Пеевски меду Столипиново и “Унтер ден Линден”

Понеже истината се познава в сравнението, понякога тя трябва да се погледне в очите, макар и да е неприятна до сълзи. Вярно е, че не можем да се сравняваме с Германия, но като стане дума за Столипиново, се сещам за „Унтер ден Линден” ( Unter den Linden). Под липите! Уж за същото дърво става дума, но разликата е трагикомична, уви…

 

Излишно е да преразказвам обстоятелствата около факта, че депутатът от ДПС Делян Пеевски, който вече беше номиниран за следващия парламент по депесарска линия от Пазарджик, без да има нужна от дублиране беше номиниран и от пловдивския квартал Столипиново от комитет от 150 раждани.

 

Говорител на комитета обясни номинацията пред медиите като израз на обич. Обичали го в Столипиново Пеевски и това било обяснението. Гражданинът обаче не пожела да каже за какви точно заслуги обичат един депутат, който доказано е бил такъв само на хартия. Може би обичат неговия мързел или отказа му да бъде депутат де факто, поради което заслужава адмирациите на рецидивизма?

 

Да приемем, че обичта в случая е не само автентична, но дори взаимна- че спряганият за един от най-богатите българи може истински да обича също така хората от пловдивския квартал, който за съжаление има международна слава като синоним на думата „мизерия”. Точно Столипиново, като впечатляващ анклав на изостаналостта и бедността, бива посещаван от важни персони, като принц Чарлз. Така правеха важните персони, посещавайки гетото Совето, гигантското предградие на черните край Йоханесбург по време на апартейда. Това е начин да изразиш съпричастие към най-яркия пример за туземното нещастие.

Впрочем откатът на онази бедност в предградието доведе трайно на власт един африкански социализъм от вождистки тип, но да спрем с аналогиите, за да не се подхлъзваме встрани от любовната история в Столипиново.

 

Разликата между Пеевски и принц Чарлз е като някои несъответствия между Столипиново и „Унтер ден Линден”- световно известно средище на музеи, паметници, площади и улица, демонстрираща просперитета на богатата част от Европа в столицата на водещата европейска икономика.

 

С любовта на хората, ако наистина има такава в случая с Пеевски и жителите на Столипиново, не може да се спори. Чувства, какво да се прави! Но все пак увисва въпросът: защо да е тайна причината за тази любов? Защо влюбените в Пеевски граждани от Столипиново крият за какво точно го обичат?

 

Май ще да е срамно да се каже. А за държавата ни е срам, че такова публично купуване на любов минава за легитимно предизборно упражнение в рамките на изнасилената ни демокрация.

 

19 мнения за “Пеевски меду Столипиново и “Унтер ден Линден””

 1. Остава открит въпроса,кой ромски квартал ще победи,другото е ясно

 2. Купуването на гласовете им (в Столипиново) обичат въпрсните 150 граждани влюбени в Пеевски. Добре плаща човекът, с парите на същия този електорат!

 3. Слушах по радиото номинацията на Пеевски от Столипиново и на въпроса на журналиста-Какво е направил Пеевски за Столипиново- отговорът на номиниращия го шеф на инициативния комитет беше -Не е направил,но ще направи!С една дума- има пари човекът защо да не му ги вземем при следващите избори като гласуваме правилно!
  Г-н Инджев,безкрайно уважение към вашето дело,да ви даде Господ здраве и сили да продължавате все така!

 4. Unter den Linden

  През 1988-ма, само година преди падането на Берлинската стена съм се разхождал по този знаменит булевард откъм Източната му страна, и през цялото време не ме напускаше чувството за тоталния абсурд как е възможно той да свърши точно на Бранденбургската врата. От прочутия въртящ се ресторант на телевизионната кула през нощта се виждаше огряното от светлина негово продължение, а и не по-малко грейналия Западен Берлин. Трудно е да ми повярвате, но тогава изпитах невероятното чувство на абсолютната убеденост, че статуквото рано или късно, ще се промени. Е, не съм могъл да зная, че това ще стане само след 15 месеца….
  Та…..това, което искам да кажа на хората, четящи този блог: Никога не унивайте, вярвайте в идеалите си, вярвайте в мечтите си!!! Ако са истински, то те рано или късно ще се сбъднат!

 5. ====
  беше номиниран и от пловдивския квартал Столипиново от комитет от 150 РАЖДАНИ
  ====
  Като внимателен и благодарен ценител на творческия почерк на г-н Иво Инджев, не мога да не го поздравя за изключителния каламбур – (г)РАЖДАНИ, за който малко се съмнявам да е случайно получил се.
  Да, номиниралите Д.Пеевски не са дорасли да бъдат наречени “граждани”, това е ясно като бял ден.
  Докато чакат в чакалнята за “гражданство”, естествено е да бъдат наречени само “раждани”.
  Раждани, без да са граждани – каламбур от класа!

 6. И аз се възхитих на “раждани”. И не е ли крайно време граждани с право на вот да са само тези, които плащат данъци тук? Да отпаднат от списъците за изборите и неграмотните и тези с висящите дела.

 7. Много го понижиха Пеевски , да чака на Столипиново.За евродепутат де що имаше организация на ДПС го номинираха, а сега …Направо мъчно да ти стане.Защо извън Столипиново не се котираш, бе Пеевски?До там ли я докара, че неграмотните да те издигат.Но всъщност това си е направо присъда.

