45 години по-късно България се извини на Чехословакия

21.08.2013

В утрото на днешния 21-ви август, 45 години след инвазията на Варшавския договор за смазване на поривите към свобода в Чехословакия с българско комунистическо участие, България се извини най-после!
Неофициално, но ясно и от името на българите, които обичат свободата!
Вижте как измихме лицето на България преди петата колона да изпрати следобърсачите си да го изцапат отново, като изтрият розовата боя от паметника на червената окупационна армия!

Първата официална реакция, цитирана от сайта ПИК, илюстрира безсилието в аргументацията на защитниците на съветската окупационна символика като “част от художественото наследство”. Вместо да изпълни решението на Столичната община от април 1993-та за демонтиране на паметника, което не е отменяно ( а “само” е неофициално забранено от Москва), Йорданка Фандъкова се тюхка, че трябват (още) пари за защитата на съоръжението срещу рисуване по него.

За сведение на Фандъкова, в официален отговор на гражданско запитване за статута на паметника- документ, снабден с печата на институцията и подписа на един от заместниците й, бяхме уведомени, че той НЕ Е КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКА ЦЕННОСТ.

Въпреки това Фандъкова брани окупационния символ:

“В днешния ден посланието е актуално, но мисля, че не е мястото на паметниците да се отправят такива важно обществени послание. Този паметник определено се превърна в такова място напоследък. Така столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира поредното послание, което украси Паметника на съветската армия. Тази сутрин той осъмна боядисан в розово и изписан с думите – “България се извинява”. Повод за инициативата е  навършването на 45 години от влизането на танкове от 5 от държавите на Варшавския договор в Чехословакия и края на Пражката пролет.

 

“Няма как да не се съглася в днешния ден с подобно послание, но мисля че мястото не на паметници, които са част от художественото наследство на град”. каза Фандъкова. 

Тя беше категорична, че въпреки силата на посланието паметникът ще бъде почистен. 

„Този паметник е държавна собственост. Аз разговарях сутринта със заместник-областния управител; те са създали организация – да направят срещи с колегите от СДВР, Столична община и Столичния инспекторат. Готови сме да съдействаме с всичко, което е възможно. Няколкократно съм предлагала на подобни организации, които защитават културното наследство, както и на областния управител, да се направи покритие, което не позвлява подобни действия. То е скъпо – давам си сметка за това. Надявам се да помислят по въпроса”, добави Фандъкова.

 

89 мнения за “45 години по-късно България се извини на Чехословакия”

 1. Хм в някои сайтове няма информация за порозовения паметник, в някои има…дали е съвпадение?

 2. Изключително емоционално и разтърсващо. Поклон пред автора/авторите.

 3. Г-н Инджев, на Вас и на доблестнуите хора поднесли това макар и толкова забавено извинение на Чехия ви свалям шапка! Никога не е късно да се извиниш.

 4. Прекланям се пред извършителя на това деяние! Поклон! Мислех, че съвсем сме загубили човешкия си образ, но съм опроверган по най-хубавия начин!

 5. Хубаво е , че този цирей в центъра на София се използва по правилния начин.

 6. Браво! Поредна проява на гражданска доблест, която се родее със съпротивата на чехи и словаци срещу комунистическата окупация през 1968 г. И Вие, господин Инджев, имате интелектуална заслуга за събуждането на част от нашето народонаселение. Сполай Ви!
  Днес в БТА представят книгата на Ангел Николов “Горещото лято на 68-а”. Прочетете я. Струва си.

 7. ПУТИНИЗИРА ли се България?

  Путинизация представлява политически процес, вследствие на който обществото се оказва плячка на авторитарен режим, създаден от офицери от политическата полиция на бившата комунистическа власт.
  Путинизация означава манипулиране и фалшифициране на избори. Подмяна на държавните институции чрез превръщането им в безлични иструменти за постигане благото на определен кръг от бивши агенти на КГБ (ДС) и номенклатурни кадри на КПСС (БКП /БСП).
  Путинизация означава подчиняване на медиите от властта. Обезсилване на гражданското общество и на неговите институции. Подмяна на автетичните политически партии с тяхни имитации, покорни на властовите олигархични центрове. Липса на яснота кому принадлежи собствеността. Овладяване на икономиката чрез политически лостове и подчиняване бизнеса на властта.
  Путинизация означава гражданите да бъдат поставени в икономическа, социална и жизнена зависимост от властта. Симбиоза на властта с организираната престъпност. Подмяна на конституционния и правов ред с властови произвол. Тотална корупция като начин за регулиране на обществените отношения.
  Путинизацията представлява развращаване и варваризиране на обществените нрави. Реабилитация на комунистическото минало, на неговите символи, агенти и най-вече на руската агентура в страните от бившия соц. лагер.
  Във външната политика путинизация означава постоянна намеса във вътрешните работи на бившите съветски републики и сателити, използване на енергийните ресурси като инструмент за шантаж и за изпълнение на геополитически операции в „близката чужбина”. Неприкрит и нарастващ антиамериканизъм. Агресивна риторика и поведение спрямо Европа и евроатлантическите ценности.
  Путинизация означава съдебна, морална и физическа разправа с противниците на „новия” курс, на олигархията и на носталгията по „добрия стар” социализъм. През първото десетилетие, в което управлява Путин, в Русия бяха убити повече от 300 журналисти.

