Европейска България има спешна нужда от прозападен блок- десен или смесен

Често правя абсурдистки предложения, за да подкрепя тезата си със сарказма на една публицистика, която може само да препоръчва, но не и да поръчва. Но си признавам, че от многобройните идеи на подбив, които давам, най-много си харесвам последната си сбъдната шега, датираща практически от първия работен ден на тази власт.
Бях впечатлен от встъпителното представление на Пеевски като прероден депутат, внезапно осенен от дар слово след цял мандат мълчание. В статията си „Настъпената пета колона изпълзя на припек в парламента” предложих на 23 май:

Мнозина се питат как България може да се върне на магистралата на демокрацията, от която видимо дерайлира напоследък. Делириумът на двама от дерайлиралите побратими по трасето на взаимното нахъсване на избирателите сам ни сочи пътя за изтрезняване.

Медиите могат- волно, волево, неволно или и воленово да помогнат за някаква нормализация, след като досега изиграха ключова роля за полудяването на нацията. Достатъчно е да продължават да ни показват озверелите физиономии на тандема Пеевски- Сидеров”.

Днес с увереност можем да кажем, че приносът за пробуждането на гражданското общество на двете плашила е неоценим. И по тази причина предлагам да им построим паметник-мишена за зеленчуци. Особено е актуално в деня, когато двама граждани са арестувани за хвърляне на зеленчуци по парламента.
Че другарите са хищници, това не е новина. Но чак пък да не са чували песничката „Зеленчуци който не яде, той голям не ще да порасте”!

В Япония работодателите организират за служителите си чучела на самите себе си, които подчинените им да налагат, за да си излеят негативната енергия.

У нас им казваме „вдигайте си чуковете” ( червените), а те слагат белезници на ръката, вдигнала зеленчук срещу тях.

Явно глухотата на властта не само се задълбочава, но и преминава на нов, по-висш стадий на социализЪма, който води към слепота от онзи тип, създал Василий Българоубиец като герой на българомразието.

Третата Византия, каквато претендира да е Русия, явно добре е научила този урок по отношение на (за)пленената от нея България- нужни са й слепи българи, водени от еднооки сънародници в желаната от Москва посока. В случая- извън ЕС и прозападната ориентация на дезориентираната ни от газови, петролни, ядрени и и други подобни шамари страна.

Окрилен от епохалния успех на идеята Пеевски и Сидеров да възродят демократичния нагон на нацията като бъдат показвани по-често, сега предлагам медиите да бъдат задължени да въртят клипчета с ругатните на все повече управляващи срещу външния им враг ЕС. В това състезание др. Сидеров беше получил водеща роля, но след като и бившият външен министър др. Калфин обвини днес Германия и Франция в „цинизъм” заради изречената от техните посланици истина за положението в България, вече имаме контрастно нова ситуация.

Само доброволно слепите не виждат, че Берлинската стена у нас дели българите на русофили, за които любовта към Кремъл е условие за патриотизъм и останалите, които искат Европейска България.

Ако е вярно, че сме на крачка от замразяване на членството ни в ЕС и че общата декларация на християндемократите от Берлин със социалистите от Париж за кризата в България е последно предупреждение към управниците ни, както твърди днес бившият еврокомисар Меглена Кунева, това означава, че задачата за отпор срещу задунайците изпъква все по-тревожно като приоритет на националната ни сигурност от най-висока степен.

За подобна самозащита не е грях създаването на какъвто и да било блок- няма значение дали ще е чисто десен или смесен.

35 мнения за “Европейска България има спешна нужда от прозападен блок- десен или смесен”

 1. Какъв десен блок приятелю?Каква десница при 80% бедняци в България?При тези социални показатели,БСП би трябвало да има пълно мнозинство в парламента.Друг е въпроса дали БСП е наистина лява партия!

 2. От десетки години Европа не се изказвала толкова тревожно. Имам избор 1. Гладна стачка докато пукна. 2. Терминал 2. 3. Сопа, желязна. Останалото е компромис

 3. От позицията на гласуваща за ДСБ от години, мисля, че сега не е момента да намираме кусури на КУнева и други участници в реформаторския блок. Единствено ГЕРБ е неприемлив, останалите са от нашата страна. Всичко друго е провокация и разединение. Червените се ловят за глупости като това кой какво написал във фейса, а не обелват дума за своите престъпления против народ и държава. Ако им пригласяме, ще е само в наша вреда.Разберете го най-после, хораааааааа….

