Руското външно министерство направи за смях българската си пета колона

Българската пета колона не за първи път става за смях с напъните си да осигури пълен комфорт на руската кауза.

Точно преди месец местната пропаганда беше принудена да признае изтеклата информация, че се готви посещение на един от най—влиятелните политици в света, външния министър на Русия Сергей Лавров. Смятайки, че така ще му услужат и ще прикрият същността на замисъла, местните слуги разпространиха версията, че вторият по влияние в самата Русия управник щял да се появи тук заради 135-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения с България.

Днес ИТАР-ТАСС откровено заяви от името на руското външно министерство, че на 7 юли Лавров пристига с мисия да обсъжда „Южен поток”- както вече беше прогнозирано тук в ivo.bg ,чието заглавие беше цитирано в швейцарския печат.

Лавров ще посети България- новия “чек пойнт Чарли” в Европа

Иво Инджев ⋅ юни 5, 2014

 

„Дневник” потвърди днес екслузивната информация на сайта Faktor.bg от 3 юни, за която два дни българските власти мълчаха.

 

Подготвя се посещението на руския външен министър Сергей Лавров в България, потвърди в сряда пред репортер на “Дневник” външният министър Кристиан Вигенин. Запитан защо МВнР премълчава това, министърът каза, че визитата е в процес на подготовка. Поради това не се премълчава, а така се постъпва, докато не е уточнено всичко.

Очаква се Лавров да посети София в началото на юли с повод отбелязване на 135-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Русия. Вигенин не каза какви акутални  теми ще бъдат обсъдени.

Според източници на “Дневник” датата на посещението 7 юли, която неофициално се посочва, няма да бъде официално потвърдена още дълго заради изключителната заетост на Лавров, който е непрекъснато на път между световните столици заради кризата в Украйна. Днес той се среща в Париж с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Лавров, който заема поста на първия дипломат на Русия от 2004 г., е сочен от международни анализатори сред петимата най-влиятелни политически фигури в света в момента.

 

„Медиапул” коментира, че Вигенин не пожелал да каже какви ще бъдат темите на разговорите на Лавров в София. Този факт, както и самата новина обаче, си заслужават отделен коментар.

 

Преди всичко се вижда, че руската политика отново залага на основната си опорна точка от 136 години насам в България. Този път използва рутинната годишнина от установяването на дипломатически отношения с България, за да изпрати в София практическия втория най-влиятелен човек в държавата ( не е Медведев) , за да оказва натиск върху и без това полегналата пред Москва София.

 

Същият номер солидарно изиграха по трасето на „течната дружба” съзаклятниците, които угоднически обявиха 130-та годишнина от края на руско-турската война през 2008 г. за толкова важна, че празникът да продължава 365 дни под формата на „Година на Русия в България”. А всъщност я „закръглиха” като форма на подмазване на Путин и триумфалното му посрещане през януари същата година на българска земя.

 

Това беше година на поврат към мек вариант на онова което се случи през 2013 г. в Украйна, препъната от Путин лично по пътя й към Европа. В България, отново в лично качество, той се ангажира лично да вкарва България в „правия” проруски път чрез обещание за (енергиен) подкуп. Направи го само година след приемането на страната ни в ЕС. Дойде в София като победител в битката за България, носейки мегаломанските си проекти, наречени от превъзбудения от щастие по този повод български президент Първанов ( определението за превъзбудеността беше на руски кореспондент, на когото дори му се причинило Първанов да казва нещо друго, а не „голям шлем”- присмех, на който софийския слуга на Москва не намери за обиден).

 

Слугинските български медии се задъхваха от възторг, пресмятайки в милиарди личния капитал на возещите се в руския президентски самолет назначени от Кремъл руски капиталисти със заглавия от рода на „ Путин вози 300 милиарда на борда си”. Лигите им течаха да хвалят „течната дружба”, която потопи България и затвори пътя на запад за президента Първанов през втория му мандат.

