могат да се срещат отделни добре формулирани изрази. Характерно е обаче преобладаването на набор от думи. Разкъсаното мислене се наблюдава при болните от шизофрения.”

 19. Тук ми си чини, че случаят е по-лек…,защото има смислови връзки в речта

 20. Без да съм чел обстоятелствено тази т.н. харта, напълно достатъчно за моето отношение към подобни писания е да разбера “кои точно” са я подписали, а в това направление съвсем достатъчно ме осветли ВТОРИ ШАНС – юни 25, 2013, 13:44! Напълно съм сигурен, че и занапред ще излизат подобни харти или просто хартийки, подписани от достатъчно велемъдри общественици, паралелно с други подобни “новини” за Разделението на протеста, например, на “умерени” и “радикални” групи от него, имащи, разбира се, единствената цел да размият, олекотят и в крайна сметка да ликвидират всякакви надежди на протестиращите групи от населението в страната.

 21. Подписали хартата:Пламен Орешарски и Сергей Станишев

 22. Не провокирайте у човека болката, агресивността и обидата с често грубички шеги и закачки

 23. Това е последно !С тази “виртуална реалност” много злини ми бяха причинени за последните четири години !
  ,казал,показал е РЕАЛНОСТ ИСТИНСКА (ФАКТИ).Но “българска работа” !
  “.НАИВЕН АТЕИЗЪМ, ИЛИ АТЕИСТИЧЕН НАИВИЗЪМ —ВСЕ В…….КОСМОСА!…

  Професорът бил много доволен от себе си и се похвалил пред студентите, как още веднъж доказал, че вярата в Бога е абсолютен мит.

  Още един студент вдигнал ръка с молба да зададе въпрос.

  “Разбира се” – самодоволно отвърнал професора.

  Студента се изправил и попитал – “Професоре а студа съществува ли?”…

  Накрая студента попитал отново професора: “Сър, злото съществува ли?”

  Този път професора отговорил доста по-неуверено:

  Разбира се, както вече казах виждаме го всеки ден, жестокостта между хората, множеството престъпления и насилие по света. Това са примери за съществуването на злото.”

  На което студента отвърнал:

  “Злото не съществува сър само по себе си, това е отсъствието на Бога. Прилича на студа и тъмнината – дума създадена от човека, да обозначи отсъствието на Бог. Той не е създал злото. Злото – това не е вяра или любов, които съществуват както толпината и светлината. Злото – това е резултата от отсъствието на божествената любов у човека. Прилича на студа, който се появява тогава когато няма топлина, или тъмнината, настъпваща при отсъствието на светлина.

  Професора седнал. Името на младия студент било Алберт Айнщайн.

  “8 Март 2012 / 14:05
  И Рече Бог:Да Бъде Светлина;И биде…
  Румен Бърцов, защото така Рече Бог !”
  http://kjelqzkov.log.bg/article.php?article_id=19667&page=4#last_com

 24. Не се чувствам длъжен да вярвам, че Господ, който ни е надарил с с чувства и разум, е възнамерявал да забравим за тях. — Галилео Галилей

 25. Поздравления на Иво Инджев за двата последни текста!

  Изключително необходимо е да се направи разлика между конкретни искания и програми за промяна на системата, и празни приказки по темата демокрация, олигархия и върховенство на закона. Това различаване влече след себе си и друго: разбиране за това кой с какъв мотив се изказва в настоящата ситуация, пише харти и ги подписва, и какво желае да постигне чрез всичко това.

  В този ред на мисли ще кажа нещо, което сигурно ще прозвучи неприятно, но ще го кажа. Протестът не е само срещу политиците и тяхното говорене. Той е и срещу политолозите, социолозите и изобщо обществениците, които по една или друга причина изкривяваха истината за това, което става в България, а в някои случаи дори повлияваха негативно на демократичните процеси. Затова и всички общественици, които наричат протестиращите „интелигентни млади хора“, би следвало да си дават и ясна сметка, че тези интелигентни млади хора знаят и помнят добре кой какво е казал и написал и какви възгледи и промени е подкрепял. „Червеношийки“, така станаха известни част от авторите на т.нар. „Харта“. Повикът да замлъкнат и да дадат оставки от публичното пространство се отнася с пълна сила и за тях. Защото политическата система няма как да се освободи от тежките олигархични зависимости, в които е изпаднала, ако в същото време говоренето за нея решително не се освободи от половинчатите истини и съвети, изказвани от редица публични лица. Ако не за друго, тези хора, наричащи иначе себе си десни, консерватори, либерали и не знам си още какви, би трябвало да понесат отговорността си за това, че преди няколко месеца, водени от страховит реваншизъм, помогнаха на БСП и ДПС да се върнат на власт.

