Деп(р)есираният нарцис

Не е приятно, но е въпрос на реализъм човек да признае очевидното си поражение. Опитах се да не обръщам внимание на „проекта Бареков” като форма на презрение към неговото острие, но колкото и да е тъпо- предавам се.

В едно отношение, както често се случва с хората без задръжки, Бареков успя да се наложи: накара за него да говорят и пишат хора, които биха предпочели да не се цапат, ако можеха да подминат локвата, която е обаче е толкова голяма, че не ти оставя избор, освен да запретнеш крачоли. Или ръкави…

Алтернативата е да криволичиш назад, което е още по-лоша форма на принуда.

Успехът му в това отношение се дължи на феномена на пияния в градския транспорт: досажда, повръща дори върху теб и няма къде да избягаш заради ограниченото пространство, в което той нахлува, цапайки твоето. Би предпочел да не му обръщаш внимание, но просто няма как.

България е ограничено простанство и „бившият журналист” се бута яростно, за да го забележат, крещейки всякакви небивалици, полуистини и дори истини- например за мизерията на хората. „Скръбта” му по хорската мизерия е лицемерна, колкото самата му претенция да бъде народен трибун, забогатял от журналистическо слугуване.

Склонноста му към нарцисизъм се управлява като касетъчна бомба ( да не казвам заредена с каква субстанция), хвърлена в политическо пространство срещу (почти) всички политици- с изключения на бащиците от ДПС, спрямо които е издайнически деп(р)есиран.

Контрастът между пехливанските му закани към всички политици и пълното мълчание по адрес на ДПС отговаря на въпроса „кой”, превърнал се в култова реплика от протестите по повод безобразието с Пеевски, изваден толкова злополучвно пред строя от неговотие кукловоди.

Съмнявам се да го прави от начетеност, защото съм чел в оригинал и без редакция първичните му излияния като блогър, но се държи като Тарас Булба към своя бивш кумир Борисов : „ Аз го създадох, Аз и ще го унищожа”!

Да оставим настрана небивалиците, с които се опитва ( и успява в не малка степен) да привлече вниманието чрез номера на „свалените гащи на площада”, като обещанията за постигане на пълно мнозинство в следващия парламент (щедро и наедро се здаканва той) чрез партията си, която дори не е учредена още. Явно разчита да задейства механизма на привлекателната сила на силната ръка, излъчваща увереност в преследването на целите в представите на слабите и отчаяните, вървейки по стъпките на своите прототипи.

От царя взаимства всеядността на политическото послание към всички, готови да му поверват ( стига да са морално чисти, както се изрази този „чистник” ).

От Сидеров копира гневливостта и агресията.

От Борисов си е харесал демонстрацията на мъжкарство- вече ни увери, че бил надобрял в боксовите тренировки (където също е новобранец), хвалейки се, че можел да изкара „някой лев” от боксови мачове.

Социологическите проучвания, които му поръчват с провокативна цел, за да го курдисат в съзнанието на хората като възможен покорител на 4-те процента в един следващ парламент, са толкова откровено нагласени за един прохождащ политик без партия, че заслужават само да бъдат вписани в графата „ напазарувано нахалство”.

Дори и да не е престижна, дори да е направо съмнителна купената за целта социологическа писта, тя е достътъчен „информационен повод” , за да бъде цитирана от останалите купени играчи по медийната верига, наети да превърнат абсурда в нещо приемливо в общественото съзнаие.

Прагматичният въпрос към „верващите”, е прост като най-универсалния лакмус за всяко подобно деяния на ръба на престъплението: откъде пари за тази дандания?!

Преди Бареков номерът с дългото и скъпо струващо обикаляне на страната за из(г)раждане на нов ( но поне собствен, за разлика от случая с подставения Бареков) проект, беше приложен от действащия по онова време президент Георги Първанов.

Основното обяснение на Първанов, който се правеше на апостол под президентско прикритие, беше, че искал да чуе гласа на народа. Организираха му седенки, посрещания, сказки, откривания на разни местни обекти и прочее контакти с поласканите хорица в провинцията ( но не и във враждебната му София) за целите на политическия му проект АБВ.