 8. Чудя се как ли ще реагират нашите блюстители на реда ако руската клика си го боядисат някой ден в червено. Сигурно ще им блокира чипа от мислене дали да го чистят или не, нали боята ще е от правилния цвят?!?

 9. Какво друго би слевало, освен и аз да се извиня на потърпевшите за срамната постъпка на зомбираните ми предшественици! А дали техните преки наследници по родствена и партийна линия ще го сторят? Въпросът е повече от реторичен…

 10. Поклон пред жеста! Рядък повод в последно време да се гордея, че съм българин и че в България има непокорни хора с историческа памет!
  А за Иво и за всички съмишленици- чешката песен, създадена от барда Карел Крил на този ден преди 45 години.
  “Братленце, затваряй вратата!”…”няма да е кратка тази нощ!”

 11. БРАВО!
  Наистина само силните духом могат да се извиняват.
  Но в същото време трябва да отдадем почит и на всичките загинали във войните, повечето от тях са били обикновени хора дали живота си за една или друга кауза, която в повечето случаи е резултат от политическо безумие.

 12. Днес е хубав ден за българската демокрация!

 13. Вчера ЦРУ признаха, че са организирали преврата в Иран 1953 год. Идете да боядисате и Статуята на Свободата в Ню Йорк…

 14. По-добре късно /извинение/, отколкото никога.

 15. Към Ivanov:

  Като приключим със смазващото наследство на любимата ви съветската окупация, ще обърнем внимание и на омразната ви свобода и нейния символ в Америка, където при възможност си пращате децата за по-хубав живот.
  За ЦРУ, като големи гадняри, знаем най-вече от американските филми.
  Когато руските филми съобщят нещо подобно- поне една стотна от осмиването, заклеймяването и т.н. на ЦРУ в американските медии и филми, тогава се обаждайте в смехотворен опит да сравнявате.
  Но съм удовлетворен, че в безсилието си да защитите любимото ви съветско мракобесие се самообесвате с типичен коментар в стил ” в Америка бият негрите”- класика на комунистическата пропаганда.

 16. Днес е хубав ден за българската демокрация! На червените боклуци, комунистическите психопати и позитанските рубладжии днес ще им избие пяна от бяс по устата да плюят. Горките, не знаят какво ги очаква тази есен.

 17. Комунистическите руБлофили сериозно възприемат МОЧА в центъра на София, като доказателство, че съществуват и властват. Ще го бранят със зъби и нокти, бранейки собтвеното си съществуване.

 18. Иванов,
  1. Статуята на свободата е подарък от Франция по повод 100 годишнината от независимостта на САЩ;
  2. МОЧА е подарък от червените ти вождове по повод окупацията на България и в знак на благодарност за поставянето им на власт от окупаторите.

 19. Stiskam ruka s shapka v ruka na horata koito se opitvat da vuzstanoviat istoricheskata spravedlivost i da otsramiat Bulgaria za pozornoto i uchastie v potushavaneto na bunta prez 1968.

  Pozhelavam mnogo, ama mnoro infarkti dnes na drugarite ot 5-tata kolona pri vida na ocapanata im gordost. Kolkoto po-malko ot tiah ostavat sred zhivite tolkova po-dobre za Bulgaria.

 20. Kum Drugariat Ivanov:

  Drugariu Ivanov, v Iran otdavna niama simvoli na Amerikansko prisustvie v stranata. A v BG simvolite na ruskia porobitel sa navsiakude. Istina e, Irancite, arabite ot Egipet do Siria sa s dalech po-silno nacionalno samosuznanie i dostoinstvo ot Bulgarite. I taka veroiatno shte e za zhalost dokato vie ot 5-tata kolona ste sred zhivite, doakto bezrodnici kato vas dishat za da praviat tova koeto za rusia e dobre v oshturb na Bulgaria. Slava Bogu, prirodata ne e napravila choveka vechen, taka che i na vasheto vreme shte mu doide kraia!

 21. Наитина това е страхотно. Бих се радвал ако има и официално извинение.

 22. Поклон!!! Днес е наистина хубав ден за българската демокрация!

 23. БРАВО! СЪРЦАТИ И СМЕЛИ МОМЧЕТА, БОЯДИСАЛИ В СМЕШНО,КЮЛОТЕНО-РОЗАВО ТОЗИ ПОЗОРЕН,НИЗЪК ЗА БЪЛГАРИЯ ОКУПАЦИОНЕН ПАМЕТНИК.
  БРАВО, ЧЕ ОТСРАМВАТЕ ОТЕЧЕСТВОТО НИ И ВСИЧКИ НАС, С ТОВА ИЗВИНЕНИЕ!