 26. И Седящият на престола рече: ето, всичко ново творя. И ми казва: напиши, защото тия думи са истински и верни.

  А на страхливи и неверни, на мръсници и убийци, на блудници и магьосници, на идолослужители и на всички лъжци делът им е в езерото, що гори с огън и жупел; то е втора смърт.
  И спасените народи ще ходят в светлината му, и земните царе ще принесат в него своята слава и чест.
  И портите му няма да се заключват денем; а нощ не ще има там.
  И ще принесат в него славата и честта на народите;
  и няма да влезе в него нищо нечисто, нито който върши гнусни работи и лъжа, а само ония, които са записани в книгата на живота при Агнеца.
  Всеки ще повярва,кой както се “изучил” !
  Бог не се съветва с загубили ум и разум прости смъртни периферни на компютрите си !
  “И Седящият на престола рече: ето, всичко ново творя. И ми казва: напиши, защото тия думи са истински и верни.

  А на страхливи и неверни, на мръсници и убийци, на блудници и магьосници, на идолослужители и на всички лъжци делът им е в езерото, що гори с огън и жупел; то е втора смърт.
  И спасените народи ще ходят в светлината му, и земните царе ще принесат в него своята слава и чест.
  И портите му няма да се заключват денем; а нощ не ще има там.
  И ще принесат в него славата и честта на народите;
  и няма да влезе в него нищо нечисто, нито който върши гнусни работи и лъжа, а само ония, които са записани в книгата на живота при Агнеца.”
  “Не е наша работа да поучаваме Бог как да управлява света.” — Нилс Бор
  Амин!

 27. Извинявам се, че не е по темата, но е много актуално и ще си позволя да цитирам един руски политолог, а който иска да си прави изводите;
  Юрий Баранчик: Русия няма повече да се напряга за българите10.06.2013, 13:22 (обновена 10.06.2013, 13:30)
  Георги Коларов
  Коментари (91)

  Политологът и философ Юрий Баранчик пред news.bg

  Кой ще спаси България от икономическа и социално-политическа катастрофа: еврофондовете от Брюксел, или „Газпром”, „Роснефт”, „Росатом” от Москва? Накъде, в края на краищата, ще тръгне България? Към Брюксел и Вашингтон, както през последния четвърт век, или към Москва, както по-рано?
  Само българският народ може да спаси България от национална катастрофа! Вас няма да ви спаси нито Брюксел, настроен да „изсмуче колкото се може повече сокове” от България, нито Берлин, нито Москва.
  Руснаците вече проляха достатъчно кръв за българите както през 19, така и през 20 век. И какво виждаме – черна неблагодарност от страна на елита!
  Но ако този елит е настроен антируски, само българският народ може да постави нов на негово място. Ако не го направи, просто ще се разтвори из просторите на Европа и българската нация ще престане да съществува.
  Мисля, че Русия няма повече да се напряга за българите. Те сами трябва да направят своя геополитически избор.”

 28. Анонимен документ, анонимен сайт – по комунистически анонимно! Не се изтъкват хората. Стеснителни са. По комунистически скромни! Човек крие самоличността си когато се страхува или срамува. Във всички случаи не е искрен. В този момент всеки трябва да се запита защо би подкрепил анонимен автор, още повече, че са заложени политически въпроси и държавни съдбини. Трябва да се внимава много, защото това не е попълване на стар лексикон на приятелка. Тук шега не бива.
  Често пъти зад благи думи се крият лукави хора. Вълкът … козината … и т.н.
  Мислете бе! Вече и Иван Костов го няма, сега кой ще ви е виновен!