 4. Предполага се , че Европа иска прозрачност и обективност при назначенията на “експертния” кабитет. ??? Днес пак развяха червени байраци с назначението на сестрата- експерт на Йотова, да не говорим за “Кинтекс”?! Не просто ще ни замразят членството, а ще ни набият (извинявам се за израза) як проатлантически шут. А ОНЗИ ще си вее шмайзера, вее, вее…

 5. Така е, г-н Инджев, приоритет днес е точно борбата за европейският път на България! Трябва ясно да разберем всички, че най-големият душманин ни е Путинова имперска Русия…

 6. Сигурно е дванайсет без 1 секунда. Наистина трябва да се съюзим и да ги спрем.Мисля, че и за това беше тук Ал. Милер – да им даде последните насоки.С всеки изминал ден ни продават на руснаците.
  “В отворено писмо до шефа на руския гигант „Газпром” Алексей Милер варненци питат за щетите от газопровода „Южен поток” на българска територия.

  Засегнатите изтъкват, че край Варна „Южен поток” се изгражда в 2 зони, защитени от Натура 2000. По-опасното обаче е, че по проект приемният терминал и компресорната станция на газопровода ще бъдат построени само на около 2 км от последните къщи на жилищните зони на Варна, добавят потърпевшите варненци.”

  Преди часове изтече информация за продажба на пенсионен фонд “Доверие”
  “КНСБ изрази притеснение от липсата на прозрачност около предстоящата продажба на мажоритарния дял на най-голямата пенсионно-осигурителна компания “Доверие” и поиска свикване на извънредно общо събрание на акционерите .Руската банка “Инвестбанк”. Същата според източници на “Капитал” най-вероятно ще осигури част от финансирането за покупката на “Доверие”. ”
  Битката е започнала.Дано ЕС наистина да е зад протестиращите.Няма значение кои са.Важно е да са за свободна от Русия България.

 7. Иво е прав. Колелото на “прехода” стремглаво се върти обратно. Но доколко мафията съзнава, че едно връщане, ще им отвори пътя само към Москва и ще трябва да забравят и Брюксел и Париж и Сейшелските острови. Г-жа Бокова ще харчи пенсията си в София, заедно с много нейни другари. А хората ще ги строяват в редици да викат колкото им глас държи, вместо Сталин, Сталин, Сталин ще викат Путин, Путин, Путин, Русия, Русия. И ще се молят скрито, да дойде помощ от небето да ги освободи от хомота, който сами са си го сложили.

 8. #ДАНСwithme ви умолява – не хвърляйте храна на животните.

 9. Мисля, че освен този Реформаторски блок, като се огледаме на ляво и на дясно в политическото ни пространство (макар че за какво ляво и дясно говорим изобщо) няма да намерим нищо смислено или да го кажа друго яче, то няма да е европейско.
  Има много неща, които не ми харесват в Реформаторския блок, но с оглед на тревожната ситуация в която се намираме, ще трябва да ги преглътна. Това обаче не означава, че този блок трябва да е безпринципен и единствената му цел е да бъде проевропейски, съвсем не.
  Ясно е също така, че този блок няма да има пълно мнозинство в парламента на следващите избори. Поне ако ГЕРБ и Борисов не направят някаква страхотна издънка, която да бие всички други негови до сега… ама знае ли човек?!
  Така че, май ще ни се наложи да преглътнем и горчивата хапка ГЕРБ.
  Съвсем не искам да кажа, че цялата партия ГЕРБ е черна и лоша, не. Там има и честни и свестни хора, които надявам се са мнозинството.
  Очаква ни епична битка, за това дали искаме да сме свободни и да имаме самочувствието да се наречем европейци!

 10. Към Една българка.
  Няма лошо човек да гласува от години за ДСБ – и аз го правех до последните избори. Няма лошо и в идеята да се противопоставим на “лявото” дори с един, повече от компромисен Реформаторски блок. Но политиката е изкуство на реалностите, а не на пожеланията. Потенциалът на такъв блок, пълен със стари и компроментирани муцуни е максимум 8% при нови избори. И как с толкова проценти (дори да са 10%) ще противодействме на БСП/ДПС/? Ако не приемем супер-нежелания, но единствено възможен компромис – този с ГЕРБ? Пък и с какво такъв компромис е принципно по-лош от този с Кунева или НДСВ?

