Управляват ни на принципа “владей, за да разделяш”

От интервю на бившия външен министър Ивайло Калфин в червената ТВ7 тази сутрин стана ясно, че с неясно говорене той се опитва да замаже следите за нещо, за което в официозната медия не го питат: защо и какво караше партията му цяла година да отрича и шикалкави за всичко, което би могло да уличи Хизбуллах в съпричастност към атентата в Сарафово на 18 юли 2012 г.

Да припомня: огромно пропагандно усилие с мобилизиране на всевъзможни ( и невъзможни за слушане дори) експерти, политици, журналисти и просто любители на конспиративни теории с атнисемитска насоченост, беше мобилизирано да се внуши, че за България щяло да бъде опасно, ако посочи или поне помогне да бъде посочена Хизбуллах като извършител на терористичния акт на наша територия.

Единствената „миша крачка” напред от тази позиция, която си позволи днес Калфин, беше да промълви, че все пак щяло да е още по-зле, ако имаме улики, но не ги споделяме ( т.е. укриваме ги- нещо, към което практически масово зовяха десетки коментиращи глави през изминалата една година).

Още преди да бъде измита кръвта на убитите, сред които и български гражданин, попитах: а защо да НЕ бъде посочена Хизбуллах? Нима фактът, че това направиха от Израел, САЩ и Великобритания е достатъчно основание да изключим по условие шиитската организация от заподозрените? Ами ако се окаже вярно?

Отвсякъде ми отговаряха, че сме щели да се изявим като слуги на Америка и Израел по този начин и освен това сме щели да се изложим на ужасен риск- с други думи признаваха косвено, че Хизбуллах е способна на терористично деяние, поради което трябвало да си траем.

Ето, „оказа се” вярно и не според една отделна страна, а по мнение на ЕС. Редно беше някой тук да си посипе главата с пепел, но очевидно под ушанките подобни намерение не виреят. Защото истината е, че Хизбуллах, превърнала се междувременно в решаващ военен фактор за противодействие на сирийския режим срещу бунтовниците в страната, е част от голямата геостратегическа разделителна линия в света.

От едната страна е вечно съмняващият се, но все пак вече обединен по темата Запад- със своята демократична „мекушавост”, както би казал др. Ленин,  той трудно си уеднаквява позициите около една кауза.

В противниковия лагер, за да не кажа окоп, води Русия с конкретния си интерес да подкрепя своя последен бастион в Близкия изток и да лавира в полза на сирийския логистичен покровител на Хизбуллах. Това води и до съюзяване на Кремъл с режима на аятоласите, на иранския финансово-идеологически подстрекател на Хизбуллах.

 

На полето на конфронтацията от същата страна, предимно с дипломатически средства, се нарежда като ариегард Китай поради собствените му проблеми със сепаратистките настроения в държавата и в името на порасналото китайско самочувствие на световен балансьор срещу все още твърде силния Запад.

По тази разделителна линия преминава световното противопоставяне днес в преродената студена война. И България на БСП, ДПС, Атака, ВМРО и др. подобни русофилски групировки с партийни табели направиха възможното да помага на руската позиция според силиците си.А те са достатъчни за една каца с европейски мед, когато говорим за необходимост от консенсус.

Флагманът на правителствената пропаганда ( и миналата и тази година, независимо от правителствата) в телевизионния ефир ТВ7 показа промосковски хъс от куриозно естество- докато София късаше дипломатическите отношения с Дамаск и гонеше посланика на Сирия, екип на ТВ7 попадна миналия юни в любящите обятия на сирийския режим и ужасно се гордееше с това постижение. Директорът Бареков се задъхваше от самохвалство, че това бил единствения чуждестранен телевизионен екип, който предава от „мястото на събитията” ( т.е. от местата, на които го водят любезните домакини от сирийския режим), без да разбира какво си признава: че това е платена любов.

„Частна инициатива на една частна телевизия”?, Да, бе, да! Можем да повярваме в това само, ако не знаехме с какво настървение тази телевизия обслужваше властта.

Никога, никой не възропта официално срещу тази гавра с уж прозападната позиция на страната ни. Това е една от причините да не приемам твърденията, че Бойко Борисов се бил противопоставил на руското влияние в България.

Не може да се очаква откровеност по темата от Калфин, автор на култовата ( в смисъл- напълно в духа на времето на „култа към личността”, т.е на Сталин) за любовта към Русия като условие за българския патриотизъм. Той е доказал многократно своята лоялност към руския интерес- мълча например като външен министър послушно и за грузинската драма от август 2008-ма година, докато европейски политици се надпреварваха да заклеймяват несъразмерния побойнически отговор на огромната Русия срещу миниатюрното кавказко предизвикателство.