 

Днес Първанов би трябвало да бъде наричан обикновен лъжец в публичното пространство, защото нито един от обещаните от него руски проекти не беше осъществен, като третият от тях дори се превръща в нещо „чек пойнт Чарли”- мястото в Берлин, в което зрелищно се доближат един срещу друг танковете на НАТО и Съветския съюз в разгара на студената война.

 

Да припомня отново: министърът на културата Стефан Данаилов направи публичен отчет в края на 2008-ма за дейността на министерството си с една единствена точка, която всъщност беше доклад за бройката „културно-масови” прояви в рамките на дружбата с Русия.

 

Днес, от дистанцията на годините, се вижда още по-ясно руската инвазия по всички фронтове в България, сред които културният има само на пръв поглед поддържаща роля. Всъщност културата и пропагандата тук вървят ръка за ръка и в решаващ момент, когато България трябва да докаже европейската си идентичност, руското влияние се изтъква като индулгенция за проруското ни управление да се държи като руски васал, а не като член на НАТО и ЕС.

 

Това поведение на София контрастира към днешна дата с приоритетите на съюзниците ни на фона на водещата световна новина за двудневната среща на седемте най-развити държави в Брюксел, където беше отправена единодушна критика към Путин с предупреждение да спре провокациите си срещу Украйна.

 

В същия този ден прогоненият от Г-8 Путин е разрешил на българските си васали да оповестят официално, че неговият външнополитически самолетоносач Лавров се готви да акостира тук и да използва българската карта през задния вход на НАТО и ЕС. А Вигенин, който напоследък започна да се оправдава пред русофилската публика за досегашните елементи на несъгласие с анексирането на Крим от Русия, предпочита да „щади” Лавров и да не издава публичната тайна за същността за московския замисъл в рамките на планираното посещение.

Няма да „гадая” очевидното, но за илюстрация ще добавя, че една от демонстрациите на българска земя, замислена в дълбоко засекретената програма на Лавров за 7 юли в София, е откриването на институт за подготовка на лидери, начело на който да бъде коронован Димитър Иванов – Гестапото.

Ще бъде интересно дали спрямо него ще бъде приложен реципрочно статутът на “чужд агент”, какъвто в Русия пришиват на неправителствените организации, имащи подкрепа от чужбина. Освен това намесата на Лавров в подобна подигравка очевидно цели да демонстрира бърза реакция на жалбата, отправена от другия виден водач на русофилството Николай Малинов, според когото Москва не подпомагала финансово русофилите в достатъчна степен.

Разликата между конкурентите за руските пари Шаренкова и Малинов е единствено в това, че тя е в лагера на Първанов, а Малинов е под крилото на “европееца” Станишев, който се кланя на паметника на съветската окупация  в деня на Европа, където изгориха европейското знаме.

В подготовката за програмата на Лавров участва на пълни обороти спътницата в живота на Димитър Иванов, шефката на русофилската организация „Форум Русия-България” Светлана Шаренкова, която в имейл ( разкрит в ivo.bg миналия декември) се хвали, че „направила” президента Георги Първанов „лице на отношенията с Русия” и дори кокетно се оплаква ( на близкия си човек в БСП, депутата Кирил Добрев), че това упражнение е било доста уморително за нея.

Самохвалството й така и не беше отхвърлено или потвърдено от нея и от Кирил Добрев ( попитани за коментар от агенция ПИК), но за сметка на това Шаренкова не устоя на изкушението и гордо потвърди някак между друго разкритие на ivo.bg: че е завела вече бившия президент Първанов на среща в Москва с външния министър Сергей Лавров ( петия най-влиятелен човек в света).

 

Този път Лавров й идва на крака. Защото на България й порасна работата- превърна се в ябълка на раздора по повод „Южен поток” като новата Берлинска стена. Вижда се смисъла на замисъла с дългосрочното инвестиране в руско влияние в България, където по въпроса за европейската разделителна линия по брега на „Южен поток” няма дори парламентарно опониране.

