Харун ал Орешид не ходи предрешен сред народа

Норвежкият премиер Йенс Столтенберг е работил като таксиметров шофьор „под прикритие” ,за да се информира от първа ръка какво мислят гражданите.

Идеята може да бъде наречена популистка и не е нова. Заимствана е от легендата за халифа на Багдад Харун ар Рашид, който искал да узнае истинското мнение на поданиците си, като се сливал с тях по късна доба. А и някои римски императори ползвали подобна „социология” на предрешаването- повече за развлечение сред порока на низшите съграждани и като вид воайорство в клоаката на обществото.

Нищо подобно обаче не хрумва на нашата управляваща аристокрация. Тя си има собствени социолози, а провинилите се ги наказва с масово уволнение, както направи току-що със закриването на държавната агенция НЦИОМ, оспорила с данните си пропагандата на властта за съотношението на силите в нагласите на обществото спрямо протестите.

България не е някаква си Норвегия и това си личи също по факта, че там управлява Работническа партия, чиито лидер Столтенберг работи като таксиметров шофьор с цел да се се подготви по-добре за изборите на 9 септември.

У нас се задава 9 септември, който е обект на обожание от страна на някои управници с твърдението, че бил ден на установяването на работническо-селската власт през 1944-та. Външният министър Вигенин например се прослави с възторжени похвални слова в интернет за преврата, извършен в условията на съветска окупация на онзи 9 септември, който беше натрапен като национален празник преди да бъде преместен на друга дата, свързана с Русия.

Така че, не не се очаква Харун Ал Орешид да си посипе главата с пепел от въглища и да слезе в мината, за да разбере какво мислят бачкаторите за популисткото намаляване на цената на тока, срещу което миньорите се канят да протестират заради очаквания негативен ефект върху техния поминък.

Вместо избори през септември, както настояваха протестиращите, ще имаме поредния 9 септември, който формално не се празнува вече, но си остава източник на идеологическо вдъхновение за предрешените ни демократи, докопали се т(р)айно до трона.

33 мнения за “Харун ал Орешид не ходи предрешен сред народа”

 1. Сетих се за това стихотворение на Радой Ралин. Само думата “микрофон” трябва да се замени със СеРеСе и ще се разбере, че пак сме със СеСеСеРе:

  ЛИЧЕН КОНТАКТ
  (1965 г.)

  Харун ал Рашид
  бил голям чешит
  и народа си много обичал.
  Затова на своя глава
  като просяк той се преобличал
  и кръстосвал нощя из Багдад,
  За да знае какво се говори,
  за да знае какво да стори,
  за да бъде в Багдад благодат.

  Предрешен така,
  той подлагал ръка.
  Хората милостиви,
  а защо не и досетливи,
  хвърляли монета голяма,
  после беж да ги няма…

  И прибирал се мъдрият халиф
  много щастлив:
  щом народът
  милостинята щедро раздава,
  значи,
  добре се той препитава.

  Но тази идея похвална
  на всички просяци не се понравила.
  Конкуренция нелоялна
  царската особа им правила.
  И по късна доба
  стар просяк спира царската особа:
  “Колега, в момента
  що за мента?
  Прощавай, че в държавните работи влизам,
  но това е чист либерализъм…
  Първият човек така да се излага.
  Ами в тъмното една тояга?
  Ще осиротее народа…
  Такива жестове сега не са на мода.
  Що за мисия мизерна
  да кръстосваш предрешен Багдад?
  Стой си в своя палат.
  Има техника модерна…”

  Харун ал Рашид
  взел в предвид
  това народно предложение
  и му дал широко приложение:
  под всеки балкон – микрофон,
  на всеки клон – микрофон,
  във всеки вагон – микрофон,
  във всеки файтон – микрофон,
  на всеки кон – микрофон,
  във всеки салон – микрофон,
  във всеки телефон – микрофон,
  във всеки биберон – микрофон…
  И халифската държава процъфтява
  във възход непрекъснат,
  защото личният контакт
  с народа е непрекъснат.

  Да, факт,
  Под небосклона
  осем мил

 2. краят
  Под небосклона
  осем милиона
  микрофона.