 29. Здравей Иво,
  Според моето скромно мнение, няма никакво значение кой е написал т.н. “Харта….”. Дали е Прокопиев, Цветелина Бориславова или другите подставени олигарски, резултатът ще е един. “Шменти капели”, както казва “десният” Б.Б. Всичко е прах в очите на тези прекрасни хора, излизащи вече 11-ти ден. Срещу тях вече се изправят застъпниците и организаторите на преврата от 10.10.1989 г.- Вагенщайн, Дърева, Шаренкова, Митьо гестапото, ……. и кой ли още не. Жалко, че убиха Андрей Луканов.Интерес представлява и поведението на т.н. работодатели от БСК, които почти всички са назначени и са за затвора. Решенията трябва да бъдат нестандартни, както каза Сергей Станишев при избора на “маминото детенце” Пеевски.
  1. И аз имах нестандартно решение за прехода през 1989г. Веднага след пленума на БКП, когато неговите другари свалиха Тодор Живков, Екатерина Бончева от “Свободна Европа” зададе въпроса: Как може да се оправим? Отговорих: Назначаваме 1500 швейцарци /германците по това време бяха ошашавени след падането на Берлинската стена/ на високи заплати,на най- отговорните постове, а ние най- умните в света “молчать и не разсуждать/ . Изсмя ми се и след 23 години се върнахме в началото.
  2. Сега имам още по- нестандартно мнение. Има някакъв германец, който да ни съветва по сигурността. Назначаваме го на мястото на Пеевски. Уволняваме всичко до чин подполковник в МВР. Почти всички са свързани с мафията.На тяхно място назначаваме младите. Има такива, лично съм ги видял, когато едни мутри от БСП , разпространяващи наркотици ме пребиха до безсъзнание, защото им казах, че не понасям чалга, видях се с белезници и прекарах една нощ в 6-РПУ. Тези момчета не можеха да ме гледат в очите. И СЕ ЗАПОЧВА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПРЕХОДА. Отзад- напред. И по бързата процедура в “ЗАТВОРА”. Нямало място вече? Ще си го построят и с инфраструктурата до там. Парите ще дават и то много бързо, защото може да стане по-зле за тях! Някой “новоизлюпени демократи” няма да го приемат, но това е единствения начин!

 30. Румен Пейчев,
  Sorry Прехода започва с диктатура,след което се предава властта на гражданството.Турция.Гърция.Чили.Митничар-войник!Ако трябва няма да има “свободна”България за три месеца!След което лустрация и демокрация!Иначе НЯМА да стане.Малко Ми омръзна играта!Вярвам и на Всички Вам!Поздрави

 31. тинк-танк-тинк-танк…

  “няма по-безнадеждно поробен ум от този, който вярва, че е свободен”

 32. В мига,в който видях Деян Кюранов по телевизията ,разбрах за какво става дума-за манипулация.Деян Чавдаров Кюранов,потомствен комунист,син на активни борци-Чавдар и Искра.Сестра му Деница,съпруга на социолога,Живко Георгиев,търчеше по митинги пред американското посолство с плакат-“Вън НАТО”,репортажа го излъчиха по телевизията!Комунистите нищо старо не забравят и нищо ново не научават-синът ще изиграе ролята на баща си ,23 години по късно!Кога ще разберат всички КОЙ,КОЙ е в България?

 33. Аз знам кой е авторът и той определено не е „неразумен юрод”…

  Добре, Иво, защо просто не ни осветлиш КОЙ Е щом знаеш??? Защо се включваш в идиотската игра на недомлъвки!? Изчел съм всичките ти книги – там не се притесняваш да назоваваш имената в прав текст!!!

 34. Към Mickey mouse:

  Ангажирам се с имена само когато имам 100 процента увереност.При вероятност от макар и няколко процента грешка рискувам да бъда вкаран в спиралата на извиненията и оправданията- услуга, която нямам желание да правя.
  Убеденост за себе си е едно, но споделена с всички тази недоказана с неоспорими факти убеденост може да се превърне в камък в моята скромна градинка. А тя е доста камениста и без това.
  Смятам в случая конкретното име за не толкова важно, колкото самата конспиративност – инициаторите и организаторите на хартата се държат точно като Орешарски и Станишев ( без да са от техния кръжец), които се запънаха на въпроса кой конкретно предложи Пеевски за ДАНС.
  Когато авторът на един текст се срамува да се подпише под него, това го прави съмнителен по отношение на целите, които си поставя.

 35. Благодаря за отговора.
  Ти сам прекрасно осъзнаваш каква е стойността на добрата (разследваща) журналистика – ако исках да гледам платена пропаганда, щях да си пусна рекламите в прайм тайма по телевизията… но понеже искам най-после да чуя истината от някого, затова обикалям като глуха кучка сайтовете, които имат претенция да са независими. Ти си интелигентен човек и знаеш, че перфектната лъжа се състои от 99% истина + 1% мълчание(недомлъвки) оставено на собствената фантазия на “клиента” 😉
  Така че, като си казал веднъж “А”, казваш и “Б” и “В” и караш докрая ИЛИ, ако не си сигурен, си мълчиш, че иначе току виж стане А(бсурд), А(врора), А(втогол) и т.н. и т.н.
  С уважение.