 

Предполагаемата опозиция ГЕРБ крещи с гласа на своя лидер Борисов, че би построила по-бързо руския проект, направо би „усвоила „ средствата за по-малко от петилетка. Което е апотеоз на руския успех в България. Тук опозицията и управляващите се карат кой да услужи по-добре на Кремъл.

 

След като от десетилетия се самоожалваме като „твърде малки и незначителни”, обвиняваме кого ли не за нашите несгоди, днес ние българите имаме уникалната възможност да се откроим като световен играч на международната сцена. За първи път от много, много години от наистина зависи нещо важно в международните отношения и което е още по-съдбовно за самата България.

 

Ако „пропуснем” на направим проевропейски избор и „гласуваме” да пасуваме в полза на Путин, няма да имаме право да се жалваме и да прехвърляме вината за нашето влачене по европейски дъно по корем- нито на Ялта, нито на Малта.

 

15 мнения за “Руското външно министерство направи за смях българската си пета колона”

 1. Лавров не е дребна ларва в кремълската йерархия на вредните организми и появата му на крака при напълно отписано правителство може да означава-посочете верния отговор: 1.)шантаж и заплаха 2.)демонстрация на окуражаване за агентурата 3.) задкулисни договорки по потока 4.) инструкции за вредителство в структурите на НАТО и ЕС 5.)всичко изброено.

 2. Нашето членство в НАТО и ЕС не стана въпреки волята на Москва, а се случи именно по идея и сценарий от Москва – ние трябваше да сме руският троянски кон в Европа и НАТО. Колкото си извоювахме 10 ноември 1989, толкова и 1 януари 2007.

 3. Ако не беше членството ни в ЕС и НАТО тук вече щяха да се разиграли сценарии подобни на украинския. Колкото и да го мразят/корите на Иван Костов трябва да му издинат паветник на всеки ъгъл, че направи възможен тези приеми, няма значение кой е подал молба за членство и кой я подписа, реални стъпки предприе един и едно правителство. Това са факти, а не безпочвена пристрастност.
  А коментара на г-н Инджев и на Стамбо казват всичко за посещението на Лавров.

 4. @Ясен Прахов

  Не сте прав. Ако е било така, както пишете, значи правителството на ОДС прецизно е изпълнявало сценарий на Москва. В такъв случай не е ясно, обаче, защо й трябваше да си прави труда (и колосалните разноски) по свалянето на въпросното правителство, за да го замени с правителства, които доста се потрудиха да провалят интегрирането на България в НАТО и ЕС – т.е. да провалят въпросния сценарий (?!) (спомнете си например скандала с Бригадир Аспарухов по времето на мадридския комарджия). Нещо не ми се връзва.

 5. Защо г-н Лавров не се споразумее с Европа, ако има проблеми? Защото там номерата му не минават. Но в България разчита, че с големият юмрук ще сложи всички на руското място, където са поставени тия които вече 70 години ни управляват. Преди повече от сто години когато руския генерал Каулбарс говореше в Народното събрание, депутатите се криеха под банките. Сега къде ще се крият правителството и Народното събрания, които уж са оставка. Те няма да имат куража да се опънат на голямото плашило и ще напуснат постовете си, но ще сложат подписите за нови робски условия с огромни неустойки, без да носят отговорност. И без това никой няма за гласува за тях.

 6. На бас че, на срещата всички ще разговарят на български език. Упс, пак ще загубя басът, майната му, аз, загубих държавата си какво значат тук няколко стотинки съдба.