 3. Как ще слязат при народа, който толкова много мразят, че го мачкат вече 45+23 години под натиска на престъпната руска върхушка, унищожила в собствената си страна милиони.И такава гавра с възрастните хора на Бузлуджа, които отиват там, защото нямат пари за друга екскурзия.Нямат пари за храна и лекарства дори, а тове е геноцид.И знаят, че ако слязат при хората без охрана, няма да им се размине.А Вигенин ще хвали руските си господари, защото благодарение на тях благоденства като мамино детенце, но като такова в една истинска демократична държава няма да може да се доближи не до пост на външен министър, а и до портиер даже с това слугинско мислене.А сега на ред е цирка , че по идеологическа подготовка/помия/ надминаха и Гьобелс.

 4. U nas tova kakvo misli narodut ne interesuva upravnicite, mislia che edva li niakoga gi e interesuvalo. Dori kogato narodut im kreshti v liceto, kakto stava veche 60 dni v Sofia, te ne go chuvat ili se praviat che ne chuvat, vse edno. Takava e iztochnata tradicia, takava e ruskata tradicia – tazi vuv viarnost na chiito koreni se kulnut bezrodnicite ot GERB, BSP, ATAKA i DPS. Izmetta u nas si ima ime – “upravnici”.

 5. Много добро сравнение 🙂
  Очевидно PR-ът им куца, но все някой ден ще се усетят. Малко ли им подсказвахме…
  А за септември още нищо се не знае!

 6. Два цитата от Константин Павров:

  “Дразни ме масовото безсрамие, с което стари (и млади) комплексаджии бързат да покажат вулгарната си глупост. Човек да изпита носталгия по ония времена, когато изключителната привилегия да говорят тъпотии имаха само държавните любимци.”

  ……

  “Миналото, макар и маскирано, ще ни причаква, скрито зад забоите на бъдещето. Кой ще плаща за престъпленията и невежеството? Няма спор – потърпевшите. И отгоре на всичко ще бъдат обругавани от слугите на истинските виновници… “

 7. Харун Ал Орешид пристига от Бобов дол в София,дори в най смелите си сънища не е сънувал да се вози с черен Мерседес по жълтите павета!Как ще изпусне този шанс-никога и на никаква цена.И не е само той!В нормалните държави трябват години,за да се издигнеш професионално,да не говорим за политическа кариера.У нас вчера си Данчо Ментата,днес си финансов бог,а утре вече критикуваш Дюпон и Ротшилд и това международните финансии ги хрускаш като лукчета!

 8. Павлов, разбира се… а не Павров.

  По повод еуфорията на ОНЕЗИ, които (кошмар!!!) са отново на власт и се готвят да посрещат ТЕХНИЯ си “празник” – 9/9.

 9. Това, че не се празнува 9-ти септември е просто невярно. По селата си се празнува най-официално и всички се събират, щат не щат.

 10. Е, кой по-успешно от наш’те ни познава от първа ръка посредством слухтене чрез 8 милиона микрофона! Защо им е да се мешат с нас, че да вземем по обратен път да ги опознаем ние – ще вземат да се изтърват с някоя приказка против негри, евреи, арменци, гърци, румънци, европейци, американци, скандинавци, цигани, турци, инвалиди, национализация, убийства по политически причини, путинизъм, рускопоклонничество – изобщо да се разконспирират, а за това са се подписали, че отговарят с живота си…

 11. Какво става в държавата? Това може да се определи само като пълзящ реваншизъм. Дори ББ не си позволяваше да ръководи медиите, нито общественото мнение. Това, че някои се престориха на килимчета в краката му, беше и си остава техен проблем. Сегашната власт не е като вчерашната. Тя здраво пипа. Пипна и BTV, пипна и БНТ, и БНР, пипа навсякъде. И нищо не е в състояние да я спре. Пипна и НЦИОМ. Отнема се свободата на волеизявление, свободата на изказване на мнение, защото:”който дрънка е за вънка” (Р. Ралин) Утре ще пипнат и на друго, непрестижно за човека, място. Тогава к’во правим? Или и тогава ще си траем, защото ще ни бъде хубаво?

 12. Из “Обществено-политически нагласи – Юли 2013 г.” на НЦИОМ:

  “Актуалните електорални нагласи
  Настоящото проучване на НЦИОМ е първо след парламентарните избори.
  Данните показват, че протестите все още не раждат достатъчно значими
  политически алтернативи, различни от статуквото.
  Към момента на провеждане на проучването, за ГЕРБ регистрираме електорални
  симпатии в интервал от 22% до 23%, а БСП печели симпатии в интервал от 19% до
  20%.
  Налице е известно свиване на електоралната тежест на ГЕРБ, в рамките на 1-2%,
  докато БСП леко разширява електоралната си подкрепа, в рамките на около 2-3%. Ако
  изборите за Народно събрание бяха на 10 юли 2013 г., в следващ парламент със
  сигурност би присъствало и ДПС с електорална подкрепа между 6% и 7%.”