 24. Пред нослето на Цветлин и Светлана…розова прашка, не дамска а истинска Прашка Чехословашка. Както споменах преди време, бекграунда(МОЧА) за изява на арт-политическо осмиващи или други с послания към ботуша след време самите му подръжници ще си го махнат, за да не стават за смях на целият свят.
  П.П До Георги Георгиев – По МОЧА ще ги познаете…проруските

 25. Хубаво че разкрасяват ПАЧА от време на време, но за постигане на трайна красота трябва булдозер, а не боя. Пък на който му е скъп, да си го сложи в двора.

 26. Понеже бях „контриран“ за какво се извинявам когато по-това време не съм бил роден – ето няколко връзки които добре илюстрират за какво се извинявам! Надявам се да бъдат полезни на други, които не са били родени с смятат, че няма за какво да се извинят!
  http://www.youtube.com/watch?v=BUaMkQAYQNw
  http://www.youtube.com/watch?v=45bGzsJzWhA

 27. Аз съм неприятно изненадана от реакцията на столичния кмет Йорданка Фандъкова.Тя изказва съжаление за лошото отношение към паметника.Дори има нахалството да предложи скъпо струващ химикал за покритие на паметника,което ще предотврати бъдещи”издевателства”!Защо е толкова активна и взема отношение,след като МОЧА е държавна собственост,а не общинска?Данъкоплатците ще плащат луди пари за химикал за един измислен паметник,а няма лекарства за онкоболни!

 28. ДО др. IVANOV:
  Непочитаеми товаришч,
  Препоръчвам Ви да гледате забележителния руски филм “Товар 200” (“Груз 200”). Там е показан разпадът на СССР и подлата същност на Вашите любимци от КГБ. Ще свършите като тях – охулен, презиран, прострелян от слаба, измъчена жена.

 29. Спомням си 21.08.1968 г., като ден днешен. Роднини на нашето семейство от Чехословакия бяха изпратили дъщеря си на 16 г. и аз трябваше да я заведа в Созопол на почивка. Получих телеграма: Връщайте се веднага! А, бяха минали само два дни. Заглушителите на западните радиостанции бяха пуснати на максимум и трудно можеше да се разбере какво става в Прага. Баща й се свърза с нас и каза, че било страшно и ако може да я изпратим при други негови роднини в Париж. Успяхме до Белград, а от там вече беше лесно. Като българин ме е срам, че изпратихме наши войници, на които не им е казано и къде отиват.Като българин ме е срам, че Тодор Живков пръв предлага войските на Варшавския договор да смажат “контрареволюцията” в Чехословакия.
  Аз се извинявам, но наследниците на БКП, които ни управляват в момента, не трябва ли да направят същото?

 30. Престъпната окупация на Чехословакия през 1968 година, отне живота на десетки невинни протестиращи!Поклон!

 31. https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1017430_140180219525787_1892864793_n.jpg

  понеже комунист да се извини такова чудо никога не се е случвало и няма да се случи, то нека ние се извиним макар за нещо дето не сме направили, но ни е срам, че БГ е участвала в поредния комунистически позорен акт.
  Ех ако нямаше “комунизъм” или поне беше забранен сега света щеше да е едно много по-добро и нормално място….

 32. Браво! Напълно в графичната линия на розовият руски танк в Прага;)))

  http://eastofcenter.tol.org/2011/06/prague-celebrates-week-of-freedom/

  Все повече съм убеден, че един референдум в София би могъл да реши проблема с ПСА. Като не им стиска на политиците – нека се оправдаят с гражданите.

 33. Браво на смелите БЪЛГАРИ ! Поклон !
  Мариана

 34. я накой ако си м исли че има прилика между чешкия и българския народ на някаква основа жестоко се лъже, ето разликата колко е очевидна:
  “Чешкият художник Давид Черни неколкократно е боядисвал в розово паметника на Съветската армия в Прага, който изобразява танк. След няколко пребоядисвания монументът беше демонтиран на 13 юни 1991 г. и преместен – както си е розов – във военния музей в Лешани на около 20 км от столицата.”

 35. А пък на Фандъкова местото не ѝ е на Московска 33!

 36. ха, червеноармейците станали РОЗОВОАРМЕЙЦИ :)))

 37. Много рядко си позволявам да пиша в блога Ви, г-н Инджев, но днес има повод, който не ми дава мира и аз да не споделя радостта от изключително креативната идея на авторите на розовия / без кавички!/ паметник! Поздравления!

 38. @ULIAN

  Стискам ръка с шапка в ръка на хората,които се опитват…
  Отново достойни думи на достойно място.
  Благодаря,Ulian,присъединявам се към Вас.