Единствената позиция, която България на Калфин, Станишев и Първанов си позволиха срещу опита на Русия да настъпи на кавказкия мазол в Южна Осетия с танкови вериги , беше сервирана сервилно ( за да не се обиди Кремъл), в няколко реда, оповестени като присъединяване на София към критиката на Брюксел срещу Москва от 26 август 2008-ма.

Въпреки липсата на елементарно съчувствие- за солидарност , да не говорим, с малката, православна, черноморска държавица ( която огромната, православна Русия се опита неуспешно да смачка), днешните вчерашни управници не се притесняват да обявят „черноморския регион” за свой приоритет във външната политика. В контекста на позорната традиция да се угажда на Москва това звучи най-малкото „двусмислено”.

Сега неуспелият да консумира втори мандат Калфин, изместен вътрешнопартийно за поста от Вигенин, намеква за различия в позициите с днешния титуляр в МВнР. През цялото интервю Калфин говореше в условно наклонение, с(т)имулирайки незнание по въпросите, за които държи публиката да си остане заблудена.

Който му вярва, ще остане с впечатление, че той наистина е неосведомен за новите доказателства за ролята на Хизбуллах, предоставени от САЩ, за които промълви Вигенин.

Освен това Калфин „допусна” възможно отмъщение от страна на Хизбуллах срещу България, докато в интервю за БНР Вигенин заяви вчера, че „не мисли” това за възможно, пък и сме били сега по-подготвени за подобна ситуация.

Изобщо, за пореден път ни показват, че сме подложени на византийската имперска политика : „разделяй, за да владееш” като шизофренична държава, допусната явно не случайно от Кремъл до луксозната западна къща. Защото ни държат на каишката в една вътрешна къщурка, от която задействат своя пес всеки пък, когато на господарите от Изток им се струва, че тук трябва да се лае по „врага пред портата”.

16 мнения за “Управляват ни на принципа “владей, за да разделяш””

 1. На база на много точния геополитически анализ, аз си мисля,дали пък изказването на Калфин, не е сигнал, за ново БСП-ско правителство, или за кардинални промени в това, отчитайки разклатените позиции на Станишев/респективно Вигенин/.Известно е , че руснаците ще разкарат всеки провинил се пес, без жал, даже провала да идва от тях.Спомням си един плакат , носен от едно куче на протестите-“Пуснете кокъла” Та и Калфин към Вигенин и стопанина му – главния ПЕС- “Пуснете кокъла” за нас.
  И В. Рединг, зам.-председателя на ЕК и еврокомисар по правосъдието , ги подканя да пуснат кокъла, а тя не е посланик на една държава, а на 28-те държави в ЕС.

 2. А някой ще иска ли сега обяснение от Станищий за появяването му на сайта на Хизбула в знак на благодарност за подмазваческата му позиция спрямо тази теирористична организация?
  Изобщо, в ДС-КГБ-досиетата са запечатани истинските мнения на родните комуняги-терористи към събратята им от най-опасните световни терористични организации, които били добри, защото разрушавали “гнилия капитализъм” и помагали на коминтерна…
  ИЗВИНЕНИЕ И РАЗГРАНИЧАВАНЕ ДО ДНЕС НЯМА!!!

 3. Имаше един корумпиран кмет на Несебър – Трифонов, когото Калфин изпрати като “културен аташе” в Одеса.

  От сайта на БТВ: http://btvnews.bg/56223-Kmetat_na_Nesebar_veche_e_v_konsulstvoto_ni_v_Odesa.html

  “Все още не е ясно, с какво точно ще се занимава Трифонов в Одеса, защото седалището на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, е в Истанбул. По думите на министър Ивайло Калфин, Трифонов е назначен в Министерството на външните работи, защото така е поискал и не смята да се кандидатира пак за кмет”

  Значи ако обещаеш че повече няма да се кандидатираш за кмет – ставаш Културен Аташе.

  Ако преживееш катарзис – ставаш шеф на ДАНС.

 4. Г-н Инджев, вие и преди писахте за Хизбулах и сега вече е очевидно колко сте прав, това че те се бият на страната на сирийския режим срещу бунтуващия се сирийски народ ги разобличи като платени наемници и убийци, опитващи безуспешно да се скрият зад религиозна кауза. А че наште комунисти са дупе и гащи със Сирийския режим е без съмнение, навремето един сириец ми го описа като вид комунизъм и по начина, по който се саморазправят с протестиращото население няма съмнение.