  Това ли са добрите новини за пробуждането на българския народ, които комунистите се опитвали да скрият чрез закриването на НЦИОМ? И ако това не са добри новини, какво печелим, като ги премълчаваме?

 13. mika | август 12, 2013, 13:30
  mika, Продължавате упорито да манипулирате:
  1. Къде виждате премълчаване? Изследването на НЦИОМ е публично. Кой го премълчава, според Вас? Инджев ли? Кой?
  Ето и адреса на изследването:
  http://www.parliament.bg/pub/NCIOM/20130715014554Obshtestveno-politicheski_Naglasi_July-2013.pdf
  2. Това, което смути или по-точно вбеси властта е изписано на стр. 11 от изследването. И тези резултати Вие старателно избягвате.

 14. АЛЕКО, какво значение има, че се подкрепя протест с искане за предсрочни избори, след като резултата от тези избори ще е идентичен с предишните? Е, точно това твърди проучването, което толкова ви впечатлява.
  Казвам това не за да ви манипулирам по някакъв начин, а защото смятам, че когато пациент има злокачествен тумор, той спешно се нуждае от добър хирург и адекватно лечение, а не от неоправдан оптимизъм и “няма страшно”.

 15. mika | август 12, 2013, 14:31
  1. Не извъртайте – Къде съм писал, че проучването ме впечатлява. Просто, доуточнявах нещата;
  2. Не подценявайте резултатите от стр. 11 на проучването. Вгледайте се във възрастта на респондентите и в тяхното образование;
  3. Злокачественият тумор в националния организъм е наглостта на сегашната власт.
  4. Ако използваме медицинската Ви терминология, протестът не е хирургия, а е лечение с хомеопатични средства. При това лечение се изисква време. Когато нещата се изричат с истинските им имена в продължителен период от време, то и резултатите за електоралните нагласи (които точно Вас са Ви впечатлили) ще претърпят промяна.

 16. Боже, та тия нашите управници не смеят в трамвая да се качат. Щото качат ли се ще видят любовта на народа.

 17. mika, ти какво предлагаш? Или още по-точно как предлагаш да спрем заробващите руски енергийни проекти Южен Поток и Белене, които са приоритетни за това марионетно правителство, освен с улични протести?

 18. MIKA,
  Днес е повече от ясно/поне за по-интелигентната аудитория/, че е НЕВЪЗМОЖНО едни нови избори да възпроизведат сегашната политическа ситуация, а примерите с рязане на тумори и футболни мачове подхождат на треторазряден журналист ала Милен Цветков.

 19. Взех повод от Фрунзе (признавам, много интелигентен параван). Нека уважаемата аудитория ми прости, но не е време да си пазим плисираните полички и лачените обувки. Времето е преломно и, или ние ще го променим, или то ще ни “отсвири”. Моментът е такъв, че се налага да нагазим в гюбрето и да го изчистим – като Авгиев обор (де да имаше един Херкулес). И, като толкова много разсъждаваме, защо не се захванем за идеята за създаване на Национална харта? Хартата за правата на човека спаси много хора по света. О. Бендер:”Спасението на давещите се е дело на самите давещи се.”?!?

 20. Към ВТ,
  недейте принизява този сайт до клюкарските!Аз живея на село и познавам селата около моето, така че няма таково нещо!

 21. Всички ,които се афишират за десни партии и избиратели,повтарят непрекъснато историческия факт,че ок.40 000 са избитите през 1944-1945г.-елита на нацията.Този елит нямаше ли деца?Къде са те сега?Защо не виждам имената на потомците на Буров,Малинов,Радославов,Савов,Хаджипетрови,Губиделникови,Моллови,генералските синове и внуци,хиляди хора от висшата и средна буржоазна класа,в десните партии?Пуснаха ги за малко след 1989г.за цвят(Савов,Лучников,Сталийски,Дертлиев и т.н),колкото да хвърлят прах в очите на десните избиратели и ги разкараха.Как си представят,че ще правите десни партии,блокове и всякакви измишльотини ,без подкрепата на тези хора,някои от тях доста богати ,след реституцията?Тези хора са стабилното дясно,а не сина на Чавдар Кюранов,Слави Бинев,Светльо Витков,Сульо и Пульо.Нека някои хора прочетат какво направи Вацлав Хавел и как създаде дясното в Чехия и кой е той!Потомствените десни избиратели не могат да бъдат игнорирани вече 23 години и да ги принуждават да избират между гомямото и малкото зло.Страхувам се,че на изборите ще гласуват много малко десни избиратели.

