Столетницата спира цигарите след няколко шамара

Министърът на здравеопазването Таня Андреева, която в първия си работен ден произведе куриоз като лекар, подкрепящ по търговски съображения исканията за повече дим в заведенията на една европейска страна( и бързо би отбой след остри публични реакции ), сигнализира за промяна в реваншистките намерения на БСП в това отношение. Нямало да има връщане назад, сподели тя в предаване на телевизия ТВ7, която доскоро обслужваше ГЕРБ, а днес обгрижва БСП и сателитите й.

Интервюто с Андреева протече и завърши в класическата стилистика на социалистическата журналистика, за която беше характерно да се задават въпроси от рода на „Другарю директор, как ги постигате тези успехи?!“. В случая обобщението на водещата в края на министерското гостуване възклицаваше: „Както винаги, точни отговори!“.

Споделям, макар и не в подмазваческия смисъл, че БСП наистина беше принудена да намери правилния отговор на лобисткия натиск на хазартното лоби, чиито виден представител е Пламен Оришарски, да се угоди на желаещите да си пушат пурите в луксозните заведения. По този начин властта за първи път отстъпи по принципен въпрос и това беше ясно заявено от Андреева, която с усмивка на лицето обясни как „те“ ( тоест депутатите от БСП или конкретните проводници на лобисткия натиск) разбрали, че връщане назад от един трудно приет от хората закон не трябвало да има.

Тъкмо този аргумент съм използвал на първо място в позицията си срещу ревизирането на закона за забраната на тютюнопушенето на публични места. Бяха нужни близо два месеца, през които цинизмът на лобистите за повече цигарен дим мимикрираше не само като загриженост за здравето на една бизнес група, но и се криеше зад борбата за човешките права на пушачите, за да калкулират в БСП политическите загуби от ползите в слугуването на господарските капризи на техните спонсори.

Щеше ли обаче столетницата да изтрезнее за правилното решение, ако не беше изяла „боя“ под формата на граждански протести? Убеден съм, че нямаше- щеше да си яха метлата както си иска!

Изводът е, че БСП разбира само от „бой“.

14 мнения за “Столетницата спира цигарите след няколко шамара”

 1. Какво искате да е друго, като е агент на чужди интереси. “Товарищи”, което нашите комунисти превеждат като “другари” всъщност е бойният вик на степните разбойници (щях да кажа от древността, но и сега!), когато нападали керваните: “Товар ищи!”, т.е. “търси стоката!”. Това са индивиди, поставящи се извън закона. По цял свят с тях се оправят по един единствен начин. Те от друго не разбират!
  “По целия свят яденето се прави с вода” – казват немците.