Първанов никога не си призна безобразието да използва държавния си пост за създаване на личния си политически проект, но и нямаше нужда: фактът не подлежи на съмнение. Обикаляше с охраната, секретарите и секретарските, шофьорите и въобще с целия си обоз, платен от държавния бюджет, уж да се види с народа, градейки обаче клетка след клетка на организацията си.

После се провали, но никой, включително и наследилият го Плевнелиев, нито веднъж не му причини неудобството да поиска обясние за потрошената народна пара. Маскировката на този бракониер беше завидна по ръба на закона- писания и неписания. Фокусът беше класически: всичко е очевидно за публиката, но не можеш да докажеш измамата, защото формално е вярно, че човекът открива детски гради и параклиси.

Победителите не ги съдят, но у нас това важи и за претърпелите поражение, като Първанов, когато никаква ревизия не го лови.

Нещо подобно, с обиколките на страната, имитира и Бареков, наричан все по-упорито „бивш журналист” с надежда да се забрави срамното му журналистическо минало от преди броени седмици.

На сакралния въпрос „откъде пари” за кампанията на несъществущвата му партия за несъщeствуващите избори ( ако не броим европейските, на които той „хитро” набляга, давайки си сметка колко нелепо е да говори за парламентарни, без такива да са насрочени), Бареков се опитва да натовари с отговор(ност) ТВ7.

Човек трябва малко да се замисли и без да е финансист, инспектор или какъвто и да било специалист, за да се досети, че това е невъзможно.

Възможно е едни пари да минават през една телевизия, но няма телевизия в света, която би финансирала безкрайна, юридически несъществуваща предизборна кампания с цялата издръжка на скъпия пътуващ цирк, за който никой посетител не плаща дори билетче за вход.

В това отношение Бареков се опитва да внуши, че има безплатен обяд- при това всекидневен, без да има реален благодетел.

Опитайте си да представите чувалите с пари. Дори да сте „само” една жена- домакиня, ще се ужасите от прахосничеството, което ни се демонстрира с настояването да го приемем за нещо естествено, а не като като нагласено „безплатно” реалити от провинциални площади.

Смея да твърдя, че не ТВ7, а никоя друга телевизия в България не печели толкова ( ако изобщо е на печалба), че да харчи ден след ден, месец след месец ( без някакъв хоризонт във времето дори) за заплати, хонорари, телемостове, командировъчни, транспорт, охрана, нощувки, права за ползване на разни трибуни и т.н., както виждаме да се случва пред очите ни с пътуващия луксозен „Хайд парк”, за какъвто претендира „България без цензура” ( който би трябвало да се нарича „ Без задръжки” или нещо подобно, подхождащо за неприлично телевизионно зрелище, разчитащо на масовата хипноза на ласкателството към малкия човек).

Как при това положение да се вярва на писъците за повече прозрачност в държавата от страна на участниците в това фалшиво шоу, в което е абсолютно табу въпросът за произхода на средствата , вложени в него?

Цинизмът на злоупотребата с нещастието на хората, петимни да си кажат публично болката по места, където шансът това да се случи по друг начин е равен на двете нули от някоя закрита обществени тоалетна, е банкерски калкулирана форма на подкуп в особено големи размери.

Бюджетът за тази черна каса е таен, но и явно бездънен по мащабите на България- няма как такова „мероприятие” без край да се случва без мощен финансов гръб.

Ето какво казва по въпроса сайтът „Биволъ”- вари го, печи го, но не става за мезе, защото борави с документи.

Собствеността на ТВ7 заплетена в офшорки на осем нива

от Биволъ Вторник, 15 Октомври 2013

peevski-vasilev

Банкерът Цветан Василев в компанията на депутата Делян Пеевски

“Единствената медия, с която съм имал нещо общо към онзи момент (2011 г. б.ред.) като консултант и миноритарен партньор на фонд за рискови инвестиции, е TВ7” – твърди банкерът Цветан Василев в интервю за Дойче Веле. В същото интервю той твърди, че “Никога и под никаква форма не съм инвестирал във вестниците на НБМГ” (Нова Българска Медийна Група принадлежи на Ирен Кръстева, майка на Делян Пеевски б.ред).

