Малкият Орешарски

Една страна е толкова малка, колкото я правят нейните малодушни шефове, босове, вождове или министър-председатели.

Такъв е случаят с наши(чки)я Орешарски. Той обясни, че щял да присъства на откриването на зимната олимпиада в Сочи не за друго, а защото България била малка, за да участва в бойкота на големи(те) западни лидери.

По този повод публикувам коментара на колегата Теодор Спасов от сайта Actualno.com

(ivo.bg)

Какви са причините за бойкота на Сочи 2014?
24.01.2014
Държавните глави на някои западни страни няма да уважат Зимните олимпийски игри в Сочи. Основната причина, която се изтъква в световното медийно пространство, е приетият през лятото на 2013г. закон в Русия, който забранява „гей пропагандата“. Но всъщност това далеч не е единственият мотив. Потъпкването на човешките права в Русия е нещо напълно обичайно за режима на Владимир Путин.

Сенаторът на Южна Каролина е заявила, че САЩ трябва напълно да бойкотира Зимните олимпийски игри в Сочи, защото Москва е дала убежище на Едуард Сноудън. Лично на мен това ми звучи малко несериозно, но има къде-къде по-основателни от тази причини за бойкота на предстоящото събитие.

Например непрекъснатите репресии срещу опозиционни политици и журналисти, както и скандалът с присъдата на пънк групата “Pussy Riot”.

Подписаният от президента Владимир Путин закон, който определя като „чужди агенти“ и ограничава много от дейностите на всички неправителствени организации, които получават спонсориране от чужбина, също е сред коментираните основателни поводи за бойкота. Като основен мотив на властта да приеме този закон се посочва случаят с наблюдаващата група „Глас“, която разпространи доказателства за измама по време на изборите през 2011г., което доведе до протести.

Сред най-големите проблеми в Руската федерация е потъпкването на човешките права в Северен Кавказ, съвсем близо до мястото, на което ще се проведат игрите. В някои кавказки републики като Ингушетия, Дагестан и Чечня продължават ислямските бунтове за независимост, от които страдат както невинните местни мюсюлмани, които са дискриминирани и репресирани на територията на абсолютно всички области, републики и краища на страната, така и граждани на Руската федерация, най-вече поради честите терористични актове.
Игрите ще се проведат на територия, която някога е била родно място на черкези, прогонени през 19 век. Ислямистките лидери казват, че това е равносилно на “сатанински танц” върху гробовете на мюсюлманите, убити в битките с руската войска.

В действителност изборът на мястото е подозрителен. Друг интересен факт, свързан с местоположението на избрания за провеждане на Зимните олимпийски игри, е това, че Сочи, предвид субтропичния климат в района на черноморското крайбрежие, е възможно най-неподходящият град за зимни спортове в Русия, тъй като дневните температури по това време на годината там рядко падат под 10 градуса по Целзий, а нощните почти винаги са над 5. Реално погледнато климатът в почти всеки друг град в Русия би бил много по-благоприятен за провеждането на Зимните олимпийски игри, отколкото този в Сочи.

Руската подкрепа на режима на сирийския диктатор Башар Асад също е основателна причина за бойкота на игрите в Сочи. Около 10 процента от продажбата на руско оръжие отива именно за властта в Сирия. Въпреки гражданската война там, руските власти продължават да поддържат Асад.

Забраната на осиновяването на руски деца от чуждестранни семейства също би могла да бъде изтъкната като сериозно основание за бойкот. Има над 300 000 сираци в Русия, които живеят в 3000 сиропиталища в цялата страна. В световните медии нашумя смъртният случай на болно от синдрома на Даун момиче, което е било на път да бъде осиновено, но забраната не е позволила това. То е починало в сиропиталище в Нижний Новгород. Този случай разгневи много противопоставящи се на забраната за осиновяване на деца от чужденци.

Занимаващите се със защитата на правата на животните организации призоваха за бойкот на игрите, тъй като в навечерието на тяхното провеждане масово се избиват бездомните кучета и котки.

Оставяйки настрана потъпкването на човешките права в Русия, важно е да се отбележи, че за организирането на „Сочи 2014“ са похарчени над 50 милиарда щатски долара, което е една наистина огромна сума. Това превръща предстоящите Зимни олимпийски игри в най-скъпите в историята. Но най-вероятно причината не е в това, че олимпийското градче е впечатляващо, а корупцията.

Международните медии ще получат шанса да разследват корупцията в подготовката на игрите, което със сигурност няма да се отрази положително на имиджа на президента Путин. Според някои Путин вече е направил много от своите приближени по-богати, сърдечно осигурявайки договори на техни фирми, за да изпълнят подготовката на игрите. Според някои опозиционни лидери над 30 милиарда щатски долара са били откраднати само до май 2013г.