 36. Прав сте г-н Инджев,името няма значение,важни са нечистите намерения в тази харта,защото за пореден път се опитват да манипулират нещастния български народ.Росен Елезов,каза че пописал хартата,но след като размислил се усетил за какво става дума.Наблюдавах по телевизията възмутен баща комунист,който брани сина си,назначен за зам.министър по транспорта.Дали му право на отговор.Кой ще даде право на отговор на повече от милион българи,чиито съдби бяха разсипани от комунистите,защото са синове и дъщери на бащите си?Докога ние ще се занимаваме с щастието и нещастието на комунистите и техните отрочета!А останалите българи,тях кучета ги яли?Говори се вече за червена аристокрация те имат наглостта да се вживяват като потомствен елит,до две поколения го докарват,но третото им липсва.Почакайте още 100 години г-да комунисти и тогава говорете за аристокрация.Хората добре помнят полурамотните ви бащи и майки,облечени във власт да съсипват нацията,да рушат църкви и манастири,да грабят апартаменти и имоти от буржоазията.Една малка част от комунистическата върхушка успя да се образова с народни пари (Кюранов,Велчев,Коцев и др.)и да направят кариера.Питам се защо трябваше да избият или прогонят синовете и дъщерите на буржоазията(дребна,средна,едра),които бяха образовани с парите на бащите си?Колко безмилостни бяха в борбата с класовия враг.Прост народ лесно се управлява,нали г-да комунисти?

 37. Към Mickey Mouse:

  Извинявайте, но който си крие името 100 процента, няма право да ми дава акъл за някакъв 1 процент за каквото и да било в публичната ми позиция.
  И не ми пишете на ти, щом се криете и няма да значи да знам дали се познаваме.

 38. За мен тава е просто една СОЦ-харта.
  Български соц-интелектуалци, изфабрикувани от нашенски соц-вузове, започнали голяма кариера в късния период на соца…., после се вгледали в новото – демокрацията и уж станали демократи, ама ФАЛШИВИ.

  Да говориш демократично, да пишеш за демокрация и свобода, а след това да се продадеш за жълти стотинки на мафията и да забиваш нож в гърба пак на тази демокрация… Не ги ли правеха точно тези номера през целия период на посткомунизма интелектуалците от категорията на подписалите въпросната харта? Не бяха ли станали просто платени писачи на различни олигархични кръгове? Доколко лежи на тяхната съвест поквареното състояние на българските медии. Тук визирам точно подписалите се журналисти.

  Поздравления, г-н Инджев, че не сте сред тях!

  Тази харта няма да бъде взета на сериозно от по-голямата част от българското общество. Много фалш се крие зад привидно добрите думи.

  Българите, май и те се учат, първо да изразяват СЪМНЕНИЕ.
  Ще се доверят, но на тези, които вече са се ДОКАЗАЛИ.

 39. Извинете, г-н Инджев,

  Ядосвате се, а не би трябвало – коментарът ми във Вашия блог си е просто… коментар.

  Не, не се познаваме лично – казвам се Михаил Петров, но (Слава Богу) не съм публична личност, така че името ми говори нещо само на близките ми и на неколцина приятели и колеги.

 40. Уважаеми г-н Инджев,
  Въпросът в заглавието на статията Ви е напълно основателен! Съвършено вярна е и забележката Ви за това, че в хартата липсва пунктът обозначаващ нашата ужасяваща зависимост в енергийната сфера от Москва и непрестанния руския натиск върху клетата ни държава, от които докато не се освободим нищо добро не ни чака?!?
  Наистина, личностите занимаващи се с публична дейност никога не трябва да са анонимни!!! Трябва в истинския смисъл на думата да се публични и морални.
  А, по констатацията относно руския натиск ако имах достатъчна компетентност бих писала на съставителите на хартата да включат тази точка в документа, ако искат да са докрай изчерпателно и точни в констатациите си какво да се прави от тук нататък!
  Иначе, в хартата има верни неща, добре написани, но с допълненията (може би да се допълнят и други липсващи теми) би била още по-добра.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.