Разследване на Биволъ вече показа с документи, че банкерът Цветан Василев чрез своите дружества БРОМАК, КЕН ТРЕЙД и ТЦ-ИМЕ е притежавал 50% от издателската група НОВА БЪЛГАРСКА МЕДИЙНА ГРУПА ХОЛДИНГ АД. Това става в края на 2008 г. По-късно акциите на БРОМАК ЕООД в ТЦ-ИМЕ са прехвърлени на офшорката И ЕФ ВИ ИНТЕРНЕШЪНАЛ ФАЙНАНШЪЛ, представлявана от Венета Николова, която и до момента е в управата на вестник Борба, издаван от Ирена Кръстева. Ирена Кръстева изкупува всички акции на ТЦ-ИМЕ на 13 март 2009 и така връзката към Василев се скъсва. Според проверка на ВКП по сигнал на депутата Митко Димитров, парите на Кръстева идват от заем, даден от Корпоративна Търговска Банка на Цветан Василев.

Майката на Пеевски и в ТВ7

До края на март 2009 Кръстева заема и позицията на управител в ТВ СЕДЕМ ЕАД, както и във фирмата собственик КРАУН МЕДИА ЕАД. Кръстева влиза в борда на телевизията година по-рано след като Любомир Павлов продава телевизията и собствеността се прехвърля от английската фирма КРАУН МЕДИА на едноименна кипърска офшорка.

Сегашното ръководство на ТВ7, в което влиза тв-водещият и кандидат за политик Николай Бареков редовно изтъква, че телевизията е собственост на английската фирма Алегро Кепитъл. Истинската картина на собствеността всъщност е много по-сложна, показа разследване на Биволъ, извършено в рамките на мащабно проучване за медийната собственост в България на OCCRP (пълните резултати от проучването ще бъдат публикувани по-късно този месец).

Capture_2013-10-15_a_12.52.04

Осем нива на офшорки

За да се стигне до Алегро Кепитъл, собствеността на ТВ Седем ЕАД с капитал 32 118 830 лв. минава през българската фирма Краун Медия ЕАД, която е собственост на кипърската Краун Медия с капитал 1710 евро, която пък е собственост на друга кипърска фирма – Хагарли Инвестмънт с капитал 1000 евро (виж приложените линкове с документи).

Capture_2013-10-15_a_12.06.26

Хагарли инвестмънт от своя страна е собственост на Алегро Кепитъл (Великобритания), която има 1 392 819 паунда оперативни загуби за 2011. Тук се появяват първите физически лица, посочени като партньори: американецът Кристиан Бергман и канадецът Джъстин Фогарти. Освен тях в Алегро Кепитъл имат собственост Ей Си (Корпорейт Мембър), Хоук Кепитъл от остров Джърси и английската Медия Финанс Партнърс от Великобритания.

Capture_2013-10-15_a_12.06.57

Кой какво участие има в Алегро Кепитъл не става ясно от документите в английския търговски регистър, с които Биволъ разполага (виж приложените файлове).

Собствеността на Медия Финанс Партнърс стига до две физически лица: германския гражданин Патрик Мартин, който е в борда на ТВ Седем АД и Ванеса Стърлинг, поданик на Короната.

Ей Си (Корпорейт Мембър) също е с ясен собственик, това е Кристиан Бергман, който има и участие като физическо лице в Алегро Кепитъл.

Най-мистериозна е островната офшорка Хоук Кепитъл, зад която стоят още две офшорки от Джърси: Дамор Инвестмънтс и Кацик Инвестмънтс. Тяхната собственост води през три нива към Кралската канадска банка, регистрирана като дружество в Люксембург.

Capture_2013-10-15_a_12.07.19

В цялата схема никъде не се появява името на Цветан Василев като “консултант и миноритарен партньор”, нито пък КТБ. Остават въпросите какъв интерес има Алегро Кепитъл, която според годишните си отчети има милионни загуби, да притежава българска телевизия? Защо собствеността на телевизията минава през две кипърски офшорки с незначителен капитал? Защо зад собствеността на Алегро Кепитъл стоят други офшорки? Възможно ли е изобщо да се стигне до крайните физически лица, които притежават Алегро?