 39. Никога не съм обиждал участник във форума, но днес наистина не мога да не избухна. Другарю Иванов, кретенясала червена кратуно, че ти реверанси ли искаш да прави свободният свят пред съветската агресия? Ами той достатъчно ги прави вече, кажи-речи век, с изключение на Хари Труман, Конрад Аденауер, Роналд Рейгън и Маргарет Тачър!Писах за това онзи ден по повод на прокомунистическия филмов бълвоч “Тихят американец”. Че и “Къщата на духовете” пак ни сервираха в добавка, на Изабел Алиенде (една графоманка бетер Людмила Филипова, че и двете експлоатират фамилните имена на съответните съветски агенти). Ама те САЩ се съпротивлявали, моля ви се, ужасно, непростимо, как могат така, эти нехорошие люди! И тъй като наближава 40 годишнината от чилийския 11 септември, др. Иванов сигурно не знае, че:
  1. Алиенде не е избран в общи избори, а в парламента, и то с няколко гласа мнозинство, дадени от християндемократите, но под условие, че приема програма от 100 точки, които ще изпълнява и няма да прави Чили втора Куба.
  Нищо от това не се случва, Алиенде започва не реформи в социалдемократичен дух, а пълна национализация и кубанизация.
  2. Кастро прави едномесечна (!) официална визита в Чили, където се държи като владетел на страната.
  3. Персоналът на кубинското посолство в Сантяго надвишава 3 (словом ТРИ!) пъти този на чилийското Външно министерство. Много дипломат, много КАЛАШНИК!
  4. Нищо досега не е открито като категорично доказателство за организиранст на преврата от ЦРУ. Докладът от разследването на сенатската комисия, председателствана от ляв сенатор с особени антипатии към ЦРУ, е достъпен и може да се види.Спомените на ген. Пиночет “Решаващият ден” документират тежкия му разговор с един американски емисар по въпроса.
  5. Не американци, а доведения до глад народ, парлизираната от комунистическата некъдърност икономика, купоните за всичко, жените с празните тенджери тласкат ген. Аугусто Пиночет към съдбоносното решение. Това е първият и единствен преврат в историята на Чили, страната има силна демократична традиция, не е Боливия или Хондурас. За да се стигне дотам, явно причините са били много сериозни.
  6. Социалистическият противник на Пиночет Едуардо Фрей, баща на социалистическия президент след управлението му казва “Той спаси страната от участта на Куба”.
  7. “Фашистът” Пиночет създаде икономическо чудо, благоденстваща държава с най-съвършената пенсионно-социална система, положи чилийската демокрация на много здравата основа на средната образована класа и малките собственици, а не на алиендевите лумпени, и – ама че жесток диктатор! – взе, че се оттегли и позволи да го съди един корумпиран дрисльо- испанския комуняга Балтазар Гарсон.
  И т.н. Да оставим, че веднъж

 40. само веднъж в новата история комунистите получиха полагащата им се реакция за цялото зло, което донесоха на човечеството-по-голямо от това на идейните им другари-фашистите и националсоциалистите. За Кронщад, за Севастопол, за ГУЛАГ, за Ловеч, за Гданск, за Будапеща, за Прага. Като тръгна на градове, ето и едно стихче, комбинирано от песен на Виоцки с риск да възмутя др. Иванов и подобните му, предполагам, че знаят руски, доколкото знаят съветски:
  Но с высока глазея на невежд,
  от них я отличался очень мало,
  занозы не оставил Будапешт
  и Прага сердце мне не разорвала

  АМА ПОНЕ ВЕДНЪЖ МИ СТАНА ДРАГО
  НА 11 СЕПТЕМВРИ ВЪВ САНТЯГО!

 41. Като допълнение към последния коментар на Стамбо:

  ХОТЯТ ЛИ РУССКИЕ ВОЙНЫ?

  Хотят ли русские войны?
  Не спрашивай у тишины,
  Не спрашивай у тех солдат,
  В мемориалах что лежат.

  Спроси у цинковых гробов,
  В которых молодых сынов
  С земель соседских привозили
  Старухам, чтоб те слезы лили.

  Спроси у бравых тех ребят,
  В Кремле которые сидят,
  К погонам звезды пришивая,
  Дубиной «мирною» махая.

  Спроси у Польши и Литвы-
  Им о России снятся сны.
  Спроси у пражской у весны, –
  Хотят ли русские войны?

  Спроси у венгров, как когда-то
  На танках русские солдаты,
  По Будапешту рассекали,
  Вугорцев к миру «приучали».

  Тебе ответит старый финн,
  Проживший много – до седин,
  Как «мирно» русские войска
  Рвались сквозь зиму и снега.

  Есть что сказать и белорусу ,
  Тому, чьи предки из литвин,
  Какою жуткою ценою
  Им братство подарил москвин.

  Когда Суворова орда
  Палила села, города…
  Спроси, спроси у Куропат-
  Там непокорные лежат.

  Спроси – что Украине братской,
  Заверенной в любви славянской,
  Из цепких рук большого брата
  Зачем защит искать у НАТО?

  Спроси всех западных славян, –
  Как миру их учил Иван…
  Миролюбив солдат-Иван
  Бомбил Кабул, Афганистан.

  В их кишлаки и города
  Не мир пришел – пришла беда.
  Спроси у вдов, детей Чечни, –
  Хотят ли русские войны?

  Кто он, русский «миротворец»,
  Тебе ответит гордый горец.

  Грузин, улыбчивый всегда,
  Сквозь слезы просто промолчит.

  От миролюбия соседа
  Сейчас его земля горит.