 11. Ако искат да ни запазат като съюзник и партньор западът просто трябва да развърже кесията и да купи някоя по-гледана телевизия и вестник. Руснаците имат плеяда от медии, а българите какво? Без пари не става.

 12. айде, почна се. чудех се с какви точно аргументи баш демократите ще позволят на ‘червената кукувица да снесе в синьото гнездо’. а аргументите са много аргументирани – не му е сега времето да намираме кусури, важен е общия европейски път. да бягаме към брюксел и далече от москва заедно с другарчетата, които ни спъват. чудя се кога ли ще му дойде времето да питаме другарчетата що така безучастно мълчаха и участваха в кражбите белене и цанков камък. да ги питаме от кумова срама пред електората, който се очаква да ни гласува доверието си.

 13. Четвърт век линията, която разделяше българското общество бе “демокрация или комунизъм”. Днес разделителната линия се казва “Бойко Борисов”. Как партиите, които сформираха Десния блок ще убедят десния електорат, че именно те са представителите на демократично мислещите българи, след като до вчера тези партии подкрепяха диктатурата на Бойко Борисов? Отговорът на този въпрос е и отговор на въпроса от статията “как може България да се върне на магистралата на демокрацията”. И понеже този път българите няма да позволят да ги излъжат, отговорът на втория въпрос е ясен – когато се смени цялата ни политическа класа.

 14. Към АЗ: Според мен Б.Б. показа, че е част от олигархичния кръг с управлението си, Кунева просто не е имала възможност още на дело …:) А иначе ясно е, че няма да стане от първия път, ще трябва много да се стои по площадите даже като се избере ново народно събрание и правителство.И нашите трябва да знаят дали сме съгласни с това, което вършат, не само чуждите.Да ви кажа право, доста мислих защо наистина…Бойко носи простотия и нахалство, които са ми непоносими. Отделно че се съмнявам в психичното му здраве.Кунева от своя страна е толкова лицемерна и ловка в извъртанията…Но може и да не съм напълно права, защото и двамата имат фенове между познати, които уважавам…А и с кого от наличните да се направи? Това ми се върти в главата, а и очаквам да се появят нови лица под 40 год, възраст с необременен произход 🙂 Нали като им дойде времето, ще се покажат ? По-дошло от сега не виждам….
  Хубав ден желая на всички колеги – почитатели на Иво Инджев 🙂

 15. До Минчо Стоянов
  България е била и ще бъде европейска държава.И няма да се закрива.Ще си я върнем от Русия на Путин.Незабравяйте, че са влезли като окупатори по време на война и избиха голяма част от интелигенцията, която щеше да е против окупацията на страната ни.

 16. @Иван Монев
  Нещо повече. Единният фронт не трябва да е нито “ляв”, нито десен. Той трябва да изповядва само основните демократични ценности, да работи за европейската ориентация на България и да фискира като основен политически опонент “консорциума” БСП-ДПС. Понеже последният разполага с масивен твърд електорат, един от начините да се промени съотношението спрямо всички останали е да се работи за повишаване на избирателната активност чрез нови алтернативи.
  Но, ако още в началото на създаването си единния фронт тотално изолира ГЕРБ, преходът към нов тип управление, за което всички протестиращи се борят, ще бъде удължен в необозримото бъдеще. Малко вероятно ми изглежда при едни следващи избори ГЕРБ за се сведе до размера на балансираща партия от порядъка на няколко процента. Затова е необходимо да се даде шанс на ГЕРБ да извървят своя път и да се доближат до “дясното”, за което претендира.

 17. Не разбирам за каква “диктатура” на ББ става дума? Омръзна ми да се променя смисъла и значението на българските думи. Диктатура имаше при тодор живков, ако питате мен – СУПЕР предател български, убиец и прочие. Не се оставяйте на чувствата /естетски или други/ да ви водят, вземете един лист и си отбележете + на ББ и – на ББ и тогава теглете чертата.
  Направете същото и с Иван Костов и с Куневица-Пръмовица…
  Няма никаква полза от празни приказки, хладен ум ни е нужен сега.

 18. «Русофилството в България е достигнало до идиотство. Когато руската дипломация прави пакостите, ние българите нарочно си закриваме очите; жумим за да не виждаме па­костите правени нам от Русия…”. Това наше положение, създадено в желанието ни да запазим свято своето русофилско чувство… И ние, сироти русофилите българи, жумиме, не си отваряме очите за да не видим какво прави „вампирът” за нашата съдба. Жумим пред пакостните му дела, за да мислим, че той само добро прави за нас. Не поглеждаме, защото не желаем да видим, че нашия идол, на когото се покланяме като на свой величайши добродетел, е зъл гений за съдбата на честита и велика България…”
  Това е написано от Старозагорския митрополит Методий Кусевич, родом от Прилеп, в неговата книга «Погрома на България”, издадена през 1914 г.