Всички тези въпроси трябва да намерят решение в новия законопроект за медиите, в чието написване активно участвал и депутатът Делян Пеевски. Неговият принос бил именно в областта на прозрачността и ограничаването на офшорната собственост – съобщи колегата му Йордан Цонев. Както се вижда от приложените схеми, на собствениците на ТВ7 им предстои наистина мащабна работа, за да бъдат съвместими с бъдещия закон.

Собствеността на “враждебните медии”

В същото интервю за Дойче Веле Цветан Василев се изказва за медиите, които счита за враждебни:

“Освен Икономедиа, многобройните сателити в интернет, част от които не са идентифицирани като собственост (имам предвид Mediapool, Offnews, Биволъ, ПИК, както и редица жълти сайтове, които гравитират около Икономедиа и използват същата риторика) имат същото отношение към медиите и сайтовете, които изказват различно от тяхното мнение. Те не обичат да слушат нещо, което е противно на тяхното мнение. И всеки журналист, който е заподозрян, че не е съгласен с тях, веднага се подозира във връзки с мен или в някакви други световни конспирации.”

Собствеността на Биволъ е абсолютно прозрачна. Сайтът се издава от българското дружество Биволъ ООД, със съсобственици Асен Йорданов и Алберта Алкалай, български граждани. Подобна е ситуацията и с другите цитирани медии. Всички крайни собственици са ясно идентифицирани: български физически лица с известна професионална и обществена биография. Нито едно от тези лица не е скрито зад офшорни фирми. Не съществува никаква финансова или друга “сателитна” връзка между Икономедия (собственост на Иво Прокопиев и Теодор Захов) от една страна и цитираните сайтове Медиапул (собственост на Стояна Георгиева), Оффнюз (собственост на Владо Йончев и Явор Димитров), ПИК (собственост на Недялко Недялков) и Биволъ (Асен Йорданов и Алберта Алкалай). Биволъ си запазва правото да отговори на тези твърдения на банкера Цветан Василев, които уронват доброто име на медията, по установения съдебен ред.

 

19 мнения за “Деп(р)есираният нарцис”

 1. Г-н Инджев, не е по темата. Но заради голямата Ви аудитория си позволявам да спомена, че днес Пламен Горанов би навършил 37 години. Вечна му памет! Поздрави!

 2. Г-н Инджев, едно от обясненията на разточителността на ТВ7 е сключения крайно неизгоден договор, по мое скромно мнение, за предоставяне на телекомуникационни услуги от VIVACOM или Външнотърговската банка на Русия с МВР, което пази уж границите и тайните на ЕС и НАТО.

 3. Явно кукловодите си мислят да отсвирят Атака, която вече е с ок 1% подкрепа и да наместят Бареков.Освен това отвличат вниманието на хората от истинските проблеми, с някави битовизми.Съмнявам се обаче Цирка Бареков да цъфне в София.Страх ги е.То и на други места си пати.
  Банката на Доган явно пере пари и то много.Омански ли са, сирийски , руски или контрабандни?

 4. Относно разходите на г-н Пеевски цифрата е минимум около 70000 на месец, включваща около 10 хил заплата за охрана, 5-6 хил. лизинг за два луксозни автомобила, жилище около 7-8 хил. на месец ако е наем, ресторанти, барове около 10-15 хил. на месец, задължителните екскурзии около 30 хил. на година, джобни около 10 хил. на месец, метреса (обикновено чалга певица с разходи около 20 хил. на месец, включващо автомобил бентли, шофьор-охрана, два шопинга до Милано на година за дрешки, едно ходене до Малдивите, джобни, мезонет, една пластика на година).

  На Бареков личните разходи са по-малко, но пътуващия цирк струва много повече от този на Пеевски.

  Изводът е, че финансирането с гола издателска дейност едва ли е възможно и това трябва да го проумеят обикновените хорица, гласувайки за партиите на тройната коалиция, гледаки ТВ7 и купувайки някое тяхно вестниче за мозъчна промивка …
  Това е картинката.

 5. Макар, че това е малко извън темата, но е свързано с истинската и обективна журналиситка, бих искал да подчертая блестящото ексклузивно интервю на уважаемата Жени Марчева със Иван Костов. Недоумявам, защо БНТ я “принуди” да напусне и да отиде в бТВ, като по този начин значително снижиха нивото на сутришните предавания в т.н. Национална (държавна) телевизия.