  ХОТЯТ ЛИ РУССКИЕ ВОЙНЫ?
  И от Китая до Литвы
  Найдется ль хоть один сосед,
  Который твердо скажет, – «НЕТ!»?

 42. Паметникът на Съветската армия осъмна в розово

  ВЕСТНИК СЕГА И КОМЕНТАРИТЕ
  Паметникът на Съветската армия в София отново осъмна боядисан, съобщи “Дарик”. Северозападният барелеф този път е покрит изцяло в розова боя, като под него са думите, изписани на чешки език: „България се извинява!”
  На 21 август преди 45 години танкове от 5 от държавите на Варшавския договор, в това число и България, навлязоха в тогавашна Чехословакия и потушиха Пражката пролет. В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. над 5000 съветски танка и от 300 000 до 600 000 войници от частите на Организацията на Варшавския договор окупират чехословашката територия в продължение на месец. По време на окупацията загиват повече от 100 души, ранените са над 600.
  Чешкият художник Давид Черни неколкократно е боядисвал в розово паметникът на съветската армия в Прага, който изобразява танк, като за пръв път прави това на 21 август 2008 г.
  Липсва ми Иво Инджев на снимката с паметника
  Bacho Кольо21 Август 2013 08:57

  Липсва ми Иво Инджев на снимката

  Споко, до два часа ще се появи. Заедно с десетина младежи, странно изглеждащи… меко казано – странно…
  vasvas21 Август 2013 08:59

  Докога ще търпим кичозния комунистически мавзолей

 43. О-хо, Фандъковца на моя смъртен враг от 6-то – агента “ЛЮЛЯК” по идеологическата диверсия Росен Малинов прехвърля грижите за ПСА!
  Как ли ще го гледам на срещата с него, която ни предстои във връзка с репресирания ми съпруг по време на “полските събития” – с тройна ненавист!

 44. Днес две хубави неща.
  1.Браво , поздрави за паметника и извинението !
  2.Интервю на Радан Кънев в Медияпул!Това чаках , най-накрая !
  Пълна, пълна подкрепа за тези мъже!

 45. На 45-годишнина от Пражката пролета Паметникът на Съветската Армия(МОЧА – Монумент на Окупаторската Червена Армия) осъмна в този вид – боядисан в розово и с извинителен надпис, касаещ участието на България в интервенцията на Червената армия. Случилото се бързо премина по световните медии:

  Washington Post: http://wapo.st/182WTIv

  The Guardian: http://bit.ly/12oFlI8

  NBC: http://nbcnews.to/16L9d4R

  San Francisco Chronicle: http://bit.ly/172wPhD

  Sky News(Australia): http://bit.ly/183k1GI

  Fox News: http://fxn.ws/14izXrh

  Euronews: http://on.fb.me/19J3SNs

  Reuters: http://reut.rs/1831pXm

  Yahoo: http://yhoo.it/1f26LG8

  Реакцията на Интернет обществеността бе положителна и не само в България, а в другите европейски страни. Столичният кмет реагира резервирано, а руските медии веднага обявиха станалото за „вандализъм“ и обвинявайки в „злоумислие“ – http://bit.ly/13R2i4h и ИТАР-ТАСС http://bit.ly/13FE9D2. От които не може и да се очаква различна реакция.

 46. ТАСС Е УПЪЛНОМОЩЕНА ДА ЗАЯВИ:

  “Вандали оскверниха паметника на Съветската армия в София”, се казва в кореспонденция от София на руската ИТАР ТАСС. В съобщението авторите на надписа “Извинете се бе” са наречени “неизвестни престъпници”, като се допълва, че МВР проучва записите от охранителните камери, след което ще започне да ги издирва. Руската агенция напомня, че откритият през 1954 г. паметник се нуждае от основен ремонт. “Организации на руско-българската дружба се стараят да се грижат за монумента, включително като го почистват от обидни и фашистки надписи, които от време на време се появяват върху него”, се посочва в публикацията.

 47. ВСЕКИ МОМЕНТ СЕ ОЧАКВА ДА СЕ ИЗЦВЪКАТ С ДЕКЛАРАЦИЯ СЛЕДНИТЕ РУСО-ФАШО-КОМУНОИДНИ СЪЮЗИ:

  Български антифашистки съюз,
  Национално движение “Русофили”,
  Форум “България-Русия”,
  Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД,
  Дружество “Александър Невски”,
  Българо-руска търговска промишлена палата,
  Българо-руски клуб “Шипка”,
  Славянско дружество в България,
  Дружество “Найден Геров”,
  Федерация на съотечествениците,
  Фонд “Устойчиво развитие за България”,
  Съюз на ветераните от войните,
  Съюз на военноинвалидите в България,
  Съюз на сержантите и офицерите от резерва и запаса,
  Съюз на българските писатели,
  Съюз на архитектите в България,
  Съюз на филмовите дейци,
  Съюз на българските журналисти.

 48. СТАМБО, приятелю!
  нали не се надяваш зомбито да вдене!
  Комуноидното мислене е тежко и неизлечимо заболяване (по-опасно и от СПИН, въпреки оптимистичното твърдение на един червен боклук)!За комунягата понятия като истина, справедливост, исторически факти, логика и морал са “буржоазни предразсъдъци”.
  А пред младежите, “разкрасили” отново подобаващо МОЧА – ДЪЛБОК ПОКЛОН!!!