 19. Просветените хора изграждат мнението си, чрез много четене и осмисляне. Предлагам едно свръх любопитно четиво за отношението на Русия към България:
  “Из прошлаго русской дипломатии”, С. С. ТАТИЩЕВ, С. ПЕТЕРБУРГЪ, ИЗДАНIЕ А. С. СУВОРИНА,1890
  Текстът може да бъде намерен в http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=2722885
  Регистрацията в руския трекер е елементарна.
  Четенето си заслужава. Цялата книга на Татишщев е 582 страници. на България е отделил 170 страници – от 343 до 513.

 20. Г-н Драгулев, на Вашето да се смени цялата политическа класа, аз гледам така: 1. Цялата политическа класа в България се състои от 4 парламентарно представени от общо около 600 регистрирани политически партии. 2. Всяка една партия представлява някаква част от обществото – партия от part – част. 3. Сумата от всичките партии представлява обществото т.е. народа като цяло. Тогава не Ви ли се струва несъстоятелно искането да се смени ЦЯЛАТА система и не значи ли това искане за за друг вид управление на държавата? Аз не искам диктатура, монархия, тоталитаризъм, анархия, нито каквото и да е друго, различно от демокрацията. Вие каква система ще предложите?

 21. Не знам какво да кажа! От една страна ми се къса сърцето като гледам окаяният от всякъде български народ, как е събрал смелост да изригне срещу червената помия, която ни залива от 68 години. От друга страна като чета анализите на г-н Инджев в мен грее надеждата, че не сме затрити все още, че е жив българския дух и рано или късно паметника на Васил левски в София ще е по-величествен от паметника на солдатите с автоматите.

 22. драгулев, ни ви ли смущава леко факта, че едни и същи субекти, вмирисани на руска водка и сельодка, нарекоха навремето костов ‘командира’, а сега борисов – ‘диктатора’? какви са тези глупости, че разделителната линия е борисов? вие имате ли някакви принципи или всичко се свежда до персонален проблем? мога да ви кажа отстрани, че вие се превръщате в собственото си отрицание – вече говорите, а скоро сигурно и ще действате като бсп/путин.

 23. Ако искаме да не подесетваме стари и едни и същи грешки, трябва да се подхожда изключително внимателно относно това кой точно се обявява за “десен реформатор”. Смесен блок – смесен, ама ако ще е “омесен” с комунистическо брашно – много се изивинявам, (като Иванчо от вица, който Иво Инджев ни припомни). Лично на мен изобщо не ми минават такива, а вярвам, че и на повечето от мислещите хора. Има един единствен начин да повярвам, че Кунева е “десен реформатор” и той е като лично тя, по собствено желание, се оттегли и остави останалите членове на партията си да участват в този блок, поне до момента, в който вече има някакъв видим резултат от неговото съществуване. Нито една личност не бива да тежи с неясните си зависимости в тази нова политическа формация! Изобщо смятам, че нямаме право на повече грешки. Ако има план да ни се пробутва Кунева, вЕрвайте ми, това ще е поредната замазня (извинявам се, но няма по-подходяща дума), в която участваме! Ще ни приберат вкъщи с лъжливото чувство на победители, ще ни подхвърлят нещо, с което да си помислим, че има промяна в курса, а всъщност всичко ще си е по старому. Трябва хубаво да си опичаме акъла!

 24. 10.07.2013
  Иво Инджев: Европейска България има спешна нужда от прозападен блок- десен или смесен

  11.07.2013
  Саша Безуханова напуска НР, създава “България може”

 25. Защо “с неясните си зависимости”, господин ZASHEV? Те са ясни –

  http://frognews.bg/news_49752/Partiiata_na_Kuneva_%E2%80%93_svartalishte_na_politicheski_nomadi/ – кунева и гарелов

  Кунева-участник в мероприятия на ДС – http://frognews.bg/news_48288/Kuneva-uchastnik_v_meropriiatiia_na_DS

  другарката Меглена Кунева – агент Йоана
  http://razuznavane.com/?p=10142

 26. Г-н Инджев, много правилно и навременно, трябва да сме реалисти – нови няма, а поитделно са слаби. Тези ще паднат и ни трябва алтернатива, която да накара хората да гласуват. ГЕРБ разочароваха много от избирателите си и няма да си върнат симпатиите. Това не означава, че няма да са фактор, напротив, но не виждам проблем в един бъдещ парламент да си сътрудничат с десните формации ако се наложи.