 6. Дано всички си даваме сметка от каква корупция е проядена държвата ни щом с ограничения бюджет с какъвто разполагат от бивол успяват да повдигнат толкова сериозни въпроси, а какво би струвало на целия държавен апарат ако бъде впрегнат в бодобно разследване и какъв би бил резултата.

 7. Политическото в България губи форма и съдържание. Персонализирането на обществени каузи е коварен похват пропагандно да се профанизират и дискредитират идеи. От абсурда, монарх-републиканец, се роди мутрата-мутроборец. Днес е ред мафията да “бори” корупцията чрез своята карикатура.

  Трябва с горчивина да признаем, че днешният, “весел”, политически апокалипсис има “царско” потекло. Въпросът, “Кой доведе “царя”?”, ще даде отговора на въпроса, “Кой предложи Пеевски?” И, вероятно, ще се окаже, че Симеон, Бойко, Сергей, Николай и Делян са от един дол “благородници”. 🙂

 8. Може да съм пропуснал негова изява, но ми се струва, че дотук Барбареков не е казал лоша дума за някой от БСП, примерно, Станишев или Орешарски. Насочил се е предимно срещу опозицията. Класически бай Ганьо, хвърляй кал, пцувай, нека те плашат със съд, доде отминат изборите, работата ще затихне. Някой иска ли сега сметка на другарката Мая Мановлова откъде разползага с информацията за бюлетините в Костинброд?

 9. Барека е поредната доза отврат, с която се цели да се отблъснат нормалните хора от политическия живот в БГ. Явно Доган ще насрочи избори съвсем скоро, щом е започнал да подрежда бъдещия парламент.
  Искаше ми се да напиша, че Бареков е своего рода проверка на бдителността на българския избирател, но се усещам колко наивно е това. Хората в крайна сметка за пореден път се хващат за сламка… Ежедневието им е плътно запълнено с дребнотемие и всякакви опити да се започне дебат за важните неща са обречени на провал, или по-точно на заглушаване от барековите мероприятия. Доган си строи барЕкади…

  Спасявайте децата!

 10. Едно е ясно – проекта Цветанов, Пеевски, Бареков е бутиков проект.
  Хубавото е че центрира по естествен начин всичкото руски имперски интерес, като по този начин го прави по- познаваем.

 11. Мероприятието Бареков се провежда от същите кукловоди които измислиха Пеевски за ДАНС. С тази разлика че тук се пипа по-внимателно и се крият зад фасадата на нашата псевдо- демокрация. Пеевски беше доста по-нахално и очевадно и хората не го допуснаха. Мероприятието Бареков е по-завоалирано но с потенциал да навреди много повече – това е нещо срещу което трябва да се протестира още по-яростно…

 12. Толкова са уплашени,така се страхуват от изпускането на властта,че направиха непрекъсната поредица от циркови номера.Като започнаха от “салто мортале” с ДАНС и Пеевски,та стигнаха до клоунадата на Бареков.Пътуващ цирк,които вещае зло за България и населението й.Ако не бяха толкова зловещи плановете им,щяха да бъдат безумно смешни.Но нямаме повод за смях.Оптимист съм и доколкото познавам българския народ,си мисля,че в него още е жив Андрешко,както и този,който казва:”Гледай му акъла,па му крой капата!”.Пътуващият цирк на Бареков няма представа пред кого ще си разиграва номерата.Истински ше се радвам,когато видя Бареков и господарите му, в ролята на излъганата камила.Българина,дори в наи-затънтената провинция,не е толкова прост,колкото им се иска на управляващите.Присъщия скепсис на нашия народ ще провали турнето Бареково,като краен резултат.
  Смешник е Бареков и смашник ще си остане.Губещ проект на ДПС.Не ми е жал за тях.
  Този път пилците ще ги броим напролет.