 49. Кметицата Фандъкова нали е “дясна герберка” вместо да се тюхка за “държавния” МОЧА и из-
  пълни решението от 93 г. ,се жалва на Областния и ще похарчат сумата пари на данакоплатците
  за покриването на ненужния паяметник със специално покритие?.ПО ЗДРАВ!

 50. др. Ivanov, търся я статуята в България, и като я намеря ще я оцветя. Честна пионерска.

 51. Г-н Инджев, винаги съм подкрепял и желал демонтирането на МОЧА. Сега, обаче, съм раздвоен. Какво по-удачно място може да се намери за поднасяне на извинение към чешкия и словашкия народи! Възхитен съм от находчивостта на авторите, които и да са те.

 52. Прав си, Павле, да живейш и ти! Вярвай, много ме зарадваха както нашите творци, така и някои свестни руски коментатори в лента.ру, които питат чугуните и кретените със сърпове и чукове вместо мозъчни гънки: че за какво да са ни благодарни българите и останалите източноевропейци?

 53. Искам да натъртя на даскалицата , че държавен означава граждански !
  Тоест държавата това са гражданите и паметника не може да се огражда от някакви си идиоти с фуражки, които ако ги попиташ защо са там ще ти отговорят че така е заповядано !

 54. Точно в десятката!
  Винаги е имало, има и ще има такива българи!Възхищавам Ви се и Ви се прекланям!

 55. Аз предлагам всички руски и съветски паметници да бъдат демонтирани – така ще засвидетелстваме обичта си към цивилизования свят

 56. Г-н Инджев, виждам, че подкрепяте с охота идеята за премахването на Паметника на съветската армия – окупатор, както някои осведомени до безумие лица във форума я наричат. Може би не им е ясно, че не е имало окупация на руска армия – Защо ли, всеки от нас трябва да си отговори сам….Та, въпросът ми е, подкрепяте ли идеята за “местен референдум”, на който да се реши съдбата на Паметника на съветската армия. Смятам, че е демократично гражданите на София да излязат и да си кажат мнението. Какво мислите по този въпрос?

 57. Към mihail:

  Като знам в кого е ножа и хляба на пропагандата и кой е в състояние да мобилизира партийните си структури за масовки, досега съм бил скептик за референдум- петата колона разполага с огромен финансов ресурс да струпа гласове в своя полза.
  Събитията в София обаче все повече ме окуражават, че на МОЧА му е спукана работата, ако има малко от малко честен референдум за неговото преместване.

  Един рефендум би бил огромен компромис със справедливостта. Защото има легитимно решение за демонтирането от април 1993-та и това е повече от достатъчно основание за преместването на този позор някъде, където готовите да му се кланят да си го тачат.Но е ясно, че да се разчита на управниците да си свършат работата пряко и да поемат отговорност, която не им прилича на профила, е наивно.
  Ето защо, да, вече бих подкрепил референдум в рамките на столицата, където просветлението на съвременните българи дава надежди за превес на българофилите над съветофилите.

 58. Нека да не забравяме че самия Ангел Че заяви във Facebook с ехидно задоволство, че Фандъхкова също членува в движение рублофили както него.

 59. @Илия Павлов – живия:

  Ама фандъкова от герб ли била? “Дясна герберка”, “дървено желязо”.

 60. Случващото се с позорния МОЧА в деня, когато е годишнината от Съветската инвазия в Чехословакия, както и позорните бръщолевения на Фандъковата (граничещи с национално предателство) по безспорен начин доказват, че все още България е комунистическа държава и продължава да има статута на страна от “съветския блок”. А неизпълнението на решението на СОС за демонтиране на безпрецедентния в цивилизования свят болшевишки МОЧА е въпрос на национална сигурност. Как така в държава член на Европейския съюз и НАТО няма да се изпълняват жизнено важни за нацията решения! Вичко това показва, че има пряка намеса на Кремъл в българските работи, а това застрашава националната сигурност на България! Защо не се намесва Европейският комитет? Защо мълчи българският президент Плевнелиев? Нали пред Паметника на тридесетте хиляди жертви на комунизма по време на Съветската окупация на България от Осми септември 1944-та година той обеща на роднините на жертвите, че ще разкрие Сталинските престъпления извършени по време на Окупацията. Как така наред с разкриване на престъпленията ще оказва почит на Окупатора извършил тези престъпления? Невиждано безочие на ГЕРБ, който се представя за дясна, демократична и антикомунистическа партия!