 27. Господин Инджев,как да се роди тази “изстрадала десница” от пепелта, положена от БКП. Просто не виждам как….Извинете ме за “черногледството”. За да бъдеш десен, трябва преди всичко да си свободен и да отстояваш принципите на свободната инициатива. А, кажете ми,кога в България е имало “свободни хора”, нима през периода 1944-1989 г. – лично аз се съмнявам. 1 млн. партийни членове и всичките “жадни” да хванат някое постче, да “белкем”, се уредят със спокоен живот. А, по правило, десният избирател е неспокоен и вечно търсещ….Та, сега и така с тия ти ми протести. Забелязали ли сте за какво най-много скандират протестиращите – за промяна на изборния закон. А, ако си направите труда да ги попитате, какво точно искат да се промени в този закон, всеки ще каже, че иска да се намали “бариерата” за влизане в Парламента. Е, ако само за това са протестите, следва да се предостави на “десните” пожизнено право на представителство в парламента. А, това, че се докараха да бъдат в това състояние, явно не е важно. И, накрая, за да има силни десни партии, трябва да има стабилна средна класа, с устойчива ценностна система и принципи, които явно ни липсват на всички нас.

 28. Много отдавна очаквах да прочета в десен блог за жизнено важния разумен компромис в страни от БСП/ДПС. Наистина не става дума толкова за десни, колкото за прозападно ориентирани политически сили. Аз съм гласоподавател на ГЕРБ/ бивш син/и много се надявам европейски ориентираните партии да седнат заедно и да договорят общи координирани действия. Но без изнудване и надменност. Все пак “петорката” нали са 5 пъти повече от един Борисов,могат да му наложат известни изисквания, но само при коректно поведение и без скрита режисура. Но никак не вярвам да се случи, защото всички “здрави сили” са се съсредоточили точно това да не се случи по никакъв начин.

 29. Г-н Тодоров, да речем, че леко параноично смятам, че има и други, за чийто зависимости не сме информирани.

 30. За целта на спасяването ни като проевропейска държава и нация не трябва да се изключват априори никакви потенциални съюзници. Само тогава ще има успех! Иначе брадвата на поредната гнойна коалиция няма да пожали никого!

 31. Sy4uvstvam vi za paranoqta, no tq blednee pred tazi na gorkiq Volen Siderov, koyto dnes v parlamenta spomena desetina pyti Ivan Kostov.

  Izglejda, obrazyt na nepredstaveniq v 42-iq parlament Komandir smu6tava no6tite na kletiq 6izofrenik, koyto sled dylgi godini na otyjdestvqvane s Vasil Levski ponastoq6tem se izjivqva kato brat po sydba na Nelson Mandela.

 32. Ako iskame uspeh za diasen blok e absurdno v nego da se podvizava Boiko.G-n Indjev vie ni uveriavahte 4e Plevneliev se e emancipiral no faktite govoriat drugo.Toi zaema pozicia koiato mu nalagat oligarsite.Vie o6te li go podkrepiate?Sram me e 4e imame takav prezident.

 33. към Една българка
  Ашкулсун, ще си направим “прозападен блок” който да се противопостави на ГЕРБ! Да се противопоставим и на ЕНП, те какво ли разбират от демокрация! Да живее костовизЪмът! Да открием врагът в собствените си редици! Ако останат сили и членска маса впоследствие може да се изправим и срещу БСП. Демократичните традиции не изискват ли да следваме идеи а не лидери. Пак ли ще чакаме поредния месия да ни извади от тинята? Политиците не са ли педставителна извадка на обшеството? В нормалните демокрации лидерите се изкачват по стълбата като се доказват на всяко стъпало и след като прескочат върха си се оттеглят. Не е ли по-правилно да се обединим около десни идеи и да настояваме за изпълнението им. Не съм против нова десница но не мисля, че дясното е като диското – най ценното му е, че е ново. Нека да се заявят, да покажат потенциал пък тогава да им гласъваме кинетика. Големите кошници слепи ги раждат.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.