 5. Смелост-Стамболова смелост- трябва сега точно толкова, колкото и дълбоко познаване на руската външна политика във всичките й аспекти- икономика, енергетика, геостратегия,психология, ходове за символичен престиж и т.н.Нека от такава гледна точка да повторя въпроса: какво точно иска от нас Русия? Русия не иска България със статута на Мордовия, Беларус или най-много Молдова. Русия обаче не иска една България като Естония или Полша. Русия не иска България извън ЕС и НАТО-Русия обаче не иска България да бъде поне минимум пълноценен евроатлантически член. Русия иска една никаква България, една България в сивата зона, нито вътре, нито вън- апендикс за всичко отвратително в путинския политически модел, пробойна и пералня на мръсните мафиотски пари. Разбира се, стратегическата цел е сриването на ЕС. Но това няма как да стане, освен като следствие от разпадането на евроатлантическа връзка и(само)изолирането на САЩ (руските стратези много обичат лакърдиите за “общия европейски дом”. Очень любят эти сказки, присказки товарищите, а аз пък като чуя за “европейска отбранителна идентичност” и “НАТО като колективна система на сигурност” се хващам за кобура и се питам само, от КГБ или от ГРУ е говорещият тези сладки и медени съветски идиотщини – за сведение, изработени по времето на Горбачов именно в психолингвистичната лаборатория за езикова манипулация на КГБ и внушавани на западните левичарски медии, корумпирани политически продажници като Шрьодер и полезните “пацифистки” идоти като някогашната другарка, ред комрид баронеса Ащън. Ето защо руската атака по всички правила започва от най- слабите звена на ЕС- България, Румъния и Словакия с нейното също проруско правителство в момента. Атакувана е обаче Великобритания, където руските шпиони от известно време си късат обувките да ходят и да ухажват британските АТАКА-джии, като щедро им обещават семки и бонбонки от касичките на ГАЗПРОМ, ако успеят да изтръгнат Великобритания от ЕС.
  Дали ще устоим? С лакейски режим като сегашния-очевидно не.

 6. Уважаеми Г-н Инджев,
  пропускам възможността да прочета веднага това,което СТЕ/Само Това Е!/ решили да напишете и тук ,но си запазвам правото и удоволствието да го направя веднага след като Ви доверя следното :Току-що завърши директното предаване на срещата на евро-представителката г-жа В.Рединг и българските евро-избиратели, и отново разбирам защо не мога да си представя следните неща:
  Не мога да си представя ,че достоен журналист,какъвто виждам във Ваше лице- би могъл да стои пред Бойко В.за да бъде забелязан точно от него и да получи именно от него правото си да зададе въпроса си ,на който вероятно няма да получи подобаващ отговор на е-ниво т.е.видяхме отново това ,което ни сервираха проформа: безспорен отговор,разкриващ представата на управляващите за осъществяване на поредната манипулация чрез нац.медия и въвличане на гражданите в процес на удовлетворяване-то потребностите на олигархията,която дирижира положението в страната ни.
  Не мога да си представя и това ,което днешният президент предлага: да оглави поне три теми за общ.дебат и една от тях Е:за изграждане на такъв независим съд,който отново да съди НЕвинните ,а не такъв съд – силна съдебна институция ,която да съди именно силните.Президентът заяви ,че работата на съда Е за невинните ,а не за силните???? ,което на практика знаем ,че означава това:отново на прицел са независимите,невинни граждани ,а силните ще стават по-силни ,А се знае,безспорно Е ,че прекалената сила вреди дори на Русия И макар днешната заявка на президента да е открита всъщност това е заявка за погазване на демокрацията у нас, именно чрез нереформираната съдебна система ,действаща в общество ни ,което отново е разделено ,но този път не на граждани и мафия/срещу ,което разделение всъщност гражданите протестират днес /,а съответно разделението сега вече Е : на невинни и силни в обществото ни.
  Толкова много неща не искам да си представя ,дори когато се случват пред очите ни,че не ми остава нищо друго освен да прочета написаното от Вас с уважение към достойния ви труд . Поздрави!

 7. Г-н Инджев, като журналист и най-вече публицист, трябва да сте наясно, че ТВ7 не е “червена”, а по-скоро медия, която обслужва интересите на Цветан Василев – олигарх, финансиран от Русия. Второ, същата тази телевизия беше, или по-скоро собственикът й, беше гарант за правителството на ГЕРБ. Сега е гарант за правителството на “Орешарски”…..Проблемът явно е много дълбок и много пространствен, не е така еднозначен, както се правят опити да бъде представен. И, не на последно място – ЕС сложи в списъка с теоростичните организации “военното крило” на Хизбула, а не самата организация. ЕС се противопостави на опиите на САЩ и Израел да окажат натиск и да наложат пълна забрана за осъществяване на каквито и да е контакти с тази организация. Все пак трябва да има известна доза прецизност, когато се пише по теми от подобно естество. А, относно това, дали трябва България да признае Хизбула за тер.организация, не трябва да лежи и да се основава просто на желанието, било то на Вашингтон или Брюксел….Има много екстремистки и терористични организации, за които “великите сили” си затварят умело очите….