 61. Към Алеко:

  Този т.н. паметник дори не е подарък от червените вождове. Напротив, нашите нагаждачи събират пари от бедния изстрадал народ по всевъзможни начини: заеми на свободата, открити конфискации, оф акции, национализация и т.н.В архивите няма документи, доказващи каквато и да е помощ от СССР за тези “паметници на признателността”(БКП пропаганден лозунг). Само бургаският “Альоша” струва на гражданите 49 млн.стари лева, а софийският – над два пъти повече! Това е част от голямото ограбване на българския народ от комунистическата власт през тези години.Това са символи от историята на срама, която дълго ще носим като последица от натрапената българо-съветска дружба.За това хвала на доблестните българи, които с оцветяването на този ненужен монумент поне за малко измиват срама ни пред чехите и другите европейски народи. Но остава срама от кметове като Фандъкова, бранещи тези срамни символи и дори готови отново да харчат нашите пари срещу…самите нас.

 62. Bravo na avtorite!~!!
  V tozi zlokoben na razsamvane den biah v Praga-nikoga tozi tutnez na samoletite zatamnili svobodnoto vazdu6no prostranstvo na Praga niama da se zabravi.Profesorat mi preporacha da hodia na rabota samo v dnite kogato toi e tam v universiteta”triabva da razberete chehskiyat narod-vinagi toi 6te vi s4ita za okupatori!!!

  Vnu6avaha, 4e ne e invaziya ,a “osvobozdenie”…kakva podigravka, laza, koiato samo komunist moze da skalupi.

  kasno, no…bravo, bravo na avtorite.

 63. Розов паметник , розови прашки , розовия Азер Меликов и розовия СерГЕЙ ! НИЕ СМЕ НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР !? Сега му е времето на един социалистически ПРАЙД ?!

 64. @ MICHAIL:

  Опосканият, деморализиран и опростачен от 70 години комунизъм българин не е в състояние (и няма моралното право) да решава бъдещото на децата и внуците си с референдуми!
  С референдуми могат да взимат правилни решения швейцарците!
  Нали дори и вие (червените кратуни)се обявявате (на думи) ЗА върховенството на закона?! А щом сте за негово величество закона – спазвайте го! С официално решение на българското народно събрание (разбирай – суверена) комунистическия режим, властвал в България благодарение на въпросната Червена армия, беше обявен за ПРЕСТЪПЕН! Кажи ми, “умнико”, кой нормален субект издига паметник във възхвала на престъпление?!
  Какъв референдум, какви пет лева?
  Макар че, като се замисля – защо пък не? Ще бъде нещо като преброяване на “дивите зайци” (червените кратуни). Ако не друго, поне ще стане ясно заслужават ли си столичани СВОБОДАТА!

 65. Г-н Инджев, в поста обръщам внимание на местен референдум, който да се проведе сред гражданите на столицата. Все пак те трябва сами да вземат решение дали този паметник съответства на естетическите и политически виждания. Честно казано твърденията Ви, че “един референдум би бил огромен компромис със справедливостта”, ме кара да изпитвам сериозни опасения за демократичния характер на кампанията за демонтиране на паметника. Явно се оказва, че наистина освен политическия елит, но и обществениците, се страхуват и опасяват от провеждането на допитване до собствените си граждани. Реминисценциите от миналото са все още определящ мотив за оправдаване на използването на средства и методи, които са далеч от демокрацията. Колкото до решението от 93 г. не бих желал да коментирам еднолично решение на политическа партия, която е имала мнозинство в Столичния общински съвет.

 66. Към mihail:

  Значи така- демократичното решение от 93 г. било ” на една партия”, а наложеният от Една партия паметник трябвало да бъде съден по правилата на демокрацията, режисирана от същата тази партия в интерес на чуждата държава, на която тя дължи надзирателската си роля от името на чуждия окупатор.
  Интересна “врътка”, чрез която се опитвате да кажете на чер(ве)ното бяло…
  Очевидно сте част от същата тази пропаганда, която ме кара да се съмнявам в инструментите на демокрацията, като референдума, употребявани точно като ножа: зависи в чии ръце е и за какво се употребява.

 67. Не очаквам, не очаквайте Й.Фандъкова да надскочи ръста си и да дава смислени оценки по ключови въпроси от нашата близка история.

 68. Далеч съм от мисълта да бъда на някой пропаганда, освен на собствената си съвест. Г-н Инджев, по тази логика сегашният общински съвет може да вземе решение за изграждане на паметник на Владимир Путин в центъра на София. Това означава ли, че решението ще бъде легитимно – съмнявам се. Все пак затова е гражданското общество, за да взима отношение по обществено значими въпроси и да отстоява принципи и интереси. А, най-върховен изразител на спазването на принципа на демокрацията е свикването на местни референдуми, на които “в случая столичани” да си кажат мнението. Всичко останало е чиста пропаганда и обслужване на тясно партийни интереси

 69. Към MIHAIL,
  Нито ПСА (МОЧА), нито “Альошите” в Пловдив и Бургас, нито мавзолея в София (на Гошо тарабата – за щастие вече разрушен) са построени с референдум, за да искате сега референдум за премахването им. Освен това референдуми организирани от такива, като Мая Манолова или Светлана Шаренкова са безсмислени, тъй като са с предизвестен резултат. Не можем да имаме никакво доверие на демокрацията в България, докато има БСП, тоест докат има комунисти. Затова престанете с витиевите си предложения. МОЧА трябва да се премахне (поне премести от това публично място) докато се казваме България. Или да си стои там и да се прекръстим на Задунайская губерния. Защо не поискате референдум за прекръстването ни? Не бойте се ще го спечелите по същия начин, както планирате да спечелите референдума за премахването на този окупационен паметник! Или се страхувате да не лъсне истинската ви “демократична” петоколонна същност пред лицето на целия свят!