 2. Таня Андреева е класически функционер. Подават и листчета от оперативки и тя почва с престараване, не само за пушенето. Първо тръгва да уволнява, после назначава проверка – слугиня. Излъчва злоба и характерна непоколебимост, дори, когато завива обратно принудително. Но напъните – първо “за”, после – “против” пушенето, са само част от скандални мерки, които имат проправителствена добавена стойност, дори, когато са отменени. Добавка към сметката “АМ” – ако мине. Ако мине незаконното строителство, гетата и мафиотите ще са доволни. Ако не мине, ще е победило общественото мнение и ще имаме правителство, което ни чува. Ако мине, дълговете на държавни фирми и болници ще се гасят със заем, работещите там и пациентите ще са доволни, ако не – общественото мнение ще е победило. Ако мине, ще фалираме пенсионната система, само и само да има доволни в момента, ако не мине, общественото мнение пак ще е победило…И не е само добавката АМ. Публичното пространство е пълно с напъни, които са обект на ожесточени коментари. Михов… програмата по български език… Борисов… ГЕРБ -2…Емил Димитров…Стоичков…Ангел Найденов…всеки ден айн-цвайн-дрън. Този казал това, онзи – онова, назначават, уволняват, преструктурират. Керванът криволичи, но върви, а кучетата си лаят. Само десните липсват тотално и това отчайва. Вчерашното обявяване на реформаторския блок ми изглежда като начало на кулинарна рубрика “От нещо – нещо”, а Дванайсетте начала ме върнаха при Тезисите на другаря Тодор Живков… Не е приоритет свалянето на правителството и разпускането на парламента, за да се прекрати започналия бюджетен грабеж. Приоритет е спирането на мафията… в един следващ етап. Когато, и , ако, се случи, държавата ще е още по-ограбена и ще трябват радикални мерки. Навярно и експресна повсеместна приватизация, на всяка цена…Сега Орешарски налива в държавните фирми, а ги източва мафията. Утре следващият какво ще ги прави и с какви ресурси? Днес трябва ясен отговор колко дълго ще става това. А получаваме начала. Липсва идея за срок, липсва конкретната мишена за незабавна атака. Мафията била мишената. Всеки ден на този парламент – чудовище е подарък за мафията. Тя пък, докато си прибира милиардите и се застрахова с правилни хора в държавните бункери, се вслушва в нас. Отменя отмяната на пушенето, отменя данък лихви, ще отменя отмяната на узаконяване на незаконните строежи…Отчайващо. Когато държавните дълговете станат непосилни, мафията ще отмени и социалния курс, и правителството, и парламента. За да се включи във възстановяването. Само тя има такива пари. Спомням си приватизацията на БТК – цената беше ниска, но българи не кандидатстваха – още не бяха си изпрали парите. Десет години по-късно мафиотите са солидни предприемачи и големи данъкоплатци. Готови са за скок, трябват им само месеци, да стигнем до ръба. И да настане часът. Люшкат ни и отменят ли, отменят.

 3. Много мастило се изля по този въпрос, който по принцип няма алтернатива и въобще не трябва да се обсъжда. Искам да споделя моето мнение защо не трябва да се върнат залите за пушачи в заведенията. Когато законът за пълна забрана влезе в сила, пак имаше напъни той да бъде бойкотиран (само ще вметна, че за щастие тогава ГЕРБ отстояха на натиска и не отмениха единсвения добър закон, който бяха приели). Тогава в сутрешното предаване на обществената телевизия забраната беше обсъждана като тема на седмицата. Няма да се спирам на крокодилските сълзи, с които гостуващите топ журналисти оплакваха нарушените граждански права на пушачите, искам да се спра на нещо друго от народопсихологията ни, което в този разговор остана незабелязано. Една от гостуващите в студиото обясняваше, колко хубаво е било когато е имало зали за пушачи и за непушачи. Как когато едни нейни приятели и са се обадили, че са в заведение и я поканили да се присъедини към тях, тя им казала, че ще отиде само при условие, че те се преместят в залата за пушачи за да може тя да пуши на воля. Нямам нищо против човешките права на пушачите — те могат да се тровят колкото си искат. Но когато една водеща журналистка, претендираща за висока интелигентност, даваща и право да дава оценка на обществения живот в страната, си позволява да дигне поне двама ПРИЯТЕЛИ (защото говореше в множествено число) и да ги заведе в залата за пушачи за да може да ги опуши за награда, че са споделили нейната компания, това не може да се подмине с мълчание. Защото в една цивилизована страна в компания на десет пушачи да има само един непушач, цялата компания ще се премести в зала за непушачи — това е УВАЖЕНИЕТО КЪМ ПРИЯТЕЛ. Защото един пушач може да излезе вън за да изпуши една цигара, но еди непушач не може да стои в зала за пушачи и да не диша тютюневия дим. И докото ние като нация не узреем до това ниво на цивилизованост за никакво връщане на залите за пушачи неможе да става дума.

 4. г-н Инджев,

  Бях за кратко в България в началото на юни. Пътувах доста с кола и слушах радио. Бях изумена как по всички радиостанции се обсъждаше темата за отмяна на забраната за тютюнопушене. Дни наред, във всички часови пояси, по всички радиа. Помислих, че ни отвличат вниманието от по-съществените проблеми както обикновено. После прочетох във вашия блог, че руската олигархия си е напазарувала българския тютюнев бранш и всичко ми стана ясно. Някой в Русия има интерес в България да се пуши, макар че в самата Русия има забрана за тютюнопушене на обществени места.