 22. Подхващам от Мария темата за синчетата и щерките на каскетите- и ето на какво попадам днес в сайта на нормалната Америка Фокснюз.Вижте освен прославата на садистичния изрод Че Гевара, какви още ги върши щерката на убиеца Боков Иринка в ЮНЕСКО- международна корупционна хранилка на комунисти, троцкисти, маоисти, ислямисти и пр. измет, която Роналд Рейгън наистина трябваше да изрита заедно с мегахранилката ООН.

  http://www.foxnews.com/opinion/2013/08/12/unesco-decision-to-honor-che-guevara-proves-it-doesnt-deserve-us-support/#ixzz2bmD7k1JV

  Despite an inexplicable celebrity appeal among the leftists and the ignorant, Guevara was a thug responsible for the murder, torture, and labor camp imprisonment of thousands of dissidents, artists, homosexuals and other undesirables in Cuba. That the IAC and UNESCO thought it appropriate to honor a life’s work of atrocities among the historical records, art, and other achievements of mankind demonstrates an inexcusable lack of perspective.
  To its credit, the U.S. formally objected to the decision to honor Guevara:
  The United States Government objects to the decision of the Memory of the World International Advisory Committee to recommend the writings of Che Guevara for inscription in UNESCO’s Memory of the World Register. Che Guevara is a controversial figure who advocated violence and made no apologies for executing people in the pursuit of revolution. The content of his writings is not in keeping with UNESCO and United Nations values. UNESCO’s Memory of the World program must not be used as a tool to glorify or legitimize violence.
  Rep. Ileana Ros-Lehtinen (R-Fla.) also condemned the decision as “more than an insult to the families of those Cubans who were lined up and summarily executed by Che and his merciless cronies but it also serves as a direct contradiction to the UNESCO ideals of encouraging peace and universal respect for human rights.”
  Unfortunately, this was not UNESCO’s first misstep, but only the most recent:
  • UNESCO elected Syria to the organization’s human rights committee in 2011, despite evidence that it was slaughtering its own citizens. When the U.S. sought to reverse that decision, the board voted to maintain Syrian membership.
  • UNESCO belatedly ended its financial support for a Palestinian children’s magazine in 2011 when news reports revealed content praising Adolf Hitler for the Holocaust.
  • IN 2012, UNESCO approved the Palestinian request to add the Church of the Nativity in Bethlehem and the Pilgrimage Route to its World Heritage List over Israeli and U.S. objections.
  These troubling actions are at odds with UNESCO’s claims to be a voice of moderation, ethical standards, and human rights

 23. Мария,
  Кой казваш е потомственият десен избирател, който има желание да е в политиката, но е игнориран. Имаш ли предвид конкретна личност или приказка да става:)

 24. И още, Мария, не съм съгласен, че:
  1. Децата на убити от комунистите задължително са антикомунисти.
  2. Децата на комунисти задължително стават комунисти.

 25. Вместо да се дрешим и да слухтим за работническа изневяра не е ли по лесно да сменим мястото на изповедалнята? Лустрация на комунизма или смяна на митрополията. При второто МОЧА ще отпадне като свръх очакване за събуждане на провансееее. Колко е лесно – лустрация или смяна на столицата… каусе пер дута, шамарче по прованса, щото 130 лета събираме връхта на сладоледът в турския абана сокак.

 26. За Фокснюс. Честването на Че Гевара и поддържането на Сирия от Юнеско е лесно обяснимо, след като за генерален директор им пробутаха Ирина Бокова, активна комунистка и дъщеря на Георги Боков. Какво друго може да се очаква от нея. Колкото в България нещата се оправят от комунистите, толкова и в Юнеско нещата ще се оправят. Жалко за хубавата организация и добрите й цели.