 70. Към mihail:

  Дали по съвест или не, но правите точно това: обслужвате въпросните партийни интереси с оспорването на безспорния факт на съществуващото решение за демонтиране.
  А примерът Ви с Путин направо е злощастен ( като аргумент). Путин беше увековечен със специална табелка по повод визитата му в София на 18 януари 2008-ма година. Нарекоха му поредния паметник , издигнат в София от русофилите именно на тази дата, макар паметникът да е свързан формално с трети март.

 71. mihail, защо да не построим “паметник” на Хитлер, който ни предостави почти даром 50 000 кв.км..,само за да мине Вермахта през България през 1941г.???
  Даже не сме му позволили да унищожи евреите, които той е мразил повече и от комунистите!

 72. Към Михаил:
  Когато в учебниците по история на България се напише същинската,самата истина за комунизацията на България и съветската `и окупация,тогава има основание да се иска референдум по този въпрос.
  Иначе това, което искате е предпоставяне,неравностойна подла позиция,а може би и служебна загуба за демократичните стремления на прогресивната и мислеща част от българският народ

 73. Г-н Tинков, мнoгo cтe пpaв!

  Чeтa поcлeднитe мнeния и мe oбзeма oтчaяние: дa oбяcняватe за МОЧА нa MIHAIL-oвцитe c пълнитe cъc cъpпoвe и чyкoвe крaтyни, e катo дa oбяcняватe нeщo нa cтapaтa ми капa. Индивиди, чиято “oбич” към България минaва през oбичтa им към CCCP, нe мoгaт дa paзбepaт аpгyмeнтитe прoтив МОЧА. Taкива бeзплoдни спopoвe ca гyбeне нa вpeмe и eнepгия, кoитo ca пo-paзyмнo инвecтиpaни в oгpaмoтявaнe на млaдoтo пoколение пo въпpoca.

 74. Вижте, обръщам се най-вече към онези, които в безсилието си да си служат с аргументи, се опитват чрез лични нападки да принизят нивото на дискусията – малко ми напомня времената преди 1989 г., по време на които партийните другари си служиха с подобна партийна риторика. Та, към симпатизант/ката на ДСБ – решението на СДС е от 1993 г. Правителството на Иван Костов идва на власт 1997 г., т.е. 4 години по-късно, когато настроенията и подкрепата са изцяло в негова полза. По това време, с малки прекъсвания докато е служебен премиер, Столична община се управлява от един друг представител на дясното пространство – Стефан Софиянски. Питам, защо не бе демонтиран паметникът. Имахте цялата власт и местна и изпълнителна в лицето на правителството.

 75. Благодаря на всички с историческа памет и чувство на национална гордост, които пишат и четат в този блог, защитавайки истината и смело критикуващи всички комуноидни и подкрепящи петата колона организации! Браво на младите художници, които поднесоха извинение от името на България! Гордея се с вас!

 76. Това, че не е махнат паметникът през 1990-те години какво общо има с исторически обоснованата необходимост той да бъде отстранен незабавно? Колкото до това, че “тогава сме имали цялата власт”: много отдавна стана ясно, че това само на книга е било така поради многобройните провокатори в СДС, позиционирани стратегически и в четирите власти. Cpeд тяx на челно място: Стефан Софиянски.

  Впрочем, през последните години ситуацията е идентична, защото управатa на София само номинално е демократична и проевропейска, а де факто реакционерска-просъветска. Да очакваш от учителъницата па русски да събори паметника е толкова абсурдно, колкото да гo очакваш от гоцы сырыщныка. Явно на нас българите не ни е съдено “избраниците” ни да изпълнят нашата воля, а трябва да си я изпълняваме сами. /В този ред на мисли: протестите срещу правителството са само първата крачка в правилната посока/.

  Разбрах от вас, че съм безсилен/а да си служа с аргументи относно паметника, но от вас такива не съм чел/а. Задоволете любопитството ми, моля.

 77. Свалям шапка на авторите на извинението – измиват очите на цялата нация! По отношение на “да се направи покритие, което не позвлява подобни действия.”, намирам решението за временна мярка. Предлагам на госпожа фандъкова нещо по-трайно! За да се опази паметника от бъдещи арт-проекти, може да бъде ограден с три реда по 6 метра /като руското посолство/ стени от бодлива тел; на четирите ъгъла може да има осем метрови кули с прожектори и снайперисти, а между стените денонощно да тичат гладни кучета! Така паметника може да бъде не само защитен, но и вкаран във верния контекст на целите на неговото построяване! Ако българските архитекти сметнат проектирането на съоръжението за тежка задача, може да бъде обявен международен конкурс за архитекти от Русия и Северна Корея!

 78. Фандъкова си е една даскалица по руски и това обяснява нещата!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.