 5. “Моето лично мнение е, че забраната за пушене трябва да остане. Засега е внесен само един законопроект за промяната й и той е на “Атака”. Аз говорих с колегите си от БСП в парламента, на този етап те се отказаха да внасят законопроект и се надявам така да остане”, казва в интервю за в. “Стандарт” министърът на здравеопазването Таня Андреева

  Министър Андреева използва думите “засега” и “на този етап” – т.е. по стара традиция другрите са решили само малко да се “снишат”

 6. Въпроса ЗА или ПРОТИВ тютюнопушенето в заведенията за хранене и развлечение съвсем не е толкова прост. Ако знаете само колко заведения фалираха поради тази забрана и колко хора останаха без работа сигурно щяхте да се замислите. Най правилно би било да има заведения за пушене и за непушачи, като на последните се дадат някакви данъчни облекчения. Така по естествен път ще стане промяната, а не със забрани. Според мен много по страшно е пушенето в училищата, но кой знае защо всички мълчат по въпроса, а за заведенията са много активни. Което ме кара да мисля че се мисли като шопа – не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле.

 7. @ A.L.T (Anonymous Lobbyist of Tobacco?) – може (много) заведения да са фалирали напоследък, но не заради забраната против тютюнопушенето на обществени места – а поради цялостната икономическа криза в страната. Но, казвате, друго си е на гол тумбак чифте цигари 😉

 8. До A.L.T.: Имам две деца, под 30г. Пушат, но бяха много доволни от забраната. Преди работеха в заведения, от тях съм чувала, че заради кредитите, жилищното строителство и продажбите на земя преди кризата, се е увеличило потреблението по ресторанти и кафета непропорционално спрямо останалите сектори. Говореха, че е въпрос на време да настъпи голям спад в развлечения и таксиметрови превози. Този спад започна и не е спирал, и разрешаването на димната завеса няма да им върне масовите клиенти – има безработица, има понижение на доходите, има кредити за връщане, срещу които придобитото вече го няма. Ние общуваме с много пушачи и недоволни от забраната няма. Ресторантьорите просто не казват истината – няма толкова клиенти, колкото преди кризата, когато всяка седмица в София се откриваше ново заведение.

 9. Тази другарка има най-хищническото излъчване,което някога съм виждала в човек.

 10. Цитат: “Всичко което са казали посланиците на Германия Матиас Хьопфнер и на Франция Филип Отие е вярно и пределно ясно на управляващите от БСП, ДПС и подкрепящата ги Атака!

  Проблемът е че те са толкова нагли и алчни за власт и пари, че няма да дадат властта на народа докато не бъдат принудени физически с блокада на Народното събрание и Министерски съвет или икономически със всеобща стачка в цялата страна.”

  … А не е ли удачно да потърсим и помощ от наблюдаващата ни на думи Европа. Все пак нали и ние сме част от Европа.. аман от наблюдаващи безучастно от страни. С протестно пиене на кафе никога никъде нищо не се е получило. И незнайно защо никой от протестиращите не споменава за за подобна посока. Защо не помислим и за тоя вариант?

 11. Ха дано, ама надали!!! Те просто се снишават, както ги е учил вожда Тодор Живков и когато протестите стихнат, набързо ще спретнат нов закон

 12. Защо отново хищно и злобно се делим – този път на “пушачи” и “непушачи”. Защо заедно не започнем от първоизточника – тютюна! Да излезем и дружно да викнем – изкоренете тютюна. Спрете да произвеждате отрова. Днес тютюнопроизводителите заплашват да затворят 3 гранични пункта, защото нямат пари. Държавата веднага им отпуска 7 милиона лева допълнителна субсидия. Кой плаща тези пари – и пушачи и непушачи. Но държавата печели от производството на отрова. По същата логика можем да отглеждаме марихуана. Продаваме я в опаковки със съответен мракобесен надпис и който иска си я пуши в къщи. От какво ще умреш е личен избор.А държавата ще спечели още от акцизи. Много демагогия има в постановката на този шумен проблем – да пушим или не в кръчмите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.