 7. Според Ройтерс Лавров все пак бил принуден да “убеждава” България , Словения и др., за да го има ЮП.Леле, какво стана,Лавров да не размахва пръста, а да моли.Колко ли им струва свободата на Украйна, щом са готови да дадат едни 50, а с корупцията може би 70 млрд $, за да я заобиколят. България е на ход.Би трябвало да им го върнем с лихвите, за дестабилизацията на банките и въобще на държавата.Ама надали.Сега ще рестартират Борисов.

 8. Чемодан, самальот – Шри Ланка!

 9. Чудесно се връзва:Костов трябваше да стабилизира България след Виденов,за да влем в НАТО и ЕС.Но след това Москва веднага си върна мекеретата на власт ,за да изпънят замисъла на “троянския кон”

 10. Докато ЕС не се интегрира до степен да може да се изправи като единен субект при отношенията си с Русия,Европа а с нея и ние ще сме губеща страна.Путин лесно ще намира проводници на своята политика в европейския елит.Герхард Шрьодер нито е първият нито ще бъде последният пример за това.Да не говорим пък за нашите “проводници”.Те са такива по идейни съображения за пред публиката и по материални в себе си.Да не забравяме,че даже бащата на Богдан Филов е купен от Русия,за да прави бунт срещу Стамболов.

 11. В световната политика няма малки и големи държави. Има продажни управници и управници с достойнство, които знаят как да защитят интересите на страната си, а не да ги продават. Престъплението, което отиващите си управници се готвят да извършат с “Южен пото/п/к, е сравнимо само с обвързването на България с Германия по време на Първата световна война през лятото на 1915 г., в резултат на което дойде втората национална катастрофа. Сега измеренията на предателството на националните интереси са далеч по-големи – ако Путиновият заговор срещу България успее, това означава крах на европейската ориентация на България.

 12. BORISLAW, вие лично как бихте действали по време на Първата световна война?
  Бихте ли “обВЪРЗАЛ” България към Антанатата(Франция,Англия и рАЗЗЗИЯ)? И този избор “по-добър” ли би бил според вас?
  А как бихте “обВЪРЗАЛ” България във Втората световна война? Като не забравяте , че Сталин е първият съюзник на Хитлер, още от 1939г.!
  КОЯ и КАКВА катастрофа е тази след Втората световна война? НАЦИОНАЛНА е или пък НЕ е???
  А тази след 1989г. , КАКВА е, и КОЯ е?
  А сегашната???……….

 13. Уважаеми господине, който се обръщате с въпрос към мен и визирате мнението ми: Вместо отговор бих Ви препоръчал да прочетете писмото на видни общественици, политици, военни,между които и генерал Георги Вазов до цар Фердинанд през м. март 1915 г. Ако желаете да се възползате от предложението ми, можете да прочетете това писмо във в-к “Мир” от това време. Правя уговорката, че тогавашната Русия все пак се различава от днешната Путинова империя. Толкова по първия въпрос. Втория – присъединяването на България към Тристранния пакт е било неизбежна стъпка, фаталната грешка е обявяването от страна на Царство България /без да сме били длъжни по клаузите на Тристранния пакт/ война на САЩ и Великобритания. А що се отнася до въпроса има ли национална катастрофа след 9 септември 1944 г., на този въпрос можете да си отговорите и сам. Залагам без ни най-малко съмнение на Вашата безспорна интелигентност.

 14. БОРИСЛАВ, много ГОЛЯМА ли е “разликата” на отношението СПРЯМО България на “тогавашната” рАЗЗЗИЯ и “днешната Путинова империя” ???
  Спрямо България???
  Колкото до “другите разлики”, то това НЕ касае България, НАЛИ???
  И какво връзка има обявяването на война на САЩ и Великобритания с “фаталната грешка” от сталиниската колонизация след войната???
  Не ни окупира САЩ и Великобритания ,а СССР! Разликите между ФРГ и ГДР, НРБ…., нещо да ви ГОВОРЯТ???….
  Това са конкретни въпроси,на които аз, само ви съветвам да си отговорите.
  Конкретно, без ТОТАЛни обобщения!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.