 8. Да си спомним и как се правеха на палачинки тия същите по време на югославската криза…

 9. Еленке, нещо си чула недочула..Изобщо нямаше подобен смисъл нито едно от коментираните от вас изявления…Защо бе драга не внимавахте малко повечко?!

 10. “Толкова много неща не искам да си представя ,дори когато се случват пред очите ни,….”
  Posted by Елена | юли 23, 2013, 13:55
  Елена и към всички останали “ползватели” на “БТА-ivo.bg” ,пък и не само,ха да вземете и да си “представите ,че да кажем има Бог”.Ако допуснем такава “вероятност”,то тогава би могло да се “забележи”,че “силните на деня” нещо имат “проблемчета”,позабъркват им сЪ сметчиците “някък си,по несведУми пътечки”.Ха да “рече” (то не аз,Бог така) пак ‘Ходете по Духа”.
  И аз отдааавна викам,ма все така кат викам “ЗНАМ,че Имааа Бог брей..” и все така ме препращат на къмто “чичко доктор да съ прегледам”.Аз пък незнам къде спира “рейсо за лудницата и нема кой да мъ насочи в правият път да съ вдяна”.Все съ збръквам “диво прасе съм съ родил,збръкано,нисъ поддава на упитомяване”,да лочи кротко и да вика “благодарим началник,грух,грух”.
  Г-н Инджев ,това “…което би могло да уличи Хизбуллах в съпричастност към атентата в Сарафово на 18 юли 2012 г.” – е …е нее толкова “лесна работа”.Ако изнамеря една “строфичка ” от Коран,лесно ще ми дойде да “бъда по ясен,какво искам да кажа”.
  “Въпросът на въпросите” – “кой поръчал музиката”,”а испълнителяТ,като збърка нотите…”а,да не стане “беля”!
  “Бог си знае работата”….!

 11. А също и на принципа
  “И значит, нам нужна одна победа,
  Одна на всех – мы за ценой не постоим.”

 12. Руската “Правда”:
  “В България няма проблеми със сменяемостта на властта. Затова пък има проблеми с непрекъснатото поскъпване на електроенергията и спада на жизненото равнище, и тези проблеми не са създадени от турците, масоните, Кремъл, дори не и от българските политици, а от самите български граждани чрез свободното им волеизявление.”
  Цялата статия е пълна с подобни изявления!
  От тук:http://www.mediapool.bg/ruskata-pravda-balgarite-tryabva-da-zalagat-na-sobstvenite-si-sili-i-na-rusiya-news209271.html

 13. Снощи комунистите биха децата ни!Мачкаха,убиваха морално и физически най най достойните българи,снощи посегнаха на децата ни!Нищо ново не научават и нищо старо не забравят!

 14. Либе-НЕ!Тук провокациите са запазена ,червена марка и затова е хубаво да се отговори и така -с 🙂
  Моята представа за една такава среща/европейска,проведена у нас / Е също такава,че бълг. президент да няма работа/само да слуша/ там ,освен ако може да отговори и сега: кой? в РБ е НЕвинен /до доказване на противното- само,тъй като се знае ,че НЕвинни няма!/и кой? е силен/пак се знае/ и как? съдът ще работи за едните ,а не за другите, все едно за кои? става дума … НО нима не се знае ,че подобно /предпоставено/ мислене изключва равнопоствеността на гражданите пред съда.Разделението в обществото ни се прави от властимащите предпоставено/невинни-силни,бедни-богати,красиви-грозни,творци-бюрократи работещи-маргинализирани…/ и това не е случайно.Има писани и неписани закони но все действащи- закони!което е достъчно основание за да разчитам на разбиране.
  Иначе ,на една такава среща няма работа и Б.Василев,според моята представа ,а и ако срещата беше открита,да речем- от журналиста, достойният гражданин И.И.,той със сигурност 🙂 щеше да подпомага г-жа Рединг така:просто тя сама да избере с кого да дебатира или просто казано- щеше да е съпричастен на дебата ,от гледна точка на нейния избор,което Е подобаващо уважително отношение към един Е-комисар,каквато Е г-жа Рединг.
  Хубав ден!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.