Но на практика бойкотът е само символичен, което донякъде го превръща и в безсмислен. Нито един саботаж на олимпийски игри от страна на държавните глави до този момент не е довел до някаква реална промяна в политиката на саботираната страна. Единственият смисъл от бойкота на „Сочи 2014“ би бил да се вдигне шум за нарушаването на човешките права и корупцията в Русия на международната сцена.

11 мнения за “Малкият Орешарски”

 1. Абе, то, Орешарски иначе е по-голям, ама сега какво му стана…
  Като в оня виц, дето един поканил на танц дама в ресторант, а тя като се изправила, се оказала по-висока с една глава и човечецът й казал:
  “Абе аз иначе съм по-висок, ама днес какво ми стана?”

 2. От бойкот има смисъл, моят спомен от Олимпийските игри в Москва е именно бойкота на запада (бил съм 14 годишен), за друго не се сещам. Администрацията на Плевнелиев не ми отговори на мое писмо с молба да бойкотира игрите в Сочи (от уважение администрацията трябва да отговаря на всяко писмо) , но индиректно отговори с бъдещото му неявяване поне на откриването.
  Проблемите на Империята на злото са си техни и сигурно след 3-4 поколения ще си ги решават (ако има петрол и цената е около сегашните 100$), проблемът е на наша територия в копирането на обществения модел на азиатската държава Русия.
  Първанов копира Путин във всичко, само в далеч по-малък мащаб, все пак двата му мезонета се равняват на два от златните часовници на руския диктатор.

 3. Орешарски е не само малък а е никой.Всички решения се вземат от друг.Той е само сложен за
  “експертен” параван.Естествено е , че руските слуги, които ни управляват, няма да бойкотират игрите.Нещо повече тикат ни към положението в което е Украйна сега.
  “Подготвяният от българското правителство нов Наказателен кодекс напомня законодателството, прието от Русия и Украйна, пише авторитетният американски всекидневник “Уолстрийт джърнал”
  Проектът за Наказателен кодекс, който беше приет от българското правителство и в момента подлежи на обсъждане от депутатите, би дал на полицията правото да действа по свое усмотрение.Новият проект заплашва и представителите на неправителствени организации със затвор, ако дейността им се окаже в полза на чужда държава или чуждестранна организация.”
  Е ще се оставилим на тази пасмина да ни гази и и от 300000 руските собственици у нас, да станат 1000000.

 4. Чета с възхищение, че в Украйна:
  “На няколко места се създават Народни съвети и се забранява дейността на управляващата Партия на регионите на президента Виктор Янукович, както и на Комунистическата партия на Украйна като противоречащи на украинските национални интереси.”

  русия (с малка буква), според мен вече е готова да разпали гражданска война в Украйна.

  И при положение, че путин очевидно се стреми да наложи отново про-руски деспотизъм на украинците, не виждам как може представител на която и да е демократична държава да отиде в Сочи.

  П.П. Ще дойде ли момент и у нас да забранят 100 годишната партия?

 5. Tози наемник изобщо няма право сам да взима решения. Tрудовият му договор не позволява.

 6. Ех, председателче, ех, Орешарски,в малките населени места има геноцид товариш Орешарски какъвто и през Виденовата зима нямаше. Башибозук се разхожда из селата безстрашно и граби ,както не е грабено и през турско робство но Ти, откъде да знаеш истината експерте. София не е България и България не е София драги ми смехурко но за останалото ще се погрижат да не притесняват теб, икономическото дете чудо, пъхнало в левия си заден джоб непопулярната за вършене икономическа реформа. И да не забравиш да отидеш в Сочи щото на други места няма да те поканят башбаканино

 7. Инджев си квичи, кервана си вървииии ;)…

 8. Kolkoto i da ne haresvam Rusia i rusnacite zaradi varvarskata im politika kum Bulgaria, triabva da kazha che poziciata da se boikotira olimpiadata zaradi narushenia na choveshkite prava e bezprincipna sled kato ne boikotiraha olimpiadata v Pekin po sushtata prichina.

 9. Какво се занимаваме с говорещата кукла Орешарски. Той казва само това са му казали да каже. Мозъкът му надали има гънки. На неговата табула раза е написано ясно: – никога против другаря Путин и неговите проекти.

 10. МИТКО, къде видя керван , пък още повече и да вървял???
  Сигурно ти се привиждат разни видими само за теб неща?

 11. Както златото се изпитва чрез огъня, така и Орешарски ще бъде изпитан от Путин чрез олимпийския огън !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.