 27. Факта, че България се управлява 23 години от същата комунистическа мафия, въпреки всички шансове да бъде изметена, показва не само твърдоглавието и имението им да лъжат и баламосват, но и “любовта” на много хора, които се натискат да им помагат. Ако не беше така, жалоните на поробителя отдавна щяха да бъдат претопени. Попитайте Иво колко души са се подписали за тяхното махане. Те все търпят и се кланят на идолите си.

 28. Чакайте, чакайте! Та тези десни (Мария) не са аморфна маса! Те са хора, които имат глава на раменете! Защо не се появиха, а позволиха да им командват какво да им (ни) се случва? Или тази държава не е и тяхна? Не е важно какви активи имаш в банката, а в главата. Да! На страхът очите са големи, но все от някъде трябваше (или трябва) да се започне. Слушал съм как синовете на онези, които бяха пребивани от комунягите по време на национализацията, гласуват пак за БСП. Това нормално ли е? Нормална нация ли сме, щом като толкова лесно се отказваме от бащините си идеали. Кои са нашите идеали? Имаме ли такива? Или само изпускаме парата си в свирката?

 29. Към г-н Инджев – само суперлативи! Иначе искам да споделя една нова тревога: от известно време насам започнаха самоубийства на мъже и семейни самоубийства, организирани от мъжете; от вчера има 2 опита за самоубийства на жени, за живота на едната – с ампутирани крайници – се борят в “Пирогов”, другата се е самозапалила и също е в критично състояние. Световната статистика сочи, че мъжете по-често реално посягат на живота си, а жените по-често симулират. И когато не симулират, както в случаите от вчера, значи ситуацията в България става все-по отчайваща! Следващ етап може да бъде самоубийства на деца и така нацията ни да живее в ужас и безумие. Когато не си животински агресивен (като червените кхмери), а си напрегнат, лабилен и превъзбуден (което няма как да се избегне при настоящата ситуация в държавата ни), тогава проявяваш автоагресия. Както се случи с нашите самоубили се или направили опит сънародници. Исамоубийствата ще се множат! Това трябва по някакъв начин да обясним на другарите от “гнойната”коалиция и да ги предупредим, че лошата енергия, която те генерират в обществото не избира по партийна принадлежност кого да “удари”, така че и те и техните семейства нямат имунитет! Ако искат да упорстват още, да не си правят сметките без кръчмар!

 30. Фрунзе и Тони Димиитров да не пробутват болшевишка пропаганда.Аз искам да има лява и дясна партия.Двете имат електорат,но всичко да си отиде на мястото.Дясна партия се прави с десни хора,а не с бояджии,както казваше баба ми.Такива бояджии се появили след 1944,появиха се и след 1989г.Нима не разбирате,че 23 г.действа болшевишкия лозунг-който не е с нас,е против нас. Този реваншизъм изтощава нацията,хаби се енергия и време,а други народи градят.Драги Тони,”тези хора”доста изпатиха по лагери и емиграция,а това,че гласували за БСП е твоя фантазия.Стефан Савов възобнови Демократическата партия,там отидоха много потомствени демократи,ама питай кой я унищожи и защо?

 31. По повод безумните писания за десници, левици и потомствени демократи, със следващия цитат поздравявам Мария:)

  “Десният догматизъм с неговата нетолерантност и догматична вяра в общи поучения ми пречи по същия начин, както и левите предразсъдъци, заблуди и утопии. Отказвам и винаги съм отказвал да се причислявам към десницата или левицата. Стоя извън тези политико-идеологически фронтове и съм независим от тях. Приемам дадено мое мнение да изглежда „левичарско”, друго пък – „десничарско”. И да си призная – все ми е едно. “
  —Вацлав Хавел

 32. Г-н Фрунзе, оставете цитатите, прочетете повече за “добрите дела” извършени от Вашия кумир – болшевика Фрунзе…

 33. Фрунзе, децата на РЕДОВИТЕ комунисти не стават непременно комунисти. Аз и по родителска, и по дядова/бабина линия съм комунист/ка, но ненавиждам комунистите до дъното на душата си.
  Но децата и внуците на комунистическата върхушка стават комунисти, защото принадлежността към тази мафия им осигурява престижно положение в болното ни общество. Ако прегледате родословните дървета на Станишев, Вагинин, Манолова и други водещи комунисти у нас от всякакви възрасти, ще разберете какво имам предвид.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.