 8. Навсякъде по света, така нареченият “нормален свят”, изборите се “решават” явно или скрито именно от гласовете на така наречените малцинства. Това че Пеевски ще ползва гласовете на БГ малцинствата не е проблем, проблем е че “десните” или “сините” или “демократите” не използват реално евтините гласове на БГ популацията. Защото гласове се купуват, ако не с пари, което е не законно, то поне с обещания, които после може и да не изпълнеш на 100%. Но явно е едно, просто така наречените “десни, сини или демократи” НЕ ИСКАТ ДА УПРАВЛЯВАТ, ТЕ ПРОСТО НЕ ИСКАТ ОТГОВОРНОСТТА НА ВЛАСТТА, а само ще си приберат парите, които им се полагат ЗАКОННО от бюджета при участие в избори, което само по себе си не са малко пари.
  Още повече, че днеска /неделя/, чух по ТВ да казват, че ЦИК забранил финансиране на партиите от чужбина, без да се уточни а какво е “чужбина”. Защото ако ЕС все още е чужбина за нашият ЦИК, то тогава наистина е жалко за пропиляните повече от 20 години.
  Аз продължавам да чакам, как Близни-юнашки ще “разсекрети” енергийните договори и ще започне да работи за да направи БГ по-добро место за живеене. Защото именно това трЯбва да е целта и задължението на всеки който управлява БГ: ДА НАПРАВИМ БЪЛГАРИЯ ПО-ДОБРО МЕСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ!!!!!

 9. @VLADO
  За радост на мен и на десните, които аз подкрепям, не споделят твоето “мнение” за “печелене” на гласове от политически неориентираните избиратели и малцинствени групи. По този начин България няма да стане “по-добро място за живеене!!!”

 10. До Симеонов,
  От изписаното от Вас, прозират расистки наклонности. Щом “вие” и десните си позволявате да игнорирате малцинствата, които все повече “губят” своята малцинственност, пожелавам ви да си изхарчите с радост парите, които ще получите отново от бюджета, и дано този път да ги похарчите в името на това да направите БГ по-добро место за живеене!! Поне една радио-честота купете и направете радио, за да може да ви чуем.

  На бюджетни пари се живее лесно, безотговорно и е весело!!!

 11. Подкрепям написаното от инж. Симеонов и искам само като коментар към написаното от Vlado с главни букви да добавя, че десните=сините=демократите (без кавички) бяха не само първите, които поискаха миналата година оставка на правителството на Моничка, но и представиха още тогава програмата си за изваждане на България от кризата.

  P.S.: Къде го тия дни “Антикомуниста”, да не се е загубил по пътя от Бузлуджа към София?!

 12. До VLADO
  Играете си с думите.Десните/СДС ДСВ ЕНП/никога не са игнорирали малцинствата.Когато бяха в управлението на страната малцинствата бяха равнопоставени.Да не Ви напомням с каква радост беше посрещнат Костов като премиер на България в Бурса от изгонените български граждани мюсюлмани.Какви надежди те виждаха тогава и възлагаха на него.Но властта се смени и тези хора бяха използувани само по избори.Десните не са употребявяли никога малциствата за свои цели.Приобщаването на малцинствата става със съдействие на цялото общество-образование,култура,работа,развитие/,а не само употребата им по време на избори и после пълна забрава-до следващият път.
  Що се касе до АНТИКОМ явно го уплашихме.Страхувам се да не сме му *взели хляба*.

 13. Това е Бъдещето драги сънародници !
  Противни Свини избирани от (Г)раждани. Ако много искате може и да не го бъде но трябва много да не го искате!

  И май е крайно време да тръгне диалога за съдбата, която ни се пада на всеки един от нас Гражданите в родината, за да не си останем просто раждани. Трябва да се разискват пътищата по които се движи живота на човека в България а не да си затваряме очите ушите и устата. Защото е момента на никой от дебелите чиновници в България, включително и на политически ангажираните активисти някакси не им се мисли за съдбите на тези от които си чакат погачата. Не се и споменава дори ,че България масово се нарича Булгаристан и че на младите им казват “бягай в чужбина” все едно тука е седнал Османския Бей и коли и беси. Срам Голям !!!

 14. Г-н Инджев,

  Благодаря за Прекрасната Статия!

 15. @VLADO
  Прочети внимателно това, което съм написал и не прави интерпретации върху моите думи, според обърканите ти “мисли” и “видения”, които съществуват в размътената ти глава. А тук нещаета са съвсем прости: Не трябва (не че не може), да се “печелят” избиратели чрез лъжи, измами, манипулации, заблуди, заплахи, натиск, купуване и продаване, шантаж и още много такива уродливи начини. Това е позицията на истинските десни демократи. И много те моля, не ми приписвай думи и действия, за неща, за които дори и не съм си помислял!!

 16. ЦВЕТАН ГЕШЕВ, ако СТОлиндеци си мислят ,че са единствените ,които номинират Пеевски и това ще ги “огрее” , жестоко се лъжат!
  В крайна сметка Пеевски ще си реши къде да го издигнат, а съвсем друг въпрос е КОЙ от всички ,които са го ноМИНИрали “ще му вземе парите при следващите избори, като гласува правилно”!
  Политиката на ДпС към Столипиново е една и съща и преди Пеевски и при Пеевски!
  Въпросът е дали СТОлипинци искат да станат СТОЛИПИНци и стоЛИНДЕНци?

 17. До Симеонов,
  Гу-не, само ти напомням, че в една “машина” и “малцинството” болтове са от голямо значение за успешната и работа по време на експлоатация. При липсата им, “машината” се затваря в склада и детайлите и се използват за “резервни” части. Ако това не е проумял размътеният ти мозък, вземи и си скъсай “диломата”, недей да ми подхвърляш идеята за Perpetuum mobile.

  Life’s not fair, get over it!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.