 13. така се чудехме и посрещахме с пренебрежение и Сидеров.после видяхме какво стана.следващия “народен будител” беше Борисов.сега е наред Бареков.това са “народни хора”за които се използва клишето,че говорели на хората,което те искали да чуят.но това е вярно.искат хората да си кажат болката и искат и някой да ги чуе.без да мислят имали смисъл от всичко това.просто искат да се изплачат.упрекваме всички по-горе че те подлагат услужливо рамо за сълзата народна.но който не си е дал труда да се “намокри”дори лицемерно от мъката човешка не може да успее.особено в България.аз живея в едно русенско село,след като съм живял 30 години в София.и сега казвам-вярно е София не е България.София е град-държава.лицемерна и надменна.невярваща на сълзи.и само този който се “престраши” да дойде при грозните и бедните и да ги ИЗСЛУША-той ще бъде успешен.но мисля,че новият Левски няма да се роди скоро.дори и на филм

 14. Г-н Хаджиев,аз мисля,че Левски е част от българския народ.Не е въпроса,че не се е родил,а ,че няма политически субект,който да застане на тази платформа.Апостола е най-успешния български политик,защото работи за националната и справедлива кауза:”Нам трябват свобода и човешки правдини”,защото се опира на народа и вярва в него(не е като някои наши политици,които постоянно му внушават,че е прост,с робска психика и други подобни “народолюбиви”изрази).Левски има и ясна политическа програма,която следва.Кажете ми коя политическа партия има толкова ясна и работеща програма?Няма такава.А хора като Левски има,та той е българин!Дори онзи млад човек Октай Енимехмедов,яъпреки,че е с турски произход,носи в себе си Дякона.А политическите ни партии бягат от Левски,като дявол от тамян,защото Апостола е и мерило,критерий.
  Българският народ трябва да си създаде своя,гражданска партия,с личности,които хората ще посочат.От маса,която се използва само за печелене на избори,ние трябва да се превърнем в народ,който гради съдбата си.И да не си правим кумири от днешните политици.Сами трябва да се организираме,сами трябва да извоюваме човешките си правдини.И не да чакаме лидера,партията,която да изпълни народните въжделения,а партиите и лидерите им да правят всичко за да спечелят народното доверие,и във всеки момент да отговарят за действията си.Нашата съдба е наше дело.И това ще е големия ни изпит като народ.

 15. Към Илиян Хаджиев:В много по-тежки условия ЛЕВСКИ е обикалял България и проповядвал. Без лицемерие, безукорно честен, той разпространявал истината за свободата на ОТЕЧЕСТВОТО ни.И народа му повярва и се освободи.А сега при много по леки условия безверието,отчаянието и бездушието царуват. Ако ние чакаме с тази нагласа идването на ЛЕВСКИ или хората от рода ДУЛО, да ни освободят от освободителката ни и от нейните лакеи, то ние няма да можем ги познаем и ще се разминем и ще гласуваме отново погрешно.Невъзможно е един БЪЛГАРИН да не знае за кого да гласува.Та той още в зората на цивилизацията е знаел пътя на “Небесната сърна”.Ще позволят ли БЪЛГАРИТЕ завета на дедите им да бъде унищожен и погребан. Не,никой досега не е успял!И в това съм убеден,докато на този свят има БЪЛГАРИ.

 16. Г-н Инджев, не трябва ли да сезирате СЕМ, а и Конституционния Съд, че една телевизия (медия) действа като партия и по същество води предизборна кампания. Не противоречи ли това на принципа на разделение на властите?

 17. Няма ли един храбър журналист от водеща медия, с разрешение на храбрия си и независив шеф, да попита на всеослушунаие кой финансира пъутващия цирк – от А до Я! И ако отговорът е смотан и неясен, да сезира Главния прокурор.
  Много се навъдиха добре платени, истерично крещящи. Мощно се изстрелва и Волгин – могъщ ляв радикал.В какво точно ще се изразява радикализма му още не е ясно, но намирисва на октомврийска революция.И то в националното радио.

 18. Barekov e novata vydica, koqto DS spusna za vsi4ki glupaci, koito 4akat nqkoj da gi “opravi”.
  ATAKA, GERB i RZS zalqzaha, izgrq BGbezCenz (zasega samo vyv vyobrazhenieto na Duduka, no poradi neograni4eniq finansov resurs, kojto mu e predostaven, znae li 4ovek kolko glasa mozhe da kupi…).
  Toj znae mnogo dobre, 4e nqma nikakyv 6ans da ubedi inteligentnite izbirateli, 4e ne e prodazhen bokluk, zatova e trygnal da obikalq sela i palanki.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.